Anti – Guvernul Piticot

Misiunea nobilă a oricărei guvernări trebuie să fie aceea de a face ca românii să nu mai perceapă propria ţară ca pe un spaţiu al resemnării, ci ca pe un loc în care merită să trăieşti, fără să trebuiască să-ţi cauţi norocul pe alte meleaguri. Aceasta ar fi nu atât un succes al unui Guvern sau al altuia, dar o izbândă a întregii naţii române. După atâtea decenii în care am dat, cu destine risipite pe toate meridianele dar şi cu nume glorioase, milioane de români către diaspora, exil ori emigraţie, era cât pe ce să reuşim.

Dacă eu fac o vină acestui Guvern, mai mare decât toate celelalte pe care le-a săvârşit, este aceea că a spulberat în doar câteva luni, aceste nădejdi care se înfiripaseră.

În ultimii ani, deşi nou intrată în Uniunea Europeană, România a avut cel mai înalt ritm de creştere şi cea mai înaltă rata a investiţiilor, atât pe ansamblul economiei cât şi în bugetul public. În schimb, în acest an, economia românească a căzut vertiginos pe ultimul loc. La nivelul datoriei guvernamentale, eram ţara cea mai puţin îndatorată din spaţiul european. În 2009, numai în şapte luni, Guvernul a împrumutat 52 de miliarde de lei, o sumă enormă, de zece ori mai mare decât anul trecut în aceeaşi perioadă! Volumul investiţiilor străine, între 2005 -2008 a fost de două ori mai mare decât în toată perioada 1991 – 2004 iar investitorii străini – culmea! – erau neliniştiţi de faptul că nu mai găsesc forţă de muncă disponibilă pentru a-şi dezvolta proiectele. În multe zone din ţară şomajul era practic zero. Anul acesta economia a produs câteva sute de mii de şomeri, iar efortul suplimentar al întregului buget pentru a susţine şomajul va depăşi un miliard de euro. Reducerea fiscalităţii a susţinut creşterea economică. Iar acum, când mediul de afaceri are nevoie mai mult decât oricând de susţinere în planul fiscalităţii, impozitele cresc. De unde în campania electorală profesorilor şi medicilor li se promiteau creşteri asimptotice de salarii, acum zic bogdaproste dacă mai au serviciu ori dacă îşi primesc salariul nemicşorat.

Se spune că o nenorocire nu vine niciodată singură. În acest caz e adevărat. Suntem afectaţi de criza economică, dar avem, în acelaşi timp, cel mai slab dintre guvernele pe care le-a produs perioada post-decembristă.

Cifrele economice au particularităţile lor, n-ai ce să le faci. Unele e bine să crească, altele e bine să scadă. Acest Guvern alcătuit din partidele-surori PD şi PSD a reuşit un eşec deplin. Ceea ce ar fi trebuit să crescă – anume produsul intern brut, investiţiile, veniturile bugetare, salariile şi pensiile, locurile de muncă – a scăzut. Ceea ce ar fi trebuit să scadă – anume deficitul bugetar, datoria publică, şomajul, impozitele – a crescut. Dacă un Guvern cumsecade ar fi trebuit să încurajeze tendinţele normale, sănătoase ale economiei, Guvernul cu care ne-am procopsit face totul pe dos. Ca să nu mai vorbim că, estimp, se fură mitraliere din cazărmi, oamenii se împuşcă pe stradă, poliţiştii fac grevă, supravegheaţi de jandarmi, şi lansează apeluri patetice către infractori să se abţină de la potlogării că nu au cu ce să-i găbjească, judecătorii ameninţă cu sistarea proceselor, Parlamentul se transformă în studiou de înregistrări audio, familia preşedintelui se joacă de-a pirotehnia.

