Omagiu Reginei noastre

regina-ana-sursa-foto-www.artmark.ro_Regina Ana rămâne una dintre figurile luminoase ale Istoriei Românilor. Într-un secol al ororilor și controverselor, Regina Ana a fost un model de devotament și demnitate. Alături de Regele nostru, Mihai I, Ana de Bourbon-Parma fost Regina de care aveam atâta nevoie, prin conduita sa exemplară, prin noblețea și discreția pline de eleganță, prin spiritul său de sacrificiu pe care l-a manifestat în întreaga sa viață, ca voluntar pe front ori ca însoțitoare a Regelui în exilul său.

Comunitatea armeană din România îi aduce Reginei Ana un pios omagiu. Dumnezeu să-i dea lumină veșnică!

Dumnezeu să-l ocrotească pe Regele nostru, în durerea lui…

27 Responses to “Omagiu Reginei noastre”

  1. Mihail spune:

    @Adam Mares,

    iti multumesc pt articolul cu banii lui Vântu. Interesant

  2. Mihail spune:

    Asta cum o cheamă ? Prima Nevasta, aia a lui Iohanis, ar trebui sa invete de la Regina Ana. Mă rog, aici avem o mica problema, Regina nu s-a tinut de falsuri.
    ….deci, nu-i captează atentia profesoarei cu balcoanele la vedere. GhiNNion.

  3. Adam Mares spune:

    Oare Regele o mai fi conștient? Nu s-a mai spus nimic despre starea lui de sănătate…

  4. Adam Mares spune:

    Vor s-o înmormânteze ortodox, deși ea era catolică.

  5. Mihail spune:

    Hai, sa ne stapanim puțin, este o aiureala teoria lui emi.
    Una este sa ai libertatea ca sa gandesti orice si alta ca sa-ti postezi tampeniile.
    Ce legatura are, acum, decesul Reginei Ana cu princepele Nicolae ?

    La rândul meu m-am întrebat daca Regele Mihai stie ceva, daca este constient.
    La vârsta lui orice este posibil. Insa, nu cred ca mai contează, ce a fost a fost, acum fiecare dintre cei doi se-ndreapta către un final stiut.
    Moartea este singurul lucru sigur de pe lumea asta.
    …Cumplit dste, ca dupa ce mori, nu m-ai ai nociun control, fac ce vor urmasii, semenii cu tine. Înmormântarea ortodoxa este mult mai “spectaculoasa”/”colorata” decât cea catolica. Aici degaja decenta.
    Asta e, nici modul in care se face înmormântarea, nu mai contează. Celui plecat nu-l mai interesează.
    Solutia cu incinerarea, pare cea mai decenta varianta. Dar asta, imediat, a doua zi. Ce rost are ca neamurile sa se tavaleasca in suferinta 3 zile ?
    Si mimatul poate dauna sanatatii.
    Doua săptămâni de cerebrare, pentru Regina Ana, găsesc ca este exagerat de mult. De ce o chinuie ?

    • emi spune:

      Cel mai simplu mod de a distruge o casa regala este sa amplifici egourile membrilor (din interior)…

      • Mihail spune:

        Duci prea departe rationamentul…Casa Regala, a Romaniei, este oricum decorativa, prea putin romani doresc reinscaunarea Regelui.
        Apoi, singurul Rege, Mihai, are o varsta inaintata.
        El este cu adevarat Regele nostru.
        Printul Nicolae, fetele, actorul din Iasi, sa fim seriosi.

        Este foarte trist, dar v-a disparea si un simbol grandios, curat al tarii noastre.
        Sunt fericit ca macar eu am apucat ca sa-l “prind” pe Regele Mihai.
        Mi-ar fi placut enorm ca tara noastrta sa aiba regalitate, Curte regala, Rege.

  6. adrian spune:

    Condoleante intarziate va transmit si dumneavoastra pentru pierderea recent suferita!

  7. cris spune:

    VV

    Acest concept de sigurantza a pacientului a devenit central in asigurarea calitatii in medicina americana in 1999-2000.

