Poziția mea privind cota unică și impozitul progresiv pe salarii

1. Am fost printre cei care au redactat strategia de guvernare care a dus, în 2005, la introducerea cotei unice de 16%.

2. Motivele pentru care am introdus cota unică au fost două: simplificarea plății impozitului și reducerea fiscalității. Impozitul pe salariu a scăzut de la o cotă progresivă de la 18% până la 40% la o cotă unică de 16%.
3. Liberalismul economic, ca doctrină, nu este legat de cota unică, ci de reducerea fiscalității.
4. Așadar, dacă renunțarea la cota unică presupune și reducerea fiscalității, impozitul de 16% pe salariu rămânând plafonul maxim, atunci sunt de acord cu introducerea impozitului progresiv. Dacă impozitul progresiv ar presupune pentru anumite nivele salariale o creștere a impozitului peste 16%, atunci nu sunt de acord.

80 Responses to “Poziția mea privind cota unică și impozitul progresiv pe salarii”

 1. cris spune:

  Practic ce se doreste acum e un sistem de impozitare foarte similar celui din State. Splendid. Dar sa stiti ca e nevoie de ceva inainte de a-l introduce – trebuie sa acordati o perioada de gratie pina la implementare in care sa educati ce cred ca numiti “consilieri fiscali”, si sa permiteti organizarea acestora in firme care fac aceste taxe – aaa, sa stiti ca asta creaza o multime de locuri de munca.

  Vad ca vreti sa fie onorariu platit de stat catre acesti consilieri si nu sunt de acord: onorariul trebuie platit de cel caruia i se prepara taxele, fiindca e un consilier angajat de cel caruia I se prepara taxele, nu e un reprezentant, si nu trebuie sa fie un reprezentant, al statului ci sa lucreze in avantajul persoanei private sau firmei care ii angajeaza serviciile. In plus acelasi preparator al impozitelor/consilier fiscal este si cel care isi asuma raspunderea in fata statului daca le face gresit si, daca omul e chemat de ANAF, trebuie sa fie linga acesta si sa-l reprezinte pretty much ca un avocat. Si legislatia trebuie sa prevada si acest lucru. Va dati deci seama ca vorbim de mii de oameni care trebuie sa fie instruiti.

  Ar fi bine sa faceti si un soft care sa permita calculul taxelor pentru cei care vor sa o faca individual – aici e TurboTax – il gasiti pe net. Eu am preparator de taxe, asa ca nu va pot spune amanunte despre program. Hmmm, si trebuie ca statul sa fie pregatit si sa dea oamenilor bani inapoi cind se fac taxele anuale :) – taxele se platesc de fapt lunar din salariu, anual se face o reechilibrare si multi prefera sa plateasca in plus lunar si sa-si ia banii dati extra la sfirsitul anului, pentru cine nu cunoaste sistemul.

  Ceva particular pentru situatia celor din strainatate care trimit bani familiei – trebuie sa tineti seama ca banii pe care ii trimitem noi in tara sunt deja DUPA ce am platit taxe in tarile in care lucram, sunt munca impozitata deja si cu mult mai mult decit cei 16% de care vorbiti dumneavoastra, si ca nu poate exista dubla taxare.

  Trebuie sa introduceti si facilitatile de tip American insa: se scad o multime de lucruri din baza de impozitare: donatii, cheltuielile legate de serviciu, dobinda platita la banca atunci cind faci o ipoteca – asta incurajeaza cumparatul de case fata de chirie, chiria nefiind deductibila din impozit, banii pentru educarea copiilor, exista si deductii legate de sanatate si multe altele.

  Ce sa zic, greu de schimbat un sistem intreg dar sa fie intr-un ceas bun.

  • Cred ca efervescenta reformatoare trebuie puțin temperată. N-am terminat bin discuția cu Codurile, a aparut cea cu salarizarea unică. N-am lămurit-o încă, apare cea cu impozitarea pe gospodării. Nu știu dacă românii au timp să înțeleagă tot ce li se întâmplă. În legătură cu consultanții eu cred că e așa: nu cred că ești obligat să ai consultant fiscal Decât dacă gospodăria e considerată ca o firmă, cu cont în bancă etc. Dar și atunci dacă statul îl plătește el va fi omul statului. Și tu îi pui la dispozitie tot felul de informații. Poate că un cabinet de avocatură sau unul notarial nu doresc să pună toate aceste informații la dispoziția omului statului. Incă nu am discutat in coaliție lucrurile astea, vorbesc și eu din auzite.

