Mișcările de stradă – să încercăm să înțelegem (I)

Se tot vorbește, în aceste zile, de vocea străzii care schimbă România. De faptul că strada trebuie introdusă în dialogul politic (a și fost, de altfel) și că trebuie să ținem seama de ce dorește ea. Dar, dincolo de reluarea unora dintre sloganurile afișate ori scandate în timpul manifestațiilor, nu s-a vorbit mai nimic despre ce dorește strada cu adevărat și care ar putea fi, de fapt, explicația acestor manifestații.

În mod firesc, orice manifestație de acest fel presupune două condiții, nu neapărat cumulative. În primul rând existența unui conflict între cei care protestează și cei împotriva cărora se protestează. Și, în al doilea, rând, existența unor structuri politice sau civice care își revendică protestele respective.

Să vedem, mai întâi, de ce natură este conflictul dintre contestatari și contestați.

Să fie oare un conflict între generații? Greu de presupus. Clasa politică românească este printre cele mai tinere din Europa, Președintele partidului de guvernământ era, la momentul declanșării protestelor, unul dintre cei mai tineri prim-miniștri pe care i-a avut România vreodată – nu avea, în momentul investirii, nici măcar patruzeci de ani. Președinta principalului partid de opoziție este cel mai tânăr lider pe care liberalii l-au avut vreodată, de la înființarea lor. Dintre oamenii politici ai începutului tranziției, de acum un sfert de veac, cei care au mai rămas pot fi numărați pe degete. Nu avem niciun motiv să credem, așadar, că ar fi o revoltă a unei generații împotriva alteia, căci nu avem de-a face, practic, în politică decât cu o singură generație, a celor care erau copii sau nici măcar nu erau născuți în timpul comunismului.

Să fie un conflict ideologic? Nu avem niciun indiciu să credem una ca asta. Nu este o revoltă a dreptei împotriva stăngii și nici, vorba lui Lefter Popescu, vițăvercea. Nu se vorbește nici de naționalizări ori privatizari, nici de susținerea inițiativei private ori de paradigma statului. Sloganurile nu sunt anti-comuniste, așa cum erau în anii 90. Cred, mai degrabă, că aceste mișcări au un dispreț profund pentru orice fel de ideologie, ca și pentru cei care le gândesc ori le promovează.

Să fie un confict social? Nici vorbă. Nu sunt nici burghezi împotriva feudalilor, ca la revoluțiile burgheze, nici proletari împotriva capitaliștilor, ca la revoluțiile bolșevice. Protestatarii nu aparțin, neapărat, unei anumite categorii sociale care să militeze împotriva alteia și nu se vorbește despre privilegii de clasă care trebuie eliminate. Cât privește clasa politică, ea nu este o clasă socială. Ea ar putea, cel mult să reprezinte anumite clase sociale, ceea ce nu este cazul în România. Nu avem partide muncitorești, agrariene ori ale burgheziei industriale și bancare.

Să fie un conflict economic? Nimic nu ne îndreptățește să credem asta. Dintre revendicările protestatarilor nu știu să fie vreuna de natură economică. Ei nu cer nici taxe mai mici, nici locuri de muncă, nici salarii mai mari. Între solicitările înșirate în fața camerelor de luat vederi , protestatarii nu au vorbit deloc sau mai deloc de solicitări de această natură. Ba aș îndrăzni să spun că rânduielile capitaliste și libera competiție nu se numără, așa cum apare din sloganuri, printre favoritele multora dintre protestatari. Ca să nu mai vorbim de faptul că protestele au loc într-un moment în care, fără să existe evoluții spectaculoase în nivelul de trai, tendințele economiei sunt, mai toate, pozitive.

Nefiind nimic din cele de mai sus, să fie o reacție anti-sistem? Am putea crede asta, dacă protestatarii ar avea un comportament pe măsură. Cel care este anti-sistem, urăște orice sistem. Așa erau, de pildă, hippioții. Cel care dorește să schimbe avocatul poporului cu un altul ori să se desființeze partidele existente și să se înființeze altele nu este anti-sistem. El dorește să preia puterea în dauna celor care o dețin astăzi sau, mă rog, se prefac că o dețin. Cei care sunt anti-sistem nu cer alegeri anticipate ori înăsprirea acțiunilor procuraturii. Au un iz romantic ori anarhic de negăsit printre protestatarii de azi.

Dar ca să vrei să schimbi o clasă politică cu o alta, trebuie să o faci în virtutea unor principii. Necesitatea schimbării totale, revoluționare, presupune existența unui conflict profund în societate. Ori, cum am văzut, un astfel de conflict nu există. Și nici astfel de principii nu se coagulează. Iar ceea ce este cel mai interesant, nicio forță politică sau civică nu-și revendică protestele. Ele au izbucnit spontan dar, fapt interesant, nu sunt lăsate să se risipească la fel de spontan.

221 Responses to “Mișcările de stradă – să încercăm să înțelegem (I)”

  1. Filip G spune:

    Nici acum maestre nu vedeti haul creiat intre clasa politica si cetatean?
    Strada are dreptate,daca nici dumneavoastra nu identificati ori nu vreti sa identificati situatia actuala.
    Totul e perfect din punctul clasei politice,doar ca prostimea nu intelege cum se recupereaza banii de catre cei care si-au cumparat posturi si au facut averi colosale………

    • gelu spune:

      In Romania nu este si nu va fi DEMOCRATIE atata timp cat: 1. Arhiva Securitatii nu va fi desecretizara, actualmente se afla pusa la secret pe o perioada de 50 de ani de catre Traian Basescu. Arhiva trebuie sa fie descretizata si afisata pe Internet. 2. Toti sefii si sefutii din SRI care au activat si-n Securitate nu vor fi pusi pe liber. 3. 6/7 din angajatii serviciilor secrete, din cei 25.000 de angajati cat numara acum aceste servicii secrete din Romania recte: SRI, STS, SPP, DIICOT, Serviciul de informatii ale armatei…, nu vor fi exclusi din randurilor ofiterilor acestor institutii. Tara nostra neincadrandu-se astfel in acest moment in media de angajati ai serviciilor de informatii raportata la 100.000 de locuitori din tari ca: Franta, Anglia, Italia, Germania, Spania. Economisindu-se astfel sute si sute de milioane de euro ce sunt palmate intr-o veselie in fiecare an din bugetul statului de catre servciile secrete din tara noastra fara ca acestea sa produca nimic benefic pentru Romania. 4. SRI si celelalte servicii secrete sa nu mai aiba voi sa desfasoare activitati economice. 5. Interzicerea totala a ofiterilor acoperiti ce-si desfasoara activitate in mass-media romaneasca, Justitie, structurile guvernamentale, Parlament.. 6. Finalizarea in justitie a dosarelor Revolutiei si Mineriadei terminata prin pedepsirea celor vinovati cu ani grei de inchisoare. Fara toate aceste reforme absolut necesare, serviciile secrete din Romania vor face jocurile in politica tot la fel cum le-au facut din 1947 odata cu infiintarea Securitatii, Securitate care s-a revopsit in SRI dupa Dec. 89 dar a ramas in continuare cu aceleasi metode criminala de a omori oameni nevinovati ori de cate ori simte pericolul ca scapa puterea din maini. Serviciilor romanesti de informatii neconvenindu-le ca tara noastra sa devina prospera, democratica si puternica din punct economic deoarece numai prin saracie, nesiguranta si haos se poate cel mai bine controla si subjuga un popor tocmai pentru ca ele, serviciile de informatii sa-si pastreze in continuare privilegiile de care beneficiaza astazi.

    • Draga Filip, nu prea inteleg care este haul. Aceasta clasa politica a fost votata de cetatenii care au venit la vot (nici mai multi nici mai putini decat in alte parti). La anul vor fi alegeri. Cetatenii vor vota din nou. Cei care vor dori sa se implice in partide o pot face. Cei care vor sa creeze partide noi o pot face. Unde e haul?

      • Filip G spune:

        Dupa vot cat de aproape e ALESUL de votant?
        Condultarile cu cetatenii sunt doar de forma.
        Ne-am intalnit in Bucuresti si am semnalat grave probleme in proiectul legii apiculturii.A ramas in coada de peste,desi legea a fost modificata la scurt timp.
        Constitutia spune ca ASOCIEREA e un act liber consimtit.
        Legea spune ca e OBLIGATORIE ASOCIEREA altfel incalci legea.
        Daca parlamentul nu respecta CONSTITUTIA,cum i se poate cere unui cetatean sa respecte legi NECONSTITUTIONALE.
        Asta e HAUL ……legile sunt date in favoarea unei gasti care cotizeaza catre partide.

        • gelu spune:

          “A fost nevoie sa moara oameni ca Ponta sa plece”, de la Joha Klaus citire. Deci a trebuit sa moara oameni ca Ponta sa plece, deci a fost necesar sa moara oameni ca Ponta sa plece, deci a fost ordin sa se omoare oamenii ca Ponta sa plece. Deci focul a trebuit sa fie pus ca sa moara oamenii tocmai ca Ponta sa plece. Deci serviciile i-au facut astfel pofta ce-o pofti bisnitarului de copii si misitului de case, aceea ca Ponta sa plece si visul cu ochii sa i se indeplineasca celui ce s-a tras sase case din meditatii, ghinion.

          • Filip G spune:

            PSD plateste pentru decizii neluate la timpul potrivit.Ponta trebuia sa plece cand s-a rupt USL.Ponta si Crin au fost la pachet.
            Serviciile au vina lor.Vina clasei politice e politizarea institutiilor si cumpararea de functii,
            Acestia isi recupereaza investitia din spagute si cotizatii catre mandatarii unei functii cumparate.
            A invinovati pe Johannis pentru un sistem ce dureaza de peste 25 de ani ,e o prostie.

          • Si daca plecau Ponta si Crin cine guverna? Prietenul tau Blaga impreuna cu Predoiu?

          • Filip G spune:

            Apropos din cauza acestui fenomen de cumparare de posturi pe bani multi tinerii performanti fara dare de mana trebuie sa plece in strainatate.
            Cei care accepta compromisul de multe ori sunt finantati de grupuri mafiote.Odata ajunsi pe post se revanseaza catre acestea.

          • Lasa vrajeala. Tinerii nu pleaca pentru ca n-au serviciu in Romania, pleaca pentru ca oportunitatile sunt mult mai mari in strainatate. Cand ai sansa sa faci o facultate americana de prim rang, mai stai pe ganduri? Si dupa aceea te gandesti sa te intorci la 500 de dolari pe luna?

          • Sunt zvonuri tot mai insistente in sensul asta. Dar parca nu pot sa cred.

          • Shadow spune:

            @Filip

            vorbesti prostii, de ce ar fi trebuit sa plece ponta cand i s-a pus tembelului de crin “pata”? Ce erau “insurati”?
            Crin trebuia sa plece fara sa-mi “VANDA” mie VOTUL. Eu nu am votat PNL pt europene ca PNL sa se uneasca cu pdl si sa plece la POPULARI.

            Serviciile au toata vina. Vina inclusiv ca asa numita “clasa politica” detine in majoritate doar “santajabili” si “lepre”. Ei sunt cei care cu suportul serviciilor “sunt vizibili” la alegeri.

            Alesul nu este “aproape de votant” in majoritatea cazurilor pt ca de “alegerea alesului” se ocupa SECU. In timpul campaniei electorale orice persoana care NU CONVINE secu este “invizibila” sau i se creaza o AURA de “incompetent”, prost, etc, si asta cu “gangavi eterni” in parlament precum vanghelie, ingat, blaga, etc

        • De unde ai scos-o ca Parlamentul nu respecta Constitutia? Nu avem Curte Constitutionala? Nu avem Presedintele care returneaza legile, daca nu sunt bune? Putem sa dam dracului toate institutiile, daca asa crezi tu ca e bine. Dar in ce manual de democratie ai citit tu ca asa se face?

          • Filip G spune:

            Apicultorii au facut memoriu catre presedintele Basescu,inainte sa promulge legea.
            Nu s-a intamplat nimic,

          • Filip, noi am mai vorbit despre lucrurile astea. Cand spui apicultorii tu ai in vedere pe toti apicultorii sau numai o parte dintre ei? Dupa ce noi am mai vorbit, am conslutat asociatiile de apicultori si ei mi-au spus altceva. M-am intalnit la Timisoara cu apicultorii din Banat, ei nu erau asa nemultumiti ca tine, ba dimpotriva, spuneau ca apicultura e cea mai bine finantata. N-ar fi bine sa va intelegeti intre voi si dupa aceea cand spuneti “apicultorii” sa fie toti apicultorii, ca sa intelegem si noi?

          • Filip G spune:

            Nu poti OBLIGA prin lege pe cineva sa se ASOCIEZE.
            Atat timp cat nu cere 1 leu de la buget,trebuie sa-i asiguri un cadru legal fie doar pentru faptul ca ALBINA asigura polenizarea si contribuie la biodiversitatea locala.
            Sigur in Romania sunt ascultati cei care dau Parandaratul.
            Asta e……

          • Dialogul se realizeaza institutional, nu poti vorbi cu toti apicultorii.

  2. Emil Mihai spune:

    Este o actiune a serviciilor care are ca obiect al muncii asazisa “generatie faceboock” ! Cine este aceasta generatie? Pai sa constatam ca ne-am batut joc de scoala , ca 25 de ani am redus sistematic nivelul examenelor de admitere sau de absolvire; paradoxul este ca chiar daca in domeniul in care lucreaza , au cit de cit habar de asazisele proceduri , daca ii scoti si-i bagi in domenii ,gen istorie geografie , economie politica constati ca sint “blana”! Asazisii “copii frumosi ai strazii” habar nu au , care sint capitalele de judete sau capitalele tarilor europene , ce este cu perioada fanariota sau pasoptista!

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Sunt mai bine de 10 ani de cind ziceam ca va veni o vreme cind vor guverna generatiile care s-au nascut dupa revolutie, care vor avea o pregatire foarte precara. Si am facut de mai multe ori exercitii de gindire, despre ce e mai bine: sa fim condusi de niste hoti destepti, sau de niste prosti cinstiti?

      Personal am optat intotdeauna pentru ultima varianta!

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Exista totusi si un factor compensator care nu e deloc luat in calcul de catre cei din generatiile mai in virsta: computerul!

      In ziua de azi un tiriplic fara cultura generala utilizind un computer poate obtine rezultate mult mai bune decit pot multi dintre cei intelectuali din generatiile mai in virsta.

      • Ce vorbesti? Newton era un analfabet pe langa tine?!? Pentru ca nu avea computer???

      • Ce vorbesti? Newton era un analfabet pe langa tine?!? Pentru ca nu avea computer???

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          Incercati degeaba sa duceti in derizoriu realitatea. Parlamentul daca ar fi populat de oameni de calitatea lui Newton m-as declara multumit, dar problema e ca e populat intr-o proportie considerabila de Igasi…

          In afara de asta, dupa cum zicea si Tudor cu citeva zile in urma, dumneavoastra ati cam ramas ancorat in realitatea in care oamenii mincau salam cu soia… Lumea a evoluat intre timp. Ma rog, nu toata lumea, clasa politica a ramas in urma, tocmai de aici ne provine problema.

          PS – dumneavoastra va comparati cu Newton? Ce gluma buna!

          • Daca Parlamentul e populat de Igasi, asta se intampla pentru ca alti igasi l-au trimis pe Igas acolo. Cum iti explici ca Dan Diaconescu a luat peste un milion de voturi?

          • Shadow spune:

            @sorin
            daca nu ma insel Newton a luat o singura data cuvantul in parlamentul britanic cerand sa se inchida geamurile pt ca venea miros urat dispre Tamisa.
            Faptul ca era un om extrem de inteligent nu il facea in vre-un fel un “om politic” de “exceptie”. Eu zic ca avem o problema de “competente” in parlament asa cum din pacate avem grave probleme de “competente” printre oamenii din strada. Si e legat si de starea invatamantului romanesc si de faptul ca cei mai buni au plecat si au ramas cei care “nu prea aveau unde sa plece”, etc.

    • gelu spune:

      In spatele unor evenimente ce au loc cu totul intamplator si cu totul inexplicabil se gasesc acele forte care au cel mai mult de castigat de pe urma producerii lor. In Dec. 89 teroristii au ucis peste 1100 de tineri chemati in strada sa apere revulutia. Beneficiari: esalonul 2-3 al PCR si securistii. In Iunie 13-15 90, la Mineriada, au mai fost omorati alti peste 100 de tineri ingropati pe tacute mai apoi in cimitirul Straulesti in 4 gropi comune. Beneficiari: activistii esalon 2-3 si securistii revopsiti in sri-sti. Acum in incendiul de la clubul Colectiv au fost ucis prin foc si fum alti 46, beneficiari: Wece Joha Klaus care isi va numi propriul lui guvern de hoti din PNL, dupa demisia lui Ponta sub presiune bucefacilor dementi si tampi ca brazii iesiti in strada ghidoanti de servicii si sri-stii care nu doresc o Romanie bogata si prospera.

