Ucigaşii de modele

Există, fireşte, o seamă de diferenţe între colectivităţile umane şi cirezile ori turmele de animale. Una dintre diferenţele fundamentale constă în aceea că, în timp ce colectivităţile umane sunt conduse de unii care merg înaintea lor, cirezile ori turmele sunt mânate de alţii care stau în urma lor. Capacitatea de a genera conducători, modele pentru comunităţile respective, face diferenţa. Dacă vrei să transformi o societate omenească într-un soi de turmă, răpeşte-i capacitatea de a genera modele.

În ultmele decenii o îngrijorătoare preocupare de acest fel se manifestă în România. O vreme am crezut că este o întâmplare, doar un şir de coincidenţe. De la o vreme (cam de vreun deceniu încoace), am tot mai mult convingerea că, în subteranele societăţii româneşti, există un mecanism care ţinteşte spre orice fiinţă umană care are un astfel de potenţial, anihilând-o. Spaţiul public românesc trebuie, în viziunea unei astfel de premeditări, să fie un spaţiu aseptic, depersonalizat, în care unii nu conduc, ci sunt puşi să conducă, şi unde recunoştinţa de a fi ajutat să fie acolo prevalează asupra responsabilităţii. În asemenea condiţii, elitele coboară, fatalmente, spre linia mediocrităţii iar societatea intră în derivă, cronicizând criza lipsei de sens.

Nu vi se pare ciudat că în toată perioada scursă din 1989 viaţa publică românească nu a putut naşte nici măcar un singur model uman ? Prin Parlament, prin Guverne, prin fruntea judeţelor şi marilor oraşe s-au perindat mii şi mii de oameni. Dacă întrebi pe români să-ţi numească pe unul dintre aceştia pe care să-l considere model de comportament, demn de urmat, în cel mai bun caz vor ridica din umeri, dacă nu se vor prăpădi, de-a dreptul de râs.

Totuşi, chiar nici unul ?!?

Am moştenit câteva astfel de modele din perioada de dinainte de 1989. Dar chiar şi aceste excepţii confirmă regula. Numesc pe Corneliu Coposu şi pe Rege. A fost Coposu un model pentru români? Poate că aţi uitat, dragii mei, câte huiduieli şi batjocuri au îndurat Corneliu Coposu şi cei asemenea lui după Revoluţie. Vreţi să vă amintesc de Marea Adunare de la 1 Decembrie 1990 de la Alba Iulia ? Eram acolo, pot fi observat în fotografie, cu aceeaşi pălărie care a fost, ulterior, eroină fără voie a tranziţiei româneşti. Când Corneliu Coposu s-a apropiat de microfon, el, urmaşul politic al celor care făcuseră Marea Unire, din mulţime s-a ridicat un aşa val de huiduieli încât din discurs nu s-a mai auzit niciun cuvânt. A, da! Coposu a devenit model după ce a murit. Două sute de mii de oameni au urmat carul funerar, până şi liderii celor care-l batjocoreau au venit la înmormântare, ca să se convingă cu ochii lor că a murit. Cum s-ar zice, parafrazând o constatare de tristă celebritate, în România, un model bun este un model mort.

Cât despre Rege, să vă amintesc cum a fost scos în baionete din ţară ? Să că povestesc cum se fereau preşedinţii României să dea mâna cu dânsul? Regele a devenit un model abia atunci când cei care se temeau de el au constatat că vârsta îi răpeşte orice şansă de a mai lupta pentru drepturile sale (şi pentru ale noastre, în acelaşi timp). Într-un anumit fel, Regele a început să-şi trăiască postumitatea încă din timpul vieţii. Când s-a văzut că Regele nu mai reprezintă un pericol pentru republicanii post-decembrişti, preşedinţii şi Parlamentul şi-au amintit de el, ba chiar i-au şi ridicat statui. Dar când avea doar 70 de ani şi era capabil să se aşeze în fruntea comunităţii, nu doar ca un model invocat, ci ca un model de urmat, Regele a fost supus unor umilinţe şi insulte de neimaginat. Noi, poporul român, avem multe lucruri pentru care trebuie să ne cerem iertare şi acesta este unul dintre ele. Poate că tocmai traumele nelecuite fac ca astăzi acest popor al nostru să fie atât de bântuit.

