Iată ce spuneam despre răspunderea ministerială în 2013. Valabil și acum

Acesta este un fragment din discursul cu privire la responsabilitatea ministerială pe care l-am ținut în plenul Senatului, în octombrie 2013, discurs pe care l-am reluat in februarie 2015. Știu că e palpitant să vezi întruna breaking news care anunță arestări și să te bucuri de răul altuia, când propria viață nu-ți oferă prea multe prilejuri de bucurie, dar, totuși, să încercăm să nu ne pierdem luciditatea:

În România, potrivit prevederilor constituţionale, dreptul exclusiv de a cere urmărirea penală a unui senator, membru al Guvernului, pentru fapte săvârșite în exercitarea funcției, revine Senatului. Aceasta face ca Senatul să aibă nu numai puterea de decizie în materie, dar și să poarte, pe deplin, răspunderea politică și morală pentru cererile de urmărire.

 

Soluția constituțională actuală nu este o inovație a legiuitorului constituant post-comunist, ci este o permanență în Constituțiile democratice românești, ea regăsindu-se n Constituţia din 1866, precum şi în Constituţia din 1923. În plus, nu este nici o inovaţie românească, caracterul special, derogatoriu de la dreptul comun, al răspunderii penale a membrilor Guvernului, pentru fapte săvârșite în exercitarea mandatului ministerial, regăsindu-se şi în celelalte sisteme constituționale democratice actuale.

Decizia de a cere urmărirea penală a unui senator, membru al Guvernului, ca și răspunderea aferentă, aparțin în totalitate Senatului, ales prin votul naţiunii, responsabilitate pe care Senatul nu o partajează cu parchetul ori cu instanțele judecătorești. 

Rolul autorității judiciare într-o procedură penală privind un senator, membru al Guvernului (parchetul, în faza de urmărire penală, instanța judecătorească, în faza de judecată), nu începe decât după o eventuală cerere de urmărire formulată de Senat.

Până atunci, pe rolul autorităților judiciare nu există nici un proces penal. Așa fiind, decizia autorităților politice de a nu cere urmărirea penală nu poate fi sub nicio formă caracterizată drept imixtiune în actul de justiție ori atingere adusă independenței justiției. Actul de justiție va începe numai dacă se va formula o cerere de urmărire și numai după aceasta se poate vorbi de independența justiției în raport de un caz concret.

Este fundamental greșită exprimarea comună în materie, în sensul că Senatul ar da un (simplu) aviz la cererea de urmărire penală formulată de parchet.

Nu Ministerul Public are dreptul constituțional să ceară urmărirea penală a unui senator, membru al Guvernului și, prin urmare, Senatul nu dă un aviz. Actul de voinţă al Senatului nu este un simplu detaliu procedural, Senatul nu este un ghişeu care dă un aviz obligatoriu pozitiv, căci atunci tradiţia constituţională nu ar fi oferit Senatului niciun rol. Autoritățile politice direct reprezentative sunt cele care decid pe deplin dacă formulează sau nu cererea de urmărire penală. A pretinde că ele ar fi chemate să dea un aviz semnifică uzurparea puterii lor constituționale.

În acest sens, sub aspectul faptelor în cauză trebuie făcută o distincție netă între decizii politice și fapte penale.

Urmărirea penală a unui membru al Guvernului poate fi cerută exclusiv pentru o faptă penală, niciodată pentru o decizie politică (indiferent dacă aceasta este corectă sau greșită). Pentru decizii politice greșite nu se poate angaja niciodată răspunderea penală a unui membru al Guvernului, ci alte forme de răspundere, în principal răspunderea politică.

Această chestiune constitutie, în prezent, o proecupare a întregii Europe. La 28 iunie 2013,  Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluția 1950 privind Menținerea separate a răspunderii politice și penale.

         Parag. 1 din Rezoluție consideră că democrația și statul de drept reclamă ca oamenii politici să fie protejați în mod efectiv de acuzații penale bazate pe deciziile lor politice. Deciziile politice trebuie să fie subiect numai al răspunderii politice, judecătorii ultimi fiind alegătorii.

Conform parag. 3.1., procedurile penale nu trebuie utilizate pentru a penaliza divergențe politice. Iar paragrafele următoare solicită ca în evaluarea răspunderii să se aibă în vedere inclusiv criterii precum intenția de câștig personal.

Tocmai în aceasta constă responsabilitatea Senatului, de a discerne dacă faptele semnalate se încadrează în categoria deciziilor politice sau au o incidență de natură penală. Ori dacă procedurile penale sunt urilizate în scopuri politice.

