Comunicat de presă ICR Varșovia: Gala Angelus 2016 – cu Varujan Vosganian și Cartea șoaptelor, România a câștigat toate premiile

Sâmbătă seară, la Teatrul Muzical Capitol din Wrocław a avut loc Gala celei de-a unsprezecea ediții a decernării Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS. România, prin Varujan Vosganian și Cartea șoaptelor și-a adjudecat toate premiile decernate cu această ocazie: Marele Premiu ANGELUS, Premiul Cititorilor „Natalia Gorbanevskaia” și Premiul pentru Cea Mai Bună Traducere. Autoarea versiunii în limba polonă a Cărții șoaptelor este Joanna Kornaś-Warwas, iar editura poloneză care a publicat volumul este Książkowe Klimaty. Scriitorul și traducătoarea au fost prezenți la festivitate, primind premiile din partea primarului orașului Wrocław, Rafał Dutkiewicz, și a președintelui Juriului ANGELUS 2016, prof. Mykoła Riabczuk.
În finala din 2016 a prestigiosului premiu au intrat șapte scriitori, printre care, în premieră absolută, doi autori din România: Varujan Vosganian, cu Cartea șoaptelor (traducerea Joanna Kornaś-Warwas), și Cristian Teodorescu, cu Medgidia, orașul de apoi (traducerea Radosława Janowska-Lascar). Ambele cărți au fost publicate cu sprijinul Programului TPS, derulat de Centrul Național al Cărții.
ANGELUS este cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză, pentru un volum tradus în limba polonă. Câştigătorul este recompensat cu un premiu în valoare de 150 000 PLN şi o statuetă realizată de artista Ewa Rossano.
Premiul „Natalia Gorbanevskaia” a fost creat în 2013, ca omagiu adus poetei şi disidentei ruse Natalia Gorbanevskaia, președintă a juriul Premiului ANGELUS încă de la prima ediție până în 2013, anul decesului său. Premiul se acordă în urma voturilor online ale cititorilor, iar în acest an Cartea șoaptelor a întrunit cel mai mare număr de voturi.
Cei șapte finaliști ai ediţiei din acest an a Premiului ANGELUS au fost: Varujan Vosganian (România), Cristian Teodorescu (România), Maciej Hen (Polonia), Anna Janko (Polonia), Kristina Sabaliauskaité (Lituania), Alvydas Šlepikas (Lituania) şi Vladimir Nekliajev (Belarus).
În luna mai 2015, Institutul Cultural Român de la Varşovia a organizat promovarea în Polonia a volumului lui Varujan Vosganian, Cartea șoaptelor, prin întâlniri cu publicul polonez la Varșovia și Cracovia, cu participarea scriitorului şi a traducătoarei Joanna Kornaś-Warwas. În toamna lui 2015, Institutul a fost unul dintre partenerii celui mai important festival de literatură al Poloniei, Conrad Festival de la Cracovia, susținând participarea lui Varujan Vosganian ca invitat special al Festivalului.
Anul 2015 a fost și anul lansării în Polonia a volumului Medgidia, oraşul de apoi de Cristian Teodorescu, apărut în traducere poloneză la editura Amaltea. În colaborare cu editura, ICR Varșovia a organizat un turneu de promovare în trei orașe poloneze – Cracovia, Wrocław şi Varşovia – cu participarea autorului şi a traducătoarei Radosława Janowska-Lascar.
Nominalizarea a două cărți românești în finala ANGELUS 2016 și câștigarea tuturor premiilor la această ediție reprezintă un succes enorm pentru literatura română în Polonia și o recunoaștere a valorilor ei pe plan european. În competiție au fost înscrise cărți semnate de autori din douăzeci și una de țări europene, cu atât mai meritorie fiind prezența a doi autori români în finală.

Gala „ANGELUS” 2016: România a câștigat toate premiile
Sâmbătă seară, la Teatrul Muzical Capitol din Wrocław a avut loc Gala celei de-a unsprezecea ediții a decernării Premiului Literar al Europei Centrale…
ICR.RO

114 Responses to “Comunicat de presă ICR Varșovia: Gala Angelus 2016 – cu Varujan Vosganian și Cartea șoaptelor, România a câștigat toate premiile”

 1. Kronstadt an der Graft spune:

  Felicitări domnule scriitor. Cu asemenea succese aveți de ce să fiți mândru. Chiar dacă unii au tendința să se laude cu reușitele altora pe motiv că sun conaționali, cărțile astea sunt exclusiv opera dumneavoastră. Mai aștept noutăți. La mai multe!