Toţi oamenii politici care aveau profilul unui posibil model au fost supuşi unor atacuri ţintite. Pot să dau multe exemple. Mă opresc la doar două. Mona Muscă dobândise acum un deceniu o popularitate remarcabilă. Multe femei se regăseau, ca profil, în cel al acestei doamne care lupta cu vârsta şi cu prejudecăţile într-o manieră, nu lipsită de farmec, care o particulariza, Ce s-a întâmplat ? Mecanismul a intrat în funcţiune, şi-a scos armamentul (informaţiile) din dotare şi Mona Muscă a fost numaidecât anihilată. Pe drept cuvânt, vor spune unii. Poate, dar rămâne întrebarea : cine ţinteşte cu luneta şi aşteaptă ordinul când să apese pe trăgaci ?

Iată un alt exemplu. Mircea Diaconu. Băiat simplu, de la ţară, ce-i în guşă şi-n căpuşă, prototipul lui Filip cel bun. Ultima (şi singura) izbândă politică umană din 2008 încoace. Vreţi să ştiţi ce s-a întâmplat? Mecanismul şi-a pus în mişcare instituţiile şi, brusc, cariera lui Diaconu s-a năclăit în procese şi controverse. Doar datorită încăpăţânării lui ţărăneşti şi popularităţii de care se bucura, Diaconu a reuşit să câştige un post în Parlamentul European. Dar mecanismul poate răsufla uşurat, el este scos din viaţa politică internă.

Sau poate sunteţi curioşi să cercetaţi campaniile de defăimare la care a fost supus Raed Arafat după emoţionantul elogiu pe care l-a primit din partea românilor în iarna lui 2012…

Ceea ce este rău prevalează asupra a ceea ce este bun. Dacă cineva a realizat ceva, trebuie lovit tocmai în ceea ce a realizat, ca nu cumva să merite mulţumiri. Toţi sunt hoţi, i-a tunat şi i-a adunat. Trebuie luat totul de la zero, trebuie luat totul de la capăt! Acesta este sloganul Mecanismului. Dar care e acest punct zero şi cine va desemna pe cei care vor lua totul de la capăt, asta noi nu ştim.

În schimb, anti-modele avem destule. Ele sunt încurajate, protejate, mediatizate. Bine, mă veţi întreba, dar care e diferenţa dintre un model şi un anti-model? E foarte simplu. Modelul, cel care merită să fie urmat, e o călăuză, un învăţător. Câţi părinţi ar dori ca, de pildă, învăţătorul copiilor lor să fie Traian Băsescu?

Mecanismul ucigătorilor de modele a funcţionat, mai ales de un deceniu încoace, cu o tenacitate fără greş. El îşi trăieşte acum momentul de glorie.

 

 

194 Responses to “Ucigaşii de modele”

    • Adam Mares spune:

      Scuze, acum am văzut că a mai fost postat acest link. :-)

      • elenick spune:

        da, draga am, esti intr-o similitudine de idei si lecturi cu venerabilul @mihail, “ucigasul de modele” de pe blogul nostru, halal sa-ti fie! :)

        in schimb ma asteptam de la tine la observatii mai fine, cum ca site-ul “flux 24″ este afiliat B1TV, post basist prin excelenta, acum in mare penurie de sponsori si “vedete”. Asa ca se multumesc si ei cu ce au : Andrei Badin (ala arestat pt santaj si mita contra emisiuni “favorabile”, Robert Turcescu – irepetabilul. venerabilul Cristoiu, etc, etc. adica TZUTZERI unul si unul!

        Dupa cum stii, cel mai vehement impotriva presedintelui (inafara de ipochimenul nostru :) ) s-a manifestat Basescu, intrucat neamtul a spus clar : nu suntem nici pro nici contra, facem politica FARA basescu. Asadar l-a aruncat acolo unde merita, in uitare! greu de acceptat pt o jigodie ca baselu, motiv pentru care si-a reactivat toti agentii din presa (DE UNDE REZULTA CA ARE CEVA BANUTI PUSI DEOPARTE) si nu evita vreo ocazie de a-l umple de laturi pe presedinte sau pe sotie.

        mai rasfirati, baieti, mai rasfirati!

