Acum să te văd!

Lucrăm la Programul de Guvernare ALDE. Care ar fi cea mai importantă măsură propusă de tine?

program de guvernare

73 Responses to “Acum să te văd!”

  1. Mihail spune:

    @ Adam Mares,

    hai las-o, cum sa doresc ca emi s-o mierleasca ?
    Chiar îmi este draga.
    Aici, zacusca nu s-a inventat, nici tocanita nu gasesti la raft. Ca sa nu mai spun de diferite plante aromatice. Am umblat dupa oregano câteva zile. In rest totul transat, la pachetel. Conceptul de piata nu cred ca exista, sau cel puțin nu in forma de la noi. Totul ambalat, curat, spălat.

    • Adam Mares spune:

      Unde ești?

      • Mihail spune:

        Intre Liverpool si Manchester, fix la jumătatea distantei. Aflai, destul de usor, daca aruncai o privire pe facebook-ul meu.
        Astăzi, am descoperit totusi, intr-un oras cu 20 de mii de locuitori, un fel de piata-bazar.
        Cu de toate.
        La doua “magazine”/standuri, vânzătorii aveau pus un microfon la piept. Tot ce spuneau ei se auzea puternic in difuzoare. Defapt, ei interactionau cu clientii.
        Cea mai tare chestie, era o familie care vindea bufnite si corbi(probabil). Era o bufnita care avea aproximativ 50 cm si costa 600 £.
        Iar cele mici, cam 10 cm cate 2£, bucata.
        Le dădea, din când in când, pui de o zi, morti.
        O sa pun niste poze pe contul de Facebook.

    • Emi e unul din stâlpii blogului :)

  2. Mircea Fica spune:

    Din 1998 până acum toate guvernele au încurajat investiţiile străine pe modelul „Forţă de muncă calificată, la preţul cel mai mic”. Noul model trebuie să fie „Forţă de muncă calificată la preţul cel mai competitiv”, aşa cum este Dusterul.

    http://www.zf.ro/opinii/duster-cuvantul-de-cod-pentru-noul-model-de-crestere-economica-a-romaniei-salariul-mediu-creste-la-700-de-euro-mai-mare-cu-50-fata-de-nivelul-actual-15593062

  3. Kronstadt an der Graft spune:

    Având în vedere faptul că nu e primul program de guvernare la care participați, vă recomand doar atât, încercați în programul ăsta să nu mai veniți cu vom face și vom drege, ci să scrieți concret ce măsuri veți lua ca să terminați programele pe care le-ați propus altădată. Terminați oarece autostrăzi, puneți sănătatea la punct cum trebuie, inclusiv cu salarizarea cadrelor medicale suficient cât să nu mai plece din țară și faceți la fel cu învățământul. Și încă ceva, educați funcționarul public în ideea că el e pus să servească publicul și nu invers. După aia mai vorbim. Numai să nu uitați un lucru, pe cetățean n-o să-l impresionați nici cu ideologia, nici cu promisiunile din program. De-aia pesediștii au o bază electorală stabilă, e vorba de mulțimea amorfă care nu știe nimic despre politică și votează după semnal. Și-s mulți.
    Apropo, poate reușiți să-i scoateți pe primari din ghearele partidelor, ar fi un mare pas către conștientizarea cetățenilor cu privire la autonomia locală, de care tot vorbim dar nu se face, ca-n comunism.

  4. Shadow spune:

    @Dle Vosganian
    exista cateva prioritati

    1. Sanatatea. Fara un sistem de sanatate performant nu puteti motiva clasa de mijloc sa munceasca si mai ales sa plateasca impozite. Vor incerca cei tineri sa se care afara dar in acelasi timp chiar si oameni precum Mihail care nu mai sunt tocmai tineri vor sa plece. Deci avem un risc major ca cei care platesc, deja in minoritate, pt pensionari dar si pt functionarea statului, etc sa plece si ei. Deschiderea catre privat si adoptarea unei politici in care asigurarile de stat sa poata fi folosite macar partial pt spitale, clinici, etc private. Control strict al acestor entitati private dar si al celor de stat.

    2. Educatia. Trebuie pregatita generatia de maine, este obligatoriu ca scoala romanesca sa scoata specialisti necesari pt piata muncii si nu “idioti utili” cum o face de ani de zile. Asta implica realizarea de estimari cat mai aproape de realitate a necesitatii pietei de munca. Estimari continue sau macar anuale cu posibilitatea de a schimba in continuu.
    Educatia continua, trebuie create parghii de reformare profesionala pt generatia actuala activa si cea viitoare. Profilul pieteti fortei de munca se schimba extrem de iute in secolul actual. Trebuie sa scoatem din capul oamenilor ca pot sa-si termine “cariera” in acelasi domeniu in care au inceput. Trebuie ajutati sa schimbe dar nu sa astepte ca statul sa “creeze” pt ei “conditii”.