Aşadar, dacă acestea sunt vremurile pe care le trăim, mai bine zis, le suportăm, atunci acesta nu este un Guvern, ci un Anti-Guvern. Dacă în ce priveşte antimateria, ea are cumplitul atribut de a aneantiza materia cu care vine în contact, tot aşa şi Anti – Guvernul anihilează cu cerbicie realizările guvernelor precedente. În copilăria mea era un joc ce se chema „Piticot”. Nu zâmbiţi, că nu vreau să mă refer la ce credeţi dumneavoastră. Ei bine, în acest joc, dacă zarul te ducea în anumite pătrăţele, erai aruncat cu câteva numere înapoi. Guvernul nostru Piticot ne-a întors deja în toamna anului 2007. Nu vă bucuraţi, nu suntem cu doi ani mai tineri, ci cu doi ani mai săraci. Şi, în plus, dacă atunci direcţia mergea în sus, acum ne ducem de-a berbeleacul.

Avem un Guvern al începuturilor spectaculoase şi al eşecurilor pe măsură: Prima casă, Primul IMM, Primul siloz (?!). E timpul ca Guvernul să-şi încerce iarăşi norocul, cu un program care, de data asta, are toate şansele de reuşită: Prima demisie. Prima şi ultima.

39 Responses to “Anti – Guvernul Piticot”

 1. Mihai Voicu spune:

  Varujan, bine ai venit printre bloggeri. Iti tin pumnii, succes!

 2. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Aş fi interesat să ştiu gândirea dumneavoastră PRO, gândirea ANTI este pe toate drumurile şi în toate minţile politice.

  Ce aţi dori dumneavoastră să construiţi.

  PS.
  Spuneaţi într-o seară la televizor că sunteţi pregătiţi să faceţi şcoală în ceea ce priveşte bugetul. Eu sunt curios să aflu cum de nu afectează deficitul bugetar din anul precedent noul buget, cât timp datoriile făcute pentru a acoperi deficitul revin noului buget şi următoarelor bugete la scadenţă. Poate că acesta este un subiect foarte bun pentru acest blog, pentru a ne lămuri pe toţi o dată pentru totdeauna.

 3. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Stimate domn,
  Mi se naşte pe vârf de circumvoluţiune în nouă întrebare:
  Moderarea comentariilor are o legătură cu principiile liberale?

 4. Andrada BALAN spune:

  Din pacate, aveti foarte multa dreptate. In anul universitar trecut am fost bursier Erasmus la Madrid si am putut sa observ comportamentul guvernului spaniol in fata crizei, masurile luate de acesta pentru a stimula relansarea afacerilor, etc. Nici la Madrid lucrurile nu stau tocmai bine, insa exista o diferenta colosala intre cum intelege guvernul spaniol sa diminueze efectele, mai mult sau mai putin inevitabile, ale crizei si sa vina in intampinarea cetatenilor in pericol sau care deja si-au pierdut slujbele si cum incearca guvernul Boc sa faca fata situatiei.

  Dupa cum am scris si pe blogul domnului Popescu-Tariceanu, romanii primesc acum factura votului din noiembrie 2008. Si nu ma refer la factura optiunilor lor politice (la care au tot dreptul si care trebuie, ca atare, respectate) ci la factura superficialitatii cu care obisnuim sa cantarim promisiunile de campanie, factura usurintei cu care acceptam sa ne licitam votul. Este adevarat ca superficialitatea vine dintr-o dezamagire de cele mai multe ori justificata, insa nici superficialitatea, nici absenteismul, nu reprezinta o solutie. Oare cand vom intelege asta? Sper eu ca nu prea tarziu….

  In alta ordine de idei, ma bucur ca din ce in ce mai multi politicieni liberali se apropie de blogosfera. Sper sa fie o apropiere sincera si cat mai constanta. Va urez postari cat mai inspirate!

 5. [...] Varujan Vosganian are blog 2009 august 31 tags: blog, blogosfera, PNL, Scoala de vara TNL, Varujan Vosganian by Alexandru Marin Varujan Vosganian ne anunta la Scoala de vara TNL proaspat incheiata ca este pregatit sa isi lanseze blogul.A venit si ziua asta,asa ca propun sa ne bucuram de el: vosganian.ro [...]

 6. Sa nu ne dam copii la invatatorul Basescu! :-)

  Bine ati venit!

