Care sunt adevăratele ținte ale luptei împotriva corupției?

În Italia anticorupția prilejuia, în anii optzeci, un adevărat război împotriva rețelelor mafiote. Vă amintiți, probabil, de serialele pe care le vedeam la televiziunea bulgară, unde carabinierii și procurorii se luptau pe viață și pe moarte cu tot soiul de răufăcători plini de cruzime și lipsiți de scrupule. Unde sunt rețelele mafiote împotriva cărora luptă poliția și procuratura în România?

Să vedem care sunt țintele luptei împotriva corupției. Călin Popescu Tăriceanu, prim-ministru, care a zis că cineva nu-i era prieten și există “indicii rezonabile” că era. Victor Ponta, prim-ministru, care, în calitate de avocat, a primit, pe contract, bani de la un alt cabinet privat de avocatură. Adrian Năstase, prim-ministru, care a primit termopane în schimbul unor bani care nici măcar nu erau tipăriți când i-a dat. Traian Băsescu, președinte, pentru că a cumpărat un teren prea ieftin. Ecaterina Andronescu, ministru, care a acceptat niște computere pentru Politehnica din București. La fel încă vreo câțiva miniștri (Valerian Vreme, Alexandru Anthanasiu) care nici nu ei nu știu de ce sunt cercetați. Eu, Varujan Vosganian, ministru, pentru că am acordat un bonus ca să salvez zece mii de locuri de muncă. Doi miniștri (Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu), pentru că au sprijinit, prin ordonanță de Guvern, salvarea unei rafinării și alți doi (George Pogea și Sebastian Vlădescu), pentru că n-au vândut niște acțiuni ale statului la timp. Un ministru de externe (Titus Corlățean), pentru că n-a deschis niște secții de votare. Un președinte de partid (Liviu Dragnea) pentru că a îndemnat cu prea mult elan oamenii să meargă la vot. Un ministru (Constantin Niță), care a intermediat înțelegeri economice. Un alt ministru (Laszlo Borbely), pentru că cineva și-a amintit că a dat cuiva, într-o benzinărie, niște bani, dar nu-și amintește cine era persoana care i-a primit și nici dacă erau pentru Borbely. Un primar (Olguța Vasilescu), care a solicitat unor firme care lucrau cu primăria să zugrăvească niște blocuri. Un președinte de consiliu județean (Cristian Adomniței), care a semnat că s-a tipărit o carte care încă nu era gata. Un alt primar (Gheorghe Nichita) pentru că își fugărea iubita cu jandarmii. Un vicepreședinte de Cameră (Ludovic Orban) pentru că a cerut niște bani pe care nu i-a primit. Primul autor al unui transplant de inimă (Șerban Brădișteanu), pentru că l-a ținut o zi în plus la spital pe Adrian Băstase. Legenda vie a transplanturilor de piele (Ioan Lascăr) pentru că a semnat că o secție era gata și nu era. Irinel Popescu, autorul primului transplant de ficat, Vasile Astărăstoae, unul din cei mai renumiți medici legiști din Europa, majoritatea oncologilor din România etc.etc. Să nu uit, distinsa profesoară și specialist Doina Azoicăi, pentru că a primit mită un inbric și o tavă din cupru, în valoare de câteva zeci de euro.

 

Lista este mult, mult mai lungă. Cam de fiecare data, cercetările au început cu breaking news, uneori cu arestări preventive și, în orice caz, cu multă zarvă. Și tot așa, acuzele au fost împănate cu abuz în serviciu, trafic de influență, grup criminal organizat, spălare de bani, complicități de tot felul, ca să încânte auzul. Iar pricinile găsite unora și altora de către Agenția Națională de Integritate completează acest tablou grandios al luptei împotriva corupției din România.

 

 

 

Nu doresc să abordez în profunzime vreun caz anume, nu am alte informații decât cele oferite de presă. Nefiind membru în comisia juridică a Senatului, nici în privința colegilor mei senatori cercetați nu știu prea multe. Dar atât pot înțelege, că mai toți demnitarii români de după 2000 care n-au avut inspirația să aleagă tabăra care trebuie ori să se retragă la timp, sunt cercetați, arestați sau condamnați: un fost președinte, trei foști prim-miniștri, mai toți miniștrii finanțelor, ai economiei, ai transporturilor și comunicațiilor, mai toată elita medicală, cei aflați în topul averilor, asfaltagii și industriașii locali etc.etc.

 

Când lupta împotriva corupției are atâtea trofee, e, totuși, cazul să ne întrebăm: cine sunt corupătorii? Care sunt rețelele mafiote care duc la un astfel de dezastru? Care este capul caracatiței și care sunt brațele ei? Cum de serviciile secrete, procuratura, Interpolul etc.etc. au lăsat ani de zile ca lucrurile să meargă astfel și abia de un an-doi au început să acționeze?

Lupta aceasta se dă împotriva politicienilor sau împotriva infractorilor? Și dacă se dă împotriva infractorilor, unde sunt infractorii care nu sunt politicieni?

 

S-ar părea că nu avem astfel de infractori. Avem delatori și politicieni. Și încă ceva interesant. Deși în multe domenii capitalul strain reprezintă peste 90%, trofeele luptei împotriva corupției se numără exclusiv din rândurile capitalului românesc.

 

 

58 Responses to “Care sunt adevăratele ținte ale luptei împotriva corupției?”

  1. sfarma-piatra spune:

    Lupta anti-coruptie, PE DRACU ! Nu e nici o lupta anti-coruptie ! E doar un exces de zel ca sa mai capete Codruta si NKVDNA-ul ei ceva fursecuri poate si o decoratie si o Coca-Cola de la Ambasada, asta-i tot.

  2. Adam Mares spune:

    Infracțiunea de abuz în serviciu poate fi reținută în mod gradual, în funcție de gravitatea faptelor:
    * Neglijenţă în serviciu (adică abuz din culpă, art. 298 Cod Penal). Avem încălcarea legii, avem prejudiciu. Nu avem intenţie, nu avem folos necuvenit. Închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă.
    * Abuz în serviciu (art. 297 Cod Penal). Avem încălcarea legii, avem prejudiciu, avem intenţie (căci altminteri ar fi neglijenţă în serviciu). Nu avem folos necuvenit. Închisoare de la 2 la 7 ani.
    * Abuz în serviciu în formă agravantă (art. 13.2 din Legea anticorupţie 78/200). Avem încălcarea legii, avem prejudiciu, avem intenţie, avem folos necuvenit. Închisoare de la 2 la 7 ani plus o treime din pedeapsă.

