Guvernarea este un management al riscului. Ceea ce inseamna ca cei care gestioneaza politicile publice trebuie sa evalueze corect riscurile si sa le evite, nu sa creeze riscuri noi. Cand un Guvern, in loc sa anticipeze, sa evite ori sa minimizeze riscurile devine furnizor de risc, atunci el devine o amenintare pentru cetatenii sai.
Ezitarile si jumatatile de masura sunt factori care creeaza riscuri ori le agraveaza pe cele existente. Atunci cand propui o masura, trebuie sa o prezinti in forma sa completa, si nu sa spui intruna tot ce-ti trece prin cap, lasand opinia publica sa intregeasca restul, in dezbateri nesfarsite. Traian Basescu nu e Rubens, care tragea cateva linii, lasand ucenicii sa completeze schitele maestrului, iar el revenind la sfarsit, pentru doua-trei tuse. Iar unde Basescu nu e, Boc cu atat mai putin.
Iata de pilda, legislatia pensiilor. Atata s-a discutat despre tot felul de variante, care mai de care mai putin tentante, incat, pana sa se hotarasca Guvernul, pensionarile anticipate s-au tinut lant. Incat numarul pensionarilor de asigurari sociale a depasit 5 milioane, agravand deficitul bugetului de pensii, odata cu scaderea cu cca 10%, din cauza somajului, a numarului contributorilor. S-a discutat atata despre impozitul forfetar, fara nici un succes, caci el a ramas nestingherit. Despre drepturile de autor nimeni nu mai intelege nimic, ce-s alea veniturile profesionale, cand e o persoana dependenta de un venit ori cand nu e. In ce priveste TVA, nivelul taxei creste si descreste precum apele Dunarii, fara ca guvernantii sa inteleaga ca preturile nu sunt aidoma nazarerilor lor, ele cresc la cel mai mic stimul dar de scazut, nu scad cu aceeasi usurinta, si raul e deja facut. Acum discutam despre impozitarea pensiilor tot felul de aiureli, daca sa se impoziteze pensia minima sau nu, daca sa se introduca impozitarea proportionala etc.etc. Ei nu se gandesc ca , asa cum exista deductibilitati la salariu, trebuie sa existe si la pensii, macar deduceri pentru cheltuielile cu sanatatea. Ba chiar, din iresponsabilitate amestecata cu spaima, vazand ca PD se duce, in sondaje, tot mai aproape de partenerul sau din Partidul Popular, adica PNTCD, pedistii, ministri ori parlamentari, vin cu tot felul de solutii providentiale, reducerea cotei unice la 10%, reducerea TVA chiar sub 19%, tot felul de scutiri ale impozitului pe profit.
Economia unei tari trebuie sa aiba stabilitate, pentru ca intreprinzatorii sa poata folosi instrumentele de piata si indicatorii macroeconomici in alcatuirea planului de afaceri – dobanda bancara, inflatia, cursul de schimb, salariul mediu, evolutia PIB etc. Cand toate se schimba intruna, precum dunele desertului in bataia vantului, economia risca sa devina la fel de arida. Si daca tot vorbim de articolul 53 din Constitutie si de siguranta nationala, cred ca tocmai capitanul nationalei Romaniei, adica presedintele, furnizor de pachete de masuri, de gandeli si de razgandeli, ar trebui sa fie cel care sa imbrace tricoul cu numarul 53.
@
VV
Puteti gasi ‘terminologia” (despre productivitate si factorii de productie)in orice manual de la ASE din anul I.
Fara terminologia asta ‘marxista” ramaneti repetent.
Va dau numai un exemplu:
“economie” -academia de studii economice facultatea de economie generala, catedra de economie si politici economice, editia V , EDITURA ECONOMICA 2000, PAG. 80 su.
Vedeti bine ca nu sunt nici destept nici “marxist”. Asa cum nici dv. nu sunteti ‘securist”. Dar…..nu va mai repeziti!