 7. Vlad ILIE spune:

  Domnule Vosganian,

  dincolo de orice, in primul rand vreau sa va urez bun venit in lumea blogger-ilor.
  In al doilea rand, citind postul dvs. legat de “Guvernul Piticot” (cu care, in mare masura, sunt de acord), repetati o afirmatie pe care am tot auzit-o din gurile “galbene” in ultimul timp.
  Este vorba despre “fulminanta” crestere economica realizata de Guvernul Tariceanu.
  Cifrele EXISTA, si nu le poate contesta nimeni. Insa, am o intrebare:
  CONSIDERATI REALISTA (nu reala – reala este, clar) RESPECTIVA CRESTERE ECONOMICA?
  Ce vreau sa spun prin asta: din punctul meu de vedere (sunt economist, insa nici pe departe o autoritate in domeniu, precum dvs.) cresterea economica a avut doi piloni principali:
  - ISD-urile (investitiile straine directe) – INSA intr-un domeniu “futil” – constructiile. Marile proiecte care au atras cea mai mare parte din banii straini au fost legate de acest domeniu: mall-uri, ansambluri rezidentiale, samd. Astfel de investitii, NU SUNT PRODUCTIVE pe termen lung. Genereaza o “umflare a balonului”, insa este oarecum “artificiala”. Investitiile PRODUCTIVE sunt in investitii industrie etc.
  - Un alt pilon principal al cresterii amintite de catre dvs. sunt banii “albi” si “gri” (hai sa nu ii numim negri, caci ajungem altundeva) adusi de catre cei plecati in afara tarii. Colind mult tara, mai ales in zona Moldovei. Practic, imi zicea un prieten de pe-acolo, Moldova traia PENTRU luna august, cand veneau “capsunarii”. Din nou, o astfel de “capitalizare” este vremelnica. S-au “taiat” (pe fondul crizei) sursele – efectele s-au cam dus…
  Sunt sincer interesat de raspunsul dvs. Nu este vorba de acuze sau chestii de genul asta. Stiu foarte bine faptul ca un politician ARE DREPTUL de a folosi cifrele in favoarea sa. Este pur si simplu dorinta mea de a ma lamuri…

  In incheiere, va doresc mult succes in aceasta zona “noua” pentru politicienii romani, dar si in viata si cariera.

 8. [...] Varujan Vosganian este el online si da intalnire pe blogul sau tuturor „acelora care se incumeta sa fie liberi”, care inteleg ca „asumarea la fericire e o asumare individuala” (sic!). Astazi, dimineata devreme, Vosganian propune „Guvernului Piticot” un program cu sanse mari de reusita: Prima Demisie. Si asta pentru ca, printre altele, V.V. „face o vina acestui Guvern”, si anume ca „a spulberat in doar cateva luni aceste nadejdi care se infiripasera” [...]

 9. piticot spune:

  Cu atitudinea asta asta nu poti decat sa faci campanie negativa PNL ului si lui Crin. Si am observat la toti liderii PNL ca au ca argumente invective la persoane: piticot (Vosganian), pitipoance (Antonescu), nu mai discutam de Orban – manelistul de serviciu din PNL (asta ca sa fiu si eu in ton cu societatea politica din RO si sa arunc invective)

 10. Marius Mina spune:

  Bun venit in blogosphera!

 11. Dragos Neacsu spune:

  Domnule Vosganian,
  Ma bucur ca am si eu in sfarsit ocazia sa scriu unui politician. Imi voi cere iertare daca subiectul meu nu este neaparat aliniat cu subiectul discutat de domnia vostra, desi puncte comune s-ar gasi destule. Sunt unul dintre tinerii care, dupa terminarea facultatii, au plecat din Romania. Motivele nu trebuie descrise, probabil le stiti si dumneavostra mai bine ca mine. Si, desi faptul ca de atatia ani Romania pierde valori este ingrijorator in sine, pe mine ma nelinistete lipsa de perspective a celor ce si-a dori sa se intoarca. Nu imi este rau unde sunt; sincer sa fiu, imi este chiar foarte bine. Dar in unele clipe de visare as vrea sa pun si eu umarul la viitorul tarii mele. Din pacate, nepotismele nu au disparut (vezi cazul Eba si altele), mitocania in politica este mai mult decat prezenta iar lumea afacerilor este dominata de gainari care in Occident nu ar rezista mai mult de o luna. Cine are nevoie de mine in Romania? Ultima oara cand am avut ocazia sa aflu un raspuns acesta a fost: “Nimeni, daca nu dai mita!” Mi-ar placea sa aud mai multe de la politicienii nostri despre cum vad ei impulsionarea celor plecati de a se intoarce in Romania; cum insa nu am vazut nici o schimbare de 10 ani incoace, ma gandesc ca avem de-a face cu un conflict de interese: o tara de prosti e mai usor de condus, nu?

