Potrivit lui Gabriel Liiceanu, postat pe Facebook-ul lui Andrei Pleșu, eu fac parte din pegra politică a acestei țări. Dacă dânsul face parte din latura bună, plină de caracter, atunci se pare că n-am de ales :)

Gabriel Liiceanu: “Il anunt pe domnul condamnat penal Dragnea ca si eu sunt gata, ca si el, dar din motive diferite, sa mor in picioare. Vreau cu orice pret, acum dupa ce i-am cunoscut gustul, sa nu-mi mai pierd libertatea. Si asta vor toate acele zeci de mii (vor deveni, daca e nevoie, sute de mii si milioane) care ies sa-si strige indignarea in toate orasele tarii. Nu-mi place pretul pe care, in bataie de joc, oamenii astia l-au pus pe vietile noastre. Nu vreau sa traiesc in tara mea – acum cand nu mai am calus in gura – o viata cu reguli date de alde Tariceanu, Nicolicea, Banicioiu, Ponta, Ghita, Vosganian, Olguta Vasilescu, Nicusor Constantinescu, Bunea Stanciu si toata pegra politica a tarii…. O viata nespus de ieftina, o viata pe care ti-e rusine s-o traiesti.”

118 Responses to “Potrivit lui Gabriel Liiceanu, postat pe Facebook-ul lui Andrei Pleșu, eu fac parte din pegra politică a acestei țări. Dacă dânsul face parte din latura bună, plină de caracter, atunci se pare că n-am de ales :)”

  1. Filip G spune:

    Se radicalizeaza lumea,intodeauna exista si victime colaterale.
    Ce va reprosez eu:
    In ultimul timp faceti propaganda pentru masurile luate de PSD,fara a mai avea macar nuante.
    Odata erati o voce distincta ,ascultata si respectata……….

    • M-am cam săturat să fiu victimă colaterală. Să mă scutească dl Liiceanu de colateralismele sale. E supărat pe chestia cu timbrul literar.

    • Nu e adevărat, nu sunt un propagandist pesedist. Eu contest opiniile contra nefundamentate.

      • Filip G spune:

        PSD a castigat alegerile pe programul lui Dragnea.
        ALDE a mers pe ideea ca va guverna alaturi de PSD.
        Daca PSD o sa bifeze PAS cu PAS toate promisiunile din campanie,care e componenta liberala din guvernul Grindeanu?
        Adica mergeti in directia impusa de PSD fara a avea nici macar nuante?

      • cris spune:

        VV, oricine nu e din “partidul meu”, “guvernul meu”, “parlamentul meu” e considerat ciuma, indiferent ce gindeste si spune. V-am dat indexul din The economist, Romania mai are putin si cade in categoria regimurilor hibride – dupa ei, pentru mine deja e acolo. Nu se doreste sa existe pareri diferite intr-o societate, se doreste sa existe un tatuc si minionii lui. Chiar daca exista voci distincte, in momentul in care se gindeste polarizat – guvernul meu-ciuma rosiesi cine nu e cu mine e impotriva mea, esti asimilat automat uneia dintre grupari, indiferent ca nu apartii acolo.

        Ma mira ca pina acum niciunul de pe aici nu a spus si ca Presedintele CEDO e ciuma rosie, daca vorbeste in favoarea gratierii, nu-I gaseste niciunul rude pe la cucuieti sa spuna ca are un interes si altele asemenea.

        Ah, sa nu uit, a tradus cineva in limba romana seria aceea de emisiuni a lui Glenn Beck despre Soros. Aceleasi mecanisme de pseudo societate civila se folosesc si in Romania, adica e de vazut, trebuie vazut , aceasta radicalizare artificiala a societatii se face pe acelasi tipar si probabil in parte si pe aceeasi finantzare.

        partea 1 https://www.youtube.com/watch?v=mfT5J00FVxk

    • Shadow spune:

      @filip
      cand “colegii” tai veneau la Bucuresti sa faca “ordine”. Sa bata de fapt studenti ca mine pe vremea aia nu-i asa ca noi eram “victime colaterale” NORMALE?
      Hai da-ti un pic “masura” pe blog

  2. Mihail spune:

    Domnul Liiceanu uita de vacanțele scurte la vila de la Neptun, atunci când acolo se relaxa Baselu. Atunci, nu-l oripila nimic.

  3. Mihail spune:

    @Adam Mares,

    nu taia nimic, dar de agresiva sanstii ca ai fost.
    Nu poți accepta(boala romaneasca) si alte puncte de vedere, relaxat.
    Nu si nu, numai tu ai dreptate. Uite, ca nu este chiar asa.
    Nu am nicio fixacție cu minerul apicultor. Dar, atâta timp cat zeci de ani nu a plătit niciun banuț impozit, nu poti sa vii si sa ceri ca statul sa construiască ceva. Daca si-a ținut copiii prin scoli, atunci nu te gândi ca are 10-20 de lăzi. Eu zic care peste 100.
    Nu poate fi comparat cu țaranul care vine la piața.
    Nu contribui cu nimic la viața cetății, dar ai pretentii cat Turnul aflat vizavi de Sala Palatului.
    Vrem gradinițe, scoli, spitale, autostrăzi…pai atunci plătim cu totii impozit. Asta cu TVA-ul platit, nu ma prosteste pe mine.

    • Adam Mares spune:

      Cele două ordonanțe sunt o mizerie. Că vor unii să răsucească negrul să devină alb, e partea a doua. Eu nu am niciun interes în problema asta.

    • elenick spune:

      Si tu ce taxe ai platit mai, infamule, in calitate de ”gradinar” la Iasi??? Ca te tot dai mare cu ”oamenii ilustri” pentru care ai lucrat. Dupa rezultate – plecat in bejenie, la batranete, sa lucrezi in Anglia – ai fentat la greu taxele in Romania! Nu fii provocator, doar cu o cautare lejera iti gasim firma si taxele neplatite in ultimii ani, ai curaj sa arunci cu pietre in continuare?

