Tema zilei – 11 iulie 2010: “Tragicele vizite de lucru, cu vizitatorii cei voiosi cu tot…”

Zilele trecute, doamna ministru al lucrarilor publice, imbracata intr-un costum popular din Tara Oasului, a inaugurat lucrarile pentru reabilitarea Scolii de Arte si Meserii de la Turulung si a Scolii din Petresti. Stirea a fost preluata de agentiile de presa si ilustrata in transmisiuni televizate. Ma gandeam ca ar trebui sa luam ceva lectii. In doi ani, Guvernul liberal a deschis peste doua mii de santiere de consolidare si construire de scoli si gradinite in mediul rural, majoritatea finalizate, dar nu ne-am gandit nici o clipa ca, impreuna cu Calin Tariceanu, sa ne imbracam in itari si cojoc, sa ne punem palarie cu pene si sa ne batem mandri cu palma peste chimir ca am adus bani pentru  scoala din sat.

Dar nu acesta e, de fapt, subiectul comentariului de azi. Pe cand doamna ministru astfel costumata – a fost incredintata ca acel costum costa 2000 de euro, spun gazetele – promitea bani pentru doua scoli din judetul  Satu Mare, eu ma gaseam in colegiul meu senatorial din Iasi de pe malul Prutului. Costuleni, Grozesti, Tomesti. In toate cele trei comune, aceeasi poveste: investitiile scolare care au fost incepute in vara si toamna lui 2008 si trebuiau sa se finalizeze in primavara lui 2009 au incremenit. Primarii au demolat scolile vechi, au ridicat fundatiile si peretii scolilor celor noi, dar ele au ramas fara acoperis. In satul Hilita din comuna Costuleni copii invata in jumatatea de scoala ramasa teafara, in doua schimburi, ca la otelarie, iar gradinita e o incapere de noua metri patrati unde se inghesuie patruzeci de copii. La Tomesti primaria a inchiriat doua apartamente in blocurile din comuna, pe post de gradinita, iar la Grozesti copiii alearga de colo-colo sa aiba unde invata. Dupa 2009 nimeni nu s-a mai gandit la investitiile in mediul rural in domeniul educatiei, invatamantului si infrastructurii rutiere. Cata sfidare si cat tragism sta in spatele vizitelor acestora regizate, decorate cu costume populare si margaritare, udate cu palinca si straluminate de reflectoarele televiziunilor… Veniti mai degraba sa vedeti scoala din Hilita, cu copiii inghesuiti, cu invatatoarele predand deodata la clasa a doua si a patra, cu peretii fara acoperis pe care ii prapadesc ploile. O gasi si primarul Harabagiu un pahar de vin de buturuga, sa va omeneasca pentru truda drumului…

107 Responses to “Tema zilei – 11 iulie 2010: “Tragicele vizite de lucru, cu vizitatorii cei voiosi cu tot…””

  1. cris spune:

    @ lordulJohn
    @ un liberal optimist

    Nu, lordul nu spune prostii. Problema este ca acest sistem trebuie sa se schimbe, sa fie oameni educati special pentru management sanitar, sa se stabileasca niste case de asigurari -si de stat si private, iar incet incet spitalele sa-si ia autonomia. fata de buget. Control trebuie sa existe prin organisme paraguvernamentale cum este de exemplu JCAHO in Statele Unite – dar acesta este un control al comunitatii spitalicesti asupra fiecarui spital in parte. Deci trebuie facuta o tranzitie spre autonomie – in afara de investitia in sistemul de sanatate, trebuie facuta o investitie tocmai pentru favorizarea acestei autonomii, ceea ce inseamna, iata, chiar si o investitie in educarea team-urilor de management.

  2. cris spune:

    Evident, din moment ce basescu tot se gindeste cum sa taie din medicina, asa ceva nu este posibil. Dar nici nu se va schimba nimic in sistemul medical (decit in rau) daca nu exista o viziune de crestere si tranzitie a sistemului medical spre ceea ce trebuie sa fie. Iar aceasta atrage dupa sine deteriorarea nu numai a spitalelor si calitatii actului medical dar si distrugerea fabricilor de medicamente (ceea ce de exemplu se si intimpla de ani de zile), si anularea unei pieti potential mari si importante pentru ramuri industriale- medicina are nevoie de chimicale, material plastic, hirtie, etc, si anularea unor posibilitati de atragere de capital strain prin fabrici de specialitate – as vrea sa vad Novartis sau Pfizer sau 3M deschizind fabrici in Romania, voi nu? Iar a produce asemenea materiale necesare medicinii local, fireste scade la rindul sau costurile interne, si mai ales creaza si posibilitate de export ( in loc de povara importului) – toate tarile vestice mor sa poata importa medicamentele de exemplu la pret mai mic. Mda, visez.

