Când o să gândim cu capul nostru?

Mărturisesc că mă simt stânjenit, ca român, cănd văd conducători ai altor state care ne vizitează țara că ne dau întruna sfaturi, ca să nu le zic de-a dreptul lecții. E ca un făcut, în toate întâlnirile de acest fel, liderii occidentali fac, obligatoriu, referiri la ce ar trebui să facem. De obicei să luptăm împotriva corupției, să lăsăm justiția să-și facă treaba, să certăm Parlamentul dacă votează într-un anume fel, să rușinăm electoratul dacă alege candidați aflați în diverse faze de cercetare penală etc.etc.

Conducătorii României dau din cap că au înțeles și după ce pleacă musafirii, ne mai repetă odată ce-au spus, ca să ne intre bine în cap. De altfel, o bună parte din dezbaterea publică internă se bazează pe rămășițe ale sfaturilor și dojenilor pe care le primim de la alții. La noi e bine ce zic alții, din afară, că e bine, și e prost ceea ce nu le place lor. Noi suntem un fel de copie la indigo, mai conturată sau mai palidă, după cât de des a fost folosită, dar fără să adăugăm ceva.

Mă întreb dacă și conducătorii notri când merg în străinătate fac la fel. Dacă le dau indicații nemților sau francezilor sau italienilor. Dacă da, mai teacă meargă, e schimb de experiență. Dar dacă ai noștri, și când merg la ei, tot cu sfaturi și cu indicații se întorc, atunci înseamnă că avem o mare problemă de demnitate și de interes național.

 

 

 

12 Responses to “Când o să gândim cu capul nostru?”

  1. Mihail spune:

    Conducatorii nostri ar putea incerca ca sa dea sfaturi unor repluci ceva mai mici, din afara UE.
    Sa zicem….Republica Moldova.
    Aici, ar merge partial, dar ii asigur pe sfatuitori ca ar fi strasnic injurati de mama. Ei de “mortii tai” inca nu au auzit.
    Pana si moldovenii s-ar strica de ras, ne-ar lua la misto, dar pe ruseste.

    In rest, conducatorii nostri(oare?) sufera de servilism. Asta, probabil, ca sa nu zboare din functii.
    Macar Baselu a tinut-o langa cu americanii.

    Singura voce care tot spune “pardon” este a lui Tariceanu.
    Este singurul care are curajul sa se opuna la tot ce crede Domnia sa ca este nefiresc, nenormal, nepotrivit.

  2. Mihail spune:

    …Mai intai PNL s-a stricat, ingloband si PD-ul. Din acest moment, practic, PNL-ul a inceput sa dispara.
    Acum, face miscari de culise pentru a aspira UNPR-ul.
    Ma intreb daca acesta este mandrul PNL ?

    Atunci cand Tariceanu a plecat din PNL am gandit ca este doar un alt tradator.
    In acest moment, nu pot sa observ decat ca este, atat el cat si ALDE, un liberal curat, convins.
    Ca votant de partid liberal, este limpede ca nu voi vota PNL, ci mai curand ALDE.
    Pana acum, am evitat ca sa merg la vot, insa prin atitudinea domnului Tariceanu, prin ceea ce spune, face, incep sa inteleg ca este chiar foarte serios, ca incearca ca sa se tina de cuvant…sa faca ceva bun. Sa faca bine.
    Imi place ca este bataios si ironic atunci cand este necesar.

    5% nu este nici mult, dar nici putn. ALDE nu are un nume imbietor, care “sa vanda”, insa pare ca are substanta.
    Poate, in toamna, ar trebui sprijinit ca sa obtina mai mult decat cei 5%, ar trebui incurajat, investita incredere in el.
    Asta chiar daca nu este un partid cu oameni noi, insa pare a fi un partid cinstit si corect.
    Trebuie urmarit .

    • Tăriceanu a fost mereu liberal. Dar el a socotit ca ruperea aliantei cu PSD, trecerea la populari si fuziunea cu partidul lui Basescu sunt complet împotriva vointei electoratului nostru.

  3. emi spune:

    Daca am aplica principiul oglinzii, Presedintele Germaniei are o mare problema cu Justitia…

  4. Ein Sof spune:

    @VV

    Este dovedit faptul ca, pentru unii dintre noi, mentinerea capului intr-o pozitie verticala provoca o „ durere cervicala” , cu consecinta aparitiei „iritabilitatii” care, la randul ei, conduce, ca o reactie in lant, la … sa-i spunem, scaderea calitatii vietii.

    Pentru a preveni acest „sindrom de durere cervicala cronica”, majoritatea dintre noi, opteaza, nu-i asa, pentru mentinerea unei pozitii cu „capul aplecat”.

    La putinii romani ramasi cu capul pe umeri, dintre care, din ce in ce mai putini sunt lideri sau conducatori, capul nu mai este oricum sustinut de coloana vertebrala, ci in palme .

    Dintre lideri, personalitati dominante sau conducatori de partid, se pare ca mai gasim in ALDE unul singur cu capul pe umeri si orientat drept, in persoana dlui Tariceanu.

    Asadar, cred ca e pretimpuriu si redundant, sa ne intrebam cand o sa gandim cu capul nostru.

    Intrucat “deprinderile se dezmeticesc mai greu”, intrebarea care se pune este : Cand ne vom sustine capul pe umeri, macar in palme, in “pozitia ganditorului”?

    • Îți ofer și capul meu care nu e nici ghiocel, nici floarea soarelui.

      • Ein Sof spune:

        Am capatat deprinderea de a cauta partile pozitive din orice intamplare sau dintr-un individ.

        Indiferent de specie – ghiocel sau floarea soarelui -daca florile sunt ofilite sau predispuse la alte afectiuni, oferta nu e acceptata .

  5. Ein Sof spune:

    Ca un corolar al postarilor anterioare, s-ar impune oare un ROXIT sau mai curund o RO-SIRE ( fara nicio aluzie la PSD) ?

  6. marius mateescu spune:

    Cateodata si altii ar trebui sa gandeasca cu capul nostru. Un exemplu este PM David Cameron. Daca ar fi vrut sa ramana in UE ar fi fost suficient sa indemne tabara Remain sa nu se prezinte la referendum.Comisia de la Venetia s-ar fi pronuntat in favoarea anularii referendumului si toata tevatura actuala ar fi fost evitata. Curtea Consitutionala, daca exista, ar fi dat o erata si am fi fost tot 28 in UE.

    • Nu-mi dau seama daca poate Camera Lorzilor sa mai opreasca procesul. In Romania, de pildă, referendumul trebuie avizat de Parlament prin lege. De pilda 300 parlamentari si parlament unicameral.

      • marius mateescu spune:

        Era doar o incercare de ironie, haz de necaz, referitor la procentul de voturi exprimate din totalul de cetateni cu drept de vot. 52% din 72% prezenta inseamna putin peste 37%, acestia au decis pentru lumea intreaga. In 2012 la referendumul din Romania 88^din 48% prezenta , mai mult decat 41% din cei cu drept de vot nu au putut decide pentru o tara minuscula ca importanta dupa vointa conturata atunci pentru ceva care nu ar fi afectat pe nimeni in restul lumii. Asa se manifesta deosebirile intre Batranul Albion si noua noastra democratie.