  • Tocmai ce zicea Tudor ca fac România de râs.

   • tudor spune:

    Pai am spus intotdeauna despe “Cartea soaptelor” ca este un roman de mare valoare si ca ati face un cadou culturii romane daca v ati lasa de politica.

    Problema dv este ca va credeti un nou Leonardo da Vinci si mare politiciam pe deasupra.
    Altfel spus, amestecati merele cu .. agurida.

    Il admir pe scriitorul Varujan Vosganian, fara rezerve.
    Ba chiar v am promovat Cartea, cu prisosinta.
    Doar ca eu fac distinctia necesara intre scriitorul Varuhan Vosganian si politicianul cu acelasi nume …

    Inca odata,
    Felicitari sincere!
    si ma bucur pentru succesul dumneavoastra.

    • emi spune:

     Adica Alinuta e politician mai bun ca VV?!?
     Sau poate Vasilica?!?
     Jenant…

     • tudor spune:

      Ce inseamna “politician” bun, sau mai bun?
      Cum masori, cu ce?

      Foarte multi ziceau despre iliescu in 90 ca este un mare politician.
      Pentru acei oameni, de exemplu, “politician bun” insemna sa vorbesti mult, sa nu raspunzi intrebarilor incomode prin diferite stratageme, sa poti minti fara sa clipesti … etc.

      … si pot continua cu exemple si intrebari …

      A fi politician bun inseamna a ti asigura cvasipermanenta in parlament, de multe ori nestiind nici macar ce votezi, de pilda, sau a marca evolutia unei natiuni prin cateva proiecte de legi de mare insemnatate?

      Parlamentul are doua misiuni principale: cea de legiferare si cea de control al executivului.
      Despre cate legi “vosganian” ai auzit?
      dar comisii de ancheta initiate de domnia sa?

      Sa ti dau o tema de meditatie:
      cand a ajund ultima data ministru VV a fost intrebat pe blog daca va analiza activitatea predecesorilor sai la minister pentru ca eventualele ilegalitati sa le semnaleze justitiei.
      A raspuns ca nu este treaba sa, ci a justitiei.

      Acum, cand justitia incearca sa cerceteze infractiuni mai vechi comise de domnii politicieni spun … de ce de abia acum , dupa atatia ani???

      raspunsul este simplu: pentru ca s au acoperit unii pe altii !

      Asadar, la intrebarea ta raspunsul este urmatorul: politician bun este acela care savrseste acte politice care permit mersul inainte al societatii respective.
      Politician bun este acela care pune interesul public inaintea celui personal.
      Politician bun este acela care ce spune astazi spune si maine si poimaine.
      Politician bun este acela care are puterea sa recunoasca cand a gresit, iar cand a gresit sa se retraga.
      Politician bun este acela care are verticalitatea de a nu scuipa niciodata unde a lins …

      Ca m ai intrebat despre alina gorghiu – pe care eu o ironizez de blogul asta de muuulti ani, iti raspund: da, in acest moment alina gorghiu este un politician mai bun pentru Romania decat vv, care a ajuns aliatul comunistilor si securistilor care au jefuit tara.

      Ca “marile spirite” se intalnesc in politica romaneasca este deja un truism; ca pe masura ce au probleme cu justitia domnii politicieni devin mari aparatori ai drepturilor in justitie ale saracilor si abuzatilor din tara asta … clar.
      Nu doar ca basescu a ajuns pe aceeasi baricada cu tariceanu, dar preiau pina si sintagme …
      Uite, de pilda , din declratia “distrugatoare” a lui tariceanu, cun imprunuta fix expresiile colegului sau de … prigonire, adrian nasatse:
      ” Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA.”
      “Arestarile facute vineri”, celebra expresia a lui adrian nastase , sa ti amintesc ca a fost urmata de incercarea de a fi bagat in puscarie procurorul lele, care si permisese sa aresteze fiul unui mahar psd din bihor suspectat de contrabanda cu petrol?
      Si ca in urma presiunilor facute, un tanar procuror s a sinucis?