        • Adam Mares spune:

          Hai să fim obiectivi, vrei? Dincolo de orice articol, român sau străin. Apropo, nu crezi că jurnalistul străin a luat de undeva informațiile alea? Și că a preluat din presa românească ce i-a convenit?
          Obiectiv vorbind, a fost o vizită oficială, și nu de stat.
          Iar doamna Johannis, deși și-a îmbunătățit ținuta, încă nu știe să respecte un protocol.
          Mihail exagerează, dar, în esență, are dreptate. Adecvarea vestimentară – la vârstă, la evenimente etc. – este unul din principiile fundamentale ale eleganței și stilului.

          • elenick spune:

            ok, a fim obiectivi.

            a. ca a fost o vizita oficiala si nu de stat a cui e vina, ma rog? a diplomatiei romanesti per ansamblu si a fostului presedinte care a facut praf politica externa a Romaniei, cumva? sa ceri unui presedinte ca in 6 luni sa schimbe perceptia aspupra tarii, nu cumva e deplasat?
            Dar ce s-a discutat acolo, in aceasta vizita “second hand” stii cumva? sau ne intereseaza numai eticheta, nu continutul….

            b. de cand o rochie care iti arata bratele e interzisa intr-o vizita oficiala? dupa ce cod? te rog sa nu imi dai link la tot felul de site-uri de mondeni si mondene din Suplacu de Barcau sau Lehliu Gara. din cultura mea generala stiu ca e nerecomandat (nici vorba interzis) sa intri asa intr-un lacas de cult unde popa e mai ceva mai conservator :) De unde ifosele astea de “cerberi” ai etchetei la tot felul de persoane cu studii dubioase si gura mare, nu mai zic de comportament si ridicat poale in cap frecvent???

            C. Dar pe tine ce te recomanda ca exeget in “dans si bune maniere” la casele regale? :)

          • Adam Mares spune:

            N-am spus că e vina lui Johannis, dar asta e percepția asupra României.
            Mai știu și eu lucruri legate de codul bunelor maniere și de protocol. Am citit.
            În fine, cel mai mult nu înțeleg de ce se dă atâta atenție acestei doamne. Probabil din lipsă de subiecte.

        • Mihail spune:

          Buey…are datorii mari la mine.
          Stii tu ca are bani pusi deoparte, unde ii tine ?

      • Mihail spune:

        am orgasm ! :D

  1. Mihail spune:

    Ha-ha-ha…are si nemtzalaul oamenii pe care-i plateste ca sa se scrie dragalas despre el.
    De parca nu se vede cu ochiul liber, chiar si de pe sonda care aterizeaza astazi pe Pluto, cum arata capra de la Cotroceni.

    Cat despre protocol, n-are deca ca duduia elenik sa-si bage manichiura-n gat. E un protocol de second hand.

  2. Mihail spune:

    @ Adam Mares,

    exagerez, pentru ca li se umfla jugulara lui emi dar si lui elenik.
    Insa, niciuna dintre cele doua Dezdemone nu inteleg ca nu te poti imbraca oricum, ca ai o varsta si trebuie, mai curand, sa acoperi anumite parti ale corpului.
    Apoi, capra de la Cotroceni, radiaza de provincialism, de eleganta suburbana.
    Nu ma mira ca emi o admira, precis sunt identice.
    Totusi, sa ti se zareasca chilotii prin rochie, atunci cand iesi de la teatru, este ceva…

    • Adam Mares spune:

      Și dacă nu s-ar vedea vârsta, tot sunt situații când trebuie să acoperi. :-) Dar unele femei sunt atât de nesigure de feminitatea lor, încât e musai să-ți bage degetul în ochi cu ea. Sau să se înțolească precum pitzipoancele, că atunci sigur nu vor trece și ele neobservate.

  3. emi spune:

    Hai sa ne dam snobi! Pana si perfecta Printesa a Spaniei poarta fuste scurte si maneca chimono…
    https://dressaddict.wordpress.com/2010/09/27/printesa-letizia-a-spaniei-suporter-al-creatorilor-locali/

    • Mihail spune:

      @ emi,

      pot fi de acird cu tine, dar acolo nu era la o intalnire la nivel de sef de stat.
      Intalnire unde sunt niste reguli precise ce trebuiesc respectate.
      Foarte frumos ca vorbeste engleza fluent, dar asta nu compenseaza lipsa ei de gusturi, faptul ca nu se imbraca potrivit uzantelor.
      Aici este problema, spusa si decatre unul dintre stilistii ei.
      Din nefericire, eu stiu cum gandeste, faptul ca este influientata de varsta elevelor ei, din scoala, pe care le vede zi de zi.
      Trebuie sa realizeze ca are 55 de ani, ca este sotia sefului statului.

