Sâmbătă, 23 aprilie, la București, o noua montare a spectcolului Staipelochian. După spectacol, în Piața Revoluției, vor fi omagiați cei un milion și jumătate de sfinți martiri ai Geonocidului armean

Compania de teatru “Rampa” vă asteaptă sambata, 23 aprilie, la orele 17,00,  la Casa de Cultura a Studentilor din București, Calea Plevnei, nr 61 la o noua varianta a spectacolului Staipelochian.

După spectacol, vom merge împreună în Piața Revoluției pentru a depune o lumânare pentru sufletele celor un milion si jumatate de Sfinți Martiri ai Genocidului Armean.

Bilete online la http://www.startickets.ro/event.php?id=7721

sau la Casa de Cultura a Studentilor inainte de spectacol

Bilet: 20 RON

Prezentarea spectacolului:

Staipelochian este un spectacol care reconstituie, într-o oră și 15 minute, viața comunității armenești din România de-a lungul secolului 20. Textul dramatic adaptează scenic romanul autorului român de origine armeană Varujan Vosganian, ”Cartea Șoaptelor”, un roman propus pentru Premiul Nobel pentru Literatură de către trei țări, România, Armenia și Israel.
Spectacolul reprezintă o noutate în spațiul teatral românesc contemporan prin colaborarea directă dintre autorul literar, dramaturgi, regizor și actori. Liniile memoriei, atât de necesare identității, sunt retrasate până în perioada fantastică a copilăriei inocente, populată de evenimente istorice cărora imaginația copilului le oferă dimensiuni mitologice. Personaje rămase anonime în istoria oficială devin eroi personali, fapte dramatice se transformă în ficțiuni pline de candoare, îngeri se plimbă prin curți și stau la șuete, iar sufletele strămoșilor se aud din cer.
Nepoții își amintesc de bunicii lor, bunici care sunt simbolul unei lumi care și-a apărat libertatea în fața totalitarismului, fanatismului și urii. Perspectiva dramatică este dublată de una comică. Bunicii sunt uneori asemeni lui Don Quijote, luptând anacronic pentru idealuri care nu mai mobilizează istoria și devin astfel cu atât mai necesare, iar personaje precum Hitler și Stalin sunt ridiculizate de imaginația copilului, asimilindu-le filmelor cu Stan și Bran.
Montarea scenică respectă tema jocului, degajat și relevant, simplu și sincer. Viziunea copilărească, cu salturi prin timp și lumi, surprinde în inconștiența ei esența omenescului, provocând publicul să se reconecteze la propriul trecut, la o perioadă nostalgică a clarității și purității.

15 Responses to “Sâmbătă, 23 aprilie, la București, o noua montare a spectcolului Staipelochian. După spectacol, în Piața Revoluției, vor fi omagiați cei un milion și jumătate de sfinți martiri ai Geonocidului armean”

  1. Mihail spune:

    A murit Prince. 57 de ani. :(

  2. tudor spune:

    Stiu ca Radu Tudor citeste acest blog, asa ca o sa i transmit , indirect, un mesaj:

    Radu Tudore, esti un jegos si un manipulator de cea mai proasta speta.
    Voiam sa dau la fotbal si am trecut si peste A3, asa ca m am oprit doua minute.
    Tocmaai perora despre Ponta care, printre nenumarate mari realizari rezolvase si problema medicamentelor oncologice care lipseau pe timpul lui basescu….
    Discut subiectul fiind vorba de un interes public major, iar nu de politica.
    Asadar: prin 2011, cred, a aparut o criza majora de morfina, cred ca vreo luna a lipsit, cu efecte groaznice, desigur.
    S a invocat intreruperea contractului cu furnizorul, perioada necesara pentru un alt contract, fiind vorba totusi de morfina…
    Greseala de management grava.
    A sarit toata lumea , pe bune dreptate, iar propagandistii de serviciu l au facut pe dutu (duta?) criminalul national de serviciu.