      • gelu spune:

        Buretele de pe stalp pe partea dinspre scena si cel de pe tava de deasupra scenei au fost stropite cu o substanta foarte inflamabila si foarte toxica. Numai asa se explica de ce focul s-a propagat primadata cu repeziciune doar in acea directie si a cuprins restul localului dupa aceea. Deci cineva din afara clubului Colectiv a facut asa ceva pe cand localul era inchis. Si tot acel cineva a mixat si incarcatura artificiilor facandu-le mai puternice pentru ca acestea sa aprinda buretele pregatit in prealabil la momentul respectiv.

    • Exista si tineri de varf dar mai toti pleaca. Ar fi interesant de vazut ce s-a intamplat cu olimpicii nostri internationali de fizica si matematica din ultimii douazeci de ani.

      • Emil Mihai spune:

        Pe cei din ultimii 6-7 ani i-am urmasrit:citiva sint la Harvard ,mai mullti sint la Princetown sau Cambridge, Oxford , 2-3 la MIT , Caltech; dar acestia nu reprezinta invatamintul romanesc ci sint “investitiile ” unor parinti si profesori! Sint doctor in olimpicii Romaniei din ultima perioada si in felul in care s-au fraudat aceste concursuri pe teritoriul Romaniei! Din nefericire ,cunoscind personal citiva dintre ei nu pot sa nu remarc dezvoltarea intelectuala unidirectionala a majoritatii acestora!
        (ultimul exemplu l-am avut in vara asta cind doi studenti la Cambridge , cistigatori de aur la inter, au intrebat -Dar unde e Slobozia? — ei fiind din Iasi)

  3. Mihail spune:

    @ sorin gyorgyfalvi,
    (de dincolo),

    Iti multumesc pentru raspuns. Ma intereseaza in ambele situatii, insa evident ca cel mai mult si mai mult in viata reala.
    Daca nu vrei ca sa poluam blogul cu airelile mele, daca ai timp chef, cma rog chestii de astea, poti sa-mi scrii pe:
    mm_creativegraden@yahoo.com.
    Oricum, multumesc frumos.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Iti raspund aici, ca nu e asa de mare scofala:

      Sa zicem ca-ti propui realizarea unui scop, iar pentru realizarea acestui scop exista mai multe cai. Ca sa maximizezi sansele realizarii acelui scop trebuie sa depistezi care dintre aceste cai este mai eficienta, si sa o folosesti pe aia. Deci trebuie sa faci o analiza separata a fiecareia dintre aceste cai, sa pui pe hirtie toate datele pe care le cunosti despre aceste cai.

      Se creaza practic niste ecuatii cu niste constante, si niste variabile necunoscute. In functie de complexitatea obiectivului pe care ti l-ai propus aceste ecuatii pot lua forme foarte ciudate, si sarcina ta exte sa depistezi ecuatia sau sistemul de ecuatii care intotdeauna da un rezultat exact.

      Deci, in analiza ta cind vezi ca o ecuatie cu mai multe elemente iti da rezultat exact doar in 99% din cazuri… rezulta logic ca in restul de 1% din cazuri acea ecuatie iti va da un rezultat eronat, si atunci inseamna ca acea ecuatie contine unu sau mai multe elemente incerte.

      Exista situatii in care se pot accepta si se si accepta rezultate eronate, sau mai bine zis se lucreaza cu probabilitati. De exemplu la prognoza meteo, se calculeaza probabilitatea cu care intr-o zona va aparea un curent de aer, etc., si se spune asa: exista 70% sanse de ploaie… Acele cifre sunt calculate exact ( :P ) chiar daca rezultatul e .. o probabilitate. E calculata acea probabilitate :D

      Numai ca exista si situatii cind nu pot fi acceptate rezultate eronate, si atunci inseamna ca ecuatia ta ar trebui sa aiba un procent de rezultate corecte de 100%

      Deci, ca sa obtii 100% un rezultat corect dintr-o ecuatie, inseamna ca acea ecuatie nu are voie sa aiba elemente incerte Toate elementele trebuie sa fie cunoscute: sa fie ori constante, ori variabile calculabile.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Daca te pasioneaza aria asta, poate ti-ar placea filmul:

      http://www.imdb.com/title/tt2060305/?ref_=rvi_tt

      si iti mai dau unul in urmatorul coment ca sa nu intre la moderare…

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      The story of maths…

      http://www.imdb.com/title/tt1926910/?ref_=tt_rec_tt

      Insa are si un impediment, trebuie sa le vezi in engleza pentru ca nu o sa gasesti subtitrare…

  4. Mihail spune:

    eu cred ca Filip G are dreptate.
    Fie ca ne place sau nu “strada” are dreptate. Nu este anarhie.
    Cumva un fel de exprimare a strazii precum faceau parizienii si mai trageau cateva baricade in Paris.

    • Filip G spune:

      Nu e un conflict intre cetatean si oamenii politici,atunci cum se explica tacerea clasei politice?
      Cand nu ai credibilitate nu poti explica nimic.
      S-a incercat detensionarea momentului cu o scena in care o formatie sa cante,un fel de ”Dansul pinguinului” din trecut cand Sindicatele au iesit in strada.Strada nu a acceptat prosteala.

      • Cand spui strada, la ce te referi? De pilda, in 1990, noi eram im strada, dar la alegeri peste 80% au votat FSN. Pe cine propune strada sa votam?

        • Filip G spune:

          ”Strada” sunt si cei de acasa care se regasesc in revendicarile celor din strada.
          O sa vedem listele partidelor si in functie de ele o sa vedeti VOTUL strazii……. :)

          • Dupa parerea mea, la alegeri n-o sa-si mai aduca nimeni aminte de strada de azi. Nici macar cei care au fost acolo n-or s-o mai pomeneasca. Cata vreme nu exista nicio structura care sa-si revendice strada, va ramane doar o amintire. La modul abstract, strada nu exista. Si nici nu poti guverna prin mitinguri si pancarte.

  5. Filip G spune:

    http://www.stiripesurse.ro/regele-mihai-i-muta-interesant-mesaj-catre-tinerii-revolta-i-timpul-romaniei-voastre-a-inceput_972525.html
    Un mesaj decent ,asta arata ca regele cunoaste mai bine realitatile romanesti decat clasa politica.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Da, asa e. A scris chiar la jumatea textului, increderea in institutii, lipseste cu desavirsire! Si el n-a zis-o cu subiect si predicat, dar a lasat foarte clar sa se inteleaga ca motivul pentru care aceasta incredere in institutii lipseste este din cauza oamenilor care le populeaza!

      E putred tot ceea ce se numeste sistem! Si singura solutie viabila este de schimbat sistemul in totalitate, doar ca din cauza ca putreziciunea asta asa cum e deocamdata tine loc de “stat de drept” ea nu poate fi ipur si simplu eliminata dintr-o data, ci va trebui sa se procedeze intr-o maniera folosita de regula la restaurarea monumentelor antice: constructia unei noi fundatii, pe ea constructia unei noi structuri, in aceasta structura completat elementele necesare, metodic, prin inlocuirea ordonata a cite unui singur element odata.

      In practica ar veni asa: inlocuirea legislatiei de baza care a facut posibil ca statul de drept sa devina stat mafiot (oamenii din strada trebuie sa se mute in parlamentul actual si sa asiste si sa cenzureze aceasta activitate in timp real), pe baza acestei legislatii corecte ar urma inlocuirea tuturor parlamentarilor la alegerile la termen cu altii total noi (partidele ar trebui sa inteleaga ca nu mai merge sa pui pe liste aceiasi oameni care au esuat in incercarea reformei statului si au lasat totul in mina lui basescu), apoi noii parlamentar alesi, cu o mentalitate noua izvorita din revendicarile oamenilor din strada sa purceada la schimbarea radicala a legislatiei necesare pentru un stat modern, incepind de regulamentele de functionare ale insitutiilor, calitatea oamenilor care trebuie sa re-populeze aceste institutii (sa nu se mai poata ca portarii sa ajunga directori, soferii consilieri, iar secretarele director de cabinet), mai apoi dupa toate aceste schimbari se vor fi facut si mecanismul de functionare al statului sa fi fost modificat sa se gindeasca un plan national de dezvoltare in trepte (pe termen lung, mai multe etape medii, si foarte multe scurte, gindite de asa natura incit unul sa fie continuarea altuia si sa depinda de realizarea acestuia).

      • Zau daca inteleg. Schimbarea sistemului cine o face? Armata Rosie? Uniunea Europeana? Legile noi cine le voteaza? Vrei sa fim o tara sub ocupatie, sa decida altii, cum s-a intamplat in Germania? Cum schimbi un sistem cu alt sistem? Ca revolutia bolsevica? Si revolutia, fara trupe de ocupatie, cine o sa o faca? Parchetul? Dar Parchetul nu e si el parte din sistem?

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          Un sistem il schimbi cu alt sistem prin 2 variante: ori prin evolutie (ceea ce nu s-a dovedit a fi posibil tocmai din cauza mentalitatii politicienilor de azi care vor sa fie vesnic acolo)… , ori prin re-volutie… Cred ca ati observat pina si dvs. ca suntem la varianta 2-a…

          • Shadow spune:

            @sorin
            Inca nu s-a “parguit” o “revolutie”, nu a trecut suficient timp.
            Iar daca stau sa ma uit la cei care istoric au evoluat doar prin “revolutii” ma uit la francezi. Ce au castigat? In afara de a-si ucide proprii semeni la astfel de “revolutii”.

    • Pai mesajul Regelui nu incurajeaza strada, ci respectul pentru institutii. Si spune un lucru de bun simt, ca timpul tinerilor a inceput. Intotdeauna timpul tinerilor incepe, mereu sunt tineri si ei incep. Ce e surprinzator in asta?

  6. Mihail spune:

    ….se intampla o chestie interesanta, dar imposibila.
    S-a cerut atat demisia Parlamentului cat si a Presedintelui.
    Adica s afie totl nou, proaspat.
    Ideea poate fi buna, dar p[ana la urma, tot partidele alea sunt. Iar nemtzalaul nu o s arenunte tocmai acum cand sunt aproape gata resedintele si dormitorul urias.

    Oare, daca-l rog frumos, ma lasa si pe mine impreuna cu blonda mea, sa facem niste ture cateva ore prin el, sa facem tumbe si ce ne mai trece noua prin cap ?
    Uite, ii promitem ca la plecare facem curat, aerism bine si nici nu o sa-si dea seama ca am facut prostii acolo. Dra fara camere web, daaa ?

    PS: “blonda” nu-i deloc blonda si e j’demii de ori mai frumusica si eleganta decat Prima Nevasta.

  7. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ elenick

    din topicul trecut.

    Misto, faza cu matematicile speciale. :D

    Vrei sa-ti recomand niste filme documentar foarte bune?

  8. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    lustratia celor 2000 de parlamentari postrevolutionari dupa calculele mele ar fi cea mai eficienta solutie pentru rezolvarea tuturor problemelor pe care le avem, ea ar declansa o reactie in lant a carui efect final ar fi schimbarea din temelii a sistemului de stat mafiot pe care-l avem azi. Howgh!

    • Cred ca nu mai sunt chiar 2000. Intre timp Alexandru Paleologu, Corneliu Coposu au murit., Sau, daca nu mureau, ii lustrai si pe ei. Cam ce inseamna lustratie? Decapitare, puscarie, exil in Siberia? Pai care e diferenta dintre noi si cei din anii 50 care au facut la fel, au bagat in puscarie pe toti ministrii Romaniei mari. Si cine o sa-i judece? Tot sistemul. Sau daca va fi alt sistem, pe acela cine-l va alege? O sa dati interdictie la cei doua milioane de membri de partid de azi sa mai candideze?!?

  9. tudor spune:

    Inainte de a comenta acest text amuzant de n ar fi tragic, reiau un text p care l am pus in la precedenta tema, nestiind ca s a schimbat calimera
    N as vrea sa l ratez pe dl barrbu, mai ales ca atitudinea domniei sale este simptomatica plr.

    tudor spune:
    noiembrie 8, 2015 la 1:56 pm
    VV

    L am auzit pe prof daniel barbu spunand ca el, ales de 49 000 de alegatori este mai reprezentativ decat cei 35 000 din piata.

    Inainte de a face un comentariu despre reprezentativitatea politica o sa povestesc despre cat de reprezentativ este dl barbu daniel.

    Il stiam de la tv, stiam ca are ceva opera fata de alti “politologi”, mi se parea ok.
    Cand am aflat ca va candida pentru pnl m am bucurat si i am comunicat si unui bun si vechi prieten, universitar si coleg cu dl barbu.
    Am ramas surprins cand am vazut ca se cam stramba, imi zice ca are un caracter …, ca a avut un episod cam rusinos pentru un universitar, n am intrat in amanunte.

    Dl barbu a fost nominalizat de crin antonescu sa candidze la sectorul 4 in ultimele minute dinainte de depunerea listelor.
    N avea nicio legatura cu cetatenii din sectorul 4, cu atit mai putin cu organizatia S4; nici macar nu stia unde au sediul…
    Imediat ce a aterizat la 4, direct in campania electorala, a anuntat ca domnia sa nu are niciun ban.
    Asa ca liberalii din 4, cu toate ca barbu nu muncise cu ei 4 ani, nu platise cotizatie etcetcetc, au muncit pentru el pe timpul si pe banii lor, cu toata buna credinta.
    Nici macar o sticla de apa n au primit de la dl barbu, dupa ce bateau toata ziua strazile, inroseau telefoanele sau butonau pe net.
    In al doilea rand, pe lista usl putea sa fie si broasca raioasa a Mexicanului, si tot se alegea.

    I a intrebat cumva dl barbu pe cei care au muncit pentru el daca s de acord cu plecarea lui la alde? Si a consultat electoratul?

    Evodent, nu!
    Atunci, pe cine reprezinta el?
    Si daca tot nu i a consultat pe cei care au muncit pentru el, nu i e niciun pic de jena?

    Despre reprezentarea politica, postul urmator …

    Răspunde

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Da, ai punctat foarte bine. Si as indrazni sa adaug:

      Politicienii si-au creat in ultimii ani un sistem de vot eminamente negativ. Adica, mai ales pe uninominal, cu toate ca mega-demagogia vorbea despre alegerea individuala a fiecarui politician in parte, in fapt era vorba despre cu totul altceva: nu aveai dreptul sa alegi decit dintre 2-3 persoane!

      Ma explic: fiind arondat la o circumscriptie aveai dreptul sa alegi doar dintre politicienii alocati de partide la circumscriptia respectiva! Majoritatea partidelor avind candidati cvasi-anonimi, iti ramineau 2-3 persoane pe care le cunosteai cit de cit si dintre care puteai alege. In afara de asta, in imensa majoritate a cazurilor nu puteai da decit un vot negativ (votezi cu x, ca sa nu iasa y), si nicidecum nu puteai da un vot pozitiv, adica sa-ti dai votul persoanei respective fiind convins ca va putea face ceva pentru tine.

      De aceea, reprezentativitatea de care cu foarte multa NESIMTIRE vorbeste barbu E UN MIT!

      Cred ca saturatia la care au ajuns cei din strada este cauzata in mare masura si de tipul aceasta de lipsa de reprezentativitate, coroborat cu cu faptul ca politicienii odata ajunsi in parlament au uitat promisiunile pe care le-au facut alegatorilor (unii dintre ei vorbind cu nonsalanta ca aceste promisiuni defapt erau minciuni electorale), si au inceput sa-si puna in practica propria lor agenda!

      Modul asta de gindire s-a generalizat la nivelul partidelor, si de-aceea nici nu s-au mai simtit nevoite sa promoveze politicieni capabili, pe sistemul: lasa ca oricum n-au de ales! Ceva trebuie sa voteze fiecare! (altfel este catalogat ca nu-i pasa de soarta tarii). Nimic nu poate fi mai fals si mai manipulator!

    • emi spune:

      Niciun fost uselist nu mai reprezinta pe nimeni.

    • tudor spune:

      Scuze,dl barbu a candidat la 3, nu la 4.
      La 4 a candidat la senat ciorbea, in aceleasi conditii …
      Restul , tot ce am spus , este intrutotul valabil

  10. emi spune:

    Strada lupta impotriva Mafiei institutionalizate care ne conduce astazi.
    S-a spus despre acei tineri care au fost in clubul incendiat ca ar fi fost anarhisti, ca ar fi fost anticristi, eu cred ca mesajul era impotriva razboiului care pluteste in aer ca un duh rau. Poate de aceea trebuiau sa moara, pentru ca au fost primii militanti impotriva razboiului. Poate de aceea strada se incearca a fi confiscata, pentru a nu ajunge adevaratul mesaj pe buzele tuturor:
    “VREM PACE NU RAZBOI! VREM STAT DE DREPT SI NU UN STAT MAFIOT!”

    • Mihail spune:

      @ emi,

      sti ca nu o sa-ti convina dar si musiu Iohanis face parte din “mafia institutionalizata”.
      Cu el ce facem, il pastram ?

