In toamna lui 2003 Partidul Democrat era pe duca. La Congresul de la Sao Paolo din octombrie al acelui an, Partidul Democrat si-a pierdut statutul de membru cu drepturi depline in Internationala Socialista, cedand locul Partidului Social Democrat. Transfugii parlamentari se inmultisera in asa hal incat, in Senat, PD nici macar nu mai avea grup parlamentar. Iar scorul sau electoral se apropia vertiginos de pragul de 5%. Alianta cu PNL a insemnat, atunci, sansa supravietuirii pentru acest partid aflat intr-o situatie din cale-afara de grea.
In primavara lui 2005, PD, din observator la Internationala Socialista, profitand de degringolada in care se afla PNT-CD, s-a cerut membru la Partidul Popular European, unde a si fost primit in 2006. Din acel moment razboiul impotriva PNL s-a dus cu toate armele. Teodor Stolojan, devenit Golem al lui Traian Basescu inca din toamna lui 2004, a fost reactivat, incercand sa distruga filialele PNL si racoland parlamentari pentru formarea unui nou partid liberal. Scopul era ca acest nou partid sa ia locul, intr-o viitoare alianta cu PD, Partidului National Liberal. Stratagema nu a reusit, dar PD si-a intarit structurile, mai ales in Moldova, prin aglutinarea unor structuri teritoriale liberale.
Nu doresc sa amintesc de relatiile lui Traian Basescu cu PNL si cu guvernarea liberala, pentru ca ele sunt de domeniul patologicului. Sa mentionam, doar, ca agresiunea PD impotriva PNL a continuat si in 2009, indreptata, mai ales, catre primarii si parlamentarii nostri. Campania de denigrare a guvernarii liberale a atins dimensiuni monstruoase.
Acum, incetul cu incetul, PD se reintoarce catre scorul electoral al anului 2003. Guvernarea este un dezastru. Probabil ca niciodata, nici macar pe vremea comunismului, un guvern nu a fost mai hulit decat cel de acum. Daca vom compara procentul parlamentar al PD, impreuna cu acolitii sai, tradatori din PSD si PNL, cu popularitatea publica, e ca si cum am compara un urias Michelin din plastic, umflat cu pompa, cu acelasi omulet folosit drept breloc de chei.
Brusc, in asemenea conditii, PD si-a reaprins dorul de PNL. Michelin cel umflat ar vrea sa defileze de brat cu distinsa doamna liberala. Numai ca fiecare trebuie sa plateasca, mai intai, pentru faptele sale. PD trebuie sa-si incheie – cat mai repede, zicem noi – guvernarea, si sa dea socoteala pentru ea. Noi nu putem negocia cu PD in limitele actualului mandat parlamentar. Dupa viitoarele alegeri, cand reprezentarea parlamentara va corespunde vointei romanilor, exprimata prin vot, vom discuta cu orice posibil partener despre viitorul tarii. E drept ca oriunde te uiti, la stanga, la dreapta ori inapoi, dai numai peste fostul FSN. Privind, insa, inainte, tara trebuie guvernata. Ori pana acum, de la 1862 incoace, liberalii au dovedit ca stiu cel mai bine sa faca lucrul acesta. Daca vom avea sustinerea sa o facem singuri, Romaniei cu atat mai bine.
Cred că are importanţă şi dacă şarpele este sătul sau flămând.
@Bibliotecaru
Fii tu linistit la gandul ca vipera sau crotalul stau satui cat timp dormi.
Ce mult adevar include in ea expresia
“PE CINE NU LASI SA MOARA NU TE LASA SA TRAIESTI”
Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
Foarte interesanta aceasta scurta retrospectiva dar, in acelasi timp trageti si un mare semnal de alarma: Ce s-a putut intampla cu aceasta natiune de, la un moment dat, a fost vlaguita de ratiunea de a alege prin prisma unui discernamant ce tine de starea de normalitate si de firescul de a fi al acestei natiuni ?
Sarpele incolacit e mort sau viu ?
Acum, dincolo de traditionalul meu haz de necaz, ma sperie ceea ce spuneti: “Noi nu putem negocia cu PD in limitele actualului mandat parlamentar. Dupa alegeri …”
Aceast gasca trebuie eliminata din politica romaneasca. Pentru cine a plecat la golaneala nu trebuie sa fie cale de intoarcere! Daca dati de inteles ca vreo aripa viitoare, “oameni buni” din PD ar putea sa fie parteneri de dialog in viitor atunci va contraziceti analiza taioasa din inceputul articolului. Aceasta gasca trebuie eliminata din viata politica prin izolare totala. Cred ca as fi mai curand dispus sa accept ideea unei colaborari de conjunctura cu PRM decat cu acesti sacali! Lasati mai curand ideea unei penitente de 10 – 15 ani inainte de a discuta de astfel de colaborari!