      Cand psd ul discuta in sedinta de opartid pe cine sa aresteze inteleg ca era stat de drept, acum nu e!

     • Esti dus rau, Tudor. Cum ne-am acoperit??? Bonusul pentru gaze s-a dat prin acte aprobate de Guvern, am facut conferinte de presa. Cum m-am acoperit??? De ce au asteptat atatia ani?

     • emi spune:

      Imi amintesti de “barbile” de la economie politica si socialism…

     • tudor spune:

      VV
      Nici macar nu intelegeti ce spun, atat sunteti de …

      Nu m am referit la dosarul dv , unde cred ca aveti dreptate pe fond, cu toate ca nu cunosc foarte bine dosarul.
      De pilda, nu stiu daca ingrasamintele produse de nicolae cu gaze la pret special au fost livrate numai la intern sau au fost si exportate, pentru ca mi s ar fi parut obligatoriu sa fie stipulat asta in documentele respective.

      Dar una este sa aveti dreptate, alta ca n ar avea voie sa faca cercetari.

     • Adică dacă îngrășămintele erau și pentru export ce e rău??? NU mai bine acum, când nu mai producem deloc ingrașaminte? Și orașe precum Victoria ori Făgăraș sunt ca și moarte? Si zici că-ți iubești țara?

 2. Filip G spune:

  ”Premiul se acordă în urma voturilor online ale cititorilor, iar în acest an Cartea șoaptelor a întrunit cel mai mare număr de voturi.”
  Felicitari maestre. :D

 3. elenick spune:

  Felicitari din toata inima! Sunt satisfactii care dau savoare vietii si pun in plan secund neimplinirile… Le meritati cu prisosinta!

 4. Adam Mares spune:

  @VV
  Felicitări! Și succes în continuare! Vă îmbrățișez! :-)

 5. Mihail spune:

  @emi,

  “Sa mor io” !
  ….Amu, sa-ti spun o chestie, cred ca am m-ai spus-o. La paisprezece ani si ceva, am început sa zbor la “Aeroclubul Moldova” – Iasi.
  Dupa un an, la cinzprezece ani jumătate, zburam la “simpla”, adica singur.
  Un planor costa vreo 300 mii lei. Socoteste tu cate Dacii.
  Am murit 2-3 colegi in fata mea, pe o campioana nationala, eu am scos-o don carlinga, asta dupa ce a dat cu planorul de pământ. Pe drum, spre spital a murit.
  Pe parcursul activitatii de pilot sportiv, de multe ori, m-am întâlnit cu moartea.
  Stiu ca pot muri oricând, ca asta este singurul lucru cert in viata.
  Nu ma agat de viata….cat trăiesc…traiesc.
  Ne-am inteles.

  PS: totusi, tot nu pot accepta babele fără sutien !

 6. Mihail spune:

  @tudor,

  eu sunt in insula de doua luni si nici nu voi pleca.
  “Sefii”, internet nu mi-au dat, acum iti scriu dintr-un “Costa”, iar “ceilalti” Mihail n-au sosit.
  Despre bani, primesc un Payslep care reprezintă doar munca civila, la vedere, pe care o fac aici. Ca sa intelegi si tu(te suspectez de mult, ca esti cam prost), nu ma plateste nimeni.
  Domnul Vosganian, are ca tot omul si calitati si defecte.
  In opinia mea, este la furat. N-are ce căuta ca PM, doar in visele erotice ale lui emi, atunci când isi scapa degețelul in zona pubiana. Ma rog, fiecare cu excentritatile sale.
  O inteleg, este batrana si abandonata.
  …In rest, critic civilizat, tot ce nu-mi place, nu-mi convine.

  inteleg

 7. Filip G spune:

  http://www.stiripesurse.ro/tariceanu-lovitura-devastatoare-pentru-dna-apel-catre-to-i-parlamentarii_1158077.html
  Perfect,asta e tot ce-i lipsea partidului domnului Tariceanu,o protectie pentru cei certati cu legea. :D

  • emi spune:

   Este protectie impotriva eliminarii nejustificate a unor candidati incomozi, tanti Macovei/Kovesi!…

  • Toriceanu zice ca pentru cazuri de acum cinci-șase ani nu e normal să vii cu cerere cu o luna inainte de alegeri. Tu zici ca e normal?

