Iluzia partidului prezidențial

De la bun început vă asigur că, în opinia mea, ideea de partid prezidențial este contrară democrației pentru care am stat cu pistolul la ceafă în decembrie 1989 și că simpla sa invocare, zilele acestea, arată că suntem, la nivelul mentalităților, la fel de departe de dictatura comunistă pe cât e scoarța copacului de trunchi.

Oamenii se adună în jurul unei viziuni comune asupra lumii, fie că viziunea asta e legată de interese economice, de melancolii și speranțe, de un anumit fel de a-ți iubi poporul sau de a-i dușmăni pe cei din alte popoare etc.etc. Cam așa se întâmplă în democrație, când se formează partidele. În democrație, oricât de mesianici ar fi oamenii, ideile merg înaintea lor. Atunci când oamenii se strâng în jurul unui om, și nu în jurul unei viziuni, sau, altfel spus, îmbrățișează a numită viziune tocmai pentru că ea aparține unui anumit om, nu mai suntem în Uniunea Europeană din secolul XXI; ci în Amerlca latină a dictatorilor din secolul XX. Citiți Toamna patriarhului de Gabriel Garcia Marquez sau Sărbătoarea țapului  de Mario Vargas Llosa și veți înțelege ce vreau să spun. Ori studiați istoria Argentinei din vremea lui Juan Peron.

Ideea de partid prezidențial este o batjocură la adresa partidelor politice. Cică partidul prezidențial este reîntoarcerea la popor. Nimic nu este mai amenințător pentru destinul unui popor decât această sintagmă. Căci întoarcerea la popor și a face ce vrea poporul înseamnă negarea unuia dintre atributele fundamentale ale voinței unui popor, și anume acela de a-și alege reprezentanți care să vorbească în numele său. Calitatea unui popor de a-și alege reprezentanții este premisa fundamentală a democrației. A ignora această virtute înseamnă a preschimba poporul într-o turmă care are nevoie de păstorul. Iar păstorul face ceea ce face orice păstor, mulge oile, le mână de colo-colo, sub paza câinilor și  le sacrifică mieii. Și din când în când, ucide câte o oaie ca să se hrănească, spre liniștea celorlalte oi care se bucură că au scăpat, neștiind că o să le vină și lor rândul.

Întoarcerea la popor este o iluzie. Cum dialoghezi cu poporul? Scoțând, din când în când, câteva mii de oameni pe stradă să strige lozinci? Sau făcând întruna referendumuri cu întrebări trucate? Oricum nu poți să-i întrebi pe toți, sau pe majoritatea lor. De unde știm noi că întrebi pe cine trebuie? Sau că întrebi destui? Nu cumva întrebi numai pe cei despre care știi exact ce-o să răspundă, tocmai pentru că răspunsurile lor îți plac? În ciuda sintagmei pompoase și iubitoare de neam, întoarcerea la popor nu este un dialog, ci un monolog în care nu se pun întrebări, ci se dau ordine.

În plus, din punctu de vedere practic, dacă nu este decât o scoatere la lumină a unor rețele preexistente, îndelung exersate și conspirative, partidul prezidențial, cu un an înainte de alegeri, pare o imposibilitate. Un partid se construiește în mulți ani. Participarea la alegerile locale și parlamentare presupune, pentru a depune liste complete, peste cincizeci de mii de persoane care se cunosc oarecum între ele, capabile să lucreze în echipă și cu oarecari compatibilități. Dacă adăugăm la acestea pe cei desemnați pentru comisiile electorale ale secțiilor de votare, ne apropiem de șaptezeci de mii. Mi-e greu să cred că cineva ar putea să creeze o astfel de armată într-un timp atât de scurt altfel decât într-un experiment mai degrabă anectodic, de tipul PPDD.

Ca să nu mai vorbim de dimensiunea morală a chestiunii. O persoană candidează în numele unui partid și ajunge președintele țării sale. Odată ajuns președinte, după ce s-a folosit de partidul acela, după ce membrii săi i-au lipit afișe, au bătut pe la porțile oamenilor, să-i convingă, au tocit tastaturile computerelor să răspundă pe Facebook și s-au călcat în picioare la mitingurile electorale, brusc, președintele își dă seama că partidul acela nu-i mai place. Îl aruncă mulțimii adunate în stradă, precum Lăpușneanu pe Moțoc, și hotărăște că cel mai bun partid este al celor care nu au partid, dar vor să conducă țara pe gratis, adică fără să fi pierdut vremea și fără să-și mototolească hainele în politică. Nu știu cât de bine s-ar simți PNL într-o asemenea ipostază sau cât de confortabil s-a simțit zilele trecute când președintele, fost membru PNL și candidat al acestui partid la președinția Republicii, nu i-a luat nicio clipă apărarea în fața protestatarilor care uitaseră, firește, că și președintele făcea parte din aceeași clasă politică pe care, altminteri, doreau s-o arunce la gunoi sau în pușcărie.

Nu cred în soluția partidului prezidențial. Cred că partidele trebuie să se construiască pe cale naturală, în jurul unor idei. Cred că evoluția organică a unui neam îi definește, în timp, destinul și motivațiile, că acestea nasc idei și că ideile nasc oamenii care să le poarte. În clipa în care se ntâmplă pe dos, oamenii nasc idei și motivații, poporul acela, oricât de înfierbântat ar părea, nu mai are destin.

“Întoarcerea la popor”, așa cum este ea clamată ]n prezent,   devine o formă de manipulare a poporului, un mod poleit de a-l batjocori.

 

168 Responses to “Iluzia partidului prezidențial”

 1. Filip G spune:

  Si totusi sintagma ”partid prezidential” da multora insomnii.
  Nu poti combate ceva ce nu exista,ceva ce nu e posibil.
  Poporul e bun cand voteaza partide politice.Ce fac mai apoi partidele politice cu votul cetateanului?
  Isi bat joc de el,isi vad de interesul personal ori de grup.Uita si de doctrine ,uita si de principii.
  Pot fi de acord cu fraza asta:
  ”Ideea de partid prezidențial este o batjocură la adresa partidelor politice. ”
  Care ar fi mecanismul DEMOCRATIC prin care partidele sa nu mai livreze nulitati pe liste si traseisti?
  Daca partidele isi bat joc de cetatenii votanti exista si reversul medaliei.
  S-a ajuns aici datorita partidelor politice si din prea mult bun simt din partea cetatenilor.
  Cum ulciorul nu merge de multe ori la fantana.S-a ajuns in ziua Z-asa nu se mai poate………..

  • Filip G spune:

   Apropos ,PNL m-a invitat pentru ziua de maine la o portie de fasole cu ciolan……… :D
   Atat sa valoreze libertatea individului?
   Maine nu-i ziua FASOLEI cu CIOLAN,e mult mai mult pentru cine simte romaneste!

   • Te0a
    -au invitat pentru ca sunt prietenii tai. Pofta buna.

    • Filip G spune:

     Am prieteni multi,acei prieteni sunt si clienti in acelasi timp.Cu unii am fost colegi la serviciu.
     Prieteniile vechi nu se uita,dumneavoastra suntet mai aproape de Tariceanu decat de PNL,asta e. :D
     Si totusi ati fost strategul PNL-ului dodolot alaturi de Crin. :D

     • Eu sunt mai aproape de Tariceanu si de PNL, asa cum era el in vremurile bune.

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Sper sa n-ajungem peste vreo 20 de ani sa dam ca exemplu de buna guvernare perioada 2005-2008 :D in timp ce noii “liberali” sa-si clameze radacinile liberale din aceiasi perioada (la fel cum s-au procopsit azi cu brandul Bratienilor!)

   • Shadow spune:

    Nu-ti face griji Filip o sa ai parte numai de fasole, ciolanul e doar al pnl-istilor actuali. Lasa-te “mintit frumos” si pofta mare. meriti “fasolica” pe deplin :-)

  • Partidele sunt parte a poporului, intelege asta. Nu trata partidele ca si cum ar fi trupe de ocupatie. Asuma asta.

  • Shadow spune:

   Fals @Filip

   “S-a ajuns aici datorita partidelor politice si din prea mult bun simt din partea cetatenilor.”

   S-a ajuns la asta datorita “prostiei” si neimplicarii cetatenilor

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Apropos de postarea dvs. cu titlul “Mișcările de stradă: cuvântul care nu s-a rostit a fost “democrație”…

  m-am tot gindit la ce mai lipsea de acolo. Si mi-am dat seama: nu s-a rostit Basescu la puscarie!

  Think about it!

  • Filip G spune:

   A epuizat USL subiectul,apoi ”USL,traieste” desi principala idee a fost lupta impotriva lui Basescu.Cum doua etape pline de esec au avut loc,trebuie sa fii nebun sa tot speri.Actuala clasa politica si-a aratat limitele.
   ”Basescu la puscarie” nu mai apartine politicului apartine Justitiei…….. :)

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Daca apartine acestei justitii… inseamna ca nu mai apartine nimanui. Cei care stiu asta ar fi strigat Basescu la puscarie!

    Nu si basistii, evindent! Ei n-ar fi putut striga! :D

    PS – dupa punct si dupa virgula trebuie sa pui si spatiu, ca sa arate textul mai calumea. , . , . , . Asa e cum scrii tu.Asa e cum scrii tu,

    Si… Asa se scrie, asa se scrie, asa se scrie :P

    • Filip G spune:

     Daca partidele politice vor avea destula credibilitate vor putea izola
     ”partidul prezidebtial” ori vor intarata cetatenii si ii vor directiona,asa cum a fost la prezidentiale.
     Sustinerea guvernului Ciolos e testul maturitatii partidelor politice.
     Atacurile impotriva guvernului Ciolos o sa aiba efect de bumerang……. :D

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Nu va exista niciun partid prezidential Filip. Daca pe ideea asta vor profita unii si-si vor face un partid… ala va fi ce vrei tu… dar nu va fi partidul lui Iohannis.

