Tema zilei: 14 iulie 2010: ” Guvernul Boc, mai abitir decat Mark Spitz, Michael Phelps ori Serghei Bubka, a mai doborat un record. “

Daca ar exista o Olimpiada a tristelor recorduri, asa cum exista Oscarul actorilor fara talent, “Zmeura de campie”, Guvernul Boc ar fi un campion olimpic pe langa care Michael Phelps ar rosi de invidie.  Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in februarie 2010 a fost atins un nou trist record al ultimelor decenii: numarul salariatilor din economie a scazut la 4,29 milioane. Previziunile arata ca pana la sfarsitul anului cifra ar putea sa scada sub 4 milioane! Daca numarul salariatilor era in 1990 de 8,1 milioane si a scazut continuu pana in 2004, la 4,45 milioane, din 2005 a inceput sa creasca, ajungand in septembrie 2008 la 4,85 milioane. Iata, insa, ca de atunci incoace, in mai putin de un an si jumatate, Romania a pierdut sase sute de mii de salariati! Aceasta reprezinta cam 12% din totalul salariatilor existenti la sfarsitul lui 2008. Daca adaugam la aceasta si cresterea cu 3% a numarului de pensionari de asigurari sociale, in urma bulucului de pensionari anticipate din 2009 si primele luni ale lui 2010, consecinta a campaniei prostesti de modificare a legii pensiilor, avem explicatia dezechilibrului de 15% ( cca 1,8 miliarde de euro) al bugetului de pensii.  

77 Responses to “Tema zilei: 14 iulie 2010: ” Guvernul Boc, mai abitir decat Mark Spitz, Michael Phelps ori Serghei Bubka, a mai doborat un record. “”

  1. Jimmy spune:

    Tristă statistică!

  2. un liberal optimist spune:

    De fapt, cred ca nebunia a inceput din decembrie 2008, cand noul guvern in formare (pd+psd) a inceput sa lanseze “pe surse” ca nu prea mai sunt bani de pensii, de salarii, ca liberalii au furat tot si n-au mai lasat nimic la bietii noi guvernanti. Era normal ca lumea sa intre la idei, sa-si puna “arici” la buzunar, sa se gandeasca de 7 ori pana mai cumpara ceva, sa caute solutii alternative la piata fiscalizata. Uneori ma gandesc daca toata campania aceea ,n-a fost chiar inconstienta: practic, pregatea populatia sa apeleze la piata alternativa, cu control strict din partea noii puteri. De ce credeti ca ponta da semnale asa bizare?. Vad ca simpatizantii psd se plang pe blogurile lor ca Dragnea schimba pe banda rulanta conducerile anti-pdl din teritoriu. Daca preturile nu prea au crescut dupa introducerea noului TVA, ma intreb ce se mai intampla in continuare? La benzina si motorina, si-au mai revenit. Si ma mai intreb , ce simulari o mai fi facut Vladescu pentru a fi sigur ca introducerea impozitului progresiv va aduce bani in plus la buget? Cam cat s-ar strange din pensiile magistratilor?Care au mai ramas intregi..Si de ce a luat foc bok? Ii afecteaza clientela politica?

    • @un liberal optimist

      Vladescu nu face simulari. Vorbeste gura fara el. Campania prosteasca privind pensiile, dusa de guvernul Boc ne-a costat vreo suta de mi de pensionari anticipate.

  3. adrian spune:

    La banca nu mi-a luat in calcul veniturile pe drept de autor pe motiv ca nu am contract pe durata nedeterminata deci sunt venituri aleatorii. Pe de alta parte inteleg ca la PFA se va plati CAS.
    Daca tot vorbiti de dezechilibru am sa pun intrebarea:
    Daca platesc CAS iar banca nu-mi recunoaste veniturile dat fiind ca sunt intermitente, rezulta ca in acele intermitente as putea sa ma declar somer (cand contribui trebuie sa si beneficiezi)? :))

  4. Financial Times prezintă într-un articol publicat pe unul din blogurile publicaţiei o imagine sumbră asupra situaţiei economice a României şi aduce o critică severă asupra Guvernului şi preşedintelui României, comparându-l cu un taur într-un magazin de porţelanuri.