   • tudor spune:

    Ori habar n aveti cum functioneaza parchetele, ori faceti pe naivul si ne mintiti.
    Tariceanu, dv si inca multi altii care ataca permanent lupta impotriva coruptiei repetati asta cu dosarele vechi precum niste papagali.

    hai sa va explic: Este posibil ca astazi cineva sa denunte o fapta de coruptie de acum 10 ani.
    In cateva zile procurorul incearca sa verifice informatia, obtine, eventual, documente fiscale, transferuri bancare etc si in cateva zile solicita inceperea urmaririi penale.
    Care este relevanta faptului ca infractiunea s a petrecut acum zece ani, daca dovezile au aparut acum?

    In plus, placa asta pe care o tot repetati poate fi lamurita foarte simplu, dar nu va doriti sau nu va pricepeti.
    La parchete exista o evidenta foarte stricta a tuturor documentelor aflate in dosare .
    Poate nu stiti, dar la parchete exista inclusiv o evidenta a tuturor informatiilor privind savarsirea unor infractiuni, iar la fiecare sase luni se verifica ce documente s au intocmit in fiecare caz.
    De ce nu solicita dl tariceanu csm ului sa efecueze verificari, impreuna cu membri din comisia juridica, asupra documentelor din dosarele in care are dubii?

    Am si raspunsul: nu doriti sa procedati institutional fiindca n ati mai putea lansa atacuri gratuite!

    • emi spune:

     A disparut el ditamai contractul cu Bechtel, si multe alte dosare inclusiv penale, de dovezi nu mai vorbim, despre ce proceduri institutionale se poate vorbi?

    • Shadow spune:

     @tudor
     nici tu nu ai idee cum functioneaza sistemul juridic. Ai auzit de prescriptie, prescriptie speciala si cum functioneaza ele? Stii de ce exista notiunea de prescriptie?
     E fals ce spui despre verificarea documentelor la parchete la fiecare 6 luni. Este fals sa crezi ca cineva poate cere si obtine astfel de informatii de la parchete cat timp nu exista decizie judecatoreasca(in afara avocatilor partilor). Daca ar fi reala informatia cu 6 luni nici un dosar nu ar putea sta ani de zile fara NUP sau fara dosar penal inaintat la judecator. Mai rau cf codului penal faptul ca procurorii nu fac nimic intr-o cauza penala nu poate fi motiv de intrerupere a prescriptiei.

     Actionand asupra unor cazuri “individuale” ar insemna amestec in treburile justitiei. Stiu ca asta ti-ai dori dar tariceanu nu este inca atat de prost.

     Deci te rog tudore nu mai spune bazaconii. Faptul ca procurorii actuali functioneaza in afara legii nu face ca forma lor de actiune sa fie LEGALA.

    • Eu nu sunt familiarizat cu Parchetele. Tu pari familiarizat dinauntru. Și, dacă nu știi, lasă-mă să-ți spun că delațiunile astea sunt luate adesea in condiții nu foarte ortodoxe. Ai auzit de delațiunea în cazul vicepreședintelui ANRE care , după ce a fost plimbat în cătușe, tocmai a fost eliberat definitiv ca nevinovat, după doi ani de procese? Ți-ar fi plăcut să fii în locul lui?

 8. Filip G spune:

  Ce a facut Tary azi (prin decizia de a nu da curs cererilor DNA),asigura material pentru campania electorala.
  ””Daca esti ”liberal adevarat” voteaza cu stapanul nu cu sluga””
  Tariceanu face treburile murdare,e portavocea PSD. :D

  • emi spune:

   Ba mie mi se pare ca tocmai a demonstrat ca DNA nu e stat in stat, si ca alegerile se pot desfasura si democratic, fara abuzuri.

