Lecția amară a tehnocrației

Pentru unii, utilizarea unui Guvern de tehnocrați a însemnat o șansă pentru România. Eu cred că existența acestui Guvern creează o seamă de vulnerabilități de care trebuie să ținem seama.

 1. Atunci când poporul critică anumite partide, ba chiar protestează în stradă împotriva lor, e în regulă. Înseamnă că el este decis să opteze, anticipat sau la termen, pentru alte partide și așa se întâmplă în democrațiile parlamentare. Atunci, însă, când poporul critică toate partidele, fără să nască lideri noi și partide noi, atunci ceva nu e în regulă. Înseamnă că nu poporul este cel care vorbește, ci că în numele poporului vorbește altcineva. Și acel cineva nu-și iubește poporul, ci se folosește de el. Faptul că poporul se lasă folosit, ba chiar face asta cu elan, e un semn de îngrijorare și arată că doar calendarul ne-a îndepărtat de dictatura comunistă, nu și mentalitățile. Rar un popor ca al nostru care pune atâta entuziasm în pierderea speranței.
 2. Tentativa de compromitere a tuturor partidelor are efecte profunde în societate. Atmosfera de ostilitate creată de diverse mijloace propagandistice în jurul partidelor alungă din antecamera lor persoanele onorabile care altminteri s-ar fi implicat în politică. Resursele de reîmprospătare a clasei politice sunt sever diminuate prin această denigrare permanentă a partidelor și prin uralele cu care este întâmpinat orice cap al lui Moțoc aruncat mulțimii. Politica la noi începe să semene cu bătăile cu frișcă din filmele mute. Chiar dacă ai venit îmbrăcat cu smochingul de gală,, odată cu începerea bătăliei politice vei arăta ca toți ceilalți, murdar de frișcă (în cel mai bun caz) de sus până jos. Dacă vreți să mă contraziceți, n-o puteți face decât într-un singur fel: dați-mi un singur nume reprezentativ pentru societatea românească și care a intrat în politică din 2009 încoace.
 3. Existența unor partide puternice are importanța sa în societate. Partidele puternice dau consistență Parlamentului. Ele asigură un control politic eficient, așa cum cere legea. Armata este controlată de către puterea civilă prin bugetul ei. Serviciile de informații sunt controlate prin comisiile parlamentare. Justiția este inclusă în sistemul controlului reciproc al puterilor prin atribuțiile pe care le au alte instituții în elaborarea legilor și numirile din Ministerul Public. Într-o democrație parlamentară Ministerul Justiției își asumă în mod serios responsabilitățile ce-i revin iar magistrații răspund în fața legii ca oricare alt cetățean, în îndeplinirea atribuțiilor lor. În România de azi controlul parlamentar este o ficțiune.
 4. Partidele au un fundament ideologic. Nu există o viziune tehnocrată asupra societății, căci asta exclude diferențele dintre cetățeni. Există iubitori de animale și alții mușcați de câini. Există proprietari și chiriași. Bogați și săraci. Patroni și sindicaliști. Bănci care împrumută și persoane care iau bani cu împrumut. Fumători și nefumători. Credincioși și atei. Nu-i poți mulțumi pe toți în același timp. Există interese pe care asumi să le promovezi, în dauna altora. Trebuie să optezi. Opțiunea înseamnă ideologie. Un tehnocrat poate să-ți repare chiuveta din baie sau poate să-ți țină contabilitatea. Dar nu poate conduce o societate, fără să  explice mai întâi care e viziunea lui despre lume și viață, Ori când ai o viziune despre lume ieși, vrând-nevrând, din litera manualului și intri în tărâmul ideologiilor. O țară se conduce cu viziuni, nu cu manuale.
 5. Un Guvern înseamnă o echipă. Regula minimă a unei echipe este aceea că membrii ei se cunosc și împărtășesc idei comune. Iar acea echipă trebuie să fie reprezentativă pentru o majoritate. Când niște oameni se trezesc în jurul aceleiași mese fără ca unii dintre ei, să știe, măcar, cum îi cheamă pe ceilalți ba, mai mult, trebuie să decidă și să acționeze în comun, asta nu se poate numi echipă. În plus, ea nu și-a dobândit reprezentativitatea prin alegeri, ci prin jocul întâmplării, ori, cel puțin la acest nivel, jocul poate avea consecințe imprevizibile. O consecință este, totuși previzibilă: un guvern căruia îi zicem de tehnocrați agravează criza de sens pe care o traversează poporul român. Într-o societate care trebuie să tragă adânc aer proaspăt în piept, un Guvern de tehnocrați e doar un oftat.