    • Mihail spune:

      Nu inteleg, este tot un drac ?

      • Adam Mares spune:

        Mihai Radu

        “Pe scurt despre abuzul de abuz în serviciu pe FB și isteria cu “scapă corupții”:

        1. Cum a putut să fie gândit și redactat, apoi votat un articol (e vorba de 297) din Codul Penal în care să figureze expresia “mod defectuos”?
        Doar cinea care nu a făcut un semestru de Drept sau cineva care a urmărit asta putea să formuleze astfel acest articol despre abuzul în serviciu:
        “Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

        E uimitor cum DNA, în primul rând, nu a cerut clarificarea acestui articol.
        Și încă ceva: se lasă impresia că abuzul în serviciu e singura faptă prin care un politician poate fi băgat la pușcărie.
        Există o secțiune specială cu infracțiunile de corupție: luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă.
        O altă secțiune cu infracțiunile de serviciu: delapidarea, purtarea abuzivă, abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, uzurparea funcţiei, conflictul de interese, violarea secretului corespondenţei, divulgarea secretului de stat, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, neglijenţa în păstrarea informaţiilor, obţinerea ilegală de fonduri, deturnarea de fonduri.

        2. În articol nu se specifică nimic despre intenție și despre beneficiu.
        Mai exact: cineva poate greși. Pentru asta de la 2 la 7 ani? Fără să fi avut vreun beneficiu?… Aici ar fi discuția unor măsuri administrative: pierderea postului etc.

        Legea 78/2000 de combatere a corupţiei vine și zice: în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut un folos necuvenit pentru sine ori pentru altul, pedeapsa se majorează cu o treime. Deci între 2 şi 7 ani plus o treime.

        Deci, e evident, că abuzul în serviciu din Codul Penal este definit fără prejudiciu. Pare cumva aiuritor.

        În Codul Penal din 1968, cel în vigoare până la ultimul, specifică în același articol despre abuzul în serviciu intenția și folosul.

        Repet: pentru claritate, pentru eliminarea oricăror șanse de “atacare” la CCR, tocmai DNA-ul ar fi trebuit să ceară modificări pe acest articol. Altfel, te poți gândi că-i convine foarte mult formularea fără cap și coadă.
        Nu mai zic de strategia grețoasă de-a ridica poporul: scapă toți corupții, vor intra peste voi în case, vă vor fura bibelourile!”

        • Exact asta a fost tema mea. Procurorul considera ca nu trebuia sa ajut firmele cu bonus. Ba m-a bagat si la subminarea economiei nationale. Pe vremea comunistilor pentru asta se dadea condamnare la moarte prin impuscare. Acum as fi scapat cu 25 de ani.

  3. Adam Mares spune:

    Marius Ghilezan:
    “Clotilde Armand, prin firma sa, încasează 17.500 Euro/km de autostradă pe tronsonul Braşov-Comarnic pentru studiul de fezabilitate.
    Asta după ce altă firmă unde era director a ras bugetul CNADR cu 50 de milioane de Euro pentru Autostrada Bechtel, care nu există decât într-o limită de 41 de km.
    Clotilde încasează anual milioane de euro de la CNADR.
    De aici l-a împrumutat şi pe Nicuşor Dan care luptă împotriva sistemului.
    Asta da lovitură dată sistemului. Să-l critici şi să-i papi banii.
    Aş fi curios cine e în spatele duduii Clotilde.
    Bursa transferurilor anunţă mutarea sa primejdioasă la PNL.”

  4. emi spune:

    Ma intreb, de ce ne sunt atat de fragili politicienii?!? :)
    http://fiimplinit.ro/nu-exista-greseli-exista-alegeri/

    • emi spune:

      Vibratia alegerii atrage/rezoneaza (cu) vibratia consecintei:
      http://fiimplinit.ro/acolo-unde-esti-acolo-ai-vrut-sa-fii/

      • Mihail spune:

        @ emi,

        te incapatinezi ca sa treci, cu forta, batranica strada.
        Asta, fara ca sa o intrebi daca chiar vrea sa traverseze.

        Ti se pare ca ai descoperit buricul Pamantului, drumul catre Iad. Esti atat de incantata de “descoperirile” tale, incat ai decis ca trebuie sa-i “hranesti” si pe altii, cu forta.
        Inteleg ca esti la o anumita varsta, dar nu se poate ca sa-ti fi pierdut ratiunea atat de mult.
        Chiar nu poti sa intelegi ca esti deplasata ?
        Ce naiba cauta chestiile alea ale tale pe un blog unde se discuta politica ?

  5. cris spune:

    @ VV

    Cel putin modul in care se poarta fata de medici e dincolo de orice limita: procurorii au inceput sa se substituie specialistilor intr-un domeniu in care nu au nici macar o pregatire minima; in plus LEGAL nu au dreptul sa imterfereze cu libertatea de decizie a medicului – va dau legea romaneasca mai jos. Ei considera ca pot dicta unui medic ce sa faca, pe cine sa ingrijeasca si pe cine nu. Asa ceva e nazist, stalinist sau taliban, si, iar, vedeti mai jos de ce o spun, nu exagerez.

    Legea 74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic

    Pe scurt: profesiunea noastra inseamna independenta si libertate in decizia medicala, nediscrimatoriu, fara sa ni se impuna ingradiri. – pardon, in Romania numai justitia are voie sa fie independenta? – legal, nu, profesiunea noastra are acelasi drept.

    ART. 374

    (3) Deciziile şi hotărârile cu caracter medical vor fi luate avându-se în vedere interesul şi drepturile pacientului, principiile medicale general acceptate, NEDISCRIMINAREA între pacienti, respectarea demnităţii umane, principiile eticii şi deontologiei medicale, grija fata de sănătatea pacientului şi sănătatea publica.

    ART. 375

    (1) În scopul asigurării în orice împrejurare a intereselor pacientului, profesia de medic are la baza exercitării sale INDEPENDENTA SI LIBERTATEA PROFESIONALA A MEDICULUI, PRECUM SI DREPTUL DE DECIZIE asupra hotărârilor cu caracter medical.

    (3) În legatura cu exercitarea profesiei şi în limita competentelor profesionale, MEDICULUI NU II POT FI IMPUSE INGRADIRI PRIVIND PRESCRIPTIA SI RECOMANDARILE CU CARACTER MEDICAL
    avându-se în vedere caracterul umanitar al profesiei de medic, obligaţia medicului de deosebit respect fata de fiinta umană şi de loialitate fata de pacientul sau, precum şi dreptul medicului de a prescrie şi de a recomanda tot ceea ce este necesar din punct de vedere medical pacientului.

