O convorbire între o mașină de scris și un cont de Facebook


Cu câteva minute în urmă, făceam niște cumpărături într-un mare magazin din București. Un tânăr s-a proțăpit în fața mea, m-a privit câteva clipe cu o căutătură fixă și mi-a spus: „Nu ne stricați viitorul…”. L-am întrebat câți ani are. Mi-a zis că 26. I-am spus că eram aproape de vârsta lui când am stat câteva ore față în față în față cu moartea, legat pe câmp cu țeava pistolului mitralieră îndreptată asupra mea. Pentru viitorul lui.

Apoi l-am bătut pe umăr și m-am îndepărtat. Nu știu ce altceva i-aș mai fi putut spune. La vârsta lui eu nu aveam computer și nu comunicam pe Facebook. Aveam o biată mașină de scris… Și aceea fără autorizație; când băteam la mașină, închideam ferestrele, să nu se audă.

mașină de scris

49 Responses to “O convorbire între o mașină de scris și un cont de Facebook”

 1. Mihail spune:

  Era al naibii de periculos ca sa ai masina de scris…fara autorizatie.
  Imi amintesc, ca parca, trebuia sa bați totate caracterele ei pe o coala A4, dupa care o predai, probabil, la Miliție.
  Dupa ce au apărut primele “xeroxuri” romanesti, lucrurile s-au complicat. Apoi, a apărut minunea….Faxul.
  Înainte de acesta era Telexul.
  Stiu, ca o buna parte dintre scriitori, printre care si Marin Preda, scriau “la mana”.
  M-a siderat, răspunsul dumneavoastră, cu/despre coperta de la carte.

  • Eu aveam o existență destul de clandestină înainte de 1990, stăteam în București fără viză de flotant, deci nu aveam dreptul nici la cota de zahăr, ulei și ouă. Așa că nu puteam obține autorizație pentru mașina de scris. Scriam și de mână. Acum scriu numai de mână, literatură vreau să zic.

 2. Mihail spune:

  Aseară, la A3, ministrul Tudorel a fost precis, clar si concret. Foarte-foarte sigur.
  Are stofa de mare jurist.

 3. Pacala spune:

  Viitorul inca nici nu sctis. Tinerii # rezist sa isi faca partid. Ca asa e in democratie

 4. Mihail spune:

  Revenind la postarea armeneasca, chiar nu stiu ce sa zic, parca au inebunit toti.
  Ma seaca cu prostia aia de “#rezist”, cu apararea Lulutei, a săsălăului si a DNA. Ca ei apara tara, ca ei spanzura pe toti hotii.
  Sa nu uit si “ciuma rosie”.

 5. cris spune:

  VV, as opune o poveste deloc poveste:

  http://www.activenews.ro/cultura-istorie/Tehnici-de-interceptare-ale-Securitatii-inainte-de-%E2%80%9989-si-stenograme.-Povestea-adolescentului-care-a-sfidat-regimul-comunist-inarmat-cu-o-creta-scolara-142417

  Doar o constatare: pe mine ma ingrozeste sa aud despre protocoale SRI – procuratura, fiindca pe acel timp securitatea avea dreptul de a actiona exact ca procuratura, ma ingrozeste marea de inregistrari, intruziunea in viata privata a oamenilor, dispretul afisat fatza de libertatea si drepturile oamenilor, oricine ar fi acestia… pe altii… se vede ca nu. Prefer sa nu-mi continui gindul.

 6. livia spune:

  Un mesaj special pentru Filip cel Mare:
  Iata cine ne sunt “protestatarii”:
  https://www.dcnews.ro/petrica-folica-fondatorul-partidului-rezist-la-un-pas-de-executare-silita_538292.html

 7. epolitikon spune:

  Pe scurt, ce ati fost si ce ati ajuns…

  • Pacala spune:

   Ce a fost si ce trebuia sa ajunga? Si cum evaluezi ce trebuia sa ajunga un tert? Dar tu ce ai fost si ce trebuia sa ajungi? Si cine ar putea aprecia ce trebuia sa ajungi?

