Turcia nu-și va găsi liniștea până când nu va recunoaște genocidul armean

dzidzernagMasacrarea armenilor în timpul primului război mondial și nimicirea civilizației lor trimilenare este o traumă nu doar pentru poporul armean, ci, într-un alt mod, și pentru poporul turc care poartă de mai bine de un secol povara acestei crime odioase puse la cale de autoritățile otomane. Negarea cu îndărătnicie de către statul turc a genocidului armean apasă ca un blestem asupra sa.

Autoritățile turcești au crezut că trecutul va face omenirea să uite abominabilele crime făptuite cu premeditare împotriva armenilor. Realitatea arată că, odată cu trecerea timpului, omenirea devine tot mai conștientă de necesitatea recunoșterii genocidului armean. Dacă multă vreme opinia poblică internațională nu înregistrase decât gesturi sporadice de solidaritate cu urmașii victimelor, în ultimele trei decenii declarațiile de recunoaștere a genocidului armean de către statele ori liderilor politici și spirituali ai lumii au devenit tot mai numeroase. În plan intern, rebeliunea kurzilor, atacurile teroriste, conștientizarea unei importante părți a intelectualității și a societății civile, rezistența evidentă în fața exceselor religioase și abuzurilor autocratice sunt tot atâtea expresii ale traumelor nevindecate și responsabilităților neasumate de către autoritățile turcești. Turcia nu va putea deveni o țară europeană și democratică fără recunoașterea genocidului armean. Și cât timp nu va fi democratică și europeană, nu-și va găsi liniștea.

24 Responses to “Turcia nu-și va găsi liniștea până când nu va recunoaște genocidul armean”

 1. Filip G spune:

  Situatia politica globala avantajeaza jocul facut de presedintele Turciei.
  UE e fragmentata cu tari de mana 1-a si a doua,acum avem si tari care se cer afara din joc.
  NATO nu poate suplini nevoile economice a celor aliati.
  De aici jocul facut la doua capete ori UE si NATO nu-si permit acum ca aliati tari care joaca la doua capete fortand tot felul de santaje,vezi emigrantii…….

  • Europa s-a lăsat singură șantajată de povestea cu emigranții. Și-a încălcat propriile reguli și a devenit fragilă. Și cum emigranții au văzut că se poate , au dat buluc, sau au fost trimiși buluc.

 2. Mihail spune:

  …cu tot respectul fata de armenii decimati, eu zic ca nu este momentul ca sa puneti gaz pe foc, cu aceasta chestiune(tragedie).
  Inteleg foarte bine durerea ce va strapunge, insa acum trebuie, macar noi, sa ramanem rationali si cat mai lucizi.
  Ce a fost…a fost, nu vedeti ca se inmulteste numarul de victime, exponential ?
  Turcii, nu vor recunoaste, prea curand, genocidul.
  Toate Europa se zgaltaie, iar dvs. doriti, ca acum, sa mai adaugam la toate grozaviile, inca una. Asta asa, ca sa lucrurile sa fie si mai grave.

 3. Kronstadt an der Graft spune:

  Uneori pe unii îi apucă nebunelile de prea mult bine. Erdogan a fost prea mult timp în față și i s-a urcat la cap. Probabil că și la musulmani ca și la creștini există învățătura modestiei în fața divinității, dar se pare că unii au uitat-o iar alții n-o recunosc. Și unii și alții se fac vinovați de gerșeli în fața semenilor. Am vrea ca Erdogan să recunoască genocidul armean? Cam greu, în condițiile în care a început un genocid împotriva unei părți din propriul popor.

  • Filip G spune:

   Daca privim putin in urma la deciziile gresite luate al carui efect le vedem azi nu e nimic surprinzator.
   Asa partidele extremiste au noi adepti coptati nu prin propria propaganda ci prin greselile decidentilor………
   Si totusi cine la iventat pe Osama bin Laden ,cand a fost el ”baiatul bun” si cand s-a transformat in ”baiat rau”
   Nu cumva ”sforarii”celor ce manuiesc papusile au partea lor de vina???

  • Erdogan nu va recunboaște genocidul armean, dar nici nu va aduce liniște poporului turc.

   • Filip G spune:

    Problema lui Erdogan e una incompatibila cu democratia,de aici si dilema celor care au crezut in el ca un partener strategic.Nevoia lui de dictatura il pozitioneaza alaturi de Rusia si Iran.
    UE si NATO trebuie sa gaseasca solutii la problemele zonale fara sa se bazeze pe Erdogan.Ceasul ticaie pentru Erdogan…………

    • Si eu cred că Erdogan greșește, Rusia nu și-a menajat niciodată aliații. Nici nu știu cum ar fi fost istoria românilor dacă la Stănilești, Petru și Cantemir i-ar fi înfrânt pe turci.