Anume chestii tin totusi de economie.
@alex.dumitrascu
Cred ca faci misto de mine cu manualele ASE. Am terminat ASE cu media 9,98, sef de promotie (am luat un singur 9, la practica, in anul II). Eram singurul student care citisem pe clasicii englezi si pe clasicii marxismului. Asa ca nu te risca cu mine…Fiecare activitate are corelatia ei privind eficienta, pana si poezia.
“Guvernarea este” și “un management al riscului”.
Guvernarea înseamnă proiectarea, planificarea, organizarea, angrenarea, coordonarea, controlul și conducerea politicilor publice, în care ar trebui să existe pe lângă managementul riscurilor, întradevăr, și: managementul proiectelor; schimbării, performanței, calității, ca să nu zicem de cel strategic.
Dar … asta este teorie. În realitate, astăzi, această guvernare nocivă nu exercită decât managementul propriilor buzunare. Acești impostori au altă piramidă a valorilor decât noi. Ei, de fapt, își doresc să falimenteze această țară, pentru a o cumpăra pe gratis.
Vai de noi!
@Jinny
Ei nu doresc sa falimenteze tara, ei doresc ca Romania sa fie un fel de uger mereu plin, pe care sa nu trebuiasca sa-l hranesti cu ovaz, ci doar sa iei.
@Alex.Dumitrașcu
Alex, Alex! Ce comentarii, … răutăcioase.
De, daca sunt “marxist”…
@alex.dumitrascu
Nici n-ar fi rau sa fii marxist, uite China ce lectii de economie da lumii capitaliste.
@alex.dumitrascu
Nu stiu daca esti “marxist” dar sigur ai o abordare scolastica. Iesi din dogma manualului pentru ca el nu este o “carte tehnica de utilizare”, ci doar o fereastra, din milioanele de ferestre prin care poti doar vedea. Cu cat ai sa deschizi mai multe ferestre cu atat iti vei pune mai multe intrebari si vei cauta sa intelegi.
@
lordul john
Scolastic sunt. Chiar membru al asociatiei internationale Toma d”Aquino. .
Ce-i drept dispretul pentru filosofia realista crestina, ca asta e scolastica
, a fost adand inradacinat in constiintele ‘intelectuale’ de….marxisti.
Dar in economie ca si in alt domeniu al cunoasterii, muntele trebuie urcat pas cu pas. Nu poate nimeni sa ocoleasca manualele si terminologia.
Pedeleii ma tot califica drept “comunist” cu toate ca daca a avut cineva de suferit in perioada aceea am fost noi nu ei.
Acum vad ca liberalii ma califica drept ‘marxist”.
Da’ important e sa aiba fiecare dreptatea lui, sa ‘dea bine” , nu?
In ce ma priveste prefer sa am dreptate cat mai rar cu putinta.
PDL este o organizatia rea in sine, dar totusi are doua zone care sunt pline de putreziciune. Una este la varful partidului. Conducerea acestui partid, fie ca este Basescu, fie ca este Boc, fie tripleta BVB nu are cel mai redus simt al deciziei. Dupa ce s-au cramponat aproape doua luni de niste decizii pe care si un student in anul I la Drept ar trebui sa le considere neconstitutionale, au emis o decizie pe care ei au condamnat-o copios inainte. Dar nici nu a apucat aceasta decizie sa apara in monitor ca Zeus a si declarat-o gresita. Cu un asemenea “tangaj” ideatic cum sa mai asteptam investitori.
Dar PDL mai este putred si la baza. Oricat de intelepte si eficiente ar fi deciziile luate de guvern, calitatea oamenilor care trebuie sa le implementeze este execrabila. Administratia romaneasca nu a fost niciodata foarte performanta, dar acum a ajuns la cote inimaginabile de coruptie si incompetenta. PDL a populat institutiile statului cu armata de ticalosi si analfabeti. Si atunci sa nu ne miram ca tara o duce cum o duce.
