Un bun exemplu de lobby: finanțarea cu 15 milioane de euro a Spitalului Sf. Spiridon pentru finalizarea construcției Secției de arși

În luna aprilie am făcut, împreună cu Călin Tăriceanu, președintele Senatului, o vizită la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași. Cu acest prilej, conducerea spitalului ne-a prezentat situația investiției privind Secția de arși, investiție blocată din lipsa finanțării. Ar fi fost necesare încă 31 de milioane de euro, 15 milioane pentru finalizarea construcției și diferența pentru dotările aferente. Domnul director Ioan Bârliba mi-a pus la dispoziție o documentație amănunțită, însoțită de evaluări financiare și de fotografii lămuritoare. Acestei documentații i-am atașat scrisoarea de înaintare din partea mea, ca senator de Iași, destinată primului ministru și ministrului sănătății. Momentul ales a fost a doua jumătate a  lunii iunie, înaintea demarării, în Guvern, a discuțiilor privind rectificarea bugetară.

sf-spiridon

 

Susținerea acestei solicitări a continuat la nivelul decidenților din Guvern. Astfel încât, iată, în ziua de 21 septembrie a.c., fila de buget cu suma de 15 milioane de euro, necesară finalizării construcției, a fost remisă Spitalului Sf Spiridon. Știrea mi-a fost confirmată de însuși managerul spitalului, domnul Ioan Bârliba.

 

Urmează ca, după alegeri, odată cu dezbaterea legii bugetului, să continuăm această acțiune prin obținerea diferenței de 16 milioane de euro. Astfel încât, în luna mai, în Iași să funcționeze cea mai modernă secție de îngrijire a arsurilor de piele din România.

41 Responses to “Un bun exemplu de lobby: finanțarea cu 15 milioane de euro a Spitalului Sf. Spiridon pentru finalizarea construcției Secției de arși”

 1. emi spune:

  “Primul document în care erau precizate în mod expres aspecte legate de specificul de spital al unităţii şi de personalul de specialitate este hrisovul lui Teodor Callimachi, care arată că “s-a hotărât şi s-a socotit cele pentru trebuinţa bolniţii, ca să aibă cheltuială îndestulă pentru hrana acelor ticăloşi bolnavi, pentru aşternutul şi pentru îmbrăcămintea lor, cum şi pentru plata doftorului, a gerahului şi spiţerului şi pentru alţi oameni ce vor mai fi trebuincioşi de grija şi slujba bolniţii”. Acest document menţionează pentru prima dată termenul de gerah, adică chirurg, la 1763 spitalul având doi astfel de specialişti: Gioan Luchi şi I. Lochman. Faima lor s-a răspândit uimitor de repede, după ce primul dintre cei doi aşa-zişi chirurgi a reuşit să salveze de la moarte un pacient de origine turcă, împuşcat în grumaz.”
  http://www.spitalspiridon.ro/index.php/spital/istoric-spital

 2. Adam Mares spune:

  Deci nu-i chiar rău Ciolos. :P :P :P

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Dacă nu erau alegerile ce praf s-ar fi pus pe cele investiții! Da nu trec ele?

  • Mihail spune:

   Poate nu este potrivit ca Prim Ministru, poate masurile sale nu pot functiona in Romania din cauza celorlalti, poate membrii echipei sale nu sunt valorosi…insa despre el ca om, ca bune intentii, ca deschidere, nu am auzit pe nimeni sa zică ceva.
   Acum, sunt convins ca se va tine de cuvânt, ca nu va candida. Are o familie frumoasa, o sotie franțuzoaica, deci extraordinara. De ce s-ar “prostitua” un asemenea om ?
   Chapeau bas ! (in Anglia ei nu au asa ceva, daca scapi ceva in franceza, fie si un banal “c’est la vie”…se uita lampa, toti la tine. Aici, este obiceiul ca sa te întrebe daca esti bine, eu cu vechile metehne, adica cu “come ci, comme ca” si stai sa vezi ce felinare au deodată.