 12. grigore spune:

  Asta e problema tuturor politicienilor-lasa sperantele sa infloreasca,cu vorba,insa faptele lor au asupra sperantelor efectul taios al gerului;le ucid.Mai bine lasati-ne(toti!) in saracia nostra.Oricum nu va mai crede lumea.Crin vorbeste bine,e un relativ bun orator,sa vedem faptele.O sa spuneti ca nu v-a votat suficient lumea…Daca se rezuma a fi doar liberal,PDL nu va fi niciodata un partid de masa.Dar asta o stiti deja.Aveti deja stampila de “partidul bogatilor” Ori,bogatii nu au un renume bun in Romania,chiar daca au putere.Pe buna dreptate.Pentru bogati,cota unica a fost excelenta.Pentru restul,a fost perceputa ca o nerusinare liberala.

 13. Florin Matei spune:

  Da, un Guvern cumsecade ar fi luat, de bună seamă, măsurile potrivite… Dar, de unde să ştie acest Guvern… cum-se-cade, dacă nu-i dă nimeni nicio ,,mână de ajutor”?

 14. octaaa spune:

  Bun venit in blogosfera, domnule Vosganian.

  La faza cu incompetenta actualului guvern, sint de acord. Si dupa mine e cel mai prost guvern de dupa ’90. Sau cel putin din guvernele pe care le-am prins eu. Sa zic asa, din ultimii 10 ani .

  Dar acum nu putem sa aruncam chiar toate relele asupra lor. Faptul ca avem un somaj in crestere, ca economia scade…sint lucruri pe care s-ar fi intamplat indiferent de cine ne-ar fi condus. Va amintesc ca si in ultimul trimestru din 2004 cresterea economica a fost mult-mult mai mica fata de celelalte trimestre. Si ca tehnic sintem de la 1 ianuarie in recesiune. Trimestrul III 2008 e mai prost decat trimestrul II 2008. Iar trimestrul IV 2008 e mai prost decat trimestrul III 2008. Tehnic, avem recesiune , nu? Folosesc datele recalculate de la Statistica.

  Nu avem somaj. E un lucru foarte bun, intr-adevar. Insa , cum spuneti dvs…sectorul privat cauta forta de munca si nu mai gasea. Unul dintre motive era si guvernul care angaja bugetari la greu. Ori, ca partid liberal, ca partid de dreapta, e o lauda?

  Si pe mine ma ingrijoreaza ca nu le vine nici o idee actualilor guvernanti. Nu vad nici macar un plan. Masurile alea , ba ale PSD-ului, ba ale PD-ului, ba cumulate….nu-s nimic mai mult decat niste “masuri” de campanie electorala. nimic mai mult.

  In sfarsitul articolului vorbiti despre smecheriile actualilor, mai ales ai celor din clanul basescu. Asa este , domnule Vosganian. Din pacate, asta e Romania condusa de FSN in fruntea caruia azi se afla clanul basescu….