@ Marin: nu uita ca aceasta natiune a cam pierdut practic exercitiul alegerilor democratice. Stim bine de la Caragiale cum se faceau alegerile in perioada cand inca pasoptisti precum Agamemnon Dandanache mai aveau o prezenta, macar formala, in arena publica. Mai apoi am traversat un razboi devastator, o perioada de refacere dificila, o dictatura regala, apoi inca un razboi, urmat, pe post de incununare a tuturor relelor, de o perioada de dictatura comunista in care lichele de tot felul s-au auto-erijat in conducatori. In plus, ultimii au actionat constient pentru exterminarea fizica a oricarei elite, fie ea intelectuala, artistica sau politica. Normalitatea si firescul nu apar de la sine, ele trebuie construite, uneori, cu truda si migala.
Ce consider eu in momentul de fata pozitiv este faptul ca s-a ajuns la o extrema polarizare a societatii, iar elementele cele mai radical corupte si dornice de capatuiala rapida din toate partidele s-au “adunat” in momentul de fata la PDL. Nici macar nu-i un fenomen nou. Tatal meu imi spunea despre mica lui localitate de origine ca, la inceputul miscarii legionare, acolo era un singur “cuib” de legionari, iar dupa ajungerea legionarilor la putere s-a ajuns rapid la patru. La fel, dupa ajungerea comunistilor la putere, din toate colturile au inceput sa rasara comunisti convinsi. Inclusiv unii care inainte fusesera legionari.
In mod cert fruntasii PDL simt ca le cam aluneca pamantul de sub picioare si tare le-ar placea un “co-autor” al dezastrului pe care sa poata da vina. Numai un nebun ar putea insa sa doarma linistit cu capul pe un crotal incolacit. Fie ca-i flamand sau satul, animalul e mereu imprevizibil.
Iar retorica pedelica sustinand ca partidele din opozitie, in deosebi PNL, nu au solutii la problema actuala, e bazata pe o premiza falsa. Primul punct al unei eventuale guvernari liberale implica in primul rand inlaturarea din orice functie de conducere a actualei clici portocalii. Cum spuneam mai demult, guvernul nu este o solutie a problemelor, ci este insesi problema! Abia dupa indepartarea sursei relelor se poate vorbi despre o reconstructie a societatii. Tocmai pe asta se baza “proiectul Johannnis” atat de vehement respins deopotriva de guvernanti si de actualul presedinte.
M-am mai linistit. Circulau tot mai multe zvonuri pe piata cum ca cei din esaloanele teritoriale va imping spre astfel de negocieri. Cu 3 santajisti (cu unpr=4) ar fi imposibila guvernarea. E drept ca intre timp o sa ne ia dracu’-vorba lui Badea- dar romanii mai si trebuie sa sufere pentru tampeniile facute. Acum observ ca multi fraeri (naivi?) incep sa-si lege sperantele de DDD care promite ca nu’s ce vrea el sa faca.. Vai de noi..
In alta ordine de idei PNL ar trebui sa se concentreze pe primarii si CJ. Asa cum am mai spus in Romania sunt multi oameni de dreapta (trebuie sa se descurce singur pentru ca nu-i mai ajuta nimeni). Numai ca ei nu citesc nici blogurile noastre si nici presa. Politicile de dreapta dezvoltate la nivel local si regional ar putea sa le creeze o constiinta si actiuni de dreapta. Dar ei trebuie sa inteleaga aceste politici, cu oportunitatile pe care le ofera..
@Dorin
Stimate Domn,
Sunt perfect de acord si de aceea imi puneam si eu acea retorica intrebare ce se vrea a fi un semnal de alarma.
Mai mult, imbratisez analiza facuta de dvs. dar, pacat, mare pacat ca suntem putini cei care dovedim discernamant in fata realitatii.
[...] Noi nu putem negocia cu PD in limitele actualului mandat parlamentar. Dupa vitoarele alegeri, cand … [...]
Traian Basescu si PDL-ul au o mare problema: incepe sa se manifeste fenomenul “sobolanul”. Din ce in ce mai multi PDL-isti si UNPDR-isti sesiseaza ca barca in care se afla ia din ce in ce mai multa apa si se pregatesc sa se salveze. In conditiile acestea planul lui Basescu de a-l sacrifica pe Boc pentru a-si salva imaginea risca sa nu mai fie realizabil. Asa incat s-au gandit sa ii momeasca pe liberali. Prea multe nu sunt de spus. Doar o veche vorba batraneasca: Daca te pacaleste cineva o data sa ii fie rusine, dar daca reuseste a doua oara…
Fluturii politici au fost si vor mai fi . ( flutur politic= termen dat de M Kogalniceanu transfugilor de la un partid la altul ).