   • cris spune:

    Notari, avocati? de ce? Aici sunt contabili, firme de contabilitate, de la cele mari cu filiale peste tot cum e H&R, la mici firme locale. Nu te obliga nimeni sa apelezi la ei, poti sa-ti pui taxele si direct daca sunt mai simple ori stii cum. Aici sunt multe persoane private care ii angajeaza pe acesti contabili pentru taxe, oameni obisnuiti, de toate zilele: H&R e cea mai accesibila, platesti undeva intre 30-60 dolari o data pe an ca sa te ajute cu taxele – aici e tocmai perioada de taxe, din ianuarie incoace a fost plin in parcarea lor. Firmele locale sunt mai scumpe dar si mult mai eficiente si de incredere. De ce sa-ti bati capul singur cu taxele? Cineva ca mine nu are timp sa-si bata capul cu taxele, are disciplina sa pastreze bonurile fiscale, dar sa se descurce singur intr-o mare de hirtii la sfirsit de an, hmmm: Iti iei formularul, W2-ul care spune ce venit ai, chitantele de peste an la deductibile si te duci la contabil, Acela iti face calculele, semnezi si el si depune hirtiile la stat. Si da e omul care te reprezinta contabil pe tine: si daca vine IRS-ul la mine, ANAFul la dumneavoastra, si intreaba, atunci discutia e intre contabil si agentul fiscal, el are legal raspundere pentru cum ti-a intocmit taxele, personal raspunzi pentru ce hirtii I-ai dat E omul care lucreaza pentru tine: iti maximizeaza deductiile de la taxe si face in asa fel incit la sfirsitul anului statul sa-ti dea tie inapoi bani in loc sa dai tu inca niste bani la stat. Deci de ce consilieri de la stat? NU au loc intr-un asemenea sistem niciun fel de “cpnsilieri” de stat decit intr-o faza educativa, atit, pentru cei care vor sa se formeze ca si contabili pe acest domeniu si pentru cei care vor sa-si faca taxele singuri. Desigur, daca vrei, ai acel timp si stii cum sa-ti faci deductiile ca lumea iti faci taxele si singur – se pun on-line, aici e un soft Turbo tax foarte accesibil pentru omul care lucreaza obisnuit si are timp liber sa-si puna mintea cu asta, pentru cineva ca mine e chinezeasca cintind si prilej sa-mi ies din niste minti pe care sa le folosesc la altceva decit la taxe.

    Si asa trebuie sa fie: ce om vedeti sa fie gata sa lase iun “consilier” de stat sa-i vina in gospodarie sa-i numere gainile? Separati lucrurile intre stat si privat altfel iese un fiasco. Acesta e un sistem care opune stat si privat la modul serios. Nici contabilul privat nu-ti intra in casa, de altfel: te duci tu la el cu hirtiile. Si daca vreti sa aveti succes trebuie sa accentuati ce e atractiv in acest sistem: deductiile, faptul ca iti primesti bani inapoi de la stat la sfirsitul anului daca ai platit taxe tot anul, faptul ca sub o anume limita de venit nu platesti taxe.

    Dar nu e rau, asa creati o multime de locuri de munca, in privat , pentru contabili :) Contabilul nu mai e un om care sufera ca merge economia prost si se inchid IMM-uri ci un om stabil ca munca si financiar, el insusi platitor de taxe. Daca impozitele si moartea sunt singurele lucruri sigure, va dati seama ce frumos se stabilizeaza aceasta categorie profesionala :) :) :)

    Sigur ca e nevoie de timp, dar din partea mea e un sistem bun. mai ales ca te face foarte constient de ce bani dai la stat si ca ai tot dreptul sa ceri statului socoteala pentru ce face cu acestia. Ii tine pe oameni ocupati cu ginditul si aflatul a cum se fac aceste taxe?, perfect, atunci nu mai ies in strada cu # resist, ci cu # ce mama naibii faci tu stat cu banii pe care ti-i platesc eu ca taxe de ma spetesc. – va dati seama, ce tupeu ar mai avea un baditza sa iasa in strada daca nu contribuie un sfantz sau ala care nu si-a platit pensia alimentara? dar ce fortza ar avea ala care plateste de se sparge…. Asta da democratie participativa: e pe bani si cu o transparentza a buzunarelor to-ta-la :) :) :)

    • Filip G spune:

     Nu trebuie gandita o reforma a impozitarii doar pe a aduna bonuri fiscale.
     Altfel ajungem in situatia sa avem sume mai mari pe bonurile fiscale decat veniturile efective.
     Parerea mea e ca sunt deschise o multime de ”fronturi”pe toate domeniile fara o finalizare precisa.
     Intrebare:
     Suma datorata statului de o gospodarie e mai mare decat suma de 16% pe indivizii ce compun o gospodaririe?
     Daca e asa atunci reducerea impozitarii la 10% e doar o prosteala.Reducem impozitarea dar va luam mai multi bani……

     • cris spune:

      Filip, eu platesc vreo 45% adunind impozit cu altele cum e la voi cas-ul….chiar nu ti se pare ca 10% e ok daca se face corect si ca e mai bine sa stringi un procent mai mare din taxe de 10% pe venit decit actualul 35% sau cit e dintr-unul mai mare?