 15. grigore spune:

  Am auzit la stiri ca un “patron” turc al unei fabrici de paini ( nu,nu,asta nu face evaziune fiscala,altii fac..)are “supraveghetori” tot din Turcia care bat angajatii romani daca acestia nu lucreaza cum vor aia,adica precum sclavii.Asta e tara in care (inca) mai traim;am ajuns sclavii strainilor,care se comporta cu romanii precum cu sclavii.Ce respect poti sa ai fata de asa o tara si societate,cand romanii sunt singuri in fata batjocurii si agresiunii strainilor?!!? O sa ramaneti cu turcii si pakistanezii,care o sa puna rapid de un stat de-al lor.Rusine,tagma a jefuitorilor

 16. Off topic:
  Pagina “Despre mine” începe vorbind despre V.V. la persoana a treia. Cum rămâne cu blogger-ul Varujan Vosganian?

 17. atreides spune:

  ”În copilăria mea era un joc ce se chema „Piticot”. Nu zâmbiţi, că nu vreau să mă refer la ce credeţi dumneavoastră.” Da’ de ce nu? :)

 18. Irinuk spune:

  Bun venit in blogosfera, domnule Vosganian!
  Ma intristeaza ca anumiti oameni nu au simtul umorului si nici al realitatii, si astfel ajung sa se jigneasca singuri (domnul piticot, ahem). Si astfel ajung niste oameni ofuscati sa caute un cuvant in dictionar pe care il folosesc de doua ori in trei randuri doar pentru a parea “deasupra oamenilor politici PNL-isti atat de jignitori”. Ar trebui sa scrieti un avertisment pe banner : “Acest blog nu este pentru pudici”.
  In rest, toate bune!

 19. Bine ati venit in lumea bloggerilor si in blogosfera,cu stima Octav.

 20. Iulian Boia spune:

  Buna ziua,

  Sunt interesante comentariile voastre si sunt dispus sa admit ca aveti umor:)

  Daca ar fi insa sa ma raporrtez la lucruri care sa ne fie cu adevarat utile, asteptarea mea de la dumneavoastra este sa veniti cu opinii constructive, cu idei de solutionare a diferitelor probleme pe care le semnalati.

  As fi foarte incantat sa va vad dispus sa abandonati discursul tipic politicianist – critica, critica, critica – si va lansati idei care sa ne ajute. Intr-un final sunteti parlamentar, dispuneti de o anumita expunere publica si puteti face multe!

  Numai bine!

 21. tibi spune:

  Aveti dreptate ca in cei 4 ani de guvernare liberala a crescut foarte mult PIB-ul.Asta si datorita conjucturii internationale dar si in mare masura politicilor liberale.Liberalii au stiut intotdeauna sa faca bani.In schimb nu stiu sa-i cheltuiasca.Este tot atat de adevarat ca in cei 4 ani de guvernare liberala a crescut foarte mult(de la 5% la 8%) partea din PIB care s-a dus in cheltuieli salariale cu personalul retribuit la stat.A fost o politica total antiliberala,scapata de sub orice control,a fost marea greseala a guvernarii liberale(pentru ca este foarte greu de corectat).In 2004 venitul mediu la stat era egal cu venitul mediu in sectorul privat.La sfarsitul lui 2008 venitul mediu la stat era cu 40% mai mare decat venitul mediu in sectorul particular.E o crima pentru ca astfel statul concureaza sistemul privat pe piata fortei de munca si il falimenteaza.Este total antiliberal ca sa se permita ca statul sa concureze sistemul privat.Si pana PNL-ul nu-si recunoaste greseala(macar in sinea lui) slabe sperante.

 22. In 2007 saracia ajunsese pana la aproximativ 14% fata de 20% in 2004 (calculata dupa metodologia Bancii Mondiale). Mi-e teama sa aflu la cat a ajuns astazi insa ne pot spune cei de la Ministerul Muncii (va recomand sa faceti o interpelare scrisa in acest sens). Veti avea surpriza sa aflati ca in 2009, dupa doar doi ani, am ajuns din nou la 20% (cel putin).
  Cred ca in 2009 numarul de saraci a crescut cu cel putin 1 milion si efectele sociale se vor resimti anul viitor.

 23. @Mihai Voicu
  Iti multumesc ca imi tii pumnii dar, gata! acum desfa-i si continua sa scrii pe blogul tau pentru ca o faci foarte bine!

