Susținută de:
- Varujan Vosganian, Teme: Paradoxurile politicii românești;
- Comentarii privind întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș la Iași – Explicații privind cauzele modificării datei întâlnirii dintre parlamentari și primul ministru
- Radu Botez, Teme: Anunț despre două corturi ALDE furate;
- Soluții în problema parcărilor și decongestionare a traficului din Iași
Varujan Vosganian: Am să fac foarte pe scurt o imagine cu privire la paradoxurile actuale ale societății românești. Am să enumăr doar pe scurt câteva dintre aceste paradoxuri care trebuie să constituie un subiect îndelung de meditație.
- Primul paradox este că pe de o parte populația cere să se lupte împotriva corupției, iar pe de altă parte dovedește simpatie pentru primarii sau candidații care sunt în diverse faze de cercetare. Așadar, pe de altă parte, lupta împotriva corupției, pe de altă parte o mare simpatie pentru cei care respectă, cum se zicea pe vremuri, legea lui Ohm, adică „Ești om cu mine, sunt om cu tine”.
- Un alt paradox ar fi că pe măsură ce încercăm să consolidăm Statul de Drept, , acesta este, potrivit statisticilor Curții Europene a Drepturilor Omului, tot mai fragil. După declanșarea noii faze de luptă împotriva corupției și a întăririi Statului de Drept, România a coborât de pe locul șase pe locul trei în ceea ce privește cazurile sancționate de CEDO, fiind, după aderarea la UE, pe primul loc în Uniunea Europeană ca număr de sancțiuni.
- Cerem competență dar schimbăm competenții cu alții cel puțin la fel de puțin competenți, ca să zic așa. Nimic nu arată ca actualul Guvern este mai competent decât guvernele anterioare, în ce privește performanțele și comunicarea publică.
- Pe de o parte cerem aplicarea Constituției, iar pe de altă parte Parlamentul se teme să abordeze chestiunea zecilor de articole din Codurile Penale, care sunt declarate neconstituționale..
- Pe de o parte luptăm împotriva corupției și a mitei, iar pe de altă parte cei care dau mită sunt protejați de diverse forme de procedură penală, salvându-se prin delațiune.
- Pe de o parte, contestăm imunitatea parlamentarilor, iar pe de altă parte ne temem să abordăm chestiunea răspunderii magistraților.
- Pe de o parte președintele cere încredere oarbă în justiție, pe de altă parte respinge hotărâri definitive și își manifestă explicit neîncrederea în independența și imparțialitatea unor judecători.
- Pe de o parte, cerem responsabilitate clasei politice, pe de altă parte, clasa politică este tot mai timorată și tot mai puțin dispusă să aibă curajul de a-și asuma deciziile.
- Pe de o parte cerem integritate, pe de altă parte tocmai agenția care trebuie să reglementeze, să respecte, să aplice regulile integrității dovedește că este foarte puțin competentă. 63 de hotărâri definitive, ANI a pierdut mai mult de 90% în fața aleșilor locali.
- Pe de o parte dorim reducerea traficului de influență, pe de altă parte fugim de aplicarea legislației lobby-ului.
- Pe de o parte luptăm în potriva corupției, pe de altă parte evaziunea continuă să crească.
- Pe de o parte avem creștere economică, pe de altă parte suntem de departe pe locul I în UE în ce priveștecazurile de insolvență.
- Și acum, ca să revin la campania electorală, pe de o parte dorim să reglementăm cheltuielile din campanie, pe de altă parte orașele mari sunt toate inundate de bannere și de corturi. Dacă veți merge în București veți vedea că față de campaniile trecute nu este nici o diferență.
- Și, în această listă care nu este nici pe departe completă, ceva legat de Moldova. Pe de o parte dorim ca Moldova să beneficieze de un program de dezvoltare și de atenția guvernanților, pe de altă parte când guvernanții vin, nu există nici un fel de solidaritate și inițiativă pentru ca în fața guvernanților să avem o viziune comună. Vreau să spun, cu foarte mare tristețe, că am încercat să facem o întâlnire cu camerele de comerț și cu rectorii ieșeni, dar am constatat cu stupoare că ei nu au fost încă invitați pentru luni. Fac apel la Prefectură să facă imediat acest lucru. Să îi invite pe rectori, Filiala Academiei, conducerea Camerei de Comerț din Iași la întâlnirea de luni și să ceară celorlalte prefecturi același lucru. Mi se pare că este lamentabil faptul că noi la nivelul Administrației Locale nu răspundem unei astfel de oportunități în modul în care ar trebui să o facem. Eu invit în nume personal pe conducerea Camerei de Comerț, pe rectori și pe reprezentanții Filialei Ieșene a Academiei la întâlnirea de luni, ora 10.