   • tudor spune:

    Esti amuzant, moldovene, parol!
    “…eu cu vechile metehne, adica cu “come ci, comme ca”

    Cat despre Ciolos… evident ca este cel mai bun inalt functionar public din istoria noastra recenta.
    Va dau un singur argument: politrucii dinaintea domniei sale cum ajungeau la guvernare spuneau “domne, nu putem sa guvernam daca nu avem aparatul de conducere din oameni pusi de noi etcetc si n doua zile schimbau cam tot, in timp ce dl Ciolos a fost nevoit sa lucreze cu tot aparatul guvernamental politizat si inciatat la sabotaj de invechitii in rele …
    Si fara niciun sprijin parlamentar real
    si cu cam toate televiziunile impotriva …

    Dragnea vorbea de guv Ciolos ca e impotriva firmelor romanesti…
    in fapt, guvernarea ponta a dezlantuit cea mai apriga prigoana impotriva micului capital romanesc:
    se blocau conturile chiar si pentru datorii de 1 leu !
    De Cruciada impotriva micilor comercianti… cand inchideau un magazin chiar si pentru 1 leu in plus in casa?
    Pana la urma, in generozitatea sa, dl ponta a binevoit sa ridice “baremul” la 10 lei,
    dar de ordonanta impotriva bacsisurilor, a ospatarilor, frizerilor …?

    Ce face Ciolos?
    Nu mai blocheaza toate conturile, ci doar, unul dintre ele, nu ti mai ia toti banii din toate conturile, ci doar suma datorata, nu mai dureaza minim zece zile deblocarea conturilor (de fapt dura cam o luna), ci se deblocheaza , acel singur cont, in aceeasi; nu mai trebuie sa faci straja la anaf, ci trimiti prin mail dovada platii …

    Adica tot ce n au fost in stare sa faca toate guvernele de pana acum.. face Ciolos in cateva luni, si in ce conditii vitrege!

   • Shadow spune:

    @mihail
    ciolos a fost si este un om al loby-ului. Reusitele sale in post de comisar sunt cunoscute in randul agricultorilor europeni care nu-l suporta. Binenteles in establishmentul bruxelez unde doar lobysmul se aude trece ca un om “extraordinar”.

    PS. 1. Crezi tu ca frencezii nu se “prostituteaza”? Iti dau exemplul lui madam cresson.
    2. In Anglia ai grija cum arati cu degetele 2 ca in functie de pozitia mainii poate fi considerat o insulta.

    • tudor spune:

     “dupa cum bine se cunoaste”… asta este sintagma securistilor cand doresc sa compromita pe cineva.
     Dar, dupa cum este evident, agricultorii europeni nu au mai organizat proteste masive, asa ca …
     apropos: agricultorii europeni ce parere au despre ponta al vostru :))))))))

 3. Mihail spune:

  In urma cu ceva timp are “Colectivul”. O drama in urma căreia, strada cere înlocuirea totala a clasei politice, reșaparea ei, aducerea de politicieni noi si necorupti. Tot atunci se arata ca politicienii cu state vechi nu mai sunt functionanili, utili cu adevărat societatii.
  Intre timp politicienii fac ce fac si încearcă sa ingroape toata istoria si sa-si conserve pozitiile.
  Ne iau de prosti.
  Apoi, moare un om, iar posibilul vinovat(nici nu contează) este protejat de politicieni, prin vot. Nu accepta cercetarea penala a posibilului vinovat.

  Politicienii nu au inteles nimic. Procedeaza, oarecum, identic ca Ceausescu, in 22 Decembrie. Se agata de putere.
  In acest caz, consider ca iesirea in strada poate fi o solutie. Iar alta ar trebui fi refuzul de a vota.

  • Mihail spune:

   ….intamplarea face, ca Prim Ministru sa spuna cam acelasi lucru intr-un interviu acordat Rompres.
   El este un adevărat “european cu papion”, in nici un caz celalalt care a votat neinceperea urmaririi penale a gheneralului.