55 Responses to “Lecția amară a tehnocrației”

 1. Ivi spune:

  ….da un oftat prelung “mare cat o zi de post” …sau daca vrei “un oftat cat un sfert de veac”…
  …dar ce mai inseamna acum “ideologia unui partid” ? ..cand mai peste tot ideologiile sunt aproape “mituri (simboluri) moarte” care nu mai au nicio noima, niciun temei niciun rost, nicio menire…
  …se incumeta cineva sa propuna mai intai o “viziune noua’ si apoi o “ideologie vie a zilelor noastre” ?!?

  La multi ani !
  Sarbatori fericite !
  …si la (spre) o “noua viziune” si o alta “ideologie vie si pragmatica” !

  • In materie de ideologii nu trebuie sa inventam roata. Cand s[ui ce mai inseamna ideologia unui partid, e ca si cum ai intreba la ce folosesc partidele. Un partid fara ideologie e un ONG, nu un partid.

 2. Buddha spune:

  VV
  Pai sa dati de stire cand veniti la Arad!

 3. Gabriel spune:

  Nu am nimic de contrazis în ceea ce ai spus, cu toate că sunt cunoscut printre amici ca un fan al nodului în papură. În plus, credinţa mea, fără să fiu un fanatic al teoriilor conspiraţiilor, este aceea că toată această acţiune de propagandă pentru decredibilizarea Parlamentului şi a partidelor, care goleşte de sens democraţia românească, este instrumentată din afara României. Dar, fireşte, cu ajutorul unor români aflaţi în poziţii cheie de unde se poate manipula informaţia. Trist este că trădarea a jucat şi joacă un rol extrem de important în România şi merge până acolo încât trădătorii sunt oameni de succes, iar patrioţii apar ca nişte neisprăviţi, ca nişte infractori. E o tehnică folosită intens şi pe vremea comunismului.

  La mulţi ani, sănătate la toată familia, bucurii de la copii şi o alegere lină în Parlamentul viitor.

  • Romania nu se bucura de respect, pare mai degraba o anexa. Un exemplu: ambasadorul SUA a spus ca acorda toata increderea lui Iohannis si lui Ciolos. Cum ar fi ca ambasadorul Romaniei sa faca o declaratie similara in SUA? Sau in Franta, sa spuna ca are incredere in Hollande? Cat despre tradatori, cu duiumul.

 4. Buddha spune:

  VV
  Maestre, vroiam sa va intreb asta de multa vreme: de ce continuati in politica? Eu vreau sa-l vad mai mult pe omul de cultura Varujan Vosganian, nu pe politician. V-au dat la o parte, v-au aratat degetul, o perioada ati stat ascuns. Acum vad ca sunteti din ce in ce mai activ. Pentru ce? Ce aveti de castigat? Cand cultura va ofera o viata atat de frumoasa si de palpitanta, de ce sa va murdariti in politica romaneasca? De ce insistati cand vedeti ca vi se pun tot felul de piedici?
  Sunt chiar curios: va ganditi sa candidati pentru un nou mandat de parlamentar?
  Eu, daca as fi avut talentul dvs literar, as fi fugit de mult din politica. Chiar nu va inteleg. Ce va mai trebuie functia asta cand puteti avea o viata mult mai linistita? Si sunt sigur ca daca v-ati axa mai mult pe cultura, ati fi mai prezent in ochii opiniei publice decat sunteti acum. Chiar nu va inteleg. Sper ca nu sunteti ca toti ceilalti, ahtiat sa ramaneti intr-o functie care nu inteleg ce avantaje va aduce.