P.S. Cum spuneam, Parlamentul trebuie să decida daca fapta se incadreaza in zona deciziilor politice sau a celor penale. De pilda, atunci cand Parchetul a socotit ca Victor Ponta a incalcat legea atunci cand l-a propus pe Dan Șova ministru, Camera Deputatilor a socotit ca a fost o decizie politică și a respins solicitarea Parchetului. Cazul lui Gabriel Oprea e diferit. Ne vom ocupa de asta in comentariul următor, atunci când vom analiza și slugarnica propunere a PNL ca solicitările Parchetului să fie soluționate în 48 de ore.

 

 

 

87 Responses to “Iată ce spuneam despre răspunderea ministerială în 2013. Valabil și acum”

 1. Mihail spune:

  Poveste foarte adevarata,

  Astazi m-am dus pana la sediul companiei mele, cu ceva treburi.
  Acolo, am descoperit o secretara noua. Inalta, frumusica, rochita scurta, pantofi cu toc, despletita. Aici, foarte rar vezi pe cineva cu pantofi cu toc
  Avea niste trandafiri pe birou(adusi de mine ieri) si m-am papucat sa-i aranjjez, vorbid, totodată cu colegul meiu. aAm vazut-o tresarid,insa nu am dat importanta.
  La un moment dat am intrebat-o daca este din Polonia, sau Anglia.
  Mi-a raspuns ca este din Transilvania, din Ungaria.
  Șocat, am intrebat-despre oras. Era din Tg. Secuiesc. Mi-a spus ca nu vorbeste bine romaneste.

 2. Kronstadt an der Graft spune:

  Dle senator, am mai punctat de multe ori situația. Noi oamenii de rând suntem oripilați de mânăriile făcute permanent în jurul nostru de politicienii mai mari și mai mici ai momentului. Se fură pe față, fără perdea, cu dispreț față de moralitate și față de cei ce nu putem să intervenim, doar să comentăm. Nu suntem nici proști, nici neinformați, știm, aflăm amănunte, cântărim, analizăm și deducem. Personaje ca Hrebenciuc cu pădurile lui, Becali cu toate matrapazlâcurile lui făcute la umbra și în disprețul crucii, ca să dau doar două exemple, i-am citit, sunt impostori și se folosesc de politică pentru a-și face mendrele. Este firesc atunci ca în momentul în care sistemul imunitar al statului începe să gângurească să aplaudăm, să ne simțim nu numai răzbunați dar și să ne amăgim cu gândul că începe o perioadă de intrare în normal a societății, lucru pentru care dealtfel a și fost inventat Parlamentul.
  Dacă cuiva i se pare anormal ca noi să cerem celor care le-am dat puterea administrativă pe mână ca aceștia să nu o folosească în interes personal ci să ne respecte și să răspundă pentru ceea ce fac, asta e. Să nu conteze pe noi. Am mai discutat, ideea că o dată la nu știu câți ani o să-i sancționăm politic nu ajunge. Sunt zeci și zeci de șmecheri care și-au făcut averi în câțiva ani și care acum se eschivează cu ajutorul avocaților de a răspunde pentru ceea ce au facut. Nu dau nume, lista-i lungă și îi știm cu toții. De-aia suntem întărâtați împotriva politicienilor, pentru că cea mai mare parte a lor ne-au înșelat cu nesimțire. Majoritatea.
  Pentru că tot a adus vorba Filip de cei de la USR, i-am urmărit o leacă și mi-a plăcut o vorbă a lor, nu vrem miniștrii în viitorul guvern, vrem să intrăm în Parlament ca să veghem ca totul să se facă corect. E o atitudine pe care am dori-o generalizată la clasa politică românească. Dar am fost înșelați ani și ani și ani.

  • Hrebenciuc n-a furat nicio padure iar Becali face așa pentru ca romanilor le place. Daca era un sistem imunitar nu ajungeam aici. Kronstadt, chiar nu-ti dai seama in ce pozitie ridicolă suntem??? Cei care pana acum au intretinut acest sistem, care au condus serviciile și parchetele, sunt acum sistemul lui imunitar!!! Și vrei să mă convingi că o fac din devotament fata de tara. Nu aveau același devotament și acum cinci ani??? Of, Doamne, cum de nu intelegeți că toata aceasta lupta anti-corupție e de fapt un joc politic?

 3. Adam Mares spune:

  Sebastian Ghiţă afirmă că raportul privind plagiatul şefei DNA a fost falsificat în 2012. Traian Băsescu recunoaşte la RTV că ştia încă din 2014 de chestiunea asta.
  Ce-oR face deontologii de serviciu, de ce nu cercetează și opera supremei? :P

  • elenick spune:

   Fiti atenti la pozitionari : acum se vad exact cei care formeaza grupul ce a facut cheta in banii pentru Black Cube, in scopul anihilarii Codrutei. Deja sunt evidenti Ghita (unul dintre cei 2 moguli Tv), Ponta si Basescu. Cred ca pentru ”fineturi” juridice a fost cooptata si Bica – ce a facut gasca asta vara la mare cu D. Dragomir ala. Evident, unde e Basea e si Mitza, udrea teoloaga!
   Voi pe cine mai banuiti?