    Jurnaliştul Chris Bryant, corespundent FT pentru Europa de Est, scrie într-o postare pe blogurile publicaţiei că România se află într-o situaţie mizerabilă din cauza crizei economice şi a inundaţiilor, la care se adaugă şi un guvern în cel mai bun caz disfuncţional, iar în cel mai rău caz incompetent, potrivit Mediafax.ro.

    “După cum ştiu românii cultivaţi, necazurile nu vin niciodată unul câte unul, ci în batalioane. După câteva săptămâni mizerabile, pare că lucrurile se vor înrăutăţi. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a avertizat că economia se va contracta probabil cu peste 1,5% în acest an”, scrie Bryant.

    Jurnalistul aminteşte de prognozele pesimiste în ceea ce priveşte inflaţia şi contracţia economică din aces an, estimată la 2,5% de către analiştii financiari de la Unicredit.

    “Pe lângă toate acestea, România are un guvern care este în cel mai bun caz disfuncţional şi în cel mai rău caz incompetent. Traian Băsescu, preşedintele ţării, care se comportă precum un taur într-un magazin de porţelanuri fine, a ieşit din nou în acest weekend cu declaraţii împotriva creşterii TVA, propunând în schimb taxarea pensiilor”, comentează autorul, citat de Mediafax.

  5. ARTICOLUL DE MAI SUS ESTE PRELUAT DIN BUSINESS.RO

  6. un liberal optimist spune:

    Rai, domne’ imperialistii astia cu noi! Abia astept o interventie a prasadintelui la televiziunea nationala (sau radioul national, sau si, si)..

  7. Uite despre “largirea bazei de impozitare”:

    France générosités, collectif d’associations caritatives auquel appartient le Secours Catholique, s’inquiète de l’intention du gouvernement d’inclure les incitations fiscales au don dans le “rabot” des niches fiscales.

    Les incitations au don ne sont pas des niches fiscales !

    Lutte contre la pauvreté, recherche médicale, santé, handicap, logement social, environnement, protection de la nature, protection de l’enfance, lutte contre les violences faites aux femmes, éducation, enseignement supérieur, culture, droits de l’homme, aide aux pays en voie de développement …
    …………………
    sursa:
    http://www.secours-catholique.org/actualite/actualite/les-associations-s-inquietent-de,7331.html#forum157

    Ma indoiesc insa ca stie cineva la ce terorism fiscal sunt supuse ong-urile in Romania

  8. Ciprian spune:

    Ei hai, nu va mai laudati atata cu performantele guvernarii liberale. In toata lumea a scazut numarul salariatilor. Ati prins momentul prielnic atunci. Nu stiu daca ati avut merite prea mari. E drept ca situatia ar fi putut fi mai buna daca s-ar fi ocupat si de tara mizerabilii guvernanti, dar tot pe minus ar fi fost.

  9. un liberal optimist spune:

    @Ciprian,
    O zici ca si cum ti-ar pare bine!

  10. Marian GHIONU spune:

    ESPON 2013 este un program operational in cadrul Obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana al Politicii de Coeziune a Uniunii Europene, prin care este finantata cercetarea teritoriului european.

    In cadrul Programului vor fi disponibile noi oportunitati de finantare in acest domeniu, incepand cu data de 24 august 2010. Termenul limita pentru transmiterea propunerilor de proiecte este 19 octombrie 2010, iar bugetul total disponibil pentru viitoarea sesiune de apeluri este de 1.950.000 euro.

