Iluzia tehnocrată a actualei guvernări. Ce s-ar întâmpla dacă Dacian Cioloș ar conduce PNL. Interviu acordat (și nepublicat) unei jurnaliste de la ziarul Evenimentul din Iași

 

Întrebare despre Guvernul României: În ce măsură este cel de acum un guvern tehnocrat?

V.V. : Să punem, mai întâi o altă chestiune: care este unitatea de măsură a tehnocraţiei? De ce un Guvern este technocrat şI altul nu este technocrat? Sau de ce unul este mai technocrat decât altul?

Tehnocrat este, într-o primă accepțiune la noi, cel care nu a făcut politică. Cine s-a implicat în politică, indiferent câtă carte a învăţat, nu poate fi respectat ca atare. Pot să vă amintesc că am avut în politică oameni care erau biblioteci ambulante, ca de pildă Alexandru Paleologu, Dan Amedeo Lăzărescu sau Nicolae Cajal, nişte adevărați cărturari. Dar mă refer la foști lideri de partied, precum Nicolae Manolescu, Petre Roman, Valeriu Stoica, Adrian Năstase, oameni de o foarte solidă pregătire profesională şi cultură generală. Deci chestiunea că tehnocratul este un om care nu a făcut politică iar cel ce face politică devine, brusc,un imbecil, o resping.

Aceasta a fost prima temă referitoare la Guvernul Tehnocrat. A doua temă este următoarea: care este relația tehnocratului cu politica? Tehnocratul este cel care nu a făcut niciodată politică sau cel care a făcut politică dar a eşuat? Există în govern oameni care nu au făcut politică, deși au convingeri politice, de exemplu domnii Comănescu și Motoc, oameni pe care i-am cunoscut şI pe care îi respect, cu o briliantă carieră diplomatică. Deși, după părerea mea, un diplomat este  om politic, cu singura diferență că nu bate ulițele comunelor pentru voturi. Există, însă, destui membri ai cabinetului actual care au făcut politică, care din diferite motive au eşuat în politică şi care acum se prezintă ca tehnocraţi. Ar fi interesant de știut de la domnul Cioloş trecutul politic al fiecăruia dintre colegii dumnealui.

R: Dar credeţi că domnul Cioloş ştie trecutul politic al fiecăruia? Îl avem ca exemplu pe domnişorul acela de la sănătate care ne-a şocat pe toţi.

VV: Domnu Cioloş a primit o listă. Domnul Cioloş aşa cum îl cunosc nu ar fi acceptat candidaturile de la Justiţie şi de la Sănătate. Domnul Cioloş a primit o listă și a acceptat-o necondiționat, nu au fost propunerile dumnealui.

R: De la partide?

VV: Bănuiesc că a primit-o de la cel care l-a nominalizat.

Dar să revenim, a treia temă este că dacă tot pui miniştri tehnocrați, ei trebuie să îndeplinească cel puţin trei condiţii. Prima condiţie este să aibă o reputaţie ştiinţifică unanim recunoscută. Poţi să fii technocrat şi să te faci cunoscut pe strada ta. Tehnocratul bun este şi un strungar bun, este şi un administrator bun de bloc, dar nimeni nu o să pună un administrator de bloc ministru al Administraţiei şi Internelor. De aceea tehnocratul respectiv candidat de ministru trebuie să fie un om care numai când îi auzi numele să rezonezi cu respect. Să fie, așadar, un om de o competență notorie și recunoscută ca atare.

Al doilea lucru important este ca respectivul tehnocarat să fi depus o activitate publică. Adică să dovedească că îi pasă şi de ceilalţi. Există oameni foarte competenţi,  avocaţi, economişti, dar care sunt preocupaţi de bunăstarea lor, de câştigul lor, dar prea puţin implicaţi în ceea ce înseamnă binele public. Un candidat de ministru trebuie să știe să facă deosebirea între binele personal și binele public.

Şi trei, să fi fost un om care în viaţa lui a condus o instituţie cu mulţi oameni şi cu multe probleme.  Aceste probleme fiind nu numai ştiinţifice, ele fiind şi de administraţie şi de conectare la dialogul public. Să fi fost,așadar, un lider institutional.

Să rezum: tehnocratul apolitic – căci tehnocratul poate fi și membru de partid – trebuie să aibă: unu, o competenţă unanim recunoscut, doi. să pună această competenţă în slujba binelui public şi trei, să aibă o experienţă instituţională.

Dumneavoastă, pe această grilă,  analizați câţi corespund din acest Guvern şi dacă există o majoritate consistentă ca să justifice titlul de Guvern Tehnocrat. Eu cred că nu. Acest Guvern a fost folosit aşa cum au fost folosite şi tragediile prin care a trecut Romania, aşa cum au fost folosite şi protestele, doar cu scopul politic de a şubrezi şansele PSD de a gestiona alegerile din acest an. Deci totul a fost făcut doar pentru a disloca PSD de la guvernare.

