Va invit astazi, la 18.30, la sediul PNL din Kiseleff, nr 57, la o intalnire cu bloggerii liberali.
Una dintre temele de discutie va fi insasi “onoarea de a fi catalogat drept spion si securist”, cu care m-am ales in urma procesului de calomnie pe care l-am intentat lui Liviu Turcu, lui Marius Tuca si Jurnalului National, subiect despre care am scris mai pe larg pe blog, in data de 10 iulie.
Va astept cu drag si multumesc acelora care sunt alaturi de mine si au initiat petitia online: http://www.petitieonline.ro/petitie/in_apararea_lui_varujan_vosganian-p51366047.html
am semnat si sustinem
@Ionel Gabriel Niculescu
Multumesc.
Cum a fost?
@Bibliotecaru
Aminteles ca SoimPress a facut un filmulet. Mie mi-au placut cei douazeci de interlocutori, e o speranta daca exista astfel de oameni.
Vorba bravuluisoldat Svejk:
Cum a fost cum nu a fost, niciodata nu a fost ca in nici un fel sa nu fi fost.
Ce pacat ca n-ati anuntat mai devreme, as fi venit cvu placere, dar drumul e cam lung de ;a arad. Data viitoare.
@Buddha
Dar eu nu am convocat, atata ca am postat pe blg propunerea altora. Imi pare rau ca nu ai fost cu noi, dar daca esti cu sufletul, e foarte bine.
Printre altele, predau si engleza. Se scrie blogger, nu bloger. Adica cu doi “g”. Nu e o critica. Cu tot respectul.
@Buddha
Cine a fact asta cu bloger?
Link-ul de unde se poate descarca filmul complet cu ceea ce a vorbit dl. Varujan Vosganian este http://s1.transfer.rol.ro/7a55929b65a400a12a02ddab9b83671e.html
@Budha,
Vezi ca in text e blogger. Chestie de tastatura. Ni se intampla la toti!
@ Budha
În româneşte este blogăr.
Ştiţi care este problema? Se poate scrie cu dublă consoană, “ca în engleză”, se poate scrie blogg şi blogger… dar bloggerii este o struţo-cămilă, nici în română, nici în engleză… Iată de ce hipercorectitudinea poate să eşueze din când în când. Eu cred că atâta timp cât se înţelege despre ce este vorba, este OK, fie că este blogării, fie că este blogerii, fie că este bloggerii.
PS.
Nu este o critică… Cu tot respectul.
Si la aia care prind cainii pe strazi le spunem hanger-i sau hingheri?
@ Liberalul optimist: Super, nu m-am gandit pana acum la etimologia asta pentru cuvantul respectiv!
Se va adauga deci altor cuvinte de origine britanica din limba romana, alaturi de budinca (de la …pudding) alaturi de expresia colocviala “de sanchi” (de la “thank you”) sau alaturi de “groapa lui Ouatu” (de la Watt, rubedenie de-a inventatorului primului motor cu aburi comercial si proprietar al terenului respectiv!)
Nici macar nu-s singurele cuvinte de origine greu recognoscibila in romaneste. Spre exemplu “aiurea” (locul precis unde ne indreptam condusi de actualul guvern) vine din frantuzeste, de la cunoscutul “ailleurs”…
@Dorin
Mai e si sictir care vine dintr-un turcism pe care ma sfiesc sa-l traduc.
@Dorin,
Stiam de astea o gramada, cand eram mai tanar si mai putin preocupat de soarta tarii. De fapt, le cautam cu lumanarea. Pentru ca ma calca pe nervi puristii..
…si pretiosii!
Valeu, nu mai zic nimic! Da’ de, asa-s obisnuit, sa corectez lucrari. Bine, sunt foarte intelegator.
@Buddha,
Fii tu..
@ Buddha
nu te lua dupa ei, daca vor sa faca hingherii “umerase” in loc de “animal control”, cine-i poate opri – furculition (a se citi furculishion cu accentul de rigoare)…hi, hi, hi. PS, mergi pe engleza britanica sau pe cea americana? (pardon, americanii n-au vorbit engleza de secole..)
Cris
Innebunesc cand vad scris “color” in loc de “colour” sau “flavor” in loc de “flavour”.
Eu zic sa mergem pe cea britanica, macar in scris.
Cat despre americani, ce sa mai zic…Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca limba lor oficiala ar fi fost germana. Un singur vot a facut diferenta in favoarea limbii engleze, dar cred ca aici e treaba istoricilor. Si norocul americanilor.
De acord cu engleza britanica, si pe mine ma zgarie pe ochi color, flavor sau harbor, in loc de colour, flavour sau harbour. (Totusi, este corect Pearl Harbor fiindca e in americana si nu in engleza)
Si apropo de limba oficiala, de-ar fi fost germana: Culmea, numele monedei nationale a americanilor vine EXACT din germana, “dolarul” fiind o pronuntie stalcita a “talerului” care la randul lui vine de la “tal” (vale) dintr-o perioada cand nobilii de semintie germanica stapaneau si ei cate o vale dintre munti, unde aveau drept sa bata si moneda.