      • Shadow spune:

        @elenick
        hai gaseste firma lui mihail. Vreau si eu sa vad cata “cautare lejera” esti in stare sa faci. De curiozitate.
        Cine nu e de aceeasi opinie cu tine :
        - nu si-a platit taxele
        - a plecat in bejenie la batranete

        PS. Filip a recunoscut ca el nu plateste taxele ca “e mic” si “nu e”. Cu asa profile de “liberali” o sa reusiti multe. Astept cu interes sa vad cum si-a luat “famelia” johanes case din meditatii. Cat despre “taxe”, alea nu erau intelese ca “venit”.

      • elenick spune:

        Foarte tare! Deci nu de dosarele trecute se ”sparie” infractorii mentionati ci mai ales ce deve care vor fi facute de aici incolo, pe baza faptelor lor odioase, de ”neuitat” !

        • Adam Mares spune:

          Ne mai mirăm de ce este țara asta în halul în care e? Îmi pare rău că VV s-a poziționat în rândul celor care au nenorocit România. Eu am crezut în nevinovăția sa. Dacă s-a ajuns la unele abuzuri ale justiției, știi de ce s-a ajuns? Pentru că o clasă oligarhică își dispută controlul resurselor, se îmbogățește, iar oamenii de rând de-abia supraviețuiesc, votându-i pe ăia care le promit un ban în plus. Parcă suntem o țară bananieră. Băsescu a avut dreptate, avem un stat mafiot, singurul lucru pe care a omis să-l spună e că el însuși face parte din statul mafiot.

          • emi spune:

            Baba asta nu merita gratiata?!?
            A furat doar doua paini si are peste 60 de ani… :)
            Fugi in strada sa combati!!!

          • Nu te mai recunosc, mă întreb dacă ești același sau a preluat altcineva pseudonimul. Băsescu a avut dreptate??? Păi el a adus statul mafiot. Când Tăriceanu și cu mine conduceam economia, nu era situația asta. Dar dacă pentru tine cei care ne-au adus în halul ăsta au și dreptate, nu mai am comentarii. Înțelkeg că nici cu liberalii nu era bine. Cea mai bună poziționare, înțeleg, era să merg acasă.

          • Adam Mares spune:

            Să fim serioși, statul mafiot era de dinainte de Băsescu. Guvernarea dvs. a adus bunăstare, dar mafioți au fost în toate partidele și guvernările, inclusiv partidele istorice au fost infiltrate.

          • Asta cu mafioții e o aiureală. Vrei să-mi spui și mie, din 2012 încoace ce acte de corupție au comis Guvernele? Ce mafiotlâcuri? Cine te pune să spui astfel de lucruri, să murdărești imaginea propriei țări?

          • Shadow spune:

            @adam
            nu exista in Romania oligarhi cum exista in Rusia. Niciodata nu au existat. Nici pe vremea in care “baronii” isi faceau de cap. Nu ai idee ce e aia “oligarhi”.
            Ce e grav in Romania este ca NU MAI EXISTA capital romanesc. Ce a ramas este in proportie covarsitoare in mainile SECU care cf legii NU ARE VOIE sa aibe firme si sa faca profit. Controlul resurselor este disputat in intregime de SECU nu de “oligarhi”. Cauta sa afli ce sunt aia inainte de a folosi termenul.

          • In Romania nu mai exista elite, cel putin in politica. Fie pentru ca cele vechi au fost distruse, fie pentru ca altele noi refuza sa mai vină.

      • Cunoaștem de mult atitudinea României Libere. Nu mai seamănă de mult cu cea pe care o știam noi în anii 90.

  4. Mihail spune:

    Iote, Filip este tare preocupat de coloristica lui ALDE, de sinergia faptelor.
    I-o fi zis aia de la partidul de acoperiti si infiltrați, baga si tu o șopârla acolo, fa-l de cacao pe armean. Da-i cu doctrina in scăfârlie.

  5. Mihail spune:

    @tudoreleeer,

    iazul pentru rațuste costa 48miliooooane de lei, tu înțelegi despre ce vorbim ?
    Este pe banii Statului, poți intelege ?
    Daca-l tot pupi tu in dos pe săsălau, fa-i tu iazu’ impreuna cu elenik, pe banii vostri, ca tot sunteti voi pupincuristi iohanesieni. Daaa ?
    Tu stiu câte se pot face cu 48 milioane de lei ?

  6. Mihail spune:

    Un reputat profesor de drept, explica pentru tot poporul cum sta treaba cu grațierea, de ce nu este ea buna si când ar trebui ea aplicata.
    Hi-hi-hi, acum sa vad PSD-ul ce-o sa facă, dar…si ALDE:
    https://www.dcnews.ro/mobile/profesor-din-comisia-kovesi-face-praf-protestele-ordonan-ele-sunt-bune-ei-vor-sa-agite-masa-de-iyi-intellectuals-yet-idiots_530808.html

  7. livia spune:

    Ce spun Plesu si Liiceanu nu merita comentat.
    Totusi. Cand il lingeau pe Basescu, ce bine si gustos era!
    Mai zice Gabita cel istet :”acum cand nu mai am calus la gura” . Dar oastea de stransura a lui Soros al carui admirator este, tocmai asta vrea: calus la gura unor tv. care nu spun ce vor ei sa auda. Se dau culti, nu au descoperit telecomanda? Sa o foloseasca si sa se uite sau sa asculte doar ce le gadila urechile.

    • cris spune:

      Livia, am postat deasupra linkurile la o emisiune a Lui Glenn Beck despre Soros. Eu o stiu, am si postat linkul mai demult, e mult mai extins si amununtit decit acel interviu de la 60 minutes, acum insa cineva a avut bunavointza sa-i faca subtitrarea in romana. Metodele sunt extrem de similare, de la inceput te izbesc similaritati la lucruri poate minore: generalul Petraeus e numit Betraeus ( to betray, a trada) de unul din minionii lui Soros, ca Tariceanu transformat in Tradiceanu…. Unul din cele mai urgente lucruri pe care ar trebui sa le faca actualii ar fi sa introduca obligativitatea declararii finantarii la ONG-uri… vor fi mari surprize.