     • Filip G spune:

      Cris,impozitarea nu e totul in economie.
      Bugetul statului e cumulul de taxe si impozite.Nu ma ajuta cu nimic un impozit de 1o% si o inflatie de 16%.
      Ne paste o inflatie galopanta,asta nu era in programul de guvernare a PSD-ului si a ALDE,ori era ?!?

     • Nu va fi nicio inflație galopantă. E bine cum e acum, o inflație de 2 % e bună pentru economie.

     • Nu știu încă să răspund, nu cunosc proietul Dar, de pildă, dacă deduci meditațiile, atunci profesorii vor trebui să le declare și ce deduci la gospodărie iei de la profesori.

     • cris spune:

      Pai foarte bine, atunci nu va veti mai intreba cum de isi face un domn Iohannis 6 case din meditatii, va fi clar ca ziua ca nu se poate :)

      Dar se mai deduc si altele, de pilda costurile medicamentelor, tratamentelor neacoperite, neplatite de stat – daca oamenii isi iau medicmentele, perfuziile, pacemakerele de la magazinul din colt ei fiind in spital, guess what, statul va trebui sa le inapoieze banii. Adica statul vrea nu vrea va trebui sa plateasca pentru sanatatea oamenilor sau, daca nu, atunci adio o parte din impozite.

      Din partea mea, la cita rautate am cum spunea nu stiu cine pe aici, as mai propune ceva: sa deduca oamenii din impozite si spagile pe care le dau, sa dea spaga pe chitantza, si aia care le primesc sa plateasca impozit, doctori inclusiv ca nu fac deosebire. Pai ce atita DNA, ce rost are, ce atita zgimiiala sa recuperezi dupa aceea praful de pe toba, impozit nene…. problema cu spaga se rezolva asa mult mai usor, civilizat si pe scara nationala. :) :) :) iata IRS adaptat la Romania :) :) :)

     • Bună asta cu șpăgile pe chitanță. Se pune și TVA :) ?

     • Shadow spune:

      ia explica tu filip de ce te paste o inflatie? Ceva detalii daca se poate. Sau il crezi pe isarescu?
      Hai sa-ti zic eu ce e cu impozitul pe “gospodarii”. In franta e pe “foayer fiscal”.
      Ca idee cu cat ai mai multi copii ai si reduceri de taxe pe “foyer” mai mari. Ca tot e romanica specializata in “impozitare”.
      Cei 16 % pe care ii platesti tu nu au nici o scadere de impozit pe numarul de copii pe care ii ai in sarcina. Pe faptul ca sotia sau concubina matale castiga sau nu ceva, etc.

      Ti-am mai spus in trecut ca eu cu nevasta-mea platesc in medie in Franta (si datorita numarului de copii) in medie 15% impozit si nu 16% cum plateste fiecare roman la venituri net mai mari.

      Asa-i ca e mai bun 16 decat “pe trepte” cu 10% pe medie? Ce i-am propus si eu dlui Vosganian inainte de alegeri.

    • Păi tocmai asta am zis și eu, că un birou de avocatură nu va dori ca un consilier plătit de fisc să-i răscolească tot timpul prin acte.

    • Pe de altă parte, un consultant fiscal costă… :(

   • cris spune:

    VV, uitati aici ceva mai multe lamuriri despre sistemul de taxe American care e luat ca model cu acest nou proiect, unul din multele site-uri care se ocupa de legislatia in domeniu, impact, modele. Stiu eu, poate e de folos…spun si eu ca cel care nu-si poate bate capul prea mult cu ceva complet inafara a ce fac ca munca dar platitor de impozite.

    https://taxfoundation.org/center/federal-tax-policy/

 2. Adam Mareș spune:

  Dar CAS-ul de ce se plătește de mai multe ori (în caz că ai mai multe job-uri sau colaborări)?

  • Cel pentru pensii sau pentru sănătate? Dacă îl plătești de mai multe ori pe cel pentru pensii, ai o pensie mai mare. Dacă plătești de mai multe ori pe cel de sănătate, tot aia primești. Deci cel de sănătate n-ar trebui pltit de mai multe ori.

  • Cel pentru pensii sau pentru sănătate? Dacă îl plătești de mai multe ori pe cel pentru pensii, ai o pensie mai mare. Dacă plătești de mai multe ori pe cel de sănătate, tot aia primești. Deci cel de sănătate n-ar trebui pltit de mai multe ori.

 3. Adam Mareș spune:

  Nu înțeleg ce înseamnă impozitarea gospodăriile și deducerile alea.