    3. Infrastructura
    Terminate si receptionate corect si incepute cum trebuie numai si numai proiecte cu finantare europeana. Imi pare rau sa o spun dar Romania a pierdut prea mult timp si prea multi bani cu ifrastructura facuta “pe genunchi”.
    Pt asta crearea unei autoritati nationale de receptie a lucrarilor care sa faca apel la “experti terti” din zona privata pt a controla la sange lucrarile realizate si eventual crearea unei liste nationale de societati private cu care statul poate lucra (au realizat lucrari la nivelul de calitate cerut).
    Nu mai avem bani sa aruncam pe aberatii bechtel sau vinci incontrolabile.

    4. Costul statului:
    e prea mare. Trebuie eliminate din acest cost enorm cel putin 3/4 din functiile de support. Sa o terminam cu secretarele si cu soferii, coafezele si mai stiu ce platite de stat doar pt servicii aduse functionarilor, deputatilor, senatorilor, preseditelui, serviciilor, magistraturii, etc.
    Aceste persoane pot fi recalificate pt a realiza suport pt cetatenii romani nu numai pt aceste VIP-uri.
    Eliminarea oricarei pensii speciale.
    Crearea de grile coerente de salarizare pt tot ce este “stat”. Nu la “muma” si la altii ciuma cum vad ca se practica.
    Definirea stricta a rolurilor institutiilor de stat.
    Definirea stricta a asa zisei meserii de “politician”. Deschiderea acestei actuale “meserii” spre cetateni.

    5. Eliminate achizitionarile de masini de marca + full option pt toti acestia, etc. Vanzarea a macar 50% din acest parc. Acceptate achizitiile care sunt absolut necesare de la societatile romanesti care produc astfel de masini, agregate, etc.

    6. Modificarea legilor raspunderii guvernamentale, administrative, etc. Nu pot accepta teoria cf careia o guvernare poate fi sactionata doar la vot.

    7. Scaderea TVA care ne omoara consumul.

    8. Modificarea impozitarii si trecerea la impozitarea progresiva si nu unitara. Deschiderea politicii de investitii spre “finantarea” culturii, lacaselor de cult, educatiei, sanatatii. Deci eliminarea respectivelor donuri din calculul de impozit.

    Imi este foarte greu sa o spun dar numarul imens de pensionari existenti azi ne fac sa nu putem realiza mai mult. E nevoie de o adevarata politica de natalitate nu cu bani dati de stat (doar pt cazurile speciale sau dificile analizate caz par caz) ci cu reduceri de impozite in functie de numarul de copii.

    Si ar mai fi. Sunt atat de multe lucruri de facut in tara ca sincer este foarte greu de vazut de unde sa incepi ca sa ai o coerenta. Sunt strategii pe termen scurt, mediu si lung. Trebuie bine gandite si consolidate.

  5. Filip G spune:

    Cine mai are incredere in programele partidelor politice?
    Eu unul chiar nu doresc nimic de la ALDE …………
    Decat sa propun ceva de bun-simt si sa iasa exact pe dos mai bine renunt sa-mi fac iluzii.

  6. Mihail spune:

    @Shadow,

    cum era aia cu prostu’ si cu fudulia, ceva cu o suficienta ?
    Mama ma-sii ca nu-mi mai amintesc.
    ….mai retin chestia aia spusa de nenea Socrate, precum ca numai prostii nu invata din experientele negative.
    Gata, îmi tin gura, ca maine-poimâine, vin minerii dupa mine, pe Mersey, cu pluta, ca sa-mi bage mintile in cap.
    Ei asa au invatat democratie.

    • Mihail spune:

      Era sa uit.
      Atunci când au venit hoardele de babuini, adica minerii, si au luat la caftit trecătorii, era identic.
      Au facut-o pentru ca asa considerau ei ca este mai bine.
      Ca ne-au aruncat, prin marlania si cruzimea lor la coada Europei, ei nu vor reusi sa inteleaga niciodată. Ca au fost niste brute, niste otrepe.
      Eu le-as fi acordat dreptul sa voteze cel Putin o suta de ani.
      In plus, le inchideam toate minele, fără niciun ban cimpensatie.
      Mama lor de jigodii.

    • Shadow spune:

      @Mihail

      vorba aia era:

      “Prostu nu e prost destul daca nu e si fudul.”