      • emi spune:

        Daca se va ridica la inaltimea functiei sale sau nu, X sau Y, nu este alegerea mea ci a Domniei sale. A ales sa fie Presedinte in aceasta conjunctura tulbure, a stiut in ce se baga, e major, e vaccinat, are nevasta sa-i poarte de grija, nu este problema mea daca va mai fi maine presedinte.
        Supararea mea este ca in asemenea momente tulburi se instaleaza usor o dictatura, fie ca-i zice Dictatura militara sau ia forma unei dictaturi politice extremiste. Faca-se voia Domnului, adica a Constiintei Divine care ne leaga.
        Eu ma rog pentru PACE.

    • Emi, trezeste-te. Erau doar niste tineri ca toti ceilalti, care doreau sa petreaca o seara placuta. Nu va cocotati pe memoria lor ca sa lansati tot felul de sloganuri antirazboinice.

  11. tudor spune:

    VV

    Postarea asta imi adevereste temerile: n ati inteles nimic din ce se intampla astazi in societatea romaneasca.
    Profesorul Barbu are fix aceleasi argumente: Romania are crestere 3.5 %, lucrurile merg bine, manifestantii nu stiu ce vor si sunt manipulati.
    Cam acelasi lucru il spune si Ghise.

    Altfel spus, v ati asumat intru totul discursul propagandei lui ponta: psl ul si basescu au taiat pensiile si salariile, noi le am crescut, crestere economica …
    Atit ati intes, ca lumea l a detestat pe basescu pentru c a taiat salariile.

    Nu, domnule!

    Oamenii, in cea mai mare parte, au depasit faza salamului cu soia, daca nu v ati dat seama.

    Tinerii acestia isi doresc sa devina subiect al celor publice, iar nu obiect, cum ati reusit sa le mentineti parintii.

    Aduceti ca argument tineretea actualei “clase politice”.
    Tineretea in sine n a fost niciodata un argument al valorii.

    Tot degeaba a fost ponta cel mai tinar prim ministru atita timp cat s a dovedit a fi arogant, agresiv cu ziaristii incomozi, obraznic si nesimtit in spatiul public.
    In aproape 4 ani n a organizat macar o conferintaa de presa pe bune, preferind sa mearga doar la emisuni aranjate.
    A promovat cumva competenta, profesionalismul si competitia in administratie?
    Dimpotriva! A populat institutiile publice cu persoane de proasta factura si incompetente. (vezi laura georgescu, prietena si asociata nevestei la consiliul de administratie tarom etc etc ).
    Mai mult, fata de boc, care atunci cind apareau chestii d astea in presa incerca niste explicatii sau ii dadea afara pe cei in cauza, ponta a sfidat si opinia publica si bunul simt.
    A aratat ponta mai mult respect fata de lege si statul de drept?
    Nicidecum: va amintesc doar sfidarea legii in cazul alegerilor partiale, suspendarea legii alesilor locali prin ordonanta de urgenta, refuzul de a pune in practica decizia ccr … etcetcetc
    Au devenit institutiile statului mai transparente in ultimii ani?
    Dimpotriva: intrati pe site urile acestora si veti vedea opacitate, transparenta zero, dispret.

    E tinara clasa politica romaneasca.
    Cea mai tinara.
    Copii, nepoti, fini, gagici…
    Normal ca tineri … fiul lui cozma e mai tinar ca ta su, fiul lui bunea stanciu la fel, e n firea lucrurilor, nu?
    Dupa cum si finul lui ponta, patibularul ala de ne explica ca parlamentarii sunt un soi special de oamenii … etcetc, si tot asa, si sa lui ilie sarbu, facuta ministru la 21 de ani dar care nu stie unde si a facut studiile, e tinara …

    Lidera opozitie e tinara?
    Si la ce i foloseste?
    A baut cerneala la aceeasi ilustra universitate cu elena udrea si inca vreo cateva duzine de politicieni si politiciene de mare perspectiva …

    Fata de anii 90, cand in politica intrau sefii de promotie, precum ciorbea ori vosganian, astazi daca gasesti in “tinara clasa politica” vreunul care a terminat vreo universitate mai acatari e de mirare …

    Oricum e pierdere de timp ce fac eu, sunteti opac la ce nu va convine, cred. Pardon, sunt eu populist si radical :)

    Pe scurt, in Romania s au creat gasti care au confiscat politica publica, dar e mult de discutat aici.

    • Tudor, eu nu reusesc sa inteleg. Cine ii opreste pe acesti tineri sa intre in politica? Nimeni nu i-a oprit pe tineri sa intre in politica acum zece ani. Tinerii de atunci conduc acum Romania. Tinerii de de 20-25 de ani de azi vor conduce Romania peste zece ani. Pot intra in partide, pot face partide noi, nimeni nu ii opreste sa faca tot ce doresc. In democratie nu vii la putere cerand sa plece toti din parlament, vi la putere prin alegeri libere. In Romania alegerile, cel putin din perspectiva observatorilor, sunt libere. Si atunci?

  12. tudor spune:

    VV

    Nasol:
    Inteleg ca cei care manifesteaza astazi
    - nu stiu foarte bine ce vor
    - nu sunt reprezentativi
    - sunt manipulati.
    In plus, actuala clasa politica este rezultatul unor alegeri libere ….

    Stiti ce mai lipseste de aici?
    Ha!
    Va spun eu !
    “sunt niste golani!”

    Concluzia naspa, dar fara gres: aveti exact aceleasi argumente folosite de iliescu in 90 fata de Piata Universitatii!
    Ca nu ceti recunoaste … ati auzit vreun politician sa recunoasca ca este reactionar?

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Ohooo, stai linistit! Eu deja am fost catalogat mai rau decit golan, de nenumarate ori de catre VV. Voalat am fost facut chiar si ticalos… Asa ca golan mi-ar veni parfum! :D

      • Mihail spune:

        @ sorine,

        la tine este okay, dar mie mi-a spus ca fac parte dntr-o echipa de [postaci, ca suntem platiti.
        Atata intelege Domnia sa din critici, atat spune. Nu poate realiza ca unii au crezut enorm in el, iar gesturile sale “religioase” atitudinea dubioasa, dezamageste, doare.
        Uite de aia “Strada” doreste ca ei toti sa dispara.

      • Draga Sorin, draga Tudor, as fi ultimul care as cataloga drept “golani” pe cei din strada. Eu incer doar sa inteleg. Voi nu vreti? Cand vrei sa schimbi un sistem cu altul, spui ce ai in vedere. Daca spui toti sunt hoti, venim noi, cei cinstiti, eu cred ca nu e destul. Si Basescu a venit la putere cu un astfel de slogan. Si USL a venit la putere cu un astfel de slogan. Si CDR a venit la putere cu un astfel de slogan. De aceea lasa-ma sa mai am nevoie si de altceva decat plecati voi, hotii, sa venim noi, cei cinstiti. Fara ca macar sa stim cum ii cheama pe cei cinstiti…

    • Draga Tudor, cum se stabileste reprezentativitatea intr-o democratie?

    • Draga Tudor, cum se stabileste reprezentativitatea intr-o democratie?

    • Draga Sorin, draga Tudor, as fi ultimul care as cataloga drept “golani” pe cei din strada. Eu incer doar sa inteleg. Voi nu vreti? Cand vrei sa schimbi un sistem cu altul, spui ce ai in vedere. Daca spui toti sunt hoti, venim noi, cei cinstiti, eu cred ca nu e destul. Si Basescu a venit la putere cu un astfel de slogan. Si USL a venit la putere cu un astfel de slogan. Si CDR a venit la putere cu un astfel de slogan. De aceea lasa-ma sa mai am nevoie si de altceva decat plecati voi, hotii, sa venim noi, cei cinstiti. Fara ca macar sa stim cum ii cheama pe cei cinstiti…

  13. tudor spune:

    Si fiindca m am enervat, ma duc sa dau o tura prin Piata!
    Va povestesc.

  14. alexis spune:

    Varujan,
    Ei au iesit in strada deoarece, in urma unei nerespectari criminale a legii, 44 de tineri (pana acum, mi-e si frica sa mai deschid televizorul sa nu mai aflu de altii). Nu sunt singurii; a fost acel politist din escorta generalului izmana, sunt zeci de oameni care mor pe sosele pentru ca infrastructura noastra este intr-o stare jalnica. Ei simt ca vinovati pentru toate astea sunt cei care generic sunt numiti ”clasa politica”. Si au dreptate. Gresit este ca generalizeaza. Dar mai gresesc si la capitolul solutii. Schimbarea clasei politice este un obiectiv utopic. Politicienii ajung acolo ca rezultat al unui vot popular. E adevarat ca uneori mai sunt si fraude, dar totusi cel care conteaza este votul. Conteaza si votul nedat al celor care au ales sa nu voteze. Piedone nu a ajuns acolo cu tancurile rusesti. Cei care cer schimbarea clasei politice ar vrea poate sa manipuleze votul. Mai sunt solutii nedemocratice precum implementarea rezultatului referendumului din 2009, uitandu-se ca de atunci au mai primit drept de vot mai mult de 1 milion de tineri. Sau solutii de tipul sa facem totul tovarasi. Dar ar fi rolul politicienilor sa ia masurile necesare si sa le explice. Bunaoara, profesionalizarea si depolitizarea administratiei. Intr-o tara civilizata Piedone nu ar fi avut nici o solutie pentru a interveni in procesul de acordare a autorizatiei de functionare. Ar fost misiunea exclusiva a unui functionar. Care ar trebui sa reprezinte statul si interesul general, sa fie numit pe criterii de competenta si sa nu poata fi pedepsit daca nu indeplineste liberul arbitru al politicianului.

  15. Filip G spune:

    Am auzit voci ale opiniei publice care spun ca toate legile trebuie rescrise.
    Cel putin noi aici am semnalat legi care incalca Constitutia si libertatile individului.Nu le pasa parlamentarilor de opinia cetateanului.
    Atunci cum sa respecte cetateanul legi votate de infractori?
    Ba in multe legi ii obliga fortat sa se ASOCIEZE cu grupuri infractionale,asta prin efectul legii.
    Cine sa repare aceste nedreptati,acei oameni ce au contribuit la ele?
    Sa nu devenim penibili!
    Actualul legislativ nu poate MORAL si PROFESIONAL sa remedieze erorile facute cu buna-stiinta!

    • Adica tu poti crede ca toate legile trebuie rescrise? Te previn ca multe sunt aplicari ale directivelor europene.

      • Filip G spune:

        Ne-am intalnit in Bucuresti si am semnalat grave probleme in proiectul legii apiculturii.A ramas in coada de peste,desi legea a fost modificata la scurt timp.
        Constitutia spune ca ASOCIEREA e un act liber consimtit.
        Legea spune ca e OBLIGATORIE ASOCIEREA altfel incalci legea.
        Daca parlamentul nu respecta CONSTITUTIA,cum i se poate cere unui cetatean sa respecte legi NECONSTITUTIONALE.

  16. cris spune:

    @ Filip

    Din urma

    La nivel individual mi-e greu sa explic de ce anume medici se poarta intr-un anume fel. Experientza despre care vorbesti tu inseamna totusi ceva mai mult decit reactia individuala a unui medic: inegalitatea ingrijirii, aleatorul, dezorganizare, hai ca se poate si asa, de fapt.

    Problema e la nivel de intreg system medical. Inegalitatile acestea majore in ingrijire pot sa dispara daca spitalele trebuie sa respecte niste parametri de organizare si ingrijire, am mai vorbit despre asta, e un subiect foarte larg si nu insist. Daca iti amintesti am discutat cind am vazut ce inseamna pentru ei comisia de acreditare a spitalelor, o mina de veterinari, ingineri etc politruci, care numarau scaunele si detergentii dintr-un spital, in loc de o institutie medicala in sine care stabileste parametrii de ingriire, ii construieste, creeaza standarde, ajuta spitalele sa le implementeze si sa le respecte si le controleaza regulat din acest punct de vedere nu al numarului de scaune si mop-uri doar cind se infiinteaza. Totul se limiteaza la comisii ale ministerului sa sara si sa amendeze cind se intimpla o nenorocire….. Asta e diferentza intre peticeala – sarit comisie amendat cu hau hau in presa, si coerentza si normalitate – munca unei organizatii diferita de minister care stabileste si verifica ce inseamna calitate de ingrijire medicala permanent. Sa spun ca asemenea organizatie e civila, trebuie sa fie civila, nu populata cu politruci care n-au idee de domeniu??? ( ca tot vorbeam de societate civila, ca nu se limiteaza la ONG-uri, e, trebuie sa fie parte a societatii civile).

    Atitea lucruri care tin de ingrijire medicala abia incep sa existe in Romania sau nu exista deloc – sistemul de ingrijire acasa, retele de unitati de recuperare ambulatorie sau spitaliceasca, dar pina si acel sistem de raspuns rapid la un infarct abia acum a fost pus in functiune, cu banicioiu ministru. Nu poti sa astepti de la un sistem medical ingrijire de calitate daca nu ii dai atentie ci il lasi in paragina si il consideri vaca riioasa de muls pentru un parandarat, nici de la oamenii dintr-un sistem omenie daca-i tratezi ca pe gunoieri si borfasi, atunci poti astepta doar exceptii, o clinica buna ici, una colo, un medic exceptional ici unul colo.

    Comparativ, cu totul, sistemul medical romanesc este ceva insular, peticit si in disolutie in care o mina de oameni ici, o mina de oameni colo se straduie sa faca minuni, si chiar si in aceia se arunca pietre si noroi. De asta cred ca ai trecut tu printr-o experientza groaznica, si eu, si altii, de asta raspunsul la ce se intimpla acum e un efort major si si neincrederea e acolo.

    Dar cert trebuie rezolvata problema si serios – nu e sufficient sa spui, aaa, se duc in strainatate. Fie si numai pentru ca in atitea situatii trebuie sa intervii pe loc si fiecare minut in plus in care nu actionezi, ca nu ai cu ce, ca nu ai personal, ca nu ai sistemul de raspuns organizat, inseamna moarte.

    Cum sa-ti explic mai simplu, sistemul medical functioneza in buna masura apropiat de nivelul de seriozitate si organizare al unei armate, pe reguli, standarde, structuri foarte bine organizate, dar pe “cimp de lupta” si in alerta permanenta, 24 de ore in fiecare zi a saptaminii si cu o responsabilitate maxima continua, cu un ceas care ticaie continuu pe viatza oamenilor.

    Pentru ca vorbim acum de un dezastru practic. Sa stii ca in caz de dezastru de pilda iti lasi casa, familie de izbeliste si te duci urgent la spital pentru mine e regula – unul din primele lucruri care mi s-a aratat si spus la un interviu in Florida de pilda a fost exact acesta: la alarma de uragan iti lasi casa si familia sa se descurce noi spitalul functionam la alerta maxima, planul este cutare si vei fi instruit specific (aici unde sunt am sistemele de raspuns pe cutremur, foc, tornada). Eu accept acest lucru, e si parte din viatza mea de zi cu zi: esti medic, pacientul are prioritate, spitalul are prioritate, garda e garda, pacientul din spital e vazut zilnic – sa crapi de durere si daca nu ai inlocuitor, crapi de durere vazind pacientii din pat-, viatza ta personala si familia sunt pe locul doi. Spre comparatie in Romania in medici exista aceasta gindire si actiune ca si pentru mine aici – s-au dus singuri la spitale, dar organizarea, ce faci in caz de cutremur, de incendiu, etc, pusul in miscare al unei intregi masinarii de ingrijire la nivelul spitalelor in sine, lipseste – nu exista decit SMURD-ul si colaborarea dintre spitale.

    (Sa explic putin: Spitalele sunt corespunzatorul unor cazarmi, daca vrei, in caz de urgentza. E regula, e organizat, e strict si exersat permanent in fiecare spital, pina in cel mai mic spital din Apalasi. Dispunerea spitalelor, reteaua, e gindita inclusive tinind cont de nevoile de urgentza in caz de catastrofa. Ei nu, in Romania se inchid spitale si se lasa oameni fara nicio asistentza pe zeci si zeci de kilometri, ca si cum nu ar exista nu doar nevoia lor de sanatate zilnic, dar nici inundatii, cutremure, incendii iar pregatirea spitalelor care mai exista pentru asa ceva e nula – pe mine asta ma ingrozeste. Si singurul lucru care conteaza e elicopterul…. Ce trebuie sa existe, vreun dezastru major cu mii de morti ca sa se trezeasca si acolo oamenii ca nu trebuie darimate ci construite si dotate spitale si dupa o anume regula,ca trebuie sa exite asemenea planificare si organizare inclusiv pentru situatii critice ?????)

