De ce (și cum) ALDE trebuie să dispară cu orice preț?

După alegerile din 2016, România va fi guvernată de o coaliție. În acest context, ALDE este o soluție-cheie la întrebarea: cine va alcătui această coaliție? O creșterii a încrederii ALDE în opțiunile electoratului mărește șansele unei coaliții PSD – ALDE. O slăbire a ALDE mărește șansele uneia centrate în jurul PNL. Sau, în ipoteza în care liderii politici continuă să se supună indicațiilor, e posibilă o coaliție PSD – PNL, în care ideologiile contrare se anihilează și continuăm să avem un guvern așa-zis tehnocrat, adică zero din punct de vedere ideologic și foarte aproape de această cifră din perspectiva eficienței.

 

Așadar, ALDE trebuie să dispară. Cât mai repede. Și asta nu se poate face decât prin mijloace radicale. Călin Tăriceanu a condus un Guvern cu rezultate foarte bune, care mai au încă rezonanță în nostalgiile multor români. În plus, în anii aceia, corupția nu era tema centrală a românilor care erau preocupați de creșterea economică, de dezvoltarea capitalului românesc și nu de căile de a le inhiba. În anul 2008 România a atins recorduri absolute în toată istoria sa în ce privește ritmul investițiilor de toate felurile. Asta a permis creșterea salariilor și a pensiilor.

 

Aceste amintiri ispititoare pentru români trebuie întunecate. Primul ministru de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, trebuie hărțuit și târât în scandaluri. Și odată cu el, șansele partidului pe care-l conduce, ALDE, ar putea să scadă. Nu are importanță că atâția ani nu a existat nicio acuzație împotriva lui deși am avut, în toată perioada 2005 – 2015 și servicii secrete, și justiție. Nu am avut în acel deceniu inventivitatea și delatorii de acum, și nici determinarea fățișă de a folosi procedurile penale pe post de agenți electorali.

 

Din păcate, opinia pubică, societatea civilă sunt inerte și privesc cu pasivitate, dacă nu chiar cu delectare, ca în fața unei telenovele în care Suleyman taie și spânzură, ceea ce se petrece în România. Societatea românească a mai trecut prin astfel de situații. De fiecare dată, amintindu-ne, ne-a fost rușine și, desigur, am dat vina pe alții.

88 Responses to “De ce (și cum) ALDE trebuie să dispară cu orice preț?”

  1. Filip G spune:

    ALDE nu e partid politic ,e satelitul PSD-ului pentru a rupe voturi din partea dreapta.O adunatura de traseisti frustati.
    Scriam acum ceva vreme cum se cumpara posturile e un fel de investitie.Daca nu ai banii se gasesc binevoitori care sa te ajute si astfel esti paiata in mana papusarilor.
    Sigur ca banii investiti trebuie recuperati si pregatita o alta investitie mai consistenta (cumparat un alt post mai important).
    Acum Tary se mira,dar e parte din sistem.Ce a facut concret pana acum?

    • Mihail spune:

      @ Filip G,

      Ai dreptate, sunt “o adunătură de traseisti frustrati” exact cum sunt albinele pe lângă matca. Cu tot cu trantori.
      ….Ia spune-mi tu cum se numesc aia care au votat pt Presedinte, unul cu doza penal, pe unul care a falsificat documente ???
      Hai ca poti, tu esti bun la echitari

      • Mihail spune:

        Sa nu uitam, iti mai amintesti cum îl proslaveai tu pe “Tari”, cum îl dezmierdai ?
        Acum, l-ai reevaluat ?

        • Filip G spune:

          Nu am spus nicio clipa ca Tary ar fi penal,dar sa fii al doilea om in stat cel care prezidezi locul in care se fac legi si sa constati ca esti depasit de situatie fara sa fi incerci legislativ sa indrepti lucrurileEu am facut legi interpretabile,eu am dat puteri sporite unor institutii eu am dreptul sa cer socoteala serviciilor?
          Tary prin pozitionarea alaturi de Basescu e compromis total.
          Cum de nu s-a pozitionat Dragnea alaturi de Basescu sa spuna ca ”statul roman e mafiot”?
          Cine a condus Romania in ultimii 10 ani?

          • Shadow spune:

            @Filip
            in ultimii 10 ani Romania a fost condusa de secu. Nu te mai da dupa cires. Nu tariceanu a condus Romania si nu el a numit-o pe kovesi si pe ceilalti unde sunt dimpotriva. Un imbecil perfect precum antonescu impreuna cu o lepra precum ponta au facut posibil ca Romania sa fie condusa de secu. Am uitat poate pe cel mai vinovat tovarasul basescu.

          • Cand conduce noi Guvernul, incepuse deja această luptă. După plecarea noastră, serviciile si procuratura s-au instăpânit deplin.

          • Puteri sporite a dat partidul pe care il proslavești, PDL, prin asumarea raspunderii Guvernului în Parlament.

      • Eu nu sunt traseist. De mine s-au rugat sa plec (unii) și m-au alungat (alții).

    • Mi-a placut asta cu satelitul PSD. Adica noi suntem Luna politicii românești. Inteleg ca noi, Tariceanu si cu mine, rupem voturi de la dreapta, adică de la Gorghiu și Blaga. Sa mori de râs.