   • Filip G spune:

    Crezi ca PSD il sustine public pe Tary in demersul asta acum inainte de alegeri?
    Gestul lui OPREA a fost catastrofal pentru imaginea parlamentului.
    ”Va rog sa nu votati…………apoi si-a dat demisia”
    Deci gestul parlamentarilor care au facut scut in jurul lui Oprea nu a valorat nici cat o ceapa degerata. :D

 9. Alzara Sibiu spune:

  Felicitări !
  Nu înţeleg alierea cu…Mincă & Co. !

  • Cand intr-un partid sunt o suta de mii de membri nu suntem toti la fel.

   • tudor spune:

    Nici un partid din romania n are o suta de mii de membri, astea s minciuni.

    Altfel, de pilda, care e valoarea cotizatiilor la alde, in luna iunie 2016, de exemplu, la o medie de 10 lei/membru?
    Ati strans cumva un milion?

    Psd ul cica are 500 mii, pnl ul, 350 … mincinosi!

    500 000 x 5 lei x 12 luni = 30 000 000 lei/an … si ei nu au platit nici astazi chiria pentru pontiada de pe Arena Nationala …

    Vreti sa va spun ca majoritatea semnaturlor psd, pnl si alde sunt semnate in fals?

    Uite, eu afirm asta si dv ma dati in judecata.
    In instanta eu solicit verificarea, prin sondaj, a veridicitatii semnaturilor de pe listele alde, doar pentru zece file, adica 150 de persoane.

    Va bagati?

    • Shadow spune:

     @tudor
     in caz ca nu stii este datoria (sarcina) Biroului Electoral Central sa verifice listele de smenaturi si ei le fac prin sondaj.
     Sau nu ai incredere in BEC sau ai incredere in ei numai cand iti convine?

    • Shadow spune:

     @tudor
     si inca una. Daca iti arat semnatura lui Clotilde Armand pt alde o accepti?

     PS. Nu te speria “duduia” a semnat pt toate partidele, asta este “democratia” din capul dansei.

    • Termină cu prostiile astea că partidele mai mari nu au o sută de mii de membri. In alegerile locale daca aduni candidații de consilier local și reprezentanții în sectiile de votare, care toți trebuie să fie membri, îți dă vreo șaizeci de mii. Numai ei, fără ceilalți membri.

 10. Filip G spune:

  http://psnews.ro/tensiuni-in-alde-tinerii-pleaca-din-partid-143984/
  Am precizat de ieri ca Tary angroapa partidul prin decizia de a nu mai vota nicio solicitare a DNA.
  Socul o sa fie cand DNA o sa faca o solicitare pentru o plevusca ”un parlamentar oarecare”,atunci ALDE se va gasi singur in barca impotriva DNA.

  • tudor spune:

   ALDE s a nascut gata ingropat, Filipach!
   Exista in sondaje doar pentru ca sunt puternic promovati si protejati de mogulii buni voiculescu si ghita si de structuri supravietuitoare ale vechii securitati.
   Cine ar vota o anexa a psd ului?
   De ce sa nu voteze originalul, ci clona?

   Dintre cei pe care i cunosc pe unul singur l am auzit ca ar vota tariceanu, dar in 30 de secunde, la telefon, l am … razgandit :)))

   • Filip G spune:

    PSD are o problema cu ALDE si PRU.
    Initial s-a dorit sa fie doi sateliti ai PSD,s-a pompat mult in imaginea lor sa creasca.â
    Unde s-a gresit?
    Gresala a fost cu traseistii si cei certati cu legea.Prin protejarea acestora de fapt pierd multi membri onesti.
    Cum PSD nu isi permite sa piarda nici un vot prin dirijare,momentan ramane in carti doar ALDE care se torpileaza singur.
    ALDE o sa scada in intentia de vot iar USR o sa creasca.
    USR nu a turat la maxim motoarele ,are potential de crestere…… :D
    Pentru noi sustinatorii USL treaba s-a simplificat in ce priveste ALDE,trebuie doar sa spunem ca ALDE sustine traseismul si protejeaza pe cei certati cu legea……… :D

   • Filip G spune:

    PSD are o problema cu ALDE si PRU.
    Initial s-a dorit sa fie doi sateliti ai PSD,s-a pompat mult in imaginea lor sa creasca.â
    Unde s-a gresit?
    Gresala a fost cu traseistii si cei certati cu legea.Prin protejarea acestora de fapt pierd multi membri onesti.
    Cum PSD nu isi permite sa piarda nici un vot prin dirijare,momentan ramane in carti doar ALDE care se torpileaza singur.
    ALDE o sa scada in intentia de vot iar USR o sa creasca.
    USR nu a turat la maxim motoarele ,are potential de crestere…… :D
    Pentru noi sustinatorii USL treaba s-a simplificat in ce priveste ALDE,trebuie doar sa spunem ca ALDE sustine traseismul si protejeaza pe cei certati cu legea……… :D

   • Shadow spune:

    @tudor
    tu traiesti intr-o lume “perfecta” pt un dictator. Cat de repede convingi tu oamenii in 30 de secunde la telefon. Zau ca te faci de ras. Cine ar vota cu anexe ale serviciilor si uite de peste 25 de ani toti romanii voteaza asa. O sa aveti o mare deziluzie la alegeri sa nu veniti sa plangeti :-)

  • Adica partidele se ingroapa sau dezgroapa dupa ce cred despre DNA???

 11. Filip G spune:

  http://www.dcnews.ro/acuza-ii-intre-doi-lideri-alde-va-fi-scos-cu-executor-si-cu-plangere-penala_519188.html
  Si la ALDE se fuge cu cheia si stampila ,obicei preluat de la PNTCD ….a se vedea cazul Aurelian Pavelescu. :D

 12. emi spune:

  @Filip G., intr-un timp erai baiat serios, gandeai limpede, acum doar improsti cu venin. De ce mai pierzi timpul pe aici daca tot iti pute?!?

  • Filip G spune:

   In campania electorala la locale m-am suspendat de pe blog.
   La fel voi proceda si la parlamentare,pana atunci voi semnala tot ce consider de cuvinta.

   • Kronstadt an der Graft spune:

    Apropo de USR, că tot îi susții, am înțeles că au un sistem de selecție al membrilor extrem de riguros. Îmi place ideea. Au și de unde să aleagă, se ridică o generație fără pete. Sper să nu obosească. Vedem, vedem…

    • Diferenta uriașă dintre cei de care spui, de la USR, și noi, de pildă, eu și Tăriceanu, este că noi am avut responsabilități publice uriașe. A compara pe cineva care nu a avut nicio responsabilitate cu cineva ca mine care a semnat acte de 200 de miliarde de euro nu se poate face decât după ce și respectivul semnează acte de 200 de miliarde de euro. S-ar putea să ai mari surprize.

   • tudor spune:

    Bravo, Filipash!
    Asa o sa fac si eu, sa se oftice VV :))))
    ca l tratez cu indiferenta :)))

    Sa vedem daca mai baga pe urma teoria aia ca m am “activat” de alegeri.

   • Nu te cred ca te suspenzi.

 13. Kronstadt an der Graft spune:

  Din nefericire se pare că Tăriceanu urmărește aceeași traiectorie politică cu a lui Petre Roman. Îmi pare rău pentru el dar văd că nu ostenește să dea cu bâta în baltă.
  Când a făcut dizidența la PNL am sperat că o va continua. M-a dezamăgit, s-a dus rapid la PSD și a ocupat pentru el scaunul de președinte al Senatului, după care mulțumit a început să fie subiectiv. Speram să dezvolte în timp un partid liberal, construit pe îndelete în teritoriu, avea la îndemână resursele liberale autentice. N-a făcut-o, în schimb a început să se ia la hață cu instituțiile care cum-necum au început curățenia morală a societății. În mod normal orice politician isteț ar fi de partea acestor instituții, nu împotrivă. Și astea într-o vreme când Parlamentul este sub cota de avarie.

 14. Filip G spune:

  http://www.stiripesurse.ro/pre-edintele-senatului-contrat-de-un-vicepre-edinte-observ-cu-spaima_1158233.html
  Cand ai mingea ridicata la fileu ,marchezi.
  Ce a facut Tary din pozitia de presedinte a Senatului in plan legislativ sa corecteze eventuale abuzuri?
  Nimic !
  In schimb au avut grija sa complice viata de zi cu zi a cetateanului prin legi absurde care se bat cap in cap…….