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Si guvernul Ciolos e un guvern avorton. Adica s-a nascut mort!

     • Filip G spune:

      Orice fel de ”partid prezidential” care capteaza voturi e mai bun decat migrarea acestora spre partidele extremiste.
      Aici e vorba de psihologia maselor si votul canalizat spre invingator,nimeni nu voteaza cu cei care pierd.
      Johannis a castigat batalia prezidentialelor,un ”partid prezidential” poate capta voturile celor care nu se regasesc in actualele partide politice.
      Un partid prezidential e peste un partid extremist in actuala conjunctura.
      Ori agitatia care se face in jurul acestei idei arata multa ingrijorare din partea partidelor politice.Partidele politice nu au fost la fel de ingrijorate cu imaginea proprie in ochii electoratului.
      Asta spune multe,ingrijorare si lipsa de solutii pe termin scurt….. :D

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Ceea ce spui tu din punct de vedere constitutional pur si simplu nu exista!

      Daca iohan ar fi chiar intr-atit de prost incit sa vrea sa-si faca partid… asta ar fi un motiv perfect pentru suspendare!

      Am zis eu ca nu va face nici macar jumate din primul mandat… dar nu parlamentul cred ca o sa-l dea jos, ci oamenii din strada! :D

     • emi spune:

      @Filip G.
      Un partid prezidential ar fi la fel de extremist ca orice alt partid care distrufe democratia in favoarea tiraniei.
      Partidul comunist a fost al poporului, partidul fascist a fost tot partid al poporului, orice partid al “poporului” care serveste de fapt un dictator si il ajuta sa distruga democratia, este un partid extremist. Romanului nu-i plac schimbarile astea bruste de directie, nu voteaza unguri si nu pricepe de ce un Presedinte are nevoie de un partid, din moment ce treaba lui este sa mentina dialogul intre partide. Tu ce fel de roman esti?!?

  • E ordin ca Basescu sa fie lasat in pace. Sa-l cheme numai pe teme minore, ca sa dea aparenta ca il au si pe el in vedere. Adica praf in ochi.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Foarte adevarat, e ordin sa fie lasat in pace, dar daca oamenii din strada erau doar niste oameni obisnuiti, cu niste revenidcari… ce treaba aveau ei cu ordinul de a fi lasat basescu in pace? :D

    Chiar dimpotriva, daca erau la manifestatiile alea oameni obisnuiti, dornici sa-si strige revendicarile… pai revendicarea cu basescu la puscarie ar fi fost prima pe lista, pentru ca toata lumea vede ca institutiile au ordin sa-l lase in pace, insa oamenilor din strada nu le poate impune nimeni asta! Ar fi profitat de ocazie ca sa strige! (bineinteles daca manifestantii n-ar fi fost tocmai de catre basisti teleghidati sa iasa in strada, mare parte din ei cel putin). Chiar am vorbit cu cineva care mi-a spus ca au incercat unii sa strige “basescu la puscarie” iar altii care pareau foarte bine acordati pe aceiasi voce i-au suprimat, spunind ca e pentru Colectiv, si alte alea… (aveau poezia invatata)

   • epolitikon spune:

    Din partea cui? Iohannis?

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Nu vreau sa raspund eu in locul lui VV, dar Iohannis e prea papagal sa existe in ecuatia asta! Evident ca din partea celor care conduc azi sistemul, adica un super CSAT invizibil din care fac parte si forte din afara tarii!

     • Cand spui papagal te referi la faptul ca repeta ce-i spun altii?

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ VV

      …continuare de mai sus.

      Ziceati asa:

      “Cand spui papagal te referi la faptul ca repeta ce-i spun altii?”
      ………..

      Exact. Nu are ideile lui, e sterp.

      Nu stiu daca va aduceti aminte, acu vreo 4 ani ziceam despre Mihalache ca va fi urmatorul mare tradator. Cititi comentariul de mai jos si cititi si raspunsul dat de dvs.

      http://vosganian.ro/?p=2369&cpage=2#comment-85905

      27 februarie 2012, chiar inainte de venirea USL-ului la putere, deja-l mirosisem pe tradatorul asta, l-a insurubat pe Crin Antonescu cum a vrut el! Asta se intimpla cind cineva are incredere in viermi!

      In afara de asta, papagalul de Iohan foloseste si invatatura primita la Stefan Ghiorghiu, exact acelasi tip de invatatura pe care o are si boc: sa spui multe fara sa zici nimic, si cind zici ceva sa fie despre popor! Apropo, si Cioclos e dupa acelasi tipar!

 3. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Sunt total de acord cu ce scrieti in articolul de fata.

  In afara de asta, as adauga ca unii s-au prins ca facebook poate fi folosit ca instrument de manipulare… si o fac cu succes (deocamdata).

  Pe facebook poti face o votare la care sa-i lasi sa participe doar pe “prietenii” tai, si la fel de bine poti sa-ti faci propria echipa de votanti in care unul voteaza cit 10!

  Eu insumi am fost banat cind aveam cont de facebook cam pe mai toate paginile portocaliilor! Cum bagam cite-o postare in stilul care ma caracterizeaza… in secunda urmatoare mi se stergea postarea… si primeam interdictie de a mai accesa pagina respectiva. Deci…

  • Pe Facebook poti inventa cati oameni vrei… Asta e cel mai mare pericol.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Exact.

    PS – n-ar fi chiar asa de mare pericol daca ar iesi cineva in media sa explice lumii cum sta treaba cu facebook-ul. E chestie grea, stiu, dar nu imposibila. S-ar putea dovedi cu exemple clare cum se poate face manipulare cu ajutorul facebook-ului, si ar fi de folos pentru cei care sunt de buna credinta sa nu cada in capcane, deopotriva oameni obisnuiti sau politicieni.

    • Cu facebook poti crea opinie, inventand, practic, zeci de mii de oameni virtuali.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Inca din 2009 cind am incetat practic sa scriu pe blogul Alinei Gorghiu am sesizat pericolul asta cu facebook. Din pacate unii politicieni au optat sa-si transfere toata interactiunea cu alegatorii pe facebook, ceea ce le-a creat in primul rind lor o imagine distorsionata asupra realitatii. Unii au ales asta poate din necunoastere, altii au ales cu buna stiinta cu intentia clara de a manipula pe altii.

     In oricare dintre situatii consider ca este necesar un efort din partea formatorilor de opinie pentru repunerea analizei realitatii in tiparele ei normale.

     Avem azi presedintele facebook, partidele facebook, ong-urile facebook, chiar si institutii facebook… si nu mai avem presedinte de tara, partide care sa-i reprezinte pe cetateni, ong-uri care sa-i apere pe cetateni si nici institutii care sa functioneze pentru cetatean. Mai ramine sa vedem ca si INS-ul isi va lua datele tot de pe facebook… si am imbulinat-o cu totii!

     PS – chiar si Ciolos zicea azi pe un post ca “am postat aseara parerea mea…” :D Deci dupa premerul facebook Ponta… acum avem si premierul facebook Ciolos! Sa nu uitam nici de boc care-si luase tableta cu 500 de euro in 2009 si se initia in tainele comunicarii pe facebook spunind ca orice roman ar trebui sa aiba asa ceva!

     In acelasi timp exista o lacuna grava in transparenta datelor pe site-urile oficiale, ca deh… toata lumea se informeaza mai nou de pe facebook.

     Dupa parerea mea asta e o boala grava, care va lua dimensiuni nebanuite daca nu se vor face eforturi pentru stoparea ei.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ VV

     la protestele de azi se anuntau un milion de persoane :D dar au mai ajuns in piata doar vreo 100

     Aici se vede foarte bine ca nu intotdeauna functioneaza manipularile! Acum nu mai e proaspat evenimentul de la Colectiv, vor trebui sa mai astepte niste inzapeziri probabil! :D

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Bun, vad ca incepeti sa dibuiti din ce in ce mai bine cum au mers si cum merg lucrurile in politica actuala. Intrebarea e: ce e de facut?

  Se mai poate face ceva, sau o fi deja prea tirziu?

  • Mihail spune:

   Hi-hi-hi !!!

  • Intotdeauna e prea tarziu, pentru ca exista efecte ce nu mai pot fi ignorate, dar niciodata nu e prea tarziu, pentru ca orice lucru trebuie sa inceapa odata si-odata.

   • cris spune:

    :) Frumos joc de cuvinte

    Imi cer scuze, scriu mai putin cateva zile – am prins o gripa in ultimele zile de garda, miai inghit si tone de Theraflu sa-mi treaca – si asta adoarme – adica gandesc cu incetinitorul si vorbesc in somn :)

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Doar e politician, ce vrei! :D

     Sa fie bine, ca sa nu fie rau! :D :D :D

     Ia-o mai usor cu medicamentele! :D Organismul e cel mai bun medic! Sau tu faci invers ca-n zicala: Fa ce zice popa, nu ce face popa! :D

     Eu n-am mai fost racit sau gripat de nici nu mai tin minte… :| sa tot fie vreo 7-8 ani, poate chiar mai mult, imi pare ca s-a intimplat in antichitate! :D

    • Iti doresc multa sanatate si fara sa te fi vazut vreodata, mi-e dor de tine.

 5. Mihail spune:

  (din Moldova)

  …aici este un fel de efervescenta. S-au tinut mitinguri pro unire, se poarta tricolorul la mana, se viseaza la unire.
  Oamneii cred in asta.
  Iar rusofonii -unii chiar si moldoveni- se uita chiorash.
  A mea, inainte de a pleca spre birou, s-a intors si si-a pus o panglica mica tricolora la mana.