  • emi spune:

   Rata la banca.

   • Mihail spune:

    He-he-he….n-ajung banii de “salarii” pt. consiliere.
    E scumpe rau…

    • Adam Mares spune:

     Cât pe ce să-l părăsească blonda din Iași. I-a dat și unfriend pe facebook. :P :P :P
     După câteva zile s-au reîmprietenit, iar blonda și-a scos pozele pe care le făcuse cu un tip. O adevărată telenovelă!!! :-)

     • emi spune:

      Oare de unde scoti tu povesteştile astea picante?!?
      Probabil ai în dotare microfon ambiental şi stai ataşat ca o umbră de fundul omului…
      Eşti sigur că nu ascultai ce vorbea vecinul lui VV?!?

     • Nu prea am intervenit in povestile voastre de alcov, dar n-ati putea sa va schimbati impresiile astea pe e-mail, in privat? Ma gandeam ca un blog e un schimb de opinii… Uneori e amuzant, dar acelasi banc spus de multe ori devine plictisitor.

     • Adam Mares spune:

      Sunt prea isteț pentru tine! N-am nevoie de microfon. :-)

     • emi spune:

      Am inteles, tu Adam nu esti atasat de fund, esti chiar intrat inauntru…
      Mi-ai amintit un banc:
      Un tip domesticise un sconcs care i se incolacea pe picioare imediat cum se instala in fotoliul preferat.
      Un amic venit in vizita il intreaba stupefiat:
      -Bine ma, dar nu pute?
      -Eee, s-a-nvatat!

     • Adam Mares spune:

      Ești o ființă vulgară și frustrată. Nu ai contraargumente și jignești.

     • emi spune:

      Povestea cu blonda nu denota vulgaritate si frustrare?
      OGLINDAAA!!!

     • Adam Mares spune:

      Așa a fost cu blonda. Ce să-i fac eu dacă-i gâsculiță?

  • Nu sunt ahtiat dupa functii. N-am dat niciodata pe cineva deoparte ca sa ma asez in scaunul lui. Pentru mine politica e o forma de cultura. Eu nu sunt activist politic, in intelesul pe care il stim. Doresc sa prezint o viziune despre lume. Nu am asteptari prea mari din politica. Interesant punctul tau de vedere, in politica nu sunt decat ahtiatii. Atunci mai bine ma intrebi ce mai caut in Romania. Poti sa faci cultura intr-o tara a ahtiatilor? Daca tara e a ahtiatilor, opinia publica nu e si ea a ahtiatilor? Cum se poate ca politica sa fie a ahtiatilor de putere iar celelalte sa poata fi normale? Sigur ca pot sa ma retrag din politica definitiv. Multi s-ar bucura.

 5. alexis spune:

  Un guvern de tehnocrati poate fi doar solutia pentru gestionarea curenta a treburilor natiei. In tarile in care exista o administratie functionala asemenea guverne nu apar pentru ca nu sunt necesare. Alegerile le organizeaza structuri ale statului care nu sunt politice, etc. Actualul guvern este expresia nestiintei, in domeniul politicii, a unei intregi clase politice, in frunte cu presedintele Johannis.

 6. Radu Alex. Vasilescu spune:

  1. Romania a fost guvernata de partide de peste 25 de ani. Alternativele sunt tot politice, guvernul prezent fiind orice numai un guvern de tehnocrati nu. Este guvernul partidului prezidential. Asa ca sa nu ne mai lamentam degeaba domnule Vosganian, ca nu vine dictatura comunista peste noi, cel mult va lua nastere un nou partid, unul prezidential.