    • cris spune:

      Uite, revenind la subiectul de acum si strada. Da, e o miscare de protest importanta, dar trebuie sa tii seama ca intr-o tara lucrurile vor merge mai departe in acelasi mod haotic daca nu exista institutii si profesionisti ca sa raspunda unor asemenea doleantze si mai ales sa le anticipeze. Strada oricit de bine intentionata nu poate lua locul de pilda al unui intreg sistem de organizare medical sa zic, si nici nu au cum sa stie exact de ce anume e nevoie. Poate sa sustina aceasta nevoie de organizare, dar nici sa dea solutii atit de specializate nici sa o faca singura. Si raspunsul la nivel de institutie e unde???? parlamentarii tac, guvernul e pa….

      In fine, sunt citeva zile de cind am spus ca trebuie sa existe un raspuns de acest fel, de nivel institutional, inclusiv al parlamentului, dar parlamentarii au doar treaba cum sa se aleaga un nou guvern, cum sa linga treptele de la cotroceni si cum sa se fofileze sau sa vorbeasca doct la o televiziune – nu stiu cum sa-i spun fiindca nu as mai termina: de la frica la dezinteres, de la oportunism la lasitate, inclusiv acum se poarta majoritatea ca intr-un vodevil de oi castrate, mascarici , gonflabili si curci pestrite.

  17. cris spune:

    @ Sorin

    Spui mai sus:

    Cred ca saturatia la care au ajuns cei din strada este cauzata in mare masura si de tipul aceasta de lipsa de reprezentativitate, coroborat cu cu faptul ca politicienii odata ajunsi in parlament au uitat promisiunile pe care le-au facut alegatorilor (unii dintre ei vorbind cu nonsalanta ca aceste promisiuni defapt erau minciuni electorale), si au inceput sa-si puna in practica propria lor agenda!

    Foarte bine punctat. Nici nu au interesul sa-si respecte promisiuni, alegatorii nu conteaza atita timp cit dinsii nu apartin unei comunitati (Ce cauta udrea la roman de pilda????) Ei nu sunt alesi de fapt de populatie, ci de partid, drept care nu considera ca au vreo responsabilitate fatza de oamenii care I-au votat, ci doar fatza de partid… Corespunzatorul e la alegerile locale din cauza acelei asa zise legi impotriva traseismului – partidele au dreptul sa-i destituie daca trec la alt patid…. asta e important???? sau daca se achita de obligatiile lor fatza de cetatenii care I-au ales? Mai mult in aceste conditii multi primari au ajuns un soi de vatafi, de reprezentanti ai propriului interes si al stapinului de la Bucuresti, sau un soi de catzei care se gudura sa mai ia un ban sa mai faca un teren de fotbal si slugi care sa aduca voturi la partid….

    Legile electorale ar trebui sa se schimbe in acest sens al reprezentativitatii si responsabilitatii fatza de cetateni . As pune procedura de recall intr-o asemenea lege fara sa clipesc. As pastra votul uninominal dar cu adaugirea altor prevederi de la modul de subventionare a campaniilor pina la recall, pentru ca votul pe lista doar perpetueaza alegerea candidatilor de catre partid nu de populatie.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      S-a revenit la votul pe liste, ceea ce eu zic ca e foarte foarte bine.

      S-au incercat 2 variante de uninominal, ambele sunt falimentare, si au fost si motivul pentru care s-a ajuns aici. In plus ca uninominalul e mega-generator de coruptie, am mai scris despre asta de nenumarate ori. Costurile campaniei uninominale fiind foarte mari din cauza ca trebuie cite o mini campanie pentru fiecare candidat in parte, trebuie “recuperate” de undeva, iar acolo intervin intelegerile de genu: te sustin financiar, dar cind ajungi sus ma “vezi si pe mine cu cutare contract”!

      Bun, s-a revenit la votul pe liste, problema e ca partidele au cam uitat cum era la votul pe liste: echipele partidelor se formau cu ceva timp inainte, se prezentau oamenii si proiectul! Acum vad ca partea asta lipseste cu desavirsire. Ex. pdl: votati-ne pe noi! De ce? Ca sa nu mai fie ei! Dar cine sunteti voi si ce vreti? Pe noi ne stiti: suntem PNL acuma! :D O sa facem ce stiati voi ca trebuia sa faca PNL! :D

      De-aia lumea nu mai are rabdare cu ei, ne iau pe toti de prosti in ideea ca oricum n-avem de ales decit ori pdl ori psd…

      • cris spune:

        Sorin, scuza-ma, nu mai scriu acum. Tocmai am aflat ca a murit si baiatul unor buni prieteni de familie, azi. Pe avion, in drum spre Elvetia, stop cardiac. Imi vine sa urlu, era cit de cit mai bine desi grav, dar toti au insistat sa fie transportat in alta tara ca nu e sufficient de bine ingrijit, ca medicii sunt prosti si i-au convins pe parinti, ei si tot ce aud la televizor de la imbecili, dela Gusa favoritul nu spun cui de aici de pe blog, sursa de informare profesional medicala ce sa spun….. Era la Lascar.

        Nu mai pot, am si eu limitele mele in care imi tin firea, ajunge, daca se continua in felul asta in Romania dind cu noroi si in medici si alarmind oameni, cu ura si atita manipulare, va costa inca si mai multe vieti.

        Ce sa spun? Incetati o data si aveti dram de respect si de compasiune reala pentru oamenii acestia in loc sa-i ingloditi, peste infricosarea lor, la si mai multa frica si la niste gesturi necugetate care costa vieti, si mai tineti seama si ca si medicii aceia sunt oameni la rindul lor care lucreaza zi si noapte si numai sa ii scuipe cineva in fatza acum nu au nevoie. Aveti bunul simt sa-i sustineti moral nu sa-i ingropati moral? Ca sa ce, sa vina domnul nu stiu care sa-mi spuna ca urasc daca o spun, sau madam fis infirmiera de ocazie sa-mi spuna ca nu stiu ce e aceea empatie? va mirati ca spun lucrurile asa cum sunt si ca nu inghit prostii de genul ” aaaa, e conspiratie politica, de aia nu sunt transportati”?

        Da, uite de aceea reactionez cum reactionez: atotsiutorismul fatza de alte meserii o fi cum o fi dar “doctorii” de ocazie ucid. – Azi a murit baiatul unor prieteni ai mei de o viatza. De aceea spun ce spun!!! Da, vrei sa faci bine, du-te la facultate, fa garzi pina nu mai stii de tine, sa nu ai nici familie nici viatza personala, da examene peste examene si atunci inveti macar esentza medicinii: primum non nocere, adica masura si echilibrul in ceea ce faci caci excesele si nu doar inactiunea ucid. Invatza sa faci acel bine. Daca nu, atunci ai acel dram de bun simt si omenie, fatza de niste familii care in asemenea situatii nu reactioneaza rational ci din frica si deznadejde, si poarta un dialog cu medicul, nu I te adresa ca unei slugi careia sa-i spui ce sa faca fiindca tu ai gogoritze in cap cu “aaaa, e decizie politica sa fie omoriti oamenii aceia cu zile”.

        Numai, gata, nu mai am ce spune. Cred ca e cazul ca oamenii de profesie sa taca – Ce sa spun?salvati dumneavoastra cu Guse cu Chirila si cu altii asemenea vieti in terapie intensiva?

        Imi cer scuze, imi fierbe singele in vine si nu ma pot opri din plins, nu stiu nici cum sa o tin pe mama sa nu urle nici pe prietenii mei, e o oroare. Vorbim altadata.

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          Imi pare rau pentru pierderea ta.

          Daca te consoleaza cu ceva, iti spun ca eu sunt sigur ca atacurile asupra medicilor au fost coordonate minutios de catre cei care au tot interesul ca sa discrediteze reactia populara… Si le si reuseste din cite vad deocamdata.

          Cred insa ca revolta va reveni inzecit mai puternica, trebuie sa terminam odata cu nemernicii astia!

  18. Divort Rapid spune:

    Pentru ca revolutia sa aiba o finalitate pozitiva, institutiile statului ar trebui reformate si gandite in scopul de a functiona in slujba populatiei nu a propriilor angajati! Daca Revolutia Franceza a putut acest lucru putem si noi!

  19. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ all

    e un mega atac securistic pe toate planurile, mobilizare totala!

    Sistemul se misca, e ca si cu teroristii de la revolutie!

    Basescu a prins viata, Stolojan a inviat din morti… wow, tupeu mare…

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      si bineinteles cine il intervieveaza pe basescu in momente de maxima tensiune: ardei umplut! II serveste mingile pe tava…

  20. Adam Mares spune:

    La mulți ani, Mihăiță, și care mai sunteți p-acilea sfinți! :P

  21. tudor spune:

    korect!
    La multi ani, tuturor Mihaililor, Mihaelelor si Gavrililor …

    • Mihail spune:

      @ Tudorele,

      Iti multumesc, totusi, pentru urari. Asta chiar daca eu nu sunt pe lista ta de simpatii. Insa, ma mint frumos, ca te-ai gandit si la mine.
      Iar daca vrei sa-mi faci un cadou, baga si tu o relatare proprie din ceea ce ai vazut acolo.
      Hai repede.

      • tudor spune:

        Sigur ca da, La multi ani! si tie , postac batrin! :)
        Polemica i una, viata, altceva.

        Nu i urasc decat pe iliescu si basescu.
        Lista cu cei pe care i detest e mult mai lunga …, dar pe ea nu s decat politicieni.

        • Mihail spune:

          @ tudor,

          multumesc frumos inca o data, mi se rupe mie de Sf. Mihail(glumesc si eu), problema este ca ieri, am mai adunat un an. Nashpa. Un bun prienten, aflat in Germania, imi spune aca nu-mi ureaza nimic, ce serbatoare poate fi atunci cand aduni dupa cinzeci de ani, inca un an.
          Cam are dreptate.

  22. Adam Mares spune:

    Traian Basescu: “Miscarea Populara va depune maine doua proiecte de legi. Una este legata de Parlament si anume alegerea a doar 100 de parlamentari la Senat si 200 la Camera Deputatilor. A doua este cea legata de alegerea primarilor in doua tururi. Sunt cerintele pietii.”

    Tot știe să se miște!

    • Mihail spune:

      @ Adam Mares,

      Am prins doar o bucatica din emisiune, in rest fiind iesit cu blonda la restaurant. Ei, nu-i blonda deloc, insa sa-i zicem asa, asta chiar daca are mintea brici si este spumoasa si plina de umor. In pls, tot iti vine sa o pupi, atat este de bine si corect construita.
      Baselu, este vulpoi batran. Mie mi se pare ca stie foarte bine cu ce se mananca politica romaneasca, am ramas surprins de ceea ce a afirmat.

    • Imi amintesc cum am incercat sa explic pedistilor in Parlament ca nu e bine sa alegem intr-un singur tur. Si acum ei ne invata ca e bine in doua tururi, dupa ce tot ei au facut legea intr-un tur!!! Faptul ca ai mai putini parlamentari nu inseamna neaparat ca ei vor fi si mai buni.

  23. tudor spune:

    sorin

    nu prea multa lume, tineri dar nu numai, plus abonatii de serviciu
    cam bleaga, au aparut deja pensionari porniti pe cearta, d ai lui iliescu, care profita de toleranta celorlalti si strica atmosfera
    iohannis a venit dispre romana, am realizat asta cind deja era inconjurat
    l am vazut de la reo doi trei metri, arata mult mai bine decat la tv
    are o fata luminoasa, ochii nu asa reci cum par la tv, dimpotriva, cu ub zambet de politete dar nu rece …
    misto tipul, e mai degraba macho decat amortit
    a dialogat cu citiva oameni, dar n am auzit ce si spuneau, era un vacarm absolut
    plus ca se impungea, nu stiu cum reusea cordonul sa faca fata, era doar la un metru de presedinte, in fata si lipit de el, in spate
    cativa se impingeau si il injurau
    sigur auzea, dar a ramas in continuare senin
    cind s au hotarit sa iasa din piata multi de pe margine au aplaudat, restul s au imbrancit pina s a urcat intr un jeep negru

    daca as fi consilier prezidential pentru piata universitatii as fi procedat altfel

    oricum, a luat si el contact cu “piata”, cred ca este o experienta importanta pentru domnul presedinte
    a apucat sa promita, trebuia sa vina

    cam atit,
    merci de interes

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Eu mersi. As fi mers si eu daca eram aproape.

    • Mihail spune:

      @Tudor,

      iti multumesc, la randul meu, pentru relatare. Face mult mai mult decat cea ce am vazut la telvizor.
      Intersant ce spui despre el.

    • elenick spune:

      Tudor,

      nu stiu daca realizezi dar “corespundenta” ta din piata i-a stricat ziua de Sf Mihail si Gavril ipochimenului! faptul ca l-ai descris pe Johannis – un individ de acelasi leat cu el – misto, “macho”, cu zambet cald,etc, in plus mai e si Presedinte – deci politician de succes, il mai iubeste si nevasta! -cu astea i-ai dat lovitura de gratie! Crapa “ranza” in el de invidie, el care e, asa cum “poetic” l-am mai descris, mai singur ca Steaua Polara!

    • emi spune:

      Si eu am fost uimita cand l-am vazut pe domnul Ioan Ghise la “plimbarea de la Cotroceni” din septembrie 2012. Televizorul baga un contrast care in realitate nu exista, si care da o duritate nefireasca oricarui chip, turteste si ingrasa. Pot spune ca am dat mana cu un domn care emana forta, blandete, si o frumusete interioara care sfideaza trecerea anilor.

  24. Adam Mares spune:

    @VV
    Dar ca să vrei să schimbi o clasă politică cu o alta, trebuie să o faci în virtutea unor principii.
    – spuneți dvs.

    Dar este vorba despre niște principii: moralitate și profesionalism ale clasei politice.

    • tudor spune:

      Pai, in primul rand ca Varujan si Tariceanu strica media de varsta … :)

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Cel mai simplu si logic principiu cred ca l-am dat eu deja:

      Toata lumea din strada, dar si multi care sustin de la distanta, sunt de acord pe un lucru: actuala clasa politica ne-a adus aici! Asta e ce-au putut sa faca ei in 26 de ani. Daca vrem o schimbare radicala ea nu se poate face cu acesti oameni, iar daca este sa-i schimbam nu cred ca putem face o discriminare! Nu cred ca ar avea nimeni caderea morala sa separe politicienii buni de cei rai, si sa zica: “cutare e rau, pleaca, Varujan Vosganian e bun, ramine!

      Am si zis de mai multe ori, ca ar fi un gest de un elementar bun simt ca politicienii sa fie cei care decid sa se retraga, ca un fel de asumare a raspunderii pentru dezastrul tarii dupa 26 de ani. Am zis asta inca demult si de prea multe ori, si am si zis cu subiect si predicat ca daca politicienii nu vor decide ei sa faca acest gest, atunci lumea saturata de ei va decide sa-i zboare!

      • Interesant ca strainii nu vad Romania ca pe un dezastru. Intrarea in NATO si UE nu s-ar fif acut daca aici era un dezastru. Ca suntem mai saraci decat occidentul asta e adevarat, dar cred ca dezastru e un cuvant cam tare. Dar se vede ca iti iubesti mult tara…

    • Principiile astea au fost tot timpul invocate. Te intreb: care este unitatea de masura a moralitatii? Cum deosebesti pe mincinos de cel care spune adevarul? Exact cu astea a venit la putere CDR in 1996. Eu sunt perfect de acord cu moralitatea si profesionalismul in politica. Nu trebuie, totusi, si o oarecare ideologie? Nu trebuie si vocatie politica, sa arati ca iti pasa de oameni? Nu trebuie si ca oamenii aceia sa aiba un nume, sa-i stim si noi? Sa fie un grup reprezentativ, sa arate ca stiu sa lucreze in echipa? Etc.,etc. Altfel, de vorbit e asa de simplu…

    • tudor spune:

      Mare pacat daca Lascar s a bagat in rahatul asta.
      Ce nu spune Lascar este de ce, de la inaugurare si pina acum nu a functionat nicio zi.
      A baiguit ceva ca e o problema cu aerul …
      Dar daca au facut plata integrala si pravalia nu merge, e cam de parnaie.
      Iar daca lucreaza si la Academica, a facut caietul de sarcini si a fost si in comisia de adjudecare este conflict de interese cat carul …

      Oprescu a capusat spitalele bucurestene si prin alte firme, cu interpusi.

      Dar cel mai rau a capusat Bucurestiul …
      In seara asta m am dat cu tramvaiul, de la Unirea doua statii.
      L am intrebat pe wagman: n aveti chestie d aia de schimbat macazul din cabina?
      Nu merge niciun macaz, s au ars bobinele sinu le a mai schimbat …

      Asta in timp ce oprescu mintea la new york ca parte din autostrada suspendata s a si construit ….
      Si a mai spus ceva: ca bucurestenii vor avea o surpriza …
      Pentru mine n a fost nicio surpriza ca l au arestat, chiar ma miram ca dureaza atit …

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Sunt manipulare ordinare ale sistemului mafiot disperat, nu va luati dupa ele! Cind cititi ceva verificati si cine spune.

