De comentat

Apel pentru apărarea democraţiei

 Ne aflăm în faţa unei situaţii politice fără precedent în România ultimilor 26 de ani. Schimbarea de paradigmă dorită şi anunţată de preşedintele Klaus Iohannis riscă să se manifeste sub forma unei schimbări de regim.

            Totul a început cu o criză de guvern. Prim-ministrul şi-a prezentat demisia pe 4 noiembrie, asumând o responsabilitate politică pentru un grav incident provocat de inconștiență criminală a unor particulari, favorizată de neglijența şi, eventual, de corupţia unor autorităţi locale.

            Pe fondul unor manifestaţii de stradă îndreptate împotriva Parlamentului şi clasei politice în ansamblu, a izbucnit o criză politică. Aceasta a fost provocată de refuzul principalelor partide din Parlament de a-şi asuma responsabilitatea constituţională de a forma o majoritate parlamentară prin negocieri cu celelalte partide şi de a îi prezenta preşedintelui României un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Mai mult chiar, liderii PNL au calificat Parlamentul drept ilegitim şi au cerut dizolvarea acestuia, deşi o asemenea procedură este iluzorie în litera şi în spiritul Constituţiei.

            Această fugă de răspundere a guvernării i-a permis preşedintelui să declanşeze criza de regim. O criză artificială, fără nicio premisă de ordin politic, economic sau social. Actualul Parlament a fost ales de nouă milioane de cetăţeni pentru un mandat constituţional de patru ani. În Parlament există grupuri politice coerente, capabile să negocieze şi să formeze o majoritate guvernamentală. România înregistrează de trei ani cea mai constantă şi solidă creştere economică din Uniunea Europeană. Gradul de satisfacţie al unei mari părți din societate este justificat de o creştere a veniturilor însoţită de o scădere a preţurilor de consum. Cu toate acestea, preşedintele a ales ca în numele unei minorităţi, pe care a numit-o „strada”, să propună un candidat pentru funcţia de prim-ministru din afara Parlamentului şi a partidelor, candidat ce ar urma să conducă un guvern de tehnocraţi.

            Demersul se arată a fi unul nedemocratic şi prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică antidemocratică. Într-o democraţie reprezentativă, majoritatea cetăţenilor câştigă dreptul de a guverna prin intermediul partidelor ce s-au bucurat la vot de cea mai mare încredere. Într-o democraţie reprezentativă, minorităţile, de orice natură, sunt respectate şi ascultate, dar nu au vocaţia de a conduce guvernul şi de a-şi impune agenda.

            Dacă guvernul de tehnocraţi va trece de votul Parlamentului, democraţia reprezentativă va fi destituită. O singură persoană, chiar şi aleasă, îşi va impune voinţa luând drept pretext programul unei minorităţi ce pretinde la statutul de „societate civilă”, dar nu poate invoca vreo reprezentativitate civică, politică sau măcar statistică. Niciuna din lozincile, revendicările sau scandările „străzii” nu a inclus în zilele trecute cuvântul democraţie.

            Instalarea unui guvern prezidenţial va marca trecerea la un regim politic diferit de democraţia reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituţionale şi va pune în pericol drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, valorile democratice şi statul de drept. Guvernarea personală prin experţi, fie aceştia de bună calitate, excede cadrele democratice, oricât de largi ar fi acestea concepute.

            ALDE face apel la personalităţile independente ce ar putea fi solicitate să facă parte din viitorul guvern prezidenţial să nu accepte să devină instrumente ale unui proces nedemocratic cu un periculos potenţial antidemocratic. De asemenea, ALDE face apel la toate partidele parlamentare să refuze să dea votul de investitură unui guvern ce va fi neîndoielnic folosit pentru construirea unei noi „paradigme” politice de factură nedemocratică şi nereprezentativă.

 

 

Copreședinte ALDE

 

Călin Popescu – Tăriceanu

 

273 Responses to “De comentat”

 1. Adam Mares spune:

  Emi parcă e de la MISA. De ce să te atașezi/iubești o persoană, când poți să îi iubești pe toți? Să ți-o tragi în spirală?
  Bleah, mi-e greață!