    Iata insa ca vine marele ministru al sanatatii (MMS) Banicioiu, un ministru foooarte competent, recomandat pentru aceasta functie de facultatea de dintari , de tineretul pesedist si de victoriile glorioase obtinute prin tabere de vara, cand era tovaras de babardit june pesediste cu Vioreleee.
    Isi face o propaganda abisala despre cum va ieftini el medicamentele scumpe, in special cele oncologice.
    Am spus de atunci ca masura propusa de el este o prostie imensa si ca va avea efecte nefaste…

    Si iata ca avocatul poporului se sesizeaza pentru lipsa din farmacii a medicamentelor oncologice.
    PENTRU LIPSA MEDICAMENTELOR ONCOLOGICE DE UN AN!
    Din motive pe care nu e locul sa le dezvolt aici, era evident ca Romania nu va deveni raiul medicamentelor oncologice ieftine doar fiindca atat l a dus capul pe un politruc de doi bani pentru care singura chestiune la care se pricepe este propaganda de doi …

    Cand un prost arunca o piatra in balta… s au intrerupt contracte, importatori s au retras de pe piata, iar actualul ministru face eforturi disperate si se pare ca problema e in curs de rezolvare.

    Nu m as fi coborat la nivelul tonomatopeic al lui Radu Tudor, daca manipularea jegoasa la care se preteaza n ar fi o chestiune atit de grava precum bolnavii de cancer.

    PS: astazi am auzit un chirurug din Constanta spunand un lucru uluitor: La Constanta exista camera hiperbarica administrata de un roman, cetatean german, cu specializare de 5 ani in domeniu.
    Chirurgul povestea ca opereaza curent in camera hiperbarica, cu rezultate fantastice in combaterea infectiilor; deasemenea, in combaterea inhalatiilor de monoxid de carbon si diverse substante toxice rezultatele sunt spectaculoase.
    Mai spune medicul acela ca atit cei din Constanta cat si cei de la cealalta clinica hiperbarica existenta in Romania, la Tg Mures, si au pus la dispozitie gratuit disponibilitatile si au fost refuzati.
    De ce?
    Pentru ca la varful medicinei romanesti s a instalat o clica de mahari cu importante conexiuni politice in special in zona psd, unii dintre ei vechi clienti ai coanei Varvara; iar clica asta vrea sa controleze tot.

    • Imi amintesc ca, atunci cand eram ministrul finantelor, mi-am exprimat nedumerirea ca sistemul medical primeste de trei ori mai multi bani in 2008 decat in 2000 si totusi lucrurile merg la fel de prost. Am inceput o cercetare si am ajuns la unele concluzii, mai ales in ce priveste achizitionarea de medicamente și alte produse in spitale. Daca mecanismul acesta nu se schimba, oricati bani ai da sistemului, el va ramane nefinantat.

    • Emil Mihai spune:

      Problema e mult mai complexa si probabil tine de controlul banilor dar:
      1. Nu conteaza ce facultate a facut Banicioiu , faptul ca a facut Stomatologia (stomatologii nu fac parte tot din ministerul Sanatatii?);
      2. Un ministru raspunde politic ; Banicioiu chiar si-a facut treaba ca politician ,a condus organizatii , a luat voturi (a facut xsi ce spui tu la scoala de vara) si nu a iesit tocmai rau din ministeriat (oricum mai bine decit Nicolaescu ;
      3. Trebuie sa inceteze jecmanirea asta a firmelor de medicamente ; eu as aplica modelul din Suedia -toate farmaciile care achizitioneaza medicamente platite de Casa nationala , sa fie de stat! Pe de alta parte , daca ai ghinionul si ai o boala de tipul acesta , pai bai tata , mai baga si tu mina in buzunar! Am vazut in filmele americane , ca atunci cind persoana afla ca are cancer , prima masura face o ipoteca pe casa proprie , scoate bani din banca si se trateaza; pe urma il ajuta si ceilalti; la noi , toata lumea sta cu mina intinsa( am eu un exemplu de procuror de la mine din judet , care el avind un viloi in valoare de 300 de mii de euro cu gradina de un ha in oras , a facut cheta de 100 de mii de euro sa-si trateze fata , si i-a mai ramas si 25 de mii pentru “cheltuieli”; intre timp l-a chemat Dumnezeu la el si au ramas banii necheltuiti ).

      • Intre firmele de medicamente exista un tip de armistitiu, in care sferele de influenta sunt delimitate, astfel incat sa fie bine pentru toata lumea si preturile sa nu scada.

    • cris spune:

      Problema cu medicamentele e intr-adevar mult mai complexa – am discutat pe blog lipsa unor medicamente esentiale ca digoxin, carbidopa/levodopa, metotrexat acum niste saptamini, dincolo de ce am discutat atunci apropos de pret la generlice vs trade name sunt multe.