      • emi spune:

        Sunt prea departe de tara si oricare din Ambasadele ei, pentru a vota in toamna, dar pana atunci voi fi suficient de puternica sa va sustin mental, sa va trimit putere. Totusi eu sustin DOAR voia Domnului, cred ca pe El ar trebui sa-L convingeti sa va acorde o noua Misiune Divina. Dar mai intai asumati-va in partid lectiile de viata politica invatate sau nu…

  2. Kronstadt an der Graft spune:

    Și eu zic la fel ca amicul Filip. Nu e societate inertă. Suntem mulți care suntem gata să sărim pe baricade, dar dacă politicienii așteaptă să le rezolvăm noi problemele, atunci să aștepte. Care e calitatea primară a unui politician? Capacitatea de a aduna alegători în jurul lui, de a mișca masele de votanți în direcția pe care o vede ca fiind importantă pentru aceștia și de a se pune în fruntea lor. Nota bene, vorbesc de politician în general. Că în politica noastră au aterizat tot felul de nepoftiți pe post de politicieni, care se răstesc la alegători că nu fac ce zic ei, asta e altceva.
    Și apropo, nu știu cum Doamne iartă-mă ați eșuat dumneavoastră și cu dl Tăriceanu în tranșeele pesediștilor, dar constat că nu mai vreți să ieșiți de acolo. Intersant!

    • Filip G spune:

      ALDE se pozitioneaza gresit din start.
      Se considera partid de sine statator care candideaza singur in alegerile parlamentare dar se pozitioneaza alaturi de PSD privind formarea viitorului guvern.
      Intrebare:
      De ce as vota un satelit al PSD cand pot avea satisfactia de a vota PSD un partid important?
      Adica cine nu doreste sa voteze PSD de ce ar vota un satelit a PSD-ului?
      Pusa problema altfel ar fi:
      Nu votez PNL dar pot vota un partid care anunta ca e dispus sa intre la guvernare alaturi de PNL.
      Pot vota partidul USR…………

      • Shadow spune:

        @Filip
        tu vei vota partidul lui basescu si m10 al mincionasei macovei sau alte asa zise partide. Voteaza pnl azi ca el nu este altceva decat pdl.
        Eu votez Alde pt ca pur si simplu imi place ca este unicul partid de opozitie si pune problemele exact cum trebuie vizavi de justitiei si statul de “stramb” romanesc.

      • liviu bejan spune:

        Am trecut pe aici sa vad daca nu cumva un comentariu al meu s-a pierdut pe drum si comentariul dvs mi-a atras atentia. Sa va spun cand un elector voteaza un partid satelit: atunci cand simte mai aproape partidul – satelit decat marele partid. Cu USR depinde, el se va prezenta ca fiind un partid de salvare nationala, in care, in consecinta, liderii sai vor fi prezentati ca persoane providentiale. Depinde, deci, cat veti putea suporta. Dle Filip, mi-a facut placere, dle Vosganian va doresc o seara buna, nu va mai deranjez.

    • Draga Kronstadt, cum sa rezolve oamenii politici ceva cand li se da in cap una-două, in aplauzele mulțimii? De ce trebuia ca Tariceanu si cu mine sa fim atacati in felul acesta? Chiar crede cineva pe planeta asta ca noi am susținut corupția ?

      • Kronstadt an der Graft spune:

        Nu vă supărați domnule senator, mi-ați mai reproșat că vă bag în aceeași oală cu ceilalți politicieni. Ce să vă fac dacă faceți parte din minusculu grup de atipici din politichia românească. Nici nu vă vedeți.

  3. emi spune:

    De aceea nu ne putem mantui ca popor, cartea noastra de istorie este plina de minciuni si de tradari, ca si prezentul de altfel.

  4. Mihail spune:

    @Filip G,

    Ce-spun eu si ce răspunzi tu.
    Te dai dupa corcoduș.
    Tăriceanu o fi el al doilea on in stat, dar pârghii nu prea are.
    Tu ce-ai face in locul lui ?

    • Filip G spune:

      Un cadru legal ”beton”,apoi as cere ca legea sa fie respectata la virgula.
      Dar cand te complaci si accepti compromisul nu poti sa fii ferm.
      Pentru care lege buna a cerut sprijinul cetatenilor impotriva “statului mafiot”?
      Ce face acum Tary e doar “gargara politica” e pe acceiasi frecventa cu Basescu…

      • Shadow spune:

        @Filip
        fals ceea ce face Tariceanu de ani deja de zile este sa lupte cu secu si bratul sau armat din “campul tactic” asa zisul dna sau “parchet”. Tot partidul lui a fost cel care a reusit cu mijloacele firave pe care le are sa invalideze ministeriatul uneia ca guseth.
        Gargara politica este tipica lui iohannes. Se vede dupa cum se pozitioneaza fata de cei acujati de catre parchet. Poate imi explici tu cum “cuvantul” unuia care este deja in puscarie pt 6 ani se ceva poate fi mai credibil decat cel al unuia care inca nu este dovedit vinovat.

        Nu nu cer logica de la aberantii lui joha. Ei vor doar putere iar apoi vor scheuna cand va veni randul lor la dat cu subsemnatul.

        • Filip G spune:

          Acceptarea tacita a fenomenului de cumparare de posturi si influienta il face vinovat,ce a facut Tary sa schimbe aceste metehne?
          A fost o practica acceptata de toate partidele.A te pozitiona impotriva justitiei si alaturi de cei vinovati te plaseaza in pozitia de complice la fenomen. :D
          Sigur ca azi se mira cum de au plecat si pleaca tineri valorosi scoliti din tara.Sumele cerute si idea de a fi paiate in mana papusarilor e unul din motive……

          • Shadow spune:

            @Filip
            din cate spune Tariceanu nu a existat spaga. Asa spune si maretul mihaiu. Spui de complicitate. Care cumparare de posturi a fost acceptata tacit de Tariceanu?
            Ce se numeste “justitie” in Romania nu este justitie ci o forma fara fond. In realitate Romania este o asa zisa democratie sud americana.
            Tinerii valorosi pleaca pt ca nu exista salarizare motivanta pt ei. In acelasi timp numarul de tineri bine pregatiti scade an de an din cauza unor aberanti din sistemul de invatamant precum abramburica sau boc-baba sau tot felul de tatici si mamici de “persoane” asa zis “importante”. Ca idee fratiorul lui kovesi a ratat sansa unor tineri valorosi sa faca treaba.