Reporter: Dar atitudinea domnului Ciololoş care în urmă cu două zile declara că nu se ştie, sau înclina să spună că nu se va implica în viaţa politică având în vedere că un Guvern nu are cum să nu fie susţinut politic?

VV: Eu previn pe cei din PNL să nu repete experienţe care i-au costat amarnic în trecut. Cunosc bine istoria politică postdecembristă. Îmi aduc aminte că de câte ori PNL a împrumutat un şef de partid mergând pe ideea că nu are suficientă forţă interioară, a eşuat. Vă reamintesc cazul domnului Stolojan care în şedinţe ne spunea “voi liberalii”. Teodor Stolojan se considera un fel de gestionar care a preluat inventarul unei magazii şi pe care, când va trebui să o dea înapoi, să o dea cu tot cu inventar şi să plece. Şi exact aşa a făcut. Teodor Stolojan a vrut să transforme partidul într-o anexă a președinției lui Traian Băsescu. Omul care a stat pe scaunul Brătienilor s-a dus după aceea subaltern al lui Traian Băsescu şi împreună au pus la cale, din fericire fără succes, distrugerea PNL-lui. Avem apoi cazul lui Klaus Iohannis, care de asemenea a fost preluat de PNL şi pus preşedinte fără şă fi avut un stagiu consistent în partid. Ce s-a întâmplat? Klaus Iohannis s-a folosit de partid pentru a ajunge preşedinte iar apoi i-a fost ruşine cu PNL. Acum foloseşte PNL-ul ca un instrument politic. Nu se aşează pe scenă cu PNL-ştii, PNL-ştii stau jos şi se uită la el şi sunt chemaţi din când în cănd să li se spună ce să facă. PNL nu mai are în Klaus Iohannis un partener pentru că Iohannis nu face un dialog cu PNL, ci un monolog. Dacă PNL o să repete din nou această experienţă, de data aceasta cu Dacian Cioloş, se va dovedi ca PNL este un partid care nu-şi respectă niciodată oamenii îndeajuns. Cei care intră în PNL vor trebui să ştie că nu vor avea niciodată şansa să ajungă să conducă acest partid, pentru că acest partid îşi omoară copiii înainte ca ei să se coacă şi ia tot timpul lideri de împrumut care apoi folosesc partidul şi îl aruncă. Eu cunosc toată generaţia tinerilor liberali din anii 90. Pot să dau multe exemple de oameni care dacă ar fi fost susținuți, ar fi putut să conducă partidul. Numai că PNL aşa cum s-a dus la Regele Mihai să-i propună să candideze la Preşedenţie în 1992, este un partid care, adesea, caută soluții în afara lui și , de aceea, este folosit dinafară și nu reuşește să-şi depăşească crizele interne. Prezenţa lui Dacian Cioloş în fruntea PNL nu va face altceva decât să adâncească o criză internă, organizațională și de identitate,  pe care o are astăzi şi o incapacitate a celor două partide PNL şi PDL de a conveni împreună să accepte un lider din interior. Prezenţa lui Cioloş ar fi consecința incapacității celor două partide de a dialoga și de se elibera de tutelă. Ar fi de fapt transformarea PNL-lui în iluzia tehnocrată în care se scaldă şi Guvernul astăzi.
Interviu (nepublicat) cu Anca Burniche (Evenimentul)

28 Responses to “Iluzia tehnocrată a actualei guvernări. Ce s-ar întâmpla dacă Dacian Cioloș ar conduce PNL. Interviu acordat (și nepublicat) unei jurnaliste de la ziarul Evenimentul din Iași”

 1. elenick spune:

  d-le VV,

  Sunt in cordanta deplina cu opinia dvs – exprimata la postul precedent si pe care o impartasesc integral – cum ca votul in doua tururi este in esenta de conceptie liberala. De acord si cu faptul ca si liberalii si psdeul, votand pentru un singur tur, au pus mai sus niste interese oportuniste de grup, temporare…. DAR, este posibil sa se corecteze aceasta lacuna legislativa inainte de alegeri. Daca se vrea! Decat sa deplangem postfactum consecintele unui mod “tampit” de a face politica- conteaza mai mult forma decat cotinutul – mai “cineva” isi pune cenusa in cap, recunoaste “fapta” – gen “am fost un dobitoc” – iar clasa politica merge mai departe cu capul sus, fiinca si-a indreptat eroarea politica in timp util…