 15. Mihail spune:

  @VB, (@tudor+@emi),

  Nu cred ca este cazul sa povestesc toata afacerea. Eu nu am absolut nicio retinere, doar ca nu este “povestea” mea.
  Sunt ceva persoane care nu se poate sa fi uitat. Iar cartea, asa cum era ea, este la mine. Nu lipseste nimic. Eu nu m-am atins decât de coperti…
  Nu-i cazul sa mă bagati pe mine la “servicii” asta doar pentru ca nu convine subiectul.
  Eu deocamdată tac

 16. Mihail spune:

  @emi,

  niciodată nu am umblat cu partenere de aceeasi varsta ca mine. Întotdeauna s-a întâmplat ca sa fie cu 3-4-5-10-14 ani mai tinere. Asta nu a fost, pentru mine, o conditie.
  Cat despre babe, uite sunt aici niste englezoaice trecute bine de 50 de ani, onalte la peste 1.80, numai picioare, care ar rupe gura târgului, oriunde.
  Sa nu uit, englezoaice cu sânii mici, nu s-au inventat.
  …eu sunt aici pentru altceva, nu pentru agatat englezoaicele. Asta ca sa nu te aventurezi in speculatii tâmpite.

 17. Kronstadt an der Graft spune:

  Ca să ne amuzăm oleacă, în disperare de cauză că nu mai sunt lăsați să dea lopățele și găletușe la alegători, fiecare șef de partid se repde să facă ceva cât de cât. Dragnea s-a repezit în taxe, s-a pus cu coasa pe ele. Așa a făcut mereu, nu se uită la efecte. Nu sunt specialist în taxe dar mi se pare de bun simț să gândesc că o reducere abruptă de taxe n-are cum să nu provoace disfuncții. În mod normal ar fi fost bună o politică permanentă de reducere a acestora, întinsă pe o perioadă mai lungă, analizându-se taxă cu taxă. Atitudinea lui Dragnea este a unuia care buimac s-a repezit să taie disperat taxe ca să aibă ce pune alegătorilor pe masă, pe principiul că alegătorul mușcă și după aia vedem noi ce facem. Așa au pierit dinozaurii, nu s-au adaptat schimbărilor.
  Pe de altă parte nu pot să nu remarc inerția politică actuală. S-au adunat o groază de neajunsuri ca urmare a prestațiilor sub orice critică a reprezentanților partidelor în teritoriu. Nu-și fac griji. Dau un exemplu la întâmplare, orașul Turnu Severin a rămas fără căldură deoarece Combinatul de Apă Grea, altă investiție lăsată să moară de guvernanți, a fost închis împreună cu centrala termică ce deservea orașul. Toată vara autoritățile au avut timp să facă ceva dar nu s-au sinchisit. Rezultatul este că o groază de alegători au rămas fără căldură. Ei și ce? Dă-i în Gura Motrului, politicienii răspund în fața partidelor nu în fața plebei, iar partidele își asumă răspunderea politic, nu stau la cheremul populației. Cam la fel e și la Brașov.

 18. elenick spune:

  filip g, tudor, Kronstadt si altii,

  cam asta asteptam :

  http://admin.stiripesurse.ro/media/other/201610/media-147672188184188900.pdf

  • Filip G spune:

   http://www.stiripesurse.ro/scandal-intre-alina-gorghiu-i-clotilde-armand-la-b1-tv-vi-se-pare-ca-am-uitat-ce-ati-facut_1158301.html
   Multe din primariile de sectoare au fost pierdute din orgolii prostesti.
   PNL si USR nu au nevoie de asemenea dispute pentru ca electoratul celor doua partide nu va migra de la unul la celalalt,eventual ii va sanctiona prin neparticipare la vot.
   Se pare ca PNL nu a inteles nimic din alegerile locale desfasurate in capitala,trist!
   Lipseste arta negocierii,USR nu poate merge 100% pe programul platforma a lui Ciolos .Daca PNL merge cu ochii inchisi e problema lui.
   Domnul Ciolos intelege asta si prin fostii ministrii inscrisi in USR o sa gaseasca metode fie compatibil.