  11. Buddha spune:

    VV
    Si din astia 4,29 de milioane oare cati muncesc cu adevarat? Acum, sa nu fiu acuzat de populism sau ceva de genul asta, dar sunt atatia bagatori de seama pe lumea asta, oameni care cara servieta altora si cred ca fac cea mai interesanta munca de pe lumea asta. E atat de penibil sa vezi lingai care-s platiti de la stat ca sa tina trena altora, fara a face nimic concret. Si daca-i interbi de Dimitrie Cantemir, de exemplu, te intreaba si ei pe tine la ce echipa de fotbal joaca. E trist. Sunt curios daca tinerii valorosi sunt promovati cu adevarat. Nu vorbesc aici de mediul privat, pt ca acolo, de bine de rau, trebuie sa demonstrezi ca produci bani, dar la stat – oare cati tineri care lucreaza la stat au deschis vreo carte in ultimul an? Nu vreau sa fiu patetic, dar sunt convins ca doar cultura ne mai salveaza. Sa va spun ca cele mai mari probleme cu elevii mei le am la transcrierea numelui lui Shakespeare? Pur si simplu nu le intra-n cap. Si nici nu-i intereseaza. Sunt profesor de engleza si am inceput sa lucrez si in privat, pt ca in scoli nu mai ai cu cine.

  12. un liberal optimist spune:

    @Buddha,
    Zi mai bine cu ce salariu…

  13. Buddha spune:

    Un liberal optimist

    Da, nici macar salariu nu mai ai in scoli. Ca ala nu poate fi numit salariu, ci bataie de joc. Dar, ne descurcam cum putem. Nu-mi place nici sa aud oameni tineri plangandu-si de mila, vaitandu-se de o mie de lucruri, dar nefacand nimic ca sa iasa din situatia in care se afla. Asa ca, luam viata in maini! :)

  14. un liberal optimist spune:

    @Buddha,
    Eu ce-ti spuneam? Cu salariile actuale din invatamant nu merita nici sa sa treci strada pana la scoala (presupunand ca locuiesti vizavi-sa nu ma critici ca n-am scris “vis-a-vis”). Si evident, proprietarul acestui blog e de vina pentru ca: 1. Le-a marit salariile de 2 ori in Mandatul Tariceanu; 2. Nu le-a marit salariile cu 50% in 2008.

    • @un liberal optimist

      Venitul mediu al unui profesor era in 2004, brut, 9 milioane, net vreo 7. In 2008 brutul era de 20 milioane si netul de 16. Acum ce-o fi, cu guvernul pedist, Dumnezeu cu mila.

  15. Buddha spune:

    Un liberal optimist

    Nu te iert pt vis-a-vis! :) Glumesc, e din franceza, nu ma bag, nu e domeniul meu. :)
    Noroc ca Aradul nu e asa mare, ajung repede la liceu. Dar eu sunt un caz fericit, mai scot bani din activitati private. Am colegi aproape de varsta de pensionare care sunt pur si simplu disperati si nu au solutii.

  16. @
    Marian GHIONU

    Pam pam!!!

  17. un liberal optimist spune:

    @Buddha,
    Ai noroc ca esti de engleza: romanul, bietul de el, tot mai da un ban acolo sa stie odrasla olecuta de engleza. Ma intreb ce s-or face cei de alte specialitati?

  18. La Marseillaise seamana extraordinar de mult cu Internationala, fie la ei acolo.

  19. Buddha spune:

    Un liberal optimist,
    Da, m-am orientat bine, ce pot sa zic. Dar eu m-am dus la limbi straine pt ca stiam ca-s multe fete acoloo. Deh, pacatele tineretii…:)

  20. un liberal optimist spune:

    @Buddha,
    Te-ai orientat! Eu m-am dus la Politehnica unde erau doar urate.Dar nu mi-a parut rau. C-am avut parte doar de filoloage, juriste si economiste. Fara obligatii profesionale..Si medicinistele mi-au placut!

