PNL la parastasul de doi ani

guvern 2007Să nu credeți că mor de grija altuia, am destule griji care sunt ale mele ca să mă împovărez pe degeaba cu altele. Acest comentariu mi-a fost, însă, prilejuit de o discuție cu câțiva prieteni care au făcut parte, ca și mine, din rândurile PNL ca și de împlinirea a doi ani de la crearea alianței PNL-PDL (26 iulie 2014), urmată puțin mai târziu de fuziunea celor două partide.. Concluziile pe care le-am tras au fost deosebit de amare, ceea ce pune o dată în plus, în fața ALDE responsabilitatea refacerii  Dreptei din România.

 

Când s-au unit PNL și UFD (Uniunea Forțelor de Dreapta) în martie 2003, m-am simțit în largul meu împreună cu atâtea personalități: Teodor Stolojan, Călin Tăriceanu, Dinu Patriciu, Mona Muscă, Paul Păcuraru, George Flutur, Crin Antonescu, Adrian Cioroianu, Constantin Bălăceanu Stolnici, Mihai Răzvan Ungureanu, Neagu Djuvara, Valeriu Stoica, Adrian Iorgulescu, Norica Nicolai, Teodor Meleșcanu, Ludovic Orban etc.etc. Unii dintre ei au plecat spre tărâmul unde nu sunt nici întristări, nici suspine, nici alegeri. Dintre ceilalți, doar doi mai sunt azi în PNL (Stolojan și Flutur), dar și aceștia reprezentanți ai fracțiunii … PDL.

 

Dintre liderii structurilor locale din perioada guvernării 2004-2008 doar patru (dacă nu greșesc) mai sunt în funcții – Marian Petrache (Ilfov), Paul Victor Dobre (Galați), George Dragomir (Constanța) și Nicolae Robu (Timișoara).

 

Dacă le adăugăm pe Eugen Nicolăescu și pe Puiu Hașotti, avem un tablou a ceea ce a mai rămas din PNL-ul anilor de glorie. Ar mai fi Ilie Bolojan de la Oradea dar despre el, vorba francezului, nu știm pe ce picior dansează.

 

În prezent, multe filiale liberale sunt deja dominate categoric de PDL (Suceava, Botoșani, Vaslui, Tulcea, Brașov, Dolj, Alba, Cluj, Arad, Mureș ca să nu amintim decât pe unele). Mai toată garnitura PDL a perioadei băsesciene este pe poziții. În același timp, garnitura liberală este vlăguită, decimată și întinerită cam necopt, așa cum se întâmplă cu pepenii când îi răsucești la soare ca să pară buni când îi duci la târg.

 

Atmosfera din PNL este apăsătoare. Când se dezbate ceva, majoritatea e tăcută iar când se pune la vot, aceeași majoritate preferă să nu voteze în niciun fel și cum nu există abțineri și voturi contra se consideră că a fost unanimitate.

 

Pare tot mai limpede că fuziunea dintre PNL și PDL a fost premeditată. că din motive pe care o să le aflăm într-o zi Crin Antonescu, secondat de Klaus Iohannis, a livrat partidul la cheie iar cei ca mine, care nu ar fi tolerat fagocitarea liberalismului, au fost agresați cu tot felul de mijloace și alungați.

 

PNL riscă să devină un partid slugarnic și fanatizat. Nici nu e de mirare, căci alăturarea atât de intimă de PDL nu putea avea alt rezultat. Când un organism sănătos stă alăturea de unul bolnav, nu bolnavul se însănătoșește, ci sănătosul se contaminează.

 

P.S. Îmi amintesc că la Congresul de fuziune, am fost singurul care m-am abținut, între peste 2000 de delegați.

Foto: Guvernul Tăriceanu la investire 2007guvern 2007

 

48 Responses to “PNL la parastasul de doi ani”

 1. make spune:

  Sa va numar cati puscariasi sau inculpati se afla in poza ?
  NOUA

 2. Adam Mares spune:

  Să fac o colivă? :P

 3. Shadow spune:

  Amin
  Nu manca coliva Adam ca risti sa te intoxici :-)

 4. Mihail spune:

  Nu mai pot de pnl, demult a sucombat. Acum, doar babtuie niste fantome si cativa elefanti in cimitir.
  Turcia, insa, mă punebserios pe gânduri. Ce i-o fi apucat. Trebuie sa fii debransat de la energia electrica, ca sa crezi ca Erdogan s-a apucat de conspiratii.
  A facut o chestie importanta, in loc s-o taie către “Targoviste”, a venit, direct, in miezul evenimentelor. Nemțalaul nostru, intr-o situatie similara, pana la Maiami nu se oprea.
  Turcul, s-a dus acolo unde era mai rau, mai grav.