      Mai au francezii una pe care am copiat-o si noi care spune ca :
      “Inainte de a deschide gura toata lumea poate avea dubii dupa ce s-a deschis gura nu mai exista decat certitudini”.

      La romani aia a lui Socrate s-a transformat in : “numai boul este consecvent”. Aici este de dezbatut “consecventa” in sine nu necesita apriori sa nu inveti din greseli. Depinde de “tema” consecventei. Destul de des “umanul”(si cred ca si Cris poate sa-ti spuna) are mari probleme sa recunoasca cand greseste. Cu cat “fudulia” e mai sus cu atat e mai greu de unde si “consecventa” intr-u “pacat” :-).

      Acum nu stiu daca faceai referire la ce am scris eu sau nu. E drept mi-am facut imediat control de “fudulie” si nu de “fudulii” ca este interpretabil “nastasesc” si tot nu mi-a iesit vreo “fudulie”. Daca esti dragutz sa-mi detaliezi nitel sa ma luminez si eu iti raman indatorat.

      Despre mineri stii bine ca avem aceleasi pareri. Au fost si sunt inca pe peste tot o adevarata masa de manevra. Lipsa de “cultura”, de “educatie” duce la asta, acum insa in ultimii ani mi-am dat seama ca si prea multa “cultura si educatie” de “internet” are aceleasi hibe.

      PS. Inca una de la francezi care imi place si la care ma gandesc mereu cand deschid “gura” este :
      “Cultura este precum dulceata, cu cat ai mai putina cu atat incerci sa etalezi mai multa” :-). Binenteles nici una nu iti este dedicata.

  7. Pacala spune:

    @vv
    Propuneti va 2-3 lucruri prioritare per judet. Si sa le terminati.

    • Mihail spune:

      ….poate-ti amintesti lista de “realizări” ale armeanului, de la Iasi.
      Era o tocanța, unde compozitia era formată din tot felul de furaciuni de pe la altii. Din vecini.
      Fiind din Oasi, ca vreau sau nu, tot stiu ce se misca acolo. Ocupandu-mă, ceva timp, de grădinile a doi deputati PNL(din care unul este acum la răcoare, deoarece a umblat cu transformatorul vopsit), era chiar imposibil sa nu “fiu la zi”.
      Personal nu cred in bunavointa si indemnul la munca tovarașesc, al parlamentarilor.
      Cat despre parlamentarii cu state vechi, daca ar fi dupa mine, i-as trimite, chiar acum, acasa !
      Sunt harșaiti si depasiti. Un fel de haiduci la costum.
      Niste expirati !
      Nu poti sa fii creativ atatea legislaturi.

      PS: ce randament poate avea un parlamentar, care are patru servicii ? Presupunând, ca fiind cinstit, se tine de ele.

  8. Alzara Sibiu spune:

    Dilema pescarului : sa dau la mamaliga ,la duda ,la rama ,la blinker ? Mai bine braconez inca o data cu navodul…Apoi patru ani sfaraie uleiul in tigaie .

  9. Filip G spune:

    http://www.stiripesurse.ro/victor-ponta-devoaleaza-gravele-probleme-ale-romaniei-fostul-premier-isi-mitraliaza-adversarii_1148892.html
    Ponta e un lup singuratic………
    Ori lupii singuratici nu sunt lupi ALFA. :D
    Pentru Ponta ramane Erdogan un mentor demn de urmat.
    Daca pana ieri dorea un MINI-USL impreuna cu Tary,azi aflam ca Tary e egalul lui Boc.
    ”Tariceanu si Boc au vrut sa faca dar nu au reusit sa semneze nimic!”
    E tot mai jalnic pe zi ce trece.

  10. emi spune:

    Eu as pune in linia intai educatia, si cand spun educatie nu ma refer doar la scoala ci si la televiziune, presa si celelalte metode de educatie in masa. De aceea as vota cu doua maini oameni de cultura capabili sa dea o resetare prin propriul exemplu si prin regandirea Institutiilor care se ocupa de educatie. Or fi diplomele si doctoratele false aducatoare de bani frumosi, dar cata vreme sunt false morala societatii este practic un avorton. Pestele de la cap se impute, iar capul unui Stat are doua emisfere, cea dreapta este cultura, emisfera stanga este politica.
    Daca dragoste de cultura curata nu e, nimic nu e…

    • emi spune:

      Un exemplu de mesaj (subliminal) care nu ar trebui sa apara pe niciun post de televiziune, asta daca in Institutia aceea care se ocupa cu supravegherea media, ar exista profesionisti care isi cunosc meseria:
      “Romania va creste prin bunsimt…”
      Verbul la viitor arunca dorinta si indeplinirea dorintei in viitor, Romania nu va avea niciodata in prezent bunsimt, pentru ca mesajul il conditioneaza sa existe doar in viitor. Atentie si la lozincile politice, nu “vom face”, nu “vom fi”, viitorul arata din start ca totul va ramane in viitor, anuleaza posibilitatea de a face ceva in prezent, corect este “suntem decisi sa facem”, “suntem decisi sa fim”. Si fara “nu”, nicio dorinta/lozinca cu negatie, pentru ca o dorinta sau lozinca trebuie sa fie pozitiva/constructiva.

      • emi spune:

        Daca oamenii sunt educati si nu doar imbuibati cu informatii, vom avea si politica educata, si invatamant in care se primeste si educatie nu doar informatie, si sanatate in care Juramantul lui Hipocrate se respecta, si in general profesionisti in orice domeniu care se simt apreciati si respectati.

        • Adam Mares spune:

          Vorbești degeaba. Există o lege cu 6 la sută din PIB pentru Educație, dar legea n-a fost niciodată respectată.

          • emi spune:

            Eu vorbesc de principii şi puterea exemplului şi tu vorbeşti de bani.
            Cu ce era mai breaz “doctorul” Gabriel Oprea dacă avea salariul mai mare?!?
            Sunt importanţi şi banii dar dacă nu sunt câştigaţi cinstit reduc Dreptul Divin la câştig, şi orice ai face tot nu ies bani, sau dacă apar, cu aceeaşi viteză dispar.
            Vreţi să crească Dreptul Divin în bani, al poporului român?!?
            Amintiţi-vă de zeciuială, obiceiul pământului, mai ţineţi posturile şi când aveţi bani, învăţaţi să fiţi recunoscători pentru ceea ce aveţi, şi. nu în ultimul rând renunţaţi la frică, ură, furie, invidie, pentru că atrageţi cu aceste emoţii doar

          • emi spune:

            Scuze, cu emoţii de joasă frecvenţă pot fi atrase doar necazurile.
            Dacă vrei drepturi, trebuie întâi să le meriţi, întâi oferă dacă vrei să primeşti, întâi respectă dacă vrei să fii respectat.

          • Adam Mares spune:

            Politicile publice se fac cu bani, nu cu vrăjelile tale spiritualist-moraliste!
            Vezi că nu suntem la cursurile tale pentru depresivi și frustrați! :P

          • emi spune:

            Ne-am ucis conducatorul taman in zi de Craciun, prin tot ce traim acum platim acel pacat cu pierdere de suflet.
            Impuscandu-i pe sotii Ceausescu i-am transformat in martiri si le-am preluat pacatele…
            Politicile publice se fac in primul rand cu oameni, degeaba platesti bine niste neispraviti.

          • emi spune:

            “Vrajelile mele moraliste” sunt legile divine ale universului, orice cauza are un efect, orice actiune are o reactiune:
            https://www.youtube.com/watch?v=1k0_MBq-P2M

          • anca spune:

            Nu mai merge algoriritmul, na! Despre o tanti naspheta rau, care se pune papagal sau mai stiu eu ce! Despre o neo-comunista inselata care ar trebui sa-i puna gps sau bratara electronica lu’ barbatu-su /Ex ca sa nu mai lezeze dreptul la intimitate al altor familii. Mai bine haimana…mai bine hooligan…mai bine golan… mai bine mort decat comunist!

        • Adam Mares spune:

          M-ați lămurit buștean! :-)

    • Cred ca termenul corect este „mentalitățile” ceea ce dă educației și o dimensiune culturală.

  11. Mihail spune:

    Ia uite, emi chiar a scapta. Nic n-are !

  12. Mihail spune:

    @emi,

  13. Mihail spune:

    @emi,

    m-am sucit, uite mai bine-ti chica casa-n cap.

    • emi spune:

      Tu crezi ca daca esti in Marea Britanie vor sari banii pe tine la un semn?!?
      Daca continui sa doresti moartea celor din jur, vei atrage ghici ce?

  14. Mihail spune:

    Buey, acilea nimeni nu manca paste ori broaste. Daaa? Toata lumea mănâncă prostii. D-aia sunt niste grase si grasi pi strase, sort, road.
    Okay, ca sa ne intelem limpede, eu nu-ti doresc decesul. Daca ma treci in testament, daca totul se rezuma la ceva cu peste sase zerouri, atunci pot sa mă razgandesc.
    Cat despre bani, e adevărat, vor țopai pe mine, la doua semne. Pana atunci, live pe banutii mei.