 8. cris spune:

  Nu stiu ce are de gind sa faca domnul Toader cu abuzul in serviciu, dar sigur a bagat in ceatza pe toata lumea… adica inclusiv pe tefelisti :) :) :) – a se vedea comentariile de la articolul respectiv din hotnews

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21699878-tudorel-toader-anunta-elaborat-proiectul-lege-privind-modificarea-codului-penal-procedura-penala-modificarile-vizeaza-strict-punerea-acord-deciziile-ccr-nimic-mai-mult-ministerul-justitiei-anunta-tran.htm

  Chiar sunt curioasa sa vad cum formuleaza proiectul. Notiunea nu exista decit in Romania. Altfel vorbim de misconduct, malfeasance si altele asemenea. Si nu sunt doar cele care sa se finalizeze cu un prejudiciu financiar aici. Si cum anume se respecta notiunea de prag caci in decizia CCR se repeta acest lucru dar se si spune ca legea nu trebuie sa fie restrictiva si sa inlature capacitatea de decizie a judecatorului. In plus o societate e vie, evolueaza din toate punctele de vedere, inclusiv financiar, dar legea trebuie sa aiba in continuare stabilitate, predictibilitate, previzibilitate: Daca pui un prag de 200.000 lei de pilda, in citiva ani acesta va deveni prea redus prin raportare la veniturile medii ale oamenlior si poti considera ca sunt oameni bagati in penal pentru “maruntis” – inteleg ca ii convine lui Dragnea acum cu procesul lui, dar nu exista numai Dragnea pe lumea asta si legile nu trebuie date nici pentru o persoana nici fara a gindi la viitor. Pe de alta parte ai de pilda responsabilitatea medicilor ( si aici vorbim de neglijentza, culpa etc si medicii au acelasi regim ca functionarii publici) si daunele care se cer in diferite judecati legate de acestia sau alte conditii in care din vina unuia se ajunge la vatamare corporala, si aici vorbim de decizii de milioane de euro uneori in proces civil. Deci sa pui un prag valoric nu e tocmai ceva clar. In aceasta instanta cu medicii sau daunele pentru vatamare corporala procesul civil si cel penal merg diferit si vad legea lui Toader mai degraba facind aceasta distinctie intre ce anume sa mearga in penal ca ultima ratio si ce anume sa mearga in civil sau contencios administrativ. E complicat si chiar astept sa vad cum arata proiectul, caci cert va fi altceva decit versiunea simplista a lui Iordache. Cert nu am propensitatea la chivutareala impotriva lui Toader, astept.

  Si in ce priveste confiscarea extinsa am o curiozitate pentru ca e important nu doar sa reglementezi modul in care sa se faca aceasta – se refera numai la bunuri provenind din activitatea infractionala, adica ce s-a facut in cazul lui Voiculescu de pilda e in buna masura un abuz, un soi de activitate camatareasca in care se ia tot ca e dovedit, si mai ales nu e dovedit, a fi legat de procesul in care s-a dat o hotarire si infractiunea respectiva pentru care omul a fost condamnat -, ci si prevazute drepturile celor implicati si caile de recurs.

  • Pacala spune:

   Ce va fi poztiv la noile proiecte. In parlament vor modifica, sa creezi e mai greu :)

   • cris spune:

    sa strici mai usor :)

   • cris spune:

    Toader e semnatar al deciziei CCR privind abuzul in serviciu – e iar o decizie lunga cu argumentare complexa. Are prilejul sa o puna in practica… sa vedem cum. Daca citesti decizia e foarte bine impanata cu jurisprudentza, decizii CEDO in special, se vede ca citesc decizii de curti constitutionale si din alte tari, de recomandarile CV nu mai vorbesc. In mod cert isi va lua un model si din partea mea as prefera sa si discute proiectul, sa faca si niste comparatii cu legislatia din alte tari. Nu de alta, dar daca ma astept ca cineva sa fie capabil sa faca asa ceva e dinsul, si zic ca ar fi important – e intotdeauna important sa te raportezi la alte standarde ca sa stii ca esti bine incadrat legislativ, cu atit mai mult cu cit nu traiesti pe luna ci in Europa si nu e cazul sa inventezi apa calda cind ai in urma niste sute de ani de experientza juridica in toata lumea.