  • In engleză îi zice household. Se aduna veniturile familiei, să zicem soțul și soția. Dă o sută de lei. Se prezintă facturile cheltuielilor deductibile. Ex: meditații, ochelari etc. Se scad cheltuielile astea din cei o suta de lei. Se impozitează cu 16% diferența. Te-ai prins?

   • Adam Mareș spune:

    Aha, pricep. Dar nu e un sistem complicat?

   • cris spune:

    Nu mi se pare complicat, complex da, depinde ce surse de venit ai si ce cheltuieli, Dar tocmai de aceea trebuie sa existe consilieri fiscali

    Treaba ta ca platitor de taxe, dincolo de a le plati lunar, e sa prezinti dovada ca ai acele sume deductibile. Calculele cu cit ti se deduce in final, ce se impoziteaza, ce bani ti se mai iau la sfirsit de an, sau ti se dau inapoi, o face IRS-ul, la dumneavoastra ANAF-ul. Daca vrei sa ai un calcul de acuratete si sa stii ce suma mai ai de dat sau de luat atunci e bine sa ai un contabil. – eu avind contabil stiu asa précis ce bani iau inapoi. Aici in genere oamenii iau bani inapoi in aprilie – mai de la stat. Mecanismul obisnuit fiind cam asa: preferi sa platesti un pic mai mult lunar si sa iei inapoi la sfirsitul anului fiscal, e si o asigurare ca nu incepi sa alergi dupa bani la sfirsit de an fiscal sa platesti extra la taxe, si un soi de pusculitza daca vreti: oamenii vor sa conteze pe aceasta suma de luat inapoi si sa stie cit mai précis cit de mare e: isi fac planuri cu aceasta, de vacanta, de cumparat una alta, de mai platit o rata la casa, fiecare cu ale lui. La cumparaturi cel putin e nebunie: e campanie cu “aduci de la contabil ce retur de la taxe se calculeaza sa primesti, e considerat down-payment”. chiar inainte sa iti vina banii fizic in cont, iti antamezi asa niste rate sa-ti iei ce ai nevoie, masina, mobila. (e inclusiv un certificat de buna purtare in ce priveste ratele, asa dovedesti ca esti un bun platitor). Dar inca o data, daca nu ai contabil, si nici taxe prea complicate ai soft, acesta iiti spune ce sa deduci, doar bifezi niste casute, si si acesta e destul de précis, iar declaratia de impozite se pune on line, direct, cind ai terminat de completat pe acel soft.

    E si o pirghie pentru stat ca sa favorizeze anume politici. Aici de pilda dobinzile la banca pentru casa sunt deductibile din impozit – asta stimuleaza cumpararea de case si deci dezvoltarea imobiliara. De cind cu ecologia se deduc de la taxe preturile diverselor obiecte casnice care au stampila ca economisesc energie, masini de spalat, termopane, etc ( adica omul daca isi eficientizeaza ca si consum de energie casa, cistiga si platind mai putin pe elctricitate, caldura, etc, dar si deducindu-si pretul respectivei imbunatatiri la taxe.) Se creeaza un feedback pozitiv, de stimulare a unor actiuni nu doar prin ajutor direct de la stat ci si prin deduceri de la impozite.

    Asta ca sa dau doar doua exemple, dar aici intra de pilda si banii pe care ii pui pentru pensie care se pot socoti inainte sau dupa taxe, dupa cum ti se pare mai avantajos, si altele asemenea.

 4. Mihail spune:

  Elenik asta, citeaza numai si numai de pe Hotnews. Atata o duce capul, atata citeste, ii ordin de la sefi, e doar vorba de prostie, eu nu stiu.

 5. Mihail spune:

  Banca Nationala a comunicat ca investitiile straine, in Romania, pentru primele doua luni, ale anului 2017, au crescut cu 80%

 6. Mihail spune:

  Domnul Vosganian se lupta cu Predoiu la A3

 7. Mihail spune:

  Nu-i spun nimic lui elenik, nu ma cobor eu(din inalta Scoţie) sa ajung la mintea ei fara de creier.
  Oricum ea este centrata pe Hotnews si pe ce-i ordona, mai ales, sefii pe linie informatica.
  Mai era, un bou, cu ea, dar a disparut.

  • Nu mai zi așa de Elenick, e și ea o femeie cumsecade. Cu ideile are o problema… :)

   • elenick spune:

    Multumesc mult de “apreciere”!

    Ar fi totusi interesant de aflat ce crede “inventatorul” cotei unice despre Impozitarea progresiva care arunca povara fiscalitatii pe umerii celor cu salarii peste 3000 Ron (faptul ca sub 2000 impozitul e 0 iar intre 2000 si 3000 este 10%, arata clar cresterea progresiva a cotei ).