  Va spuneam ca ALDE are un bun culoar in alegeri daca se adreseaza alegatorilor/suporteri “liberali” nemultumiti de optiunile de ultima ora din PNL si DACA nu face mari greseli pana in ziua scrutinului… Se pare ca numai d-l Tariceanu nu realizeaza ca expunerea brat la brat cu Dragnea este O EROARE flagranta, care demotiveaza orice alegator anti PSD , care “spera” ca dvs. sunteti/veti fi ALTFEL decat restul politicienilor dispusi la compromisuri grele, numai sa-si vada sacii in caruta…

  S-au schimbat vremurile, oamenii nu mai sunt prizonierii obligativitatii votului unei tabere – “de stanga sau de dreapta, nu conteaza, ca sunt toti cam la fel”… Avem si optiunea sa NU votam sau sa ne anulam votul, in semn de protest fata de autismul clasei politice. Pentru PSD sau PNL nu prea contam, ca ei dispun de “masinarii” de mobilizat fraierii la vot, dar pentru ALDE ar fi complet dezavantajos, nu credeti?

  • emi spune:

   Daca PC-ul este obisnuit sa tina trena PSD, si sunt majoritari… VV nu poate decat sa se supuna majoritatii, oricat de stupida ar fi aceea. De aceea ii era mai bine independent, doar ca nu are sustinere financiara si observatori in salile de votare, pentru a putea candida cu sanse reale. Toate subiectele ciudate propuse spre comentare de catre personajele fictive ale acestui blog sunt dilemele existentiale ale unui om indragostit de politica, desi stie bine cat e de tradatoare si usuratica. Ironia si autoironia sunt provocari pe care doar un spirit profund si detasat le poate manui cu atata dibacie. Sa incercam sa raspundem imaginandu-ne pentru o clipa ca suntem noi in locul Domniei-Sale. Tu ce ai alege, @elenick?

   • Singurul independent care a intrat in Parlament a fost Antonie Iorgovan, in 1990, Dumnezeu sa-l odihnească. Dar aceea a fost manevra FSN care l-a sustinut, dar a vrut ca presedintele Comisiei Constitutionale sa fie un “independent”

  • Intai ca nu suntem brat la brat cu Dragnea. In legatura cu votul, pot fi de acord. Ce nu inteleg este insa cum de PNL are acum aceasta atitudine, dupa ce PDL introdusese masura in 2011 si anul trecutPNL o sustinuse? Cat oportunism legislativ poate fi? Probabil ca anul trecut PNL se socotea pe cai mari, intre timp s0au mai micsorat…

   • elenick spune:

    @VV,
    1.poate nu sunteti in tandem cu Dragnea dar ASA PARE! si NU trebuie facuta greseala unei sugestii de alianta cu PSD-ul cu 4 luni inainte de alegeri! oamenii nu uita, nu-i subestimati!

    2. Puteti sa-i faceti praf pe PNL-isti, ca se sucesc, ca sunt oportunisti, etc… cum/ce vreti, ca e campanie electorala. Dar VOTATI PENTRU 2 tururi, cum e NORMAL ! Explicati asta oamenilor, vor intelege!

 2. emi spune:

  Acest interviu nu va apare in niciun ziar, au grija protectorii domnilor KI si DC de asta, oricine ar fi dumnealor.
  Eu vad “binomul” Iohannis-Ciolos ca reprezentand interesele “binomului” de succes european Germania-Franta, ca tot sunt la moda binoamele.
  Ca o fi bine sau rau, vom vedea, ca sunt os de tehnocrati, aveti dreptate nu sunt, doar se imbatoseaza ca ar fi.
  Cat despre Ciolos presedinte PNL, ce-si face omul cu mana lui se numeste lucru manual, ma bucur ca totusi mai puteti vibra pentru binele PNL.
  Apropo, un om cu doua cetatenii este premier, un om de o alta etnie este ales Presedinte, sa nu mai spuneti ca romanii au alergie la personalitatile cu sange amestecat.

  • Tocmai am dat un interviu la Romania Tv care a fost incantata de comentariul de pe blog. Sa vedem ce va fi.

  • Mihail spune:

   Ha-ha-ha, ziarul “Evenimentul” de Iasi este un ziar ce contine 85-90 reclama.
   Ca sa inteleaga si cele doua blonde de mai sus, in acest ziar vinzi masini, motoare, orice, vinzi apartamente, terenuri, te mariti sau te însori.
   Daca ai nevoie, iti tragi una, sau mai multe părăsite, te duci la “masaj”.
   Deasemeni iti cauti servici.

   A postat domnul Vosganian ceva in acest sens ? Nuuu !
   Deci, fatuca, a ras de armean.

 3. […] de Iași, dar care nu a mai fost publicat de ziarul respectiv, astfel că Vosganian l-a postat pe blogul propriu. „Domnul Cioloș a primit o listă. Domnul Cioloș așa cum îl cunosc nu ar fi acceptat […]

 4. Kronstadt an der Graft spune:

  Apropo de liberali, sunt de-a dreptul penibili legat de alegera primarilor. Acum nu sunt de acord cu ceea ce au votat. Cred că nu mai e nimic de spus pe tema asta, riscăm să intrăm în lumea lui Caragiale.