 4. Radu Alex Vasilescu spune:

  Imi exprim si eu opinia aici:

  Cred cu fermitate ca Erdogan indreapta Turcia catre un razboi civil devastator. Sunt de asemenea convins ca multi din miscarea seculara doresc eliminarea lui Erdogan prin asasinat.

  In special ma ingrijoreaza imaginile cu ofiteri de rang inalt abuzati si umiliti, contrastand cu exultarea multimii, dintre care multi sunt in mod evident islamisti. Pana acum circa 125 de generali si amirali au fost arestati, multi dintre ei fiind crunt batuti si umiliti de fortele de politie loiale lui Erdogan.

  Eu ii invit pe toti sa se gandeasca la faptul ca fiecare dintre acesti ofiteri are colegi si subalterni loiali, rude si multi cunoscuti. Reactia acelor oameni la abuzul dezlantuit de Erdogan ca reactie la un puci la fel de criminal va duce la o explozie.

  Sa nu uitam la LIPSESC 14 nave de razboi, cu tot cu amiralul marinei turce. Sa nu uitam ca sute de soldati, majoritatea din fortele speciale, au disparut pur si simplu cu tot cu armamentul din dotare. Sa nu uitam ca se vehiculeaza cifre de pana la 40 de elicoptere de negasit. Sa nu uitam ca ZECI de baze militare, inclusiv baze aeriene si garnizoanele unor importante formatiuni militare precum corpul din Istambul, se afla pur si simplu sub stare de asediu.

  Eu preconizez ca reactia la represiunea dezlantuita de Erdogan va fi la fel de brutala. In cele din urma comandantii fortelor armate [cei care nu se afla sub santajul si controlul direct al serviciului de informatii loial in mare masura lui Erdogan] vor avea de ales intre dezintegrarea fortelor armate ca structura kemalista si continuitatea guvernului AKP.

  Fie ca va fi vorba de un asasinat executat de rebeli sau [cred eu mult mai probabil] de simpatizanti ai celor abuzati de politia turca, asasinat asupra lui Erdogan si care va declansa o represiune si mai brutala ce inevitabil va duce la o rascoala de proportii in fortele armate sau in randul populatiei urbane, fie ca va fi vorba de un nou puci, avand precedentul utilizarii maselor de oameni si a fortelor de politie pt a apara regimul, perspectiva unui razboi civil in Turcia devine aproape de neevitat.

  Romania nu trebuie sa fie prinsa pe picior gresit de aceasta data. De la pregatiri urgente pt ajutoare umanitare in cazul unui conflic si pana la implicatiile de securitate, in Parlamentul Romaniei, in comisiile de specialitate, TREBUIE sa se exercite o presiune substantiala asupra autoritatilor pt a avea macar un plan de reactie.

  Va atrag atentia ca discutam despre implicatii asupra intereselor economice in relatia cu Turcia, despre implicatii de ordin militar pe relatia cu Turcia si mai ales despre vasta si complexa colaborare in domeniul spionajului. Romania trebuie sa aiba un plan iar guvernul gura-casca nu e capabil sa-l formuleze fara a fi impins in mod determinat de la spate.

  Asa incat ramane ca Parlamentul sa isi exercite rolul constitutional si nu neaaparat public sa cheme la ordin toti factorii de decizie [de la seful SMG pana la sefii operativi ai serviciilor] si sa le ceara sa dezvolte urgent un plan de reactie pt o catastrofa extrem de probabila.

 5. Radu Alex Vasilescu spune:

  PS: Ca sa fiu foarte clar inteles – puciul este un act criminal si anti-democratic. Dar in sine este mai putin criminal decat terorismul de stat dezlantuit prin represiune de catre autoritatile legitime. Cert este ca prin suprimarea libertatii de exprimare [inclusiv a dreptului la protest] Erdogan si-a lasat ca singur traseu drumul catre acest puci. Iar acum, prin aceasta represiune la fel de criminala precum puciul, isi lasa ca singur traseul drumul catre un razboi civil.

 6. emi spune:

  S-ar putea ca Turcia lui Erdogan sa afle ca nu poti sfida si ucide la nesfarsit, vine si momentul platilor karmice:
  http://revistablogurilor.ro/expertii-aduc-vesti-sumbre-dinspre-turcia-sunt-ultimele-3-luni-de-pace-la-marea-neagra/

 7. Mihail spune:

  @ Varujan Vosganian,

  nu sunt armean ca sa inteleg pe deplin, suferintele armenilor.
  De aceea mă opresc, evit sa comentez acest subiect.