După ce creşterea economică negativă va fi peste 12% pe 2010 şi, automat, vor fi în Subcomisia de Prognoză (
), voi putea să enunţ, având ceva autoritate de data asta, şi de ce economia românească nu merge bine.
Până atunci, politicieni cu numărul 53 pe tricou, sau orice alt număr, oricare ar fi ei, oricum ar fi dungile, marinăreşti sau puşcăriereşti, vor rostogoli mai departe bolovanul istoriei până spre vârful muntelui.
legum servi sumus ut liberi esse possimus
@Alex
@Lordul Jhon
Aveti niste controverse de te doare mintea pe tema : “cine este si cine nu este marxist”.
Qui prodest aceasta controversa,noua cititorilor blogului cu certitudine nu,voua indoielnic,sigur insa PDL-istilor care se bucura ca opozitia este atat de dezbinata si confuza,preocupata de fleacuri in timp ce PDL este strans unit in jurul lui TB . Nu va lasati derutati de flaxurile lui Basescu care incearca sa se “spele”de pacatele guvernarii desi numai el o sustine guvernul Boc.
@Alexis
Lucrurile sint mult mai simple in cazul PDL:
“Pestele de la cap se impute”
Durerea mare este ca proverbul este deplin valabil si in cazul Romaniei ,atita timp cit TB este presedinte
@VV,
Nu numai intreprinzatorii au nevoie de predictibilitate ci si cel mai umil investitor, care este chiar romanul de rand. Nestiind ce-l asteapta nu se mai comporta ca un actor al economiei ci cauta solutii de supravietuire dintre cele mai ciudate. Va tinde sa iasa din circuitul economic normal (fiscalizat) adoptand filosofia lui Robinson Crusoe.. Se plangeau analistii de consumism acum 2 ani, acum se plang de lipsa consumului. Ma gandeam ce spunea Crin aseara. Orice partid care isi asuma acum guvernarea risca sa piarda procente pentru ca va trebui destul timp sa insufle actorilor economici increderea in economie. Dar mai bine acum decat peste doi ani cand pacientul tratat de basescu va fi deja mort..Tot aseara TVCultural transmitea un documentar cu istoria guvernarii Thacher..Abia in al doilea mandat a cules roadele politicii sale economice pentru ca electoratul britanic se incapatana sa tot aleaga laburistii populisti dar ineficienti. Daca s-ar fi hotarat cu 3-4 ani mai devreme si masurile ar fi fost mai putin dureroase. In cazul nostru, daca poporul nu mai poate inclina balanta, macar clasa politica (Parlamentul) ar trebui s-o faca( dar..de unde nu e..nici Dumnezeu nu cere..).
@VV
TB nu este “capitanul echipei nationale” ci “capitanul zazaniei nationale” dar oricum l-am califica pe TB lui nu-i
pasa de noi caci viitoarele alegeri prezidentiale sint programate in 2014 si pana una alta coalitia lui detine majoritatea in Parlament, iar viitoarele alegeri parlamentare sint programate in 2012. Sint naivi iremediabili cei care viseaza la alegeri anticipate(ca vrabia la malai) in actuala confuzie si dezbinare a opozitiei incapabila sa se alieze si sa formuleze un program comun de guvernare.
E la “intea cocosului” ca economia are nevoie de stabilitate si predictibilitate, dar “stabiliotatea lui TB” creeaza confuzie si tensiuni.
Asa ca oricum am intoarce povestea marea problema a Romaniei este TB. Incercarea esuata de susperndare ar fi trebuit sa genereze anumite concluzii operative despre ce si cum trebuie facut.Se pare ca aceste analizele nu s-au facut (sau au fost gresite) si concuzii operative nu exista. Dci…
@ alex
@ lordulJohn
Cred ca fiecare avem rigiditatile noastre, important este cum putem trece peste ele ( in fond tin de profesionalism) in sensul de a avea un dialog si a construi ceva impreuna. Am, iata, rigiditatea mea profesionala atunci cind spun unui economist ca nu poti aplica principii seci economice la medicina, fiindca este un domeniu complex cu multe interfete. Dar nu mai putin am nevoie de un economist care sa poata gasi solutii viabile pentru problemele economice din medicina.