          • Shadow spune:

            Ca idee Filip ce parere ai de “noul” ambasador in Regatul Unit? Ca vorbim de “cumparare de posturi”. Din consilier de presedinte direct in “diplomatie” ca tot nu e nevoie de vreo “scoala”. Ce parere ai despre “noul” ambasador in statele unite? La fel.

        • O sa vină rândul lor, aici ai dreptate.

  5. Filip G spune:

    @Shadow,
    una e cumpararea de posturi si recompensarea pentru niste servicii.
    Din exemplul dat de tine unul e apropiat PSD-ului altul PNL-ului.
    Exemplele nu se incadreaza in logica expusa de mine.
    Acum eu nu inteleg clar daca Maior a fost cerut ambasador de ”unchiu Sam” ori a fost propunerea Romaniei.
    Nu stiu ce favoare i s-a facut lui Mihalache din moment ce Marea Britanie a iesit din UE si incep problemele…… :D

    • Shadow spune:

      @Filip
      Tu chiar poti sa crezi ca maior a fost “cerut” de unchiesul sam? Esti mai “grav” decat imi inchipuiam. Nu-i cunosti pe americani. Nu au logica “damboviteana”.
      Recompensarea pt “servicii” este identica cu “cumpararea de posturi”. In mod normal nu poti pune pe posturi de diplomati “nediplomati”. Sau poti pune dar in “tarile bananiere” cum e cazul Romaniei pt SUA de exemplu.

      Recompensarea pt “servicii” este “consiliatul” prezidential. Cand ii transformi in ambasadori, ministri, etc se cheama abuz si riscul e prea mare. Ca pt unul ca joha nu exista risc am inteles. Treaba lui o fac consilierii lui merkel, el este pe post de “paiata prezentabila”.

      • Filip G spune:

        Gandeste putin,scutul antiracheta,coruptia din Romania,etc
        Cine cunoaste fenomenul si poate da o expertiza autorizata.
        Situatia din regiune face ca Romania sa fie importanta,nu datorita politicienilor ci datorita amplasarii geopolitice…..

        • Shadow spune:

          @Filip
          SUA se joaca cu scutul antiracheta din estul europei. L-au si gandit pe forma unor baze temporare unde cheltuielile sunt temporare si absolut limitate. Romania este importanta pe post de colonie care executa si nu face scandal. Asa sunt si bulgarii. Cu polonezii americanii s-au ars si nu numai ei. Mai ramane ungaria(momentan un pic prea extremista) si micile tarisoare precum Cehia, Slovacia, etc. De tarile baltice nu se pot servi. In tratatele semnate cu rusii lui Groby (printre care si accesul la mare din Crimeea era marcat) este foarte clar.

          Ce “marete servicii” maior ar fi putut sa le faca ca sa poata sa fie “cerut” de americani? Nu cer ei de la altii si cer de la noi. Nope. Maior a fost “dictat” lui joha de catre secu, vrei sa pui un “nevinovat”(inocent ca pe vremuri – prostovan adica) precum helving il numesti pe “omul nostru” in SUA. Orice incercare de “daramare” a sri-ului in razboaiele sale cu sie si serviciul de informatii al armatei va face ca “maior” sa faca “loby” pt sri. Nu-ti face griji ca atat cia cat si nsa-ul sunt cu ochii pe el. Nu te astepta la eliminari de vize sau alte chestii castigate de maior pt Romania el este ambasador secu nu al Romaniei.

          Cat despre “adormitul” din regatul unit e fara cuvinte. Ala nu va putea sub nici o forma sa apere drepturile romanilor din UK in urma brexit.

  6. alexis spune:

    Ar trebui sa explicati si PSD ca le vine randul la toti si ca singura solutie este promovarea legii raspunderii magistratilor.

    • Shadow spune:

      @alexis
      Exista deja suficienta legislatie ca magistratii sa fie trasi la raspundere. De ce nu sunt trasi chiar si atunci cand se pierd bani grei la CEDO? Mafie. Atat. Mafie a “secu” care controleaza intregul “camp tactic”.

  7. Mihail spune:

    @ Filip G,

    dupa cum vezi, deja ti s-a explicat ca gargaragiu este Iohanis.
    Dar tu, cel care l-ai votat pe săsălău, i-a explica-mi, te rog, cum este Presedintele tau curat si cinstit !
    Explica, cum este treaba ai cu falsurile, cu cele doua deja confiscate de către stat. Demonstreaza-mi ca toti mint.
    Apoi, vorbim si despre Tăriceanu. Al doilea om in stat care nu este acuzat si DOVEDIT ca a furat(prin fals), care este dovedit(iar) ca nu a facut absolut nimic in doi ani.
    In afara cabse tot plimba pe banii nostru.
    Ia zi cunoscatorule !

    • Filip G spune:

      Pentru ce a gresit sa plateasca.
      Vreau si eu sa vad cand vor plati la fel si cei care au devalizat tara.
      De 100 de ori votez Johannis intr-o confruntare cu Ponta. :D

  8. Filip G spune:

    http://www.stiripesurse.ro/basescu-nu-se-aliaza-cu-tariceanu-la-i-fara-fantezie_1145227.html
    Nu o mai avea idei Tary trebuie sa apeleze la zicerile lui Basescu?
    Basescu a speculat gresala politica a lui Tary si a marcat………….