    Ce surpriza, am dreptul sa decid ce fac si ce prescriu? nu ca e normal, asta e legea – atunci cum vii ru procuror si imi spui mie ca oncolog de pilda ca tu stii mai bine decit mine ce sa prescriu si ce nu si trimiti 77 de oncologi in judecata pentru ca ar prescrie generice de care ar fi aflat de la nu stiu ce congres, adica pe nimic???? Cum imi spui tu mie cit sa tin pe cineva in spital sau cind sa internez si cind nu cum ai facut la bradisteanu? Incalca legea cu nesimtire, si nu e niciun dubiu aici, e un abuz fara seaman. Nu exista sa condamni medici fara niciun fel de expertiza a niciunui alt medic sau a colegiului medicilor, asa cum se face intr-o lume, nu ca asa ni s-a traznit noua, ci pentru ca tine de caracterul de independentza si libertate a profesiunii. Si totusi asta se face in Romania.

    • cris spune:

      Este obligatia noastra sa ingrijim pe ORICINE, INDIFERENT CINE E, si dracul gol daca e pentru vreun alt x sau y.

      E statuat in Declaratia de la Geneva a WMA (World medical association) de la 1948, data simultan cu Drepturile omului, si ca si aceasta din urma e consecintza a ororilor naziste – amintiti-va ca, dincolo de unii ca Mengele, medicii internati in lagare au fost obligati la orori, ori ca in Romania comunista psihiatrii erau folositi pentru eliminarea unor dusmani politici. Romania e parte a asociatiei mondiale a medicilor. WMA e afiliata si ea ONU alaturi de OMS. Ce spune aceasta ca juramint medical, caci asta e declaratia, juramint medical si statutul nostru profesional international:

      “Nu voi permite consideraţiilor de vârstă, boală, dizabilităţi, credinţă, origine etnică, sex, naţionalitate, AFILIERE POLITICA, rasă, orientare sexuală, STATUT SOCIAL sau oricărui alt factor să intervină între datoria mea şi pacientul meu.(..) Nu îmi voi folosi cunoştinţele medicale pentru a viola drepturile omului şi libertăţile sale civile, NICI CHIAR SUB AMENINTARE.”

      Imi place sau nu am obligatia sa am grija si de un criminal daca trebuie, am obligatia sa o fac nu sa ma spal pe miini si sa dau pe unul afara din spital care are nevoie de ajutor ca nu-mi place ca are catuse la miini sau ca asa imi spune un procurer sau chiar imi pune cineva pistolul la timpla. Nu am dreptul sa fac vreo deosebire intre cel cu catuse si cel fara catuse, intre pesedist si penelist, agreat de procuratura si neagreat de procuratura: toti, indifferent cine sunt, au un drept fundamental la viatza, si nimeni nu are dreptul legal sa ma amenintze sa fac sau sa nu fac ceva. Cum vii tu procuror sa ma pedepsesti.ca NU incalc legea, cum poti sa imi impui sa o calc doar ca e vorba de cineva pe care l-ai arestat tu?

      Declaratia de la Geneva e baza etica a multor legi, a celei a profesiunii dar si a altora. e de pilda baza legislatiei care spune ca Urgentza nu are voie sa respinga un pacient, sa-l lase sa moara in fata spitalului, indifferent cine e. Ce urmeaza prezentarii in urgentza, internare sau transfer e judecata medicala, scurt, nu a procurorului, din acel moment procurorul nu poate dicta medicului nimic, darmite sa-l aresteze ca are grija de cineva? Nu exista nicio discutie, ce au facut in cazul Bradisteanu ca si acum in cazul medicilor din Constanta e in completa ignorare a legii noastre de functionare si a unor dreturi internationale la fel de importante ca cele ale omului…. ce le pasa, nu? sunt oricum un “lux”….

      Aceasta declaratie de la Geneva nu e ceva pur teoretic, e cea care face ca o organizatie cum e Crucea Rosie sau asociatii ca medicii fara frontiere sa isi permita sa mearga si in zonele de razboi, e motivul pentru care a omori un medic in zona de lupta e absolut odios si condamnat international. In mod real, este baza si apararea noastra legala ca medici pentru neutralitatea noastra in orice conditii. Detest medicii care conditioneaza actul medical, nu au ce cauta ca medici, incalca acest principiu violent si nu au ce cauta in medicina, trebuie sa li se retraga licentza – dar si aici judecata si sanctiunea trebuie sa fie profesionale inainte de orice -, dar nu mai putin pe procurorii care s-au purtat fata de acei doi medici de la Constantza, ca si fatza de Bradisteanu, cu nimic diferit de nazistii, securitatea lui ceausescu, talibani, isis sau altii asemenea care doresc sa forteze mina unui medic sau ii decapiteaza pe medici fiindca “le ingrijesc dusmanii” .

      Un medic nu poate pune in primejdie viatza cuiva pentru ca asa il obliga un procuror, poate “gresi” in favoarea pacientului, e acceptabil, ( unde Dumnezeului in lume ati vazut vreun medic condamnat ca a fost prea grijuliu fatza de un pacient, indifferent cine e acela???) dar niciodata in detrimentul lui. In aceste conditii, acel procuror care amenintza si aresteaza fiindca nu joaca medicul cum i se dicteaza devine instantaneu la fel de criminal ca nazistii… o spun foarte apasat, tinind cont ca incalca nu doar o lege romaneasca ci o Conventie internationala la fel de importanta si atasata Declaratiei drepturilor omului fiindca se refera de fapt la dreptul la viatza, data tocmai in urma ororilor naziste. Obliga medicul sa incalce o valoare etica fundamentala a medicinei si statuata legal international, prin amenintzare sau chiar arestare.

      Va deranjeaza cind un medic isi incalca statutul si nobilitatea profesiei si cere bani…. cind e obligat de un procuror la ce sa prescrie, pe cine sa interneze sau nu, cum sa trateaze pe cineva nu va deranjeaza, nu vi se pare ca e o conditionare inacceptabila?

    • O sa vina o zi cand toate astea se vor plati.

  6. Filip G spune:

    Fundatia economica a lui Ponta a stopat drumul lui Ponta spre functia de Presedinte a Camerei Deputatilor.
    Inca o previziune a mea bifata. :D
    Ponta vrea orice functie de presedinte………..deja devine obsesie. :D

  7. Mihail spune:

    @Filip G.