  3. “unor posibilitati de atragere de capital strain prin fabrici de specialitate ”

    Alta “atragere”.

  4. Si noi ne mutam in Bulgaria. Ma rog dispretul romanului e mare

  5. bla bla spune:

    nu m as mira daca pnl ar face ceva ca sa impiedice nenorocirea, ci ca intr un fel de razbunare similara cu cea a dl ui badea care s ar bucura ca la iarna sa nu mai avem bani ca sa ne platim internetul si sa trimitem mesaje politicienilor… asteapta ca nero sa dea foc de tot romei hahaind de bucurie, si asteapta sa devenim toti o masa de sinistrati… transmitand populatiei urmatorul mesaj pe care putem sa il deducem:” asa va trebuie daca nu ne ati votat”. nu mai amintesc faptul ca la felul doi ne serviti o alianta cu domni ca nastase care pentru mine, acest nume e doar sinonim cu altul si cu adoptiile internationale, si peste toate, probabil, primesc un fel de insinuari de genul ca as fi portocalie daca am votat pnl… interesanta asociere, si nu pot fi nici macar suspectata de inteligenta daca nu am si venituri… in curand o sa ne para rau ca nu suntem sinistrati , aia macar sunt bagati in seama cu toate ca eu nu prea vad diferenta, toti suntem la fel de abandonati …
    asta e tabloul pe care eu il privesc… si am o intrebare, oare ce premier va fi dl. antonescu in viitoarea guvernare…?care i prima masura pe care o va lua?:) intrebare de jurnalist aproape , nu i asa?

  6. cris spune:

    @ VV

    Astept cu interes conceptul unui nou sistem de sanatate. Cu voia dumneavostra, nu sunt de acord cu pachetul minim, pentru ca o mare parte a pacientilor sunt batrini, pensionari ( normal, pe masura ce avansam ca virsta avem din ce in ce mai multe probleme si nevoie mai mare de medicamente si servicii medicale) – nu vad un pensionar platind spitalizarea din micul venit pe care il are. O alta categorie este cea a copiilor (cum le asiguri acoperirea vaccinurilor, medicinei preventive si curative?), o alta cea a celor pe disability din diferite cauze. Un model este cel medicare/medicaid – care este asigurare de stat – salariatii contribuie cam 3% din salariu pentru medicare, un alt procent il plateste patronul. Cine este asigurat de medicare – in genere cei peste 65 de ani – are acoperite vizitele medicale, spitalizarea, medicamentele, fie cu un deductibil, fie cu o coplata. Pentru cei care muncesc sunt asigurarile private, sau sub un anume venit publicaid. Imi cer iertare de reticente: 1. nu am nici o incredere in economisti care nu au educatia necesara pentru sanatate ca sistem (inca o data, ce se aplica la sare sau Ferrari nu se aplica la medicina). 2. imi amintesc de vara lui 2007 cind am ramas perplex vazind ca ambulantele achizitionate nu au aer conditionat (adica pe caldura aceea infernala mureau si bolnavul si soferul si pacientul chiar in ambulanta… ce Dumnezeu, intr-o masina particulara ai aer conditionat, nu te gindesti ca unul bolnav care abia rasufla are nevoie de o temperatura confortabila?) – nu poti face achizitii in sanatate fara sa te gindesti la oameni si nevoile lor. Nu m-a incintat nici sa vad un economist vorbind despre masuri medicale in ce priveste canicula (sincer, m-a revoltat). Parca domnul Nicolaescu era pe atunci.(sa-mi fie iertat daca ma insel, dar ministrii sanatatii s-au schimbat ca ciorapii)

    • @cris

      Ba asa trebuie, cu pachetul minim de sanatate. El intra in vigoare treptat,oamenii incep sa inteleaga ce responsabilitati au in ce priveste propria sanatate. Iar asigurarilew de sanatate devin o investitie si nu o smecherie publica. Pentru Romania nu e alta solutie.