 5. cris spune:

  Mda, ce sa spun la minunea aceasta cu viermii in plaga la un pacient de la spitalul de arsi,… am facut revista presei – scuze, dupa o zi de luni libera am avut o saptamina foarte ocupata, n-am avut timp de comentarii.

  1. Sunt 9 luni de la Colectiv si mai ales de la nu stiu ce control care s-a facut la care s-a spus ca e suficient sa ai un epidemiolog ca asa se rezolva toate problemele. Nu de alta dar acesti domni tehnocrati au venit la putere pe suferintza unor tineri… Mult le-a pasat, ce sa mai spui…se vede.

  2. Dincolo de faptul ca i-a durut undeva sa investeasca intr-un spital renovat sau nou, nu doar pe domnii tehnocrati care transformau Romania din temelii doar asanind coruptia , ci si pe altii dinaintea lor, vine problema de personal: nu e nici pe departe personal sufcient conform chiar datelor cu posturile neocupate romanesti darmite conform criteriilor internationale pentru ce se numeste “siguranta pacientului”” adica personal la numar de pacienti:

  Citeam despre cei de la Floreasca: sunt 2 medici si patru asistente pentru ATI-ul de arsi… ar trebui sa fie 4 chirurgi, 2 anestezisti, 17 asistente si tot atitea infirmiere…. splendid. Si, nu-i asa, medicii si asistentele se scot din palarie ca iepurasii in vreun numar de magie… nu, ia 6 ani sa educi unul inca multi ani sa faca o specializare, cu totul cel putin 10-11 ani. Lasa, MS a rezolvat batind din palme: sa apara medici si asistente ca iepurasii din palarie si sa munceasca si pe gratis si cu nimic ca noi MS nu investim dar cerem, si sa functioneze totul struna in momentul doi – curat circ, numar de magie si alta nu – daca nu, bagam pe altii, gen Lascar, la puscarie ca sigur asta rezolva orice, si corpul de control face la fel minuni daca nu investesti nimic nici in spital nici in personalul medical.

  Aha, domnul ministru vrea sa se redistribuie pacientii de la arsi la alte spitale…. CARE? caci au la fel de putin personal si tot cu nevoi se lupta si ei. – la ATI-ul de la Floreasca sunt doar 6 paturi acum si sunt ocupate – de ce? nu ca nu sunt paturi, dar n-au personal. Si asa e prea mult, 6 paturi la 4 asistente inseamna ca acestea ar avea grija de 3 pacienti de ATI in loc de maxim doi, in ture de 12 ore pe zi la foc continuu, adica fara simbata sau duminica – deci ar lucra cam 90 de ore pe saptamina, fiecare mai mult decit dublul unei asistente obisnuite.

  Mai mult, iar citesc cu stupoare: abia acum afla domnul ministru ce deficit de medici este – posturile cunt ocupate cam in proportie de 50-55% spune chiar dinsul si sunt judete care nu au macar un medic dintr-o specialitate necesara, cum e pediatria, Cred ca procentul e mult mai grav daca se calculeaza pe raportul care se face in toata lumea, nu de posturi ci de necesar de personal la pacient. Probabil cam dublu. Nu-I nimic in Romania bagam si o treime din oncologi la puscarie ca sunt destui si populatia mai si aclama asa ceva ca e “lupta anticoruptie” – VV, cum era cu vorbitul despre colesterol in Somalia? Pot sa intreb unde a trait domnul ministru? pe luna probabil, daca si eu de la capatul pamintului stiu cum e.

  Nu spune nimic de criza de asistente sau de lipsa infirmierelor care e la fel de cumplita – nu a auzit pina acum de tragedia de la Giulesti si ca era o asistenta la 12 nou nascuti in ATI cind raportul trebuie sa fie in ATI de o asistenta la 1 cel mult 2 pacienti, adica trebuiau sa fie cel putin 6 asistente pe tura, cel putin 12 cu totul? Nu stie…nu a aflat inca…

  • cris spune:

   3. Dincolo de lipsa de personal si conditii, de data asta eu l-as trimite pe medicul curant al acelui pacient la ridicatul licentei, Un medic trebuie sa vada asemenea plaga zilnic. Daca nu stiti viermisorii apar cam la 4 zile dupa ce mustele au pus oua, si trec 4-14 zile pina devin asa grasi si frumosi ca cei din poza… adica dumnealui doctorul nu a verificat plaga in cel putin 4 zile… nu e permis. ( am vazut si plagi cu viermi, destule, oameni veniti de acasa sau homeless, neglijati, chinuiti – sunt foarte dragalasi si activi, sar pe pat, pe jos, pe tine care tratezi omul, o placere…). Nu e bai, viermisorii de fapt sunt benefici pettru o rana necrotica- e chiar tratament aprobat de FDA, dar se face evident supravegheat si in anume conditii, ba mai maninca si bacterii de tip piocianic si stafilococ rezistent, MRSA – adica nu din cauza asta a murit omul. Ba pot spune ca mai multa grija au avut viermii de curatarea ranilor lui decit personalul de acolo ( nu ma faceti sa spun ca a lasa oamenii in asemena hal e mai rau decit ce ar face un vierme, dar din pacate asta este), Adica: daca a avut parte de atita neglijentza cit priveste o rana, inseamna ca nici in rest pacientul nu a fost tratat.

   Corecta nu e decit o singura solutie: daca nu ai personal, daca cel pe care il ai e obligat sa munceasca in conditii infecte, inchizi spitalul: poate asa vor pricepe si cei care ii tot injura pe medici ce deficit major e, cind vor vedea sectii intregi si spitale inchise chiar de medicii de acolo, si cind nu le va mai deschide nimeni usa la o camera de urgenta. In fond e corect: de ce sa fie injurati si sa intre medici si asistente la inchisoare ca fac mult peste ce ar trebui sa faca si pot face?

   (manipulari stil tolontan nu inghit insa- da dovada ca oamenii respectivi au fost infectati cu MRSA aratind bulletin de stafilococ coagulaza poztiv: asta e un stafilococ banal, si sensibil la o multime de antibiotice nu MRSA, ca de multe ori nu e considerata nici macar infectie ci doar colonizare normala asta e basca. Si inca nu a priceput ca daca cineva spune ca sunt pozitive culturile in interiorul a 48 de ore de la internare, aceea e infectie adusa din afara nu din spital. si asta e definitie universal valabila. Ca sa ne intelegem: Piocianicul e ubicuitar, creste in apa, pamint, pe plante animale si pe om – 50% dintre oamenii sanatosi sunt purtatori de piocianic. Devine rezistent o data cu expunerea la antibiotice, si desigur cum folosirea antibioticelor e cea mai mare in spitale, acolo si ai cele mai rezistente tulpini. E o timpenie asta ca ar trebui sa dai foc la spital daca exista piocianic – piocianicul nu creste in pereti ci in medii umede: rezervoare de lichid, chiuvete, tubulatura de ventilator, etc – adica pe astea le schimbi si asanezi, nu peretii. Asta asa, de cultura generala…care se vede lipseste al naibii de tare la “formatorii de opinie”).

   4. Nu-i bai ca dupa ce ca medicina se ingrasa cu un buget de 4% din PIB doamna Pruna vrea sa mai ia de la sanatate pentru inchisori. Asa in sfirsit poate bolnavii si detinutii vor fi la egalitate, in mizerie desigur, si spitalele si inchisprile, pardon, lagarele, vor arata absolut identic de mizer. Pentru cine nu stie media europeana este de 7,2-7,3 din PIB alocat sanatatii, fata de un 4% in Romania – datele Eurostat pentru 2014. Romania aloca 800 de dolari pe cap de locuitor sanatatii in timp ce Ungaria 1750, Polonia cam tot atit, Cehia peste 3000 de dolari. Cu 4% daca va uitati pe harta OMS Romania nu pre e n Europa de fapt ci alaturi de Latvia si Cipru mai degraba printre tarile africane gen Etiopia. Desigur eradicarea coruptiei va face ca un buget de mizerie sa fie absolut stralucitor si desi doar 4% (daca nu-l taie Pruna la mai putin) va aduce medicina romaneasca la nivelul celei germane, franceze, daneze care cheltuie peste 8% din GDP pe sanatate ( matematica propagandistica e uluitor de eficienta, nu? bagi medici la puscarie, altii pleaca de deznadejde si umilintza, inchizi spitale, tii finantarea medicinii la nivel etiopian si gata: am rezolvat problema in doua secunde – alt numar de magie probabil. Buni somalezii, destepti: malnutritia rezolva o problema majora de sanatate, colestorul, asta da preventie! sunt de urmat, cam asa si cu propaganda romaneasca).

  • Nu există decat un singur spital in Romania pentru arsuri mai mari de 40%, acela din București.