    In rest, mă calcă pe nervi toate housurile lor de o singura culoare, maro. Si mai este ceva destul de urat: frumos, ploua 2-3 ore, iar frumos, cald, iar ploua si…tot asa. Cu toata meteorologia mea aplicata, am dat-o rau in bara. In rest este multa liniste, nu sunt manele, masinile decapotabile, trec in liniste. Nici pasarele nu sunt(uf), doar rate sălbatice. Iar mâțele sunt mari grase. Nu am televizor, ce bine.

  15. Mihail spune:

    una dintre chestiile care ma deranjează foarte tare, este problema cafelei. Nu gasesti expresso, ci doar un TIR mare de cafea. De cafea turceasca nici nu mai zic, ca ma arunca astia in canal…
    Am vrut sa-mi iau o stocla de bere, hai o cutie. Nu-se poate, doar la bax sticlele, iar cutiile sunt “legate” intre ele, făcute pachet, cu un cofraj de plastic.
    M-am uitat la bastinasi, Doamne fereste, daca-si cumpăra bere, atunci neapărat un bax mare. Cu toate ca este si bere germana, ei o cimpara pe a lor. Berea mea, Paulaner, nu exista aici. Păcat.
    La “Berarie” sunt la halba cel putin 10-15 feluri/sortimente de bere. Acolo, beau cot la cot, barbatii cu femeiele.
    As vrea o farfurie buna, aburinda, de carbonata dar unde ? Asaa, la Piza Hut.

    • Shadow spune:

      @Mihail
      zau ca ma amuza primele tale impresii. Daca ai stii tu cum am trecut si eu prin ele la inceput :-). Chestia care ma deranja cel mai tare in Franta era servitul cafelei pe fata de masa :-). In Italia ca si in Franta sau Romania o bei la bar sau la o masa. La masa in Italia si Franta este mai scumpa. Cum ma asezam doar la mese cu fata de masa ma enervau cand imi luau comanda pt o cafea imi luau si fata de masa in Franta. In Italia iti lasau fata de masa. Mult mai tarziu am inteles ca una din modalitatile fiscului francez de a controla numarul de menu-uri servite este controlul la fete de mese cumparate, sevetele sau fete de mese spalate la “nufarul” lor :-).

      La francezi bere romaneasca nu gasesti decat la magazine romanesti. La italieni gaseam Dreher care era una din berile mele preferate chit ca era ungureasca :-)

      PS. te referi la carbonara nu la carbonata nu? In Paris sunt foarte multe restaurante cu specific italian deci ai de unde alege. La Pizza Hut sau la mcdonnalds sau echivalent eu nu servesc, nu-mi place “junk food-ul”. In sudul Italiei numai emigrantii din nordul Africii mergeau la mcdonalds in timp ce pizza hut nu avea cum sa existe.

  16. Mihail spune:

    Nita: totusi stau la terasa, la masuta, la cafea. Socializeaza, mama lor, ce stiu io. Dar asa zisa cafea, este intr-o ceasca mare de supa. Ori ceva pe aici.
    ….Nu trebuie sa-mi razi in nas, aici(ca si la tine) se munceste pe ruptelea. Nimeni nu te plateste daca stai, sau arzi gazul. Se poarta frumos, uneori, cu tine, depinde si de ce fel de sef ai.
    Eu am avut oarecum noroc.
    (da-mi o adresa de e-mail, de Facebook, si-ti povestesc, nu se cade ca sai poluiez blogul armenesc)

  17. emi spune:

    http://republica.ro/zcine-nu-c-i-declara-in-2016-veniturile-va-avea-o-surpriza-gabriel-biric-mesaj-catre-cele-3-milioane-de
    Sunt una dintre “fantome” si poate sa ma ameninte domnul Gabriel Biris pana cand raguseste, eu nu vin in Romania doar ca sa depun Declaratii Fiscale. Daca vrea declaratie de la mine trebuie sa imi ofere posibilitatea sa o completez si trimit prin internet, fara semnatura electronica (pentru care de asemenea trebuie sa vin special in Romania).
    Cand imi va deconta dumnealui drumul si timpul pierdut atunci voi tine cont de amenintarile dumnealui, pana atunci sa ne vedem fiecare de necazurile noastre.

    • Pe sondajele AMIGO rezulta ca avem peste sase milioane de persoane care au venit din muncă, din astea numai vreo 4,6 milioane plătesc impozit. Restul au venituri nedeclarate. La chestii de-astea se referea Biriș. Sigur că dacă n-ai nevoie de servicii in tară, poti respinge calitatea de contribuabil in România, n-o să vină nimeni după tine in Italia.