Ce asemanare nu, cu acel Flutur de suceava !
Pandele de la Voluntari a fost facut primar de PNL, a trecut pe la PSD in al doilea mandat , iar al treilea mandat l-a inceput prin a sustine sindicatul marinarilor , prin 2009, caci tot un mariner comandant de cursa (s)lu(n)ga este .
Cati d”astia or mai fi …
Hai sa ne uitam in ograda PDL .
Vreti sa spuneti ca un M.Macovei , Sever Voinescu , ”intelectualul ” TRaian Ungurreanu , Cristian Preda, etc sunt ceva cu care sa se poata merge alaturi?
Scuzati-ma dar daca aveau nerv si demnitate, plecau din primele ore de langa Oranjgutani .
Ce partid e asta care se desprinde din FSN, fura oameni de la PSD si PNL , isi face imagine inclusiv cu PNTCD , etc?
Cocktailurile nu fac bine la fiere ( si s-a dovedit ca nu numai ) !
Cum spuneam la Lilick pe blog:
PDL este si trebuie sa ramana EVER persona non grata pentru liberali.
A, daca o ariputza se va rupe din el si va fi absorbita de PNL… sa fie primit! dar altfel niet!
Obiectivul zero pentru PNL trebuie sa fie eliminarea basescianismului.
@radu
Dixit!
@ Varujan Vosganian
Le-aş rămâne în gât.
Nu pe mine vor ei să mă înghită…
Domnule Vosganian, mesajul asta e doar pentru dumneavoastra, nu e nevoie sa-l publicati. Vreau sa va spun ca tocmai am scris primul meu post, este vorba despre un guest-post pe blogul transildania, in care vorbesc despre problema cu care v-am tot batut la cap, cea cu numarul de bugetari. Daca veti citi textul (aici: http://transildania.wordpress.com/2010/07/20/despre-o-manipulare-pesedista/
veti vedea ca va critic pentru ca nu ati facut mai mult pentru a contracara dezinformarea pe scara larga practicata pe tema guvernarii PNL. Desigur, critica mea este una constructiva. De altfel, a critica ce nu ne place la PNL si a sugera schimbari si cai de actiune sunt singurele lucruri, in afara votului, pe care le putem face pentru a ajuta PNL, noi, votantii PNL. Ar fi foarte bine daca am fi si ascultati din cand in cand, uneori se intampla sa avem si idei bune…
@atreides
Exact, ai intuit bine. Cand numara in 2004, numara fara uniforme.
[...] Pocora, Comunitatea liberala, Rares Manescu, Mihai Malaimare, Marius Filimon, Razvan Pop, Varujan Vosganian, Iulia Huiu, Dan Mihalache, Adrian Stef, Mihai Voicu, Relu Fenechiu, Diana Tusa, Dragos [...]
Ce sa caute dl Hasoti la Aparare?
Maidegraba dl Melescanu.
Sa recunoastem ca si PNL, ca toate celelalte partide romanesti, are o precaritate de resurse umane valoroase.
Un exemplu il avem chiar sub ochi: o parte dintre distinsele persoane care poateaza pe acest blog sunt mult peste valoarea intelectuala a unor reprezentanti ai partidelor, inclusiv liberali, care se fataie pe la televizoare ca si purtatori de mesaj, chipurile.
mai vorbim.
stima!
@tudor
Melescanu a fost foarte respectat de corpul ofiteresc.