 4. Kronstadt an der Graft spune:

  Este halucinant câte greșeli pot face politicienii înainte cu câteva luni de data alegerilor. Parcă se întrec în gafe. Mai nou urmăream pe la tv cum unii dintre cei mai controversați lideri din teritoriu, despre care se vorbește insistent negativ, și-au exprimat dorința de a se înscrie în cursa pentru Parlament. Deci notorietatea, indiferent că e pozitivă sau negativă, e cheia intrării în cursa electorală. Mi se pare corect, atât timp cât politica românească are ca stâlp al moralității pe Dragnea. Cea mai tare fază politică ar fi reluarea votului privind imunitatea lui Oprea, dar cu acelali rezultat. Măcar dacă-i circ, să fie de calitate.
  Nu știu ce mai așteaptă administratorii clădirii Parlamentului și nu încep să vândă bilete pentru spectatori la balcoane? S-ar aduna fonduri serioase pentru întreținerea clădirii. S-ar putea organiza chiar și o televiziune a Parlamentului, având în program transmisii televizate în direct cu arestări, cu interviuri inevitabil spumoase cu cei câțiva parlamentari cunoscuți pentru prestațiile lor savuroase și multe alte. S-ar putea transmite rețete de mâncare de la bucătăria Parlamentului, corul agenților de pază ar putea să cânte cântece patriotice în direct, s-ar putea organiza hochei pe marmură în holurile clădirii, întreceri de înot în subsolurile inundate etc. O grămadă de bani ar putea ieși de aici.

 5. Adam Mares spune:

  Daniel Barbu lovește din nou :P
  “Meseria de politician este grea si foarte putina lume stie de fapt ce faceti cu adevarat in fiecare zi a saptamanii, adesea si sambetele si duminicile. E o meserie grea, in zilele noastre, pentru ca este o meserie riscanta. E mai riscanta decat misiunea unui soldat in Afganistan. Stim bine ca, din pacate, si nu numai in Romania, dar la noi intr-o maniera care este extrem de violenta, spatiul public a devenit un fel de teatru de operatiuni in care orice ales local sau national isi risca libertatea, sanatatea, in fiecare zi.”

 6. tudor spune:

  VV

  Va mai amintiti, cand erati ministrul economiei?
  In timp ce pritoceati “reindustrializarea” – pe care eu v am avertizat ca n o veti putea face, eu va spuneam sa faceti exact ce face Ciolos acum: debirocratizati, simplificati, dezburuienati …. etcetc…

  Pentru “reindustrializare” este suficient un proiect strategic, restul vine de la sine …
  din reindustrizarea dv n a ramas nimic, masurile astea ale lui Ciolos vor ramane

 7. Mihail spune:

  @tudor,

  atunci când astia au început sa dea in Ciolos, am facut un pas in spate, rezumandu-mă doar sa privesc.
  M-a supărat chestia care se spunea ca va candida, ca va fi iar tog Prim Ministru. Mi-am amintit brusc de aceeasi tromboneala făcută de FSN in ’90.
  Totusi, Ciolos, pana la proba contrarie, pare extrem de serios. Chiar tacut. Uite, nu s-a apucat ca dl. Vosganian sa numere steagurile si sa se impauneze cu ele. Poate, tace si face, lăsând apoi pe altii sa aprecieze mai târziu.
  Mie-mi place cum este el,cum este relatia lui cu sotia, cum sunt amândoi. Discreti si retrasi, dar eleganti.
  Omul s-a dus la UE, ca orice calator obisnuit, la clasa ecpnomica. Nu ca sa braveze, ci pentru ca asa este el.

  Din nefericire, niciun om politic nu va recunoaste meritele lui, fie si pentru simplul motiv, ca altminteri cum s-ar impauna ei cat bine vor face…mai apoi.
  Uite, de exemplu, deja armeanul zice, ca dupa alegeri, alti 15 milioane de euro vor sosi la Spit. Sf. Spiridon.
  Adica, altfel nu vor veni ?

  PS: aici sunt multe biserici inchise, abandonate. Nu mici, ci foarte mari. In unele s-a mai facut cate o berarie. Atentie la cele ortodoxe, apărute rapid dupa ’90, le asteapta, poate, aceeasi soarta.

