Tema zilei: 14 iulie 2010: ” Guvernul Boc, mai abitir decat Mark Spitz, Michael Phelps ori Serghei Bubka, a mai doborat un record. “

Daca ar exista o Olimpiada a tristelor recorduri, asa cum exista Oscarul actorilor fara talent, “Zmeura de campie”, Guvernul Boc ar fi un campion olimpic pe langa care Michael Phelps ar rosi de invidie.  Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in februarie 2010 a fost atins un nou trist record al ultimelor decenii: numarul salariatilor din economie a scazut la 4,29 milioane. Previziunile arata ca pana la sfarsitul anului cifra ar putea sa scada sub 4 milioane! Daca numarul salariatilor era in 1990 de 8,1 milioane si a scazut continuu pana in 2004, la 4,45 milioane, din 2005 a inceput sa creasca, ajungand in septembrie 2008 la 4,85 milioane. Iata, insa, ca de atunci incoace, in mai putin de un an si jumatate, Romania a pierdut sase sute de mii de salariati! Aceasta reprezinta cam 12% din totalul salariatilor existenti la sfarsitul lui 2008. Daca adaugam la aceasta si cresterea cu 3% a numarului de pensionari de asigurari sociale, in urma bulucului de pensionari anticipate din 2009 si primele luni ale lui 2010, consecinta a campaniei prostesti de modificare a legii pensiilor, avem explicatia dezechilibrului de 15% ( cca 1,8 miliarde de euro) al bugetului de pensii.  

77 Responses to “Tema zilei: 14 iulie 2010: ” Guvernul Boc, mai abitir decat Mark Spitz, Michael Phelps ori Serghei Bubka, a mai doborat un record. “”

 1. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Cât timp este nevoie de un proces apolitic, nu văd o problemă în răzbunarea politică.

  • @Bibliotecaru

   Asta cu procesul apolitic cred ca e o gluma. Procesul de acest fel este eminamente politic, pentru ca nu exista standarde de realizare a angajamentelor. Decat daca spui: salariul va ajunge la atata, pensiile la atata etc. Dar programele sunt mai generale: o sa creasca aia ori ailalta. Daca nu cresc Guvernul da vina pe criza mondiala. Pune un judecator sa decida cat e de vina criza si cat guvernul.

 2. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Este timpul ca politica şi politicienii să sufere un proces de responsabilizare, să nu mai facă programe care să vizeze maxime de neatins, ci să facă programe care să plece de la minime sigure.

  Îmi amintesc că domnul Boc a pornit Bugetul pe 2010 spunând ca va fi creştere economică. Cred că şi un copil de pe stradă ştia că nu poate fundamenta Bugetul de Stat pornind de la creştere economică. Nu pot, în consecinţă, să-l suspectez de lipsă de realism, incompetenţă, credulitate… gestul a fost absolut deliberat pentru a “rezolva” tranşa FMI. În acest moment, această minciună deliberată, deşi contravine legii, nu este pedepsită. Ştiţi bine că cei de la Guvern nu au voie să dea informaţii false Parlamentului, totuşi transmiterea unui Buget incorect fundamentat, şi asta vizibil în mod voit incorect, nu primeşte absolut nici o sancţiune, nici măcar nu conduce la demiterea Guvernului (sancţiune politică).

  Eu nu ştiu acum dacă este vina legii, dacă este vina politicii, dacă este vina jocurilor politice, dacă este vina unei societăţi româneşti încă inertă după 20 de ani… Dar undeva ceva sau cineva are o vină, pentru că “statul de drept” şi “statul deasupra legii” nu pot convieţui împreună. Eu pot înţelege că aşa numita “opoziţie” (termenul de opoziţie nu există în sistemul instituţional românesc) nu are forţa să treacă nişte legi economice prin parlament, înţeleg că nu are forţa de a schimba un Program de Guvernare sau de a impune respectarea Programului de Guvernare (prin moţiuni), dar astfel de legi ar trebui să le propună şi să le susţină, şi sunt convins că, cu o corectă mediatizare, ar primi şi un larg sprijin popular. România nu funcţionează corect, aşa cum este proiectată ea prin Constituţie şi principii de drept. Cât timp statul poate alege să nu respecte legile, cât timp miniştrii şi premierul şi preşedintele şi preşedinţii celor două camere (dar şi ceilalţi aproximativ 45 de mii de ocupanţi ai posturilor politice) nu răspund în faţa unor legi aspre, de ce ne mai miră că legea a devenit pentru cei de sus ceva facultativ?