 6. Mihail spune:

  @ Adam Mares + Kronstadt an der Graft
  (de dincolo)

  Deoarece pe mine armeanul nu ma citeste(eii, nu cred chiar tot ce mi se vinde) va rog sa-i spuneti voi ca nu mor caii cand vor stapanii.

  In rest, chiar nu stiu cum se scrie corect consiliere, insa o mica clarificare, o limpezire chiar n-ar strica. Alaturi de prenume, ar fi potrivit si un mic CV, o inaltime, o talie, niste dimensiuni. Sa vada si populatia cum se traieste armeneste, nuuu ?
  Mai am o intrebare, care ma chinuie Dom le este scumpa o consiliera, costa mult ?

  PS am probleme cu tastatura, nu am ghilimele, doua puncte, dar si alte mizilicuri de astea.

 7. emi spune:

  Domnul Presedinte ar trebui sa se ocupe de echilibrarea puterilor in Stat, ar trebui sa mentina dialogul civilizat intre partide, si nu sa-si faca un partid… cel putin nu acum. Dupa ce termina cu presedintia isi poate face cate partide vrea.

  • Mihail spune:

   @ emi,

   ,, Domnul Presedinte,, al tau…este un nemtzalau care a ciordit doua case.
   Dovedit.
   S-a pretat la doua falsuri neobrazate, dovedite de justitie.
   Despre asta ce ai de spus ?
   Nu-i asa ca lumea este rea…iar eu(vorba armeanului cel plangacios din Senat) sunt postac platit de catre unele servicii / Sau, sunt platit de catre turci…evrei sau..de ce nu ? de catre rusi, avand in vedere IP-ul de acum ?
   Crezi si promomovezi, in continuare, un hot cu shtaif, un mincinos, un specimen care traieste in lux pe banii mei, ai contribuabilor din tara.
   Voi, cei care sunteti in lume, nu platiti nimic, doar dati din guritza.
   Nu trebuie niciodata sa aveti dreptul ca sa votati.

   • Mihail spune:

    ..era sa uit, voua nu trebuie sa vi se spuna, astazi, ,, La multi ani,, .

    • emi spune:

     Platesc sanatate pentru ca am un copil in tara, platesc impozit pe locuinta, platesc taxe scolare universitare, si trimit tot salariul in tara… dar evident nu ti-l trimit tie.
     Cat despre urari de bine, mi-ai dorit de atatea ori moartea incat oricum nu te te-as crede ca imi vrei binele.
     Salutari amicilor tai, rusofonii!

     • Mihail spune:

      eu, aici…daca am amici, acestia nu au etnie, sunt doar oameni, indiferent in ce limba vorbesc.
      In rest, nu-ti doresc moartea, nu este cazul ca sa te alinti. Oricum, odata si odata , tot o sa te prapadesti.

 8. Adam Mares spune:

  La mulți ani! :-)

 9. Gabriel spune:

  Partidul prezidenţial este, aşa cum se spune în text, un atac la democraţie. E evident. Sper să nu devină PNL partidul prezidenţial. Deşi se străduieşte din răsputeri, în ultimul timp, să joace acest rol, cred că lucrurile nu sunt încă aşezate definitiv şi că sunt şanse ca PNL să redevină un partid adevărat. Partidul prezidenţial este o construcţie politică artificială, dusă la capăt prin manipulare şi, din acest motiv, este cu atât mai toxic. Din păcate ideea vine pe o manipulare mai veche, care a prins foarte bine, şi care spune că partidele şi parlamentarii ar fi ceva rău. Că parlamentarii sunt incompetenţi şi corupţi şi partidele ar fi un fel de pepiniere de hoţi şi fripturişti. Lucru care e complet fals. De fapt, partidele şi parlamentarii reprezintă poporul român şi sunt exact cum e şi poporul român. Nici mai bun, nici mai rău. Sigur că, prin lege s-ar putea creea nişte filtre care să selecteze parlamentarii, ca să facă din ei un grup cât mai bun. Dar, deocamdată, imaginea creată prin manipulare a unui parlament corupt şi ineficient, crează o aşteptare, cere o soluţie. Şi, pe această aşteptare, ideea partidului prezidenţial poate prinde.

  O scăpare tot se poate întrezări, totuşi. Din fericire, preşedintele (pe imaginea căruia ar trebui să se fundamenteze partidul său) e un neamţ balcanic, care pare necinstit şi lipsit de scrupule şi e atât de lipsit de carismă, încât poate slei orice proiect politic în centrul căruia va fi pus.

 10. Mihail spune:

  @ emi,

  destul de simplu, o parte dintre ei nu stiu absolut deloc romaneste, dar nu-i neaparat asta.
  Am vazut, am fost…in familii mixte, ea sau el, moldovean, iar sotul sau sotia din Ucraina, sau chiar din Rusia. Sunt amabili, draguti, iti zambesc, iti vorbesc amabil.
  Nu aici este problema…ci la moldovenii care sunt membri ai partidului lui Usatii.
  Seful iubitei mele este moldovean cu acte, mamam lui este din Iasi si traieste aici. Ea exasperata ede apucaturile baiatuluiei l-a amenintat ca-l dezmosteneste. Are cateva magazine in Chisinau. El memebru al partidului lui satii, apara drepturile rusilor cui infopcare. Itr-o sedinta, ieri, sd-a discutat depre mutarea elevilor rusi dintr-o scoala de 1000 de locurti(ei fiind doar 200-300) intr-o alta scoala mult mai mica, unde invata foarte multi moldoveni, ingramaditi.
  El, s-a opus.
  …Ea imi rasunde la intrebarea ta, ca ei(rusofonii) nu vorbesc limba romana, refuza asta chiar daca o stiu, gandesc ruseste etc etc etc.
  Nu numai ca nu le da prin cap ca sa invete limba romana, dar nici nu au vreo intentie.
  Acum ai inteles ?

  • emi spune:

   :) :) :)
   Ce sac mare cu minciuni!!!

   • Mihail spune:

    @ emi,

    vezi ce patesti daca stai in strainezia, daca nu umbli, daca nu citesti nimic, daca nu calatoresti si nu cunosti lumea ?
    Vezi ce patesti daca nu platesti impozite si votezi un penal dovedit care si-a tras doua case prin fals ?
    Vezi ce patesti daca nu gandesti, deci sa nu crezi ca existi.
    …asa se intampla daca nu ai minte. Nimic-nimic.

    • emi spune:

     Minti precum respiri, urasti cu fiecare cuvant, ai o viata urata…

    • emi spune:

     Ştiu, rusofonii ar fi vrut să mă poată convinge să votez Ponta.
     Să restituie întâi tezaurul pe care l-au făcut pierdut şi abia după aceea să îmi spună cu cine să votez.
     KI şi-a adjudecat case ale nimănui, ruşii au făcut pierdut tezaurul unei ţări întregi, acuză de hoţie hoţii cu diplomat?!?!
     Cât despre fericirea ta cu ochi albaştri, dacă exista, nu vorbeai despre averi şi rusofoni. Visezi şi tu/voi cu ochii deschişi.

 11. cris spune:

  @ Sorin

  http://psnews.ro/iohannis-l-a-refuzat-pe-tariceanu-presedintele-nu-va-merge-la-receptia-din-senat-surse-102986/

  Foarte urat, invitatia a fost adresata nu de Tariceanu personal la o chermeza la el acasa, ci de Senatul Romaniei. E dispret nu fatza de un om – Tariceanu, ci fatza de o institutie a unui stat democratic, Cred ca spune multe, nici nu e nevoie de vreun comentariu.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Cris

   nu ma mira absolut deloc. Iohannis e un om ingust de tot. Uite, chiar si faptul ca nu merge decit la televiziunile la care mergea in trecut basescu… da de gindit!

  • Filip G spune:

   Chestiunea asta cu receptia a doua zi dupa eveniment,e o prostie.
   E o unflare a muschilor aratand ca e al doilea om in stat.
   Sigur ca participarea lui Iliescu la eveniment e o incununare de succes pentru Tariceanu.Tariceanu e omul PSD,inca nu v-ati prins? :D

   • liberalul spune:

    Citeste ma ultimul sondaj facut de partidul de basisti PNL!
    Tariceanu omul PSD al tau, e pe primul loc.

   • cris spune:

    Filip, cu tot respectul, nu e nimic de ras. Iohannis s-a purtat infect, de ziua nationala esti dator respectul fata de istorie si generatii de veterani. Nu exista asa ceva, nicaieri in lume, ca se s-a intamplat acum la 1 decembrie. Ce-i asta sa te si duci in fuga ore mai tarziu sa pui un buchet la mormantul eroului necunoscut? E o ceremonie cu pasi foarte clari si respectati oriunde in lume. hai sa vezi cum e in State de pilda la ziua veteranilor http://www.c-span.org/video/?400527-1/veterans-day-wreathlaying-ceremony Cam de la minutul sase vezi cum anume se depune o coroana. (Protocolul in sine de la mormantul eroului necunoscut e strict, 21 de pasi fiindca se trag 21 de salve in onoarea eroilor, se sta exact 21 de secunde in fata monumentului la schimbarea garzii, si tot asa.) Cum sa te duci sa arunci un buchet? Esti prea ocupat cu ce ca sa ignori o istorie a tarii tale?