    Tu ai niste obsesii, împreună cu emi.
    Ea, a dat-o pe latura “mefitatiei”, descoperind niste lecturi, pe care altii le citesc la vârsta de 20 de ani. In cazul ei, fie ca vrei sau ni, ea te traversează strada.
    …Tu, nu faci nimic altceva, decât ca sa subliniezi cat de bun profet esti. De parca tine minte cineva ce tot “profetesti”.
    Bine-bine, am inteles ca nu-l inghiti pe Ponta, insa, in schimb, l-ai vota “de o suta de ori” pe sasalau.
    Asta este tragedia tarișoarei noastre, sunt atât de multi care refuza sa invete ceva, chiar si dupa ce le cade tavanul in cap de o suta de ori.
    Datorita fie, al lui emi, avem conducătorii pe care voi ii meritati.

    • emi spune:

      Ai si tu dreptate, poti alege sa urasti sau invidiezi din tot sufletul, doar asa poti experimenta emotiile, asta nu inseamna ca nu poti alege la un moment dat si altceva. Eu doar incerc sa va amintesc ca puteti vibra la orice nivel alegeti si puteti trai si experimenta EXACT ceea ce va doriti.

  8. Adam Mares spune:

    „În momentul acesta nu ştim câţi medici avem în România, nu ştim cum sunt plătiţi, nu ştim exact cât cheltuim pe medicamente, nu ştim câte plăţi informale sunt, nu ştim cu exactitate de ce o operaţie costă mai mult într-un loc decât în altul din perspectiva Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)” – Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.
    Poate cea mai grava declaratie despre un sistem care cheltuie 8 miliarde de euro pe an si nu stie pe ce.

    • cris spune:

      bate cimpii si e periculos in ce face. Spune ca vrea sa DESTRUCTUREZE…. scuze, sanatatea are nevoie de structurare – si asta faci daca vezi ca e haos, structurare – nu de detructurare ( ca a tot fost destructurata sanatatea pina la oase de zeci de ani) : “Este un sistem feudal şi sper ca până la sfârşitul acestui mandat să destructurăm câteva lucruri”.

      In acelasi timo insa, de pe timpul fostului, nu s-au incheiat inca niste contracte obligatorii cu CNAS-ul: CNAS-ul nu a trmis nici pina acum contractele – si termenul e 1 iulie, iar pentru asta medicii de familie ramin si fara contract, si platind amenzi, si pasibili de pirnaie si absolut in incapacitate de a vedea pacienti si deconta deci a plati salarii implicit, sau a prescrie medicamente compensate.

      Mai bine sa se ocupe de asa ceva, dar si de stabilirea preturilor la medicamente care iar e un termen deposit. Si de stabilirea conditiilor de rezidentiat: medicii nu invata o bibliografie intr-o luna pentru examen, fiindca vorbesti de mii de pagini si mai ales cu multi care deja muncesc nu doar cu absolventi (e in octombrie sau noiembrie mi se pare deci vreo 4 luni…)

      Asta e realitate. Si pe asta il doare in fund, ca n-are habar, ocupatia lui e sa se mire si sa destructureze: sta citeva luni ca ministru si el destructureaza in loc sa aiba grija de niste termene deja depasite si care pot creea un haos fara seaman.
      http://www.dcnews.ro/amnistie-sau-blocam-sistemul-de-la-1-iulie-medicii-negocieri-dure-cu-noul-ministru_508223.html

      in fine, probabill trebuie sa se mai arunce niste praf in ochi fiindca e in offside cu multe, ca asa e la moda, sa nu platesti medicii nici macar cu mizeria de salariu care li se da, sa nu dai spitalelor finantzarea de care au nevoie, ci sa-i bagi la puscarie. Succes, ce mai pot spune.

    • Cum nu stim cati medici avem???

  9. cris spune:

    VV, va rog sa-i spuneti multumesc domnului profesor Astarastoae din partea mea

    http://www.dcnews.ro/vasile-astarastoae-spune-de-ce-nu-a-comentat-cazul-celor-77-de-medici-oncologi_508295.html

    e singurul care vad ca mai are puterea sa spuna ceva – si ce spunem, un medic din Romania si unul de la capatul celalalt al pamintului e aproape identic dupa cum vedeti, referitor la prostia cu oncologii.

    …..

    Nu stiam si de absurditatea asta, ca cei 77 de oncologi sunt cert hoti ca nu si-au luat diplomele pe loc ci li s-au trimis prin posta… Poftim???????

    Dar la toate conferintele si congresele care ofera credite de educatie medicala asa este!!!! Iti trimit hirtia cu creditele prin posta, citeva saptamini dupa!!!! Oriunde in lume: eu nu mi-am luat niciodata hirtia de credite pe loc, de multe ori si abia la un an dupa, daca am catadicsit sa o fac – n-am nevoie, imi fac creditele altfel, ma duc la o conferintza ca ma intereseaza. DNA m-ar considera criminal si ma baga la puscarie pentru asa ceva???? Iertati-ma dar sunt nebuni. si daca acceptati sa ramina o tara fara o treime din oncologi pentru asemenea prostie, intr-adevar Romania merita sa-i plece toti medicii.

    ( Exact asa cum spune domnul profesor de multe ori nici nu luam creditele de la conferintele la care mergem, daca oricum citim on line si asa ne adunam credite, citim carti sau reviste, sau le luam ducindu-ne la examene. Eu anul trecut am facut peste 200 de credite, pentru ca citind mult on line mi se inregistreaza automat, si asta e deja de 8 ori mai mult decit cerintele anuale pentru licentza (25)…. Credeti ca ma mai intereseaza sa iau o diploma de la conferintele saptaminale la care ma duc? Cum e posibil sa bagi un medic la puscarie ca I se trimite diploma cu niste puncte acumulate, numite credite, prin posta si asta ar fi dovada de hotie???? …. Ce mentalitate au astia? – seamana cu cea pe puncte comunista, de specialisti facuti “pe puncte”, atit ii duce mintea, ca medicii sunt facuti pe puncte. Halal DNA, de prostie nu am ce zice, problema e ca prostia asta e un abuz si ca se lasa cu nenorocit de vieti. )

    Mda, vad ca domnul profesor da un numar inca mai mic de oncologi, sub 270 pe care l-am citit eu, din care 112 sunt rezidenti. Adica astia vor sa bage la puscarie aproape jumatate din totalul de oncologi din Romania, pentru ca nu si-au luat punctele de credit pe loc ci li s-au trimis prin posta, asta e dovada ca sunt corupti. Ce mai aflu acum e si ca sponsorizarea a fost de la firma pentru GENERICE care oricum sunt mult mai ieftine, si ca ar promova generice !!!! nu de la vreo firma farmaceutica mare procducatoare de nu stiu ce medicament de mii de euro???? Poftim, dar nu-I baga la puscarie pe alti medici care nu ar promova generice si ii acuza ca promoveaza medicamente trade name scumpe fata de genericele ieftine???