    • cris spune:

      @ Adam

      Ca sa stii: e unitate de oxigenare hiperbara, e ceva ultraspecializat si care sa aiba personal bine instruit, Producatori de aparatura nu sunt multi si e o aparatura complicate, ar trebui sa fie dreptul lui lascar sa aleaga si nici nu prea are variante: sunt mi se pare numai doi producatori recunoscuti, solizi,de camere hiperbarice medicale in Europa, deci nu vad ce mare licitatie putea sa faca si ce caiete de sarcini si nu stiu ce putea sa aiba. In Romania cred ca acest centru e al doilea – asta daca-ti inchipui ca e ceva de gasit la coltul strazii si cu multi care sa ofere asa ceva. (in State sunt vreo opt producatori- am camera hiperbara la spital, nu mi-e deloc strain domeniul, am facut si wound care de care tine acest tip de tratament) Aaaa, si nici nu e acoperit de asigurari in Romania, se plateste din buzunar, e posibil ca intirzierea la deschidere sa fie legata de asa ceva, ca procedura sa fie trecuta in cele acoperite de asigurari.

      Nu este suficient sa spui ca daca un spital are camera hiperbara e centru care sa aiba grija de arsi, si exista centre de arsi care nu au camera hiperbara – cel mai mare din Chicago de pilda, Loyola University, centrul major de referintza pentru arsi pentru citeva state (centrul de oxigenare hiperbara e la alta sectie cea de rani cronice).

      NU SE FOLOSESTE LA MARII ARSI. Se foloseste acut in infectii localizate majore ca gangrene gazoasa sau Fournier, la leziunile de iradiere, iar in medicina plastica la grafturi care sunt in pericol sa se piarda sau infectate. S-a incercat folosirea la arsi, sunt citeva studii mari – nu e util, nu aduce niciun beneficiu ca durata de vindecare sau supravietuire. In plus nu poti sa bagi in camera hiperbara un om pe respiratie mecanica si instabil, il omori. In genere se foloseste pentru rani cronice care nu se vindeca. Nu are absolut niciun impact acum ca nu functioneaza inca sectia de oxigenare hiperbara, zero, dimpotriva personalul care ar lucra acolo mai bine lucreaza in terapie intensive la ingrijirea bolnavilor.

      Dar domnul tolontan si altii ca dinsul probabil stiu mai bine: e probabil acum o conspiratie cu lascar si oprescu care sigur au facut asa ceva ca sa-i omoare pe arsii de acum…Lascar la puscarie! Sa trateze DNA arsii si ciopirtitii. Vivat!

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Adame, nu stiu cum se face ca foarte foarte des tu esti agentul introducerii unor strimbe, de genul linkului pe care l-ai dat mai sus. In schimb nu te prea vad sa dai niciodata linkuri constructive, doar destructive. Bagi pe gitul nostru toti basistii, unde-i gasesti?

      Ma tot intreb, o fi doar naivitate, sau e mai mult?

      • Adam Mares spune:

        Cred că oamenii au dreptul să pună întrebări, iar autoritățile trebuie să răspundă. Văd că la întrebarea legată de secția aia a răspuns Cris. :P
        Și mai cred că tu ai o problemă dacă vezi numai băsiști peste tot…

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Nu, eu vad doar ce propagi tu. Niciodata idei, intotdeauna diversiuni. Postari de 3 rinduri, enorm de multe linkuri, si numai linkuri de la propaganda…

        Faptele vorbesc de la sine.

      • cris spune:

        lasa, ca asta e sa zic ceva mai greu de deslusit pentru cine nu cunoaste domeniul acesta de ingrijire a ranilor.

        Dar de ce sa discutam de camera cu oxygen hiperbaric, ca nu e asa, e aer, te joci cu el cum vrei, e usor, deschizi robinetul si fis, daca e vreo problema si consideri ca nu merge si mai trebuie sa astepti, sa repari ceva ca vorba ceea daca nu e reglat cum trebuie spargi timpanele si plaminii omului, e “de pirnaie”. Eeee, ce conteaza, e ceva la fel de simplu ca o piulitza. ( cam asa gindesc indivizi de tipul tolontan). Mda. Asta e tehnologie de virf mai greu de inteles, Nivelul de intelegere e mult mai jos si dorintza unora de a se da mari si macho pe seama unor bieti oameni care sufera si a unor doctori care tac si muncesc ajunge la ridicol:

        Asta e nivelul, Tudor Chirila cere socoteala nenorocitilor de doctori, ca la ATI nu au:

        “Aparate de ventilaţie mecanică și așa zișii ‘plamâni artificiali’ care să preia respirația pacientului până la vindecarea căilor respiratorii și a plamânilor. Fiecare respirație a unui pacient cu arsuri ale căilor respiratorii înseamnă dureri cumplite. În plus, arsuri ale căilor respiratorii înseamnă infecții severe în 100% din cazuri. Dacă pacientul nu este conectat la un plamân artificial, arsurile căilor respiratorii și ale plămânilor sunt greu de vindecat.”

        http://psnews.ro/tudor-chirila-nou-atac-la-adresa-lui-banicioiu-daca-vrea-sa-spulbere-teoria-conspiratiei-99459/

        S-a spus de nu stiu cite ori ca bolnavii din ATI sunt intubati si pe ventilator, ca s-au adus ventilatoare si de la alte spitale de pilda, se spune de nu stiu cite ori in ultimele zile citi pacientti intubati au fost pusi in avion – chiar nu e vina doctorilor sau al lui banicioiu apropos de comunicare, pur si simplu sunt oameni care nu vor sa auda, doar sa improaste cu noroi.

        Dupa intubare omul e conectat obligatoriu la un aparat numit ventilator, aparat de respiratie mecanica, care respira pentru el. Sau crede domnul chirila ca intubare inseamna ca omul are un tub in git spinzurat de tavan sa respire singur aer sau legat la o pompa de bicicleta? A citit si el ceva pe goagal, habar nu are ce, nici nu intreaba vreun medic despre ce e vorba, dar se crede deja specialist si cere socoteala, doct, unor “criminali” de doctori….

        Aaa, e si destept rau, exista si paturi care vindeca… nu exista , exista saltele de aer, cam ca alea de la plaja dar ceva mai sophisticate, au un motoras care variaza presiunea, sunt de tip low air loss, adica mai dezumflate, se numesc Kinair. Nu stiu daca Lascar are asa ceva la spital, dar nu e absolut necesar, exista si altfel de saltele, si modul major in care sa previi escarele este sa intorci pacientul la doua ore de pe o parte pe alta ( singurul lucru care previne si ajuta vindecarea escarelor este sa reduci la zero presiunea corpului pe portiunea respectiva pe orice fel de suprafatza – adica sa o ridici) – scuze, m-a scos din sarite domnul “doctor” chirila, daca e asa de ingrijorat sa se duca voluntar sa inlocuiasca o infirmiera sa ajute la intorsul pacientilor, caci probabil asistentele si infirmierele de acolo abia isi mai trag sufletul. Poate asa vede si ca tubul din gitul pacientului se duce la o masinutza cu un ecran electronic cu numeroase liniutze si luminitze din dreapta patului, numit ventilator. ( cu plaminii artificiali m-a terminat, acela e asa numitul plamin de fier, care nu se mai foloseste din anii 1940, asa ceva nu I se poate arata decit la muzeu, scuze) Nu-I bai, Lascar la puscarie cu tot ATI-ul, ca domnul Chirila si de-alde Tolontan sa faca dumnealor terapie intensiva.

        Nu e nicio conspiratie si banicioiu sau lascar nu au de dat socoteala la asa ceva, doar fiindca domnul Chirila nu a calcat vreodata intr-o sectie ATI si nu are habar ce inseamna ventilator si intubare,, e doar prostia, isteria si arogantza domnului Chirila….

        Domnul Chirila, ca si Gusa, ca si Tolontan sunt plini de compasiune, asa se numeste prostia, mizeria, rautatea, arogantza idioata cu care comenteaza , dorintza de a-si face reclama pe seama unor oameni care abia mai rasufla, compasiune, nu? (in schimb un om de profesie care nu face caz, doar munceste, ca lascar, e un bilbiit, unul care biiguie, un hot, un idiot). Toti neavenitii care rigiie cu arogantza o timpenie sunt cert plini de compasiune. Ce sa le spui?Ajunge sa fie ceva schizophrenic de-a dreptul – vreti tehnocrati adica oameni care isi stiu meseria dar aveti un dispret incallificabil fatza de oameni care isi stiu meseria, ca Lascar? = Nu doriti specialisti ci sa dictati dumneavoastra altora ce sa faca.

        Constat ca a devenit o moda acest fel agresiv de a cere socoteala, de a interoga pe altul ca si cum I-ai fi superior, de a-l obraznici, de a considera din start fara macar a astepta un raspuns ca e un criminal, derogatoriu, ca adresindu-te unui rahat… e vatasism malign, basism generalizat, dispretz generalizat. Ba dupa aceea sa-l mai scuipi inca o data: ca nu-ti raspunde umil ca sluga….atunci il numesti pe acesta uricios, infumurat sau mai stiu eu ce.

        In fine nu ma mira, am spus de la inceput ca medicii vor fi scosi vinovati si scuipati in fatza. Prisnitze cu mustar placute le doresc, domnilor chirila si tolontan, caci probabil dupa asemenea magarie vor pleca inca si mai multi oameni din domeniul medical, restul: la puscarie.

        Asa, ca tot mi se cere sa comentez cu revolta ce imbecili si criminali sunt doctorii, ca altfel sunt “horticultor”: vorba ceea nici ventilatoare nu se folosesc decit de mai bine de juma de secol in Romania, Ce sa mai comentez: doriti un curs de utilizare a ventilatorului si modurile in care functioneaza, Synchronized intermittent mandatory ventilation, assisted control ventilation, pressure control ventilation, pressure regulated volume control? Caci te pomeni ca domnul Chirila acusica va mai cere socoteala si de ce daca sunt pe ventilator se foloseste modul SIMV si nu ACV???? Sa va spun principiile de ventilare noninvaziva, sau riscurile de pneumonie si alte complicatii?

        • cris spune:

          ( ca sa va lamuriti de ce stiu atitea: in State medicul de medicina interna face terapie intensiva, unii trec apoi pe specializare pulmonar/terapie intensiva, anestezia mai putin, dinsii sunt mai mult la operatii, mai putin in ATI. Si avem grija de de toate de la come diabetice la traumatizati, la cei care au chirurgie cardiaca, transplaturi, neurochirurgie, etc. Majoritatea sectiilor de ATI sunt deschise, adica internistul pacientului, hospitalist sau primar, face terapia intensiva. ER-ul are medici specialisti de ER, de urgentza, o data ce se considera internarea preia internistul si urmareste pacientul si cheama alte consulturi, chirurgie, cardiologie, etc, pe acel principiu de care tot vorbesc, sa aduci medicul la pacient, de la ER la ATI: se gindeste pe niveluri de gravitate a pacientului si de ingrijire ca structura a spitalului, cu trei trepte:general medical, telemetrie, terapie intensiva, nu exista sectii de gastroenterologie, pulmonar, infectioase, etc, ci medicii specialisti sunt chemati in tot spitalul in timp ce ingrijirea de baza, coordonarea, tranzitia pacientului de la un nivel de gravitate la altul, transferurile, le face internistul. Sunt la baza internist cu doua supraspecializari, fac inclusiv terapie intensiva de 16 ani)

          Asa, acum vedeti ca vin oameni cu probleme pulmonare – nu e intoxicatie cu cianura, cu aceea se moare rapid, e reactie a plaminilor la ce au inhalat, si poate fi atit de grava incit se ajunge la ce numim plamin alb, ARDS ( acute respiratory distress syndrome) edem pulmonar noncardiogen. se umplu plaminii cu fluid ca reactie la o trauma. Are mortalitate foarte mare. Nu este previzibila si de prevenit cumva, poate sa apara in multe conditii, absolut din senin, de la pancreatita acuta, la gripa, la septicemia din alte motive, inhalare de substantze toxice, trauma mecanica.

          Mai pe intelesul omului:

          http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ards/basics/definition/con-20030070

          • cris spune:

            cum arata un asemenea plamin, de ce ii spunem plamin alb:

            http://courses.washington.edu/med620/mechanicalventilation/case3answers.html

            nu va bagati sa cititi articolul, vorbeste de setarile ventilatorului, de calculele pe care le facem obisnuit si parametrii bolnavului, PEEP, SaO2, FiO2, presiune venoasa centrala, presiunea gazelor sangvine, raport ventilatie/perfuzie – adica parte matematica stricta a medicinii, acel 1+1=2.

            Daca mai apare ceva, daca doriti, facem un crash course si la problema respectiva. Macar pe dumneavoastra sa nu va prinda partea aceasta infecta de manipulare intr-un domeniu pe care nu-l cunoasteti.

    • emi spune:

      Cele mai moderne tratamente cosmetice presupun oxigenarea tenului sub presiune. Va dati seama ca o camera hiperbarica face minuni in mana unui cosmetician priceput? Bagi una de 70 si o scoti de 40, ma refer doar la riduri/piele, evident. Problema e ca tratamentul trebuie repetat macar lunar…

  25. epolitikon spune:

    @VV
    Clasa politica este autista. Dar autistii nu considera ca au vreo problema.
    Sigur, nu ma astept sa intelegeti dupa atatia ani de politica la varf.

    • Draga epolitikon, in democratie se face dezbatere si dialog. Cine sunt persoanele cu care facem asta? Vrei sa dialogam cu sloganurile si cu imbrancelile? Nu vrei sa lasi strada sa se organizeze, sa vedem exact cine sunt persoanele reprezentative, pe cine reprezinta, ce platforma politica au si dupa aceea sa vedem cat suntem noi de autisti? Ideea ca daca ai facut politica in Romania in ultimii 25 de ani trebuie sa mergi la puscarie, la balamuc sau sa te incui in casa e chiar mai tare decat atmosfera din anii 50.

  26. epolitikon spune:

    Off-topic:
    In weekend am cascat si eu vreo 2 ore ochii la TV, fiind iesit din Bucuresti, unde din fericire nu am TV in casa ori la birou.
    Si ce vad: toate latrinele TV si-au dat mana, au scos pe sticla toti mancatorii de rahat, cu acelasi discurs mai evident sau mai voalat in scopul discreditarii manifestantilor si ducerea acestora in derizoriu.

    Sigur ca acolo in piata nu exista nicio coerenta, amalgamul de idei, frustrari si indivizi e mai pestrit poate ca niciodata (am iesit o singura data cu un grup de tineri de la Oracle) dar de aici si pana la a incerca sa minimalizezi acest efect social, inclusiv prin cumpararea unor gasti de vagabonzi care sa strice atmosfera, mi se pare o nemernicie pentru care merita investita toata energia intru matrasirea actualei “clase politice”.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Da, asta am vazut si eu!

      Intr-o tara normala SRI-ul cu asta trebuia sa se ocupe!, cu depistat manipulatorii ordinari, cu intocmirea de documentatii despre ei, cu informarea organelor de ancheta penala ca sa aiba material cu ce sa-i aresteze pe loc!, ca sa poata fi trimisi in judecata si sa primeasca cite 75 de ani de puscarie fiecare!

      Dar nu, la noi SRI-ul se ocupa cu interceptarea populatiei pe baza legilor big-brother votate de parlament! Se ocupa cu sustinerea statului mafiot in loc sa se ocupe cu protectia unui stat de drept!

      De-asta tot zic ca pina nu vor pleca acesti politicieni nu se va schimba nimic, vom fi manipulati pe toate caile posibile fara sa avem nicio sansa sa ne aparam impotriva lor!

      • epolitikon spune:

        Pai sa o luam pe rand:
        1) Nu cred ca exista vreo infractiune sau macar contraventie pentru astfel de actiuni de manipulare, asa ca nu prea ai ce le face, doar sa fii desptept si organizat ca sa-i acoperi si sa-i faci sa arate ridicol dar asta-i greu de facut pentru oamenii aceia din piata, de buna credinta, nu se cunosc intre ei, sunt cel mult grupuri de 5-6 insi care se cunosc intre ei.
        2) SRI-ul ar trebui sa-si aresteze proprii angajati/turnatori, pentru ca acolo sigur e mana lor, la comanda PSD si a altor partide politice care au sustinut cu siguranta ideea de a inabusi manifestatiile astea spontane de dragul asa-zisei imagini nationalem adica sa nu dam prost in fata strainilor…

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          Nu sunt de acord cu punctul 1, exista pedepse. Dar nu ma pune sa ti le caut, ca acuma chiar nu mai am nerv de cautari. Nu stiu daca iti aduci aminte, pe vremea lui Nastase erau legi foarte stricte in legatura cu momentele in care poti sau nu sa faci camapnie electorala, erau interzise multe chestii sa apara la tv in afara perioadei in care nu era campanie electorala. Azi, avem campanii electorale permanente, din secunda cind e numit un guvern apar si denigrarile, guvernele nu mai sunt lasate sa lucreze si activitatea lor sa fie evaluata de catre votanti, ci sunt sunt asediu permanent. Grupurile de care zici tu nu sunt de 4-5 persoane, ci poate de 5-6000 de persoane, sunt actiuni coordonate foarte exact ale acestora care pot fi foarte usor de identificat daca s-ar dori asta.

