Tema zilei – 15 iulie 2010: “Cele sapte nenorociri ale anului 2010″

Nu ne putem bucura, din pacate, de sapte minuni, chiar daca ar dura macar trei zile, cum se intampla indeobste la noi, romanii. Avem, insa, parte de sapte nenorociri care marcheaza anul economic 2010 si care fac si mai dificila, mai costisitoare si mai indoielnica relansarea economica in 2011. Iata-le:

 

1.    Produsul intern brut continua sa scada in anul 2010. Daca previziunile de inceput de an sugerau o crestere economica de 1,4%, astazi evaluarile indica o scadere economica de cel putin 3%.  Contractia economica reala in anii 2009-2010 va depasi 10% din PIB.

2.    Deficitul bugetar al anului 2010 risca sa ajunga la 10% din PIB. Deficitul administratiei centralei pe primele cinci luni ale anului (buget de stat, bugete sociale) depaseste 20 mld de lei, ceea ce e mai mult decat deficitul similar al intregului an 2008.

3.    Inflatia se reintoarce la nivelele de la inceputul deceniului. Tinta de inflatie de 8%, in conditiile reducerii salariilor nominale, este o grea lovitura pentru bugetele familiilor.

4.    Investitiile straine scad dramatic. In anul 2008 investitiile straine directe au fost de 9,5 mld euro, in 2009 4,9 mld euro iar in 2010 abia daca vor atinge 3 mld euro. Si asta in conditiile in care cea mai mare parte a lor reprezinta majorari de capital ale firmelor deja existente si nu firme noi

5.    Datoria publica a ajuns deja la 180 miliarde de lei, fata de previziunile Ministerului Finantelor Publice care indicau acest nivel pentru sfarsitul anului. Daca avem in vedere ca din ianuarie 2009 si pana acum datoria publica a crescut de la 110 miliarde de lei la 180 miliarde lei, rezulta ca pana la sfarsitul anului ea va depasi binisor 200 mld lei, adica in doi ani se va acumula o datorie publica cat in toti ceilalti optsprezece ai tranzitiei!

6.    Ocuparea este cea mai reducsa din ultima jumatate de secol! Numarul salariatilor a coborat in februarie la 4,29 milioane riscand, dupa noile valuri de disponibilizari sa scada la sub 4 milioane pana la inceputul anului viitor, amenintand dramatic sustenabilitatea bugetelor sociale.

7.    Veniturile reale ale bugetarilor vor scadea in acest an cu 33%.! Cumulat, pe cei doi ani, veniturile din salarii si pensii, pe intreaga economie nationala, vor scadea intre 15-20%, in timp ce veniturile bugetarilor vor scadea cu 40%!

 

Acestea sunt, asadat, cele sapte “minuni” ale guvernului Boc. Unii ii spun lui Basescu Zeus, dar daca socotim cum deprinderea de face minuni din vremea tutelara al lui Zeus s-a preschimbat in deprinderea de a produce nenorociri in vremea lui Basescu, ar trebui sa-I spunem nu Zeus, ci Suez, adica un Zeus de-a-ndoaselea.

79 Responses to “Tema zilei – 15 iulie 2010: “Cele sapte nenorociri ale anului 2010″”

 1. un amator spune:

  @cris

  bravo !
  nu stiu de unde ai experienta in lumea medicala, prin ce lumi ai umblat sau studiat , dar iata ca propui „altceva ” care sa ne mai scoata din balcanismele noastre .

  in mod sigur cei ca tine trebuie luati in seama , caci vorbiti si o alta limba fata de obisnuitul de pana acum .
  *am citit si chestiunea cu infarctul miocardic si m-as minuna ca in 15-20 de ani sa ajungem la aceste performante -ca timp de reactie macar -.
  * insa pot spune ca iata , oamenilor ca tine trebuie sa li se dea o sansa pentru ca normalitatea si viitorul se fauresc cu cei iubitori de neam si oameni .
  Si trebuie sa fim de acord cu totii ca ”fara sanatate” si ”fara viata ”, nu vom mai putea vorbi de dainuirea noastra ca neam .