    E o rusine!!!! Si asta e mahalagism, ca pana si de ziua nationala sa pui niste nume trecatoare si idiosincrazii venite din matze cu “guvernul meu” versus “zoaiele de politicieni” deasupra tarii tale. Asta ar trebui poate sa te preocupe, nu faptul ca un senat incearca sa spele asemenea rusine. Te deranjeaza ca in senat ar veni Iliescu (Tariceanu a invitat pe toti fostii presedinti, nu un nume sau o persoana anume) dar nu te deranjeaza ca la parada apare hahaitorul sef basescu doar pentru ca dupa aceasta sa mai traga si un scuipat in fatza romanilor spunand, hahahaha, e Romania MEA si va fi intotdeauna….Mda

    • emi spune:

     E o ruşine că lui Tăriceanu îi arde de recepţii când Europa e în doliu din pricina atentatelor iar România este în doliu din pricina incendiului de la Colectiv. Se pare că domnul Tăriceanu nu este sensibilizat de nicio tragedie, pentru dumnealui este important doar să-şi umfle muşchii.

    • cris spune:

     Ia mai termina domnisoara. Intreaba-l pe domnul senator Vosganian daca a fost acolo si daca a fost cu umflat de muschi sau cu receptii, si lasa-ma pe mine in pace, nu m-am adresat dumitale. Nu esti in firea dumitale daca iti inchipui ca o ceremonie de depunere de coroana e echivalentul unui gratar la iarba verde cu mici si bere sau ca o sedinta solemna in senat e cu dans antren. Nu-l oprea nimic pe domnul Iohannis sa se poarte decent, o receptie oficiala nu e cu ciolan cu fasole si manele, si nu ne-onorezi o zi nationala implicit miile de oameni care au murit cu stiintza ca sa apere o tara, ca sa onorezi victimele unui incendiu: asemenea moneda de schimb nu exista , fiecare are locul sau si nu se exclud oricat de la moda ar fi “tinerii frumosi si liberi”, e doar eschiva si ipocrizie. Nu s-a intamplat asa ceva nici in Franta dupa Charlie Hebdo, au avut un 14 iulie cu parada, ba chiar cu foc de artificii, receptii si baluri, Charlie Hebdo nu poate locul caderii Bastiliei sau al istoriei Frantei. Dar asa ceva se intampla in Romania.

   • Senatul a organizat intotdeauna/

  • Faptul ca a fost anulata ceremonia zilei nationale pe motiv de Colectiv nu e in regula. Se abuzeaza prea mult de bietele victime.

 12. alexis spune:

  Comunismul a promovat o eroare fundamental gresita din punct de vedere antropologic: constructia unui om nou care sa nu aiba interese proprii sau sa le uite. Si a mai promovat o idee si o practica pe care Hayek a numit-o inginerie sociala: oamenii in ansamblul lor sunt prosti si prin urmare e nevoie de niste priceputi (pana la urma a ajuns doar cate unul in fiecare caz) care sa ne invete cum sa traim. Tehnocratia nu se deosebeste prea mult. Mai este ceva ce ma frapeaza: Madison spunea ca daca oamenii ar fi ingeri nu am avea nevoie de guvern sau de institutii. Deci oamenii nu sunt perfecti, prin urmare trebuie sa construim institutii. Dar noi in loc sa vorbim de constructia de institutii vorbim doar de schimbarea unor oameni, fatalmente imperfecti, cu altii chipurile perfecti. Daca este vreo perspectiva care sa ma ingrozeasca este ca oameni perfecti precum Monica Macovei sau Cristina Gusseth sa ajunga sa ne conduca.

 13. Kronstadt an der Graft spune:

  @Gabriel
  Citez: “De fapt, partidele şi parlamentarii reprezintă poporul român şi sunt exact cum e şi poporul român. Nici mai bun, nici mai rău.”
  Mă bagi în depresie. Chiar așa de cupizi si imorali suntem majoritatea dintre români?

 14. liberalul spune:

  SONDAJ Palmă zdravănă pentru PNL. Tăriceanu, favorit pentru o funcţie-cheie

  Partidul Naţional Liberal (PNL) primeşte o palmă zdravănă. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este favorit pentru o funcţie-cheie.

  Cu o intenție de vot care se situează în jurul a 15%, Tăriceanu se situează pe primul loc în preferințele alegătorilor, potrivit unui sondaj al PNL. Problema este şansa extrem de redusă ca acesta să se întoarcă în PNL ori să facă vreo alianţă cu partidul pe care l-a condus.

  Cu aproximativ șase luni înainte de alegerile locale, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este favoritul bucureștenilor în cursa pentru primăria Capitalei, dacă se va decide să candideze. Acest lucru este relevat de un sondaj INSCOP, realizat în București, la comanda PNL, la mijlocul lunii noiembrie, liberalii primind datele în aceste zile, au declarat surse din PNL pentru evz.ro. În urmă cu câteva luni, scenariul candidaturii la Primăria Capitalei a fost exclus de al doilea om în stat, dar, în ultima vreme, numele acestuia a început, din nou, să fie vehiculat pentru o candidatură la București.

  Conform aceluiași sondaj INSCOP realizat în București, pe locul al doilea în intenția de vot, se află primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, în ciuda problemelor sale cu legea, în timp ce pe locul trei se plasează social-democrata Ecaterina Andronescu. În ciuda prezenței active în spațiul public, europarlamentarul Cristian Bușoi se găseşte doar pe locul 4 în intenția de vot, iar la nivelul Sectorul 1, chiar pe locul 5, după independentul Nicușor Dan, au afirmat aceleași surse. Alte nume testate de liberali, ca potențiali candidați pentru Primăria Capitalei, sunt Monica Macovei, Robert Negoiță, Ludovic Orban, Petre Roman şi Costică Canacheu, ultimii trei fiind înscriși în competiția internă a partidului pentru desemnarea candidatului PNL la Primăria Capitalei.

  Cu șase luni înainte de alegerile locale, mai bine de 55% dintre bucureșteni au declarat că nu știu cu cine să voteze la alegerile de la anul.

  Nu este exclus ca PNL să anunțe, la Consiliul Național din 11 decembrie, în funcție de rezultatele din sondaje, și candidații la primăria de sector: Diana Tușa la Sectorul 1, Dan Cristian Popescu la Sectorul 2, Ovidiu Raețchi la Sectorul 5 și Răzvan Mironescu la Sectorul 6, potrivit unor surse liberale. Incerte sunt candidaturile de la Sectorul 3 și 4. Nu în ultimul rând, este de așteptat ca aceia care reprezintă partidul în competițiile pentru fotoliile de primari să preia președinția organizațiilor locale din partea cărora vor candida, urmând ca o rezoluție să fie votată în acest sens.

  Aceleași surse au mai arătat că gradul mare de nehotărâți, care depășește 55%, reprezintă alt element de natură să îngrijoreze conducerea partidului.

  „În București, acum suntem pe ultima sută de metri. Am făcut un sondaj. (…) Am testat candidații înscriși pe listă. Dar nehotărâții sunt destul de mulți, așa că va trebui să facem o analiză atentă la alegerea candidatului, pentru că el va trebui să colecteze nehotărâții”, a declarat, recent, co-președintele PNL Alina Gorghiu.

  • Filip G spune:

   Esti naiv daca crezi ca PSD il sprijina pe Tariceanu sa castige primaria capitalei!
   Alegerile pentru primari se organizeazaintr-un singur tur de scrutin.
   Deci Candidatul PSD si al PNL o sa obtina mai multe voturi decat Tariceanu. :D

   • Filip G spune:

    Apropos ALDE zicea ca candideaza singur in alegeri.
    Prin absurd daca ar castiga Tariceanu primaria,perdant ar fi PSD.

    • liberalul spune:

     Nu ai inteles nimic.
     Faceam misto de tine apropo de aberatiile pe care le spuneai cum ca Tariceanu ar fi omul PSD, etc.
     Na ca ALDE candideaza singura la alegeri.

     • Filip G spune:

      Daca PSD il sustine pe Tariceanu,inseamna ca isi sustine omul loial.Asta e fara misto.
      E greu sa se desprinda ALDE de PSD dupa campania” USL,traieste”desi USL era mort si ingropat. :D

     • Tariceanu nu este omul PSD.l

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Dupa cite vad eu e posibil ca ALDE sa devina partidul nemultumitilor de PSD si PDL, adica sa acopere o categorie de electorat foarte mare :D

      Si daca ALDE ar lua un scor bun… n-ar putea face aliante de guvernare decit cu PSD

      Filip, eu ti-am zis demult ca PSD-ul va guverna mult si bine, ziceam pina in 2020 sau chiar pina in 2024, in functie de cit timp ii va lua PDL-ului sa dispara sau sa se transforme in mod real intr-un partid frecventabil. Se pare ca nu e nici pe departe pe drumul cel bun. Chiar daca avem azii un guvern struto-maimuta… el nu va dura mult. Revine PSD, obisnuieste-te cu ideea :D

     • Dar cu cine altcineva ar putea face ALDE alianta?

     • Filip G spune:

      @sorin,
      eu am auzit ca toti cei care nu corespund cerintelor de integritate se vor regasi in ALDE.
      Din cauza asta ”partidul prezidential” are reale sanse sa capteze nemultumirea celor care azi sunt scarbiti de actualele partide.
      Deci ALDE nu-i” NUFARUL”- curatatoria partidelor politice.
      PSD e in pragul scindarii,fara sa fie la butoane in an electoral e greu.Nu poate promite bani ,nu poate promite functii…… :D

     • Dupa parerea ta, eu corespund cerintelor de integritate?

    • Nu cred ca Tary merge la primarie.

   • Daca PSD il sprijinea pe Tary la presedintie. Tary era presedinte.

  • Diana Tusa a plecat cu Chiliman din PNL si a trecut la PDL…

 15. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Filip

  hai s-o luam altfel: ce scoruri prevezi la viitoarele alegeri locale, si parlamentare?