    Adica a paturii sociale celei mai educate, responsabila si productiva. Dupa parerea mea – fara sa pretind ca e o idee :) – este o palma ANTILIBERALA data acestei categorii, un fel de ” daca nu va place, VALEA!”, ca basescu! La dracu’ cu astia educati, din multinationale care au salarii babane, care mai si ies in Piata si striga jos Guvernul!

    • Twrmina cu prostiile. E o reducere, nu o creștere a fiscalității. Cât despre poziția mea, o explic in postare. Cât despre cota unică și liberalism, sunt țări printre cele mai liberale (ex. SUA, Marea Britanie) care nu au cota unica. Cota unică este o soluție pentru tările emergente care vor să dezvolte clasa de mijloc.

     • elenick spune:

      Asa si credeti ca la noi s-a dezvoltat suficient clasa de mijloc, asa ca nu mai e necesar un sprijin/o parghie economica gen cota unica???

      Sau ati ajuns la concluzia ”socialistilor” ca NU avem nevoie de clasa de mijloc, e suficient sa avem muncitori/agricultori saraci – cvasimajoritatea (usor manipulabili la alegeri, intre altele) si clasa celor bogati – EI, care spoliaza si fura resursele tarii la drumul mare, de 26 de ani?!

     • La noi un nivel de 16% e incurajator pentru clasa de mijloc.

     • cris spune:

      Mama dar ce socialiste sunt Statele Unite, si-au distrus clasa de mijloc cu impozitul progresiv – mai ales ca aici nu se opreste ci incepe de la 10% si merge din 5 in 5% dupa cum iti creste venitul si in ce categorie intri. Nu stiam ca traiesc in plin comunism, bine ca mi-a spus elenick :) :) :)

  • elenick spune:

   Tauras, vezi continutul link-ului, e un filmulet cu John Oliver de te tavalesti de ras! Si inca n-o cunoaste pe coana precupeata Olguta!

   Altfel, prin inalta Scotie, ce limba vorbesti, tot ghiolbaneste ? :)

   Numai de bine de aici, ne pregatim de Pasti!

 8. Mihail spune:

  Filipache, sa fii sanatos, fericit si….impacat cu tine.
  In rest, sa-ti fie viata asa cum iti doresti tu.