 24. @Bibliotecaru
  Principiile liberale spun ca trebuie sa iti respecti cititorii si, fireste, bloggerii trebuie sa gaseasca modalitati civilizate de comunicare. Nu voi anula decat acele comentarii care folosesc limbaj trivial si, va asigur, in niciun caz pe cele care nu-mi impartasesc ideile. Am cateva prejudecati, printre care gramatica si decenta.

 25. Bibliotecaru spune:

  Sunt absolut de acord că orice blog ar trebui epurat de limbajul uzat, trivial. Cu o astfel de moderare sunt de acord, fără doar şi poate. Abaterea de la liberalism, cea pe care o observam eu la acea dată, porneşte de la prezumpţia de vinovăţie manifestă în moderarea mesajelor înainte de a fi citite… (mesajele celor care se află la prima postare sunt moderate).

  Rămân, în continuare, la fel de interesat de mesajele dumneavoastră PRO.

 26. Marius Delaepicentru spune:

  Cînd vezi atîţia “anti-” îţi dai seama că, indubitabil, antimateria există.

 27. Nicolae sava spune:

  Varujan,
  te admir in calitatea ta de poet si prozator, dar mai ales pentru faptul ca nu ai tradat, precum altii, PNL-ul. Un coleg de la USR din Piatra Neamt

  • @Nicolae Sava

   La Piatra Neamt se petrece o adevarata tragedie umana in PNL. E ca in Balul Vampirilor al lui Roman Polanski, nici nu mai stii care dintre penelisti e pedist si care nu.

 28. gelu spune:

  Neuronul dizolvat in alcoolul din venele lui marinarica gindeste, ha, ha, ha!!!

  Medicii dau rateuri in 40% din cazuri, scoala romaneasca scoate timpiti iar romanii sunt 25% homosexuali si de aceea avem nevoie doar de ospatari si mecanii auto. Si asta pentru ca, securistul bisnitar ajuns presedinte se pricepe la de toate.

 29. gelu spune:

  Cei mai mari vinovati sunt Basescu, Berceanu, Blaga, Videanu, Boc, Isarescu…!!!

  Pentru ca, au imprumutata de la FMI si Banca Mondiala 19 miliarde de euro, bani pe care i-au cheltuit aiurea prin conturile gastii lor fara sa investeasca nici macar un euro pentru a creea macar un singur loc de munca. O parte din aceste miliarde vreo 3,3 ducindu-se pe plata pensiilor securistilor si activistilor si salariile celor 5/6 de taietori de frunza la ciini din serviciile de informatii si 700 de milioane de euro pe intretinerea in anul in curs a soldatilor romani ce lupta in Afganistan la bulan de Mare Licurici.

 30. gelu spune:

  Si iar dormiti in ghete, voi liberalii. Daca nici acum nu treceti la contraofensiva in mass-media romaneasca pentru a demonta miciunile pe care le arunca co..ca..la..rii portocalii in circa voastra va meritati soarta. Formati-va mai un departament de presa care sa urmareasca zilnic presa scrisa si online si dati-i in judecata toti asa zisii ziaristi sub acoperire care scriu articole mincinoase fata de voi. Cum i-ati prins cu minciuna, cum pac la tribunal. Aceeasi tactica s-o aplicati si-n cazul politicienilori portocalii de frunte Berceanu, Videanu, Boc, Basescu, Udrea, Blaga, Boureanu, Voinescu, Suflina Barbu…. Cind veti intelege ca, ati pierdut si pierdeti in sondaje tocmai datorita minciunilor pe care imbecilii vi le arunca-n circa????????????????????????????????????????????????

 31. gelu spune:

  “Seful statului a precizat ca Romania are de platit anul acesta datorii de peste 10 miliarde de euro, acumulate in 2007, 2008 si o parte din 2009, dintre care 1,8 miliarde de euro reprezinta numai dobanzi.” Despre ce datorii e vorba? Daca e o minciuna dati-l in judecata pe acest cre..tin Traian.

 32. gelu spune:

  Basescu, Videanu, Blaga, Berceanu, Isarescu ar trebui impuscati in regim de extrema urgenta!!!