      • emi spune:

        Mi-am putut face declaratia pentru venitul anual pentru Italia cand munceam in Germania, la italieni de ce se poate online si la noi nu?!?

  18. Radu spune:

    Câteva idei tehnice, chiar dacă nu “cele mai importante”:
    1. Instituirea unui program „Lider=profesor” care să asigure accesul direct în învățământul preuniversitar pentru șefii de promoție (sau, după caz, primii 1% din absolvenți, sau sisteme de selecție similare) de la principalele universități din țară – fără examene suplimentare, cu burse de 5 ani care să suplinească sub-finanțarea altfel inerentă sistemului per ansamblu, la nevoie prin crearea de poziții didactice speciale. Pentru acești profesori, oferirea și de posibilități de continuare a studiilor post-universitare în regim deschis, care să nu pericliteze atenția dedicată predării. Ar fi vorba de puțini oameni, de un efort bugetar relativ minor la nivel național, dar de un semnal și de un exemplu poate util.
    2. Găsirea unei modalități legale de introducere a conceptului de „promovare” în sistemul de învățământ. Spre exemplu, un angajat pe o normă didactică de lector ar urma să poată, în urma unei examinări a dosarului cu rezultate, să acceadă la statutul superior de conferențiar prin simpla reetichetare a postului – dacă încărcătura didactică este compatibilă cu această modificare. Similar, pentru promovarea de la conferențiar la profesor. După cum știți, în prezent majoritatea promovărilor sunt efectuate de facto sub forma unor concursuri, care sunt însă anunțate în marea majoritate a cazurilor cu un candidat anume în minte – iar acel candidat e adesea și unicul înscris la concurs – toți colegii știind că e „postul lui”. Instituționalizarea promovării ar mări semnificativ transparența și simplitatea, și ar lăsa spre concurs numai posturile cu adevărat propuse pentru candidați externi. Pe de altă parte, vă rog să considerați și situația unui angajat merituos: răsplata pentru rezultatele sale, într-o companie multinațională sau chiar la o universitate ultracompetitivă din lume, ar fi o promovare sau o creștere de salariu. La noi însă, răsplata este un concurs în care el riscă (mai ales dacă nu are conexiunile potrivite) să vadă pe altcineva luând răsplata – respectiv postul superior. A existat chiar o perioadă în care postul scos la concurs era creat prin desființarea vechiului post al angajatului merituos, răsplata fiind atunci cu atât mai mult ironică – el risca să își piardă cu totul calitatea de angajat. Dacă, și subliniem „dacă”, într-adevăr angajatul este merituos, atunci ceea ce ar trebui să primească este o recompensă, nu un set de furci caudine și un loc la ruleta concursului, cu presiunea și cheltuiala de resurse aferente atât din partea lui cât și a instituției. Ar rămâne, într-un astfel de sistem, de discutat dacă promovarea ar trebui să fie automat acordată odată cu depășirea unor standarde severe (severe, nu minimale!) sau, mai degrabă, la latitudinea superiorilor ierarhici. În oricare variantă, plusul de simplitate nu poate aduce decât un plus de eficiență și de transparență – deci și de încredere în sistem din partea membrilor săi.
    3. Reintroducerea coeficienților de salarizare, ca posibilitate alternativă promovării în ceea ce privește recompensarea performanței, dar și ca posibilitate de sancționare.
    4. Schimbările de legi şi regulamente să îşi facă efectele nu mai devreme de doi ani de la data adoptării. Pentru anumite aspecte, precum criteriile minimale de angajare pe poziţii didactice şi de cercetare, sau principiile de evaluare a proiectelor de cercetare, această regulă ar trebui să poată fi aplicabilă.
    5. Finanţarea universităţilor româneşti după criteriul calitativ, cu un sistem simplificat, în trei trepte, fiecare caracterizată de o anumită sumă per cadru didactic. Cele trei trepte ar putea fi A (acreditate şi finanţate pentru a oferi şi studii de masterat şi doctorat, pe lângă cele de licenţă), B (acreditate şi finanţate pentru a oferi doar studii de nivel licenţă), şi C (acreditate pentru a oferi studii de nivel licenţă, dar nu şi finanţate). O posibila adiţie la sistem ar fi definirea unei categorii B+, unde studiile de master şi doctorat să fie acceptabile dar numai contra taxă.