  21. Buddha spune:

    Un liberal optimist,
    Bifat! Si-am ramas cu o medicinista. :)

  22. Dorin spune:

    Probabil de aia este de “bon ton” in Franta sa fii “de stanga”: fiindca La Marseillaise seamana cu Internationala! :)

    In privinta bagatorilor de seama de la stat, doar este stiut ca statul este, dintre toti, cel mai prost administrator. Fiindca nu administreaza banii lui, ci pe ai altora. Nici un patron intreg la minte nu-si permite un angajat caruia sa-i plateasca salariul degeaba, decat eventual daca respectivul angajat este intr-o legatura de rudenie cu vreun partener de afaceri sau mai degraba cu vreun personaj dintr-o functie inalta in stat, astfel incat prezenta angajatului lenes in schema companiei se “plateste” cu varf si indesat prin contracte care altfel n-ar ajunge la firma respectiva.

    Tocmai asta cred ca este marea provocare a reformarii statului, sa reusim sa realizam un mecanism cu auto-reglare care, daca nu interzice, macar sa limiteze asemenea efecte perverse. Pentru realizarea acestui deziderat, este esential un guvern competent si eficient, care sa-si doreasca cu adevarat sa faca treaba asta.

    Stiu ca suna de domeniul stiintifico-fantasticului. Pana acum eram si eu destul de sceptic, insa recent m-am intors din Italia. Acuma, stiti bine ca verisorii nostri apropiati din peninsula nu sunt nici pe departe un model de eficienta si de organizare. Se zice, si pe buna dreptate, ca Italia a schimbat in ultimii 50 de ani mai multe guverne decat orice alta tara europeana, iar scandalurile de tot felul tin mereu prima pagina a ziarelor. Totusi, fapt este ca lucrurile functioneaza, si in mod cert mult mai bine decat la noi. Deci se poate!

    Ceea ce din pacate la noi acum nu este cazul. Cum se spunea odata intr-o campanie electorala din Marea Britanie: “The Government isn’t the solution to any problem. The Government itself is the problem!”

  23. Buddha spune:

    Dorin,
    Super citat! Daca mai protesteaza cineva in fata Guvernului, asta ar trebui sa scrie pe niste bannere uriase: Guvernul in sine e problema!

  24. un liberal optimist spune:

    @Buddha,
    Eu cu una de engleza! Dar ce Una?

  25. un liberal optimist spune:

    @All,
    Nimeni in lumea asta nu te angajeaza fara recomandare. Nici macar pe vidanjor!

  26. Buddha spune:

    Un liberal optimist
    :)

  27. @Jimmy

    Stai ca n-am terminat cu statisticile. Maine iti mai postez una, mai completa.

  28. @un liberal optimist

    Vladescu e rupt de Guvern si de PD, dar si de realitate. Eu nu am spus niciodata ce am gasit la finante cand am preluat ministerul in aprilie 2007. Cred ca Vladescu nu mai are zile multe la finante.

  29. @adrian

    Nu stiu ce fel de credit ai cerut. Dar daca vrei un imprumut pe cativa ani, fara sa poti dovedi ca ai venituri sigure, cum sa-ti dea banca bani?

  30. @alex.dumitrascu

    Deja caderea economica este estimata la sub -3%. Vezi comentariul meu de maine dimineata. Guvernul este nu incompetent, ci periculos.

  31. @Ciprian

    Iar ai aparut cu prostiile tale? Eu nu apar guvernul liberal in fata celui pedist, ar fi ridicol sa facem astfel de comparatii. Actrualul guvern e atat de penibil, incat pierdem vremea cu comparatii. Iar chestia asta ca noi am avut noroc, las-o. Si PSD a avut crestere economica si totusi salariatii au scazut, iar salariile si pensiile erau mizerabile.

  32. @Buddha

    Nu ma intreba cati lucreaza cu adevarat ca nu-ti pot raspunde. Dar ca unii chiar muncesc e adevarat, si macar pentru ei ar trebui putin respect. Foarte bine ca lucrezi si in privat.

  33. @un liberal optimist

    Nu mai fi asa pesimist, optimistule. Chiar si cei care folosesc pile au nevoie si de competenti. Dar unii isi scuza nereusita prin faptul ca n-au avut pile.