@VV
Foarte buna prestatia din emisiunea dlui Gadea, care mai are momente de patinaj artistic. Cu toata consideratia pe care o am fata de dl Atanasiu, am fost dezamagit ca nu s-a putut ridica din logica de partid, facandu-se a nu intelege strategia PNL. In ceea ce-i priveste lucrurile sunt clare si ei actioneaza in consecinta: stau pe margine si ii plang pe cei napastuiti pentru ca ei sunt electoratul de stanga. Pe de alta parte PD-ul e intr-o situatie de criza si cauta solutii disperate de salvare. “Intelectualii” de partid si de stat (Cartarescu, Mihail Neamtu, Aligica, Liiceanu, etc), in buna traditie fripturista pe care au adus-o la rang de arta, dupa ce au virat declarativ de la stanga la neoliberalism, de acolo neoconservatorism si acum catre ceea ce au criticat si infierat ani de-a randul catre un conservatorism antiglobalist, anti-establishment, cu citarea continua a noilor doctrinari britanici si americani. Sa nu credeti ca aceasta tranzitie are legatura cu principii si credinte. Ea are legatura doar cu finantatorii, in prezent sursele de finantare ale ‘intelectualilor publici’ fiind asigurate de Fundatia Adenauer. In alta ordine de idei, in diaspora cea de voturi aducatorare basescului, motivatia deciziei a fost ca Basescu se opune comunismului si venirii rusilor, in conditiile in care unul dintre principalii sponsori ai sai a fost Lukoil si in conditiile in care Stolojan a vegheat interesele rusesti de la Rafo si ALRO Slatina. Mai mult, opozitia fatisa a clanului Basescu fata de liberalizarea pietei energiei, are motivatia in aceste interese. Pentru a rotunji tabloul in ceea ce priveste finantarea germana a intelectualilor si interesele rusesti, nu trebuie sa neglijam relatia speciala de colaborare intre Germania si Rusia, din care Romania a avut tot timpul de suferit.
@lorduljohn
Multe adevaruri ai spus. Intai, ca lista sponsorilor PD parca e lista personajelor lui Tolstoi si ale lui Dostoievski. In al doilea, ca intelectualitatea eticista se vinde pe doi arginti (nici macar pe treizeci, ca Iuda). Cat despre Atanasiu, am raspuns deja.
Domnule lorduljohn,
absolut de acord cu analiza dv. prestatia lui VV, admirabila. ni s a mai aratat aseara ca pana si o personalitate de talia Dlui Atanasiu poate deveni penibila, daca intesele de partid o cer.
e un semn foarte clar: sa nu si faca iluzii nici un liberal ca se va putea coopera corect cu acest PSD, condus de Dl Ponta. deundepanaunde s a incumetrit cu dl basescu? plus ca am mai aflat ca tata socru mosea de prin 2007 o alianta cu PDL ul …
daca dl ponta este asigurarea de batranete a dlui basescu?
@tudor
Intr-adevar, Sandu Atanasiu a fost un fel de Catavencu, vorbea ca de la tribuna, agitand mainile si nespunand nimic. PSD cade in pacatul trufiei, sper sa-l coste.
@atreides
aveti dreptate.
departamentul de comunicare al PNL este sublim…
totgreul comunicarii il duc cateva personalitati care isi pregatesc aparitiile , probabil pe timpul si pe sursele lor (VV, dna Campeanu, dl GHise si doar inca cativa, prea putini).
se observa foarte clar ca fesenistii au o strategie clara de comunicare, ca li se indica ce subiecte trebuie readuse in discutie, astfel incat acestea , prin repetare, sa devina axiome.
sublimul departament anterior amintit ar trebui sa elaboreze materiale care sa ajunga nu numai la principalii purtatori de mesaj, dar si la cunostinta intregii opinii publice.
de exemplu: “departamentl de comunicare al PNL (sau cum s o numi) aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele: valoarea pensiei minime in 2004: x, valoarea pensiei medii in 2004: y, valoarea salariului minim in 2004: z, valoarea salariului mediu in 2004:w. totul in euro (in oct 2004 euro era cam 4.2 lei).
la fel cu numarul de bugetari, etc.
aceste date, pe hartie, ar trebui sa le poarte asupra lor zisii purtatori de mesaj si cand merg la wc.
asa se face politica, stimati domni!
are dreptate dl VV ca s a saturat sa tot repete anumite chestiuni, nu poate dumnealui, aproape singur , sa le faca pe toate.
aaaa! si inca ceva: acele hartii trebuie aratate la tv si lasate, in mod demonstrativ, in redactii. dat cate un exemplar si eventualilor adversari politici prezenti.
dixit!
@tudor
Foarte adevarat ca trebuie intarita linia de imagine.
[...] This post was mentioned on Twitter by George Tuţă, PNL Romania. PNL Romania said: A te increde intr-o alianta cu Basescu si PD e ca si cum ai incerca sa dormi avand in loc de perna un sarpe incolacit. http://goo.gl/PHff [...]
asa da…, spuneti, ca sa stie toata lumea… prea greu se sterge salamul de soia al demagogiei comuniste din subconstientul romanilor… s a sters caracterul din adn ul romanilor si bunul simt , precum traditiile pagane de catre crestinism… sau vor mai gasi oamenii o samanta de bun simt.. in adancul lor, care sa poata sa renasca?
intelectualii de poezii patriotice nu au creat nimic remarcabil, si nici nu o vor face… pot doar sa i mai pacaleasca din nou pe cei mai naivi de la pnl…:/
“doamna liberala” sper sa si foloseasca experienta politica …, ca sa salveze romania …!!!
psd in oranduirea noastra proaspat capitalista… nu poate sa mai urce ci doar sa scada… din ce in ce mai mult… doar sindromul “dan diaconescu tv” e mai grav la poporul roman …:(
@bla bla
PSD este, ca si PD,o gogorita. De cate ori a fost la guvernare, saracii au fost si mai saraci.