   • Mihail spune:

    Eu sunt convins ca seful lor, coordinatorul, era….emi.
    Stiu dipi sursi.

   • Adam Mares spune:

    Elenick,
    Cred că tu ai citit Balada pentru Nuți Teoloaga. :-)

    • Adam Mares spune:

     Chestia e că s-a mai scris despre plagiatul lui Kovesi, dar deontologii de serviciu au tăcut mâlc
     http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/politica/distrugator-laura-codruta-kovesi-a-plagiat-in-teza-de-doctorat-dovada–217258181.html

     • elenick spune:

      Nici nu mai are importanta daca a plagiat sau nu, e de vazut cum se aliaza sobolanii ca sa o sfartece pe Sefa DNA! Seful haitei – bineinteles e NASUL Cosei Nostra de Romania, Basescu.
      Reversul medaliei e altul : orice om normal, care nu are dosar penal sau nu a incalcat legea in vreun fel, empatizeaza cu Codruta si se uita cu scarba la aceasta hoarda de sobolani disperati si dezlantuiti!

     • Cum nu are importanta daca a plagiat sau nu??? La ceilalti de ce are???

     • Adam Mares spune:

      Dar de dosarele îngropate ale fratelui Codruței ai auzit?

     • S-au făcut ca nu aud.

     • elenick spune:

      am auzit. sa le dezgroape cel care le-a ingropat. cel care are dreptul acesta – Procurorul General, DNA, etc

     • Adam Mares spune:

      Kovesi a fost omul lui Băsescu. Dacă se sfâșie între ei, de ce mi-ar păsa mie?!

     • elenick spune:

      A fost cand Basescu era UNIC la comanda SRI, SIE, DNA, ICCJ, ANI, etc. O epoca de trista amintire, asemanator cu epoca Ceausescu, eu NU am uitat. Cand a plecat de la butoane, institutiile de mai sus si-au recapatat puterea iar DNA a revenit la menirea ei : sa aresteze corupti. uite ca a ajuns si la Basescu.
      Probleme?

      sau ai devenit basist ”post mortem”? :)

     • N-o sa se intample nimic. Pana cand ii va veni randul, fireste.

     • Adam Mares spune:

      Ți se pare că acum DNA e independentă?

     • tudor spune:

      Adam
      Evident ca dna ul este independent de politicieni!
      Ceea ce nu inteleg foarte multi si se fac ca nu inteleg cei putini si alesi este o realitate judiciara foarte clara: un dosar penal se face pe probe.
      Astfel , la intrebarea prosteasca “de ce l ia (de abia) acum raspunsul corect este: fiindca acum exista suficiente probe!!

      Dealtfel, rand pe rand au cazut toate teoriile celor care ataca neicetat lupta impotriva corutiei,
      - ca Iohannis controleaza justitia = daca o controla astfel incat sa fie arestatii marii maghari, nu era in stare sa si rezolve un rahat de proces civil suficient de vechi si de incurcat incat sa nu mai inteleaga nimeni-nimic?
      - ca dna ul protejeaza pnl ul … cand dna ul a tot luat liberali au cautat altceva….
      - ca dna ul il protejeaza pe blaga finndca ta su e prietenul sau si ca blaga a propus o … la luat si pe blaga!

      Si atunci….?
      Explicatia este foarte simpla Adamita tata:
      - de la revolta lui basescu prin 97 ca justitia aresteaza un prefect fara sa anunte (ceara voie) guvernul
      -pana la psd ul care, inainte de “subminarea statului de drept de catre basescu” hotara in sedinta de partid pe cine sa aresteze…

      - domnilor politicieni nu le vine sa creada ca trebuie sa dea socoteala.

      Dupa cum tu insuti recunoasti (fara sa vrei) , pana si oamenilor obisnuiti (statatorii la cozi) li s a stricat ceva la capatana si nu pot accepta normalul: justitia poate functiona si altfel decat in vaza unor scenarii prescrise!

      PS: intr o incercare disperata de a se face c a gasit o explicatie, radu tudor (o sluga) vine cu o explicatie deliranta: kovesi l a agatat pe blaga ca sa le dea un semnal lui basescu si lui ghita sa si bage mintile in cap !!!