  PDL – ?
  PSD = ?
  ALDE = ?
  UDMR = ?
  samd

 16. Filip G spune:

  PNL=30%
  PSD =25% dupa scindare
  ALDE =Nu face pragul electoral
  UDMR=La limita pragului in functie de cele doua partide .
  PPZ (partidul prezidential)= 5-10% la locale pondere in numarul de consilieri si peste 10% la parlamentare.
  http://www.dcnews.ro/sondaj-ciado-urmatoarele-ase-luni-cruciale-doua-variante-de-schimbare-pe-scena-politica_491234.html

  • Filip G spune:

   *Redistribuirea voturilor celor care nu fac pragul electoral se duce in mare parte spre cele doua partide mari.

   • liberalul spune:

    Esti praf.

    Daca se rupe PSD, unde duce ma desteptile procentul ala de 10%?
    Si mai si scrii ca ALDE nu face pragul.

    Pleaca sa iti iei cei 50 de bani de la PNL. Nu ii meriti nici pe aia.

    • Filip G spune:

     Mai exista partidul lui Diaconu EX PSD-ist
     Partidul lui Geoana………….
     Sa nu zici ca peste noapte PSD-isti nemultumiti trec in ALDE.
     Ce am scris ramane.
     La fel spuneau unii ca sunt sanse ZERO sa ajunga Johannis presedinte.
     Daca apare ”partidul prezidential” am ocazia sa arat ca va inselati.
     Nu cunoasteti realitatile romanesti……… :)

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Pai tu probabil te gindesti ca electoratul lui Dan Diaconescu trebuie sa voteze si el ceva, si cum PPDD nu mai exista… o sa voteze un partid prezidential ;)

      Numai ca-ti lipseste factorul cheie: Dan Diaconescu! E la puscarie! Si nu vad pe altul care sa apara din neant sa capitalizeze genul ala de voturi! Cioclos… o sa plece plingind din Romania cu directia Franta, n-o sa mai aiba el chef de facut partide!

     • Filip G spune:

      Johanis nu trebuie sa faca nimic doar sa incurajeze verbal primenirea clasei politice prin NOUL partid.
      Fara fonduri de campanie,fara pungi,etc
      O sa fie o mobilizare din poarta-n poarta si pe retele de socializare.
      Soarta tinerilor cu actuala clasa politica e dramatica.
      Coagularea unor idei si o platforma sunt pasi inaintea alegerii unui lider carismatic……….

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Nobile idealuri ai!

      Campanie din poarta-n poarta cu mina goala? Pai asta e nonsens! Am criticat de zeci de ori mersul din poarta in poarta cu sau fara galeti! E noaptea mintii! Sa vina 2-3 tiriplici sa-ti spuna ca “liderii” lor vor face si vor drege… cind nici macar ei nu stiu ce vor face! :D :D :D

      Tu chiar crezi ca daca tu vrei sa se schimbe niste lucruri (impreuna cu multi altii) atunci se vor infiinta instant niste unii care vor face partid si vor da fuga fuguta sa-ti satisfaca tie cerintele? Ce simplu ar fi, nu? :D

      In viata lucrurile sunt mai complicate de atit, mult mai complicate!

     • Filip G spune:

      Cati din pensionari suporta financiar studiile nepotilor si banii de buzunar?
      Ori un mesaj clar din partea tinerilor spre parinti si bunici,sigur va aduce voturi.
      Sunt gata sa demonstrez ce pot face, fara resurse financiare. :)

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Pai iti usurez sarcina: convinge-ma pe mine sa votez cu partidul tau prezidential! :D :D :D :D :D

      Dar vino cu argumente logice! ;)

     • Diaconu ex-psd-ist???

     • Filip G spune:

      Bogdan Diaconu și-a anunțat demisia din PSD și înființarea Partidului România Unită, al cărui lider și președinte este. :)

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   Asta e sondaj de intoxicare… Cine sunt CIADO? Mai bine-i zicea CIAO…

   Iti zic mai bine scorul meu:

   PDL = 30% la locale; 23-24% la parlametnare
   PSD = 38% la locale; minim 42% la parlamentare
   ALDE = 7-8% la locale; 12-15% la parlamentare
   UDMR la fel cum ai zis tu
   multi independenti la locale in total 14-15%; la parlamentare zero
   UNPR dispare, nu intra in parlament
   orice partid se infiinteaza intre timp = nu intra in parlament

   Deci, la parlamentare dupa redistribuire s-ar putea ca psd sa aiba peste 45% ca numar de parlamentari…

   Dupa alegerile parlamentare de anu viitor Iohannis in stare de soc fata de rezultatul alegerilor cu un parlament dominat de psd si probabil cu Victor Ponta revenit pe cai mari demisioneaza! :D :D :D

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Si la primaria capitalei daca psd reuseste s-o convinga pe ecaterina andronescu sa candideze… il spulbera pe busoi!

    • Kronstadt an der Graft spune:

     Dacă atât a mai rămas, să aleagă bucureștenii între Androneasca și Bușoi, s-au prăjit de tot. Coșmar!

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      :D

      Pai da, cam asa e! Cosmar! De vreo 7 ani incoace cam asta e! Alegem intre variante de cosmar: care dintre andronescu si busoi ti se pare un cosmar mai acceptabil? :D :D :D

  • Asta e o tampenie. Daca PSD si PNL fac 55% restul cine il face????

   • Filip G spune:

    Partide mici care unele fac ptagul electoral altele nu.
    Cele care nu fac pragul electoral ajuta partidele mari cu procente la redistribuire.

 17. Mihail spune:

  @ emi,

  din nefericire pentru tine, cred ca sunt peste cinsprezece ani, poate douazeci, de cand nu am mai mintit. Asta asa, pentru cultura ta tehnica.
  Viata mea poate o fi ,,urata,, insa eu am o opinie oleaca diferita. Am o meserie deosebita, foarte frumoasa. Plantele, trandafirii, nu te mint, nu te inseala. Femeia langa care stau, este frumoasa, roscata, subtirica, finuta, are ochii albastri. Are un suflet extraordinar. A cam gresit secolul atunci cand a venit pe lume.
  In plus, cu toate ca este de o varsta apropiata, iti garantez eu ca nu are frigiderul bagat in priza.

  Se poate spune, despre mine, orice, dar in nici un caz ca am o viata urata. Te rog sa ma ierti.

 18. Filip G spune:

  Ieri scriam despre captatra politicienilor certati cu legea in ALDE.
  Azi primesc cobfirmarea:
  http://www.stiripesurse.ro/tariceanu-le-a-ordonat-senatorilor-alde-sa-nu-l-dea-pe-ova-in-ghearele-dna_975176.html
  Perfect! :D

  • Filip G spune:

   E uimitor ce spune Tary ” În cazul senatorului Dan Șova nu există fapte comise cu violenţă. ”
   Adica cei care au devalizat tara trebuie sa ramana in libertate pentru ca nu au” comis faptele cu violenta”
   Perfect! :D

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Da, e perfect! Asa trebuie sa se comporte fiecare om normal.

    Ceea ce nu intelegi tu, e in fapt foarte simplu: sova nu e la primul dosar penal, nici al doilea, ci al treilea. La primul dosar parlamentul a respins arestarea lui, iar asta n-a impiedicat absolut deloc justitia sa-si faca treaba! Dosarul a mers inainte, si se pare ca s-a cam impotmolit tocmai din cauza ca fusese intocmit pe baza unor aberatii!

    Daca in acel dosar ar fi existat dovezi clare de coruptie, pina azi Sova trebuia condamnat! Dar ghici ce: n-au reusit sa demonstreze nimic!

    Ce s-ar fi intimplat acum daca la prima cerere DNA s-ar fi ridicat imunitatea lui Sova? Pai, ar cam fi fost arestat degeaba!

    Si atunci, cei de la DNA ca sa nu cada de papagali (ceea ce sunt!) au mai fotocopiat odata niste acte, au mai adaugat si alte documente, si au venit cu inca o cerere de arestare a lui Sova la parlament!

    Deci, ne-ridicarea imunitatii unui parlamentar nu impiedica absolut deloc justitia sa-si faca treaba in cazul Sova (si in imensa majoritate a altor cazuri). Faptul ca dupa un an de hartuire justitia “independenta” n-a reusit sa produca probe pentru vinovatia lui Sova, si n-a reusit sa-l condamne pe baza acelor probe arata clar ca defapt NU e vorba despre lupta cu coruptia aici, ci e vorba despre rafuieli politice!

    Inteleg ca intre timp s-a dat aprobare de la parlament sa fie arestat Sova. Urmareste acum sa vezi in ce fel va ajuta justitia faptul ca Sova va fi arestat! Urmareste sa vezi daca si cind se va ajunge la o condamnare definitiva!

    Si daca nu se va ajunge la o condamnare, cine va mai plati pentru hartuirea si distrugerea acelui om?

    PS – a nu se intelege ca-l consider pe Sova imaculat, din ceea ce pare la prima vedere a avut contracte la limita legii cu intreprinderi de stat. Informatia asta odata ajunsa in public a fost si este suficienta pentru distrugerea carierei politice a lui Sova. Dar de aici pina la o vina penala este o cale procedurala care trebuie respectata indiferent de persoana despre care vorbim.

    Iohan al tau penal cum este si cu ipocrizia pe care-o conduce cere ridicari de imunitati pe banda rulanta… dar el de ce nu renunta la imunitatea lui? De ce se fereste pina si sa discute despre o astfel de posibilitate?