  9. Mihail spune:

    @ Filip G,

    Uite de asta a ajuns tara in asa hal.
    Oameni ca tine, l-au votat pe nemțalau. Asta cu toate, ca VOI stiati ca este un hot de case, un falsificator.
    Sustii in continuare ca tot el l-ai vota.
    Nu pot decât sa închei cu un citat de la Socrate. Acesta spunea ca numai PROSTII nu invata din experientele negative.
    ….pana la urma, tu ai viata pe care o meriti.
    De oameni ca tine, mă ierti, dar îmi este greata. Tot rabd de 25 de ani ca sa se schimbe ceva, dar veniti voi, votantii lui pește, care stiti de peste douăzeci de ani ce trebuie votat.

  10. Mihail spune:

    Baselu, la Realitatea, a afirmat o chestie ciudata.
    Printre altele spune ca stie despre banii dati lui Bogdan Olteanu, insa se-ndoieste ca Tăriceanu ar fi destinatarul.
    Asta, pentru ca, el, are suficienti bani.
    Logic.

    • Filip G spune:

      Grija mare la Basescu,loveste napraznic cand te astepti mai putin.
      Crezi ca e aparatorul lui Tary fara interes?

    • Te pomenești că ținta era Bogdan Olteanu, care s-ar fi putut amesteca in alegerile din PNL.

      • Shadow spune:

        Olteanu deranjeaza de multa vreme. Iar locul ramas liber este foarte cautat de catre “pilosi” precum Isar sau altii.

        • Eu cred ca tocmai plecarea lui in felul asta impiedica pe Isar sa ajunga in locul lui.

          • Shadow spune:

            Isar vrea locul lui Isarescu nu al lui Olteanu. Personal l-as prefera in locul lui isarescu. Guvernarea bancii centrale trebuie schimbata din cand in cand. Dureaza de prea multa vreme de cand e isarescu in post iar politicile bnr nu au fost niciodata “pro economie privata”. A fost doar loby pt bancile private dar nu pt industrie, servicii, etc.

  11. Mihail spune:

    ….credeam ca votantii lui Iohanis(niste luzeri, niste lipsiti de creier, capete goale) vor invata ceva din ultimii doi ani.
    Ti-ai gasit. Prosti s-au născut, prosti vor muri.
    Tot ii aud ca ei nu si nu, tot pe săsălău l-ar vota.
    Nu contează ca economia a luat-o in jos, ca avem un presedinte care doar isi plimba nevasta. Nevasta, care nu tine cond de normele de protocol, de bun simt. Nevasta, care-n dileala ei, isi arata țațele.
    Un Presedinte care-si construieste luxul pe banii nostru.
    Un Presedinte, care acum omoară fără nicio retinere democratia.

    Toate acestea nu vor înceta, atata timp cat vom avea cretini care vor vota, iar si iar, pe nemțalau.

    • Mihail spune:

      Mi-e atat de greata de acesti oameni, nu de tara, încât foarte repede voi pleca. Voi alege, am ales o tara, unde democratia este democratie, unde votul poporului este respectat mot a mot. Mă rog, ei nu vorbesc limba framceza.
      Acolo, ar fi imposibil ca unul ca Iohanis sa fie ales vreodată. Un falsificator, un hot, ce are o nevasta dilie si…hoata, la rândul ei.
      Chiar de la iesirea din aeroport, voi da nas in nas, cu submarinul galben.

      • emi spune:

        Vezi societatea asa cum esti tu, e “oglinda” ta.
        Si in alta tara iti va fi la fel de sila de societate cum iti e de tine.
        Daca vrei sa se schimbe ceva incepi cu tine insuti.

        • Mihail spune:

          Oamani ca tine, ca Filip G….care l-au votat pe nemțalau, cu toate ca stiau bine ce este cu el, îmi repugna.
          Nu societatea.
          Sa vii dupa doi ani de iohanis si sa spui ca tot pe el l-ai vota, este cea mai buna dovada de crasa prostie, de imbecilitate.
          Stai liniștită, ca si esti in aceeask oala cu ei.

          Cat despre mine, am viata mea si am decis sa părăsesc tara atata timp cat vor fi atat de multi prosti.
          Sa-ti placa un hoț, un falsificator, un mincinos, un lenes, un cheltuitpr pe banii altora….este un semnal despre prostia cate va stapaneste.
          Acum scuteste-mă.

          • emi spune:

            De Basescu oare de ce nu iti este sila?!?
            Asa cum tu admiri un hot ca si Basescu, care a furat cu milionul de euro, chiar si din tragedia ziaristilor rapiti in Iraq, asa pot admira si eu pe cine imi place, indiferent cat iti displace tie. Macar Iohannis nu a adus suferinta nimanui, nu a taiat veniturile milioanelor de romani ca sa isi umfle el contul din Panama…

  12. cris spune:

    Voiam sa discut despre erorile acestea mortale in transfuzii.

    Tine de sigurantza pacientului – am mai vorbit despre aceasta sigurantza a pacientului ca numar de asistente la pacienti. Are multe elemente, de la numar de personal/pacient la evitarea infectiilor nosocomiale, a transfuziilor gresite, evitarea greselilor in administrarea medicamentelor, evitarea greselilor in chirurgie, etc. Programe, recomandari, directive legate de sigurantza pacientului sunt inclusiv la nivel de UE – desigur Romania nu participa, din cele 13 masuri recomandate European, Romania e la coada cozilor, se chinuie sa implementeze vreo 2 legate de sigurantza pacientului (spre deosebire de tari ca Polonia, Ungaria, Letonia, Cehia daca vorbim de blocul estic care sunt si foarte implicate si active si au implementat deja o vasta majoritate de masuri) Ma si intreb daca le cunoaste careva din MS, se pare ca nu….Ati auzit vreodata in spatiul public discutat acest concept de “siguranta a pacientului” si ce inseamna? NU, se discuta un caz sau altul, se face scandal, dar conceptul in sine nu exista, darmite mecanismele lui

