Cum arată economia Moldovei. Dar cui îi mai pasă de asta?

Am constat cu regret că Guvernul tehnocrat nu a respectat promisiunea făcută la Iași de prim-ministrul Dacian Cioloș, în finalul întâlnirii din data de  25 aprilie 2016, privind redactarea în luna septembrie a proiectului de Program pentru dezvoltarea Moldovei, proiect care să fie supus dezbaterii publice înainte de a fi asumat de partidele politice. Regretul meu e cu atât mai amarnic cu cât am constatat că sunt singurul care regretă asta.

 

Cifrele oferite de Registrul Comerțului și de Ziarul Financiar sunt elocvente,  Județul Iași, cel mai populat județ județ al țării, se află, în ce privește cifra de afaceri, abia pe locul 14. Decalajul față de alte județe este uriaș. În timp ce companiile din Iași au, în 2015,  o cifră de afaceri cumulată de 20,3 mld lei, această cifră este de 49,2 mld lei pentru Timiș, 47,9 mld lei pentru Cluj, 47,0 mld lei pentru Argeș, 44,3 mld lei pentru Constanța, 40,9 mld lei pentru Brașov sau 40,1 mld lei pentru Prahova.  Vrancea, Vaslui și Botoșani se numără printre județele  cele mai sărace ale României. Chiar dacă în unele din aceste județe ritmul de creștere a cifrei de afaceri în anul 2015 a fost relative ridicat (8-10%), din cauza marilor diferențe deja acumulate decalajele nu fac decât să sporească.

 

În județele Iași, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava și Botoșani ponderea capitalului autohton este între 60 și 80%, dar asta, în principal, datorită unei slabe prezențe a capitalului strain.

 

 

23 Responses to “Cum arată economia Moldovei. Dar cui îi mai pasă de asta?”

  1. tudor spune:

    roiectul ala nu poate fi facut decat ca parte a ueni viziuni generale .
    Asta una la mana!
    A doua, din aprilie pana acum reactiunea comunisto securisto aldista (hahahahaha) n a facut altceva decat sa l atace pe ciolos cu tot felul de minciuni.
    A treia, ati guvernat si rasguvernat, de ce n oti fi facut in atatia ani proiectul ala … poate ne povestiti.

    • Eu am tot facut la proiectul ăla și unele din eforturile mele se vad și azi, de pildă Deplhi de la Iasi, care e cea mai mare investiție străină din Moldova. Numai că am fost și am rămas singur pe proiectul ăsta. Cat despre Cioloș, nu inteleg ce are una cu alta. Eu am initiat scrisoarea care l-a chemat la Iași și nu l-am deranjat cu nimic in actiunea de a face programul. Adica opozitia te impiedica sa te ții de cuvant??? Unde ai vazut Guvern fără opoziție??? Poate in RSR.

  2. elenick spune:

    d-le VV,
    desi usor offtopic, observ ca PSD-ul se pregateste de guvernare venind cu tot felul de inventii/”licente” economice de tipul companii de stat ale primariilor care deservesc primariile. Cum vede un economist de talia dvs. acest talmes-balmes administrativo-comercial, caror legi se vor supune aceste strutocamile, ce rost/beneficii ar avea? Mai exista si alte gaselnite de acest fel?

    http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21321528-psd-are-noua-gaselnita-pentru-sifonat-banii-statului-blestemul-firmelor-stat.htm

    Cat despre planul de dezvoltare economica a Moldovei ar trebui sa intrebati Secretariatul general al guvernului, oricum planul odata pus pe hartie de acest guvern, va fi OMIS cu succes de guvernele viitoare, ca doar n-o sa admita d-l Dragnea ca au facut ”tehnocratii” ceva bun de continuat…

    • Mihail spune:

      Mai mult, dupa alegeri Dragnea o sa-l suspende pe săsălau, dupa care referendum.
      Prima Nevasta va merge direct la Brutarie pentru niste mici falsuri pentru niste mici casute. Sa nu uit, cu tot cu mamica ei.

      • elenick spune:

        Vezi ca buba de la capul tau se agraveaza pe zi ce trece, daca se cronicizeaza trebuie s-o tai! si aici va interveni dilema: de unde sa tai, daca….nu-i?

      • tudor spune:

        Ti e groaza ca intra la puscarie aia care te finanteaza, moldovene?

        • Mihail spune:

          @tudorele,

          tu continui sa mergi beat pe un drum neumblat. Doar al tau, din tartacuța ta.
          N-are bani sa mă plătească prsedeul, banii ii iau de la altii, niste polonezi stabiliti acilea. Daca vrei nește dovezi, da-mi o adresa si-ti trimit un payslep.
          Atunci o sa te convingi si matale doua lucruri:
          1. ca paunzii vin din alta sursa si au mazgaliti pe ei imaginea reginei.
          2. ca….ai capul gol. Auzi cum suna ?