Domnule Vosganian in teritoriu legaturile intre alesii locali ai PNL si cei ai PDL, multe dintre ele bazandu-se pe interese personale, sunt transpartinice si nu tin cont de configuratia parlamentara actuala sau viitoare. Vedeti numai plimbarile de la o filiala la alta de parca s-ar face schimb de spioni. Este trist sa vedem cum transfugii revin la matca si sunt primiti cu bratele deschise. Calitatea morala cel putin nu conteaza? Sunt sute si sute de cazuri. Pe astea cum si cand le rezolvati? Imi amintesc de faptul ca PD, ca sa castige electorat, a stipulat in statut imposibilitatea aliantei sau colaborarii cu PSD. Smecheria asta a tinjt pana la coltul strazii. In politica romaneasca, din pacate, niciodata nu poti miza pe o decizie ferma. Era se schimba atat de repede incat te si intrebi daca nu cumva a fost doar un vis. M.as bucura sa vad ca PNL rupe acest lant al slabiciunilor. Dar pentru asta trebuie sa aduca niste dovezi solide.
@Sictireli
Sunt convins ca sunt oameni care au tradat PNL si care nu vor fi niciodata primiti inapoi. Nu pot garanta pentru fermitatea tuturor organizatiilor, ganditi-va ca avem cam 150 000 de membri, mii de organizatii locale. Dar e important ca liderii nationali sa dea acest mesaj.
[...] Varujan Vosganian a avut un discurs incredibil! Ieri, in jurul orei 19:00, când stia că mai trebuie să ajungă la o emisiune tv, liderul PNL a avut energia sa vorbească în faţa a zeci de oameni despre importanţa prezenţei Ideologiei liberale în economia românească. Am mai avut sansa sa-l aud vorbind la diferite emisiuni sau show-uri politice, dar niciodata nu l-am surprins intr-un moment de patos ca in ziua de ieri. [...]
Sper sa va regasiti aici! Ati fost extraordinar ieri la dezbatere! Va multumesc pentru idei si energia pe care mi-ati insuflat-o
http://presainblugi.com/vosganian-nu-cred-in-egalitatea-intre-oameni-si-vreau-desfiintarea-cnas/
@bogdan
Ma bucur ca intalnirea de ieri ne-a ajutat sa comunicam.
Domnule Vozganian, pacat ca ce scrieti in aceasta postare pe blog nu o spuneti, in mod repetat, pana intra in capul electoratului, si la aparitiile dvs. pe micile ecrane.
@Socrate
Ba eu o spun tot timpul, numai ca multi nu se uita la televizor, iar altii inteleg doar ce le place. Oricum, fata de acum zece, douazeci de ani e mai bine. Mai multi pricep decat inainte.
Nenea Varujan???? Pai cine este de vina. Voi!!!Dar in acealsi timp ati uitat ca in 1996 PNT-CD va scos din C…at. Fara PNT-Cd nu mai prindeati parlamentul. Si voi ce ati facut??? Ati uitat de ei. Din bun simt trebuia ca in 2006 sa-i cooptati in alianta si sa relansati acel partid istoric .Sa va fie rusine.
semnat: Un PSD-ist cu onoare
@Ioanid PSD-istul
Daca tu esti pesedist atunci eu sunt scafandru. Ai fi primul pesedist care plange de mila PNT-ului. Mai bine plangeti=va de mila voastra ca de cate ori ati fost la guvernare romanii au dus-o social-democrat de prost. Si va cocotati iarasi pe o popularitate pe care nu o meritati.
@ Cris,
Multumesc frumos pt aprecierile facute acum citeva zile. Totusi fara modestie sunt f multi care ar putea face mult mai mult decit as putea eu. Poate o diferenta ar fi faptul ca am trecut prin chinurile compilarii unor framework-uri. Apropos, la unul dintre ele a trebuit sa ma intersectez cu domeniul tau pt ca printre altele am ajuns la concluzia ca trebuie sa avem de implementat si ‘Emergency First Aid’, cu toate ca domeniul nu avea nimic de aface.