  • emi spune:

   Cu cine “mi-o trag” eu, boule?

  • emi spune:

   Pentru tine dragoste/iubire sunt echivalente cu dorinta, dar aceste cuvinte definesc emotii de vibratie mult mai inalta decat biata dorinta. MISA e doar o alta biserica care seduce obsedatii de sex. Dar si ei sunt copiii Domnului, important e ca isi doresc sa Il cunoasca.

  • emi spune:

   Eu iubesc si florile, si pamantul, vrei sa spui ca fac spirale sexuale si cu astea?!? Stii ce fac atunci cand sunt foarte suparata? Iau un pom in brate. Stii cat e de linistitor, simt cum energiile se impletesc in echilibru perfect? Ai multumit vreodata unui prun pentru ca ti-a daruit o pruna? Nu trebuie sa o faci cu voce tare, ii poti spune si in gand…

  • emi spune:

   Ai auzit de impamantare, ce bogatie de energie electromagnetica iti daruiesc pamantul si apa, daca le dai voie? Ai multumit vreodata apei ca te curata si energizeaza? Dar Terrei ca te suporta? Recunostinta este o forma de manifestare a iubirii.
   http://www.amosnews.ro/traim-custi-faraday-2014-07-01

  • emi spune:

   La ce iti foloseste ca citesti atat daca nu poti patrunde in profunzimea ideilor? Imi amintesti de colegii care invatau lectiile pe de rost…

  • Pacala spune:

   S-a suparat italianca rau. Spiraleaza de nervi :)

   • emi spune:

    Daca @Adam Mares vede MISA si spirale peste tot, e obsesia lui, si nu a mea. Nu-l opreste nimeni sa se inscrie la MISA sau sa faca orgii in grup, daca tot ii curg balele atat.

 2. emi spune:

  Am crezut ca aici sunt oameni inteligenti, cu care se poate schimba o vorba, dar se pare ca m-am inselat, tot discipoli ai kamasutra sunt… Si in politica, si in societatea civila si in toate domeniile, e dictatura kamasutrei. Va multumesc ca m-ati eliberat de o dependenta/speranta, credeam ca mai exista si suflete curate pe lumea asta. M-am lecuit.

 3. Adam Mares spune:

  Ce spun eu, ce înțelege Emi…
  Una e să iubești un copac, altceva un om. Și când vorbesc de iubire, nu e vorba de sex.

  • Adam Mares spune:

   Dar ca să iubești toți oamenii la fel, trebuie să fii Isus sau, eventual, un sfânt. Nu cred că e cazul de așa ceva pe aici. Doar de vorbele goale ale unei propagandiste new age.

   • emi spune:

    Evident ca nu poti iubi toti oamenii la fel, nu-i dau telefon zilnic oricui.
    Ideea e ca asa cum ierti un magar care te-a calcat pe picior, sau o pasare care te-a gainatat, tot asa ierti si tampeniile pe care le spune despre tine un oarecare, astazi @mihail, maine @adam mares…

    • emi spune:

     Asta nu inseamna ca in casa mea vor exista pasari sau magari…
     Ii/le pot admira, respecta ca fiinte, ierta daca imi gresesc cu voie sau fara de voie, le pot fi recunoscatoare ca imi fac uneori viata mai frumoasa, adica intr-un cuvant ii/le pot iubi si de la distanta.
     Cine nu-mi respecta liberul arbitru nu se poate apropia de mine.

  • emi spune:

   Nu iubesti UN copac, iubesti plantele in general, le intelegi, “auzi” cand una iti cere apa, de exemplu. Dar e prea greu de inteles pentru emisfera stanga…

 4. Mihail spune:

  @ Adam Mares,

  eu, sa stii, fac sex cu copacii. Saptamana viitoare voi primi vreo doua sute. Uite ce dezmatz va fi.

  Atentie, Adam, vreau si eu in spiarala. Yupiiii, de cand astept, imi doresc sa fac sex cu j demii de cucoane.

  PS sunt in langa ea, departe de tara, ea fiind chiar …alaturi, langa mine. Rade. Sic !