    Pe scurt referitor la erori de tipul medicament sau transfuzii gresite: de la sfirsitul anilor 90 inceputul lui 2000 se lucreaza la implementarea sistemului electronic de verificare a medicamentului potrivit la pacientul potrivit, si de mecanismul de verificare vena la vena pentru transfuzii. In Statele Unite e generalizat de la inceputul anilor 2000, In Europa – Anglia in 2005 avea deja 98% din spitale organizate pe acest system de verificare electronica. Am explicat legat de medicamente. La transfuzii flebotomistul ori asistenta care iau singele au un PDA cu care scaneaza barcode-ul de pe bratara pacientului si printeaza pe loc in salon eticheta care se pune pe fiola. In banca de singe cind se elibereaza singele se pune eticheta cu acelasi barcode si se verfica iar concordantza electronic. Cind asistenta pune transfuzia scaneaza iar barcode-ul de pe bratara pacientului si cea de pe punga de singe. (Redundantza de care am tot vorbit si care asigura protectia fatza de erori, antifragilitatea sistemului.) Asistenta poate fi obosita si scrie un nume gresit, sau omite ca sunt nume diferite pe medicament/singe si pacientul e altul… un aparat electronic nu oboseste.

    Domnul profesor Astarastoae spune ca asemenea greseli de transfuzie sunt inclusiv in America… hmmm, lucrez de 16 ani in State, sapte spitale cu totul in care am lucrat efectiv, nu am vazut niciodata si nici auzit de erori de transfuzie de asemenea dimensiune, pe incompatibilitate ABO. Nici nu e de mirare ca n-am auzit eu, numarul s-a redus de la 15 asemenea cazuri in ’95 la 3 in 2005 si 1 in 2013 – raportat la populatia SUA cu mult mai mare decit a Romaniei desigur si la un numar de 20 milioane de transfuzii pe an. (sunt ceva mai multe reactii pe an, dar nu majore si nu de incompatibilitate ABO)

    De ce acest sistem electronic- extrem de eficient daca vedeti scaderea erorilor de transfuzie din 95 – 15, la 1 in 2013 in State, pionierul care a implementat acest sistem? Errare humanum est, iar in anume profesiuni eroarea poate costa vieti. Un pilot de avion nu zboara doar pe bunul sau simt ci are o multime de tehnica la dispozitie pe care o foloseste si care-l corecteaza. Asa e si in medicina, cea normala. Caci in Romania se doreste sigurantza de supersonic in medicina dar tehnica de care are parte medicina romaneasca e la nivel de parapanta invechita si gaurita.

  13. cris spune:

    Nu discut mai mult despre acest concept de sigurantza a pacientului, ce se face intr-o lume si tehnica aferenta. Mi se pare inutil: am gasit ce numar de asistente avem, adica elementul essential in sigurantza pacientului, si chiar cred ca nu mai am ce discuta. In Romania nu exista conceptul minim, cel de necesar de personal, ce sa mai vorbim de tehnica…, cu cine implementezi mecanisme si tehnica, cu NIMENI?

    (e cumva ca la proiectul pnl pe medicina de preventie… sa faci preventie si sa platesti tratamentul unui cancer de sin doar daca femeia si-a facut mamograma anual…. dar ala de a facut proiectul are idee cite aparate de mamografie sunt la dispozitie la numar de pacienti, la ce distanta si cu ce personal? Nu, si insista mai departe cu acest proiect fara niciun dram de simt al penibilului. Asa ma simt si eu acum vorbind de sigurantza pacientului si tehnica: spun cum se face… si omit nu ca nu exista tehnica ci macar un numar rezonabil de oameni sa o foloseasca, sa o puna in practica, vorbesc de racheta cosmica atunci cind Romania e la nivel de paleolitic. Dar cum nu apartin de PNL am bunul simt sa corectez eu informatia la realitatea romaneasca… si e foarte grav, incalculabil, de cosmar.)

    E cu mult mai grav deficitul de asistente decit cel de doctori ( cam 200 medici la 100.000 locuitori), uluitor, te lasa perplex ca nivel de nesimtire a unui stat fatza de nevoile celor bolnavi si fatza de personalul medical.

    Stiti cite asistente are Romania? 51 la 100.000 de locuitori!!!!!!!

    fatza de
    - 1200-1600 in Irlanda, Norvegia, Elvetia,
    - 1000 in Germania , Danemarca, Suredia, Frantza, si
    - 500-700 in tarile estice, Ungaria, Polonia, etc.

    De peste 20 de ori mai putine decit in tarile supersonic medical si de peste 10 ori mai putin decit vecinii….cadem de pe harta, la propriu. Va dau graficul nu va dau si comentariul Eurostat legat de Romania la acest capitol, pe scurt spun ca numarul de asistente e atit de mic incit e practic incalculabil, inexistent.

    Daca ai o asistenta de pina la 30 de ori mai muncita si chinuita decit oriunde, cum Dumnezeu crezi ca nu vor aparea erori si ca pacientii sunt prost ingrijiti? Daca adaugi deficitul de medici… e un dezastru la care ce apare in discutie publica ca infectii, viermi, transfuzii gresite, nu inseamna nici 1% din realitate. Mda…. si autoritatile romane baga la puscarie o asistenta de ATI care a trebuit sa aiba grija de 12 copii nu de 1-2 cum e oriunde altundeva, si acum probabil alta asistenta care da o transfuzie gresita alergind intre 30 de pacienti, de medici nu mai vorbim, cu totii la puscarie ‘r-ar mama lor de spagari si criminali.