  • tudor spune:

   tare este ca acest cod fiscal promovat de psd adanceste si mai mult prapastia; zici ca e scris de donald trump!
   Cand a zis min muncii ca societatea romaneasca ar trebui sa discute daca e just ca o persoana sa primeasca indemnizatie pentru cresterea copilului 35 000 euro pe luna (700 000 euro in doi ani) cel mai tare a sarit de cur in sus liviu dragnea … :))))

   Pot sa amintesc nenumarate masuri fiscale luate de guv Ponta in avantajul bogatilor.
   Un singur exemplu: a desfiintat taxele progresive pentru cei care detineau mai multe imobile, valabil pe timpul nenorocitului de boc care jupuia romanii …

   • Iti trebuie multa intepeciune ca sa consideri ca indemnizatia pentru mame creste decalajele dintre bogati și săraci.

    • tudor spune:

     700 000 euro pentru cresterea unui copil mie mi se pare cam mult; desigur, operam cu unitati de marime diferite.
     Iar exemplul nu se referea neaparat la adancirea diferentei care este generata de intregul sistem fiscal; daca nu stiti atata lucru … nu ma mir!
     Traiti intr o realitate paralela, perceptiile dv sunt functie a interesului politic si refuzati sa acceptati adevarul oricat de evident.

     De pilda, ocserv ca va aia grija ce nu se poate de capitalul romanesc, pe alde dragnea.
     Hai sa va spun eu adevarul: guvernarea ponta a fost cea mai inversunata impotriva intreprinzatorilor, a celor romani in special.
     Am scris si pe blog, la timpul respectiv, despre blocarea automata a conturilor firmelor pentru orice datorie la stat.
     Indiferent de valoarea datoriei, se blocau toate conturile, iar, dupa plata datoriei, deblocarea avea loc in minim 10 zile, de fapt dura o luna sau mai bine!
     De pilda, daca aveai datorie la stat 1000 de lei, iar in contul blocat aveai 1 000 000 de lei, nu puteai sa platesti mia aia de lei din propriul cont, ci sa faci rost de bani din alta parte!!!
     Bataie de joc!~

     Ce face Ciolos, tehnocatul – deci incompetentul?
     - se blocheaza un singur cont, iar deblocarea se face in aproximativ doua ore !!!

     Apropos de “capitalul romanesc” : uitaserati cruciada antibacsis – chelnero frizero mahia :))))

     Asta va spuneam eu sa faceti cand erati ministru la economie, era chestie de o luna; dar dv faceati industrializari pe hartie!
     Aveti impresia ca investitorii sunt masochisti pe plantatia lui chitoiu si a lui ponta, pesemne!!!

     Stiti cate certificate constatatoare si de atestare fiscala am scos anii astia?
     Sute!
     Stiti ce face Ciolos?
     Autoritatea care l cerea in ia, on line, de la registrul comertului sau de la ANAF.

     D aia v am spus ca v ati batut joc de noi!

     Spuneti ne si noua: de ce, de exemplu, daca depun dosarul pentru examenul de conducere trebuia sa procedez astfel:
     1. merg la politia circulatie si mi spune ca am nevoie de cazier judiciar;
     2. merg la sectia de politie si depun cererea de cazier judiciar;
     3. merg la sectia de politie sa ridic cazierul judiciar.
     Ce fac cu el?
     4.iau cazierul, il pun la dosar, dosar pe care l predau … la politie!
     Adica politia ma trimitea la politie sa iau o hartie pe care s o duc la politie!!!
     Misto!

     pai daca alde tariceanu n are voie sa stea la coada, e de inteles, nu?

     • Mi se pare caraghios sa ma intrebi pe mine despre tot ce se intampla in tara asta. Si sa ma faci raspunzator de toate relele. SApune-le asta alor tai.

     • Daca ai salariul de 50 000 de euro și ai platit impozite corespunzator, pot sa ai si o indemnizatie pe masura. Cel mai important e sa iesim din criza demografica in care ne adancim.

     • tudor spune:

      Daca ai salariu 50 000 euro si ti doresti un copil cred ca ai cu ce sa l cresti, nu este nevoie sa primesti “ajutor” de la stat, pentru ca acela este un ajutor, contributiile lui sociale merg la pensie, sanatate etc.

      Intr o tara cu resurse limitate banii trebuie folositi cu eficienta maxima.

      Aveti idee cati copii nu merg la scoala iarna fiindca n au o pereche de ghete, de exemplu?

      Stit, de pilda, ca ponta al vostru, a taiat banii pentru transportul copiilor la scoala?
      Nici nu va pasa, probabil, altfel ati fi facut ceva!

     • Una e una, alta e alta. Corect ar fi să se pună un plafon, ca să nu apara cazuri din astea izolate care strică o lege cu astfel de reflecții populiste. OK?