 5. Gabriel spune:

  Excelent interviul!

  • Mihail spune:

   Iti mai amintesti de Elena Udrea care a intervenit intr-o emisiunea, dar nu a recunoscut ca ar fi ea ?

   Cum poti considera un interviu excelennt, daca el nu este interviu, daca nu a fost publicat niciodata ?
   Cum poti sa “acorzi” (cica :P ) un interviu unui ziar de publicitate ?

 6. Mihail spune:

  Usor,usor, ies la suprafat asi dedesubturile acestui “interviu”.
  Trist si jenant:

  Robert Ferenț, redactor-șef la Ziarul Evenimentul, și Anca Burniche, jurnalistă, au spus, contactați de ziarul DC News, că nu este vorba despre cenzură atât timp cât a fost o discuție liberă și nu un interviu.
  “Nu a fost vorba despre niciun interviu. Domnului senator nu i s-a solicitat niciun interviu, iar ceea ce a publicat pe blogul personal este o discuție între jurnalista noastră de la Ziarul Evenimentul și dumnealui înregistrată de o altă persoană. Mai bine l-ați întreba pe domnul Varujan Vosganian cine a făcut înregistrarea și cum a scos discuția respectivă în online fără să ne ceară acordul. Aceasta este problema mea: de unde are înregistrarea?”, ne-a spus Robert Ferenț.

  Tot articolul(stirea) aici:

  http://www.dcnews.ro/varujan-vosganian-se-plange-ca-a-fost-cenzurat-dupa-un-interviu-exploziv-reac-ia-jurnali-tilor_496151.html

  • elenick spune:

   Boule, Dl VV are tot interesul sa discute cu presa locala, isi expune ideile si “misunea” pe plan local, in zona unde se pregateste de alegeri. Ticalosi sunt cei 2 jurnalisti (sau “motivati” financiar, ca tine!) care, dupa ce il trag de limba bine, se considera la o “tacla” cu senatorul, ce sa faca si dansul, singurel prin Iasi…

   Nu stiu cat de jos mai poate ajunge presa romaneasca, daca se poate numi presa… (morsa de Chireac, y compris!)

  • elenick spune:

   si ca sa vezi cat esti de bou, toti gurnalistii astia de mucava zic ca nu a fost un interviu de interes pt ei, dar II CITESC TOTII BLOGUL, cu sfintenie!
   Mari “meseriasi”, in loc sa scrie, citesc!

 7. cris spune:

  @ VV

  Tocmai comentam cu un prieten ieri ca cele asa zis mari partide sunt mai mult decit dezamagitoare, nu vezi o singura aluzie la doctrina macar, nu vezi o idee clara si mai ales continuitate, soliditate (in ce priveste pnl e deja ridicol – voteaza codul fiscal dupa aceea se intorc pe dos si fac scandal, voteaza legea cu un singur tur acum se dau Alba-ca-Zapada cea ultragiata si virtuoasa). In ce priveste acest alergat dupa mercenari pe care sa si-i puna in frunte sau pe frunte, sunt cirpeli de moment si cu rezultate proaste – nu tine loc de o scoala, de o pepiniera de oameni politici si de o restructurare reala. Cum sa le spun, partide de chirpici sau cultivatori de impostura?

  • Pe dreapta politica se poate observa impostura. PD a trecut de la stanga la dreapta fara sa clipeasca. Din cauza lor relatiile cu PPE au fost atat de controversate. Iar faptul ca se pune problema ca Ciolos sa vina sef la PNL arata criza profunda cu care se confrunta acest partid. Nu ma numar printre laudatorii PSD, dar PSD nu ar lua oameni din afara, sa-i puna presedinti. Asta nu ii face neaparat pe ei mai buni, dar ii ridiculizeaza pe liberali.

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Adunături de conjunctură! :P

 8. Ovidiu spune:

  Eu cred ca e bine sa mai vorbim domnule Vosganian.
  V-am fost consilier in 2008.
  Am fost de fata, la palatul elisabeta la prezentarea dvs ca si consilier european, precum am fost de fata si la nemernicia de presa din acelasi an.

  Cu stima,
  Ovidiu
  ALDE
  Mangalia

 9. […] “Pentru orice întrebare legată de acest subiect, răspunsul meu e același: pe agenda mea ministerială nu a existat niciodată chestiunea construirii unei fabrici de avioane rusești în România. Nu am purtat negocieri cu nimeni și nu am angajat Ministerul Economiei într-o asemenea inițiativă”, a transmis Varujan Vosganian. […]