  34. Buddha spune:

    @ VV
    @ un liberal optimist
    Cred ca sunt si unii care muncesc. Dar cred ca sunt prea putini. Iar cei care spun ca n-au avut pile – e posibil sa fie problematic daca n-ai pile dar, pe de alta parte, sunt satul de oameni care se vaita de orice, care au impresia ca lumea intreaga e impotriva lor, dar ei nu fac nimic ca sa schimbe asta. Lumea e plina de incompetenti care cred despre ei insisi ca sunt cel putin genii.

  35. un liberal optimist spune:

    @VV,
    DVoastra ati angaja pe cineva fara recomandari? Sigur, inainte de a avea un interviu cu respectiva persoana.

  36. adrian spune:

    Domnule Vosganian, raspunsul dumneavoastra e dezamagitor caci sunteti vicepresedinte de uniune de creatie. Eu sunt arhitect. Se cheama ca pot sa am doua proiecte pe an sau zece. Sau unu’ dar bun in dauna a douazeci meschine. Legea imi permite sa am birou individual echivalent PFA. Rezulta ca in mod perpetuu, pe credit din ala promovat cu furie ca “dansez pentru mine” nu pot pot sa iau un imprumut daca activez ca independent! Desi am probat cu declaratia de impunere de anul trecut si am aratat contractele inregistrate anul acesta. Mai rau, un fost coleg, detinator de SRL in domeniul proiectarii a intampinat aceeasi problema: “nu aveti domnule certitudinea ca veti avea proiecte!”. Jenant, caci angajatul lui putea sa ia credit caci avea contract de munca la acea firma ce nu putea proba proiectele in viitor iar unul dintre actionari nu facea cat o ceapa degerata! Ca si cum slujba cuiva ar fi garantata in viitor spre deosebire de situatia descrisa!

    Repet, pentru cineva care ar trebui sa sprijine creatia si ideea de drepturi de autor, chestiuni ce mi se par fundamentale pentru o dreapta liberala, ceea ce imi raspundeti este chiar frustrant cand vedem cu ochiul liber ca bancile din ziua de azi sunt indolente si puse doar pe camatarie. Sau poate, sper, din cand in cand raspunde altcineva in numele dumneavoastra!

    • @adrian

      Stai putin, ce zici tu e altceva. Daca ai contracte si daca ai rezultate bune pe firma pana acum, banca ar trebui sa-ti dea bani. Dar nu mi-ai spus ca iei pe PFA.

  37. un liberal optimist spune:

    @adrian,
    Cred ca am mai postat pe acest blog opinia mea despre bancile din Romania. Daca ai un depozit sau un cont curent destul de burdusit, devii “victima” siluita a functionarului bancar care se tine de tine ca scaiul sa-ti ofere neaparat un credit foarte avantajos de care n-ai nevoie…N-are VV nici-o vina..

  38. adrian spune:

    Tot la subiectul asta am sa repet cea ce probabil am mai spus. Contractul pe drepturi de autor e cerut prin normele tuturor bancilor sa fie pe durata nedeterminata sau sa poata fi fi prelungit.
    Pai bunul simt spune ca daca e pe durata nedeterminata nu ar mai trebui sa fie “pe drepturi de autor” cu un contract de munca pur si simplu. Au pervertit astia din presa si televiziune conceptul iar bancile l-au luat ca si cum e firesc asa. Cum adica, un pictor trebuie sa aiba un contract pe durata nedeterminata cu cine? E ca si cum Sabin Balasa ar fi trebuit sa aiba un contract nedeterminat cu Irinel Columbeanu caruia i-a livrat cateva picturi. Cum era? Iri ii facea contract sa-i cumpere un tablou pe trimestru pe 10 ani cat ar fi putut sa fie creditul? Eu sa am un contract de intocmire a unui studiu istoric pentru casa cuiva si ala imi face contract sa-i fac din nou si din nou studiul acelei case? Cum e asta cu prelungitul si cu nedeterminarea in astfel de situatie?