   • Shadow spune:

    Este conform legii Filip. Nu-ti convine legea cere prietenilor tai din actualul pnl sa o schimbe. Fie ca tu accepti sau nu, indiferent de cei acuzati de dna, ca-ti plac tie sau nu prezumptia de nevinovatie este baza dreptului penal si in Romania. Cat o mai fi.

  • Shadow spune:

   @filip
   ete ca si iccj a respins cererea de arestare preventiva a lui sova facuta de dna. Si astia sunt “certati cu legea” stiu. Parca vad ca inspectia judiciara a csm-ului securist o va cerceta pe judecatoare. Intre timp aceeasi inspectie judiciara care a facut un abuz criminal in cazul judecatorului care l-a eliberat pe piedone a finalizat ca acesta nu a comis nici un abuz. Ce sa-i faci daca si toti magistratii din tara sunt aliatii celor “certati cu legea” nu? La fel si magistratii europeni care le-au tras niste palme csm-istilor si “binoamelor” secu de zile mari.

   Ca sa nu mai “greseasca” in “zona tactica” inspectia judiciara a decis sa lucreze cu “noii judecatori” la “secret” (din nou ilegal).

   In realitate cei care sustin csm-ul, sri-ul, dna-ul sunt cei care se “infratesc” cu cei care sunt “certati cu legea” si de data asta este vorba de “institutii” nu de persoane.

   Nu-i asa ca e uimitor cum unul ca tine sustine institutii nedemocratice si foarte certate cu legea? Deh “cine se aseamana se cam aduna”.
   Bafta la fasolica.

   • Filip G spune:

    Arestul la domiciliu e tot o forma de arest . :D
    http://www.dcnews.ro/dan-ova-arestat-la-domiciliu_491454.html

    • Shadow spune:

     1. da singur ca da doar ca procurorii nu mai pot sa-si bata joc de tine. Nu mai esti la mana lor.

     2. in rest ramane cum am stabilit in cazul judecatorilor daca nu constituie “pericol public” in faza de ancheta si proces sta acasa. Stiu e suparare mare, trebuia nitel sange pe pereti sa anuleze tampeniile lui ioha.

     • Filip G spune:

      Cu arest la domiciliu ,mai ciripeste omul.
      Asta sa se puna de acord in declaratii.
      Nu cred ca poate comunica telepatic. :D

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      E drept ca din 2010 pina azi nici n-avea omu vreme sa ciripeasca!

      Stii care problema Filip? (pe care n-o vezi tu, sau nu vrei s-o vezi!)

      In timp ce DNA-ul are date suficiente, insemnind mii de plingeri penale documentate cu probe clare, despre toata mafia pedelista si nu misca un pai ca sa-i bage la zdup… se da de ceasul mortii sa ceara arestari de pesedisti, doar doar i-o forta practic prin tortura psihica sa dea in git pe altii pentru niste firfirei!

      E clar pentru orice orb ca se vrea sa fie scapata mafia portocalie incepind cu basescu, si numai presiunea publica imensa care exista ii mai face citeodata sa scoata cite-un oltean sau o udre de la saramura, sa se faca ca-i ancheteaza si sa-i trimita in judecata cu niste simulacre de dosare (evident ca sa nu cumva sa pateasca ceva in instanta!)

     • Shadow spune:

      @filip
      “ciripeste” la cine ? cand secu ii tine de ani de zile si ilegal sub ascultare?

      PS. Apropos asta se face cu banii tai si binenteles tu te bucuri.

 19. Kronstadt an der Graft spune:

  Hai să ne amuzăm o leacă. Prim-ministrul turc, Ahmet Davutoglu i-a dat o replică năucitoare lui Putin legat de incidentul cu avionul prins în bătătura turcilor.
  E clar că Putin le-a ordonat piloților să facă manevre agresive pătrunzând fără jenă în spațiul advers, așa cum ne-am învățat cu ei de ani buni și să le râdă în nas vecinilor în timp ce aceștia se abțin de la escaladarea vreunui conflict. Numai că nici actuala conducere a Turciei se pare că nu prea-i dusă la moschee și cu ocazia unei excursii neplanificate a unui avion militar rus pe cerul patriei otomanilor a dat ordin pilotutlui să le-o tragă pe la spate. Cu racheta. Așa-i turcu, ce să-i faci.
  Acum Putin trebuind să iasă cu fața curată din belea în fața norodului rus, pe care l-a aburit că tot NATO le știe de frică, a început să se răstească la turci și să-i acuze de contrabandă și alte alea. Numai că Davutoglu efendi i-a pus diagnosticul, propagandă în stil sovietic.
  Aferim domn prim. Ești bun de doctor, nu ca alții din politica românească. Ar putea fi făcut doctor honoris cauza de școala profesională de politicieni apărută după Fane Gheorghiu.

  • Shadow spune:

   @Kronstadt

   ma indoiesc sincer. turcul s-a enervat ca isi pierdea “petrolul ieftin” la “juma de pret. Mai sunt unii care sunt in situatia turcilor ca sa-au dedat la petrol la juma de pret doar ca sunt in partea “cealalata”. Deh banii nu au miros iar turcii pt mine nu sunt mai de incredere decat rusii. Nu dau doi bani nici pe ei si nu ii vreau in Europa asa cum ii vor tot felul de boi si vacute.

 20. Kronstadt an der Graft spune:

  Na că angelicului Șova i-a fost aburcată imunitatea. Ce ne facem soro? Iar asistăm la un meci de tenis politic? Se pregătește CEDO la primire?

 21. emi spune:

  Mie imi place ca fanilor Tariceanu le pute Basescu, dar pe Tariceanu cine l-a numit premier oare?!? E adevarat se certau mereu, la fel cum se certa si Ponta cu cel care l-a numit premier, adica joc de glezne si praf in ochi pentru creduli… Din punctul meu de vedere Basescu (vechiul securist), si-a numit acoperitii prim-ministrii, iar apoi s-a prefacut ca se cearta cu ei, ca sa isi creasca “valoarea” politica, pe acelasi model cu cresterea valorii la imobiliare. La un moment dat, balonul gol de continut fasaie, la fel cum a fasait valoarea inchipuit de umflata a imobiliarelor/terenurilor, si la fel a disparut valoarea puterii politice a comandantului de vas fantoma. Dar elevii lui cei silitori, Tariceanu si Ponta, continua sa se infoaie in acelasi stil, pentru ca ceva nou nu sunt capabili sa inventeze.

  • cris spune:

   Nu ca bati campii fara gratie domnisoara, e mai rau: gazda dumitale aici pe blog a fost ministru in cabinetul Tariceanu, pe care il consideri paiatza lui Basescu, (atunci boc ce a fost? in mintea dumitale care cam sufera de lipsa de ratiune si in care lucrurile sunt pe dos, probabil boc o fi fost anti-basescu…). Il acuzi implicit pe dansul. Eu nu am ce sa raspund la asa ceva, sa-ti raspunda dansul.

   • emi spune:

    Boc a fost varianta obedienta a aceluasi joc de glezne, doar ca in loc sa-i creasca valoarea politica sefului Basescu, i-a cam diluat-o.
    A fost necesara inventarea altui “adversar”.

    • cris spune:

     Domnisoara poarta-ti aceasta disputa cu domnul senator, dansul este cel in masura sa iti raspunda. PUNCT

     • emi spune:

      Va bene, Signorina!

     • emi spune:

      Invitatia la Sedinta solemna pentru celebrarea zilei de 1 Decembrie, desfasurata in 2 decembrie, a fost lansata pe 30 noiembrie. Nici eu nu imi pot schimba programul daca sunt invitata cu doua zile inainte, banuiesc ca pentru un Presedinte de tara e si mai greu.

  • Shadow spune:

   Tariceanu a fost singurul prim ministru care nu a fost al lui basescu. Nu s-a prefacut niciodata ca se cearta cu basescu.
   Restul e tacere.

   • emi spune:

    A pierdut si sustinerea lui Patriciu din pricina de prea mare apropiere de Basescu…

    • Shadow spune:

     @emi
     fals. A pierdut sustinerea lui patriciu pt ca nu vroia sa implementeze direct ideile lui patriciu, cel care nu vedea decat interesul propriilor sale afaceri(idei pur libertariene de aproape disparitie a statului). Apoi a pierdut sustinerea lui catarama pt ca nu se apropia de basescu.
     Intamplator am fost foarte atent si activ in perioada aceea si pot spune ca am fost de acord cu deciziile lui tariceanu de a nu se lasa “pilotat” nici de patriciu si nici de basescu. ca urmare a deciziilor sale de prim ministru si sef de partid atunci Romania a cunoscut o perioada exceptionala de liberalizare din pacate nu suficient de lunga pt ca non existentul capital romanesc sa prinda contur.

 22. cris spune:

  @ Sorin

  Ma “distreaza” noua samanta de cearta aruncata de de-alde Tolontan si altii, asta cu infectiile: 3 ar fi murit din cauza infectiilor din spital, spitalele bombe cu microbi. In State unde sunt politici si verificari si o straduintza cumplita sa se evite asa ceva, anual sunt 2 milioane (MILIOANE) de cazuri de infectii luate in spital si 90.000 de decese legate de infectiile spitalicesti. Si mai apare si scroafa de basescu sa guitze, iar e medicul aprioric. Pardon, pe timpul dumnealui si al lui boc, ani si ani la rand comisia de acreditare a fost cuib caldutz de udemeristi agricultori si ingineri care sa numere mopurile din spitale. Stii cine trebuia sa implementeze protocoalele de prevenire a infectiilor, cine o face in orice tara? Comisia de acreditare a spitalelor.