Credema ca am ramas socat cit de usor poti rata salvarea unei vieti omenesti. De aceea cind ma gindesc la Romania ma ingrozesc cite mii de oameni poate ca mor inutil anual.
@ Barosanul
De fapt tu m-ai invatat sa ma uit la anumite procese din cu totul alta perspectva in propria mea meserie si iti mutumesc.
Se estimeaza 60000 pe an morti care pot fi prevenite – si nu se refera la urgente. Cred ca e o subestimare, inca o data, pentru ca in cazul urgentelor trebuie sa te raportezi iata si la timp, si la niste standarde internationale pe timp de reactie.
@vv exact… chiar asa, da si nici nu si dau seama de asta saracii de ei!
Draga Varujan! Da! Sunt PSD-ist de 3 ani.Am 40 de ani si pana la varsta de 37 am facut cu totul altceva decat politica.Cred ca sunt putini liberali care pot fi mai liberali ca mine in economie.
. Asa cum eu pot sa impart plus valoarea si angajatilor mei cu o vechime de 20 de ani asa cred ca pot imparti plus valorea produsa si la nivel de stat. Conceptul de Economie Sociala de Piata nu este o “fata morgana”. Pot spune cu mana pe inima ca PNT-CD ar fi adus un echilibru in politica romaneasca.Nu este timpul pierdut.
@Ioanid
Ce fel de pesedist esti daca plangi dupa crestin -democrati? Ori ti-era mult mai comod cu un adversar ca PNT. Aia poate…
@VV, corina chiriac
As spune ca mai degraba bataios decat bataus. Incerc sa iau legatura cu Cassian si apoi ne auzim pe tema dezbaterii despre dreapta.
@lorduljohn
Te referi la Cassian Maria Spiridon?
@ VV
Am reusit sa citesc fragmentele de la conferinta – perfect de acord, nu trebuie sa existe CNAS, trebuie sa existe asigurari de sanatate, si de acord si cu timpul, e nevoie de ani ca sa schimbi o intreaga structura, si de un plan coerent care sa fie urmarit de la an la an, indiferent de miscarile de pe scena politica, ceea ce si inseamna ca ministerul sanatatii, serviciile sociale, ca si ministerul invatamintului ar si trebui serios depolitizate in structurile esentiale.
Fiecare nou venit la putere incepe cu reforme in trei domenii: sanatatea, pensiile si invatamintul. De ce? pentru ca sunt domenii de ecou social, dar cu rezultate care nu se vad imediat si sunt mai putin cuantificabile. Deci rezultate de care cei care mai fac o reforma la plezneala nu trebuie sa se sinchiseasca, pentru ca nu vor da imediat socoteala. Iar cuantificarea rezultatelor si deci responsabilitatii e dupa parerea lor cel putin disputabila si usor de aruncat in circa altora. Jucarele electorale.
Scadenta insa pentru o natiune unde sanatatea, serviciile sociale, invatamintul sunt privite doar ca instrument electoral, si nu cu seriozitatea si continuitatea cuvenite, naste monstri. Dupa 20 de ani de asemenea atitudine se vede: spitalele care nu au cu ce sa lucreze, un CNAS absolut inutil, oameni care nu au cu ce sa-si plateasca medicamentele, oameni care mor, pensii de mizerie, servicii sociale care abia daca exista, un invatamint romanesc odata de valoare internationala unde 50% nu trec bacalaureatul, profesori umiliti, universitati care pregatesc oameni sa lucreze in cu totul alta parte a lumii, depletia tarii de specialisti.
Aceste domenii nu sunt o groapa de gunoi in care orice oportunist sa zgimiie ca sa faca valuri dupa bunul plac si sa mai scoata ceva bani dupa convenienta, ca sa mai dam un comision firmelor de panselute, indicatoare, borduri. Nu sunt cenusareasa regimurilor politice, ci dimensiunea regala a unei natiuni – felul in care o tara are constiinta si nobletea sa isi educe copiii, sa investeasca in viitorul sau, sa aiba grija de sanatatea oamenilor, sa isi ajute bolnavii, sa-si onoreze batrinii. Trebuie protejate ca atare. Oamenii nu sunt “dispozabili”, nu sunt efemeride, nu vorbesti de o natiune de libelule care traiesc patru ani ca sa moara si sa nasca alte libelule pentru alti patru ani.
@cris
Fragmentele acelea erau destul de trunchiate. Am rugat sa puna filmul pe blog.