          La punctul 2 da, sunt total de acord. Pentru ca defapt exact de-asta am si zis, si de-asta nici nu se intimpla nimic: pentru ca sistemul sunt EI. Asta e si problema pentru care au iesit oamenii in strada defapt. S-au saturat de smenul asta!

  27. Filip G spune:

    Revenim la Romania reala………
    Toate guvernele au tocat bani pe proiecte fara o finalitate.A contat cei 10% ori mai mul PARANDARATUL.
    Ne minunam ca avem Arena Nationala nefunctionala,Scolii noi fara autorizatii si utilitati,etc
    Bani au fost dar au fost cheltuiti aiurea,asta e concluzia.
    Acum factorii politici tipa in gura mare”fara partide politice” nu se poate.
    Adica Romania nu poate merge inainte fara ”hoti”,exista o frantura de logica in ceea ce spun.
    Un „hot” nu devine cinstit daca sta 4 ani in OPOZITIE.Faptele lui nu pot fii curatate la curatatoria ”Nufarul politic”.

  28. Filip G spune:

    @cris,
    eu nu inteleg si nimeni nu a explicat urmatorul fenomen:
    Am avut 3 zile de DOLIU NATIONAL
    Care a fost criteriu de a fost anuntate 3 zile de DOLIU NATIONAL?
    In acel moment erau 27 persoane decedare,azi avem 46….
    Daca a fost evaluata corect,atunci cum de asa tarziu am cerut sprijin international?
    Orgoliu asta prostesc prin care seful nu trebuie suparat (sefu are intodeauna dreptate) e pagubos.
    Sunt multe lucruri ce se intampla in societate care nu au o logica normala.
    Cum sa schimbi o persoana care si-a cumparat postul?
    Logic e ca persoana sa-si scoata investitia si eventual bani pentru un nou post mai important.
    Asta e cercul vicios ce omoara zi de zi Romania.
    Exista un singur vinovat clasa politica cu implicatii prin subordonarea organelor de control.
    Avem o Curte de Conturi care constata………..si nu se intampla nimic.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Da, 3 zile pentru 27 inseamna o zi la 9 oameni. Au mai murit 19, deci s-ar mai cuveni 2 zile :P

      Am si zis eu inainte, daca s-ar folosi acelasi sistem intr-o tara ca SUA sau ca Brazilia ei ar trebui sa aiba doliu national 365 de zile pe an :D

    • emi spune:

      Un om cu o suprafata de piele arsa, are sanse mari sa nu supravietuiasca. Pentru ca cedeaza sistemul nervos din pricina durerii, iar daca a mai inhalat si aer fierbinte atunci probabil plamanii sunt terminati. De fapt victimele abia acum incep sa se adune. Toti cei care au fost in club vor ramane cu sechele, cu spaima, inspiratul fumului si calcatul in picioare, daca nu cu cicatrici urate sau cu pierderea vietii.
      Adica ar trebui sa numaram vrea 400 de victime, mai mult sau mai putin marcate…

      • emi spune:

        Eu m-am sprijinit cu ambele palme de plita incinsa a bunicii, pe la un pranz, pana seara nu-mi gasisem inca locul de durere/usturime. Noroc ca a venit mama cu un bioxiteracor spray. Si erau doar 50 cm patrati de piele relativ batatorita…

    • cris spune:

      @ Filip

      Acum cel mai important lucru e sa te ocupi de cei vii, de bolnavi, de familiile care sunt speriate si deznadajduite, de acea arie de suflu de explozie la asemenea trauma…. dar din pacate vad in buna parte indivizi care profita si isi bat joc de suferintza lor, de spaima lor. Nu e nevoie de doliu national, ci de sprijin moral national pentru ei. Iarta-ma, mi=a venit sa vars cind l-am vazut pe Iohannis in Piatza… mai bine se ducea in vizita la spitale si intreba ce poate face pentru ei, isi activa relatiile externe pentru ei, pleda pentru mecanismele de intr-ajutorare europene si pentru sprijin material si logistic pentru ei. As fi preferat sa-l vad sustinind pe Arafat sau pe Banicioiu sau pe bietii doctori, practic, in ceea ce fac. De parlamentari si altii nu mai vorbesc ca mi se face si mai greatza. Se moare, si se va muri in continuare, nu e un vodevil populist. Ce crezi ca pot sa spun, ca unul care stie cit de grav e pentru pacienti, familiile lor, medici: veniti-va domnilor in fire, nu e caz de spectacol?

      • Filip G spune:

        @cris,
        Dr Bratu Tiberiu era directorul Spitalului Judetean din Timisoara.
        Cand venea in vizita si aveam musafiri ,zambea in pragul usii si pleca.
        Vizitatorii se simteau si ieseau afara din salon,doctorul ii baga inapoi.
        Avea o vorba:
        Pacientul pe langa suport medical are nevoie si de suport emotional.Asta medicul nu poate sa-l ofere printr-un zambet………
        Pacientul daca nu se agata de Speranta de a traii,medicina nu poate suplinii afectivitatea.
        Si inca un sfat am primit:
        Sa incerci sa-ti controlezi nervii,daca nu te impacicu tine nimeni nu te poate ajuta.
        Din 91 pana azi sunt ani………

        • cris spune:

          Asa e Filip. Nu “tratezi” doar pacientul, si nu doar cu pastille, sa sustii familia, sa-i calmezi cind sufera ori din furie fac mai mult rau decit bine e essential. Si iti spun un secret: si zimbetul doctorului tau face parte din tratament, chiar daca nu o sti :). Stii care e cea mai valoroasa diploma pe care o am? E de la o pacienta a mea, profesor de desen. Mi-a desenat o diploma cu un ursuletz de plus acordat onor doctorului Zimbet. E pe perete la loc mult mai sus decit toate celelalte formale. (N-ai idee cit de mult conteaza asa ceva pentru noi, n-ai casa, n-ai masa, n-ai familie, viatza ta e sa aduci parintii, copiii, fratii, surorile altora sanatosi acasa, un zimbet inapoi e foarte pretios; se intrebau unii de aici de ce sufar de n-am copii, uite de aia sufar, de medicinita, la virsta la care dumnealor aveau viatza lor eu lucram zi si noapte invatind si avind grija de copiii altora – si nu-mi pare rau o secunda).

          Eeei, imagineaza-ti ca acum in jurul acestor oameni care sufera si a familiilor lor care abia isi tin firea e o mare media rapciugoasa care urla, tipa, invinuieste, infricoseaza… acel bun simt ca al medicului tau sa se retraga si sa taca, daca nu pot incuraja, nu il au. E la scara mai mare ca satrele care se string si urla si-si pun poalele in cap, nu lasa bolnavul sa rasufle, nici medicul sa-si faca munca. De asta avem nevoie? Cum ti-ar fi fost tie sau familiei tale in locul lor, in loc de liniste sa aveti parte de asa ceva ca zarva si mizeria de acum…. Sa stii ca asa cum sperantza salveaza, furia, frica, neincrederea, omoara – pentru mine acesti profitori de doi bani sunt niste criminali.

  29. Kronstadt an der Graft spune:

    Legat un pic de ideea schimbării clasei politice. Pomeneam mai demult de marketingul politic. Făceam o paralelă între viața politică și piață, comparând un partid politic cu o firmă de prestări servicii politice pentru eventualii clienți cu drept de vot. Părerea mea e că în felul ăsta putem înțelege mai bine relația dintre politicieni și alegători, mai ales că și patronii de la noi și politicenii au fost obligați să învețe din mers abc-ul ocupației.
    În primul rând un patron dacă se apucă de o afacere o face pentru a câștiga ceva din ea. La fel și un politician, ipocrizia nu-și are locul aici. Problema e că atunci când încep treaba, fiecare trebuie să țină cont de legislație și de regulile din piață, unde orice greșeală înseamnă faliment. Aici politicienii de la noi au încercat o coțcărie și au făcut acest cartel politic tip alba-neagra, cu două holdinguri pe piața politică, adică FSN stânga și FSN dreapta, obligând astfel alegătorul să aleagă ori pe unii, ori pe ceilalți, fără a putea ieși din cerc. Se cuvine aici a aminti ca o consecință de inevitabilul stol de migraționiști politic.
    Pe piață lucrurile sunt simple. Dacă vrei să ai clienți trebuie să-i cauți și să le oferi serviciile, deci să te faci cunoscut, după care trebuie să-ți perfecționezi aceste servicii până când reușești să te ridici deasupra celorlalți competitori, urmând apoi să folosești succesele obținute în activitate pentru a-ți face reclamă. De aici urmează un șir lung de succese bifate și clienți câștigați în detrimentul celorlalți, combinat cu grija de a nu rămâne în urma altora și a pierde clienții în favoarea opoziției. Adică performanță la zi.
    Aici au eșuat politicienii noștri zămisliți în laboratoarele criptocomuniste ale FSN-ului. Toate au fost bune și frumoase cât timp opinia publică a stat la locul ei, în “dispozitivul” stabilit de relația conducători și conduși. Lupta pentru putere era o frumoasă poveste kabuki, cu un puternic iz de întrecerea socialistă, iar nemulțumirile pieței erau direcționate în cele patru zări. Numai că timpul a trecut, am intrat în UE și generația Golanilor din Piața Universității, acest Tiananmen românesc, a trecut ușor spre zona trecutului și au apărut pe piață copii ei, racordați prin intermediul internetului și al mijloacelor de transport pe distanțe lungi la civilizația lumii. Acești tineri au putut să compare ce-i la noi cu ce-i la alții și au început dialogheze pe bloguri și să constate la unison că nu sunt de acord cu realitatea și nu numai atâ dar au început să se pună de acord cu ceea ce vor. Iar aici se cuvine să amintesc existența a o samă de instituții ale statului plătite gras de către contribuabili, unde o adunătură bună de specialiști studiază piața și sunt plătiți să ia pulsul sociopolitic al acesteia și să se ocupe de evidențirerea marasmului social. Ce date au adunat ei în ultimii ani se vede după șocul pe care l-au avut guvernanții după tragedie. Acolo cred că ar fi rost de ceva primenire masivă. Cert este că piața a început să dea semne de iritare la lipsa de oferte și serviciile proaste livrate.
    Și a venit trăznetul tragediei, iar acest moment a fost prilejul răbufnirii opiniei publice, răbufnire care se vede clar că nu a fost anticipată în nici un fel de politicienii noștri. (Apropo de faptul că se vehiculează alegerea lui Dîncu ca premier, să fim serioși, personajul nu știe decât să explice de ce a fost ce a fost, nu ce va fi, la fel ca mai toți politicienii actuali).
    Șoc și groază, politicienii au făcut un mic pas lateral, așteptând să trecă furia mulțimii pentru ca apoi să-și ia mai departe jucărelele și să se joace ca până acum dea politica pe banii contribuabililor. În timp ce se investesc sume uriașe în salvarea tinerelor victime ale incompetenței și corupției, într-un sistem sanitar hărțuit și umilit, din păcate fără rezultate în zeci de cazuri, unele vechi figuri ale politicii neocomuniste fac și desfac guverne pe la televiziunile create în laboratoarele serviciilor speciale pe banii noștri, luptându-se în aceeași gașcă de monopoliști pentru a pune mâna pe frâie, cum e cazul de la B1 TV versus martorii lui Voiculescu.
    Ce ar fi de făcut se poate desluși deja. E nevoie de o nouă ofertă pe piața politică, de alți furnizori politici cu știința marketingului, iar vechii monopoliști trimiși la reciclare. Serviciile administrațiilor locale și naționale recalibrate după necesitățile pieței, cu investiții masive în zonele de siguranța cetățeanului, adică sistem medical finanțat îndestulător și ridicat la standarde europene, armată bine pregătită și cu cadre de conducere merituoase și nu cu generali făcuți în debaraua de la Cotroceni, o poliție bine finanțată, rapidă în reacții și atentă la relația cu cetățenii acestei țări și cu musafirii acesteia și niște servicii secrete loiale acestei nații și nu trimise să facă spionaj privat pe banii noștri, în timp ce anumite entități fac ravagii prin pădurile noastre nederanjate de nimeni. Adică cu respect al celor plătiți de contribuabili față de cei care îi plătesc.

    • Cand spui vechii monopolisti, la cine te referi? In politica nu mai sunt decat tineri. Ponta era vechi monopolist? Dar Sova? Dar Gorghiu? Poate partidele lor sunt vechi si monopoliste. Dar au sute de mii de membri care sunt tot romani. Nu poti sa-i jignesti pe toti, ignorand faptul ca fac parte din acest popor si ca nimeni nu i-a bagat cu sila in politica. Membrii partidelor de azi sunt aproape doua milioane (poate exagerez putin, dar un miliona si ceva sunt precis). Cum sa le spui sa-si desfiinteze partidele si sa mearga acasa? Asa se face in democratie?

  30. Divort Rapid spune:

    Daca ne oprim acum inseamna ca revolutia noastra a fost degeaba. Mai mult de atat, nici revolutiile ce vor veni nu vor mai avea credibilitate in fata lumii! Schimbarea la fata a tarii depinde de noi!

  31. emi spune:

    Domnule Vosganian intr-un fel aveti dreptate, dusmanul nu mai este vizibil, s-a infiltrat in societate, poarta aceleasi haine, vorbeste aceeasi limba, pare a fi oricare dintre noi. Toti aratam cu degetul spre servicii, uitand ca serviciile puternice pazesc mai bine un stat de drept decat unele anemice. Vrem bogatii in puscarii cu riscul pierderii capitalului autohton (eu i-as obliga pe cei prinsi cu ocaua mica sa investeasca intr-o afacere romaneasca, dar i-as impozita mai dur). Vrem clasa politica model, dar noi suntem gata de a da spagi si de a “ciupi” cate un castig la negru. Educatorii copiilor nostri fac meditatii la negru, dand din start un exemplu negativ tinerei generatii… evident in frunte cu Presedintele.
    CRED CA NE LUPTAM CU NOI INSINE, OGLINDINDU-NE IN CEI ALESI SA NE CONDUCA, PENTRU CA UN CORUPT VA VOTA INTOTDEAUNA CU UN CORUPT.
    Aveati dreptate intr-o postare mai veche, pana cand nu ne asumam fiecare dintre noi propriile noastre derapaje, si sa incercam sa ne indreptam, nu vom fi in stare sa alegem decat oameni asemeni noua, sa ne conduca.

    • tudor spune:

      Cumva ai dreptate, doar ca …
      noi ii alegem tocmai pentru ca ei promit sa fie altfel

      • emi spune:

        Si eu imi promit zilnic sa nu mai fiu asa acida, dar nu prea reusesc…

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Sunt foarte departe de a fi de acord cu ea aici.

        Politicienii sunt o clasa de oameni foarte restrinsa ca numar, cite un individ reprezinta in cazul parlamentarilor alti 70000 de oameni!. Ceea ce inseamna ca sunt suficient de multi oameni competenti si super competenti care ar putea fi reprezentantul celorlalti 69999… De calitatea acestor reprezentanti depinde soarta celorlalti, si de aceea ma gasesc indreptatit sa pretind ca politicianul care ma reprezinta sa fie printre primii 100 la orice capitol dintre cei 70000.

        Deci e o falsa paradigma sa o tot tinem langa la nesfirsit ca politicienii sunt si ca e normal sa fie aceeasi pleava ca poporul care i-a votat…

        Motivul pentru care politicienii actuali nu sunt nici pe departe cei mai buni dintre cei 70000 pe care-i reprezinta este tocmai faptul ca noi nu avem PRETENTIA sa fie!, si ne multumim cu cei care reusesc sa-i manipuleze pe ceilalti si sa le obtina votul (indiferent de modul cum o face), iar sistemul pe care si-i l-au creat e gindit tocmai in sensul ca oamenii de calitate sa fie dezinteresati sau descurajati in a reprezenta pe semenii sai.

        • emi spune:

          Sau inseamna ca numarul coruptilor e mai mare decat numarul persoanelor impecabile. Asta se intampla in orice societate, doar ca unii reusesc sa vada/recunoasca, altii nu. Asumare, oglindire, lupta impotriva propriilor emotii care nu ne plac, dar pe noi nu ne vede nimeni.
          Iti place sau nu-ti place Sorine, democratie inseamna majoritate. Majoritatile trebuiesc create! Intai sa cream majoritati in noi insine, apoi le vom extrapola. Nici macar tu nu esti inger, si daca ai fi fost politician probabil erai constrans sa faci multe pe care din afara e usor sa le critici. La fotbal si politica se pricep toti, dar cati reusesc sa nimereasca poarta?