      • emi spune:

        Nici mie nu-mi pasa de gura lumii sloboda, pe care n-o acopera decat pamantul. Nu poti spune tu oricarei femei cum sa se imbrace. Mai exista si doamne cu personalitate, care nu accepta dominatia inutila a unor terchea-berchea, care vorbesc de plictiseala. Important este sa o placa doar cel care o iubeste, si evident, sa-i placa ei insasi. Nu e vorba nici de varsta, nici de ceeace vrei sa arati/ascunzi, e important sa se simta libera, sa ii placa ei ce vede in oglinda.
        Si apropo de culori, batranii se imbraca in haine inchise la culoare pentru ca sunt depresivi. Barbatii se imbraca in putine si inchise culori pentru ca vor sa sperie/impuna, ca sa poata domina. O doamna care daruieste doar bunavointa si ganduri personale nu se sperie de nicio culoare. Este sanatos si pentru aura sa te imbraci in culori clare, puternice, din ROGVAIV, pentru ca astfel “hranesti” campul biomagnetic si consolidezi legatura cu spiritul. Autocontrolul este sanatos cata vreme perfectioneaza atitudinea umana, cand se foloseste pentru a intari dominatia asupra celorlalti, autocontrolul poate deveni o povara care imbolnaveste.

  4. elenick spune:

    @all,

    In sfarsit cineva pune punctul pe i!
    mihaile, ia de ceteste, e autoportret nu alta, pt tine! :)

    http://www.catavencii.ro/neghiobul-in-magazinul-cu-portelanuri/

    • Mihail spune:

      Okay, am citit, este drept cam in diagonala, nu este genul de text pe care sa-l citesc cu placere.
      Totusi, tot nu inteleg, eu nu am nicio legatura cu Baselu, asta daca tot tu sustii ca ma plateste pe mine.

      Ei bine, chiar nu mi-ar strica niste banuti.

      Ceea ce nu reusesti tu sa intelegi, nici emi, este ca am opiniile proprii, fara ca sa ma plateasca cineva.
      Insa, daca opiniile mele sunt contrare cu ale tale, atunci neaparat eu(in acest caz) sunt platit fie de turci, evrei, fesene etc…sau de Baselu(in cazul tau).

      Ma intreb, chiar amandoua sunteti blonde ?

  5. Mihail spune:

    Romania Tv, a prezentat un interviu cu muncitorii care lucreaza la Vila Lac 3.
    Schimba tocurile la usi, geamurile, parchetul. Toate fiind noi.
    S-ar parea ca le frica de microfoane.

  6. vasile a. spune:

    @Mihail,
    Comunica celor care te combat cu privire la tinuta “primei doamne “sa citesca cursul de Diplomatie a lui Mircea Malita sectiunea Protocol si sa vade regulile privind tinuta la intilnirile cu casele regale. Moda e moda dar Protocolul nu tine cont de moda.Daca vrei sa tii cont de moda nu te intilnesti cu regele si regina.De fapt toapa de Sibiu parasutata la Cotroceni ar fi trebuit sa citeasca

  7. vasile a. spune:

    Cine e Principesa Elisabeta?

  8. emi spune:

    Creatorul de moda al Principeselor Margareta, Elena, Irina, Sofia sau Maria si cate mai apartin Casei Regale, adica Alexandru Ciucu, care a asumat ca a creat rochia:
    http://revistablogurilor.ro/replica-creatorului-rochiei-purtate-de-carmen-iohannis-la-palatul-regal-din-spania-dupa-criticile-primite/
    “Designerul a răspuns şi comentariilor în care i s-a reproşat că a ales o rochie cu mânecă scurtă pentru Carmen Iohannis la întâlnirea cu Regele Felipe şi Regina Letizia, apreciind că o asemenea viziune despre etichetă este „puţin rigidă”.
    Legat de de atât de mult contestata lungime a rochiilor şi fustelor Primei Doamne la ocaziile oficiale, Alexandru Ciucu a explicat că „există o marjă destul de mare pe care protocolul o acceptă”.”