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Exact. Spunea tudor mai sus că politicianul trebuie să pună mai presus interesul statului decât interesul personal. Nu cred că e nevoie de așa ceva. Pur și simplu trebuie să învățăm o dată pentu totdeauna că interesul fiecăruia nu poate fi mai presus de interesul tuturor. Nimeni nu poate să o ducă bine pe termen lung undeva unde cei din jur o duc rău.
   Un politician adevărat este un politician care știe să capaciteze efortul comun către un scop util comunității, implicit al lui. Deci caracteristicile de bază ale unui politician eficient trebuie să fie capacitatea de a vedea ce trebuie făcut pentru ca comunitatea să progreseze și să fie în stare să-i convingă pe cei din jur să-l ajute să atingă scopul propus. Viziune și diplomație. Câți din politicienii consacrați ai României au demonstrat că au aceste calități?

  • Shadow spune:

   ZERO barat platforma cu pricina.
   6 pagini de planitudini care se cheama platforma; Utilizarea in exces a anglicismelor de parca romana nu este buna si o gramada de NON-IDEI. Exemple:
   1. Nu ma implic politic dar fac politica aratand cu degetul propria sa “clasa politica responsabila”.
   2. a simplificat interactiunea cetatenilor cu statul. Am vazut cum e mai greu acum pt angajatori sa fie flexibili decat inainte.
   3. Trebuie să continuăm reforma asistenței sociale, să promovam pachete de sprijin integrat pentru oamenii săraci și pentru familiile lor, care să ducă la o reală integrare în societate: locuri de muncă,sănătate, școală pentru toți.
   cum poate asistenta sociala sa “integreze pe cineva” in campul muncii deci automat in sanatate si scoala el stie. Ce a invatat la francezi este ca atunci cand ai o buna “asistenta sociala” refuzi “munca”.
   4. La 100 de ani, România are nevoie de o viziune de dezvoltare multianuală, care unifică resursele bugetare naționale cu fondurile europene, care încurajează investițiile private și eficientizează
   investițiile publice.
   Ca idee simpla aplicare stricta a regulilor europene ar eficientiza investitiile publice. Sa gasesti insa in ce anume sa investesti, marea problema nu este o problema nici pt ciolos. Cat despre cum sunt “incurajate investitiile private”(poate capusele) de catre unificarea resurselor bugetare nationale cu fondurile europene (unele asa sunt create european) e de coma. In realitate isi doreste un mare “minister” centralizator de bugete. Isi musca degetel udrea ca nici ea nu a posedat asa ceva.

   Prea multe prostii in document

 19. emi spune:

  Nu faci fata unei femei cu experienta?!?

 20. Adam Mares spune:

  “Dar, ca în orice relaţie, comunicarea este cel mai important lucru. Dacă faceţi eforturi să comunicaţi, să vă exprimaţi recunoştinţa, să vă distraţi, să râdeţi împreună, dragostea înfloreşte.”
  :-)

  • emi spune:

   La fel ca aici pe blog, cel mai greu e cu exprimarea recunostintei.
   Eu ii multumesc lui @VV ca pot sa dau cu parerea pe blogul Domniei Sale, am invatat sa iubesc neconditionat, am invatat sa ma dezvolt fara sa am nevoie de recunoastere, am invatat sa daruiesc fara sa cer nimic in schimb. Cat despre impresiile politice, nimic nu e ceea ce pare…

  • Kronstadt an der Graft spune:

   He, he, s-a supărat conu Pleșu și a devenit arțăgos. Mai rar așa ceva. :D

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Citat din dl Pleșu:
   ALDE “încropeala oportunistă a unui mediocru veleitar, înconjurat de „simpatizanţi” asemenea”.
   Să mă pici cu ceară dar nu pricep despre cine e vorba. Bine, dl Pleșu e un filozof mai ezoteric, nu le are el cu politica de caldarâm. Să-l scuzăm, dară.

  • Shadow spune:

   plesu asteapta inca o scrumiera sarmanul.
   deh cum zicea el de ceilalti? “sprijinul unui electorat cu criterii abisale” precum electoratul care il caracterizeaza pe dl plesu.
   meritocratia firar ea sa fie da cu “pistoane” ca altfel nu se poate