      Ordonanta respectiva a lui banicioiu oricum trebuia refacuta, si se putea reface fara sa se ajunga la lipsa unor medicamente….daca se mentinea interdictia la vinzarea de medicamente pe piete terte, ceea ce urmatorul ministru a uitat sa faca in decembrie 2015 – am vazut ca domnul Achimas lucra la asta abia acum vreo 3-4 saptamini, cind am si discutat problema aici pe blog.
      Aceasta e o analiza mai pe intelesul omului as zice, desi nici aceasta nu vede toate aspectele:

      http://www.euractiv.ro/sponsored-sections/caut-de-zile-in-sir-un-medicament-criza-de-medicamente-si-o-lege-care-nu-se-aplica-2922

      In ce priveste Urgentza. Actualul manager care a fost demis, Louchi sau asa ceva, e chiar cel instalat de Ciolos acum citeva luni, dupa ce altul Macovei parca-l chema, si-a dat demisia dupa Colectiv. Adica acum nu sunt “leprele pesediste” care in 5 luni nu au facut nimic, de data asta sunt “leprele tehnocrate.” De fapt e o alta gogoritza asta cu vai ce importanta e sectia respectiva la un dezastru, si cu vai de ce nu a functionat acum 5 luni ca salva vieti. Asi!

      • Shadow spune:

        te astepti draga Cris sa recunoasca ceva tudorica? E pierdere de timp. Tehnoratii “astia” numai tehnocrati nu sunt.

        • cris spune:

          Nu vreau sa recunoasca nimeni nimic. :) Suna a procurarita generala de care se cam sufera in Romania; cumva vad ca Tudor vrea sa ne convinga sa recunoastem, ba ca suntem pesedisti, ba anti tehnocrati si anti binele tarii, ba ipocriti, mai ramine sa avem vreo lampa in ochi si sa tremuram de frica si rusine.

          Discutam, asta-i tot, fiecare cu argumentele lui. Tudor obisnuia sa poarte discutii echilibrate si interesante, ce s-a schimbat nu stiu. Dar imi pare rau. E ca o molima, dupa cum spunea cineva aici pe blog, a la predoiu, “luptam pe viatza si pe moarte” (cumva am impresia ca de fapt dumnealor se distreaza si ii asmutesc pe altii sa se bata, vorba ceea, in facebook sa ne injuram sau in ciorapi sa ne mirosim). Fiecare vrea sa condamne pe altul, cum spune VV, la fericire. Ei, nu ma condamna nimeni la fericirea de a admira ‘tehnocrati’, nici la fericirea de pesedist, nu condamn pe nimeni la medicina :) :) :) ar fi dezastru – sunt intr-un department universitar, ajunge cit imi chinui rezidentii.

          Serios: Imi cer scuze daca as fi lasat impresia ca doresc sa impun cuiva vreodata opinia mea.

    • cris spune:

      Daca intr-adevar va pasa si va intereseaza subiectul cititi, daca nu…sariti-l. Din partea mea, regret, nu ma intereseaza asemenea precupetzisme ca discutiile de acum din presa romaneasca ; de vreo 15 ani tot am parte de camere hiperbare, am facut debridari de am tocit bisturie, am pus Unna boots de mi-a iesit oxid de zinc prin toti porii, am facut si studiu clinic pe bioceluloza si pe mist ultrasound, alte metode de tratare a ranilor, si tot asa.. Adica nu mi-e deloc strain domeniul. acesta de wound care, fiindca asa e educatia rezidentilor aici, cu mult mai extinsa si mai dura decit in Romania. Si nici n-am chef la sfirsit de garda de prostii a la chirila & tolontan dar in fine.