    (In genere trebuie creata asemenea atitudine, catre normalizare – de la norma, incadrare in norme – si aste se creaza prin educatie: daca te uiti la tefelisti de pilda: dumnealor scot permanent diverse din bila, aia din burta, din colecist adica, fiindca nici nu citesc lucrurile la care se refera, nici nu isi obosesc bila cu judecata sau cu niste minime comparatii (vezi timpenia cu “daca e sub 200.000 ai voie sa furi”, cind e vorba efectiv in hotarirea CCR de ierarhizarea gravitatii faptelor si implicit de calea juridica pe care sa o urmeze, civil/ administrativ vs pena – sub acel “prag” de gravitate, pedeapsa sigur exista dar civil/administrativ. Tefelistii nostri sunt anarhici, vor legi si pedepse dar nu au habar ce e aceea, ce e norma, ori cum se face in alte parti, vor totul numai dupa placul lor si conceptele lor aiurite despre justitie – ce intelegere poate sa aiba un Folica Petrica de pilda care nu si-a platit niste ani pensia alimentara, sau abulicul celalalt in chiloti? Buna chestia cu Folica fost PPDDist, ne-am lamurit, el nu stie decit “adeptii” si “ciocoii” – altii desigur decit el, lui legea nu i se aplica).

    • Pacala spune:

     Sunt de acord cu tine. Formularea finala va apartine parlamentului ca legiuitor. Guvernul avand competente de legiferare delegata. Pe de alta parte dpdv politic un guvern ar putea sa fie picat de manifestatii de strada care sa forteze violente. Cunoastem deja cazuri. Dar la parlament nu poate fi daramat. Tflistii pot sa manifeste cat vor.

 9. emi spune:

  Masina de scris este reala/palpabila, contul de facebook este virtual/imaginar. Sunt etape in dezvoltarea umana atat necesare cat si suficiente pentru creionarea momentului social-istoric. Urmeaza comunicarea telepatica… :)
  Incredibil este intervalul de timp care le desparte, prea scurt pentru a fi inteles de unii si acceptat de altii. Dupa cum spunea si Papa Francesco, “Il tempo e superiore dello spazio”:
  http://www.tv2000.it/ildiariodipapafrancesco/video/il-diario-di-papa-francesco-puntata-del-4-aprile-2017/

 10. Mihail spune:

  Asta ca ministrul Tudorel nu “prea are cu cine dialoga” este foarte adevarat.
  Acum realizez ca si intrebarile celor de la A3, invitati de catre Gâdea, erau mai mult decat infatile.
  Nici vizitele lui Gâdea prin ministere nu-mi plac. Se plimba cu mainele in buzunare, da navala in birouri de parca ar fi presedintele partidului.
  Un mascarici cu pretentii de mare reporter la CNN.
  Din nefericire trebuie sa-l suport, A3 are serverul foarte bun.
  Aaaa, parca domnul ministru cu presedintele Dragnea arebce discuta ? Dragnea este un alt priceput in ale justitiei.
  Ar trebui sa-i pupe picioarele lui Tudorel.

  • Pacala spune:

   Nu il vor demite. Ca este gaina de aur. Ah, ca vor face gargara sa para ca il tolereaza eate altceva. In plius ceea ce face tudorel axum este agreat de dragnea si tariceanu. Psdistii stiu, dar joaca teatru. Codrin stefanescu apunea acum cateva zile ca i a explicat serban nicolae cu auditul extern, dupa 2 zile de abea a anuntat si tudorel auditul.

   • Mihail spune:

    Asta cu ” auditul extern” este tare. O sa vina americanii, sau israelienii ca sa-l faca. Sau mai curând pirații aia din Cornul Africii.

    • Pacala spune:

     Vezi auditul lui macovei din 2005 :)
     Da se poate face. Daca vrei sap si iti zic.

     • Mihail spune:

      Multumesc frumos, dar stiu povestea toata.
      Cat despre săpat, te rog nu ma lasa fără paine, asta este munca mea. :)

 11. Mihail spune:

  O analiza foarte interesanta:

  Ambasador român, despre cel mai complicat moment al UE: Brexit ar putea fi o şansă pentru România – Stiri pe surse – Cele mai n

  http://www.stiripesurse.ro/ambasador-roman-despre-cel-mai-complicat-moment-al-ue-brexit-ar-putea-fi-o-sansa-pentru-romania_1189432.html

 12. sergiu spune:

  Nu ne stricati viitorul… spunea tanarul. Intreb eu: care viitor ???
  Daca noi am fost prostiti in 1989, astazi e randul lor.