    Ei, lasa, se investeste in procurori, SRI, se mareste numarul lor de personal, se dau milioane la tehnica de ascultare… sigur va tine loc de asistente, de medici si de sisteme electronice in medicina si va fi bine. Domn ministru al sanatatii face protocoale pe hirtie, de sigurantza pacientului nu a auzit in viata lui, ca dinsul e ONG-ist si de felul sau bancher… si tot asa. Si sunt destui care iar zic, sa se inchida spitale, sa se eficientizeze cum se dau resursele si va fi o medicina splendida… domnule, degeaba reduci numarul de spitale , numarul dumitale de medici si asistente e infim si in continua scadere, nu zidurile fac medicina, ci oamenii, si aceia se calculeaza la populatie nu la numar de spitale. OOOOF!

    http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Practising_nursing_professionals,_2008_and_2013_(%C2%B9)_(per_100_000_inhabitants)_Health2015B.png

  14. Kronstadt an der Graft spune:

    Citez:
    “Unitatea de transfuzii a Spitalului de Arși din București nu are de doi ani autorizație de funcționare de la Direcţia de Sănătate Publică”.
    Oare oamenii ăștia sunt smitiți? Cum adică, un spital funcționează de doi ani fără autorizație? Mai putem vorbi de politicieni responsabili? Mă îngrozesc gândindu-mă că există pericolul ca în orice moment să se producă un seism major. Vom muri cu zile. Suntem ca și condamnați!

  15. Mihail spune:

    @ emi,

    miciodata nu mi-a placut Baselu, cu atat mai mult, cu cat eu stiu cateva povesti despre el, de pe vremea cand ea capitan.
    Am mai povetit despre asta.
    Nici tu, nici Filip G, nu aveti nicio scuza pentru faptul ca l-ati votat pe Iohanis.
    Singura explicatie este prostia voastra.
    Sa-ti placa o babatie care calca in picioare protocolul, o tzatza cares-i arata tzatzele…dezvaluie dimensiunea este capacitatii tale intelectuale.
    ….Sa te duci sa stai cu orele, la coada, ca sa votezi un hot, sa te mandresti cu asta…chiar ca nu ma mai mir despre ce servici ti-ai gasit in Italia.
    Atata minte ai, atata faci.

    • Filip G spune:

      In memoria colectiva raman omul de la care poti procura o miere de albine nefalsificata.
      Exista ce-i drept si o alta categorie de oameni pentru care sunt omul care a votat Johannis presedinte.
      Sincer nu mi-e rusine cum sunt judecat pentru deciziile mele.
      Atat timp cat Ponta e prieten si comunica cu Erdogan dupa derapajul acestuia,consider ca am anticipat corect………………

      • Mihail spune:

        @ Filip g,

        tunci cand mergi i piata si nu gasesti miere naturala, de calitate…nu cumperi.
        Nu te-a ob;ligat nimeni ca sa votezi.
        Eu, neavand ce alege, n-am votat.

        Insa, daca tu, dupa doi ani de Iohanis, afirmi ca tot pe el l-ai vota, inseamna ca este grav, se-ntampla ceva cu tine.
        Cu atat mai mult, cu cat ai copiii in Germania si ar fi trebuit sa stii cum este viata democratica corect.
        M-ai dezamagit profund.

      • Shadow spune:

        principalii sustinatori ai lui erdogan sunt in germania si sunt condusi de merkel si asta de ani de zile. altfel ponta este istorie, joha inca nu.

    • emi spune:

      Eu am practicat o meserie mai dura pana cand am invatat lectia umilintei, era singura cale. Iti vine randul…

      • Mihail spune:

        @ emi,

        mi-a venit si mie randul de cateva ori..si nu sunt sigur ca nu-mi va m-ai veni.
        Numai Cel de Sus, poate sti.
        Plec, in curand, intr-o tara unde povestitorul nespune ca nu esti niciodata umilit, dar iau si asta in calcul.
        …Atunci cand ai in mentenanta gradini, ii vezi pe clienti cum ii doare sufletul ca trebuie sa te plateasca, cum cauta motive imaginare ca sa-ti faca reprosuri. Am clienti care se uita cu scarba la mine, atunci cand sunt in gradina lor, iar eu incerc sa fiu invizibil. Cat mai invizibil.
        Pe de alta parte, se lauda peste tot, ca au trandafirii exceptionali, ca au gradina foarte frumoasa, dar refuza sa inteleaga ca munca calificata se plateste. Daca nu te duci, incep ca sa te piseze cu telefoanele, ca ce or sa faca trandafirii lor.
        Ma rog.

        Sper, ca la un moment dat, prin noiembrie, decembrie, cand o fi, sa ei Eurostarul si apoi sa-mi povesteti despre Tesla la un croisant si o cafea, neaparat buna. Stai linistita, nu-ti voi face absolut nicio propunere indecenta, nici nu te voi pipai ! :)

        • emi spune:

          Crezi ca ma tem de tine?!? :) :) :)
          Desi nu ma arunc in riscuri inutile, imi asum adesea riscuri peste medie. Daca simt ca merita. Tu esti un bebelus al Universului, abia inveti sa mergi, esti curios si capricios, dornic de a invata chestii noi, dar si cu nevoi instinctuale pe care nu stii inca sa le controlezi. Pentru “varsta” ta esti precoce, ai si Drepturi Divine interesante, se pare ca nu esti chiar asa rau cum te arata gura. Totusi experienta mea mi-a dovedit de nenumarate ori ca oamenii e bine sa traiasca printre cei asemeni lor. O persoana cu vibratie mai joasa, va absorbi intotdeauna vibratia joasa a cuiva cu vibratie mai inalta, adica se va simti invidios si il va ura pe celalalt aparent fara motiv.
          Asta se numeste Legea Rezonantei.
          De exemplu o persoana care tine post, daca mananca intr-un restaurant, toti cei din jurul sau care mananca carne in acel moment, vor absorbi pacatele iertate (energia lui negativa/de joasa frecventa) celui in post.
          De ce e buna energia de inalta frecventa? Pentru ca activeaza “porti” ale ADN-ului care iti permit dezvoltarea.
          “Nimic nu se naste, nimic nu se pierde, totul se transforma/transfera.” (Legea conservarii energiei)
          Apropo, conform acestei legi noi nu ar trebui sa platim energia, pentru ca nimeni nu PRODUCE energie, cel mult o transforma sau colecteaza… :)
          Morala dragul meu Mihail: nimic nu e bun sau rau in absolut, depinde cum vezi tu problema. Nici macar tu nu esti bun/rau, doar ca nu esti inca pregatit sa ma intalnesti.