    • Pe vremea când eu stăteam în Piața Universității și scoteam oameni din mâinile așa0zișilor mineri, Andrei Pleșu era membru al Guvernului care adusese minerii.

  8. elenick spune:

    @VV,

    Intrebarea este ce cautati dvs. pe acea lista de infractori si nulitati psd-iste – dvs. si d-l Tariceanu?! Nu cumva este o consecinta a politicii de aliante si compromisuri flagrante fata de doctrina liberala, din ultima perioada?

    P.S. Cat despre „calitatea” de intelectuali a d-lor Liiceanu si Plesu, sigur ca putem sa o ironizam sau sa o punem sub semnul intrebarii, it is a free country…. Timpul va arata, insa cine a avut dreptate.

    • Pe mine mă întreb ce caut? Întreabă-l pe dl Liiceanu.

    • Shadow spune:

      @elenick

      eu nu am ce cere de la unul ca liiceanu.
      1. pe vremea comunistilor el pleca cand vroiau muschii lui in Germania, restul “plebei” nu.
      2. pe vremea in care facea parte din asa zisul “grup al lui noica” ii facea caracterizari la baietii cu ochi albastrii ca ar fi legionar, dupa el si ionescu si cioran erau legionari. Sictirul pt aberatiile astea nu e suficient.
      3. cand tovarasul iliescu i-a dat pe mana MOCA o editura si lui si unor “amici” de-ai sai acesta devenea un “om cu o mare”, raul facut nu mai conta. Inca un sictir din partea mea personala.

      PS. Eu prefer sa traiesc cu “penalii” lui liiceanu in locul “chelnerilor” lui basescu validati de liiceanu sau a securistilor dna ai lui liiceanu. Nu dau doi bani pe “omusculii” lui liiceanu, plesu, tismaneanu and comp fie ca se numesc ei “sever voinescu” sau “ghinea”. Si sunt multi altii … Absolut timpul arata mereu cine a avut dreptate

  9. Liviu spune:

    Gabriel Liiceanu are gusturi rafinate, ii plac reguli date de Basescu, Boc, Videanu, Udrea si mai ales Anca Constantinescu.

  10. cris spune:

    VV

    desigur, nu se vad alte lucruri in aceasta dorintza de a calca in picioare orice nu e “partidul meu”. Vad ca se doteaza niste spitale cu aparatura noua de ATI, trei centre oncologice vor avea acceleratore de radioterapie, se aduc roboti DaVinci pentru chirurgie cardiaca si neurochirurgie. La medicamente pe site-ul MS exista deja reglementarea pentru medicamentele compensate, se introduce multe medicamente noi. E un inceput bun, si se misca rapid acest domn ministru, si pentru dinsul sunt totusi numai trei-patru saptamini de la numire; am retinerile mele de cite ori vine un nou ministru al sanatatii, voi urmari in continuare.

  11. emi spune:

    “Amnistia şi graţierea sunt cu dedicaţie pentru anumite persoane?
    Graţierea este un act de clemenţă. În toate ţările se practică. Nu vreau să dau exemplul preşedintelui SUA care a graţiat 355 de oameni condamnaţi la închisoare pe viaţă. Nimeni nu a contestat. Oriunde e necesară graţierea, oriunde în lume şi în orice orânduire socială. În 1990, s-au graţiat diversele infracţiuni comise în timpul regimului comunist. În 1964, au fost amnistiate infracţiunile politice. Dacă nu s-ar fi amnistiat, foarte mulţi ar fi murit în închisori. Aceasta e o problemă de politică penală. Totdeauna poţi să alegi pe cine graţiezi şi pe cine nu. Nimeni nu poate contesta asta, iar Curtea Constituţională a spus mereu că nu se implică în probleme de politică penală. Parlamentul e cel care stabileşte politica penală a ţării sau Guvernul în situaţia aceasta. Ei ştiu cel mai bine. De regulă, legile acestea, la noi, s-au dat când se exagera în anumite domenii. În timpul comunismului a fost o perioadă în care oamenii erau condamnaţi că mergeau şi furau de pe câmp după ce se termina culesul. A fost un decret, 406. Exista riscul ca toată ţara să aibă dosar penal, inclusiv copiii care mergeau în practică. Dacă veneau acasă cu o plasă de mere puteau fi cercetaţi penal, dar sigur că nu aveau vârsta pentru a fi trimişi în judecată. Se dă graţiază anumite fapte în funcţie de amploarea lor. Au fost atât de mulţi oameni condamnaţi pentru că au furat de pe câmp sau pentru că şi-au tăiat propriii viţei încât ajungeam ca toată ţara să fie cu cazier judiciar. Aşa că s-a dat amnistie şi s-a spus că nu se mai consideră întâmplate acele fapte. A fost altă perioadă în care foarte mulţi au fost condamnaţi pentru tentativă de trecere a frontierei pentru că voiau să fugă din ţară de binele comunist. Şi aveau dosar penal. Asta înseamnă politică penală. Statul stabileşte: am prea mulţi condamnaţi sau am prea mulţi care comit abuz în serviciu şi atunci nu graţiez abuzul în serviciu pentru că le dau curaj să o facă în continuare. La noi, se ştie, cei mai mulţi din închisori sunt cei cu furt şi vreau să vă spun că acum se pedepseşte foarte tare. Înainte, pedeapsa pentru furt era de la 3 luni la 2 ani. Dacă făceai 70 de furturi, făceai doi ani. Acum, dacă ai mai multe furturi, poţi ajunge la 32 de ani de închisoare pentru furt.”
    http://www.timponline.ro/augustin-zegrean-dupa-15-ani-e-necesara-o-lege-de-amnistie-si-gratiere-e-vorba-de-civilizatie/

    • emi spune:

      “Eu nu ştiu câţi oameni sunt în închisori şi cât de aglomerat este acolo. Ştiu doar că există riscul iminent de a fi sancţionaţi de CEDO printr-o decizie pilot privind condiţiile grele din penitenciare. În ultima vreme am fost condamnaţi de nenumărate ori. Probabil Guvernul ştie câte despăgubiri a fost obligat să plătească pentru condiţiile grele din închisoare. “

      • emi spune:

        “Şi atunci de ce se protestează?