  7. lorduljohn spune:

    @VV

    Certitudinile mele privind jocul pe care PD il face in slujba PSD prin uzurparea notiunii de dreapta printr-o serie de masuri haotice, amalgamate si irationale se adeveresc. La ora actuala PSD isi construieste strategia electorala pentru urmatoarele campanii pe “nenorocirea” adusa de dreapta in Romania, asimiland aiurelile PD-iste , dreptei. Ar fi necesar sa contracaram acestea prin asocierea masurilor guvernamentale cu politicile de stanga, unde este cazul (ex. cresterea fiscalitatii, imprevizibilitatea mediului de afaceri, etc)

    @un liberal optimist
    Nu tot ceea ce spune Basescu sunt prostii. Mi-as dori ca in afara de liberal optimist sa fii si liberal realist si obiectiv.

    • @lordul john

      Nu stiu de ce, dar am impresia ca PD si PSD se ajuta reciproc. PSD ajuta PD prin faptul ca nu ofera nici o alternativa la guvernare si nu doreste sa participe la nici o constructie alternativa. Dupa parerea mea, intre aceste doua partide nu e mare diferenta.

  8. un liberal optimist spune:

    @VV,
    @cris,
    @lorduljohn,
    Eu ma refeream la o situatie mostenita in Romania de cateva decenii care , de bine, de rau functioneaza mai bine sau mai prost. Pentru ca in paralel cu sistemul de stat functioneaza si cel particularsi cel gri (adica ce-i mai dai personalului medical). Dar ai putea sa lasi omul sa moara daca n-are bani de o operatie?

    • @un liberal optimist

      Am prieteni care trebuiau sa se opereze in strainatate. Daca n-aveau banii necesari pentru plata operatiei, mureau cu zile. E sau nu e asa in strainatate? Si pe urma iti raspund despre cum ar trebui sa fie in Romania.

  9. Jimmy spune:

    Unul dintre principiile liberalismului este perfecționabilitatea. Deci: SĂ FIM MAI BUNI MÂINE, DECÂT SUNTEM AZI, PRIN NOI ÎNȘINE!

  10. lorduljohn spune:

    @un liberal optimist

    Daca ai mostenit o roaba stricata si ruginita, in afara ipotezei in care prezinta o valoare sentimentala si o pastrezi, fara sa o folosesti pentru a-ti aduce aminte de cel care ti-a lasat-o, in principiu o arunci si iti cumperi una noua, pentru a-ti putea fi de folos.

  11. un liberal optimist spune:

    @lorduljohn,
    Paradoxul este ca am pastrat-o si pe aia veche (in stare de functionare, dar mai grea) careia i-am gasit o sumedenie de intrebuintari. Revenind la tematica noastra, in Romania am mostenit o situatie critica: contributiile de sanatate se platesc abia din 1998, numai de catre cei care depasesc un anumit venit. Multi chiar n-au avut ocazia sa plateasca aceasta contributie, altii n-au cum din cauza situatiei in care se afla:sunt platiti pe salariul minim, lucreaza la gri, la negru etc..Hai sa ne gandim ce vor face capsunarii nostri cand se intorc in Romania..
    Alt paradox e ca cei care platesc la greu aceste contributii n-au nevoie de serviciile medicale din cauza ca sunt educati, au bani si in consecinta duc o viata buna care-i scuteste de boli. Restul, din cauza lipsei de educatie ,a conditiilor precare in care traiesc contracteaza o sumedenie de boli…Ii lasam sa raspandeasca bolile contagioase, ii lasam sa moara fara ingrijire? Si un animal pe care il ai in curte trebuie sa-i asiguri o minima ingrijire medicala..Nu de alta, dar iti poate transmite boala lui…In fine..cam astea sunt problemele…practice. Teoriiile sunt frumoase, dar..

  12. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Si e bine asa?

  13. Buddha spune:

    VV
    Pai cum sa fie mare diferenta intre PD si PSD daca amandoua vin din FSN? Sunt ca si capetele unui balaur, cresc din acelasi gat.

  14. un liberal optimist spune:

    @Buddha,
    Corect! Ambele sunt vipere. Din pacate, multi romani sunt victimele (m-am ferit sa spun rozatoarele ca le dau apa la moara portocaliilor!)

  15. Buddha spune:

    VV
    Un liberal optimist
    Ce ma enerveaza pe mine este ca toti votantii PD-ului, daca-i intrebi ce naiba gasesc la portocalii, te baga in ceata cu discutii despre dreapta, desi ei nu nimeresc nici la volan dreapta din prima! E PD de dreapta cum sunt eu Schopenhauer!