Ca să închid paranteza legată și de această chestiune, de ce s-a modificat data întâlnirii? Pentru că după anunțarea întâlnirii în data de 5 mai, a apărut în dezbaterea publică suspiciunea că Guvernul dorește să ofere un anumit avantaj unor candidați prin asocierea inaugurării Palatului Culturii și a acestui eveniment de începere a campaniei electorale. Și atunci am hotărât să devansăm momentul. Cum nu puteam să devansăm la începutul săptămanii pentru că era după Paști, nici înainte de duminică pentru că erau zilele din Săptămâna Patimilor, singura zi convenabilă era luni, 25 aprilie. Așa că după ce am convenit cu Ministrul pentru relația cu Parlamentul, pentru ziua de 5 mai, am convenit, împreună cu primul ministru și cu vicepremierul Vasie Dâncu să refacem anunțul pentru data de 25 aprilie.
Şi un ultim lucru, pentru că e vorba de Palatul Culturii, am înţeles că sunt colegi din presă care solicită să nu fie prezent niciun candidat de primar la această întâlnire, ca nu cumva să alerge după o imagine nemeritată. Nu ştiu dacă pot eu să merg la această întâlnire. Eu salut faptul ca presa şi-a amintit că finanţarea a început în 2008, atunci am acordat 5 milioane de lei, aşa că mă întreb dacă am voie sau nu să vin la inaugurarea Palatului? Lăsând gluma la o parte, eu cred că toţi candidaţii ar trebui să fie acolo, pentru că indiferent cine va fi primarul ales al Iaşului, el ar trebui să aibă grijă de Palatul Culturii. De aceea nu aş merge pe această idee prohibitivă şi nu aş scoti că e campanie electorală mascată, câtă vreme ar fi toţi candidaţii de faţă. Eu chiar cred că este bine ca toţi candidaţii să fie acolo pentru că în felul acesta am avea o promisiune că Palatul Culturii rămâne pe mâini bune.
Am să-i dau acum cuvântul lui Radu, care vă va spune nişte lucruri foarte plăcute despre modul în care debutează această campanie electorală.
Radu Botez: Bună ziua! Am constatat în primul rând, cu amărăciune, aş putea spune, că s-a început cumva o campanie nu de strângere de semnături, ci o campanie de strângere de corturi. Ne-a dispărut un al doilea cort. A fost furat, cu toate că ar trebui ca aceste corturi să fie supravegheate atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, în primul rând de Poliţia Locală. Prin avizul primit de noi, a existat o astfel de înțelegere, în sensul în care noi am cerut sprijinul, iar ei au spus că ni-l oferă. Deci, avem două corturi furate, unul în Nicolina acum câteva zile, am spus că poate este o greşeală, că poate s-a întâmplat ceva, dar aseară, undeva în jurul orei 21-22, ne-a fost furat şi cortul pe care îl aveam amplasat pe Păcurari. Sigur, am făcut sesizare la Poliţie şi sperăm ca Poliţia să poată să vadă imaginile de pe camerele de supraveghere. Aici, în Păcurari, cortul era amplasat special în dreptul unei camere de supraveghere de la o bancă şi sperăm să aducem puţină lumină în acest sens, de ce s-au întâmplat aceste lucruri. E un act total neplăcut şi, sigur, este pentru noi şi financiar un anumit minus, având în vedere că aceste corturi împreună cu meşurile au o anumită valoare. Cam asta a fost partea de campanie. Noi sperăm ca până luni să ne depunem cu toţii candidatura, atât eu, în calitate de candidat la Primărie, cât şi cei pentru Consiliu Local. Am strâns semnăturile, am completat dosarele pentru candidaturp şi sperăm ca luni să putem face acest lucru.
Din punct de vedere tehnic, astăzi aş fi vrut să vă spun două vorbe despre cum considerăm noi că ar trebui să arate partea de parcări a Iașului. Cât timp am fost consilier m-am ocupat de acest lucru, au existat tot felul de propuneri, am participat la hotărârea de Consiliu local prin care reglementam aceste lucruri. Parcările reprezintă un element important pentru blocarea traficului la anumite ore. E important să reuşim să reglementăm parcările de reşedinţă, unde am spus că nu cred că putem să rămânem la forma actuală, în care prin licitaţie se acordă diferitelor persoane un loc bine stabilit. La acest capitol ar trebui să fie cumva o idee zonală de locuri de parcare. Trebuie foarte repede activate vechile proiecte, cel puţin în perioada în care eram eu consilier existau aceste proiecte pentru parcările din zonele aglomerate, iar un prim proiect care trebuie pornit este cel din Piaţa Independenţei, unde exista la data respectivă o gândire cu privire la numărul de locuri, la modul în care trebuie să arate acea parcare.