  39. adrian spune:

    @un liberal optimist: dar ai sesizat stupiditatea sistemului nu?
    Eu, birou individual de arhitectura pot sa si angajez. Angajatul meu ar avea un contract care in ochii bancii l-ar face eligibil pentru un credit iar eu, angajatorul as fi un gunoi in ochii bancherilor. Si daca as fi cizmar, PFA, cred ca s-ar aplica acelasi lucru – n-as putea lua credit ca nu s-ar sti daca pot sa vand pantofi in viitor … nimeni in tara asta care ar vrea sa lucreze independent nu cred ca ar putea sa fie eligibil la credit si asta cred ca este o chestiune pentru care liberalii ar trebui sa sara in sus nu sa tina partea camatarilor institutionali care, in fond, au creat toata situatia in care ne aflam.

  40. un liberal optimist spune:

    @adrian,
    Am inteles! D-aia in Romania nici nu exista spirit intreprinzator in adevaratul sens.Practic, nici n-avem sistem bancar, ci vorba ta ,”camatar”.

  41. bla bla spune:

    de ce dle vv nu spuneti ce ati gasit…la mf? stiti ce e increderea prea mare in Dumnezeu? pacat impotriva Duhului Sfant. ce, credeti ca o sa vina ingerul din cer sa ne apere de aceste pericole sociale, de acesti mafioti? daca nu spuneti, inseamna ca ii acoperiti greselile. foarte crestinesc… sunt induiosata…da’ de romani nu va pasa…?
    nu va dezbracati de caracter daca spuneti…
    sau asteptati momentul cand o sa va scrieti memoriile in vreme de pace si prosperitate, pentru toata lumea, cu psd la guvernare…
    da, psd o sa va dea si dvs. un minister, doua…, cand vor castiga alegerile…:(
    hmm! ce spirit combativ la pnl !:/

    • @bla bla

      Eu nu am fost niciodata de parere ca trebuie sa-ti transformi predecesorii in tinte de campanie. Nu ma gandeam pe vremea aceea ca Vladescu imi va fi si un fel de succesor.

  42. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian
    De ani de zile discutăm despre ce ar trebui să facă “Guvernul” pentru a fi bine. Astăzi se observă cu ochiul liber că binele nu poate proveni de la Guvern. Întrebarea ar fi ce pot face cetăţenii pentru a ne fi bine? Ce ar trebui să facă oamenii de afaceri, ce ar trebui să facă salariaţii… Are politica un răspuns şi la aceste întrebări?

    • @BIbliotecaru

      Asumarea la fericire este o asumare individuala. Politica nu poate da solutii individuale. Dar trebuie sa asigure un climat prietenos, de stabilotate, astfel incat initiativele individuale sa poata sa se dezvolte.

  43. Buddha spune:

    @VV
    Sa inteleg ca angajati si fara recomandari? Vin si eu la interviu. Bine, nu c-as mai fi foarte tanar si pot sa am scuza ca n-am recomandari, dar oricum. :)

  44. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Tanarul absolvent are Diploma cu performantele scolare si mai poate lua recomandari si de la profesori..

  45. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian
    :)
    Este un fel politicos de a înlocui cu literatură un fel de “no idea” guvernamental. Nu mai insist.

  46. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian
    Păi eu spun…
    Întrebarea ar fi ce pot face cetăţenii pentru a ne fi bine? Ce ar trebui să facă oamenii de afaceri, ce ar trebui să facă salariaţii… Are politica un răspuns şi la aceste întrebări?

    şi dumneavoastră îmi răspundeţi…
    Asumarea la fericire este o asumare individuala.

    Vă amintiţi un preşedinte american care a apărut public şi a lansat o provocare industriei automobilelor, sau un preşedinte american care a lansat programul Made în USA? Ţineţi minte că după 9/11 preşedintele Statelor Unite a ieşit public să spune americanilor să nu scadă consumul răpuşi de durere pentru a nu bloca economia americană?