  JCAHO, omologul American al comisiei de acreditare, la capitolul infectii nosocomiale,cum arata logistica pentru asa ceva: (HAI e acronimul pentru Hospital Acquired Infection)

  http://www.jointcommission.org/hai.aspx

  • cris spune:

   cum arata site-ul comisiei de acreditare a spitalelor in Romania la capitolul strategii, nu doar legate de infectii. Asa, ADICA 0 !!!!!
   http://www.conas.gov.ro/strategii-programe-proiecte/

  • cris spune:

   Macar pe timpul lui Banicioiu au inceput sa lucreze la asa ceva – prost banicioiu, afara cu el. Ce vezi mai jos nu a existat pe timpul lui boc si czeke, era numai numarul de scaune, mopuri si detergenti din spital, iti amintesti ca am mai discutat asta la timpul respectiv. Asta incepe sa aduca a blueprint de ce ar trebui sa existe ca si strategii:
   http://www.conas.gov.ro/wp-content/uploads/2014/12/10-actualizare-MIN.pdf

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   Spitalele cu pricina chiar erau spitale decente, dar ce sa-i faci.. cu cretinii nu te pui!

   Nu-s medic, dar stiu ca la gradul ala de risc de infectie pe care-l aveau arsii… bacteriile puteau proveni foarte usor chiar si din aerul proaspat care venea cind se deschidea o usa… Nu cred ca ar fi existat in vreo tara posibiltatea ca sute de raniti sa fie tinuti intr-un mediu ca si cum ar fi fost contaminati cu ebola!

   Toti trepanatilor astora le e usor sa vorbeasca, ca deh, toti sunt ultra profesionisti in meseriile lor… si asta cu medicina e floare la ureche, oricine se pricepe mai bine decit cei care se ocupa cu ea!

   Indivizii precum Tontolan sunt foarte periculosi in tara asta… dar nu din cauza ca or fi ei foarte inventivi… ci din cauza ca sunt bagati in seama. E un mediu in care manipularea prinde foarte bine!

  • cris spune:

   scriam altundeva despre Infinite monkey theorem: daca un numar infinit de maimutze bate la un numar infinit de masini de scris e aproape sigur ca undeva vei gasi operele complete ale lu Shakespeare reproduse de acestea, adica din prostie si intimplare se naste geniul…valeu. Si s-a facut un experiment cu macaci, in Anglia desigur fiindca dumnealor au un umor cam sec, au pus niste macaci in fata masinilor de scriis si acestea au inceput sa dea cu pietre in masinile de scris si sa faca pipi pe ele: s-au obtinut niste pagini urat mirositoare si nu Hamlet.

   Drept care un specialist in A.I. de la Berkeley, Robert Wilensky, “incantat” de ce se tot scrie (cu geniu) pe net a venit cu memorabilia fraza: “We’ve all heard that a million monkeys banging on a million typewriters will eventually reproduce the entire works of Shakespeare. Now, thanks to the Internet, we know this is not true.”

   Asta e comentariul meu la macaci care zdrangane la tastatura, altul nu am in fata unor asemenea produse:

   http://psnews.ro/arafat-ma-da-in-judecata-dar-continua-sa-taca-tinerii-de-la-colectiv-au-murit-infectati-arafat-tace-si-spera-ca-poate-poate-valul-trece-103316/

 23. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Cris

  stii ce ma intriga zilele astea? Mai tii minte ca in vara lui 2012 era un grup in USL care l-au facut efectiv scapat pe basescu prin “stradaniile lor”? Era in el Georgica Severin, Zgonea, Sova, Ponta, si inca vreo 3-4

  De-acolo mi-am dat eu seama ca urma o coabitare (cu mult inainte de a se intimpla). Bineinteles ca eram foarte revoltat la vremea respectiva mai ales pe Sova, care avea o activitate ultra intensa, parca era pe toate posturile in acelasi timp, incercind sa explice inexplicabilul (adica de ce trebuie schimbate legile in asa fel incit sa scape si basescu dar si pdl-ul sa intre in viitorul parlament, pentru ca asa cum modificase boc legea cu minutsa lui… parlamentul n-ar mai fi avut 588 de membri si n-ar fi intrat pedelistii de pe locul 5-6).

  Deci, Sova a fost un basist foarte eficient la vremea respectiva, iar acum nu inteleg cum exista atita vehementa impotriva lui din partea basistilor din DNA. :D

  Mie mi-e clar ca nu e vorba despre dorinta unora de a face justitie, ci e clar ca e doar o rafuiala intre niste grupuri din DNA.

  • cris spune:

   nu cred de felul meu in aleatoriu ci in determinare, ca au existat complicitati si exista si acum, asa cum exista si rafuieli e foarte plauzibil, asa cum exista si multa minciuna si manipulare: Mai greu e sa intelegi din aceasta viermuiala cine cu cine si cand si cum si tot timpul risti sa arunci copilul iar apa murdara sa ramana tot in copaie.

  • cris spune:

   Nimic nu e intamplator… Tu esti mai strict cu cifrele, poti sa-mi explici cum se poate ca populatie existenta in Romania sa fie 19,9 milioane (date INS, ONU, Eurostat), sa fie numai 300.000 plecati sub 12 luni din tara, copii sub 18 ani cam 3 milioane si numar de persoane in registrul electoral permanent sa fie 18,3 milioane???? Apare un semn al intrebarii referitor la vreo 2 milioane de oameni, diferentza intre 16 mil cati ar fi dupa datele demografice si 18,3 dupa registrul electoral….interesanta cifra 2 milioane, nu? :) O nimica toata….

   http://www.cotidianul.ro/cati-alegatori-sunt-inscrisi-in-registrul-electoral-272443/

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Pai asta e inca una dintre problemele intoarse de noi pe toate fetele in vara lui 2012. Daca iti aduci aminte, in octombrie 2011 se organizase un simulacru de recensamint, a carui rezultate finale n-au fost finalizate nici dupa 5 ani (ca deh, traim in era informatiei)

    http://www.recensamantromania.ro/istoric/lista-recensafmintelor-populaaiei/

    Oricum, rezultatul partial al acelui “recensamint” zicea ca avem populatie 19042936 ;) din care 619007 romi ;) ;) ;)

    A se intelege foarte bine, rezultatele partiale nu se refereau la inexactitatea cifrelor publicate, ci la faptul ca nu au reusit sa centralizeze raspusurile la toate celelalte intrebari care erau puse. Rezultatele publicate sunt absolut exacte si finale!

    Deci, daca din 19 milioane avem 18,3 milioane de votanti… inseamna ca avem doar 700000 de copii sub 18 ani :P

    Ce sa-i faci, asta e statul reformat de basescu si perpetuat de usl si Ponta.. Asta e coabitarea, si asta e rezultatul mentinerii timp de 4 ani a tuturor basistilor pe posturi fara niciun deranj din partea nimanui (ma refer acuma la toti portarii deveniti directori, soferii deveniti consilieri si secretarele devenite toate alea…).

    Iti dau mai jos un link cu rezultatele.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     http://www.recensamantromania.ro/rezultate-2/

     Cel mai de jos link.

     Dar nu te alarma, vorba lui VV, niciodata nu e prea tirziu pentru ca orice lucru trebuie sa inceapa odata si-odata. si-acum il avem pe Cioclos! Rezolva el! ;)

    • cris spune:

     evident ca imi amintesc foarte bine, doar am facut calculele si atunci si am si urmarit in timp numerele. Mi-a sarit in ochi altceva, 2 milioane, cifra in sine, a mai aparut de curand ca diferenta la alegeri, peste noapte, hmmmm, coincidenta desigur. Am asa o impresie ca tehnica e de rascolit o problema mai mica ca sa acopere si sa justifice o gainarie mai mare, diaspora si votul acesteia care nu va fi niciodata de ordinul milioanelor pentru a acoperi milioane care apar din diferente ca cea de mai sus. E de urmarit, ca spre deosebire de DNA noi mai putin cu suspiciunile rezonabile.

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Sa vedem, eu sunt rabdator. Politicieni vin si pleaca, eu tot aici ramin. :D

      Sunt curios in ce masura va afecta votul prin corespondenta, pentru ca deocamdata a devenit o nebuloasa, legea e aparuta intr-un fel, si e modificata prin ordonante de urgenta care sunt greu de urmarit in parlament sa vezi ce se intimpla cu ele.

      Parlamentarii sunt foarte dibace sa piteasca de ochii opiniei publice ceea ce voteaza ei, la fel cum au votat legea big-brother, contributia de sanatate pentru persoane fara venit, etc… :D

 24. Mihail spune:

  @ emi,

  hai ca imbatranesti urat.
  Nu numai ca iti lipseste viata sexuala, ca te uiti chioras la barbati, ca-i urasti, dar nici mobilatat intelectual nu prea faci dovada.
  Mari carente, de toate cele, ai in “pretiosul” capusor.
  Uite, personal nu cred ca poate fi o solutie, dar macar incearca, cateva luni acolo, cu un vibrator.
  Observi, nu te pun nici sa citesti, nici sa te instruiesti.

  • emi spune:

   Cand faci reclama unui obiect, se presupune ca l-ai folosit si de aceea il recomanzi. Asta nu inseamna ca ceea ce te fericeste pe tine, ma intereseaza macar pe mine. Vinde-ti rebuturile la alta masa.

 25. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  …continuare de mai sus.

  Ziceati asa:

  “Cand spui papagal te referi la faptul ca repeta ce-i spun altii?”
  ………..

  Exact. Nu are ideile lui, e sterp.

  Nu stiu daca va aduceti aminte, acu vreo 4 ani ziceam despre Mihalache ca va fi urmatorul mare tradator. Cititi comentariul de mai jos si cititi si raspunsul dat de dvs.

  http://vosganian.ro/?p=2369&cpage=2#comment-85905

  27 februarie 2012, chiar inainte de venirea USL-ului la putere, deja-l mirosisem pe tradatorul asta, l-a insurubat pe Crin Antonescu cum a vrut el! Asta se intimpla cind cineva are incredere in viermi!