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            Daca tu vrei politicieni care sa fie constrinsi sa faca altceva decit vor votantii e problema ta. Inseamna ca tu iti meriti soarta, dar nu inseamna ca toata lumea merita ce meriti tu.

          • emi spune:

            Eu imi doresc oameni cu constiinte treze, care sa fie in stare in momente critice sa zica “nu”, asa cum a povestit @tudor mai sus.
            Cat despre merite si soarta, situatia este mult mai complicata decat o vezi tu, ai grija ce iti doresti, pentru ca e posibil sa se intample.

    • emi spune:

      Sau altfel spus, incepem sa dam importanta constiintei, incepem sa incropim si sa apreciem valori morale pentru noua societate pe care o construim.

    • Ai zis o vorba mare, ne luptam cu noi insine. E o chestiune de educatie a intregului popor.

  32. elenick spune:

    sorin,

    PSD-ul se indeparteaza de presupunerile ta. Se duce la Cotroceni cu o propunere de PM : Liviu Voinea.
    Nici macar nu e rea!

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Eu deocamdata nu-mi schimb varianta. PSD a dat SAH! Urmeaza mutarea PNL, care din ce zice mihai voicu iarasi nu merge cu nicio promisiune. Mi se pare o gresala de strategie majora, daca ar ramine asa, din partea PNL…

      Propunerea PSD e cit se poate de politica, se stie exact cine e Liviu Voinea, si propunerea lui ca premier e o mega provocare pentru PNL. Sa nu vii cu nicio propunere in conditiile astea… cred ca ar arata o lasitate fara margini, nu-mi vine sa cred ca Blaga poate fi chiar asa de prost strateg. Daca ar fi in final ales Liviu Voinea… PNL ar urma sa scada vertiginos in sondaje. Lumea ar vedea n-au avut curaj sa vina la guvernare!

      Dar repet, eu ma mentin, sunt in grafic. Propunerea PSD chiar daca ar fi si propunerea lui Iohannis.., mai are nevoie sa si treaca in parlament. Defapt acolo e jocul, e posibil ca PNL sa vina cu propunerea lui Predoiu abia dupa ce pica propunerea PSD in parlament, deoarece ar cam obliga parlamentul sa-l voteze pe Predoiu… daca nu vor sa-si incheie mandatul cu un an mai devreme :P :D

      Jocurile inca nu sunt facute.

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Daca propunerea lui Iohannis va fi defapt propunerea PSD, adica Liviu Voinea… pentru mine ar fi deja clar ca se vrea sa pice acest guvern in Parlament, pentru ca eu deja m-am exprimat foarte clar: ma astept la migratii de parlamentari dinspre fosta guvernare catre PNL in ideea de a se forma un guvern PNL.

        PS – Iohannis ar avea si o scuza nominalizindu-l pe Voinea, caci deocamdata majoritatea parlamentara e a PSD-ului…

      • elenick spune:

        hai, frate, ai zis ca PSD Nu propune PM, iar PNL il propune pe Predoiu! Acu te sucesti?
        S-a intamplat pe dos, si sunt de acord cu tine ca cel mai prost cazut PNL-ul, de-a dreptul RIDICOL! Ca sa nu-l supere pe Sef, nu au afirmat nici macar ca il sustin pe Ciolos, ca sa para ca propunerea vine de la Presedinte.

        Sigur ca jocurile nu sunt facute! PSD-ul i-a dat sah lui Johannis care, in lipsa nominalizarii lui Voinea, spera sa obtina o sustinere cvasi generala a lui Ciolos. Acu tre sa gaseasca o majoritate – o poate face doar cu… Tariceanu sau Oprea – varianta de kko.
        Sa-l vedem!

        Variantele cu picat propunerile nr1, urmat propunerea nr 2 si antamarea anticipatelor eu le consider nule.

        Cred ca Johannis a aflat despre “ambuscada” PSDista si de aia a dat termen de finalizare a negocierilor sfarsitul saptamanii! te-ai prins acu???

        hai recunoaste ca logica e beton! :)

        • elenick spune:

          ps. iar pauza de sambata -duminica pe care a luat-o Klaus NU a fost pt week-end, cum s-au grabit potaile, ci pt a negocia majoritatea in jurul PNL-ului care sa il sustina pe Ciolos (practic de incurajare a diversilor traseisti catre PNL)

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          @ elenick

          http://vosganian.ro/?p=6250&cpage=1#comment-296770

          Reciteste ce-am scris, si poate o sa intelegi mai bine. Citeste tot contextul.

          Eu am zis ca in urma vinzolelilor si strategiilor puse in opera de fiecare parte va veni la putere PNL cu Predoiu lor. Ca sa nu mai zic ca toti ceilalti ati exclux cu vehementa numele Predoiu, chiar si VV a zis ca n-are nicio sansa in contextul asta. Daca citesti cu atentie, eu exact asta am vrut sa transmit, ca negocierile vor dura mult mai mult tocmai ca sa se poata depasi momentul maxim al strazii, si uite ca azi suntem in a 5-a zi.

          Daca vrei sa minimalizezi predictia mea, n-ai decit, pina la urma chiar nu conteaza.

  33. Mihail spune:

    @ elenik,

    dupa ce ca esti urata esti si prost crescuta.

    Nu mai pot eu de Iohanis al tau, nu mi se rupe de el.
    Traim, pe planete diferite.
    Oricum patru ani nu mai scap de el, asa ca-l ignor.
    Ramane un shpagar, un corupt, un ahtiat dupa lux si sex cu nevasta-sa.
    Macar daca si-ar lua una mai tanara, babatii sunt pe toate drumurile.

  34. Filip G spune:

    @sorin,
    PSD a avut o propunere de premier interimar Dusa……
    Azi nu e……………..
    PNL a zis de un premier tehnocrat,azi PNL a dat un cec in alb presedintelui.
    Si primul si al doilea nume o sa fie acelasi ,altul decat Voinea.
    Partidele vor sustine premierul propus de presedinte.
    Parerea mea e ca e votat din prima incercare……. :)

  35. Kronstadt an der Graft spune:

    În timp ce pe teren se desfășoară un meci infernal cu mortea și medicii încearcă prin orice mijloace s-o dribleze, de la peluză încep să se audă din ce în ce mai tare înjurături grosiere. Tot felul de țopârlani care se dau comentatori avizați au început să se răstească la corpul medical, că știu ei de ce. Oare până unde crede că se poate întinde un astfel de papițoi fără a pierde respectul celor din jur?

    • elenick spune:

      Kronstadt,

      si mie imi provoaca greata toata zvonistica si scenarita de proasta calitate pe care o produc oameni& media, in special cei din asanumitul shoubiz…. Chirila asta parea bunicel ca actor, muzician e submediocru iar ca lider de opinie e “praf”! (am inteles ca a fost si consumator, o perioada), dar autosuficienta asta in a considera ca tot ce stie el/spune el/ gandeste el e chintesenta adevarului pe pamant…. demonstreaza – au contraire – ingustime de spirit si lipsa de sensibilitate – adica taman invers decat vrea el sa para. Jenant!
      La fel si toate “vedetele” alea de pe la TV-urile de “bomba” pe care le avem….Ei pretind ca sunt impresionati de tragedie, indurerati, patrunsi si defapt e numai infatuare si ipocrizie ieftina de ei!
      Un spectacol complet dezagrabil de ce e in stare omul sa faca!

      • cris spune:

        @ Adam

        Lascar a spus la ro Tv acelasi lucru pe care il scriu si eu, Dan Enescu spune acelasi lucru pe care il citesti mai sus. Nu transporti pacienti arsi instabili, paturile de nu stiu care nu sunt absolut necesare, etc. La ce concluzie ajungi? caci eu de vorbit personal cu ei nu am cum si sunt de partea cealalta a globului? Daca un medic din Romania si unul de la celalalt capat al pamintului iti spun acelasi lucru, cuvint cu cuvint, incepind cu “transferul nu se face oricum, oricind” ba mai vine si unul din Bordeaux care spune exact acelasi lucru cu deferentza fatza de medicii romani, asta ar trebui poate sa-ti confirme ca vorbim de standarde de ingrijire valabile oriunde.

        Nu stiu cine sunt cei din Alianta medicilor, au dreptate in masura in care spun ca e nevoie de mult mai mult in genere pentru ingrijirea pacientilor, consider insa neprofesional restul scrisorii: discutiile despre s-a facut sau nu tot ce trebuie facut se poarta la noi ca la judecata, cu notele medicilor si asistentelor in fatza cu valori de laborator, radiografii, liste de medicatie in fatza, cu seria de ordine date de un medic, etc – adica dovezi ( la noi prostia de tip procuraresc suspiciune rezonabila nu exista, exista dovezi, documentatie si acestea sunt riguroase) si totul raportat exact la aceste standarde, protocoale si recomandari de ingrijire care sunt daca vrei litera noastra de lege. Si vezi si numai daca spun citeva cuvinte medicale ca e limba chineza pentru omul obisnuit. Probabil domnii doctori respectivi s-au molipsit de la DNA, in aceasta dorintza de circ, treaba dumnealor, mai mult nu comentez.

        In alt registru :

        Nu am avut ocazia sa ma ocup de mari arsi, dar am avut grija de pacienti care “ard” din senin din alte motive, cei cu Stevens-Johnsons – e o reactie alergica masiva la care omul se jupoaie din interior spre exterior ( adica se jupoaie si mucoasele nu doar pielea, pina si ochii se jupoaie) rapid in citeva ore, ramine un corp fara piele, carne vie singerinda, ori de oameni cu pemphigus – boala autoimuna in care pielea se cliveaza , face bule care conflueaza si se jupoaie pe suprafete mari. Poftim cum arata ceva de tip pemphigus http://www.vgrd.org/archive/cases/2004/pv/DSCN4994%20copy.JPG E o fotografie blinda, te asigur, fiindca ceva mai mult nu cred ca ai suporta.

      • cris spune:

        Poftim si o fotografie, blinda, de Stevens Johnsons https://twitter.com/susyars/status/383253809276788736 , am vazut cu mult mai rau, ce ramine dupa ce se duce toata pielea, cum arata fatza, ochii, cum sa faci o intubare pe rana vie a unei guri si unei cai respiratorii te omoara si pe tine medic. De ce crezi ca plingeau cei care au fost acolo la colectiv, ajutind oameni?

        • cris spune:

          Nu, n-am terminat inca:

          Crezi ca e prea mult sa ceri decentza fatza de oameni care ajung carne vie? Crezi ca sa-l vad pe domnul Iohannis balivenind prin pietze si bind sampanie si decorind pe nu stiu cine, cind am in minte imagini, mirosul, atingerea de oameni-carne vie, pot gindi altceva decit ca e un nesimtit ordinar pe care-l doare fix in posteriorul lat si bine lipit de un scaun de niste oameni care sufera cumplit si nu se intereseaza decit de jocurile dinsului si de “guvernul meu”? Cum crezi ca ma uit si la faptul ca sunt atitia care profita de asemenea suferintza, ca sa-si faca meandrele politice? Si la un de-alde chirila si un de-alde tolontan cum crezi ca ma pot uita?????

          Uite, nu te rog sa nu mai postezi ce timpenii spune unul sau altul, te rog inainte sa o faci sa ai asa ceva in minte: http://www.forensicmed.co.uk/wounds/burns/assessment-of-burns/ ….usurel, ruleaza pagina pina jos…. De fiecare data cind citesti timpeniile unor neaveniti ai si numai imaginea aceasta in fatza ochilor, gindeste-te ca asa sunt niste zeci de oameni, ca asta vad parintii lor zi de zi, ca de asa ceva au grija Lascar sau Enescu. Si adresez aceeasi invitatie la bun simt, decenta si omenie si celorlalti.

          In rest nu mai am comentarii, doriti sa intelegeti ce se intimpla medical, va stau la dispozitie, in rest mi s-a facut rusine, cumplit de rusine pentru ce se intimpla in Romania acum ca circ, manipulare si oportunism, la propriu pe carnea vie a unor oameni, pe suferintza lor si alor lor, Nu doresc sa mai discut la momentul acesta pe zarzavagismele si nesimtirea unor imbecili infumurati din media si de aiurea, nu pot, cu scuzele de rigoare…

  36. tudor spune:

    VV

    Multumesc pentru gentilete si apreciez dorinta dv de a intelegece se intampla.

    Asadar,
    Draga Varujan,
    sunt foarte rare in istorie momentele cand o multime care protesteaza au, in totalitatea componentilor sai, aceeasi dorinta; despre o asemenea unanimitate se poate vorbi doar in cazul actiunilor organizate, nu al celor spontane.
    pe de alta parte, mai mult sau mai putin, in orice miscaare de masa exista manipulari, mai mari sau mai mici, reusite sau nu, din toate partile cointeresante

    dincolo de asta, important este sa distingem ce este esential, care i elementul comun (cel mai mare numitor comun …) al nemultumirii

    o sa incerc eu sa va ofer o explicatie, in sinteza, doar cateva elemente:
    1. dincolo de cifre, pib uri etc, tranizitia economica romaneasca este un esec sever;

    comparatiile cu tarile foste socialiste care si au manageriat marile companii cu succes, in timp ce la noi ramuri intregi au ajuns la fier vechi – la export, desigur ….
    stiti ca tevile brute pentru termoficare sunt importate din Polonia, de pilda?
    stiti ca nu stiu de unde sa bag benzina?
    lukoil – sunt rusi, MOL – unguri, OMV – ne au luat titeiul gratis …
    apropos: MOL ul unguresc este companie de stat, evaluata la vreo 20 mrd euro, in timp ce noi am dat Petromul la pretul profitului pe un an bun, basca titeil si gazul …
    zone intregi din tara mor; o moarte din ce in ce mai accelerata roade halci intregi din tara.
    Ati fost, de pilda, la Campulung Muscel? Stiti ca a ajuns cel mai sarac oras din Arges si ca acum este un loc unde nu se ntampla nimic?
    Dar la Fagaras?
    Stiti care sunt sansele unui copil de la tara de a urma cursurile unei universitati serioase?
    stiti ca saracia extrema se extinde si ca sunt mii de sate si orasele care traiesc doar din asistenta sociala, pensii si banii primiti de la cei plecati?
    …trecem peste economie …

    2. administratia este aroganta, politizata, necalificata si corupta; parlamentari, sefi din politie, justitie si servicii controleaza tot: banii publici, afacerile private, tot; ei distribuie functiile, ei stabilesc ce afacere merge sau se inchide, pe cine l calca fiscul, sau itm ul, sau pompierii, sau sanepidul sau garda de mediu … sau toate impreuna
    ce sanse au cei ce nu apartin grupului?
    sa se bage sluga la ei, sa practice, eventual, o meserie utila, sa se faca haiduc ori sa plece intr un oras mare sau afara
    ati decredibilizat toate institutiile publice, de la politie la isu, pina la avocatul poporului, comisia aia de doctorate, to totot
    Stiti vreo institutie publica care functioneaza brici?

    3. clasa politica este perceputa mai degraba ca existand pentru ea insasi decat in serviciul public; si in buna masura asa este
    traseismul, imunitatile, complicitatile, compromisurile imorale….

    Pe scurt, unei administratii neperformante ii adaugati autism politic total.
    Ei nu mai vor sa joace dupa reglile voastre, altfel zis.

    Spuneti ca nu i impiedica nimeni sa intre in partide sau sa candideze.
    Va spun eu ce i impiedica: VOI ( spun VOI nu peiorativ, incerc sa va redau cum sunteti perceputi)
    VOI aveti tot: administratia, banii, televiziunile, radiourile, ziarele, organele, personalul din administratie, care in loc de fi in serviciul public sunt slugile voastre, deseori gruparile interlope si intotdeauna clanurile tiganesti; voi aveti nasi si fini, cumetri
    NOI avem praguri electorale si trebuie sa castigam musai din primul tur daca vrem sa pupam vreo primarie si cate altele;
    Dar NOI avem tineretea, determinarea si constiinta fortei noastre.

    In concluzie: e tara lor si nu vor sa mai joace dupa regulile voastre.

    Mai vorbim, e mult de povestit.

    • tudor spune:

      Scuze pentru redactare …

    • Draga Tudor, la Fagaras nu se mai intampla nimic pentru ca atunci cand se intampla, Vosganian era acuzat ca submineaza economia nationala. Iar chestiile astea cu benzina ungureasca si tevile poloneze cred ca o spui doar asa. Mergi in Marea Britanie si cauta tevile englezesti, o sa cauti mult si bine. Harrod’s e a unor arabi. Pana si Rolls Royce a fost cumparat de straini.