  • Pai daca nu avem clasa de mijloc…

 4. tudor spune:

  VV

  Argumentatia dv este corecta.
  Dar, asa cum spuneti, ” Senatul să aibă nu numai puterea de decizie în materie, dar și să poarte, pe deplin, răspunderea politică și morală pentru cererile de urmărire.”

  Exact asta se intampla: decizia senatului de a nu cere urmarirea penala a unui parlamentar ministru este respectata de organele jurisdictionale.
  A fost trimis in judecata vreunul fara cererea camerei respective?
  A fost vreunul arestat sau perchezitionat fara acordul camerei respective?

  Dar, asa cum spuneto, senatul are si raspunderea politica.
  Exact asta va imputa lumea: raspunderea politica; adica va huiduie politic, nu penal.

  Stiu, o sa mi spuneti ca vointa poporului se exprima la vot.
  Va convine: ati construit un sistem politico mafiot pe care l controlati (sistemul) si indiferent ce ar vota oamenii iesiti tot voi.

  Nu poate nimeni sa sparga acest cerc vicios, pe care l paziti cu strasnicie: voi aveti institutiile statului, aveti banii fara numar, televiziunile, radiourile , ziarele, bugetele toate.

  Iar cand apar altii dinafara acestei mafii structurale, asmutiti asupra lor cainii si slugile, ziaristii naimiti si “deontologii” cu simbrii grase, ii improscati cu tot noroiul, veninul si puroiul vostru.

  Ce le ramane celor care refuza “oferta ” voastra politica?

  Fix ce le permite un sistem democratic oriunde in lume: sa demonstreze, sa va conteste in strada sau aiurea, sa va huiduie, sa va injure … :)))

  • Iar te prefaci ca nu intelegi. Multimea huiduie de fiecare data cand Senatul are discernamantul de a respinge. Cand accepta fara niciun discernamant e bun. Tare democratia asta a voastra.

   • tudor spune:

    Cam asta a ramas singura functie a senatului: sa i protejeze pe unii.
    Altfel, marea majoritate a legilor trec prin aprobare tacita, sau voteaza tot felul de aberatii – despre multe dintre cele ce trec prin senat nicimacar n aveti cunostinta.

    V am mai pus odata pe blog practica europeana in materia imunitatii, inclusiv a ministrilor, dar nu va intereseaza.

    Despre “discernamantul ” senatului …. pardon!
    Unii dintre senatori au votat pentru oprea convinsi fiind ca dna ul nu este competent in cauza, ceea ce este fals.
    Discernamant in baza necunoasterii sau a prostiei .. mai rar!

 5. Mihail spune:

  Mă scuzati, dar eu mă uit “la scarba” de Kovesi, cum minte atata lume. Sa nu uit, mă uit si “la scarba” de elenik, care ard doua mari iubiri in viata: săsălăul si pe asta se la DNA.
  Oare cat spatiu gol trebuie sa ai in tartacuta, ca sa-ti placa astfel de oameni ?

 6. Mihail spune:

  @tudorele,

  unde mi-s eu amu, nu exista nici pesedeu, nici pontaci. Chiar daca ar fi, datorita “peisajului” ei s-ar dilua rapid. In bere, sa zicem.
  Aici nu contează chestiile astea.
  Acum, iti mai repet o data, n-am fost niciodată un simpatizant de al lui Ponta, dar nici nu-l suport pe săsălăul tai si odioasa lui nevasta.
  In sfarsit, daca tot te dai inteligent si mare iubareț de democratie, respecta si punctul de vedere al altora. Decent.
  Daca înjuri, spui mascari, înseamnă ca ai venit oleaca cam devreme la oras. Sau a ajuns cablul si in grajd ?

 7. Mihail spune:

  1. Nu, nu i-a cerut pâine. Insa, tot ce i-am cerut/solicitat, mi-a dat.
  Nu asta este idee, nu intelegeti.
  Pana acum am descoperit trei romani de origine maghiara, cu vârste pana in 25 de ani, care nu stiu limba romana.
  Mai grav, afirma, senin, ca sunt din Transilvania-Ungaria. Precizează imediat si țara.
  Asta ii invata la scoală, asta ii invata familia.
  Petrecandu-mi ultimul am, mai mult in Moldova, vad lucrurile intr-o alta cheie. Identic procedeaza si rusii de acolo.

 8. Mihail spune:

  Nota: aveti, cumva, un tic verbal: ” te prefaci ca nu intelegi”.
  Tratati oamenii, poate, de sus, ii scuzati apriori ca se ascund dupa cuvinte, ca jongleaza cu adevăruri, cu idei.
  Ar fi minunat dac-ati intelege, ca noi nu avem informatiile dvs. nu avem acea imagine panoramică aspra cotidianului.
  ….Inca un mic amănunt, daca nu ar scrie astia “care se fac ca nu inteleg”, nu ar mai exista dialog aici.
  Plesu dpunea(stiu cat de mult îl iubiti) ca toti avem momente de prostie, cand nu intelegem ceva.

