În scurtul meu mandat de ministru al economiei ( opt luni în 2013) am fost unul dintre promotorii a ceea ce numeam La renaissance industrielle. Am lansat acest concept într-o conferință de presă la Bruxelles, împreună cu Jose Manuel Barosso, președintele Comisiei Europene, și cu Antoni Tajani, comisarul pentru industrie. Am susținut conferința și am răspuns jurnaliștilor în patru limbi europene (franceză, engleză, italiană și spaniolă). Împreună cu Arnaud Montbourg, ministrul francez pentru dezvoltare industrială, cu cel polonez ( nu-mi mai amintesc numele lui) și cu Antoni Tajani, pregăteam pentru februare 2014 documentul european privind renașterea industrială. Stabilisem cu comisarul Tajani să vină în noiembrie 2013 în România, pentru a lansa programul de redresare privind siderurgia. Am reușit să includ România în grupul CARS 2020, clubul de elită al producătorilor de automobile din Europa, alături de Germania, Franța, Italia, Spania și Cehia. Am participat la conferințele miniștrilor economiei al grupului de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia) cu statut de invitat permanent. La conferința din Dubai a miniștrilor economiei ( au participat câteva zeci) am fost ales de CNN să prezint rezultatele conferinței, într-un interviu care a și fost postat pe blog. Am efectuat vizite în numeroase țări care prezentau interes economic pentru România ( de pildă, în Mexic a fost prima vizită a unui ministru român în secolul XXI – !?!). Am conferențiat în universități și institute diplomatice din mai multe țări ale lumii. Și altele pe care nu mi le mai amintesc acum, toate doar în câteva luni, după care am fost atacat cum bine știți.. S-a dovedit că felul ăsta de a face diplomație economică nu e bun pentru România. Bine pentru România e ceea ce arată acest studiu, care ne poziționează, în mod rușinos, la coada Europei, chiar în urma unor state de zece ori mai mici ca noi.
http://www.politico.eu/interactive/power-matrix-charting-the-eu-players-by-country-european-council-national-capitals-leaders-ambassadors/
Deocamdată, mergem la denie. După aceea, ne mai gândim.
Si eu merg
@ cris,
deja am ajuns in Moldova. Lasa-ma, te rog, sa-mi trag sufletul. Iti voi raspunde maine, insa trebuie sa ma gandesc, o parte dintre problemele ridicate de tine nu se regasesc in Romania. In plus, imi amintesc de niste fotografii trimise de tine, unde se vedea bine, un sustrat nemaivazut.
lasa ca nu te grabeste nimeni Nici pe mine nu ma grabeste nimeni – in afara de haituiala de la spital desigur.
Da, asta ti-am trimis ca imagine https://en.wikipedia.org/wiki/Ultisol#/media/File:Nc-red-clay-soil-2.jpg
Asta am sub o pojghitza de nici 10 cm de pamint. Ba chiar mai rau, lutul e rosu, apoi galben apoi gri, si se face sau ciment sau plastilina lipicioasa. Sa vad cind sap din nou adica weekendul asta daca nu ma ploua – ma tot ploua de citeva zile, poate reusesc sa trag o poza mai sugestiva cu cele trei straturi de care vorbesc. Ei nu-i nimic ma simt si eu ca Scarlet O’Hara chit ca n-am ferma decit gradina. De asta in sud nici nu prea vezi culturi de griu sau porumb, in genere bumbac – rezista bine la uscaciune si orez – cu system de irigatii, cu santuri ca la chinezi. Asta spuneam, daca si-ar rupe romanasii nostri spinarea si lopetile pe asa ceva – cum am facut eu, ar putea cit de cit sa aprecieze ce binecuvintare e pamintul romanesc si le-ar fi mai drag de ce au.
@ VV
Scuze de asemenea conversatie, e boala grea asta cu gradina. Uitati-va la fotografia de deasupra si va trimit niste poze cu gradinitza plantata de mine, jungla, cam asa sunt gradinile de aici; cred ca de asta sunt si oamenii mai oameni, ca sa cresti asa ceva pe asemenea uriciune de lut e munca grea, trebuie sa-ti fie drag de ce faci si vrei nu vrei pastrezi un grad de smerenie si simplitate tot rupindu-ti miinile si ingrijind fiecare lastar.
Aaaa, si sa stiti ca si aici ca in Romania pacientii aduc la clinica cite ceva facut de ei, castraveti, rosii, dovlecei, pere, trandafiri, din gradinile lor, si o fac cu tot dragul in ochi, e munca lor, asa cum munca noastra e sa-i tinem sanatosi sa aiba grija de gradinile lor – suntem ca un fel de familie cu citeva mii de oamenii, facem schimb si de conserve, de sfaturi, de butasi, deh, ca la tzara. Mai ca nu e zi acum primavara sa nu vezi cutii cu lastari pe care le tot schimbam intre noi in clinica, hostia, hortensii, bulbi de lalele, capsuni, mai si cite un copacel – aoleu, mai apare vreun fanatic al DNA sa spuna ca e spaga :), Doamne in ce anormalitate si rigiditate neomeneasca s-a ajuns in Romania.
Si eu am o curte plina de plante. Am magnolii, tufe de liliac, lalele, trandafiri.
….mmmmm, este cam ciudata “gruparea” de piese vegetale pe care ati postat-o. In general, o amenajare trebuie gandita in asa fel incat sa ofere un spectacol pe toata perioada anului.
Okay, anul poate incepe cu Magnolia, lalele si apoi sa continuie cu liliacul. Asta ar fi printre primele care infloresc, insa prima care infloreste este Fosythia. Este o splendoare acest arbust.
Cat despre Magnolia, personal nu sunt prea incantat. Este o planta frumoasa doar atunci cand infloreste, apoi…nu mai spune nimic.
Totusi, daca dorim sa fim perfectioniosti, este altceva care infloreste mult mai devreme, chiar din decembrie, daca este ceva mai caldut. Vorbesc despre Jasminum nudiflorum. Arata supreb !
http://www.whatgrowsthere.com/grow/2011/03/01/winter-jasmine-rising/
In textul ăla cu achitarile, o doamna era acuzată de luare de mită pentru că primise 200 de răsaduri și unelte de grpdinărit !?
…sti, cred ca inteleg prin xce treceti.
Aelasi lucru se-ntampla si cu mine, insa la dimensiuni microscopice.
Proiectezi o amenajare(gradina), stai de vorba cu clientul 1-2-3 luni, incerci sa descoperi ceea ce doreste, apoi discuti cu el cum ar trebui sa arate la final.
In sfarsit primesti okay-ul dupa care, eventual, executi lucrarea, pui plantele in opera.
Undeva spre final, sau dupa ce ai plecat, beneficiarul aduce modificari importante, asta pentru ca el crede, ca dupa atatea luni de discutii, le stie pe toate.
In plus, Internetul, are solutii “bune” pentru toate.
Ramai cu un gust tare amar si tot te intrebi de ce omul nu a mers pana la capat pe mana specialistului.
Sunt sigur ca va doare inima dupa tot ce ati facut si apoi au venit altii si au daramat.
Este frustrant.
Paşti fericite !
Si tie, Radu !
Paște fericite tuturor!
Sunt blocat-de rusine.Mereu-mereu codasi.
Esti unul dintre putinii care se rusineaza, din păcate. Si poate ca altora ar trebui s le fie mai mult rușine.