          • Mihail spune:

            hi-hi-hi, la mine chestia cu postul nu tine. In biserica catolica, daca mananci carne vinerea, faci o fapta buna si ti se iarta scaparea.
            Ma rog, poate nici nu este indicat ca sa faci prea multe fapte bune.
            Cat despre frica de mine, stai bine. Eu o sa-ti comunic, atunci, cand ajung in “mijlocul Europei”. Tie nu-ti ramane decat sa te invarti de un bilet la Eurostar(45 GBP), sau unul pt. aeroplan.
            In locul tau, as prefera Eurostarul. Sa mergi cu peste 300 km la ora, sa trecui pe sub Canal, e o treaba.
            Mai este varianta, ca sa stabilim, undeva la mijloc, la Paris, sa spunem, si fiecare vine intr-un weekend acolo.
            Frantujii au si cafea buna, dar si niste croissant, de te lingi pe degete.
            Evident poti si sa declini propunerea, nu se supara nimeni.

            PS: dinspre mine, poate vebni si armeanul, dar si Adam Mares. :)

          • emi spune:

            Si bineinteles @anca…

          • Shadow spune:

            Sa-mi spuneti cand veniti si vin si eu la cafea la Paris ;-)

  16. cris spune:

    VV

    In ce priveste programul ALDE de sanatate cred ca doua elemente ar avea un impact major, o data notiunea de accesibilitate a actului medical depre care am tot vorbit. Un al doilea element este cel depre care vorbesc mai sus “patient safety”, adica sigurantza pacientului. Aceasta inseamna pe scurt un sistem nonpunitiv , blame free – fara acari paun, de raportare a erorilor, analiza a acestora si gasirea de solutii sistemice. Va dau link-ul la pachetul de politici in acest sens a UE.

    Mai departe va dau, la nivel de Wikipedia, caci altfel vorbim o luna la rind zi si noapte fara intrerupere, ce se face in acest sens in alte tari. In Statele Unite: Nu doar ca sunt cerintze ridicate si verificate de CMS (Centers for medicare and medicaid services – casa de asigurari de stat sa-i spunem) si de comisia de acreditare a spitalelor, si ca se lucreaza la imbunatatirea sistemelor de ani, ci spre deosebire de UE americanii au ajuns la nivel de lege, unitara, in aceasta privintza, se numeste Patient Safety and Quality Improvement Act (PSQI) data in 2005 ( cind UE nici nu pornise un asemenea proiect de analiza pe diferite tari), intarit de alte legi ulterioare – cea care stabileste sistemul de pay for performance (adica spitalele primesc bonusuri sau li se iau bani in functie de cum respecta niste parametri de sigurantza a pacientului si calitate) in 2009 si de Obamacare, adica Patient Protection and Affordable Care Act din 2010 care are o proiectie de implementare de 10 ani.

    Pe intelesul omului de toate zilele: se stabilesc mecanisme de raportare anonima a erorilor medicale, se face analiza locala a cauzelor si se dezvolta proiecte de corectare, se raporteaza la nivel de tara, se analizeaza si asa se implementeaza noi schimbari in sistem. Se schimba sistemul , nu oamenii dintr-o pozitie sau alta. Raportarea vine si de la medici si de la pacienti. Esentza acestui sistem, inca o data, este ca e non-punitiv… adica mentalitatea romaneasca de inchis spitale ca au infectii si dat afara medicii care raporteaza trebuie sa se schimbe, mai intii creezi conditiile de corectare a acestor probleme, abia dupa aceea daca e cazul procedezi la masuri coercitive ( zau m-am saturat de corpul de control al lui peste prajit ministrul sanatatii, chiar nu exista nimeni in ministerul acela sa gindeasca altfel decit comunist, adica repede-te si da amenda, inchide, baga la puscarie, inainte sa pui in functiune cele mai firave mecanisme normale de corectare si impunatatire a unui sistem? Cultura nesimtirii, a lui nu organiza si nu creste nimic ci doar a biciului, arogantzei si acarului paun, mda)

    Este esential, e ce va putea schimba si sistemul medical romanesc si aceasta situatie de permanenta dusmanie intre medici si populatie pentru ca implica si participarea profesionistilor si a beneficiarilor. Este raspunsul coerent, de durata, constructiv la toate aceste scandaluri din ultimele luni legat de infectii nosocomiale, viermi, transfuzii, medicamente, greseli chirurgicale, etc… Chiar nu pricep cum e posibil sa existe atita scandal si atita neputintza in Romania cind rezolvarea ca mecanisme nu trebuie inventata ci sunt modele cit cuprinde in lume… deci nu inventam apa calda!!!!! ba chiar e recomandare OMS… cum Dumnezeu de nu se stie citusi de putin si nu se vorbeste de acest concept de sigurantza a pacientului in Romania si mai ales nu se face nimic in acest sens?

    Link-ul la politicile UE in privintza sigurantei paceintului – l-am setat direct pe politici dar site-ul in sine e foarte mare si cu informatie complexa pe multe domenii de sigurantza a pacientului

    http://ec.europa.eu/health/patient_safety/policy/package_en.htm

  17. Mihail spune:

    S-a stins Regina Ana.
    Dumnezeu sa o odihneasca.