@ VV
Viata unei natiuni nu e joaca de copii, nu se face pe principii de kindergarten, cu galetusa portocalie, plasa de prins fluturi, jucarii de scos ochii si aruncat la gunoi, corabioare de hirtie in lighean ori egalitatea dimensiunilor la pampersi, si nici de catre miopi care nu vad decit evolutia de azi pe miine a interesului strict personal. Nu se face cintind “podul de piatra”, nici cu manele, nici cu hora brinzei si festivalul sarmalei, si nici cu tatucisme si scatoalce binevoitoare.
Daca din discurs sunt elemente sa-mi dea incredere, in primul rind e timpul – 10-15 ani – pe care il prevedeti pentru aceste schimbari, aceasta inseamna intr-adevar viziune, continuitate, stabilitate, coerenta. In al doilea rind diversitatea – nu trebuie sa mai existe CNAS ci case de asigurari si forme de asigurare care sa aiba in vedere nevoile specifice ale diferitelor segmente ale populatiei. Pentru ca sunt de acord si cu inegalitatea – e un respect catre diversitate. Egali suntem in dreptul la viata, la libertate si la justitie. Egali trebuie sa fim in dreptul la sansa, dar ceea ce face fiecare cu sansa pe care o are, trebuie sa fie decizia sa personala. Un stat nu trebuie sa se ocupe de “egalitatea sansei”, nu exista asa ceva, sa pui sansa oamenilor la egal in cutiute 5×5 cm (iertat sa-mi fie cinismul, numai incubatoarele din sectiile neonatale si locurile de veci la cimitir sunt standardizate sa se potriveasca si pentru cei scunzi si pentru cei inalti). Ci a dreptului la sansa. Mda, e o responsabilizare cu “schepsis” a cetateanului, adica ii da in egala masura si forta sa faca ceea ce vrea cu viata lui si responsabilitatea a ceea ce face cu sansa sa.
Pot sa spun felicitari pentru atitudine si viziune, dar stiind cit de multa munca inseamna pot spune numai Doamne ajuta. Ha, ha, zilele acestea, pentru ca am inca si mai mult de munca (fac protocoale de ingrijire pentru un alt spital la care incep sa lucrez, ca tot vorbeam de protocoale, si fireste nu pot sa gindesc principii decit vazind pacienti – inca cins’pe peste cei douazeci pe zi media) mi-am amintit de o urare chinezeasca pentru anul nou: sa ai doua capete si sase miini ca sa poti realiza tot ce ai in minte. Asa incit vi-o transmit si dumneavostra, chit ca nu e anul nou. Am o singura problema: nu am gasit inca urare pentru a fi in mai multe locuri in acelasi timp si a face ziua de 36 de ore…..daca gasiti una, poate mi-o transmiteti si mie, am nevoie.
@cris
Tu vorbeai de kindergarten, eu o sa-ti vorbesc de Kierkegaard: intensitatea si clipa. Intensitatea dilata timpul. Cand eram la Guvern, faceam programe pana in 2020, acum traim de azi pe maine. Am scris un comentariu pe tema asta, dar nu stiu daca l-ai citit, atunci erai suparata pe mine, via Itzic.
@cris
cand ai timp , fa-ne o prezentare a viziunii tale ( sau un sistem existent deja la altii si perfect adaptabil si la noi ) despre un sistem de sanatate la nivel national .
sunt curios pana unde -ti poate merge ”dorinta” de normalitate si eficacitate a sitemului .
Ca tot veni vorba despre PSD si “laptele si mierea” promise de acestia, hai sa ne uitam un pic la faptele bune pe care le face ACUM PSD-ul intr-un judet important precum Constanta, unde stapanesc de niste ani buni atat primaria municipiului resedinta de judet cat si consiliul judetean.
Nu vorbesc despre faptul ca, in ideea restructurarii ceruta de guvern, recent domnii consilieri judeteni, majoritari PSD, au luat decizia desfiintarii Operei din Constanta. Mai precis, prin hotărârea de reorganizare a intituţiilor de cultură din Constanţa, votată cu majoritate de voturi, din cei 1.021 de angajaţi ai Consiliului Judeţean Constanţa au fost concediaţi 353. Dintre aceştia, 292 sunt artişti.
Hai sa zic ca pot pricepe ca domnii respectivi nu prea “le au” cu opera, fie ea chiar si cea de trei parale.
Sunt curios insa cum explica PSD-ul, atat de “interesat” de situatia persoanelor defavorizate, faptul ca sunt pe cale sa concedieze 700 din cei 1.900 salariaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa. Aceasta este prima decizie luată de noul Consiliu de Administraţie după ce, în urmă cu o săptămână, spitalul a fost preluat de Consiliul Judeţean Constanţa.