        Nu ştiu, dar vedeţi că nu protestează cei care o fac de obicei. L-am auzit pe Victor Alistar care are o organizaţie care se ocupă chiar de ceea ce se întâmplă în penitenciare. Ei sunt de acord cu asta. Sigur că procurorii nu vor fi niciodată de acord cu graţierea şi amnistierea fiindcă acesta e jobul lor să prindă hoţii şi să-i ducă la închisoare. Ei prin asta îşi văd năruite rezultatele muncii lor. Nu cred că este aşa. Eu vă spun că un om, după ce stă cu spaima în suflet, un an, doi, cinci până îl judecă, până ajung să îl trimită în închisoare deja şi-a ispăşit pedeapsa. E mai greu să stai cu spaima pe tine că te prinde decât după ce ştii că te-a condamnat. Sunt lucruri foarte serioase care trebuie discutate. E o ştiinţă aceasta, cu pedepsele, pe care, din păcate, nu o mai practică nimeni la noi. Ce ajunge în spaţiul public sunt emoţii legate de persoane, de nume, de situaţii. Ce să zic? Poate cei care au ieşit în stradă au fost victime ale unor infracţiuni de corupţie. Au fost obligaţi să dea mită, şpagă cum se zice, cea măruntă care să dă peste tot şi s-au dus acolo din furia faţă de funcţionarul public căruia trebuie să îi dea şpagă. Ei, funcţionarul acela nu e la închisoare, e tot acolo şi tot aşteaptă să i se dea şpagă. Nu se rezolvă mare lucru. Nu vom fi mai cinstiţi dacă se dă sau nu graţierea asta şi amnistia. Nu vom fi mai cinstiţi!”

        Nu credeam ca il voi cita vreodata pe domnul Zegrean…

        • Adam Mares spune:

          Cât de nesimțit să fii să compari ce se întâmpla pe timpul lui Ceaușescu cu ce e acum?! Dacă tot a devenit dl Zegrean un far al înțelepciunii, de ce nu ne spune și în ce condiții vom fi mai cinstiți? Și, ca să citez o mare clasică în viață: “Hai sictir”! :P

          • emi spune:

            Pai nu e liberal?!?
            Ma injuri pentru ca arat ce spune prietenul tau liberalul?!?
            Uratule!

          • Adam Mares spune:

            Mesajul era pt Zegrean!

          • cris spune:

            nu e deloc nesimtit, Romania cade din ce in ce mai mult spre un regim nondemocratic, abia am postat si indexul democratiei, adica se vede si de deasupra din avion, de departe fara a cunoaste tota detaliile societatii romanesti. In acest context sa spui ca niste metode folosite se apropie de cele autoritariste nu e deloc nejustificat.

            Simon says…pardon clasicul in viata says

      • elenick spune:

        Nu uita ca nea Zegrean isi datoreaza cariera lui Zeus care ar avea destule dosare de inchis sau pe frate-sau de scos din puscarie sau nepotul/ginerele de ”protejat” de puscarie.Asa ca daca ordonantele trec, Basea are mult de castigat, si fiindca el nu poate vorbi, ii trimite pe cei de incredere la ”inaintare”

    • Nu ai cu cine vorbi.

  12. Mihail spune:

    @elenik,

    respect strict un principiu, acela de a nu arunca mărgăritare in calea porcilor.
    Dar, o data…fie. Asadar, toti clienții mei aveau masini scumpe in leasing, credite, afaceri. Sa fi vrut si nu scapam fără sa dau factura.
    Totusi, au fost doua exceptii, bisericile. Astea nu vor acte nici daca vii cu Scaraoțchi.
    Este drept, fiind aici, plătesc hangaralele reginii, dar le plătesc.
    Voi, acoperitii si postacii, plătiți impozite ?

  13. emi spune:

    Eu cred ca domnul Grindeanu chiar nu stie de unde sa mai taie ca sa nu se “rupa” bugetul, dupa toate promisiunile electorale facute…
    Iar “opozitia” se straduie din greu sa impiedice Guvernul sa isi faca treaba. Rusinica!

  14. cris spune:

    VV

    Daca tot a pomenit domnul Iohannis ca s-a intilnit cu cei de la Comisia de la Venetia, sa nu uit, ca eu daca ramin cu niste intrebari chiar caut si citesc – referitor la a fi penal interzice dreptul de a fi ales ( am dat un sumar a ce se discuta in State deja). Acum Codul de bune practici electorale, al CV.

    Domnul Iohannis tot vorbeste de penalii din parlament, ca cineva care a fost condamnat nu poate fi ales, daca e ales si parlamentar nu poate fi ministru, etc. Si a dat acel exemplu cu portarii, ca daca unul are cazier nu poate fi angajat nici ca portar. Nu face deosebirea intre a fi angajat sau numit si a fi ales. Dreptul de a alege si a fi ales este drept fundamental al omului ( art 21 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, art 3 al protocolului I al Conventiei Europene a Drepturilor Omului). O spun in termenii art 21: “Orice persoana are dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale tarii sale, fie direct, fie prin reprezentanti liber alesi. Orice persoana are dreptul de acces egal la functiile publice din tara sa. Vointa poporului trebuie sa constituie baza puterii de stat…” De aceea si atentia acordata dreptului de a vota si a fi ales. ( Un drept de a fi angajat nu exista ci doar unul de a munci.)

    In codul de bune practici electorale al CV se discuta foarte clar ce inseamna sufragiu universal si conditiile in care i se poate retrage cuiva dreptul de a fi ales.

    “d. Suspendarea dreptului de a alege şi de a fi ales:

    i. suspendarea dreptului de a alege şi de a fi ales poate fi prevăzută, dar numai în
    următoarele condiţii CUMULATIVE:

    ii. suspendarea trebuie să fie prevăzută de lege;
    iii. ea trebuie să respecte principiul proporţionalităţii; condiţiile privării cetăţenilor de
    dreptul de a fi ales pot fi mai puţin severe decât cele prevăzute pentru dreptul de vot;
    iv. suspendarea drepturilor electorale trebuie să fie motivată de o interdicţie din motive de sănătate mentală sau din cauza unor condamnări penale pentru delicte grave.

    vi. mai mult decât atât, suspendarea drepturilor politice sau interdicţia din motive de sănătate mentală poate fi impusă numai prin hotărârea specială a instanţei de judecată.”