Un pachet minim care asigura numai vizitele de urgenta, de pilda, o fi economic corect, dar pentru mine ca medic e o eroare. De ce? Stimuleaza numai ingrijirea de urgenta, ceea ce inseamna o asaltare a camerelor de urgenta in detrimentul unei bune ingrijiri medicale care este preventiva: vorbesti de preventie primara (cum tii un om sanatos – deci incurajezi de exemplu examenele fizice anuale, screeningurile pentru cancer de colon, de sin, uterin, colesterol, diabet etc), secundara ( o data ce ai gasit un om ca are colesterol mare sau hipertensiune – factori de risc adica, le tratezi ca sa nu ajunga omul sa faca atac de cord) si tertiara (daca a facut atac de cord, ce faci ca sa-l recuperezi, sa-l ajuti sa ajunga la o stare functionala buna, si cum tratezi mai departe factorii de risc ca sa nu aiba inca un infarct). Este si o gindire economica in acelasi timp? – da, pentru ca a trata o boala grava in stadii avansate costa cu mult mai mult decit prevenirea ei ori tratarea in stadii incipiente, ori prevenirea complicatiilor ei.
Bun, dar acum am nevoie de economist sa-mi spuna cum poti pune asa ceva in practica, asa cum economistul are nevoie sa auda de gindirea mea ca specialist asupra preventiei pe de o parte, si costurilor ingrijirii medicale si in genere costurilor sociale ale unor oameni lasati sa se deterioreze ca sanatate fara nici o interventie pe de alta.
Din partea mea putem fi oricit de marxisti, catolici, ortodocsi, incapatinati, rationali, etc, atita timp cit avem totusi bunavointa sa ascultam si la punctul de vedere al celuilalt si sa gasim o solutie viabila din perspectiva tuturor.
@un liberal optimist
Sincer sa fiu tabloul pe care mi-l prezinti cu capsunarii si cu cei care lucreaza la negru si la gri ma induioseaza. Asta nu schimba cu nimic situatia. Sistemul sanitar nu trebuie sustinut de stat. Nu pot trai o viata intreaga in inconstienta si iresponsabilitate si apoi sa vin la stat sa ma ajute el. Pe de alta parte pentru cei pe care soarta i-a lovit exista fundatii, asociatii, societate civila care ii poate sprijini. Un sistem inteligent de deductibilitati ar putea rezolva asta. Trebuie sa incetam sa mai promovam iresponsabilitatea ca virtute suprema. Eram la o bursa in Anglia acum cativa ani si la seful departamentului unde lucram a venit fiul lui, un pustan de vreo 16 ani si i-a cerut 20 lire. Tatal lui i-a raspuns cu cel mai natural aer din lume ca banii se dau in doua locuri: pe statul de plata si la banca.