  • tudor spune:

   asta cu bisericile ma lasa rece
   n am fior mistic…
   proa ca acolo nu se da salariu de la stat, plus spaga, ca la noi
   la mine n sat s au facut trei biserici, inainte era una singura, dar superba
   acum aia se cearta ca dracii pe enoriasi
   si pe “banii bisericii”
   au dat spaga preotii cei noi, ca cei de la manastire sa nu mai poata face cununii botezuri inmormantari
   adica eu, daca mor, nu o sa mi mai faca slujba unde am fost botezat,
   c au dat unii spaga
   …..

  • Eu nu am numarat steagurile multi ani. Dar cand altii s-au apucat sa spuna ca n-=am facut nimic, m=am suparat.

 8. Mihail spune:

  Doar de pe Facebook, vad articole despre romani iesiti in strada la Bucuresti si la Cluj, care cer demisia lui Oprea si schimbarea clasei politice, in intregime.
  Sa fie, chiar adevărat ?
  Nu vor intelege niciodată politicieni ca Tăriceanu, Dragnea etc ca trebuie sa plece. Poate au facut bie, poate nu, indiferent de aceasta, momentul lor s-a încheiat.
  ….nu vor pleca nici unul de buna voie. Nu inteleg nimic.

  • Mihail spune:

   Au crezut cu totii ca “Colectivul” s-a terminat, ca este uitat.
   Acum, Tăriceanu a votat neurmarirea penala a lui Oprea.
   Deci, nu este clar cum vede lucrurile ?

   • Nu intelegi nimic. De ce DNA cerceteaza un omor din culpă???

    • tudor spune:

     Din nefericire, habar n aveti!
     Din si mai nefericire, faceti legi!
     DNA ul instrumenteaza acel dosar pentru ca este conex cu un dosar deja aflat in lucru la DNA – abuzul in serviciu; si fiindca asa spune CPPn!
     V ati luat dupa serban nicolae, dar ala v a mintit, cu buna stiinta.

     Eu v am mai spus: dv sunteti o persoana prea ocupata pentru a va putea face cum trebuie jobul de parlamentar.

 9. Radu Alex Vasilescu spune:

  Lobby-ul este ilegal in Romania … Ehmm… Vedeti ca poate iar va treziti cu vreo acuzatie de subminare a galaxiei sau ceva…

 10. Mihail spune:

  @Adam Mares,

  ….uneori mă intreb daca nu-ti fileaza o lampa, sau -Doamne fereste !- daca nu ai tras cam mult cu paharelul.
  Fuck off !
  Te iert, am gasit primul Ikea din UK, culmea construit in oraselul unde locuiesc. Este amplasat intr-un “pari tehnologic”, defapt un retail park. Sunt câteva magazine mari, cat o hala de la CUG Iasi. De ce nu s-a facut asa ceva in Romania ?
  Sa-ti mai spun ca acest retail park nu este in mijlocul orasului ?

  • tudor spune:

   Domn prpfesor daniel barbu a ajuns de rasul curcilor; pana si cei de la A3, unde e “detasat” permanent, l au luat in tarbaca.
   Ma intreb daca Tary va avea taria sa l puna pe liste ..
   Ce ziceti?
   Ceva pariuri?

 11. Kronstadt an der Graft spune:

  Musui Daniel al familiei Barbu se pare că a primit în decursul vieții mai multe laude decât poate duce, drept pentru care i s-a urcat o leacă la cap. Cam așa s-ar explica de ce a ajuns uneori să vorbească un picuț mai repde decât gândește. Știm că a mai zis niște grozăvii, nu-i la prima.
  Despre pariu mă-nscriu. Eu zic că-l pune. La puhoiul de somități care a dat năvală în ALDE, selecția va fi crâncenă dar va răzbi. :)

  • Mihail spune:

   Mă bag, îl pune.
   Cate lire trebuie sa pun jos ?

   • tudor spune:

    20 pounds e bine?

    Eu ma bag ca nu l pune, dar cu o conditie: daca l pune si alde nu intra in parlament, castig tot eu.
    Daca l pune si intra alde in parlament, castigati voi.
    Alte variante, meci nul!

    Care se baga?