Preşedintele Consiliului de Administratie al spitalului, consilierul judeţean Laurenţiu Marin, precizeaza ca „vor fi disponibilizate 66 persoane de la TESA, 289 din personalul medical, dintre care 24 medici şi 23 infirmiere, precum şi 383 angajaţi personal auxiliar de întreţinere, iar responsabil pentru această restructurare este CNAS care a subfinanţat sistemul sanitar”.
Pentru detalii, vezi aici: http://www.evz.ro/detalii/stiri/val-de-disponibilizari-la-spitalul-judetean-constanta-901215.html
Draga Varujan,
O tara ce nu-si cunoaste trecutul este ca un copil care nu-si cunoaste parintii.
Prietenia nu poate exista decat intre oameni cinstiti draga Varujan. Cine uita, nu merita!Sper ca imi dai dreptate ca o eroare este cu atat mai periculoasa cu cat contine mai mult adevar si ca intotdeauna, intr-o situatie dificila, exista cel putin o sansa de a invinge!
Stiu. Am primit de multe ori cu seninatate aperlativul “ultimul samaritean” sau “ ce caut eu in PSD.Poate am sa-ti explic alta data.Nu pot sa stau indiferent fata de un partid istoric, indiferent de oamenii care fac acum parte din el,fara sa fiu indurerat.Nu pot vedea cum Romania devine al II-lea Belarus.PNT-CD reprezinta o varianta in a contracara acest atac brutal la democratie.PSD sa aline grijile clasei oropsite si PNL sa produca plus valoare.PD-L trebuie sa dispara .A… am uitat o componenta politica care nu este de neglijat. Ecologistii. Fara ei nu avem sare si piper. Dupa parerea mea PNL al trebui sa ia la remorca PNT-CD in parlament si PSD sa ia la remorca Ecologistii. O seara frumoasa domnule Varujan!
@Ioanid PSD-istul
Vise placute!
@ VV
Imi amintesc foarte bine de relativitatea timpului. Si cu Itzic am toate motivele sa ma supar, Mai de curind pe blogul Alinei Gorghiu a devenit si mai lesinator de “dulce”, se semneaza ITZICUSH DE PLUSH, ii ies ghilimelele pe nas si pe urechi si mai exuberant. Numai tapiseria cu rapirea din serai mai lipseste. Iar o sa vina cu AMR-ul…si daca vine si aici pe blog cu itzicush de plush storc o lamiie peste computer si-l inchid.
Sper sa se poata posta inregistrarea pe blog, as vrea sa aud toata conferinta.
@ un amator
Multumesc de interes. Numai un om care nu face nimic nu are timp. Cei care lucreaza tot timpul, isi gasesc timp. O sa incerc sa pun niste linii mari cu link-urile care pot explica mai in amanunt. Dar trebuie sa tii seama ca vorbesti de sisteme extraordinar de complexe, iar a face un framework… hmmm, e treaba grea. Ca sa iti dau un exemplu, cind eram sef rezident a trebuit sa scriem la o bucatica de framework, un audit pentru programul de rezidentiat – am lucrat aproape un an, o echipa intreaga, iar dosarul lucrarii a avut in final peste jumatate de metru grosime.
@ VV
Important este ca nu numai cind erati la guvernare timpul avea valoarea viziunii de 20 de ani, ci si atunci cind nu sunteti la guvernare, adica nu limitat la urmatoarele alegeri. Daca viziunea se dilata ca timp oriunde ai fi, si munca pentru a o implini este la fel de intensa, cu atit mai mult aceasta inseamna adevarata tinuta politica, si e complet opus miopiei demagogice pro interes personal electoraliste. V-am mai spus ca mi-e tare drag IF, indiferent de persoana careia i-a fost adresata. Well, “If you can meet with Triumph and Disaster and treat those two impostors just the same”….invingi iti urmezi drumul si principiile, pierzi, iti urmezi drumul si principiile, ai o statornicie a interiorului si viziunii indiferent de circumstante.
Sansa dispare numai o data cu noi insine; daca ne pastram intacti pe dinauntru sansa ramine indiferent cine si cum incearca sa ne macelareasca dreptul la sansa. Mda, e originea sperantei, nu a optimismului.
@cris
Dar ce greu e sa fii tu insuti. Adica sa-ti asumi misiunea ta in aceasta lume…
@ VV
Cred ca de asta si avem nevoie unii de altii. Ce-i spuneam lordului: A friend is someone who knows the song in your heart and can sing it back to you when you have forgotten the words.
@cris
Cand mai ai timp sa fii si romantica, Cristina?