    6. Adoptarea sistemului din ţările avansate tehnologic, în care evaluarea universităţilor, mai ales a celor de categorie superioară, se face primordial după rezultatele din cercetare, dezvoltare şi inovare (CDI) ale acestora. Implicită este ideea, acceptată acolo, că activitatea didactică trebuie să fie informată de cea CDI; că un corp profesoral care cunoaşte doar indirect tehnicile şi aparatele despre care vorbeşte, are de oferit o calitate redusă a informaţiei, ceea ce nu poate fi suplinit – ci cel mult mascat – de talentul sau calificarea didactică. Un corp profesoral cu un nivel rezonabil al activităţii de cercetare generează în mod inevitabil studenţi bine instruiţi, care să participe inclusiv la activitatea de cercetare. Este implicit faptul că va deveni responsabilitatea universităţilor să îşi distribuie intern resursele pentru a menţine calitatea înaltă a personalului – în caz contrar riscând reducerea finanţării prin retrogradarea la o categorie inferioară. Forul care s-ar ocupa de atribuirea calificativelor universităţilor ar urma să fie un subiect de discuţie separată: ARACIS, CNFIS sau CNCS ar trebui să aibă deja formal resursa umană competentă pentru astfel de activităţi, dar ajutorul instituţional al forurilor similare dintr-una dintre ţările cele mai dezvoltate tehnologic – Anglia sau Germania, spre exemplu – ar putea fi o alternativă interesantă măcar cu rol consultativ şi cel puţin pentru o primă rundă de evaluare.
    7. În privinţa modului în care evaluăm CDI, considerăm că ţinta unui cercetător nu poate fi să „publice”, în aceeaşi măsură în care ţinta unui student nu este doar să ia note. Lucrările ştiinţifice, brevetele si cărţile sunt „notele” pe care cercetătorul le primeşte din partea comunităţii; ele vor fi cu atât mai „bune” cu cât impactul lor este mai mare – în general din cauză că enunţă idei, concepte, tehnologii sau teorii care devin general acceptate şi aplicate în comunitatea ştiinţifică şi/sau în afara ei. E greşit în acest context să stabilim drept criteriu de performanţă în cercetare ‘numărul de…’, pentru că după acea logică ar trebui să putem acorda diplome studenţilor indiferent care au fost notele lor – cu condiţia să fi fost „multe”. S-ar putea, în această linie de gândire, acorda calificative calitative facultăţilor şi universitatăţilor, care să reflecte vizibilitatea sau prestigiul în mediul academic într-un mod foarte simplu, cu maximum trei nivele (naţional, regional-internaţional, şi international). Aceste calificative ar fi acordate pe baza impactului pe care rezultatele în CDI ale respectivelor entităţi le au, respectiv măsura în care sunt acceptate cu titlul de lider de opinie la diverse nivele de vizibilitate (naţional, internaţional, etc).
    8. În privinţa domeniilor de cercetare pe care statul trebuie să le susţină prin finanţare sau în alte moduri, este opinia noastră că, în contextul fondurilor limitate, în primul rând trebuie susţinute acele direcţii şi grupuri care au deja un rol de lider de opinie cel puţin de nivel regional-internaţional, dacă nu mai amplu – şi că această susţinere trebuie să vină indiferent de caracterul aplicat sau fundamental şi indiferent de aria de studiu. Considerăm că susţinerea punctelor tari deja existente este un element de eficienţă administrativă; ele nu trebuie sacrificate în favoarea unor direcţii în care nu avem încă rezultate şi specialişti recunoscuţi la vârful domeniului. Pe de altă parte a finanţa numai aceste colective ar însemna blocarea accesului generaţiilor mai tinere, şi blocarea dezvoltării de direcţii de perspectivă nouă.
    9. Cercetarea aplicată este în mod evident o prioritate la nivel UE. E de asemenea evident că din punct de vedere al contribuabilului este de dorit ca banii investiţi in universităţi să se întoarcă în societate nu doar sub forma unor tineri instruiţi, nu doar sub forma prestigiului adus de contribuţii teoretice importante, ci şi a unor produse sau tehnologii utilizabile practic pentru creşterea calităţii vietii. Trebuie însă în ambele direcţii definite şi/sau menţinute exact livrabilele și calificările necesare, pentru a evita ca banii să meargă către experţi în a mima competenţa în locul acelora ce inovează real ori al acelora ce fac cercetare fundamentală reală.
    10. Eliminarea „echivalărilor” care transformă masteratul sau mai ales doctoratul în monedă de schimb. Nici în cazul avocaților, nici al militarilor, nici al profesorilor, nici al altor categorii profesionale, deținerea doctoratului nu trebuie să fie o cale ocolitoare pentru examenele de promovarea/acces sau pentru perioadele necesare de acumulare a experienței specifice domeniului respectiv.
    11. Impunerea redefinirii cartelor și codurilor etice ale universităților, astfel încât ele să fie mai mult decât simple copii ale unor pasaje de lege ci dimpotrivă să se concentreze pe definirea de prevederi suplimentare sau specifice cu menirea de a defini propria abordare a instituției, individualitatea sa, și asumarea dorinței de a excela în domeniu
    12. Recunoașterea automată, în instituțiile de învățământ superior din România, a diplomelor de absolvire eliberate de anumite instituții din străinătate (de exemplu, cele acreditate din țările OECD, sau altfel de definiții), fără a se mai face apel la autorități centrale, traduceri legalizate, sau alți pași suplimentari puși în sarcina deținătorului diplomei
    13. Un program național de stimulare a dezvoltării și sistematizării transportului în comun din marile aglomerări urbane, pentru a reduce aglomerația și poluarea.