    • Nu e așa, daca tehnocratii fac proiectul, el poate fi un punct de pornire in dezbaterea electorala și dupa alegeri se poate ajunge la o intelegere. De ce au promis, daca nu doreau sa se tina de cuvant?

  3. Mihail spune:

    Eu nu cred ca cineva isi va bate capul ca sa salveze economic nici Moldova asta, nici cealaltă, de peste Prut.
    Daca mai rămânea Fenechiu ministru, Ungureanu Prim Ministru, poate. Cei doi aveau forta, era la butoane.
    Măcar Boc a săltat serios Clujul, zona…i-a facut si 40 km de autostrada.
    Fain.

  4. Mihail spune:

    Elena Udrea îl face KO pe armean. Efectiv demonstrează ca este peste crucile si baia de mir ale domnului senator, din punct de vedere religios.
    Amin.

    http://www.stiripesurse.ro/ultima-dezvaluire-a-elenei-udrea-ce-poarta-mereu-la-el-traian-basescu_1154749.html

    • Kronstadt an der Graft spune:

      Când ridiculizezi lucruri sfinte s-ar putea s-o încasezi de nu te vezi! Nu-i vreau răul da ar fi cazul să fie cu mare băgare de seamă precurioasa maica Nuți.

      • Adam Mares spune:

        În mod ciudat, sunt oameni care cred în Dumnezeu, se închină, merg la biserică, dar faptele lor sunt contrare credinței. Cred că suferă de o formă de falsificare a conștiinței.

        • Mihail spune:

          Mai, aveti amândoi dreptate. Duminica nu mai sar peste liturghia de dimineata. Ma-ntorc la englezoaicele haioase din biserica anglicana.
          ….tarziu, m-am prins eu ce-i cu masuta cu bunataturi, din colt: cafeluta, ceai laptic, prajturele. Daca vrei, poti sa-ti ei o cafeluta înainte de start si o savurezi in timp ce preotul se agita prin biserica.
          Preot dotat, microfonul are emitator si este prins la piept. The same cu cei de la televizor.

    • Eu cu mirul m-am nascut și cu el o sa mor. La noi la armeni mirul are o semnificatie speciala. Nu ma amesteca pe mine in chestiile astea.

  5. Mihail spune:

    @elepik and mister tudoooooor,

    buey megieșilor, voi trei(+nenea ala de-i miner) sunteti singurii care sariti daca vi se spune ceva despre dosarele si mersul către Brutarie a săsălaului.
    Alti fraieri n-am mai văzut.
    Chiar, voi doi, nu va simtiti incomod….asa singuri pe planeta ?
    Sa va mai spun ceva, nemțalaul, este stabilt, direct la Beciul Domnesc merge, dar aflati ca lui si Primei Neveste, le vabtine cpmpsnie(inside) baschebolista, aia de-i mare țar, acum, la denea.
    Acilea e nește ziare care, numai unul, contine 40-50 de pagini. Ei au scris despre asta.
    Este bine stiut ca MI6, dar si 007, de aici provin. Deci, stie oamenii ce spune in jurnale.

    • Mihail spune:

      Foarte interesant articolul, l-am citit pe nerasuflate.
      Pare si credibil, argumentele stau bine in picioare.
      Cat despre soft, Ghita doar trebuia sa programeze o punte.
      Acum, Koveshi ar face bine ca sa-si prezinte demisia.

  6. Mihail spune:

    Okay, îmi cer iertare, nu stiu cum este cu mirul la armeni. Nu am dreptul sa rad de chestiile astea. Fiecare cu credinta lui.
    Delphi este in Bratuleni, iar casa mea este in Valea Ursului, deci sus pe deal alături. Atunci când a început constructia, făceam si eu casa. Foloseam “soseaua” care pleca de la Metro si trecând prin fata lui Delphi ajungeam acasa. Va spun eu cat praf am inghitit. Insa toata lumea, din zona, s-a bucurat.
    Nu am stiut ca americanii au ajuns acolo datorita dvs. Defapt sunt doua fabrici. Insa rămân la opinia ca un Prim Ministru si chiar un ministru, apasa altfel pe pedala de acceleratie.
    Totusi trebuie sa gândim astfel: CUG 10 mii, Delphi…poate cel mult o mie. Cu restul ce facem ?

    • La Delphi am negociat ajutorul de stat ca sa-i hotaram sa deschida investiția. A fost cel mai mare ajutor de stat care s-a dat in zona Moldovei, de 25 milioane de euro. S-a negociat cand eu eram ministrul finantelor, chiar eu am inaugurat fabrica in 2008 și , in baza intelegerii, in 2009 s-au virat banii. Principala problema a Moldovei este ca reprezentantii Moldovei nu o sustin cum trebuie.

  7. Radu Alex Vasilescu spune:

    Ehmmm! Ce este Moldova?