@ Cris: hingherii nu fac umerase, ci …spanzura!!!
Dorin
Habar n-aveam ca dolarul are vreo legatura cu talerul. Bine de stiut. Omul cat traieste invata. Mersi!
Ori daca stapaneai o vale( o cale comerciala) aveai drept de a bate moneda. Ori, acest drept il aveau toti stapanii de feude pana la centralizarea in mari regate.
Referitor la hingheri:meseria a fost introdusa in secolul 18 in marile orase pentru starpirea cainilor si valorificarea produselor: pielea, grasimea si oasele. Erau prinsi cu latul, spanzurati si atarnati pe niste bare in carute sau ulterior in camioane. Care o fi fost termenul originar si ce-a iesit pe urma..Cum e si termenul “mishto”. Se spune ca de la domnii eleganti cu baston si costume nemtesti aparuti pe strazile Bucurestilor la inceputul secolului 19. Adica Mit Stock= cu baston.
Incepe sa-mi placa blogul asta!
Probabil ca ati aflat ca cele mai fine manusi se confectioneaza din piele de caine..
@un liberal optimist
Cine e cainele care trebuie belit pentru manusi?
Si tot in burdufuri din piele de caine se tine branza cea mai buna (lol)
“Misto” e la pachet cu “smecher”, de la “smecken” (a gusta). Tot in limba germana. Unitatile militare austriece obisnuiau sa isi achizitioneze produsele necesare hranirii trupei, in special vinul, de pe plan local, de la taranii din zona. Atunci cand un taran nu avea un vin prea reusit, ultima resursa era sa-l vanda armatei, iar ca sa-i reuseasca chestia asta trebuia sa “aranjeze” lucrurile cu “smecherul” adica degustatorul desemnat sa asigure calitatea produsului. Doar nu credeati ca in ultimii 20 de ani s-au inventat licitatiile masluite!
Nu orice nobil avea dreptul sa bata moneda, ci numai de la un anumit rang nobiliar in sus. Pentru rangurile nobiliare romanesti, asta se putea face incepand de la rangul de “ban” …de unde numele traditional al sub-diviziunii monedei noastre. Din pacate, in ciuda reformei monetare, subdiviziunea asta a devenit practic lipsita de valoare in viata de zi cu zi.
@Dorin,
Iar eu am aflat de la unul din ultimii palarieri din Bucuresti, acum vreo 6-7 ani ca cea mai buna palarie se face din par de caine si nu din cea de iepure. Ehheehe..unde sunt hingherii si palarierii de alta data?
VV
Nu a fost un repros. Dar intr-adevar, mi-ar fi placut placere sa particip. Prea multi km pana la Bucuresti, dar bine ca exista blogul.
@ Dorin
Dollar, am gasit urmatoarea explicatie etimologica:
1553, from Low Ger. daler, from Ger. taler (1540, later thaler), abbrev. of Joachimstaler, lit. “(gulden) of Joachimstal,” coin minted 1519 from silver from mine opened 1516 near Joachimstal, town in Erzgebirge Mountains in northwest Bohemia. Ger. Tal is cognate with Eng. dale. Ger. thaler was a large silver coin of varying value in the Ger. states (and a unit of the Ger. monetary union of 1857-73 equal to three marks); it was also a currency unit in Denmark and Sweden. Eng. colonists in America used the word in ref. to Spanish pieces of eight. Continental Congress July 6, 1785, adopted dollar when it set up U.S. currency, on suggestion of Gouverneur Morris and Thomas Jefferson, because the term was widely known but not British. But none were actually used until 1794. The dollar sign ($) is said to derive from the image of the Pillars of Hercules, stamped with a scroll, on the Spanish piece of eight.
Intr-adevar, foarte interesant…
@VV
Eu am criticat faptul ca in invitatia dvs scrie “blogeri”, cu un singur g. Mi-au sarit toti in cap asa ca mi-am retras cuvintele. Asa sunt obisnuit la scoala, ma iau de cea mai mica greseala. Dar cum am zis si-atunci, nu era o critica, era doar o corectura. Blogger.
Cum adica cine a facut?
Aoleu, ma certati si dvs!
@Buddha
Scuza-ma, invitatia a fost scrisa de consilierii mei, de aiai nu am stiut la ce te referi.
VV
Nu-i grav. Eu am fost mai suparat ca n-am putut participa si ca nu a fost anuntata mai devreme. Cand va mai intalniti cu bloggerii voi fi prezent.
@Buddha
O sa anuntam mai devreme data viitoare.