    România nu are o cultură managerială, nu a fost învăţată ce înseamnă capitalismul.

    Luaţi un milionar american şi veţi vedea că are 90% din bani în afacere şi numai 10% investiţi în casă, maşină sau mai ştiu eu ce… La noi cineva are o afacere de 50 de mii de euro cu care face un milion de euro din care îşi cumpără 5 case, trei maşini, şi cea mai scumpă plasmă de pe piaţă.

    Am acţionat un întrerupător prin anii 90 şi am spus… gata, suntem economie de piaţă şi construim capitalismul, nimeni însă nu s-a gândit că cetăţenii nu prea ştiu cum se fac afacerile. Am devenit afacerişti primind o bucată de hârtie care ne făcea acţionari. Priviţi lumea afaceriştilor din România… majoritatea afacerilor se bazează pe speculaţii financiare, pe “tunuri”, pe banii făcuţi uşor. Toţi cei care şi-au făcut o fabricuţă în care produc ceva, stau în fiecare secundă cu săbiuţa guvernului deasupra capului şi sunt ţinta preferată a impozitelor, a fiscului, a controalelor de toate tipurilor şi a inspectorilor cu buzunare încăpătoare.

    Eu consider că “Politica nu poate da solutii individuale. Dar trebuie sa asigure un climat prietenos, de stabilotate, astfel incat initiativele individuale sa poata sa se dezvolte.” este ceva general de tipul este bine să fie bine şi să nu fie rău. Aştept de la politică principii, doctrine, politici economice, soluţii generale dar şi soluţii individuale. Politica are datoria de a forma societatea, de a forma conştiinţa publică a societăţii, de a o informa sub o formă uşor de înţeles (sunt bune listele cu date statistice, dar nu au relevanţă pentru cetăţeanul obişnuit).

    România este într-o situaţie grea şi politica se încăpăţânează să repete nesfârşit că va scoate România din criză. Nu politica poate să scoată România din criză, ci românii, cu banii lor, cu efortul lor individual… Aştept de la politică să ne spună de ce anume are nevoie România.

    Domnule Varujan Vosganian,
    Personal nu mai am răbdare, românii nu mai au răbdare. Au dat 20 de ani politicii mână liberă şi suntem astăzi mult mai rău decât am plecat la drumul democratic. Nu veţi crede, dar oamenii încep să creadă în aberaţii, în legea Cojocaru, în Partidului OTV. Când probabilul se dovedeşte a nu fi o soluţie, nu-ţi rămâne decât să crezi în aberaţii. Oameni şcoliţi, intelectuali, mă întreabă foarte serios ce părere am despre “Legea Cojocaru”. Dacă ei fac asta, ce pretenţie să am de la cei neinformaţi, needucaţi? Vom avea mâine o Românie condusă de Gigi Becali şi Dan Diaconescu?

    Politica trebuie să ofere soluţii. A trecut timpul în care soluţia este în aşteptarea votului negativ, nu mai ne permitem să cădem şi mai mult. Politicienii care nu pot să servească societatea, să o educe, să fie coerenţi… ar trebui să se retragă şi să lase locul celor care pot face asta. Părerea mea.

    Îmi cer scuze că am fost un pic agresiv, dar funia s-a tot strâns de par şi nu pot să nu observ că laţul se strânge de nu mai pot să respir. În timp ce eu şi majoritatea românilor nu mai putem să respirăm, politica îşi vede de certurile ei eterne şi se foloseşte de faptul că populaţia o duce rău ca argument în discuţii. Nu-mi foloseşte la nimic să-mi spuneţi că Boc şi Băsescu sunt oile negre ale politicii care mă fac pe mine să am o viaţă aproape de sinucidere, sunteţi oameni politici, faceţi ceva, depuneţi iniţiative legislative, propuneţi soluţii populaţiei. Şi PSD şi PNL au intrat într-un cântec al neputinţei şi să mărginesc a înjura Guvernul de dimineaţă până seara.