    Scuzati-ma, am o singura concluzie, cind acuzi oameni pentru nimic, si dupa cum iti convine de lucruri opuse dupa cum se vede. pe unii ca prescriu generice, pe unii ca dau trade name, si ca indraznesc sa nu fie facuti “pe puncte”, adica indifferent ce fac sunt vinovati, inseamna ca ai un plan clar: ca e destructurarea completa a medicinei sau doar dorintza DNA de a-si mai pune niste pene glorioase in fund, nu conteaza, dezastrul va fi acelasi.

  10. Mihail spune:

    @ emi,

    nu am, absolut, nicio traire, emotie, sentiment, fata de tine.
    Doar un gol imens.

  11. Filip G spune:

    ”Intr-o zi un florar a mers la un frizer pentru o tunsoare. După tunsoare, el a întrebat despre factura lui, iar frizerul a răspuns, “Eu nu pot accepta bani de la tine, eu fac asta în folosul comunităţii în această săptămână.”Florarul a fost mulţumit şi a plecat din magazin.

    A doua zi când frizerul a mers sa deschidă atelierul său și a găsit la uşa lui un “multumesc”, cărţi şi un buchet mare de trandafiri roșii, pentru el.
    Mai târziu, un poliţist vine pentru o tunsoare, şi atunci când el încearcă să plătească factura lui, frizerul a răspuns din nou: “Eu nu pot accepta bani de la tine, eu lucrez în folosul comunităţii în această săptămână. “Politistul a fost fericit şi a părăsit magazinul.

    A doua zi când frizerul a mers sa deschidă atelierul său, a găsit la usa lui un “multumesc”, cărţi şi o duzină de gogosi, pentru el.
    Apoi, un parlamentar a venit pentru o tunsoare, şi când a vrut să plătească factura lui, frizerul a răspuns din nou: “Eu nu pot accepta bani de la tine. Eu lucrez în folosul comunităţii în această săptămână. “Parlamentarul a fost foarte fericit şi a părăsit magazinul.

    În dimineaţa următoare, când frizerul a mers sa deschidă atelierul său și a găsit o duzină de deputati si senatori aliniați, în aşteptare pentru o tunsoare gratis.
    Aceasta ilustrează diferenţa fundamentală dintre cetăţenii ţării noastre şi politicienii care-i conduc.
    Atât politicienii, cât şi scutecele trebuie schimbate cat mai des … pentru acelaşi motiv!”
    Previziune pentru toana electorala. :D

    • emi spune:

      TOANA ELECTORALA… :) :) :)

      • Filip G spune:

        Fiecare partid cu toanele electorale,de proiecte nici vorba.
        Fiecare cu toanele si obsesiile lui…..daca cade TOANA intr-o toamna e aritmetica de mandat……….. :D

        • Mihail spune:

          @ Filp G,

          Ce bine va sta la amândoi, alături.
          Filp + emi = love

          PS: ar fi bine sa o duci, periodic, la un control. La cap.
          Este cam tra-la-la seniora.

          • emi spune:

            La inima, gandacel, la inima, pentru ca e mult mai puternica decat “capul”.
            Apropo, din 2012 suntem din nou in matriarhat, ar fi bine sa te adaptezi si tu…

    • Lasă vrăjelile. De ce crezi ca esti mai breaz dect mine și ai făcut mai multi oameni mulțumiti?

      • emi spune:

        Adevarul e ca in acea saptamana frizerul ar munci zi lumina, iar dupa ar soma. Toata comunitatea ar sta la coada, ba ar veni si de prin alte parti. Asta nu inseamna ca unii nu ar sfida randul intrand in fata :)

  12. emi spune:

    Daca macar 10% din ce spune acest domn este adevarat, voi avea tot mai putin timp sa va deranjez.
    https://www.youtube.com/watch?v=wFQQ0kEi36U

  13. Radu Alex Vasilescu spune:

    Pe mine ma amuza ideea ca in Romania coruptia se poate trata doar prin zanganit de catuse.

    E foarte adevarat ca pt unii coruptia e o boala psihica deja – indiferent de cati bani au nu se pot abtine. Respectivii trebuie judecati si condamnati dar in egala masura si fara niciun fel de gluma eu as propune si o internare la psihiatrie pt ca daca ai deja cateva milioane de euro sau chiar sute de mii e nejustificabil sa mai iei spaga. Aici ma refer la judecatori sau medici spre exemplu.

    Mai exista cazuri de coruptie pt care pedepsele ar trebuii sa fie pe sistemul inchizi celula si arunci cheia. Si aici cred ca pe locul 1 sunt medicii care nu opereaza sau trateaza un bolnav daca nu primesc spaga. Ura universala si justificata a romanilor pt aceasta categorie nu merita subestimata. Eu daca as putea as propune cresterea pedepselor in aceste cazuri la 20+ ani de inchisoare.

    Insa din pacate in marea majoritate a cazurilor coruptia din administratie este dictata de 3 lucruri:
    1. salariile de mizerie pe care Parlamentul insista sa le mentina pt multe categorii.
    2. nesiguranta functiilor de conducere, unde postul vine si dispare odata cu puterea politica
    3. aparatul bugetar supradimensionat

    Asupra punctului 3 imi permit sa am cateva remarci – sectorul cu numarul cel mai mare de cadre care la propriu freaca menta este sistemul de invatamant, mai ales cel universitar [dar nici cu programul din scoli si licee nu imi e rusine]. Daca statul ar vrea ar putea sa dea afara cam 30-35% din profesori, sa prelungeasca programul efectiv de munca pentru restul [spre ex. un asistent universitar lucreaza doar 12h pe saptamana in mod efectiv.. iar pe la licee avem cam 20-25h]. Si dupa asta sa le dubleze salariile.

    Despre numarul urias de politisi, jandarmi si militari nici n-are sens sa mai vb. Romania spre ex are aproape acelasi numar de soldati ca Franta… Este o ineptie. Numarul jandarmilor ar putea cu usurinta sa fie redus la 50%, ca nu ne paste nicio rascoala taraneasca sau urbana. Iar despre politisti pai as incepe cu concedierea sectoristilor cu burta pana la genunchi. Prea multi si degeaba.