  16. cris spune:

    @ VV

    Nu toata lumea e iresponsabila, bolile nu vin necesar la oameni iresponsabili, nu faci artrita reumatoida ca esti iresponsabil, nici scleroza multipla, nici insuficienta mitrala, nici boli congenitale de cord, nici Guillain Barre, nici cancer de sin, nici limfom, nici leucemie. Boala nu este nici vina, nici pacat. Ma dezamageste cumplit daca ginditi asa.

    Si nu este adevarat ca daca n-ai bani mori cu zile. Unu la mina sunt asigurari de sanatate. Doi la mina si pentru cei care nu au asigurare de sanatate exista programe speciale de suport. Nu exista asa ceva ca un om sa moara pe treptele unui spital pentru ca n-are bani, de unde Dumnezeu ati inteles asa ceva? Stiati de exemplu ca in Statele Unite spitalele non profit si publice (majoritatea) sunt obligate prin lege sa aiba un asa numit program de caritate – adica un anume procent din veniturile spitalelor sunt alocate celor care nu-si pot plati spitalizarea sau vizitele medicale sau investigatiile? – poftim, de pe site-ul Attorney General al Texasului de exemplu: http://www.oag.state.tx.us/AG_Publications/pdfs/access.pdf
    “The law applies only to non-profit hospitals. For-profit hospitals are not included and public hospitals are already required to provide charity care. Under anti-dumping laws, all hospitals with emergency rooms must treat people who are diagnosed by licensed physicians as requirung emergency services, REGARDLESS OF THEIR ABILITY TO PAY”
    Stiti ca exista programe de sponsorizare ale producatorilor de medicamente pentru cei care nu-si pot permite medicamentele? – puteti sa va duceti pe website-urile Pfizer, Forest, Glaxo, Lilly sau la needymeds.org sa va lamuriti. Iar in ce priveste serviciile de urgenta puteti sa cititi legea si regulamentele EMTALA de pilda.

    Ceea ce afirmati se refera la cetateni din alte state, si este normal, nici un stat nu poate avea grija pe gratis de cetatenii altei tari. Austria nu poate avea grija pe gratis de cetatenii Romaniei, fiindca Romania se comporta cu o nesimtire criminala fata de oamenii bolnavi. Dar daca un om de orice nationalitate aflat in acea tara este in pericol sa-si piarda viata, serviciile de urgenta si spitalele sunt obligate sa asigure asistenta.

    • @cris

      Imi pare rau daca te dezamagesc. Dar eu cunosc multe cazuri de oameni tineri, care aveau nevoie de transplant de maduva care costa o groaza de bani in strainatate si n-am auzirt sa fi existat programe suport. Fostul meu aghitant, un baiat de numai 38 de ani si-a descoperit o boala ereditara, un fel de cavernom care daca nu ar fi fost operat, ar fi paralizat in scurt timp. Operatia a fost facuta la Zurich si a costat 80 000 de euro. Fara ajutorul nostru ar fi murit cu zile.

  17. Buddha spune:

    VV
    In calitatea mea de Schoppy, inghet de-a dreptul rezolvand silogismul PSD=FSN, PD=FSN, FSN=PCR. Si da, argumentul lor e mereu: “Pai mai, pe cine sa pui in loc?”

    • @Buddha

      Ei cand zic ca nu e altul mai bun decat Basescu, ei vor unul mai bun decat Basescu in ce are Basescu rau, nu pe cineva altfel decat Basescu, asa cum era Crin, de pilda.

  18. Buddha spune:

    @Cris
    Imi pare rau Cris, dar terbuie sa te contrazic si eu. In ROmania, daca n-ai bani, esti invizibil pe holurile spitalelor. CU mici si laudabile exceptii..

  19. Buddha spune:

    @VV
    Din pacate, e posibil sa aveti dreptate. Altfel nu se explica pleiada de conducatori pe care a avut-o Romania de-a lungul timpului.

    • @Buddha

      Culmea e ca dupa ce l-au dat jos pe Ceausescu, romanii, in mod inconstient, au incercat sa-si recladeasca dictatorul pe care il alungasera. Nu se explica altfel cum cei mai talentati oameni politici, dupa parerea multora, au fost Iliescu si Basescu adica tocmai cei care semanau cel mai bine cu modelul Ceausescu.