    In timp s-au dezvoltat multe alte concepte. CORE MEASURES- masuri esentiale, un set de activitati si masuri absolut obligatorii in anume conditii medicale de felul infarctului, pneumoniei, infectiilor nosocomiale de tot felul (acestea la rindul sau au devenit parametrii esentiali de calitate in ingrijirea medicala dupa care se judeca la nivelul comisiei de acreditare si CMS). Educatia este in primul rind atit de puternica incit la 3 noaptea daca ma treziti din somn va spun in 3 secunde, ca si orice alt medic si asistenta din State, la rind, ordinele de core measures pe care le pun in anume conditii (de pilda infarct: aspirina la admisie si externare, betablocant si inhibitor de conversie la admisie si externare, profil lipidian si statina, si va spun cerintele: PTCA in mai putin de 90 de minute sau tromboliza in mai putin de 30 de minute.) Dincolo de educatie, intarirea acestor actiuni prin protocoale, raportarea si analiza lor e deja rutina. La fel la orice doriti, pneumonie, infectii de linii venoase, profilaxie de tromboza venoasa. Va dau un articol pentru citeva din aceste core measures, pentru domnul profesor mai ales ca are link-urile respective spre cerintele comisiei de acreditare si cum se integreaza acest concept in acreditarea spitalelor.

    Alt concept este de MEANINGFUL USE, utilizare rationala sa-i spunem, care priveste utilizarea sistemului electronic EMR ( electronic medical records) in stringerea de date, analiza lor si evitarea erorilor. In Romania de pilda s-a introdus reteta electronica ca sa se poata gasi “coruptii”,mda, in Statele Unite ca se reduca erorile in ce priveste medicamentele fiindca scrisul nostru cam e greu de citit si poate duce la interpretari si greseli de prescriere… mare diferentza de mentalitate, nu? Din aceasta categorie face parte si verificarea electronica a identitatii pacientului despre care am vorbit cu medicamentul potrivit la pacientul potrivit si verificare transfuziei vena la vena.

    Tot pentru domnul profesor, raportul care a pornit toata aceasta avalansa de schimbari in analiza calitatii actului medical centrata pe sigurantza pacientului: TO ERR IS HUMAN, de la sfirsitul anului1999. Cartea poate fi citita on line sau pdf integral, free. Va dau link-ul la pagina de descarcare a pdf-ului. Dar ca sa stirneasca atentia dau si un rezumat care trece in revista conceptele promovate de raport. Cit e de important? A insemnat audieri in Congress si legislatie, ralierea a numeroase organizatii care sa vina cu planurile de actiune in acest sens. Esentza acestui raport: da, erori individuale apar si se sanctioneaza disciplinar dar vasta majoritate a erorilor din domeniul medical nu inseamna “oameni rai” ci oameni buni intr-un sistem defectuos care trebuie corectat.

    Acest raport a fost urmat de un altul, CROSSING THE QUALITY QUASM: A New Health System for the 21st Century . Acesta lanseaza conceptele de baza, scopul de urmarit in redefinirea calitatii in sistemul medical:

    - patient safety, sigurantza pacientului, a reduce erorile medicale
    - care effectiveness, a evita sub si suprautilizarea resurselor si serviciilor
    - patient-centeredness, medicina centrata pe pacient, adica luarea in considerare si acomodarea nevoilor pacientilor, a le face accesibil actul medical
    - timeliness, reducerea timpilor de asteptare pentru actul medical
    - care efficiency, reducerea pierderilor si astfel a costurilor din sistemul medical
    - equity – accesul echitabil la actul medical indiferent de venit, statut social, etc.

    ( cred ca va lamuriti asa ca sa aud bolboroselile peneliste despre “preventie” si vai ce lege frumoasa am facut cu “hai sa taiem plata de la asigurari cind esti bolnav daca nu iti faci analizele de rutina inainte cind esti sanatos, ca tu esti vinovat ca esti bolnav” sau sa aud niste poli- sau tehnotruci invirtind ceva de felul “medicina centrata pe pacient” fara sa aiba cea mai mica idee despre complexitatea acestui mecanism, in se sisteme se integreaza si cum… ma lasa pur si simplu fara replica: le consider arogantza, dispretz fata de medicina si sanatatea oamenilor, incompetentza si demagogie. De proiectul lui basescu de schimbari in sanatate din 2012 care a scos o lume in strada ce sa mai vorbesc… si se mai si lauda inca imbecilul cu felul in care “putea dumnealui sa revolutioneze medicina” daca nu ieseau nenorocitii si prostii de romani in strada, mda…)

    Ok, suficienta discutia, acestea sunt link-urile:

    - un rezumat al To err is human, conceptele cheie de sigurantza a pacientului: An Overview of To Err is Human: Re-emphasizing the Message of Patient Safety E usor de citit si pentru cineva care nu e in domeniu, puteti sa va aventurati si dumneavoastra in a-l citi pentru a intelege despre ce vorbesc si cit de importanta e aceasta schimbare de paradigma.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2673/

  8. cris spune:

    Si aici inchei, iau o pauza de 2-3 saptamini. Am ajuns la epuizare si aceasta e o limita foarte departata pentru cineva care munceste si 80, 100, 120 de ore pe saptamina fara sa cricneasca, dar am atins-o. Mi-am luat liber de la spital, nu vreau sa ating un computer, nu vreau sa citesc nimic, nu vreau sa mai stiu nimic legat medicina, dar nici de altele, Romania, politica, nu ma intereseaza, punct. Nu mai pot, trebuie sa ma opresc sa-mi trag sufletul, cedez ca minte ( am momente in care ma intrerup din ce spun, sar la altele, se vede si din cum scriu, fac greseli, dezacorduri, am mintile lucrind o multime de idei deodata… am nevoie sa dau o resetare, ma scot din priza, unplug) si fizic. Si nu am voie, am de implementat un proiect in terapie intensiva, am facut deja pilotul, si e un succes – cumplite ultimele mele 3 saptamini de munca dar a meritat, “it’s alive!”-, incepe anul de rezidentiat si avem o catedra noua iar sa instruiesti alti medici nu e usor, si tot asa… trebuie sa-mi adun mintile si fortza pentru urmatoarea etapa.

    Sper sa foloseasca ce am dat mai sus. Scuze daca e mult, eh, ce sa fac, asta-i cu profesiunea medicala, daca apuci sa te indragostesti de ea, e cu totul, pe viatza si in toate aspectele ei, ba nici nu poti sa iti tii gura, tot spui altora cit de minunata e. :)

    Sa ne revedem cu bine in citeva saptamini…

    • Nu cred ca trebuie sa dea atatia bani. Un armean din Siria care a ajuns in Gemania mi-a spus ca l-a costat cateva mii de euro pe care i-a plătit calauzei.

      • emi spune:

        Pentru o persoana! Eu nici acum nu am “cateva mii de euro”, “sa ma dau cu barcuta” pe Mediterana. Si as paria ca nici dumneavoastra nu-i aveti.

        • emi spune:

          In plus emigrantii isi permit telefoane cu internet PRIN TOATE TARILE PE UNDE TREC, fumeaza si nu prea par ingrijorati de viitorul lor. Sa nu mai repet ca trei sferturi sunt barbati tineri!

  9. Kronstadt an der Graft spune:

    Sunt șanse mari ca Erdogan să fie în spatele bărcuțelor cu imigranți care se vântură pe Mediterana. Ca să facă presiuni asupra europenilor pentru viză.

  10. Filip G spune:

    http://agrointel.ro/62307/inca-un-motiv-pentru-a-cumpara-direct-de-la-fermieri/
    Eu sustin asta de ani de zile.Din pacate politicienii nostri nu aud….

  11. Mihail spune:

    SURSE – PNL negociază revenirea lui Crin Antonescu

    O adevărată bombă ar putea zgudui scena politică în această toamnă: revenirea fostului lider PNL, Crin Antonescu. Acesta a anunțat în numeroase rânduri că se retrage din politică și nu mai candidează pentru un nou mandat de senator.

    Citește și: Cel mai recent sondaj înainte de parlamentare: La cât a ajuns diferența dintre PSD și PNL

    Liberalii nu se pot împăca cu acest gând și l-au mandatat pe negociatorul-șef Teodor Atanasiu să insiste pe lângă Crin Antonescu pentru o revenire.

    Surse din PNL susțin că o primă conversație a avut loc și, surpriză, Crin Antonescu nu a exclus posibilitatea. Acesta a cerut răgaz de gândire și o nouă conversație în acest sens va avea loc după ce se termină concediile în PNL, adică după 22 august.

    Mișcarea ar fi una de mare impact pentru PNL, atât în ceea ce privește activul de partid, care va primi cu entuziasm revenirea lui Crin Antonescu, dar și pentru electoratul PNL, care nu l-a uitat pe fostul lider PNL.

    P.S. Rămâne de văzut ce reacție vom avea de la Cotroceni, pentru că relațiile dintre Crin Antonescu și Klaus Iohannis au fost deteriorate foarte puternic.