 9. Adam Mareș spune:

  Lia Olguta Vasilescu
  2 ore ·
  IMPOZITUL PE VENITUL GLOBAL PE GOSPODĂRIE
  Ce este?
  o Este o declarație de venit global ce se va completa în numele membrilor unei gospodării.
  o Așadar nu este un impozit/taxă nouă, ci un mod de calcul nou.
  o Declarația va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria.
  o Modelul este aplicat în Statele Unite, Franța, Belgia etc.
  Ce reprezintă „Gospodăria”
  o O definiție generală se referă la cei care „locuiesc și se gospodăresc împreună”.
  o Cine poate reprezenta o gospodărie:
  o O familie compusă din doi soți și copiii lor.
  o O familie compusă din doi soți și copiii lor, dar și bunicii.
  o O familie compusă din soți, frați, copii și bunici care locuiesc în aceeași casă și au un patrimoniu comun.
  o Un singur adult care trăiește din venituri proprii
  o Doi parteneri, necăsătoriți, care decid să aibă un patrimoniu comun.
  o O mănăstire (cei care locuiesc în mănăstire și împart același patrimoniu)
  o Etc.
  o Nu e obligatoriu ca toți membrii gospodăriei să locuiască permanent în locuința comună (ex. studenții care o parte din an vor locui în căminele studențești)
  o Într-o locuință pot coexista două sau mai multe gospodării (ex. familiile unor frați care locuiesc în aceeași locuință și decid să se „gospădărească” separate, sau doi parteneri necăsătoriți care decid să se „gospodărească” separat, sau doi soți divorțați care continuă să locuiască la aceeași adresă etc.)
  De ce este nevoie de introducerea IVG?
  o În funcție de nivelul veniturilor unei gospodării, Guvernul va acorda diverse deduceri fiscale din baza de impozitare. Altfel spus, din suma supusă impozitării se vor scădea diverse cheltuieli deductibile, pentru creșterea copiilor, abonamentele medicale din privat, cheltuieli pentru studiile copiilor, cheltuieli pentru renovarea locuinței etc.
  o Pe de o parte, multe dintre cheltuieli nu pot fi calculate individual. De aceea e nevoie de un calcul pe gospodărie.
  o Pe de altă parte, e nevoie ca deducerile fiscale să se adreseze în special persoanelor cu venituri mici reale. Într-o familie în care unul dintre soți are salariul minim pe economie, iar celălalt are un salariu de peste 10.000 lei, nu se justifică același nivel de deduceri ca în cazul unei familii în care ambii soți au salariul minim pe economie.
  o De asemenea, nu e echitabil ca un salariat care are salariul minim pe economie, dar și venituri suplimentare semnificative din chirii sau dividende să primească aceleași deduceri fiscale ca un salariat cu salariul minim, dar fără niciun alt venit.
  Cum se vor impozita veniturile în noul model?
  o Impozit 0% pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariați, pensionari sau cei cu activități independente
  o Impozit 10% pentru diferența care depășește 2.000 lei/lună, pentru salariați, pensionari sau cei cu activități independente
  Ce deduceri și alocări se vor acorda în baza IVG?
  o Alocări acordate familiilor cu copii (familiile vor fi încurajate să aibă cât mai mulți copii). Dar aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care numărul total al absențelor copiilor de la școală nu depășește 10% din totalul orelor de curs (se stimulează prezența la școală a copiilor – scade analfabetismul etc.):
  o 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună
  o 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei și 10.000 lei/lună
  o Alte cheltuieli deductibile:
  o Abonamentele medicale din sistemul privat (este încurajat sistemul privat de sănătate)
  o Taxele de școlarizare pentru copii (este încurajat sistemul privat de educație – grădinițe, școli, licee, universități).
  o Cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcție locuințe (încurajarea și mai ales fiscalizarea pieței construcțiilor).
  o Asigurările de bunuri sau de viață.
  o Cheltuielile cu hrana și cu îmbrăcămintea.
  o În general, în limita unor plafoane ce vor fi definite în lege, vor exista deduceri pentru toate tipurile de cheltuieli care vor fi efectuate pe teritoriul României.
  o De exemplu, o familie cu 2 copii va beneficia în cursul unui an de deduceri și reduceri în valoare de circa 60.000 lei.
  Cum se vor calcula deducerile?
  o Din veniturile unei gospodării se scad contribuțiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra într-un coș comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din această bază de impozitare vor fi scăzute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli.
  o Pe suma rămasă, dacă aceasta e mai mică de 2.000 lei/lună pentru un salariat (respectiv 24.000 lei/an) nu se aplică impozit.
  o Dacă e mai mai mare, se aplică un impozit de 10% pentru diferența care depășește plafonul de 2.000 lei/lună (respectiv 24.000 lei/an).
  o În veniturile unei gospodării, în afară de veniturile din salarii, pot intra în coșul comun și alte cheltuieli, precum: venituri din chirii, venituri din dobânzi, arende, diverse tranzacții de vânzare-cumpărare etc.
  o Nu intră în coșul comun următoarele tipuri de venituri, care sunt scutite total de impozit:
  o Veniturile din agricultura de subzistență care în legislația actuală sunt scutite de impozit (ex. terenurile agricole până la 2 ha etc.)
  o Salariile medicilor, IT-iștilor și cercetărilor
  o Veniturile din dividende sau cele obținute de pe piața de capital.
  o Pentru a beneficia de deduceri, gospodăria va trebui să prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitanțe, dovezi privind tranzacții bancare, facturi etc.).
  o IMPORTANT: membrii gospodăriei nu sunt obligați să păstreze toate bonurile sau facturile, dacă nu sunt interesați să își deducă diversele cheltuieli.
  Când se plătește IVG?
  o Impozitul pe venitul global calculat pe gospodărie se va plăti o singură dată pe an, pe baza declarației fiscale depusă în luna mai a anului următor.
  o Contribuabilii vor putea opta și pentru plata anticipată (de exemplu în fiecare lună, cum este în prezent).
  o Însă plata anuală a IVG permite ca din suma datorată să se scadă treptat deducerile pentru cheltuielile realizate de gospodărie în cursul anului.