  2. Partidele s-au denigrat singure, prin compozitie si performanta la guvernare. Cand marea majoritate a oamenilor politici de la varful partidelor au averi ce contrasteaza cu saracia maselor, averi nejustificabile prin meseriile si profesiile respectivilor, ei bine atunci eu nu pot pune remarcile privind denigrarea decat pe seama unei realitati paralele in care traiti voi politicienii. Lumea va injura pentru ca majoritatea voastra sunteti foarte bogati intr-o tara foarte saraca si mai ales pentru ca nici Pinochio nu poate furniza o explicatie minim plauzibila pentru modul in care voi, majoritatea politicienilor, v-ati facut averile.

  3. Exista nenumarate exemple care arata ca societatile cu adevarat progresiste [economic si social] au un spectru politic FRAGMENTAT. Mentalitatea unor 2 mari grupuri politice care strivesc opiniile de nisa tine de semi-totalitarism. Iar exemplul SUA sau Germania nu este valid pentru ca acolo vorbim de state FEDERALE unde partidele mari sunt un tip de confederatii ale unor grupuri locale foarte puternice.

  4. Optiunea nu inseamna ideologie iar cei care opteaza in baza ideologiei sunt clasificabili ca extremisti, pentru ca doar extremistii au facut asta in istorie. Ideologia presupune un minim set de idealuri catre care un grup aspira si pe care incearca sa le atinga prin varii decizii pragmatice.

  5. Guvernul este o echipa, in Elvetia si cam atat. In restul lumii guvernele sunt structuri de conducere, in care premierul are decizia finala si este nu doar recomandabil ci chiar sanatos ca membrii cabinetului sa fie pe pozitii opuse in majoritatea situatiilor.

  PS: ce este amuzant e faptul ca oamenii de rand au inceput sa perceapa doar o mica, infima parte a matrapazlacurilor cu care se ocupa politicienii. Pe masura ce lumea devine mai mica prin progresul accesului la informatie, pe atat clasa politica actuala se aseamana mai mult cu dinozaurii.

  Si daca tot vorbim de denigrare: e denigrator spre exemplu sa spui ca distinsi oameni politici au participat activ in legitimarea unor grave fraude electorale in diverse tari si au fost platiti pentru asta de guvernele respective? Intreb si eu… asa… in neant!?

  Si apropo, cum se impaca rasismul fata de tigani cu ideologia ALDE sau discriminarea unor cetateni romani cu reprezentarea la Bruxelles a tarii? Iarasi, intreb si eu … asa … in neant!

  • Nu inteleg ce spui legat de rasism si ALDE ori de discriminarea intre romani. Cat despre Guverne, iarta-ma, dar eu am facut parte dintr-un Guvern care si-a facut datoria. Si-a indeplinit toate promisiunile, cu exceptia uneia singure, privind procentul veniturilor bugetare in PIB. Daca in loc sa inceapa in octombrie 2008, criza ar fi inceput in 2009, am fi indeplinit si punctul acela. Si totusi doar 18% dintre romani ne-au votat din nou. Nu-mi spune ca nu ne-am laudat destul, ca romanii nu stiau ca le-au crescut pensiile si salariile si ca au locuri de munca. Cred ca o cauza a declinului clasei politice este si modul in care s-au facut optiunile electorale. Cine minte mai frumos ori mai ridicol (vezi cazul DDiaconescu) ia mai multe voturi. De unde ai scos-o ca sunt foarte bogat? Nu ti-e, totusi, putin jena sa ma jignesti in felul asta? Nu ca e rusine sa fii bogat, dar cand spui ca sunt foarte bugat in felul in care o spui ma jignesti. Dar nu=ti pasa, nu? Tu nefiind om politic poti sa te porti urat, esti inocent.