  “Cea mai simpla si la indemana modalitate de a nu taia draconic salariile si pensiile era aceea ca BNR, din Rezerva Nationala, sa infuzeze circa 10% si sa le canalizeze spre acest scop. Se acoperea astfel, in doi timp si trei miscari, intregul fond de pensii, de aproximativ 2 miliarde de euro, si de salarii. Dar nu s-a facut acest lucru. Raspunsul l-am aflat abia acum. Si este mult prea grav ca sa nu il facem public. Pornind de la declaratiile de saptamana trecuta ale sefului BNR, Mugur Isarescu, referitoare la datele financiare false declarate de catre guvernanti si presedintie, am ajuns intr-un cerc de oameni apropiati acestuia, cu functii importante, la randul lor, in Banca Nationala a Romaniei, care ne-au marturisit, dezolati, ca “situatia tarii e una singura: ROMANIA ESTE CU ADEVARAT IN FALIMENT!”. Ei au mai recunoscut ca BNR nu mai are cum salva falimentul, Mugur Isarescu nici atat, dintr-un singur si extrem de grav motiv, cu care, spun ei, “Romania nu s-a mai confruntat… (arata tot comentariul) “Cea mai simpla si la indemana modalitate de a nu taia draconic salariile si pensiile era aceea ca BNR, din Rezerva Nationala, sa infuzeze circa 10% si sa le canalizeze spre acest scop. Se acoperea astfel, in doi timp si trei miscari, intregul fond de pensii, de aproximativ 2 miliarde de euro, si de salarii. Dar nu s-a facut acest lucru. Raspunsul l-am aflat abia acum. Si este mult prea grav ca sa nu il facem public. Pornind de la declaratiile de saptamana trecuta ale sefului BNR, Mugur Isarescu, referitoare la datele financiare false declarate de catre guvernanti si presedintie, am ajuns intr-un cerc de oameni apropiati acestuia, cu functii importante, la randul lor, in Banca Nationala a Romaniei, care ne-au marturisit, dezolati, ca “situatia tarii e una singura: ROMANIA ESTE CU ADEVARAT IN FALIMENT!”. Ei au mai recunoscut ca BNR nu mai are cum salva falimentul, Mugur Isarescu nici atat, dintr-un singur si extrem de grav motiv, cu care, spun ei, “Romania nu s-a mai confruntat niciodata in istoria ei, nici macar dupa cele doua razboaie mondiale”: Banca Nationala are vistieria GOALA! In perioada octombrie 2009 – martie 2010, din ordinul presedintelui Romaniei, s-a retras de la BNR toata rezerva in lei. TOATA! Rezerva de Stat nu mai exista! Tezaurul a fost si el amanetat la FMI. BNR mai avea, in ianuarie 2010, si rezerve internationale (valuta si aur) de 32,4 miliarde de euro. Sursele noastre spun ca nici acestea nu mai sunt. S-au scurs, din acelasi ordin, din vistieria tarii, in conturile Basescu-Videanu-Berceanu-Cocos. “Cautati conturile celor patru, acolo e cheia crizei”, au mai afirmat, pentru Exploziv-News, bancherii. Mugur Isarescu nu ne-a declarat decat: “Ne asteapta o perioada grea, cea mai neagra din istoria Romaniei”. Venim cu o adaugire, special pentru Guvernator: “Si pentru dumneavoastra incepe o perioada neagra, domnule Isarescu, pentru ca sunteti COMPLICE cu hotii. In baza carei legi ati semnat retragerea banilor de catre Basescu, chiar presedinte al Romaniei fiind, din Rezerva de STAT?”. Pe de alta parte, din rezerva nationala faceau parte si capitaluri ale tuturor bancilor comerciale din tara. Banii acestora au ajuns si ei in conturi private, FARA CA REPREZENTANTII ACESTOR BANCI SA STIE!. Scandalul bate la usa lui Isarescu in egala masura cu cel de la usa presedintelui si in curand va ajunge subiect in presa internationala. BANCA NATIONALA A ROMANIEI A FOST JEFUITA!”