    Suspendarea dreptului de a fi ales poate fi “impusa numai prin hotarire speciala a instantei de judecata” – e conditie sine qua non din moment ce se prevede ca sunt niste conditii care trebuie respectate cumulativ-, hotarire separata si atasata, in legatura stricta “cu o condamnare pentru delicte grave”. Deci decizia expresa a curtii pe ridicarea dreptului de a fi ales este obligatorie, nu facultativa, daca pretinzi ca cineva nu are dreptul de a fi ales. In rest este decizia alegatorilor daca au incredere sau nu in cineva cu o condamnare penala. (pagina cinci la capitolul Sufragiul universal http://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2013/03/Codul-de-bune-practici-in-materie-electorala.pdf )

    Spre deosebire de angajatul unui portar, sau a unui magistrat, a oricui e angajat, in cazul dreptului de a alege si a fi ales, fiind drept al omului si drept civil se reglementeaza expres si presupune sentintza pe acest subiect de ridicare a drepturilor civile, proportional cu importanta delictului. Daca nu exista asemnea sentintza care sa interzica dreptul de a fi ales, omul poate fi ales. Daca mai departe cineva care a fost condamnat penal poate sau nu sa fie ministru probabil trebuie gindit in aceeasi cheie pe diferentza intre individ care nu a fost ales parlamentar cum sunt tehnocratii si individ ales deja in parlament – ar fi bine sa se discute totusi asa ceva la curtea constitutionala; nu mi-e mie de dragnea, sa fie sanatos, treaba lui, dar a contracara campania aceasta bolnava care numeste pe oricine penali si pune niste limitari cum e cel cu a fi ales/ a alege arbitrar, dupa bunul plac, in afara oricarei norme reale, sccrise, nationala sau tinind de norme internationale, aceasta cred ca trebuie discutat. Desigur pentru cei care si aud, pentru cei care ramin la ideile bagate in cap de propaganda, cum au ramas cu ideile lui kovesi de pilda ca s-a dezincriminat abuzul in serviciu si nu au habar de decizia CCR desigur nu.

    A fi portar sau magistrat, sau medic sau profesor intr-o pozitie oarecare si aceasta sa fie conditionat de prezentza sau nu a unui cazier este una. A fi ales este cu totul altceva. Pentru domnul Iohannis asa ceva nu exista, gindeste “corporatist” oricine e angajat, Tariceanu a avut dreptate de la bun inceput: nu are nici cea mai mica idee de niste principii fundamentale de democratie ori stat de drept. Eu sunt un om obisnuit, ma intereseaza unele lucruri – de pilda constitutionalismul american, daca am o intrebare incerc sa ma lamuresc si am un defect fundamental: citesc ( recunosc, nu consider ca hotnews ar fi ceva de citit).

    Domnul Iohannis probabil nu citeste: de unde vine cu asemenea idei, din bunul sau plac, din ce i se pare ca ar fi corect dar fara niciun fundament, fara nicio verificare? Inteleg ca o fi vrind sa existe un parlament fara penali, e un deziderat, din pacate nimic nu e perfect, poti sa atingi acest deziderat insa altfel, prin informare corecta si extensiva a alegatorilor despre cei pe care ii aleg de pilda, dar sa nu faci nicio diferentza intre ales si angajat, sa nu stii macar de unde sa incepi sa citesti, de la drepturile omului, cind e vorba de stat de drept, si sa faci afirmatii de acest soi de la inaltimea pozitiei prezidentiale e cam grav.

  15. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    daca cumva citeste Liiceanu sau Plesu ce-ati scris aici pe blog, vreau sa adaug si eu ai mei 50 de bani:

    Domnule Liiceanu, domnule Plesu, si bonus de la mine transmiteti-i si lui Pora: eu va consider niste scursuri umane, creaturi de pe cea mai joasa treapta a caracterului uman. Ce-ati fi urlat acum ca sa va multumiti stapinii daca nu Ciolos ci Ponta ar fi organizat alegerile? Frauda, nu? Ei bine, milioanele de care ziceti tocmai au votat, altceva! Cele citeva zeci de mii pe care-i vedem in strada nu cred eu ca sunt reprezentativi pentru cineva! Or fi poate pentru securistii care vor sa distraga atentia de la scandalul referitor la statul mafiot in stat pe care si-i l-au aranjat in interiorul serviciilor, dar nicidecum pentru cei care au votat in urma cu o luna… Or fi poate pentru ong-istii care-si iau leafa de la soros si pentru care sunt in stare sa treaca tara prin foc doar doar reusesc sa-si incinte stapinii!

    Deci nu presa, nu internetul, ar fi trebuit sa fie considerate in csat pericol la securitatea nationala, ci aceste ong-uri care manipuleaza cu scop destabilizator opinia publica! Interesant e cum toti acesti pupincuristi comunisti au ajuns astazi sa se dea mari luptatori pentru democratie!

    • cris spune:

      Corect. Tocmai vorbeam despre disonanta cognitiva, pe intelesul oricui este modul in care omul impaca varza si capra in mintea sa atunci cind minte cu nerusinare de pilda desi stie ca realitatea e diferita. In genere ce calmeaza asemenea disonantza si e folosit frecvent e banul. Respectivul e in stare sa spuna cele mai mari enormitati, sa se contrazica pe sine de la o clipa la alta daca recompensa e adecvata. Adica unii oameni au un pret. Asa de pilda Iohannis care nu accepta penali la 1 decembrie dar se afiseaza cu basescu. Ce a zis?