@tiberiu
si eu, si alex, si alti autori de pe acest blog suntem niste oameni inteligenti, educati si mai ales liberi. Nu suntem in partidul comunist sau in PD sa luam indicatiile de la centru si sa pornim cu ele infipte prin tara ca niste vestitori ai primaverii. A avea o dezbatere in cadrul unui grup mai mult sau mai putin formal face parte din gandirea liberala. In primul rand controversele ne folosesc noua, pentru a masura de 10 ori si a taia o data. Nedetinand nimeni adevarul absolut e nevoie de ceva dezbatere pentru a ne apropia nitel de el.\
Opozitia e normal sa fie dezbinata atat timp cat este alcatuita din doua partide complet diferite si ca doctrina si ca istorie. Indemnul tau la opozitie unita se stinge in momentul in care vei observa ca atacul PSD se va concentra pe desfiintarea dreptei ca alternativa, asimiland in mod eronat PD cu un partid de dreapta. Mie mi se pare PD un partid de stanga daca nu chiar unul anarhic sau cel putin haotic
@lordul john
Ideea ca trebuie sa ne unim cu PSD, numai pentru ca avem un adversar comun, nu tine, Noi suntem alternativa de dreapta la PD. In clipa in care suntem prea aproape de PSD, s-a dus de suflet alternativa de dreapta. A, daca e o criza politica, o motiune de cenzura, putem imagina un guvern tehnocrat sustinut de ambele partide. Dar atat, pentru moment.
@lorduljohn,
Presupun ca nu ma banui de idei socialiste.Sistemul propus de tine, @cris si @VV trebuie proiectat tot de stat si crescut in timp. Observ, de exemplu ca atat la nivelul Min Inv cat si la nivelul inspectoratelor de inv au aparut responsabili pentru invatamantul particular. E o realitate consolidata in ultimii 20 de ani care este vie. In timp, se va consolida un alt sistem sanitar asa cum il propui.
@un liberal optimist
Asa este, sistemul trebuie proiectat si realizat de stat. Asta e paradoxul, statul trebuie sa se demanteleze pe sine insusi.
@ un liberal optimist
Ai dreptate, trebuie sa existe o tranzitie si o cernere pentru ce trebuie in continuare sa faca statul, ce trebuie sa faca sistemele particulare, si mai ales ce sisteme de feedback si control trebuie sa existe, altfel ajungem in alt haos decit cel prezent. Pe de o parte fiindca este responsabilitatea societatii prin intermediul statului sa asigure un minim esential de respectare a dreptului la sanatate – ex chiar daca nu toti oamenii pot fi acoperii de un pachet minim in mod satisfacator trebuie sa poti asigura facilitati societatii civile pentru a ajuta, regulamente, un cadru legal. Pe de alta parte un sistem universal valabil de reimbursare a actului medical – cum am eu 3-4 niveluri de complexitate a actului medical, pe criterii foarte clare, care se reimburseaza la 3-4 niveluri diferite sau cost al investigatiilor care se reimburseaza la un anume nivel valabil pentru toti doctorii, spitalele etc.
Sau partea de evaluare si control epidemiologic – pentru ca asa cum spuneai tu unii pot sa imbolnaveasca pe altii (adica se ajunge la endemii sau epidemii), iar aceasta este o problema nationala.
Trebuie sa clarifici de la bun inceput nu numai care este partea de contributie la asigurare care revine angajatului si angajatorului, ci si ce se intimpla cu acea asigurare daca omul isi schimba locul de munca – nu intru in amanunte. Iar aceste regulamente generale revin statului si sunt destinate protectiei omului, altfel asigurarile de sanatate si fac de cap exclusiv in favoarea lor.
In fine, ce conteaza, udrea cumpara semnalizatoare 3D….
@cris
Asta cu semnalizatoarele e la fel de hilara ca pantofii cu tocuri la tarancile sinsitrate. O sa ramanem de ras in istoria Romaniei.
@cris,
Sa nu cadem in ridicol! Mai grav e ca ungurul asta care cica e ministrul sanatatii arunca 200 de spitale la comunitatile locale cu datorii de mld e, iar acestea, pe buna dreptate,le-ar lua dar cu datorii zero. Cum acest “ministru” nu poate, cu siguranta spitalele vor fi desfiintate. Nu mi-as dori sa ma fi aruncat viata undeva intr-o provincie de asta fara asistenta sanitara. De-ocamdata n-am nevoie, dar daca..Doamne fereste!
@un liebral optimist
Faptul ca spitalele sunt trimise la administratia locala e bine. Dar ca sunt trimise fara finantare e sinucigas.