 6. cris spune:

  Tot din revista presei

  Sclavie lin Arges. E oribil dar nu ma mira, aceasta propensitate, se vede, e generalizata. Intre a lovi cu biciul si chinui pe cineva platindu-l mizer sau deloc si spaga respectiv furt, ca educatie, ca spirit al unei societati, altceva pare ca nu mai exista de fel. Notiunea de salariu ca recompensa corecta pentru un nivel de pregatire si munca nu exista, hotzul ajunge departe, cine profita de alti oameni la fel, hmmm, atunci la ce fel de mentalitate va asteptati si de ce mira ca apar asemenea situatii? In plus absentza autoritatilor care sa impiedice asa ceva, clanul stapin pe teritoriul sau care taie si spinzura, imi pare rau sa o spun e semnal de stat esuat – asta inseamna stat esuat, disolutia institutiilor statului si ignorarea functiilor sale esentiale: educatie, sanatate, ordine publica. Asa este – uitati-va la statele esuate gen Somalia, este o marca puternica, prezentza de clanuri, militii etc care taie si spinzura insular pe teritoriul unui stat.

  Erdogan si lovitura de stat? O piesa de teatru proasta, parerea mea, inconjurata de multa ipocrizie occidentala. Ca aresteaza si 200 de judecatori si elimina alti 2700 de magistrati, adica schimba major structura personalului din justitie nu se vorbeste ( justitia independenta… hello, occidentalii UE care au sarit ca ponta si antonescu aresteaza judecatorii CCR, nu zic nimic la ce face Erdogan acum? Nu, ca ne e de folos Erdogan acolo) Hmm, e un semnal ingrijorator – s-a mai facut inclusiv in istoria recenta ( Kirchner in Argentina). Restul comentariilor le tin pentru mine.

  Aaa, pot sa intreb ceva? Inteleg ca ponta era turcitul si ala de duce Romania in China. Ciolos nu duce Romania in China ca se intilneste cu premierul chinez si Iohannis nu e turcit ca sustine pe Erdogan? Nu, evident… alta ipocrizie. ( ca ponta tuna si fulgera si desemneaza pe oricine discuta critic ce se intimpla in Turcia drept fascist, hmmm, e de un prost gust fenomenal, dar pe dinsul il stim deja, eu doar astept “ciolos chinezitul” si “iohannis turcitul” de la admiratorii acestora, asa, ca semn de obiectivitate in gindire :) )

  PNL, coliva… sigur, de acord..

  In rest scuze, ne citim mai incolo, sunt de garda inca, pina luni, si e o garda grea.

 7. Adam Mares spune:

  „Iată portretul artistului la tinereţe,/ cu părul mai viu ca oricând peste umeri,/ cu priviri neîndurătoare/ şi atât de liber s-aleagă:/ Sfântul Ioan Botezătorul purtând în palma întinsă/ ca pe o tipsie/ capul Sfântului Ioan Botezătorul” (Portret al artistului la tinereţe)

  Mi s-a făcut dor de puțină poezie. :-)

 8. Mihail spune:

  …Turcia, intamplarile de acolo, sunt bizare.
  Nu cad in capcana de crede tot ce se spune acum.
  Apoi, eu sunt o gaza, cui ii pasa de ce cred eu ?
  Am gasit un articiol interesant despre tentativa de lovitura de stat de ieri.
  Nici nu-l cred, nici nu-l neg. Citeste cine este curios, cine are timp, nu este nimic speculativ.
  Cumva, articolul, vine in continuarea ideilor postate mai sus, de catre armean. Armata turca, nu este un avion de hartie, o jucarie. Ma rog, nici nu uit ca armenii si-au luat-o pe cocoasa, urat de tot, de la turcaleti

  http://lorenalupu.com/blog/ce-s-a-intamplat-de-fapt-in-turcia/

 9. Mihail spune:

  Tentariva de lovitura de stat in….Armenia !

 10. alexis spune:

  Eu am o vorba: daca i-ar fi platit cineva pe Antonescu si Iohannis sa faca rau PNL, nu reuseau mai bine.

 11. Iulian Anghelus spune:

  Domnule Vosganian, ați greșit cu Robu de la Timișoara. El a fost adus în PNL abia în 2008, iar președinte de filiala a devenit abia în 2010. Ovidiu Draganescu era în acea perioadă președinte, apoi Cioroianu, interimar.

 12. Iulian Anghelus spune:

  Domnule Vosganian, ați greșit cu Robu de la Timișoara. El a fost adus în PNL abia în 2008, iar președinte de filiala a devenit abia în 2010. Ovidiu Draganescu era în acea perioadă președinte, apoi Cioroianu, interimar.