    Ah si ca tot vorbim de structuri de forta – din aia 12000 de la SRI se pot da afara cam 8.000 si nu se afecteaza nicio securitate nationala.

    Si formula se poate aplica peste tot. Concedieri masive pt ca pur si simplu sunt prea multi platiti degeaba si, dupa aceasta etapa, dublarea salariilor pt restul. Si uite asa s-ar reduce masiv dorinta de spaga a multora si s-ar imbunatatii si sistemul per ansamblu.

    Problema e Romania n-are guvern capabil sa faca reformele necesare. Si din cand in cand mai vine cate un Basescu si primul lucru pe care-l face e sa scada salariile si sa dea afara ceea ce duce sistemul intr-o criza si mai mare.

    Ca sa rezolvam macar partial coruptia si incompetenta Romania are nevoie de mult mai putini bugetari care sa fie mult mai bine platiti.

    • Ein Sof spune:

      Evident ca, in actualul context,  subiectii activi ai infractiunilor de coruptie sunt selectati, cu precadere, din randurile politicienilor. La fel de adevarat este insa si faptul ca, indiferent de calitatea persoanei- medic, functionar public, politician-reglementarile legislative echivoce permit inadvertente grave de interpretare, astfel ca, in functie de conjunctura,  poti fi considerat fie inspirat, fie  infractor

    • Daca ar fi dupa Parlament ar mari salariile. Nu avem prea mulți bugetari, avem prea putini salariati in privat. In România problema e mentalitatea. De cate ori voiam sa schimb ceva, aveam o ostilitate extraordinara din partea tuturor.

  14. Mihail spune:

    @ emi,

    mă scuzi, dar daca este sa mă întrebi pi mini, matriarhatul nu a fost abolit never.

  15. cris spune:

    Scuze, dar m-am saturat de praful in ochi legat de medicina si de atita nesimtire si circ:

    “Nu se pot face operatii, nu sunt blocante neuromusculare.”

    Ca sa evitam aruncatul de praf in ochi:

    1. Nu este un singur asemenea medicament ci sunt mai multe: succinilcolina, atracurium, mitracurium, pancuronium, vecuronium sunt doar citeva. Nu exista nicio scuza de felul ca a plecat o firma ca e pretul la medicamente prea mic si nu avem alternative. Oriunde in lume ai mai multe alternative pentru acelasi grup de medicamente.

    2. Nu este o singura companie care produce si distribuie fiecare din aceste medicamente ci multe. Pentru pancuronium de pilda: Merck, Sandoz, Sagent, Xgen, Hospira, Fresenius, etc.

    Am dat doar sase medicamente din acelasi grup, blocante neuromusculare folosite in operattii/anestezie, fiecare produse/distribuite de cel putin sase companii, deci cel putin 36 de variante ca sa nu lasi spitale fara blocante neuromusculare.

    Si tu minister de sanatate ai avut 6 luni sa previi asemenea problema !!!!!! Saracul, n-a avut timp, sunt noi si tehnocrati, e vina lui banicioiu, sase luni nu e suficient, Serios????

    3. E o problema ORIUNDE in lume, ZILNICA , inclusiv in State si nu duce la “cataclism”, “dezastru” si “mor oameni”.

    SE REZOLVA CONTINUU, nu exista asa ceva ca imi pun palma in fund 6 luni ca minister al sanatatii si vedem ce se mai intimpla, ca pot da vina oricnd pe altul, pe medici, pe manageri, pe ixulescu, igreculescu, ca pot sa prostesc o lume cu “vai a plecat un (unu 1) producator si n-am ce face”, ca nu stiu prostii de romani ca sunt zeci si zeci de companii, si nici nu stiu cite medicamente care fac acelasi lucru exista. Si cind vad ca nu si nu , trimit corpul de control sa taie capete in spitale si apoi urlu: sa vina DNA si… ?????
    si nimic, gata, am rezolvat cu ceva circ….. oamenii mor mai departe, sistemul functioneaza mai departe in aceeasi nesimtire si lipsuri cronice.

    CIT de curenta si extinsa e problema oriunde chiar si la virful medicinei si sistemului de sanatate, ala American si mai ales cum se rezolva: cefepime, cefalosporina pe care o tot folosim, alerta de reducere de stocuri din mai 2016 in State,,acum vreo 2 saptamin. Informatie: cine o produce si distribuie, de ce are shortage, pina cind, ce companii o produc si de unde poti cumpara, cind se termina shortage-ul. – adica predictibilitate, solutii, continuitate
    http://www.ashp.org/menu/DrugShortages/CurrentShortages/Bulletin.aspx?id=1176

    Dati click pe link-ul din stinga “current shortages” – sunt cel putin 100 de medicamente doar in ultima luna.
    - Citostatice, vai mor pacienti in Romania ca nu au citostatice ca a scazut Banicioiu preturile la care le cumpara? – poftim???? pe lista Americana vedeti doua, doxorubicin si fluorouracil, majore in multe scheme de tratament cytostatic – se rezolva in exact acelasi mod cum vedeti mai sus. Mai doriti?
    - ampicilina, diltiazem, furosemid intravenos, dopamina, doxiciclina, morfina injectabila….adica medicamente pe care le folosim current cu tonele.
    - Blocante neuromusculare – gasiti si acolo cel putin doua, e shortage de vecuronium de pilda….. nu se opresc operatiile in niciun spital, cine a mai pomenit asa ceva????

    Adica e o problema oriunde si oriunde e rezolvata continuu, zi de zi referitor la zeci si zeci de medicamente. Numai in Romania NU, si asta nu depinde de spitale in Romania ci de ministerul sanatatii – scuze, actualul domn ministru e ocupat cu vai cit de feudal e sistemul si cum sa-l detructuram.(Sictir ! ).

    • cris spune:

      PS. Acum citeva zile se sarea in capul unei doctorite de ATI ca a pus niste antibiotic la pastrat – ca nu stie cind mai vede asa ceva, si cind ramine de azi pe miine fara, ca asa e in Romania, nu e nicio continuitate, nicio predictibilitate, nicio rezolvare cind vine vorba de medicamente lipsa cum se face oriunde curent, banal.

      Iar ca doctorita respectiva se gndeste in aceste conditii mizerabile cui sa le dea si cui nu inseamna ca se crede Dumnezeu, nu ca ministerul sanatatii e o ciuma a incompetentei si nesimtirii. Asa a fost, da? Criminala !!!!! Hoatza !!!!!.

      Acum sunt spitale care spun, nu avem blocante neuromusculare, nu putem opera, rationalizam fiolele, operam doar urgentzele majore…. Si ei sunt criminali ? fiindca fac acelasi lucru ca biata doctorita din ATI de acum o saptamina, doua….