 9. Mihail spune:

  Cica ALDe sta pe un butoi cu pulbere.
  Întrebarea este, daca pe butoi, sta cocoțat si dl. Vosganian ?

  http://www.stiripesurse.ro/alde-sta-pe-un-butoi-de-pulbere-se-strange-la-ul-in-jurul-lui-tariceanu_1154387.html

 10. Kronstadt an der Graft spune:

  Na beleaua, a început încăierarea între dalmațieni. Au început să se sfâșie și intrahaită și extrahaită. Așa fac mafioții, n-au respect, doar interese sau spaime. Cine e normal la cap n-are de ce să se bucure. Se va lăsa cu urmări incalculabile. Pe un asemenea fond de destămare instituțiile statului pot intra în colaps, suficent cât să ajungem la pierderi teritoriale. Oameni buni, e cazul să ne pregătim de orice! Îmi pare că se aude un hăhăit înfundat.

  • tudor spune:

   alde exista doar fiindca antena 3, principala arma a psdului, ii popularizeaza; ei sunt, prin urmare, doar o functie a psdului.

 11. Adam Mares spune:

  N-am citit în viața mea ceva mai scârbos
  Paul Dragos Aligica:
  “Cred ca aici e o neintelegere. Pe noi ne intereseaza doar un singur lucru: ca ei sa ajunga fie (a) la puscarie fie (b) la reintlnirea cu Dinu Patriciu, oriunde ar fi el acum, astfel incat (c) sa nu mai auzim de ei si de neamurile lor in vecii vecilor, amin. Pe ce cale are loc chestia: ne e indiferent. Cine se ocupa de asta si de confiscarea averilor lor: nu ne intereseaza.
  Daca are doctorat sau nu pe bune, daca e pe lista interpolului, daca e agent strain sau extraterestru, recidivist sau viitor puscariabil: NU conteaza. Atat timp cat isi face treaba si un specimen ca Ghita, sa zicem, ajunge fara un ban si alaturi de Voiculescu sau pe insoritele plaiuri pe unde bantuie acum Patriciu, poate persoana asta sa fi plagiat si Biblia si sa fie si agentul satanic pe pamant: Nu ne intereseaza. Cancerul in persoana sa fie cu credentiale plagiate in Ciuma, nu ne pasa. Cancer, ciuma, tot aia cat ne da rezultatele dorite.
  Pentru ca, nu-i asa? Scopul scuza mijloacele. Asta am invatat in toti anii astia de la la aceste specimene. Ca noi am incercat sa facem ca aceleasi reguli umane si morale sa se aplice si noua si lor. Si am vrut sa lucram toti pe regulile noastre, ale decentei si bun simtului. Dar daca nu se poate, atunci merge egalizarea asta in fata regulilor, si pe regulile lor, in care nu conteaza decat scopul si calci totul in picioare pentru asta.
  Sau ei ar vrea ca atunci cand e vorba de noi, sa aplicam simetria morala iar ei sa fie scutiti in continuare. Nu. S-a terminat santajul cu moralitatea. Revenim la principii Kantiene si regula de aur dupa aia. Pana atunci: la puscarie!
  Asadar, Codruta scumpa: Aresteaza-i, scumpa noastra, ridica-i. Pe ei si pe famillile lor. Da-le dracului de acuzatii cu doctoratul. Nu e treaba noastra asta acum. Treaba noastra este sa-l vedem pe Ghita edjusem farine la puscarie. Si daca legislatia permite sa-i vedem cu sentinte din care se iese doar cu picioarele inainte, asta vrem. Asta e tot.”

  • emi spune:

   Si pana la urma ce rahat a facut DNA in afara de circ?!?
   http://www.catavencii.ro/editorial/crima-si-rasplata/
   Si povestea asta cu Codruta este tot circ, a fost contestata si reevaluata TB de (n+k) ori, la fel ca si Victor Ponta de altfel.
   Eu nu cred ca LCK loveste cu adevarat in nimeni, mimeaza doar ca a schimbat tabara, asa cum se dadea si TB proamerican, desi el servise Securitatea si KGB-ul toata viata. Un fel de agenti dubli, tripli si cvadrupli, adica mercenari in serviciul celui care plateste mai bine. Pana si la plagiat (a se citi metoda de parvenire) LCK si VP sunt frati de cruce, cum sa-si scoata ochii… doar simuleaza spre fericirea babuinilor.
   Eu nu as vrea sa-i vad la inchisoare pe niciunul, as sti ca si-au invatat lectia de viata daca ar renunta singuri la tot ce e putred in viata lor, incepand cu titlurile false si terminand cu returnarea furtisagurilor, altfel totul este simulare si perpetuare a faradelegii pe sanatatea lor si a familiilor lor.
   Cea mai crancena inchisoare este boala, si doar ei singuri se pot ajuta sa nu ajunga prin spitale…