 13. cris spune:

  Urmaresc deschiderea conferintei CV. Daca domnul Iohannis avea “parlamentul meu” si “guvernul meu” pun pariu ca ar fi tinut altfel de discurs si-l durea fix in ficus de “dictatura majoritatii”, dimpotriva gasea argumente sa-si sustina parlamentul si guvernul meu cum a mai facut-o. Iar atentia fata de omul din strada se limiteaza la cei din strada organizati de ai sai, fiindca cei care sunt impotriva lui, cum au fost cei de la cotroceni. sunt numiti stirbi, analfabeti, scursuri, “ciuma rosie”, iar de cei care au votat in decembrie cu atit mai putin ii pasa- sunt o minoritate acolo care nu da legitimitate unui parlament. Desigur de abuzurile institutiilor de forta il doare tot in ficus, desi abia am avut o decizie CCR care spune acest lucru, iar de incalcarea drepturilor omului in Romania nici nu a auzit… si vorbeste despre liberalism?

  Rar am vazut un discurs de asemenea demagogie lesios bolovanoasa. In continuare pe acest domn il preocupa doar interesele sale legate de putere si le pune in pagina intr-un mod submediocru, inclusiv prin otravisme de doi bani in stil tefelist dimbovitean intr-o conferinta a CV: Inteleg ca se vor da in spectacol si nicusor dan si turcan…liiceanu nu? nu se poate, probabil mi-a scapat (cum sa-mi scape ca nici nu aveam ce sa gasesc si unde, un program al conferintei nu exista pe site-ul prezindential – imi face impresia unui eveniment cu dedicatie si cu invitati selectati, facut vorba ceea “noaptea ca hotii”).

  • Mihail spune:

   Stiu si eu…cred ca mi se face greata. Numai când il aud, cum citeste, folosind dictia de profesor aflat la catedra, punctând pe formulele fizicii.
   Este exact genul de profesor, la al carui ore, ti se face lehamite si,,.ramai corigent.

 14. Pacala spune:

  Primul pas cu legea salarizarii e ok. Cu ongurile ce faceti? Cu legea raspinderii magistratilor si cu auditul la parchete ce faceti? Cu directiva europeana a taxarii multinationalelor?

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Livia

   pai cu ce resurse crezi ca se sustine azi statul roman?

   E un lucru cvasi-cunoscut ca daca n-ar fi vinzarea de resurse, vinzarea de suveranitate, azi statul roman ar fi fos intr-un faliment total! Asta e, din pacate asa arata statul roman “modernizat” in era basescu, iar pentru mine era foarte clar ca asa va fi din secunda cind am vazut alba-neagra cu draga Stolo! Altii mai naivi au votat! Adica l-au votat pe artizanul cedarii Petrom pe bani de nimic in cadrul programului PSAL 2, nemernicul basescu!

   In felul asta, timp de 10 ani s-a vindut tara pe gratis daca se poate zice asa. Acum degeaba ne miram! E ca si intr-o gospodarie, daca nu ai bani de piine vinzi si casa ca sa nu mori de foame! Asta se intimpla azi cu ceea ce ziceai tu despre gaze. E doar o mica parte dintr-un plan care a fost executat cu multi ani in urma, noi acum doar mergem pe cararea fara intoarcere pe care ne-am ales-o singuri!

   Este suficient sa faci niste calcule aritmetice simple, si vei observa rapid ca daca azi s-ar retrage capitalul strain infiltrat in tara asta capitalul romanesc existent n-ar putea sustine nici 15% din Romania! Capitalul romanesc este sublim, minunat, dar lipseste cu desavirsire! Lovitura de gratie a dat-o boc in 2009! Si ce sa vezi? Romaanii l-au ales pe boc primar la cluj din nou!

   Asa ca…

 15. Mihail spune:

  Scrie pe “activenews.ro” ca la DiGi a inceput hemoragia(pleaca oamenii) ca postul tv a luat-o la vale.

 16. Mihail spune:

  Ha-ha-ha, Anca a postat, astazi, trei mesaje. Unul dupa altul. Fiind la puşcarie, le-am apucat pe toate trei. Primul, din care puteai intelege ceva, a disparut. Mmm…..