      Nu pacientii trebuie sa lupte pentru asa ceva, nu medicii trebuie sa iasa in strada sa urle continuu fiindca au continuu problemele acestea, aceleasi probleme sunt de ani, si ani, de 26 de ani. Vin de la un minister pus in haos la fiecare citeva luni cind se mai schimba un ministru care mai vrea sa destructureze ceva , si mai ales care considera ca 8 miliarde e o suma mare …..

      ….utind ca Romania ramine pe penultimul sau ultimul loc ca procent din PIB pentru sanatate in UE, si ca sanatatea ar avea nevoie de cel putin de doua ori aceasta suma pe an ca sa functioneze cit de cit decent.

      Germania are un Pib de 3800 miliarde dolari pe an, aloca sanatatii 11%, de doua ori ca procent mai mult decit Romania, si in valoare reala… peste 400 miliarde de dolari pe an… cum suna asta fata de 6% din PIB adica 8 miliarde si “aaa, e ultrasuficient”, lux curat nu?, Sanatatea e un lux la 8 miliarde….ca si dreptul la viatza probabil, ca tot e drept al omului si dupa Pruna lux….

      Medicii sunt de vina, nu-i asa? criminalii, hotii, 77 la puscarie cit ai bate din palme, si alte sute dupa…. de ce? acari pauni pentru incapacitatea cronica a unui stat de a rezolva problemele din sanatate??? Da s-a mai facut, continuu de altfel in ultimii zece ani, inclusive cu bugetarii cei grasi, cu nenorocitii de pensionari care maninca salariile bietilor tineri, etc…. acum au venit criminalii de medici la rind, miine vor fi profesorii poate…. Mda, ce-ar mai fi de adaugat… ceva de genul “luati de la basescu, basescu, basescu”, indifferent ce nume are “basescu” acum…

      • In permqanenta se cauta vinovati, ca oamenii sa aiba pe cine sa dea vina.

      • cris spune:

        Incearca sa ascunda nenorocirea si lipsurile in care se zbate medicina romaneasca, vor sa o vinda la fiare vechi? Nu stiu, ma tot gindesc. Un scenariu posibil:

        1. Am dat niste cifre deasupra – 400 miliarde pe an pentru Germania, OK, e Germania, sa reducem la populatie. Germania are 80 milioane populatie aproximativ, deci cam 100 miliarde pe an cheltuiesc nemtii pe sanatatea a 20 milioane de nemti, fata de 8 Romania pentru romani.

        Bun, nu ne permitem calitatea lor. Macar pe jumatate? ar insemna 50 miliarde – fata de 8. Coborim stacheta, macar pe sfert calitate in sanatate cit ei…. inseamna 25 miliarde…. Of, nici asa nu merge e de peste trei ori mai mult…. macar o optime din calitatea lor….. pina si asta inseamna cam 12 miliarde pe an la sanatate…. noi avem 8 miliarde, vrem calitate germana…. si medicii si spitalele sunt de vina…..cind sanatatea nu primeste nici macar 1/8 din ce i se aloca in Germania unei populatii echivalente cu cea din Romania….

        Apropos, cum credeti ca medicii romani fac totusi macar partial medicina de calitate europeana, transplanturi, chirurgie cardiaca,
        tratament de hepatita C, tratament oncolgic, prin ce miracol, daca nu au nici macar o optime din ce au financiar germanii, belgienii, francezii, austriecii la dispozitie. Asa ceva va intrebati? nu de alta, dar noi nu lucram cu aer, ci cu stenturi, medicamente, bisturie, RMN… Aaa, bun, statul a rezolvat aici problema de multi ani: acopera extrem de putin, in rest se duce pacientul si-si cumpara pe banii lui stent sa si-l puna in inima daca nu vrea sa crape, ca in spital nu are, pacemaker la fel, isi ia singur medicamente, branule, tifon, plateste din buzunar RMN-ul la privat ….Uite asa se spala statul oe miini de faot de ani la rind de un procent important din banii pe care ar trebui sa-i dea sanatatii.

        2. Desigur o mare parte din bani se duc pe “grasii” de medici – ca sunt tot “bugetari” nu? Salariile lor sunt insa mult sub limita suportabilului…. de 8-10 ori mai putin decit un procuror sau judecator. (Pentru numele lui Dumnezeu, nu glumesc, mama dupa 50 de ani de munca in chirurgie are o pensie putin peste 1000 de lei, Gavriliu, marele nostru chirurg nici 800 de lei, Setlacec in jur de 1000. Pesamosca in jur de 1000 de lei, nici casa nu avea, daca-l dadeau afara din camaruta aceea de spital era cersetor pe drumuri. Si am numit trei chirurgi de renume mondial, fara de care medicina romaneasca nu ar fi existat… realizati ce salarii de mizerie au avut de fapt in cei 50-60 de ani de munca daca au o pensie in jur de 1000??? }

        Asta este adevarul crunt pentru o mare majoritate a medicilor, ca fara o recompensa de la bolnavi ar fi cersetori in strada. Zeci de ani, zeci si zeci de ani medicii au fost platiti cu nimic… si acum ei sunt grasii care ce sa spun se imbata cu marile 8 miliarde pe an pentru sanatate si trebuie bagati cu sutele la puscarie…. Adica statul a rezolvat si aici problema ca sa nu cheltuie mult pe sanatate: nu plateste medicii, lasa ca iau ei de la pacienti, si daca zic ceva tzop la puscarie.

        Bref: Salariile sunt mizere, generatie dupa generatie de diversi ai statului, dar si oameni obisnuiti au zis, aaa, lasa-i ca-si iau ei spertul, La fel referitor la tot ce trebuie sa existe in sanatate, de la seringa la RMN – se descurca, ce sa dam bani la sanatate ca isi cumpara pacientul si singur…..Si apoi fi-r-ar ei ai dracului de doctori ca nu fac nimic fara spertz, si fi-r-ar ale naibii de spitale ca tot singur ma duc sa-mi cumpar tifon si branula…. Iar in finalul apoteotic vin Maria Antoaneta Kovesi, sau bomboana pe coliva vlad nu stiu cine ministrul sanatatii, si se mira tamp: dar cum de fura paine…. cozonac n-au putut sa manince?