      Camerele hiperbare nu se folosesc la marii arsi dupa cum se ofera unul sau altul sa ajute. Hai sa ne lamurim cu ceva: nu poti baga intr-o camera hiperbara oarecare un om intubat si in stare critica – pentru bolnavii critici sunt camere hiperbare special configurate pentru ca omul sa poata beneficia de ventilatie asistata si monitorizare circulatorie adecvata si spitalele care pot face asa ceva nu sunt multe.(Poate induce in eroare notiunea de “camera”: nu e o camera propriu zisa, un salon, camera hiperbara monoloc obisnuita e un tub, un cheson doar cu putin mai mare decit un om: cum pui un ventilator si toata aparatura de anestezie reanimare dintr-un salon linga un pacient intr-un cheson ?). Mai ales in Romania nu faci asa ceva, asa ceva se face numai in centre cu terapie intensiva de mare clasa – domnul de la Constantza ce nivel de terapie intensiva avea? Am citit despre clinica dinsului – e o clinica oarecare, ambulatorie, nu spital. Mai o si ia pe aratura cu tratamentul artritelor si altora asemenea, ca oxigenul vindeca tot – sa fim seriosi, asta e comert nu medicina. In genere camerele hiperbare se folosesc la rani mult mai limitate ca suprafatza decit cele de la arsii de la Colectiv si mai ales la bolnavi cu rani cronice… adica fara nevoie de terapie intensiva, stabili.

      Beneficiul camerelor hiperbare pentru acesti pacienti de la Colectiv este limitat la cei care nu erau atit de gravi si mai ales pentru cei in faza de transplant de piele – si daca erau functionale, nu aveau personalul pentru ceva de asemenea anvergura ca oxygen hiperbar in regim de terapie intensiva. Pacat ca pentru cei care au supravietuit si aveau arsuri mai putin grave, sectia de la Floreasca nu era si nu este inca functionala… Altfel, ce sa spun, pretentiile domnului ministru care se pliaza pe “revolta” ziaristilor, vai daca se intimpla un dezastru o sa fie chiar dezastru fiindca nu functioneaza sectia hiperbara, e, scuze, a unuia complet neinformat referitor la aceasta ramura a medicinei, mai mare, care se numeste de fapt wound care, ingrijirea ranilor.

      (Un singur exemplu legat de nivelul de terapie intensiva la care sa fie un spital sa practice oxygen hiperbar la bolnav critic: imediat dupa sedintza la oxygen hiperbar la marii arsi trebuie sa bagi in om, pe vena, cel putin 4 litri de fluid altfel moare – stiti cit inseamna patru litri? aproape cit tot volumul total de singe, practic ii inlocuiesti urgent cam tot volumul sangvin. Daca nu ai anestezistii si staff-ul de asa natura si numar incit sa se invirte in jurul fiecaruia din acesti oameni tratati asa,24 de ore pe zi, aceia mor in citeva minute, sau hipotensivi sau in insuficienta cardiaca acuta. Adica e ceva de mare periculozitate si intensitate oxigenul hiperbar la critici. )

      Nu pricepeti poate ce spun dar daca doriti si o analiza pe aceasta tema, va rog, aveti mai jos – iertati-ma, dar reclama pe care si-o face un medic privat pentru medicina hiperbara nu ma impresioneaza, am vazut destui pina acum care pretind ca oxigenul hiperbar vindeca totul de la bataturi la hemoroizi. Ma opresc la un singur lucru din articol: sunt vreo 22 de studii mari la arsi, numai 3 dintre acestea de nivel 1 – adica avind rezultate de incredere, restul nivel 2 si 3 studii fara semnificatie statistica – adica la ora asta, in lume, oxigenul hiperbar la marii arsi este inca disputabil, se face in centre foarte mari si cu valoare de studiu. In rest va las sa va documentati pe un text serios, nu de la privatul care isi vinde clinica asa cum poate mai bine – nu doar firmele farmaceutice considera ca reclama e sufletul comertului in sanatate, ci si cei care investesc in diverse aparaturi. (dupa cite am vazut domnul cu hiperbara de la Constantza face bani frumosi 500-2500 de euro pe sedintza pe pacient, si platiti desigur din buzunar)

      Sa nu uit: pneumonia e o contraindicatie, la fel pe un om la care plaminul e afectat si nu stii in ce masura de toxice nu-l bagi in camera hiperbara, la fel nu faci asta cu un septic febril – poti adauga la problemele lui ceea ce se numeste toxicitatea oxigenului. Scuze, asa e la noi, demodati cum suntem: primum non nocere. E cazul majoritatii pacientilor de la Colectiv.