  In afara de asta, papagalul de Iohan foloseste si invatatura primita la Stefan Ghiorghiu, exact acelasi tip de invatatura pe care o are si boc: sa spui multe fara sa zici nimic, si cind zici ceva sa fie despre popor! Apropo, si Cioclos e dupa acelasi tipar!

 26. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  si o intrebare de 10 puncte:

  Ce putere electorala ar fi avut azi PNL-ul daca n-ar fi fuzionat cu hotii?

 27. Kronstadt an der Graft spune:

  Apropo de reformarea clasei politice. L-am auzit astăzi la radio pe musiu Predoiu narând că partidul liberal a înțeles ceea ce a transmis populația în ultima vreme, drept pentru care urmează să ia măsuri de reorganizare internă. Nu mă îndoiesc. Sunt convins. Și sunt sigur că pentru ca lucrurile să meargă perfect, toată această reorganizare va fi supervizată de Blaga, Gorghiu, Predoiu, Orban…

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   :D :D :D

   pai daca predoiu intr-adevar s-ar fi prins… urmatorul lucru pe care trebuia sa-l zica era asa: “… prin urmare demisionez din partid si ma retrag din viata politica, cu speranta sa fiu lasat in pace de DNA! Dupa care ma voi muta in Bulgaria, ca sa pot si eu sa ies pe strada ca un om normal fara sa ma tem ca dau oamenii cu bolovani dupa mine!” :D

 28. cris spune:

  @ sorin

  http://www.dcnews.ro/monica-macovei-pentru-eliminarea-infectiilor-intraspitalicesti-spitalele-trebuie-distruse-la-30-de-ani_491468.html

  e plecata cu pluta rau de tot, bine ca nu a facut-o boc ministru al sanatatii ca nu mai ramanea caramida pe caramida din spitalele romanesti. Aoleu, pai spitalul in care mi-am facut rezidentiatul era de la 1880, acum lucrez intr-un spital cu o istorie de peste o suta de ani… Se extind, nu se demoleaza din motiv de bacterii.

  In rest, cu domnul senator la A3 – va trebui sa-mi povestesti, de vreo 2 luni nu se mai poate vedea a3 pe net, a functionat vreo doua zile acum o luna si apoi basta – e pe abonament, iar daca dumnealor isi inchipuie ca cineva din strainatate isi da card-ul pentru plata pe un site nesigur, hmmmm, din partea mea nu; o sa trebuiasca sa-mi caut o companie de satelit si n-am timp acum. ( n-ai observat ca de doua luni am devenit brusc basista ? – ca asa zice domn basescu, ca daca nu te uiti trei zile la a3 ti se schimba perspectiva :) :) :) )

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   E priceputa, ce mai tura vura! N-ai vazut-o pe prietena electiciana la justitie ce bine s-ar fi descurcat? :D :D :D

   Cit despre ce zicea basescu despre uitatul la a3… am o cu totul alta perspectiva: sa-i multumeasca antenei 3 ca mai racoreste spiritele oamenilor, pentru ca daca n-ar functiona antena 3 citeva zile cred ca ar iesi oamenii pe strazi sa ia basistii la omor! Dpdv psihologic a3 functioneaza ca un calmant, chiar m-am gindit de multe ori la asta. A3 aduce o oarecare lumina si lumea crede chiar si in subconstient ca odata si-odata hotiile aratate de a3 vor fi pedepsite de cineva, si asta e unul dintre marile motive pentru care lumea nu se revolta la propriu. Gindeste-te cum ar fi doar sa vezi zilnic cum se fura tara si cind te uiti la tv sa vezi cu totul altceva pe toate canalele! Nu te-ar scoate din minti?

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   Poate iti merge a3 cu asta:

   http://www.cool-tv.net/

   • cris spune:

    incerc mai tarziu piutin, multumesc, ma scuteste sper de satelit

    prietena electronista era suava, macovei are o problema serioasa la mansard, se numeste confabulatie

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Daca nu reusesti asa, poate gasesti pe cineva in tara sa-ti plateasca abonamentul prin SMS, 3 euro / 4 luni

     • cris spune:

      ok, o sa vad mai intai cum merge asa – imi merge foarte prost netul azi si decat sa ma enervez mai bine fac altceva decat net

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Americanii stau mai slabuts cu netul… macar la asta suntem mai buni, locul 4 pe glob :D

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Cris

      vreau sa te intreb ceva: e adevarat ca in america nu te poti casatori daca ai datorii la fisc?

 29. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Cris

  un film bun de vazut, cam asa face si SRI-ul la noi cind e vorba, nu-i asa, despre securitatea nationala!

  http://www.imdb.com/title/tt1216491/

  Film bazat pe fapte reale, in care protagonistul s-a sinucis la 49 de ani tragindu-si doua gloante-n cap! ;)

 30. Adam Mares spune:

  SRI. Buget cu vreo 20% peste 2015. Cu 50% peste 2014. Internele se învât cam tot pe aici: cu 16% peste 2015 şi vreo 30% faţă de 2014. Stat poliţienesc.

 31. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  In emisiune l-ati vazut pe iohan cum le zicea copiilor invitati la cotroceni: “bun, si acum nu vreti sa facem o poza?”

  :)

  Pentru el cam asta e tot ce conteaza, poza! Imaginea! Pentru ca interiorul e gol!

 32. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  va urmaresc in emisiune, si pe masura ce se desfasoara va spun ce vreau sa spun:

  1) bine punctat pentru faza cu nereprezentativitatea “strazii”
  2) pe chestiunea cu poporul aceiasi pleava cu politicienii care-i reprezinta… constat ca aveti o idee fixa. Ziceti ca sunt in total aproape 100000 de oameni cei care-i reprezinta pe cei 18.3 milioane de alegatori… deci ziceti dumneavoastra ca cei 100000 sunt un esantion reprezentativ al celor 18.3 milioane. Nu poate exista ceva mai FALS decit asta! Cei 100 de mii sunt 0.54% din total!!! La multe nu pot zice ca ma pricep, dar ma pricep foarte bine la calcule! Diavolul se asunde in micile detalii, adica trebuie puse in ecuatie toti factorii care pot afecta un rezultat! Cifrele de mai sus arata ca daca impartim oamenii in oameni de buna credinta si oameni de rea credinta cu proportionare 90% buna credinta si 10% rea credinta… aplicind un anumit set de reguli (similar cu cel din politica si legislatia de azi) cei 10% de rea credinta pot ocupa toate cele 100000 de pozitii de reprezentare in urmatorii 75 de ani fara ca vreunul dintre cei 100000 sa aiba doua mandate in viata!

  Sunteti pe o pista foarte gresita cu mentalitatea asta! Sper ca o faceti doar din gresala de calcul matematic, si nu din altceva!

  Va dau un exemplu concret, foarte recent, in care a fost implicat un cunoscut de-al meu: post scos la concurs de catre primaria cluj, administrator obiectiv cultural! Ai zice ca e un post tentant, la care se inghesuie lumea! Numai ca s-au inscris cu succes… doar 6 persoane! Motivul? S-a creat o deruta totala pentru faza de inscriere, locul inscrierii publicat in anunt… era gresit! Cind ajungeai acolo, erai trimis in al doilea loc, unde ti se spunea ca trebuie sa mergi in al treilea loc de unde primesti formularele! Va dati seama, ca pina la faza asta jumate din pretendenti se lasau pagubasi! Dupa ce procurai formularele, le veneai cu ele in al doilea loc, unde primeai viza de corectitudine a datelor, si daca totul era ok… erai trimis in al patrulea loc unde se depuneau! Bineinteles ca dosarul era stufos, includea si 2 adeverinte medicale care costau impreuna intre 40-50 de lei, si chiar am facut un calcul total al actelor care trebuiau sa existe in dosar (socotind doar deplasari cu transport in comun, 4 lei biletul) se ajungea la un total de 165 de lei! Asa s-a ajuns sa-si depuna dosarul doar 6 persoane. Bun pina aici. Urmau 2 examene, unul scris + interviu, care se notau cu punctaje de la 0 la 100 de puncte si se facea media! Primul examen scris era eliminatoriu, era din legislatie si trebuiau obtinute minim 50 de puncte. Dupa acest examen au mai ramas 2 persoane pentru interviu! Primul candidat obtinuse 90 de puncte, al doilea 65. La interviu primul candidat ia 80, al doilea 75, si bineinteles cistigator iese primul candidat. Minunat, nu-i asa? Doar ca… intimplator (bineinteles) primul candidat era o fata de sponsor pedelist de 22 de ani, care terminase o facultate privata de 3 ani cu profil de administratie, iar al doilea candidat era un om de 39 de ani care avusese anterior doar posturi de conducere in mediu privat, cu multa experienta in administrare. Si bineinteles ca seful comisiei de examinare fusese un pedelist cu state vechi, iar obiectivul cultural care trebuia “administrat” era un fost cinematograf care e numai bun pentru sedinte de partid, si alte alea…

  Asa ca, atita timp cit toate tipurile astea de smecherii se vor putea face si in continuare intr-un mod CIT SE POATE DE LEGAL sa nu va asteptati ca vreodata sa ajunga pe vreun post din asta cineva care nu e uns cu mirul sistemului!

  • Sorin, esti sigur ca tipul asta de smecherii nu se intalmpla si in locuri care nu sunt legate de politica? Adica nu cumva tipul asta de smecherii e caracteristic pentru o mai mare parte a societatii?