   • elenick spune:

    emi,
    bati campii la greu! se vede ca esti la distanta in spatiu, dar si in timp, asa invcat toate realitatiile din tara se altereaza, punctele cardinale se estompeaza, binele se confunda cu raul, etc. Chestia cu raufacatorii care renunta de buna voie la ”tot ce e putred in viata lor” arata ca spiritul tau s-a ”inaltat” cam mult si a devenit putin aerian! Comme on! revino-ti!

    Codruta face bine ce face, la fel DNA: anchetele avanseaza,se dechid unele noi la persoane la care nici nu visai, la unii se apropie deciziile de condamnare,etc. Ei, motiv pentru care toata MAFIA politico-economica este in alerta de moarte si fac ce stiu si au facut si pana acum in jungla care s-a numit Romania – omoara ei ”adversarul” primii, pentru a-si scapa pielea! asta inseamna angajarea firmei black cube, povestea cu doctoratul, inregistrarile despre procurori, etc, etc… si cate or sa mai fie!

    Nu cred ca nu intelegi chiar nimic… mi-ar parea rau, ai o inteligenta perceptiva vioaie…

    • emi spune:

     Udrea zburdă liberă şi face campanie electorală, TB îşi vede de noul partid, deci despre care condamnări vorbim după deja doi ani de când băsismul teoretic a apus?…
     Cine visează la condamnări răzbunătoare care nu folosesc la nimic şi nici măcar nu se întâmplă?!?

     • tudor spune:

      emi,
      sistemul judiciar, cam peste tot in lume, functioneaza destul de grei.
      In plus, inculpatii fac tot ce este posibil pentru a trage de timp.

      Daca nu le sunt respectate toate drepturile, inclusiv cele procedurale, iese balamuc…

      de pilda, una dintre cele mai banale modalitati de a trage de timp este schimbarea avocatului in timpul procesului: la un termen nu i se prezinta avocatul – de coniventa cu acesta, la alt termen cere termen pentru angajare de avocat, la alt termen cere termen pentru noul avocat sa studieze dosarul …
      si asta e o metoda banala …

      de pilda, ponta ghita profitand de o prevedere din NCPPn , au cerut in instanta readministrarea tuturor probelor: adica toata urmarirea penala facuta de procurori trebuie repetata in instanta etcetc

     • elenick spune:

      Udrea nu zburda de loc ci s-a apucat de teologie, doar doar mia are vreo sansa… :) Dosarul gala Bute, cu toate tergiversarile se apropie de final (la fond) iar Udrea stie ca va impusca”for sure” cativa ani (spre 5 se pare) Dupa care vin celelalte dosare, si se aduna, se aduna… Singura sansa – sa moara Codruta si sa arda DNA – cu dosare cu tot! :)
      Basescu , deasemenea, in noul dosar al fiica-si este in pozitia lui Adrian Nastase – si sa spuna ca ”n-a stiut”, instanta POATE considera contrariul – si exista precedent, adica ”autoritate de lucru judecat”. Cred ca va fi chemat in calitate de martor – pentru inceput- in scurt timp. Apoi vin dosare din alea CLARE – terenul lui Casuneanu, casa din Mihaileanu -, etc. Si la el se aduna… Putintica rabdare si vom fi ”rasplatiti” :)

     • Elena Udrea imprumuta stilul lui Kim Kardashian in tentativa de a se pastra in atentia pubica. Ca maniera, vreau sa spun, caci Kim nu a dat la teologie. Nu vad , totuși, de ce atâția de smiley când vorbești de astfel de lucruri.

     • emi spune:

      Eu nu ma simt “rasplatita” daca cineva ajunge in puscarie. Daca ar putea fi reeducat, atunci da, si nu ma refer la manipulare sau spalare de creier, ci la a-i scoate constiinta la lumina.
      Daca un om care a facut greseli la viata lui, ajunge la concluzia ca trebuie sa se schimbe si incearca sa mai repare pe unde se poate, atunci respect, societatea castiga inca o valoare.
      Puscaria inseamna de obicei un viitor recidivist.

 12. elenick spune:

  @all, @VV,

  asta spun si eu despre banii care se vantura in campaniile electorale si conditionarea candidatilor de a-si ”plati” locul pe liste : ca provoaca o spirala a coruptiei de neoprit, cu dramatice urmari in subdezvoltarea economica si sociala.