      R: N-ati invitat la festivitati niste personalitati …
      i: E vorba de persoane certate cu legea, iar noi avem niste principii!
      R: Bine, dar si Basescu are probleme cu legea, si totusi l-ati invitat! La el nu se aplica acele principii?
      i: Ba se aplica!

      e exemplu tipic de disonanta cognitiva, si nu are nicio problema sa se contrazica vreodata cu seninatate: acum mai intii zice ca nu vrea nicio discutie referitor la gratiere, dupa aceea ca vrea referendum pe gratiere (pai sau nu discuti sau discuti), si inca mai incolo dupa convorbirile cu CEDO ca gratierea e una din metodele de a face decongestionarea puscariilor alaturi de altele. Dinsul ce recompense are ca sa poata sa spuna azi asa mine pe dos? Dar cei cre inghit fara clipire si au aceleasi disonante ? Aaa, disonantele sunt extrem de rezistente, nu convingi asemeena oameni ca au vreo vina si ca trebuie sa regindeasca ce fac.

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Da, si pe astia care sunt in strada iti dai seama cit de mult ii doare pe ei respectarea legii cind manifesteaza fara autorizatie si blocheaza circulatia pe arterele capitalei…

        Penalii, penalii, uite unde sunt penalii: in strada!

        • cris spune:

          nu, asta nu e mai nimic, problema e ce doresc un guvern si un parlament la inchisoare, asa, pur si simplu, la galeata, penali cu nepenali, n-are importantza….ca ei sunt singurii care au dreptate, apara democratia impotriva unui fundament al democratiei – votul. Aici nu mai vorbim despre lege ci de ceva mai important, folosesc un instrument democratic, libertatea de opinie, libertatea de asociere pentru a striga inclusiv sau mai ales lucruri nedemocratice…. adica nu degeaba oricine stie ca totalitarismul este inclusiv rezultatul tolerantei, un risc pe care orice societate democratica si-l asuma cind proclama libertatea de opinie. Trebuie sa ne asumam acest risc iar raspunsul trebuie la fel gradat, tintit, pe diferite planuri – asa cum am spus de pilda necesitatea ca niste ong-uri sa-si declare finantatorii, explicarea/transparenta in niste decizii, si de ce nu iesirea in strada – caci se vede ca nu se poate altfel, dar pasnic, al celor care vor altceva cum este dialogul-, insistentza ca niste subiecte cum este acea colaborare stabilita in CSAT procuratura – SRI sa fie discutata institutional, legal, si tot asa.

    • Cand eu scoteam oamenii din mâinile asa zișilor mineri in Piata Universității, Plesu era membru in Guvern.

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Mda. Si oare cum se face ca au ajuns basistii sa ceara democratie? :D Sa ne facem ca uitam ca acelasi Plesu se regasea si la Cotroceni pe vreamea odiosului? Sau ca Liiceanu era confidentul lui basescu, si toti asazisii intelectuali alimentau cu “intelepciune” reformarea statului despre care azi a ajuns chiar si basescu sa se plinga? Sa uitam si ca Iohan si-i i-a insusit pe astia ca si cum ar fi fost de-o viata impreuna?

        Nu uitam domnule Vosganian nimic! Lasati-i sa urle la luna si la stele toti cei care vor sa-si mai ia odata tara inapoi! Numai sa mai blocheze traficul, ca e penal daca faci asa ceva… :o

  16. Adam Mares spune:

    Văd că unii de pe aici au început să vorbească precum Iliescu și comuniștii vopsiți din anii 90. Și ei fuseseră aleși democratic, democratic e și să furi fără să plătești ș.a.m.d. În numele democrației, totul e posibil. Mai puțin perspectiva morală.

    • cris spune:

      exact asa cum eu de pilda accept ca cei de parerea ta ies in strada strigind ceva, exact asa si tu trebuie sa accepti nu ce spun eu ci ca indifferent de ce problem apar, exista niste drepturi ale omului care trebuie respectate si ca orice alte probleme societale trebuie rezolvate strict in aceste limite, chit ca e mai lent. Altfel inseamna ca ce-ti doresti nu este de fapt lege sau stat de drept ci anarhie si domnia bunului plac. Problemele de moralitate sunt reglementate in alt fel – de pilda intelegeri intre partide in ce priveste traseismul, caci legal, in limitele spiritului democratic pentru care nu poate exista mandate imperative de pilda, asa ceva nu se poate si o spun inclusiv organisme international de tipul CV. Inclusiv dorintza de dreptate trebuie sa se manifeste in limitele legii.

      Imi pare rau ca te deranjeaza asa ceva, dar asta e intr-o societate civilizata, oriunde si fata de oricine – de pilda aici nu a fost absolut nicio problema ca un judectator federal sa opreasca pe un Trump cind a sarit calul in ce priveste dorintza lui de a apara SUA de islamisti. Si e OK, asa trebuie sa fie, in ce ma priveste consider ca e OK, indifferent ca -am votat pe Trump. Esentiala nu e persoana ci intotdeauna, fata de oricine respectarea regulilor jocului democratic si a rule of law. Intelege nu poti avea rule of law incalcind legi numai fiindca tu ca societate ai o problema, in cazul Romaniei coruptia, ci trebuie sa gasesti metode eficiente in limitele acestor legi si fara incalcarea unor drepturi fundamentale. Aminteste-ti exemplul classic Al Capone: problema nu a fost ca nu aveau cu ce sa-l prinda, s-au straduit pina au gasit motivul LEGAL si PROBA ca sa o poata face FARA A INCALCA LEGEA, chit ca era vorba de un criminal. Asta e, ne place sau nu, daca dorim sa traim intr-o democratie si un stat de drept si nu in comuna primitiva.

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Da, drepturile noastre ale celorlalti care mai traim pe-aici nu mai conteaza! Sa poa sa iasa penalii sa strige penalii…. Le-a ramas zgiriata placa cu penalii, o aveau pregatita pentru Dragnea, si acuma daca n-a mai ajuns Dragnea ei ce sa faca? Ca nu li s-a spus! Si normal ca o tin pe aia pe care au invatat-o pe de rost!

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Dar ca sa mergem dupa mintea lor, eu zic sa iesim toti cu ciomege in strada sa vedem care suntem mai multi! Nu?