  18. Mihail spune:

    Fostul principe al României Nicolae Medforth Mills a scris un mesaj dureros pe Facebook după moartea Reginei Ana.

    “Dumnezeu să te ierte, Regina mea blândă!

    O femeie cu un caracter tare ca o piatră şi o bunătate nobilă, pe care nu le-am întâlnit la altcineva.
    Urmează un doliu care învăluie naţiunea în durere. Cu ochii în lacrimi, îi rog pe români să se roage pentru sufletul Reginei şi pentru sănătatea Regelui.
    De la bunica mea am învăţat că tăcerea şi discreţia, atunci când le simţi ca principii de neclintit, nu sunt un simbol al slăbiciunii, ci al tăriei şi demnităţii”, a scris Nicolae Medforth Mills.

    • Mihail spune:

      …nu stiu mare lucru despre Regina Ana, decat ceea ce stie cam toata lume.
      Insa, este sotia Regelui Mihai, Regele meu.
      I-a fost alaturi multi, multi ani, a nascut de cinci ori, toti cei care o cunosc, spun ca este o femeie extraordinara.
      Prima oara, am vazut-o, atunci, in balconul de la Continental. Acolo, era si un tzanc, blond si cumva mirat de toata marea de oameni, aflata jos, la picioare.
      Acum, acel tzanc, scrie randurile de mai sus.

  19. Adam Mares spune:

    Suntem pierduți! Până și Udrea a luat-o pe calea “spiritualității” a la Emi
    :P :P :P
    Elena Udrea
    5 hrs ·
    Pentru ziua de astazi, programul arata putin diferit.
    Nu am mai alergat pentru ca am venit in Bucuresti sa semnez de prezenta la Sectia 2…
    Am baut o cafea cu soia si sirop de caramel, de Post, la mic dejun.
    O sa mananc la pranz legume crude cu humus(pasta de naut) si apoi, spre seara, ciuperci la gratar.
    Apa plata multa si suc de sfecla rosie.
    Citesc Paraclisul Maicii Domnului, care se citeste de fapt in fiecare zi a acestui Post.
    Continui cu cartea Sistemul Maestrului a lui Haanel.
    O sa fac meditatie 15-20 de minute.
    O sa fac o fapta buna.
    Sunt pozitiva si asa voi ramane toata ziua.
    Nu uitati, este esential sa fiti pozitivi, primul lucru pe care il faceti cand v-ati trezit sa multumiti cu bucurie lui Dumnezeu pentru ziua noua pe care o incepeti, sa zambiti si sa va propuneti ca nimic sa nu va amarasca.
    Spuneti-va o mantra inainte de a iesi din casa. Fie rostiti cu voce tare si convingere interioara acele cuvinte care va dau incredere in dvs. insiva(gen sunt puternic, sunt destept, am succes, totul este in favoarea mea etc.),fie o mantra puternica de protectie care este Psalmul 22 al lui David( pe care eu il spun zilnic, de altfel).
    Nu uitati, suntem ceea ce gandim!
    Iar Arsenie Boca spunea ca ” mintea este ca o moara, ce pui dimineata in ea, aceea macina toata ziua!”.
    Asa ca aveti grija la gandurile care va ocupa mintea…:)
    Sa aveti o zi fericita!

    • emi spune:

      E in pas cu moda politica, vrea sa se relanseze, a inteles ca nu mai croseteaza prea multe gospodine, spera sa fie crezuta. Suna fals programul ei, “o sa fac o fapta buna” distruge toata atmosfera de piosenie, subliniind aroganta postului cu sirop de caramel si humus…

    • Asta e Elena Udrea??? Si ma blamau pe mine pentru acatist…

  20. Adam Mares spune:

    Citiți articolul ăsta, e foarte interesant
    http://www.bursa.ro/scenariu-exploziv-intoxicarea-din-cazul-vantu-olteanu-mihaiu-ascunde-alte-fapte-atat-de-grave-inc…&s=banci_asigurari&articol=303970.html

  21. Kronstadt an der Graft spune:

    Am înțeles că tov comisar Macovei a cerut scoaterea lui Ponta din avocatură. Ci-că a fost acceptat pentru că era doctor. Deci a trișat.
    Citeam mai demult că la un cazinou din Las Vegas a fost prins un trișor. Evident că respectivul cazinou era administrat de mafioți, așa că băieții n-au mai chemat poliția, l-au luat pe bibicu și i-au zdrobit falangele de la mână cu o scrumieră de cristal. Acu la Ponta n-o fi nevoie de o scrumieră de cristal, poate fi folosită și una de fontă. D-aia cu femia goală întinsă… pe margine… Mai există ici-colo.

    • Nu stiu daca e adevarat, dar ca avocat daca aveai titlul de doctor nu mai trebuia sa dai examen la barou.

    • Shadow spune:

      @Kronstadt
      Ca idee in vest nu se permite “acharnement” (indaratnicie) impotriva celor care au pierdut deja un drept. Un jurist ar trebui sa cunoasca asta. Vorbesc de juristi nu de tovarasa macovei. Plagiatul lui ponta este “cu dus intors”. Teza lui trata un subiect foarte nou unde ponta a fost prezent la aparitie la UE. El a transmis apoi profesorilor sai atat casetele reportofoanelor cat si ce a retinut el cand acestia si-au scris cartile. Ai putea spune ca ponta a contribuit la scrisul acelor carti cu toate ca nu a aparut pe coperta.
      Ca idee comparativ cu plagiatul flagrant al lui kovesi dupa tot ce misca pe internet si nu numai, la ponta e cusut cu ata alba.