      Chestia asta cu noi si voi imi scapa. Cand am facut puscarie, la Jilava, stiam care sunt noi si care voi, desi nici macar atunci nu era clar. Regulile sunt ale Uniunii Europene. Limbajul asta revolutionar de lemn nu face bine, parca ar fi in preajma unui razboi civil. Numai ca, din fericire, nu e clar cine impotriva cui e. Adica cine sunt noi si cine sunt voi. Eu, de pilda, sunt noi sau voi? Eu zic ca mi-am facut datoria fata de tara, nimeni n-a pierdut cu mine. Faptul ca m-am nascut cand plecau rusii din tara ma face respingator? Faptul ca am luptat pe baricade, ca am luptat impotriva minerilor si am stat in Piata Universitatii, ca am facut campanie acerba sase ani impotriva FSN ma face respingator? Da-mi si mie cateva nume de Noi, ca sa inteleg cu cine stau de vorba si de ce eu sunt atat de monstruos. Iar sloganuri de tipul “noi avem tineretea, determinarea si constiinta fortei noastre” suna cam maoist.

  37. tudor spune:

    silenzio stampa ….

    Una la cald: majoritatea parlamentara a trecut o propunere legislativa prin care se majoreaza salariile, sporurile si alte venituri ale tuturor bugetarilor.
    asta in conditiile in care nimeni nu poate cuantifica cu exactitate efectele aplicarii noului cod fiscal.
    S au opus sau abtinut pnl si udmr.

    Fara studiu de impact, fara acordul ministerului de finante …
    In fapt este un mod de a arunca pisica viitorului guvern: noi, psd, alde si unpr am fi marit salariile si pensiile, am si votat asta, au venit nenorocitii astia pusi de iohannis si v au taiat banii, la fel ca baasescu …

    Este inca o dovada a iresponsabilitatii si nocivitatii actualei clici politice care detine majoritatea.

    In fapt, si o sa va dovedesc intr un alt post, guvernarea ponta este va avea urmari catastrofale.
    Desigur, veti gasi voi pe cine sa aruncati vina.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Politicienii au rasuflat usurati, de data asta statul mafiot pe care l-au creat functioneaza in favoarea lor. Armatele de acoperiti si-au facut datoria si au discreditat cu succes revolta populara.

      Ei cred ca au cistigat acuma, dar cind revolta va reveni inzecita ca forte… o sa se vaicareasca ca revin din nou anii 50!

    • Eu zic ca parlamentarii sa nu mai ia niciun ban. Cand eram ministru, cel putin o suta de oameni din Ministerul Fnantelor aveau venituri mai mari ca mine. Ba as zice ca parlamentarii sa mai vina si cu bani de-acasa.

  38. tudor spune:

    Atentie: cresterea cu 10% a veniturilo r bugetarilor intra in vigoare de la 1 decembrie 2016!!!

    Vomit!!!

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Si mie mi s-a facut deja scarba. Auzi tupeu:

      Varujan Vosganian se plinge ca tratam problema clasei politice precum era in anii 50…

      Pai cine a asistat tacind ca mararu-n iarba atunci cind colegii de partid care aveau curajul sa vorbeasca anti-sistem erau incolonati cu directia puscarie? Oare Varujan Vosganian doarme bine cind se gindeste cum doarme Daniel Fenechiu in puscarie??? Si nu ma apuc sa insir lista, dar e lunga tare, oameni prigoniti, oameni carora li s-au distrus vietile.

      TUPEU DOMNULE SENATOR! TUPEU!

  39. Filip G spune:

    http://www.stiripesurse.ro/exclusiv-lovitura-de-propor-ii-pentru-psd_972770.html
    Cum voteaza@ VV in cazul asta e alatuti de ALDE?
    O decizie corecta consider eu,e un inceput. :)

  40. elenick spune:

    sorin,

    asdar ne apropiem de final cu nominalizarea PM/guvernului.

    ramane cum am spus : guvern de tehnocrati condus de Dacian Ciolos cu ministri alesi de el (si nu propusi de partide, aici e marea schimbare!), guvern sustinut de PNL, UDMR si UNPR + minoritati, independenti, sa, ce voteaza de obicei cu puterea.

    Deci trece de Parlament!

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Te grabesti, ca de obicei. Mingea e in teritoriul UNPR… PSD si ALDE nu cred ca vor vota. Foarte probabil e un guvern menit sa pice, asa cum a fost aia cu Livache…

      Ar fi si trist daca n-ar fi asa, un papagal a desemnat alt papagal sa conduca tara. Dar cum… asta nu s-au mai gindit! Orice guvern are nevoie sa-i fie trecute foarte multe acte normative, nu imi imaginez cum o sa poata misca in front un astfel de guvern.

      Eu merg in continuare pe ce am zis.

      • elenick spune:

        te inseli total, de data asta. are 10 zile timp pt a-si face echipa. eu estimez ca spat viitoare vom avea deja guvern! PUNR a anuntat ca sustine decizia Presedintelui, despre ce poz. vorbesti? Eventual or sa impuna niste legi ale lor, vor incerca , macar, desi marja de negociere in sit in care se afla, NU PREA AU!

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          Care PUNR ? Vroiai sa zici mai degraba UNTR (uniunea nationala a tradatorilor din romania) :D

          Cind oprea a anunat ca sustine pe presedintele romaniei… in acelasi timp vorbea despre Voinea :D

          Cu oprea n-ai de unde sa sti deocamdata ce va face, vor fi negocieri dure zilele viitoare, si nu cred ca un partid de oportunisti ultra-indatorati ca aia de la unpr vor accepta sa sustina ceva fara niciun beneficiu.

          Deci, eu dupa cum am mai zis, cred ca in urma acestor negocieri de zilele astea se vor sparge niste partide, si vor avea scursuri de parlamentari catre varianta lui Iohannis pentru putere: respectiv Predoiu, si guvern politic…

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Repet: toata miza e acum pe umerii UNPR. Daca UNPR ramine pe pozitie guvernul pica, si UNPR ar trebui sa fie chiar cretini sa voteze asa ceva, pentru ca fiind guvern tehnocrat ei si-ar cam semna condamnarea la moarte. Singura lor varianta sa nu moara era sa fie la putere in urmatorul an. Nici asa nu le dau prea multe sanse, dar stii cum e: speranta lor moare ultima.

  41. Mihail spune:

    @ emi,

    Nu, nu sunt, nu am fot niciodata.
    Eu iubesc femeia si conceptul de femeie.
    Daca ar fi dupa mine ar fi cel putin de 150 de ori “opt martie”.
    O sa te mire putin, dar si pe blonde le iubesc.

    • Adam Mares spune:

      Se vede! :P

      • Mihail spune:

        @ Adam Mares,

        zilele trecute mi s-a reprosat ca “zbor din floare in floare”, ma rog. Eu am replicat ca totusi am un brevet de pilot international.
        Ca este fara liceanta, este o alta discutie.

        PS: ce buna este mierea de la Filip G.
        Este de salcam.

        • Adam Mares spune:

          Foarte urât din partea ta că ești flușturatic!

        • tudor spune:

          Mierea de salcam este “cea mai buna” pentru huseni (necunoscatori); impresioneaza prin aroma dar, ca si compozitie, sunt alte sortimente mai valoroase.
          Intreaba l pe FILIP ….

          • Filip G spune:

            Gusturile culinare nu se discuta.
            Acum ceva timp a cerut cineva miere de MANA.
            L-am servit,apoi mi-a zis ca are gust de ciorapi nespalati.Cum o fii gustul de ciorapi nespalati?
            Probabil ca mierea de mana. :)
            In privinta mineralelor mierea de mana e deosebita……….

  42. Mihail spune:

    Mitul guvernului tehnocrat

    de ADRIANA SAFTOIU

    Opțiunea care pare să întrunească consens politic și civic este „guvernul tehnocrat”. Acesta ar urma să preia România din mâna coruptei clase politice și să elimine toată funcționărimea șpăgară și compromisă, să preia din „stradă” revendicările și să le facă realități. Este un cadou nesperat pentru politicieni și un „cal troian” pentru ceea ce este democrația noastră.
    Pe fondul revoltei justificate împotriva politicienilor, riscăm să punem în practică formule aparent magice, cum ar fi un guvern tehnocrat, de la prim-mi­nistru până la miniștri. Dacă aceasta ar fi fost rezolvarea magică a dezamăgirii colective, ar fi aplicat-o demult și alte țări și, cu siguranță, ar fi declarat bune de muzealizat sistemele care au la bază alegeri libere, democratice și care promovează formațiuni politice pentru gestionarea treburilor țării. Dacă aș fi cinică, aș aplauda po­pulist soluția tehnocratului – susținută atât de umil, de spășit, de supus, de către partide -, ca să încheiem și cu acest mit. Sunt convinsă că nu „tehnocratul” este soluția la partide populate de gangsteri politici. „Tehnocratul” a fost folosit la noi de două ori până acum – e drept, și e important acest aspect – cu guverne politice, ca o formulă rezonabilă pe termen scurt.
    La Revoluția franceză, oamenii ieșiți în stradă își urlau foamea. Dar – paradoxul revoltelor populare – primele clădiri cărora le-au dat foc au fost brutăriile. Acum, scârbiți de o clasă politică compromisă, se dă foc unei instituții fundamentale în democrațiile recunoscute: instituția partidului politic. În mod periculos, revolta îndreptată împotriva politicienilor e dirijată, nu întâmplător, spre instituția în sine. Până acum, strada a făcut un lucru remarcabil. A trimis acasă politicieni. Și e bine să mai trimită acasă politicieni, dar nu instituția partidului politic. “Tehnocratul” nu reprezintă formula pe care se bazează delegarea puterii în democrații. “Tehnocratul” nu e al poporului, al cetățeanului, nu rezultă din alegeri libere, nu își supune dezbaterii programul de guvernare.
    Alegerile sunt de departe unica formă democratică de a schimba o clasă politică. Mi-e limpede, din propria mea experiență, că se țes îndelungi argumente înspăimântătoare, ­apo­caliptice, ca să nu se ajungă la demisia parlamentarilor și, implicit, la dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri. Iar argumentul că “se aleg tot între ei” e o manipulare ieftină, dar, din păcate, eficientă. Niciun partid nu va mai putea găzdui persoane care se află în conflict cu criteriile cerute de “stradă”. Primul test se poate da deja. Cereți partidelor să vă prezinte cine nu va mai fi pe listă. Se poate răspunde la asta chiar înainte să se formeze viitorul guvern tehnocrat. Iar marota “toți sunt la fel” se înscrie în arsenalul instrumentelor de manipulare. Există în fiecare partid oameni care pot să facă față onest provocării de a gestiona treburile țării. Așa cum există și în societatea civilă oameni care nu ar trebui să vorbească de integritatea morală a altora până nu și-o rezolvă pe a lor. „Baroni” sunt peste tot, nu doar în partide. Dar cred că, din fericire, primii care își pierd influența sunt cei din partide și acesta e într-adevăr meritul “străzii”. În același timp, de șase luni, de când legea care a simplificat înființarea unui partid a intrat în vigoare, cei care nu doresc să se înscrie în actualele partide au avut libertatea de a-și alcătui propriile organizații și a parti­cipa la alegeri. Nu s-au grăbit, iar pentru asta sunt vinovate tot partidele politice. Cam copilărească scuza. Refuzul alegerilor anticipate și construcțiile tehnocrate sunt scenarii în spatele cărora va apărea un monstru nou, dar tot monstru. Iar diversioniștii își fac ­trea­ba. „Soluția magică” scandată o fi magică, dar nu pentru ceea ce crede „strada”.

  43. tudor spune:

    VarujanVosganian spune:
    noiembrie 10, 2015 la 11:08 pm
    Nu-si pierde nimeni mandatul Nu merge retroactiv.

    Răspunde

    Aceasta replica a dv , din nefericire, demonstreaza diferenta fundamentala dintre NOI si VOI.
    Mai grav, ofera si o explicatie a “neintelegerilor” dv: nu intelegeti pentru ca nu aveti cum; operam in sisteme diferite de valori.

    Sorin, Filip, eu, dar si altii care aparam valori diferite de ale dv, n avem niciun interes material si direct, precum dv, asa ca suntem cel putin la fel de credibili precum dv, cel putin sub aspectul bunei credinte.

    In mesajul MS Regele nici o litera nu este pusa la intamplare.
    Sigur, mesajul nu va cade deloc bine, dar va prefaceti ca aveti aceeasi parere …. evident, a l contrazice pe MS este un lux pe care nu vi l permiteti.

    Credeti ca intamplator Regele s a referit la problema respectarii legilor?

    ” A avea legi bune este un lucru insemnat. A i face pe oameni sa le respecte este inca mai valoros. Dar fundamental este ca oamenii sa creada in ele. Romania nu a ajuns inca acolo.
    Bunul mers al institutiilor Statului este conditia libertatii si statorniciei noastre. Institutiile nu pot functiona fara respectul legii, fara competenta si fara etica….”

    Este primul mesal al Mejestatii Sale in care problema respectarii legilor ocupa un loc central: degeaba aveti legi bune daca nu sunt respectate!
    Dar cine sunt cei care nu respecta aceste legi?
    Tocmai inaltii responsabili ai statului! Daca legile nu le respecta un oarecare, este sanctionat.
    Daca le incalca unul dintre VOI, institutiile statului nu mai functioneaza, dintr un motiv sau altul.

    Ca sa nu existe dubii privind interpretarea textului, Majestatea Sa continua:

    “… Dar, dupa cum ati constatat recent voi insiva, legislatia cea mai avansata si atitudinea civica nu sunt, din pacate, suficiente pentru a obtine si garanta o viata institutionala solida. Sunt sigur ca tanara generatie va sti sa gaseasca justa masura ….”

    E dura concluzia MS: tine de domeniul evidentei ca, in ciuda legislatiei moderne si a atitudinii civice a tinerilor, respectul VOSTRU pentru aceste legi face inoperabile institutiile.

    “NU merge retroactiv” ….
    Sa recapitulam : un prim ministru suspenda de la aplicare, prin ordonanta de urgenta, o lege organica.
    Curtea constitutionala declara neconstitutionala ordonanta de urgenta respectiva, in integralitatea sa; adica nelegala.
    Dreptul comun (adica limbajul de operare) al constitutionalismului este dreptul civil. Conform dreptului civil, un act juridica ilegal este nul, iar toate efectele acestuia sunt lovite de nulitate.

    Ceea ce spuneti dv, ca un act juridic declarat ilegal produce efecte definitive este … chiar ma intreb: ignoranta sau rea credinta?

    Este ca si cum un hot este prins ca a furat ceva, instanta constata furtul, dar infractorul vrea sa l retina … ca nu e retroactiv.

    S ar fi putut discuta despre neretroactivitate in alta situatie: anume, o lege noua, trecuta conform constitutiei, prin parlament si promulgata de presedinte, modifica legea anterioara.
    Ulterior, o a treia lege, o abroga pe a doua si revine in termenii primei legi.
    In aceasta situatie legea a treia, cu toate ca este identica cu prima, nu poate opera de la data adoptarii primei legi, chiar daca identica, ci de la data adoptarii sale.

    Interpretarea dv, rod al nestiintei sau filtrata prin interese politice, ar putea duce la urmatoarea concluzie :
    Daca un guvern ar dizolva , prin OUG, partdele politice, dar CCR ar declara neconstitutionala acea OUG, respectivele partide ar trebui sa se reinscrie la tribunal pentru a putea functiona.
    Mai mult, “nefiind retroactiva”, cum spuneti, degeaba respectivele partide fiinteaza legal de 150 de ani, conform interpretarii dv si a altor mari constitutionalisti si parlamentari, vechimea lor de 150 de ani este stersa. Ca ” nu e retroactiva”.
    “Retroactivitatea” la care va referiti are o cu totul alta interpretare, dar n are rost sa conunui.

    Oricum, disperetul fata de lege si Constitutie a continuat, cf art. 115 (5) legea de aprobare a oug ar fi trebuit sa treaca prin ambele camere in maxim 65 de zile. A trecut mai bine de un an …se numeste abuz de putere.
    Fiind vorba despre cifre, cred ca discutiile sunt inutile.

    De ce incalcati legile si constitutia?

    Pentru ca asa va sunt interesele.

    Concluzia mesajului MS Regele este clara: actuala clasa politica si a dovedit cu prisos meritele:
    CARAMBA!

    • Te superi degeaba pe mine. Eu dispretuiesc traseismul, am spus-o de nenumarate ori si pe blog. Eu ti-am spus cum sunt legile acum. Daca o ordonanta de urgenta este respinsa in orice fel, efectele pe care le-a creat pana atunci raman in vigoare. Nu inteleg tonul asta artagos, chiar nu putem vorbi civilizat? Imagineaza-ti, de pilda, ca se da o rectificare bugetara. Ele se dau prin ordonanta, caci nu e timp sa fie votate, procedura dureaza in Parlament. Sau o ordonanta pentru un caz major (inundatii, seceta etc.). Imagineaza-ti ca ea se respinge in Parlament sau e declarata neconstitutionala. Cum ar fi sa iei toti banii de la toti care au primit? Sigur ca cea mai buna solutie ar fi sa se desfiintele din Constitutie ordonantele sau sa se limitele drastic campul lor de aplicare, dar acum ele exista. Daca vrei sa vorbim de ce-ar trebui sa fie, asa vorbim. Daca vorbim de ceea ce este, este cum iti spun eu.