        • cris spune:

          Se poate iesi in strada si fara ciomege. Cred totusi, tinind seama de ura propagata in media online cu “ciuma rosie”, “moarte napircilor rosii” adica instigare la violentza, riscul este ca si daca cei cu opinie opusa celor de acum ar iesi in strada s-ar folosi momentul pentru violentza generalizata si s-ar pregati justificarea pentru ceva mai rau – citesc altundeva ca in piata s-ar fi strigat inclusiv ca domn presedinte sa preia puterea singur sustinut de armata…nu stiu daca e asa, dar foarte grav daca se striga asa ceva.

          • Adam Mares spune:

            Păi dacă te uiți la Rtv! Era un singur om care a spus asta, un fel de stegarul dac. Dar de la Rtv afli oricum că e lovitură de stat!
            :P :P :P

          • cris spune:

            nu ma uitam la RTV, n-am cum, au transmisie foarte proasta pe net, ca si realitatea TV – nu am satelit; ce are transmisie buna sunt a3, b1, digi24 . Am citit altundeva, habar nu am cine si ce a zis si o spun foarte clar: daca este asa, fiindca nu stiu, e grav. In plus daca apuc sa vad vreodata ceva e extrem de limitat fiindca nu am aceleasi ore cu voi ci pe dos, deci habar nu am in timp real in genere ce se discuta la nu stiu ce tv.

            Hai mai termina cu prostia asta ca oricine nu gindeste ca voi e spalat pe creieri de rtv, a3 sau mai stiu eu cine. Dovada: pina in acest moment nu a aparut nicaieri in presa statistica CEDO – m-a spalat rtv pe creieri de citesc direct pe site-ul CEDO?

          • cris spune:

            a, apropos, antena 3 nu pot sa o prind de citeva ore, sunt pe digi24 acum care desigur merge brici. Poate imi comunici tu ce se discuta pe antena 3 ca n-am habar, iar de rtv cu atit mai putin – la ei problemele de transmisie sunt constante. :)

  17. Kronstadt an der Graft spune:

    Cine urmărește cu atenție o paralelă între naziști și comuniști constată că comuniștii i-au copiat ca niște maimuțe pe ciracii lui Hitler. Hitler l-a copiat pe Musolini, care și el la rândul lui i-a copiat pe romani etc. Una din trăsăturile fundamentale ale politicii acestui șir de caftangii sociali a fost aplicarea cu îndârjire a dictonului divide et impera (dezbină și stăpânește pentru cei cu f.f.). Astăzi aceste modalități de administrare politică sunt subiecte de studiu la universitățile din toată lumea și ar trebui să nu mai fie atât de eficiente într-o societate cât de cât avansată. Dar ce constat eu? Iaca divizare la noi la români după un sfert de veac de trecere la democrație! Ne certăm ca școlarii, cu toate că după părerea mea vorbim de același lucru dar din puncte de vedere ușor diferite și parțiale. Unii susținem justiția împotriva politicienilor, iar alții politicul împotriva justiției.
    Bre fraților, dar oare nu-i cazul să susținem interesul tuturor? Al nostru și al celor de lângă noi care aceleași interese ca și noi? Nu e cazul să-i chemăm pe toți la ordine și să le cerem să-și facă datoria pe care le-o cerem și pentru care primesc suficiente recompense? Ce ne tot împungem unii pe alții și ne batjocorim ca niște primitivi smuciți? Poftim, acum ne trezim că se iau și intelectualii la scatoalce! Frumos am ajuns!

    • Filip G spune:

      Eu totusi nu inteleg de ce a inceput PSD cu Gratierea si Modificarea Codurilor penale prin OUG?
      Adica daca PSD a ajuns la guvernare nu poate guverna fara a gratia si a da liber la furat?
      Am vazut suficienti prosti catarati in copac taind craca de sub picioare,dar nu ma asteptam ca Dragnea sa faca asemenea greseli.Dar daca totrul e pentru ”albirea ”lui,totul se explica.
      Care e costul politic pentru PSD ?
      Johannis e reiventat de catre Florin Iordache. :D

    • Adam Mares spune:

      Eu nu susțin justiția împotriva politicienilor, ci o justiție corectă, în care politicienii nu-s mai presus de lege, făcându-și legile în avantajul lor (că tot vorbește cris de “în limitele legii”, omițând să precizeze cum sunt făcute legile; pentru ea, orice se justifică democratic). Și ca mine sunt destui. Dar, din păcate, prea puțini.

      • cris spune:

        legile intr-un stat de drept se fac in limitele Constitutiei si unor norme internationale, daca nu e asa exista CCR care sa corecteze, ca si alte mecanisme nu ulterioare ci de prevenire a trecerii unor legi schioape. Nu, nu e adevarat ca pentru mine “se justifica orice”, e adevarat ca nu se justifica DECIT ce este in aceste limite ale legii, constitutiei, normelor internationale. A trece aceste limite fiindca ai avea un asa zis spirit de dreptate e ok in dictaturi, la primitivi, intr-o tara europeana, democratica si cu stat de drept nu.

      • Știi câți omeni politici fac închisoare? De ce spui că sunt mai presus de lege???

      • Shadow spune:

        Uite mai Adame ca e suficient:

        Citat din unul care chiar este specialist

        “Jurişti de renume mondial, de la Danileţ până la înfierbântaţii de la Curtea de Apel Constanţa susţin că nu se poate constituţional asta, pentru că o graţiere se dă numai prin lege organică. Ba se poate! Domeniile în care nu pot să intervină ordonanţele de urgenţă sunt scrise în Constituţie, iar Curtea Constituţională a clarificat de mult (prost, din punctul meu de vedere) ce se poate reglementa prin ordonanţe şi ce nu. Că nu e legitim, e adevărat. Dar e valabil pentru 99% din OUG-urile date în neştire de toate guvernele. E cel puţin bizar faptul că acum prostestăm că cică nu schimbăm legile justiţiei prin ordonanţe de urgenţă (foarte corectă afirmaţia, de altfel) dar nimeni nu a zis nici mâc când acum un an Guvernul a schimbat prin ordonanţă de urgenţă vreo 70 de articole din codul de procedură penală. Fără aviz de la CSM, fără dezbatere publică, de la cel mai european guvern din istoria României. Am aflat de acea ordonanţă de urgenţă în sala de judecată, judecându-mă pe unul dintre articolele modificate. Cel mai ironic în toată lupta asta între “penali” şi “instituţiile anti-corupţie” este că şi DNA-ul a fost înfiinţat tot prin ordonanţă de urgenţă. Şi încă nu protestează nimeni pe tema asta. Iar acea ordonanţă de urgenţă a fost aprobată în Camera Deputaţilor cu mai puţine voturi decât era nevoie pentru o lege organică…”

        Si o spune si pe intelesul tau. Justitia corecta este cea care scotea lumea in strada cand pruna a lui ciolos a modificat 70 de articole din codul penal prin oug si fara aviz csm sau alte alea.