  Recent, la Constanţa, un cetăţean este filmat cum intră într-un magazin şi flutură o sabie deasupra capului, parcă era în nu ştiu ce mare bătălie împotriva imperiului otoman… Ei bine, acel domn care este filmat că ameninţă oameni cu sabia… nu păţeşte absolut nimic. Dacă fura o pensionară de 90 de ani o pâine, era pedepsită cu toată asprimea, dacă eşti din clan mafiot, nu păţeşti nimic… Eşti şef de partid, nimic nu te mai atinge… Dacă eşti Preşedinte? Aleluia şi la gară. Asta este dreptatea în România. Acest lucru îl percep 18 milioane de români cu drept de vot. Lumea nu se mai agită să nu încalce lege, se agită să fie cât mai sus pentru a nu conta că încalcă legea. Interesant va fi când cetăţeanul cu sabia va năvăli prin instituţiile statului. Atunci va fi un fel de conflict de interese, pentru că nu ştii care este mai tare, cel cu sabia sau cei cu funcţie…

  • @Bibliotecaru

   Sunt de acord cu tine. Daca faci reclama la pasta de dinti si spui ce nu are produsul, e contraventie pentru publicitate frauduloasa. Daca promiti a treisprezecea pensie nu patesti nimic. Chestiunea e ca e greu de comensurat. Iar aplicarea va naste abuzuri. Aminteste-ti ce campanie ingrozitoare a dus PD impotriva noastra. Pai daca ne chema in instanta, acuzandu-ne ca am jucat banii la cazinou, ca am praduit miliarde de euro ca am lasat visteria fara bani etc.etc. lucruri complet tampite, cam ce fel de proces crezi ca ar fi fost? Ce spui tu s-ar putea face intr-o tara unde justitia e puternica, unde procurorii nu sunt la cheremul celor care ii propune s.a.m.d.

 3. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Nu este îndeajuns să faci dosare, trebuie să le şi dovedeşti. Poate trebuie lărgită şi definiţia denunţului calomnios şi spre instituţiile publice care ajung în instanţe cu dosare înscenate. Un salariat al DNA te poate purta nesfârşit pe drumuri, doar pentru că i se pare lui ceva, sau că a citit prin ziare “nu ştiu ce”? Dacă da, atunci nu e OK. Cel care abuzează de puterea dată de funcţia sa, trebuie şi el să plătească. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este o disfuncţionalitate de justiţiei, a procuraturii, a aplicării legii… adică nu este vina legii că se întâmplă aşa. Eu aş vrea să citesc în ziare şi astfel de informaţii, “procurorul cutare şi cutare a abuzat de funcţia sa pentru a strica imaginea politicianului X”. O astfel de campanie de presă, dublată de adevărul abuzului, ar putea duce măcar la demisie, dacă nu la un proces de abuz în funcţie. Şi aici ajungem iar la necesitatea pedepsirii încălcării jurământului depus la preluarea funcţiei. Vedeţi? Totul se învârte în jurul acestui jurământ care, nefiind păzit de o pedeapsă, poate fi încălcat fără măcar nimeni să se mai obosească să atragă atenţia.

  • @Bibliotecaru

   Dragul meu, nu trebuie sa dovedesti nimic in Romania. Tudor Chiuariu ori Paul Pacuraru si-au distrus carierele fara ca cineva sa dovedeasca ceva. Si, bineinteles, nimeni n-a sarit in ajutorul lor din faimoasele organizatii de aparare a drepturilor omului.

 4. sorin spune:

  O intrebare : de cand se va lua 25% din salariile bugetarilor?

 5. sorin spune:

  este adevarat ca OU 63/2010 este neconstitutionala? si ar putea fi anulata de catre curtea constitutionala?

 6. sorin spune:

  aaa…multumesc frumos