    • @Bibliotecaru

      Exemplele pe care le=ai dat nu sunt aplicabile. La noi Guvernul nu mai are nici un dram de credibilitate, astfel incat sfaturi si proiecte guvernamentale pot fi tratate in cel mai bun caz cu obida. Eu nu am ce alt sfat sa le dau romanilor decat sa traga invataminte dupa tot ce li se intampla si sa inteleaga ca vina nu e numai a lui Boc si Basescu, ci si a celor care i-au dus acolo. Eu nu critic toata ziua Guvernul, nu vreau insa nici sa ma pun in situatia ridicola de a emite zilnic proiecte de legi pe care nu le baga nimeni in seama. Am zis atatea lucruri in anul asta ce a trecut de ma dor falcile. In noiembrie 2008 adoptasem un pachet de legi anti-criza. Am depus impreuna cu colegii din PNL proecte de legi, am scris o platforma, acum scriem programul. Cat am fost la guvernare noi am indeplinit mai toate promisiunile, oricum le-=am indeplinit pe cele mai importante. Ei, si? Romanii au votat pentru a treisprezecea pensie, pentru 50% in plus la salariu si pentru cosmonauti pe luna. Nu vreau sa-mi pierd cumpatul.

  47. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian
    OK. Nu e nici o problemă dacă exemplele mele nu sunt aplicabile, nu este nici o problemă dacă cele ce le spun eu sunt fantasme fluide în noaptea onirică… Eu spun cele ce le spun pentru ca politicienii să înţeleagă, nu-i pot obliga însă să înţeleagă. Datoria mea faţă de ţară este să spun ceea ce cred că este bine pentru această ţară… restul, dacă cineva mă ia în seamă sau nu mă ia în seamă, nu mai este datoria mea ci datoria “lor”.

    • @Bibliotecaru

      Eu te inteleg foarte bine. Chiar si faptul ca pastrez acest blog e tot un efort de a explica side a propune idei. Conduc o comisie formata din 14 comisii cu peste o mie de oameni care isi bat capul sa gaseasca solutii. Nu ma certa tocmai pe mine. Pacatul e ca politica e un fel de dialog al surzilor iar de citit si de asscultat, cu adevarat, putini o fac.

  48. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian
    :)
    Cert şi eu pe cine apuc…
    :)
    Dacă ar avea domnul Băsescu blog, l-aş certa pe domnia sa, dacă şi domnul Boc ar avea blog, l-aş certa şi pe el… Dacă doamna Roberta Anastase ar avea blog…,ehehei… nu m-aş opri din certat…
    Pe cei care îşi introduc cu putere antifoane în urechi (siliconul pentru urechi costa doar 10 lei, nu se compara cu siliconul pentru ale… locuri) nu am cum să-i cert, pentru că nu aud cearta mea.

    Însă afirmaţia “nu vreau insa nici sa ma pun in situatia ridicola de a emite zilnic proiecte de legi pe care nu le baga nimeni in seama.” m-a deranjat serios. Păi poporul român este “nimeni”? Depuneţi iniţiativa legislativă de modificare a Codului Penal pentru a pedepsi încălcarea jurământului… “Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!“… cu 3 până la 7 ani. Vă garantez eu un suport popular imens. Şi atunci să văd eu ce parlamentar nu va vota acest amendament…

    Iniţiativele legislative nu sunt “degeaba”. Domnia voastră depuneţi-le şi veţi vedea că surprizele se vor ţine lanţ.

    • @Bibliotecaru

      De acord ca ar trebui pedepsiti cei care isi calca juramantul. Numai ca, vezi tu, asta s-ar transforma intr-o rafuiala politica fara sfarsit. Cei care ar castiga alaegeril;e i-ar duce la puscarie pe cei care au pierdut..

  49. Bibliotecaru spune:

    PS.
    Nimeni nu are voie să gândească că, dacă nu este parte a Guvernului, atunci 4 ani este în imposibilitatea de a face ceva.