  o În multe cazuri, suma deducerilor va fi mai mare decât valoarea impozitelor, caz în care gospodărie nu va mai plăti nicio sumă către stat. Mai mult, familiile cu copiii aflate în această situație vor primi în plus de la stat alocarea prevăzută în funcție de numărul de copii.
  Ce beneficii au cetățeni?
  o Vor obține o creștere a veniturilor și o reducere a taxelor.
  o Vor putea deduce aproape orice cheltuieli aferente persoanelor fizice, dacă acestea sunt realizate pe teritoriul României.
  o Nu se vor mai confrunta cu birocrația: vor putea solicita consultanților fiscali să le facă toate plățile către stat și să le depună documentele necesare către autoritățile fiscale.
  o Vor primi informații de la consultanții fiscali pentru a-și proteja și plasa mai bine economiile.
  Ce beneficii obține statul și economia?
  o Se va reduce semnificativ economia neagră și evaziunea, în special la TVA și la accize: oamenii vor fi interesați să solicite bonul fiscal pentru a obține deduceri de la stat.
  o Vor crește colectările la bugetul de stat. Se estimează un surplus de 2% din PIB, respectiv 16 miliarde lei.
  o Sectoare private importante vor fi stimulate (sectorul privat de sănătate, sectorul privat de educație, construcțiile, asigurările etc.)
  Care sunt termenele pentru introducerea noului model?
  o 1 ianuarie 2018 – Se aplică sistemul de deduceri și noile impozite descrise mai sus.
  o 1 decembrie 2018 – Sunt selectați și pregătiți consultanții fiscali și se va face arondarea gospodăriilor pentru fiecare dintre aceștia.
  o 1 mai 2019 – Se depune pentru prima oară declarația anuală de venit global pe gospodărie (luându-se în calcul noul mode de impozitare și deducerile care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018)
  Cine sunt consultanții fiscali și care e rolul lor?
  o Consultantul fiscal va fi o persoană de specialitate care va gestiona toate problemele fiscale ale unei gospodării.
  o Va fi un fel de „Medic fiscal de familie” (la fel cum medicul de familie se ocupă de problemele de sănătate, consultantul fiscal se va ocupa de problemele fiscale).
  o Principalele sale atribuții vor fi:
  o Completarea declarației anuale de venit pe gospodărie, în numele membrilor gospodăriei.
  o Depunerea declarației anual de venit global.
  o Efectuarea plăților tuturor obligațiilor fiscale ale membrilor familiei către administrațiile și instituțiile publice centrale sau locale. Vor înlocui definitiv ghișeele pentru persoanele fizice.
  o Va face recomandări privind gestionarea economiilor sau plasamentul acestora în diverse forme de investiții (conturi de economii bancare, plasamente pe bursă etc.)
  Câte gospodării gestionează?
  Un consultant fiscal va gestiona circa 200 de gospodării în urban și circa 250-300 în mediul rural.
  Cine îi va plăti pe consultanții fiscali?
  Plata lor va fi asigurată de către Guvern, după modelul medicilor de familie. Consultații vor avea trei surse de venit (care îi pot asigura o sumă totală de până la aproximativ 10.000 lei/lună):
  1) Un venit per capita, corespunzător numărului de persoane din gospodăriile pe care le gestionează;
  2) Un venit din comisioanele încasate pentru plățile făcute în numele gospodăriilor către instituțiile publice de stat. Acest comision va fi cuprins între 2% și 5% din valoarea plății și va cădea în sarcina instituției publice către care se face plata.
  3) Un venit din comisioanele plătite în numele gospodăriilor către diverși operatori privați (ex. furnizorii de utilități) care vor dori să își colecteze veniturile prin intermediul consultanților fiscali. Aceste comisioane vor fi în sarcina operatorului privat.
  Când se va face arondarea gospodăriilor la consultanții fiscali?
  Până cel târziu la data de 1 decembrie 2018.
  Cum se va face arondarea?
  La sediile și pe site-urile primăriei din localitate va fi afișată lista consultanților fiscali din localitate. Până la data de 1 decembrie 2018, fiecare familie va putea să își aleagă unul dintre consultanții fiscali arondat la localitatea de domiciliu. După această dată, arondarea se va face aleatoriu prin calculator.
  o O familie are libertatea de a opta între mai mulți consultanți fiscali, însă doar din lista din localității de domiciliu. Nu poate opta pentru consultanți din altă localitate.
  Cine va pregăti consultanții fiscali?
  Această sarcină va reveni Guvernului care va asigura selecția și pregătirea etapizată a consultanților fiscali. Aceștia trebuie să aibă studii de specialitate în domeniu. Cei mai mulți vor proveni din sectorul de stat și din rândul absolvenților care vor fi atestați pentru această profesie.
  Ce costuri suplimentare va suporta statul pentru plata consultanților fiscali?
  Nu vor exista costuri suplimentare, pentru că se va reduce personalul de la ghișeele instituțiilor publice.
  Cum va lucra consultantul fiscal?
  Va lucra după același model ca și medicul de familie. Va avea un cabinet propriu și un program zilnic fix, în cadrul căruia va acorda consultații pentru gospodăriile pe care le are în gestiune. În cadrul acestui program poate primi bonurile fiscale, poate face plăți, poate completa declarațiile fiscale etc.
  Ce obținem in viitor, după aplicare?
  o Vor fi aduși mai mulți români în clasa de mijloc (scad impozitele pentru cei cu salarii mai mici)
  o Se elimină ghișeele! Se elimină birocrația pentru cetățeni! (toate plățile fiscale și depunerile de declarații fiscale vor fi făcute de consultanții fiscali).
  o Vor fi stimulate serviciile din sectorul privat – un sprijin major pentru antreprenorii care vor oferi servicii de educație, sănătate, asigurări de viață sau de bunuri, construcții etc.
  o Vor fi fiscalizate mai multe servicii din sectorul privat. Gospodăriile vor fi interesate să lucreze cu cei care eliberează facturi sau bonuri fiscale. Vor crește veniturile la bugetul de stat.
  o Statul va obține venituri consistente din eliminarea economiei negre. Cu acești bani vor putea fi susținute în continuare creșterile de salarii, reducerile de taxe și crearea de locuri de muncă.