@VV,
Am vazut si eu o stire pe o televiziune: BNR anunta ca datoria externa a Romaniei tocmai ce-a crescut la 87 mld e. Puteti sa ne lamuriti putin?
@un liberal optimist
Datoria publica a crescut de la 110 mld in 2008 la 180 mld lei in mai 2010. Enorm. Inseamna ca in doi ani (2008-2010) ea se dubleaza. BNR vorbea de toata datoria si publica si privata, care oricum era in 2008 de vreo 70 mld euro. Aici intra datoriile bancilor catre bancile mama, datoriile filialelor catre firmele mama, importurile etc.
V-a placut “confruntarea” Crin vs Ponta de la Realitatea cu moderarea lui Tristoiu si Gheorghe Etnobotanicul?
@un liberal optimist
Nu-mi plac aceste confruntari. Nu Ponta e la putere. Dar Ponta e obraznic si crede ca va mosteni pamantul. Aceasta denota lipsa lui de consistenta.
@un liberal optimist
Eu cred ca Antonescu nu trebuie sa mai polemizeze o vreme cu Ponta. Lasam impresia ca avem altceva mai important decat spulberarea acestei guvernari tembele. Daca PSD nu vrea sa ofere impreuna cu noi o alternativa imediata, prin sustinerea altei formule de guvernare, mai bine renuntam la motiuni de cenzura.
Basescu tipa la sinistrati de doua saptamani si Udrea le da pantofi cu toc. Ce tara e asta? Si oameniii stau, nimeni nu face nimic. A murit spiritul revolutionar. In loc sa fie interesati de ce se intampla in tara asta, tinerii stau prinb cluburi. Pe nimeni nu intereseaza nimic, de-asta guvernantii isi bat joc de noi. Pentru ca ii lasam.
@VV,
Ce facura-ti Maestre? I-ati dat cheia de la carcera betivului si s-a liberat? Asta ne mai lipsea?
@un liberal optimist
Faptul ca schizofrenicii mai scapa e din cauza aceluiasi motiv ca in povestea cu rabinul si golemul. Am uitat sa scot petecul cu literele sfinte din gura Golemului.
@ un liberal optimist
daca tie ti se pare ca sistemul medical american este ridicol, pentru ca asta am descris – iar in ce priveste problemele cu asigurarile, sunt parte din cele adresate de recenta reforma a presedintelui Obama,…treaba ta. Corect este sa nu asumi ca cineva vorbeste cai vezi pe pereti ci sa intrebi. Ti-as spune de exemplu ca si ei au trecut prin probleme majore cu asistenta medicala rurala, si inca au probleme, si au gasit o modalitate de ajutor – sistemul de Critical Access Hospitals, care sunt sprijinite prin imprumuturi de dezvoltare avantajoase date de stat, granturi de la Departamentul pentru Agricultura, dar si de la fundatii, un sistem prin care comunitatea si statul ajuta tineri din mediul rural sa mearga la facultatea de medicina si in rezidentiat cu conditia sa se intoarca sa practice in zonele care i-au sustinut, sisteme de telemedicina, etc. Mda, asta inseamna WE CAN….
@cris
Sistemul american se corecteaza acum, devine mai echilibrat, in sensul ca prevede si un pachet garantat de stat, finantat din impozite. Sistemul european e mai precaut in aceasta privinta.Nu stiu daca si mai eficient.
@cris,
Ma refeream la indicatoarele 3D, nu la sistemul american. Scuza-mi prolixitatea.
@Itic,
Acum, ce faci? Te iei de toti trecatorii?
@VV,
N-ati observat ghilimelele. A fost o noua facatura a Realitatii, din care Crin a iesit cel mai CUminte posibil..
@un liberal optimist
Crin e mai matur si mai responsabil decat Ponta.
spele…
[...] Tema zilei – 13 iulie 2010: “In meciul cu criza, purtatorul … [...]…