        Acum puneti cele doua lucruri alaturi: sanatatea are o finantare infima, salariile medicilor sunt infime… procentul din PIB pentru sanatate nu-l creste nimeni. Inseamna ca daca se creste salariul medicului doar cu putin peste mizeria de care are parte, asa cum a vrut banicioiu, nu mai sunt bani pentru spitale…. adica putinul pentru medicamente si altele si desigur grosul pentru a permite tot soiul de parandaraturi devine si mai putin…. Si atunci ce ne facem tzatza floareo tehnocrato??? Atunci mai scapam de niste medici, pe unii ii bagam la inchisoare, pe altii ii dam afara din tara atit de tare ii scirbim, iar pe cei care au cel mai mare salariu, adica au niste zeci de ani de munca ii pensionam ca sunt dinozauri. Am rezolvat problema, si praful s-a ales, de sanatate desigur… E un scenariu foarte posibil – am asistat la asemenea circ, pe alte domenii de “bugetari grasi”, cu basescu si boc nu? reteta e buna, de ce sa nu o repete si actualii? Merge foarte bine cu statul minimal….Si cind i-am terminat pe toti…privatizam, desigur.

        Iertati-ma dar asta e, ca de obicei, pe romaneste: suntem toti, si pacienti si medici, si batuti, si f…i, si cu banii luati. Ba se mai se si distreaza astia probabil la cit de feroce ne stringem de git unii pe altii.

        • cris spune:

          Comentariile lui Cristoiu nu ma intereseaza dar cablograma Wikileaks e de milioane

          http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-duminica-19-iunie-2016/

          Splendid:

          - o parte din fondurile destinate sanatatii sunt deturnate spre alte zone bugetare ( asa este, iar faptul ca acestea sunt mai mici decit trebuie se rezolva cum am aratat mai sus; stim de la bun inceput asta, de cind s-a infiintzat CNAS, ca fondurile din sanatate nu sunt separate ci puse impreuna cu restul bugetului si ca se duc pe altele decit sanatate – medicii o stiu, au spus-o de atunci, degeaba ca nu i-a auzit nimeni ca de obicei)

          - nu se rezolva coruptia mare pe fondurile din sanatate ci se abate atentia prin haituitul medicilor, ca e mai usor, si asa se protejeaza marea coruptie si se da satisfactie nemutumitilor – ma bucur ca s-au prins si ei

          - ce alte amanunte? – de pilda ca nu medicul e ala care favorizeaza folosirea unui medicament ci ca Agemtia medicamentului, care spune ce medicamenete sa fie pe piatza , aprobate si compensate, e parazitata de indivizi cu legaturi putenice in anume firme private??? – da, am spus si asta, ca cine creaza asemenea bias in oferta de medicamente se determina intrebind: cine si cum aproba ce medicamente sunt pe piatza si compensate, nu haituind medicul ca ar fi primit vreo sponsorizare.

          “Lipsa fondurilor pentru unităţile sanitare sau proasta lor direcţionare au accentuat percepţia negativă asupra fenomenului corupţiei în Sănătate. Drept urmare, au fost înfiinţate din ce în ce mai multe instituţii medicale private, văzute mai ales de companiile multinaţionale ca o alternativă viabilă la sistemul public.”

          - e exact ce am discutat mai sus, si se doreste un contrast – stat=rau, privat=bun.
          - confirma: dorintza si tendintza de a convinge populatia ca privatul e solutia perfecta, pentru ca vindutul sistemului de sanatate ca fiare vechi sa fie mai usor – pe mecanismul care s-a folosit si in ce priveste industria in anii 90.

          ( Va plac spitalele private? minunat, dar ele trebuie sa fie completare nu sa ia locul sistemului de stat …. fiindca o ingrijire de baza trebuie asigurata oricui, si saracului. Cind acestea exista singure sau au predomniantza sa va asteptati sa muriti in fata usilor lor ca nu vi le permiteti; vor exista poate in sfirsit asigurari private – dar citi oameni si le vor permite? in rest ca sa supravietuiasca si sa faca profit spitalele private va vor cere cel putin coplata si vor refuza in final pur si simplu asigurarea de stat – cunoastem, asa se intimpla si aici cu spitalele for profit din State, din fericire legislatia este atit de puternica si protectia sanatatii atit de serioasa incit predominanta o au spitalele non for profit si exista bine merci si spitalele “judetzene” de county, cum e vestitul Cook County din Chicago – cel in care s-a filmat de fapt si la care se face referire in celebrul serial ER, sau reteaua veteranilor -spitalele VA care sunt de stat.

          Cineva facea aici apologia clinicii hiperbare din Constanta de exemplu – da, excelenta, dar se plateste din buzunar nu pe asigurare si omul obisnuit nu are acces la ea. Iar hiperbara de la Floreasca, de stat, e in stand by in primul rind fiindca nu exiista clarificare CNAS referitor la ce proceduri sunt acoperite de asigurare si ce nu ( chestia cu “Lascar e de vina”, etc e praf in ochi, problema e ca nu au terminat de discutat ce anume e acoperit de asigurare, adica tot de la Min Sanatatii vine problema, nu de la Lascar)

          Vreti companie americana farmaceutica, gen Pfizer, atunci sa va asteptati ca Sortis de exemplu sa dispara, sa existe in schimb Lipitor si sa nu coste 10 lei ci in jur de 400 de lei pe luna, si mai ales sa va asteptati ca un Pfizer sa inghita si distruga orice concurentza, a facut-o deja in alte tari in care li s-a permis sa existe nestingherit; la fel, in State asta nu inseamna probleme mari fiindca e si legislatie dura si concurentza acerba intre giganti farmaceutici… dar in Romania???)

          Ce sa zic in final? Ca cine nu invatza din istorie – facutul praf al industriei, e condamnat sa o repete – cu facutul praf si pulbere al sanatatii?

    • emi spune:

      Ce sa mai desecretizeze, a fost facuta curatenie exemplara?
      Or fi lasat ceva acari Paun dar ce trebuia distrus a disparut de mult.
      Isi cauta omul de treaba…

  16. Mihail spune:

    @ emi,

    …esti ca o placa de aia, de pe timpuri, peste care tot derapeaza acul pick-up-lui uzat.
    Ai cateva teme favorite(oglinda, Tesla si alte prostii)…pe care tu le consideri al naibii de inteligente.
    Ma rog, daca inteligenta ta la atat se ruzuma, apoi merigi in liniste cu Dumnezeu.
    Nu este blogul meu, dar crede-ma ca obosesti.

    PS: pregateste-te sa-l votezi la referendum pe nenitu Iohanis. Ce-or sa-l mai suspende astia. Sa nu uit, ia-l si pe Filip G. cu tine, sunteti de aceleasi “leat”.