  19. Mihai Somanescu spune:

    Desfiinţaţi CNCD-ul si restabilirea controlului asupra audio-vizualului si prin asta nu ma refer la cenzura, ci la transformarea CNA intr-un instrument de curatire a mass-media. Stiati ca Romania nu are niciun control asupra productiilor difuzate, chiar si in limba romana, pe canalele licentiate in alte tari? Ma refer aici la canalele pentru copii, care abunda in violenta, cele de filme care abunda in violenta si sexualitate, la orice ora din zi, canalele muzicale care pot fi foarte usor incadrate la xxx…

    Nu mai vorbesc de minciunile prezentate ca stiri, si pentru care nimeni nu plateste niciodata.

    • Nu știu cum s-ar putea face controlul asta, pe canalele altor țări. Alte țări au control pe canalele noastre. Cat privește CNCD, și eu cred că e inutil, cazurile acestea se pot soluționa prin procese civile.

  20. adrian asadurian spune:

    A) Incurajarea comunitatilor locale in a infiinta ,pe cont propriu, cooperative de productie, de consum, de credit . ( Scopuri : 1. Incadrarea in munca a categoriilor de persoane ce isi gasesc mai greu un loc de munca ; 2. Cresterea coeziunii si solidaritatii intre cetateni);
    B) Completarea strategiilor vizand combaterea efectelor calamitatilor si dezastrelor ( cutremure, incendii, inundatii etc) prin includerea in programe de pregatire si interventie la fata locului in caz de alarma a tinerilor in schimbul unei retributii lunare forfetare de circa 500 lei ( Un tanar care este retribuit cu salariul Minim pe economie, ar castiga astfel o suma echivalenta cu salariul Mediu si astfel ar putea fi tentat sa ramana in Tara si sa nu emigreze imediat dupa absolvirea liceului)

  21. ion spune:

    Eliminarea timbrului de mediu,fiscalizarea mediului rural.

    • La timbrul de mediu nu m-am gândit. Dar fiscalizarea mediului rural da, o pusesem deja. Extinderea relațiilor de piață în mediul rural.

      • ion spune:

        Din pacate v-ati gandit sa-l initiati. Probabil “santajati” de Stroe de la dacia…..Marele investitor cred ca a zis: va facem onoarea sa fabricam automobile in Ro dar cine vrea masina sa cumpere logan daca nu pedestru. Sa nu lasi libera o piata auto sh, care ar fi dus la dezvoltare prin servicii conexe nu este deloc LIBERAL!

        • Dacă a zis așa ceva, n-a reușit. Numai 7% din mașinile fapricate în România se cumpără de români.

          • ion spune:

            Face cineva un calcul cu cat ar fi crescut incasarile daca doar inmatricularile din Bulgaria ar fi fost facute corect in Ro? Dar daca un guvern liberal in 2007 ar fi liberalizat piata si in Ro s-ar fi inscris legal inca 1-2 mil de vehicule care ar fi platit taxe locale,asigurari,rovineta,carburant suprataxat,reparatii ,fortand crearea de noi oportunitati de afaceri si pe cale de consecinta locuri de munca? Citisem o statistica care ne situa alaturi de Albania la cel mai slab motorizati din Europa. Nu din UE….Populist se vb ca orice sh este o “rabla”.In mod real orice masina noua a doua zi dupa cumparare are valoarea diminuata si este deja sh! Va plictisesc cu acest subiect dar ma doare!

          • Chestia e că țara se umple de mașini vechi și asta ne costa mai mult decat tazele mașinilor ălora.