      Si inca ceva, NU se transporta oamenii la camera hiperbara daca se afla in alt spital – “Movement over long distances is not recommended, and patients should not be transported to a hyperbaric chamber that is not within the same facility as the burn center” Mai departe: “Units planning treatment of burn patients should be experienced in management of critical-care patients in the hyperbaric setting and to specific problems of burn patients prior to initiation of a therapy program. Preferably personnel should be certified in burn care and hyperbaric oxygen therapy. The hyperbaric department should function as an extension of the burn unit and participate in the team approach to burn management” – la pag 101-102, adica, pe scurt, unitatile de oxygen hiperbar trebuie sa fie in aceeasi locatie cu terapia intensiva si cu unitatea de arsi…ca sa ne lamurim cu Tirgu Mures si Constantza.

      La fel, nu e nevoie nici sa ma credeti, nici sa ma injurati, e articol al Societatii de medicina hiperbara din Statele Unite, adica autoritatea in domeniu. http://hyperbaricmedicalsolutions.com/wp-content/uploads/2011/08/Adjuvant-therapy-for-burns.pdf Ps: din chiar titlu, se vede clar si pentru oricine ca oxigenul hiperbar nu e solutie pentru arsi, ci doar tratament ADJUVANT, complementar in anume cazuri, masurile de tratament de baza sunt altele – vreti si un articol pe aceasta tema? :)

      Bref: O camera hiperbara nu e o jucarie pe care sa o folosesti in orice conditii si despre care sa vorbeasca lejer. ca si cum ar fi usor ca facutul de cartofi prajiti, un domn chirila sau tolontan, oricit de bine intentionati ar fi. Admir buna intentie la cei carora chiar le pasa, dar sa faci asemenea discutie doar de dragul scandalului asta nu pricep – nu stiu de medicii Varvarei, dar cert practica medicala nu e un subiect de birfit la un coltz de ziar.

      • Shadow spune:

        @cris
        ai avut ocazia sa lucrezi si cu miere pt ranile cronice? De curiozitate.
        altfel ai perfecta dreptate camerele hiperbarice se folosesc la anumite tipuri de rani si in anumite conditii iar pregatirea, specializarea si organizarea unor astfel de procedee scapa in acest moment total medicinei romanesti. Altfel jurnalismul romanesc stii bine ca nu se hraneste decat cu “starvuri”. Se face mare caz de cum isi “pregateau cadrele comunistii” – “pe puncte”. Jurnalistii de la noi nici macar “pregatire pe puncte” nu au.

      • cris spune:

        Miere manuka, sigur ca da – de fapt vorbeam cu Filip aici pe blog acum ceva luni despre folosirea mierii in tratamentul ranilor. Am lucrat cu multe, santyl, iodosorb, silver alginates in toate formele, matrice Oasis, bioceluloza, factori de crestere. Wound vacuum e ceva folosit frecvent. Am incercat pina si solutie de deproteinizare pentru lentilele de contzct – nu glumesc, ranile care nu se vindeca dezvolta de multe ori o pelicula bacteriana, si arata lucios daca te uiti la ele, este de fapt un micromediu care se sustine si se apara, antibiotiele sunt inutile, nu trec de asemenea bariera, debridantii obisnuiti pe baza de papaina sunt vax, singurul lucru care disrupe pelicula bacteriana eficient e solutia de lentile de contact de deproteinizare, asta dincolo de debridarea chirurgicala desigur.

        Sunt si multi care vin cu tot soiul de metode si aparatura, concurentza e acerba si fiecare iti vinde ce are ca pe Solutia universala; dincolo de niste principii comune de ingrijire iti spun insa cu mina pe inima – nu sunt doua rani la fel, incerci, gasesti ce merge si asta folosesti.

        S-a intimplat, mi-am facut specialitatea la spital universitar mare si cu VA atasat, asa am inceput sa fac wound care cu miinile mele, iar cazuistica era cit cuprinde de la bolnavi postoperatori la decubitusuri, ulcere diabetice si venoase, vasculitice, You name it. Pina si rani cu tot cu viermi in ele. Mda.

  3. Mihail spune:

    RIP :(

    Hai, sa-i dam Cezarului ce este al lui…si numai al lui:

    https://www.youtube.com/watch?v=eP5O_0K89o8

    Enjoy…..

    • Emil Mihai spune:

      Nea Mihail , cu riscul de a intra in polemica cordiala cu matali , nu prea vad Cezarul? Omul a avut o piesa buna , timp de 35 de ani: si altceva? 100 milioane de discuri! ok , dar tot nu e Cezar! Pai la Maical , numai intr-un disc avea 5-6 number-oan-uri!