Aș menționa, apoi, tipul de parcări pe care le vedem absolut peste tot în lume, P+R-ul acela, Park&Ride, care sunt la intrarea în oraş, acolo unde pornesc mijloacele de transport în comun. Cred că făcând toţi aceşti paşi am putea dezvolta şi transportul în comun, pentru că în momentul acela nu vom mai avea maşini parcate pe carosabil, nu vom mai avea poate un trafic atât de intens în oraş şi vom putea avea un transport în comun cu un orar bine determinat.
La partea aceasta de transport în comun şi la partea de circulaţie, sigur, sunt şi multe alte elemente şi aici vreau să fac o observaţie care ar putea să stțrnească interes. Vedeţi că ne aflăm în perioada numită Săptămâna Altfel. Asta înseamna că nu toți copiii merg la școală la ora opt. Veți vedea lucrul acesta și săptămâna viitoare, când este vacanță. În momentul acesta nu mai există nici un fel de blocaj între ora 7:30 si 8:15 pe străzile orașului. Concluzia care este? Dacă vom reuși să dezvoltăm în diferitele zone ale orașului încă 3-4-5 licee de amplitudinea celor din centru – fiindcă azi lumea se înghesuie spre liceele din centru – atunci sigur vom reuși și pe partea aceasta de transport, de circulație, să avem un plus major. Lucrul acesta când l-am observat prima oară când eram în Germania. În oraşele din Germania, aceasta a fost o masură de deblocare a traficului. Deci nu numai începerea programului unor elevi la opt fără un sfert sau opt şi un sfert e suficient, ci trebuie adăugat un program de dezvoltare a liceelor în diferite zone ale oraşului. Am văzut aşa ceva la Köln. A fost un lucru care a dus imediat la îmbunătăţirea traficului. Deci ne trebuie în oraş, în toate domeniile, idei şi nu neapărat bani foarte mulţi. Trebuie să avem tot felul de măsuri organizatorice prin care sigur putem să avem şi un aer mai curat, şi un transport civilizat şi o circulaţie fără să tot investim bani în trotuare, în multe alte lucruri, în stâlpi. Recent am văzut că au apărut tot felul de stâlpi care delimitează strada de trotuar.
Nu pot sa nu recunosc ca urmaresc cu atentie ceea ce se-ntampla in orasul unde locuiesc. Asa cum nu stiu ce urmari benefice poate avea “intalnirea” programata de la Iasi.
Oricum, dintre toti participantii anuntati, singurul ion care am incredere este armeanul.
In rest…Dumnezeu cu mila !
Pa;latul Culturii este in RK din ’90. Intamplarea face ca sa-l cunosc bine pe Stoleru, cel acre raspunde de renovarea Teatrului National si a Palatului Culturii.
Cel din urma a fost construit prost si cu putini bani chiar de la inceput. A inghitit multi bani, iar suma alocata de catre dl. Vosganian, este infima. Macr daca aloca toata suma, care de altfel a fost uriasa.
Daca ar fi sa ma intrebe pe mine, i-as spune ca sa fie rezervat, sa nu se tot laude cu ceea ce a facut pt. Palat, sa fie modest, sa-i lase pe altii ca sa aprecieze asta.
Pana la urma, in calitatea Domniei sale de ministru, si-a facut datoria(nu a adus banii de acasa).
Nu ???
PS: renovarea Palatului este facuta cu un buget saracacios, restaurarea s-a efectuat cu ce bani au fost. Sunt multe erori constructive ascunse sub varul frumos. Acoperisul de ardezie a fost inlocuit cu o banala tabla zincata.
Tovarasii jurnalisti interzic accesul politicienilor la Festivitatea de deschidere a Palatului Culturii?!?
Cu ce drept isi permit dumnealor sa interzica accesul cuiva, al oricui, la o Festivitate de deschidere a unui obiectiv turistic reprezentativ pentru Iasi, Moldova, Romania?!?
Doar dumnealor au dreptul sa se bucure de aceasta reusita colectiva?
Sa le fie rusine!!!
Jurnalstii sunt infailibili, te rog…
Cred ca e un eufemism sa le numiti paradoxuri, de fapt e doar ipocrizie, de acolo contrastul intre ce se pretinde si ce este
Nu stiu de ce citindu-le mi-a vent in minte o spusa a lui Lowell, “diavolul nu iubeste nimic mai mult decit intoleranta reformatorilor” , pentru ca e un dat, ipocrizia fiind mereu ocupata cu a gasi defectele altuia, a le “corija”, a imbunatati mereu pe altii si a ignora propriile greseli e automat intoleranta. Si aceasta e o dimensiune importanta a ce se intimpla in Romania cu pretentii de europenism: violentza ipocriziei reformatoare a ajuns de-a dreptul paralizanta.
Sigur c paradox e ironic spus. Mai degraba sunt nepotriviri, ipocriie, cum spui. Care vin din lipsa de sinceritate.