 7. emi spune:

  Politica “românească” trebuie văzută în context internaţional pentru că nu suntem singuri sub soare.
  Mie Guvernul de tehnocraţi îmi “şopteşte” că s-a decis un armistiţiu între est şi vest, iar UE şi-a putut instala favoriţii.
  Totuşi dialogul despre ideologii şi morală este binevenit oricând şi oriunde.

 8. Adam Mares spune:

  ”Totul pentru prietenii mei, iar pentru dușmani, legea” – William Dobson, Dictatura 2.0.
  Vă pare cunoscut?

 9. Filip G spune:

  Titlul ar trebuii sa fie:
  Lectia amara a partidelor politice .
  In lipsa de credibilitate partidele politice au acceptat un guvern de tehnocrati in speranta ca il vor manipula astfel ca la alegerile din 2015 sa iasa castigatoare.
  Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ………..timpul,doar timpul o sa arate daca socotelile facute au fost exacte.
  Pe ulitele satului inca se vorbeste in soapta,apare ”partidul prezidentia” inainte de alegeri? :D

  • Filip G spune:

   Erata 2016 :D

  • emi spune:

   Nu apare, coana Europa vrea sa fie prietena cu toata lumea, de ce ar risca cu un partid mic, cand exista unul mare gata facut?!?
   E adevarat, socialistilor europeni nu le convine, dar deocamdata nu ei decid.

  • Nu prea inteleg chestia asta cu lipsa de credibilitate. PNL si PSD, impreuna, au 80% din sufragii. Cat timp guverna, PSD era partidul cel mai popular din Romania. Numarul nedecisilor nu e mai mare decat in alte tari. Si atunci de unde scoti toata povestea asta? Totul a fost facut ca sa scoata PSD de la putere. Daca era inlocuit imediat cu PNL batea la ochi si PNL nu era inca pregatit. De aici tehnocratii.

 10. Mihail spune:

  @ Adam Mares (poate si emi, dar inca nu m-am hotarat)

  Ca sa vezi ce o poate enerva pe duduia emi, faptul ca tu le “stii pe toate”.
  Nici macar nu-ti trebuie vreun microfon, vuieste Targul Iesilor despre amorurile armenesti cu o blonda.
  Nu spui cine, persoana ce poate ajunge importanta.
  Cat despre feisbuc, aici chiar ca blonda este….blonda.

  Emi tare este repede ofensabila, una-doua ii sare mustaru’.
  Totusi nu inteleg, este usor geloasa, deranjand-o marile iubiri armenesti, sau e ciudoasa ca nu este si ea prinsa, in sfarsit, pe lista scurta ? Ca nu i se da atentie, ca nu este iubibila ?

 11. Filip G spune:

  Maestre ati schimbat sigla PNL cu ALDE,cam cat timp o sa dureze pana se actualizeaza datele in timp real pe site-ului ALDE.
  Sunteti de ceva vreme membru,ba chiar presedinte pe zona Iasi.
  Este un loc liber pentru fotografie langa Cristiana Anghel. :D
  http://www.alde.ro/conducere/?filter_category=senatori

 12. Buddha spune:

  Adam
  Mihail

  Da’ ce a facut blonda asta la viata ei de e asa importanta? Ce e de capul ei, asa? Doamne, unde le-o gasi VV pe fetele astea…

  • emi spune:

   Daca ii rogi frumos, poate te lasa si pe tine sa asculti si sa te uiti prin gauri la ce fac altii. Tare iti mai curg balele!

   • Mihail spune:

    @ Buddha,

    …ei unde le gaseste, vin singurele, armeanul are lipici la gasculitze.
    Uite si tu ce a inteles emi. Dupa ca ce este geloasa pe alelalte, acum ii mai ia si apararea.
    Intelegi tu, acum, ce este cu femeile ?

    PS: cum ce a facut, si-a vopsit parul in blond.