    • Cine să-i cheme pe toți la ordine? Cineva dinăuntru nu se poate? Cineva din afară? Atat ne-ar mai trebui.

      • elenick spune:

        VV, Kron zice sa va chemam pe DVS si pe ceilalti politicieni/alesi locali sa va faceti datoria pentru care sunteti platiti. Asta facem si noi pe blog, aducandu-va argumente ca aceste OUG sunt NISTE MIZERII juridice , cu destinatia CLARA sa scoata din puscarii alti politicieni dovediti borfasi si NU legi ”democrate” ce urmaresc binele populatiei!

        NU va mai identificati cu acest demers GOLANESC al PSD-ului (chiar daca sunteti om e echipa) de a ”prosti” populatia – care a mai si fost ”mituita” in avans prin pensii si salarii marite- POPORUL NU E ATAT PROST incat sa nu inteleaga ce se intampla, chiar daca unii se multumesc cu cei cativa firfirei!
        De la erori din astea de perceptie (plus manipularile grotesti cum au fost cele de la RTV si A3) incep marile miscari populare, peste tot in lume! Lasati aroganta de ”castigatori”, nu va foloseste la nimic acum, ba dimpotriva!

        • Adam Mares spune:

          N-ai cu cine să vorbești! Dumnealui face parte din altă lume decât a noastră. Își apără interesele de “clasă”.

          • Filip G spune:

            Cred ca PSD si ALDE ar dori acum sa fie o opozitie consistenta cu care ar putea sa cada la pace decat cetatenii din strada.
            PSD desi a castigat alegerile nu poate face tot ce-i trece prin cap.
            Si e doar inceputul……….
            Iordache are zilele numarate o sa fie sacrificat,deja Dragnea se distanteaza………

          • Adam Mares spune:

            Degeaba zicea mereu că politică fără morală nu se poate. S-a putut și se poate în continuare.

          • cris spune:

            care “noastra”, “noi”? voi doi tu si elenick sunteti poporul? atunci ce care au votat pe 11 decembrie ce sunt?

          • elenick spune:

            @adam, Da, astea sunt vorbe de blog, incepe sa se vada…

            @filip, e greu de gasit un ”idiot util” mai perfect decat Iordache asta! O rozatoare vicleana si speriata ca el poate face mult rau, insa!

          • Shadow spune:

            @elenick
            idioti utili cu duiumul, unul din ei liiceanu, stiu nu-ti convine ca nu merge pe rima ciolosisto-johanista dar asta este la alegeri, oamenii normali recunosc cand pierd cei care sunt orbiti NU. Altfel “democratia” este buna numai cand ies la putere cei pe care ii doresti tu.

        • Eu nu ma identific decat cu mine insumi. Și nici atunci întotdeauna :)

  18. Pacala spune:

    @vv
    Comunicare de rahat din partea ministrului justitiei. Trebuia sa comunice nonstop nu sa lase toti securistii din presa sa manance cacat. De aia ala trebuie sa plece.
    Manifestantii nu au voie sa blocheze orase ca au nemultumiri.
    Iohanis trebuie sa plece acasa ca a dobandit case prin frauda

    • Pacala spune:

      @vv
      Serviciile trebuie lasate fara helvig iar toti securistii din presa trebuie descoperiti. Ong urile civice trebuie sa inceteze sa mai aiba finantare de la stat si de la soros.
      Dar cin e sa faca asta? Asa ca ma opresc. Ramanem in acelasi rahat dambovitean

    • Toată ziua miniștrii să plece. De asta avem harababura asta in țară.

  19. Mihail spune:

    Iohanis trebuie sa plece acasa si pentru ca….nevasta-sa si-a arătat țâțele.
    Dar nu asta este problema, ci faptul ca sunt mici, urâte si lăsate.
    Nu se poate asa ceva.

  20. Mihail spune:

    Sper ca Guvernul sa nu cedeze, iar gratierea sa aibă loc.
    Asa cum sper ca iohanis sa ajungă la tribunal pentru chestia cu casele, pentru cheltuirea nejustificata a banilor publici, pentru Mercedesurile noi, pentru balta pentru răți. 48 milioane. Este posibil asa ceva…

  21. Mihail spune:

    Daca ati sti ce urat se vede Romania de aici, cat de urat este sa-ti vorbesti țara de rau.
    Sa ai un Presedinte care-si arunca paltonul pe capota masinii.
    Totusi, eu voi spune de fiecare data, atunci când sunt întrebat(astăzi m-a întrebat noul preot) ca sunt din Romania.

  22. Filip G spune:

    @elenick,
    daca Dragnea nu intelege ce vrea sa faca Iordache,inseamna ca si-a pierdut autoritatea asupra guvernului. :D
    Daca iese nasol ideea de gratiere a lui Iordache ,va fi sacrificat de PSD.
    PSD nu isi permite sa piarda la incredere cu fiecare zi ce trece……..
    http://www.ziare.com/liviu-dragnea/presedinte-psd/liviu-dragnea-sustine-ca-nu-are-habar-de-ordonanta-gratierii-n-am-inteles-ce-vor-ei-sa-faca-1451483

    • elenick spune:

      Precis la fel face si cu cel al invatamantului, am pus la postul urmator un link unde se vede cum cresc/scad bugetele – care de fapt raman la fel – in functie de cum se manipuleaza datele !