 5. madlen spune:

  Pluteste in aerul politic ceva din izul epocii fanariotilor. Atata numai ca pe vremea aia nu veneau fonduri de la Istambul ci doar plecau intr-acolo.Guvernul asta are aerul ca e numit de Inalta Poarta. Cum se spune Aferim in flamandă?

  • Daca nu ar fi fondurile pentru agricultura, am putea sa credem ca mai multi bani pleaca decat vin. Caci contributia noastra la bugetul UE, din 2007 si pana acum a fost de vreo zece miliarde de euro.

 6. emi spune:

  Majoritatea oamenilor ii iubesc pe cei din jurul lor, sunt fiinte sociale, “nu pot trai fara” prieteni, omul in general este fiinta sociala si iubitoare.
  Doar ca isi clasifica iubirea asa cum dicteaza egoul: familie, prieteni, cunostinte, oameni pe care mai bine ii ocolesc…

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Până și psihopații au nevoie de victime din rândul celor din jur, vezi cazul teroriștilor islamiști, care fac ce fac ca să se grozăvească în fața omenirii.
   Apropo de islamiștii ăștia din ISIS, sunt doar niște gangsteri care și-au luat islamul ca pretext. Nu sunt altceva decât răufăcători. Mi se pare un termen extrem de exact în limba română. Până n-au să fie anatemizați de majoritatea clericilor musulmani, au să tot folosească acest pretext. După anatemizare vor pierde sprijinul populației musulmane și se vor stinge încet și sigur.

   • emi spune:

    Sunt si printre preotii ortodocsi deviati care ucid fiind convinsi ca salveaza sufletul omului de diavol (exorcisti).
    Aici ar fi o discutie intreaga despre “ajutorul” pe care se simt datori unii oameni sa il acorde altora, uneori si cu forta. Unii dintre teroristi sunt convinsi ca salveaza sufletele pacatoase in acest mod. Altii vor razbunare pentru ca vor sa traiasca liberi, nu sub ocupatia crestinilor care le fura bogatiile subsolului. Mediatizarea le hraneste si amplifica egoul.

    • emi spune:

     Nu degeaba se spune ca “drumul spre iad este pavat cu bune intentii”. Eu aveam grija de o diabetica si am fost la un pas sa o ucid, vrand sa o ajut. Intr-o zi cand i-am masurat glicemia, aparatul a indicat 424. Ea, un pic confuza, mi-a zis ca trebuie sa faca mai multa insulina. In primul moment am pus mana pe insulina, dar ceva m-a oprit. Mi-am dat seama ca la asa o glicemie trebuia sa fie in coma de gradul I deja. Am privit-o cu atentie si am vazut un ambalaj de bomboana pe jos. I-am curatat mainile cu o carpa uda si am repetat glicemia, avea acum 216. Zaharul de pe degete distorsionase rezultatul. Ma intreb cu groaza de cate ori poate am facut rau unei persoane, desi intentia mea era sa-i fac bine? Problema este ca nu toata lumea are capacitatea de a deosebi raul de bine, iar unii sunt extrem de usor de manipulat. Dilema mea este urmatoarea: daca spiritul unui individ este extrem de anemic si el nu poate deosebi raul de bine, atunci cum poti ajunge la sufletul lui?!?

 7. Kronstadt an der Graft spune:

  Da, dacă te gândești că și Inchiziția a fost făcută pentru a salva sufletele, ce să mai zici?

 8. cris spune:

  @ Shadow

  Refritor la articolul lui Tudoran legat de Papahagi – si multi altii asemenea lui…

  Saul Below in To Jerusalem and back

  “A great deal of intelligence can be invested in ignorance when the need for illusion is deep.”

  Trebuie sa investesti multa inteligentza in ignorantza atunci cind nevoia de iluzie este profunda.

  :)

  • Shadow spune:

   @cris
   Eu nu as merge asa departe. Eu as ramane la proverbele romanesti.
   Un prost arunca o piatra in iaz si o gramada de destepti se arunca in apa sa o caute. Asta caracterizeaza cel mai bine legatura basescu si pleiada sa de “intelectuali”.