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21319059-spun-cazurile-blaga-ponta-ghita-basescu-udrea-moare-lume-dar-nu-preda.htm

  • emi spune:

   Cluj-Napoca?!?
   Parca aud un hahait…

   • tudor spune:

    Apropos de plagiatul LCK:

    Faza simpatica este alta: cand ponta a fost dovedit plagiatori, taterii acestuia au refuzat ideea ca ponta ar trebui sa si dea demisia.
    Aceiasi, in cazul LCK, considera obligatorie demisia acesteia , fix pentru motivul pentru care ponta n ar fi trebuit sa si o dea – plagiatul.

    La fel fac si alde taruceanu@co: cand le convine o hotarare judecatoreasca … justitia si a facut datoria; cand, acceasi justitie ia o decizie care nu le convine – e abuziva!

    Ca ei n au absolut nicio idee despre constituirea unui sistem juridic competent , solid, eficient si de mare prestigiu …. este evidentiat cel mai bine de dl tariceanu:
    singura propunere a domniei sale la tema a fost … numirea sefilor justitiei de catre csm, in locul presedintelui, la propunerea MJ; asta dupa ce tot dumnealui, prin asumarea raspunderii a determinat actuala procedura.
    Tot chichirezul justitiei , in conceptia sa sta in cine numeste sefii, iar nu in chestiuni de fond, pe care nu le stapaneste si probabil nici nu l intereseaza .
    Adica , in conceptia acestor domni justitia are o simgura problema; daca n o controlam noi nu e buna.

 13. Mihail spune:

  Nu am informatii
  Doar ceea ce găsesc pe câteva site-ri.
  Cand eram in tata, mai aflam cate ceva de la clientii mei, dar niciodată eu nu ii intrebam ceva. Vecinul prietenului dvs.(acum aflat la brutarie pt. un transformator) venea uneori, lângă mine ca sa vorbim. Atat. Iar vecinul celui cu transformatorul, cel cu nume de prajitura, era numai cu cerutul si cu pomana.
  In rest….de unde ? De la Episcop ?
  Aaaa, daca vesti sa fluturati, aiurea, chestia cu serviciile, prostia aia ca sunt mai multi, n-aveti decât. Fiecare imbatraneste cum vrea.
  Va este atât de usor ca sa vedeti serverul de pe care am internet. Este de la Virgin, simplu.
  In rest, mă ploua aproape zilnic pe insula.
  Măcar aici, am scăpat de tampeniile din tara. In schimb am aflat ca exista o tara noua, Transilvania !

 14. Mihail spune:

  Despe cealaltă discutie, cea ungureasca, nu aveti dreptate.
  Am multi colegi romani, au facut astazi ochii mari, auzind de Transilvania-Ungaria.
  Aici, nimeni nu declara ca-si iubeste tara sau nu. Probabil ca prea Putin, dar nici nu au venit de prea mult bine.
  La marele concern “The Hut compani”, primesti zilnic SMS, daca sa tebmai duci a doua zi la lucru. Asta este in exemplu.
  Revenind, am gasit la Morrisons, la Tesco, Asda, produse pe care scrie si-n romanrste. Stiti cum te bucuri ?
  Am gasit in magazinele poloneze(cunascatorii stiu la ce ma refer) apa Borsec, mustar de Tecuci, zacusca. In ciuda pretului lor exagerat, inima, sufletul ti se încălzesc.
  Cum sa nu iubesti Romania ?

  ….Cum sa gasesti tu firesc, senator roman, faptul ca un cetatean roman afirma ca este din Transilvania ?
  Colegul meu de casa, este din Turda, maghiar. Are pasaport unguresc. Doar cu asta merge in buzunar.
  Nu, nu sunt nationalist.

 15. Mihail spune:

  Interesanta actiunea impotriva lui Blaga.
  Cumva, s-a deschis cutia Pandorei.
  Oricine, oricând, poate fi chestionat despre cum a obtinut, cheltuit, banii de campanie.
  Rămâne de văzut cine este mai tare, doctoratul cucoanei, sau dosarele ei.
  Nu cred ca daca ea pleaca, lucrurile se linistesc neapărat.

  Am vazut, aici, cativa postaci care ne spun ca nu contează daca doctoratul Codrutei, este sau nu valabil.
  Cata prostie !
  Adica, cei doi tolomaci, s-ar da pe mana unui medic stiind ca studiile lui medicale sunt incerte ?
  Ori s-ar lasa pe mana unui judecător, stiind ca acesta a furat ?

  Ei, in plus, se tot fac ca uita, ca defapt acolo sus, la vârf, tara are un mare penal dovedit. Un hot si falsificator, care a furat doua case.