  • Arata bine. Nu știu dacă s-a făcut, totuși, o simulare să vedem ce mai rămâne din impozitul pe venit către bugete/ Mai ales că o parte a acestor impozite merge la administrațiile locale.

 10. Pacala spune:

  Impozitarea propusa este similar celei germane nu celei americane.

 11. Adam Mareș spune:

  Doamne, ce voce! Mi se zbârlește părul! Impresionantă și imaginea.
  https://www.facebook.com/ArmenianFighters/videos/653641978130851/?hc_ref=NEWSFEED

  • Nu am avut la nivel de coaliție nicio discuție pe tema impozitului pe gospodării. De aceea ezit să intru în dezbaterea asta. Am și eu o seamă de neclarități, pornind chiar de la cea rivind stabilirea clara a gospodăriilor. Ar trebui un fel de recensământ, ori la noi recensamintele au fost imperfecte pana acum.

 12. Mihail spune:

  @elenik,

  care-i problema ta ? In Scotia vorbesc, evident scotiana. Am avut profesor in particuler, inca din clasa a doua.
  Da’ di ci te interesezi, vrei sa-mi faci o vizita ?
  ….cat despre Paste, aici nici macar un biet Panetone nu gasesc. Cat despre oua vopsite, pasca, caş…sunt doar amintiri.
  Nimic-nimic.
  Scotienii se limiteaza doar la niste ornamente colorate in galben si verde, iepurasi de carton, sau nu etc.
  Cam atat.

  • elenick spune:

   Pai sa-ti spun: sunt in grafic cu pregatirile, am facut oua rosii, pasca (cu blat de pandispan, e mai rapid), azi am terminat drobul – a iesit de milioane! (nu m-am putut abtine, am incercat o felie). Maine fac si o ciorbita de miel (cu bors, dreasa cu ou si smantana) si pun friptura la marinat pt masa de duminica. Doar cozonacul l-am cumparat de la un laborator de cofetarie (care ii face exact ca ai mamei mele) si cred ca am sa scap si un Tiramisu – pt tinerii pe care ii am la masa. Fata de alte dati am putini musafiri. A, si impart (la vecini) am multi morti…
   Sarbatori luminate si pt tine, amaratule!

   Sarbatori fericite pt toti!

  • emi spune:

   Panetone e pentru Craciun, la Paste se mananca Colomba… :)

 13. Mihail spune:

  @Filipache,

  Da’ tu mergi cu mopedul pe camp, ari cu el ?
  Aici, toate persoanele in varsta, care doresc, au un “moped” electric. Cu aceasta ei intra in magazine, oriunde. Am vazut si cat costa, nu sunt scumpe.
  Tu, daca ai fi aici, ai primul unul automat.
  Am vazut niste babute, care fugareau “mopedul” iar dupa el fugea moartea gâfâind de nu mai poate.

  • Filip G spune:

   Eu consider ca un Moped sub 50cm3 e o bicicleta cu motor.
   Ori si asa ulitele satului sunt pustii,nu voi intelege de ce un tractor se poate conduce fara permis si un Moped trebuie condus cu permis.Se respecta aceleasi reguli de circulatie ca in cazul carutelor ori bicicletei.
   Eu circul putin cu Mopedul prin zone locuite,merg pe drumuri forestiere mai mult.
   Culmea e ca am vrut sa intru in legalitate dar nu exista scoli care sa aibe cursuri si Moped Scoala,tinerii vor motociclete puternice.

 14. Mihail spune:

  @elenik,

  Dupa mine vine masina la ora 6.00, sau 6.20, ori 6.25. Ma trezesc la ora 5, dar de cele mai multe ori, pe la ora 4.
  Prma miscare, deschid tableta, in oedine:DcNews, PSnews, ActiveNews, Stiripesurse, Vosganian, Facebook.
  Diferenta dintre noi este de 2 ore. In plus, am cateva alerte.
  Deci, care dintre noi a aflat primul ?
  Stai ca am uitat ca voi, din servicii, aflati primii…

 15. Mihail spune:

  Multe chestii am vazut prin insula. Iar si mai multe am vazut in Scotia. Este cu adevarat, o tara deosebita.
  Insa, astazi ceea ce am vazut pe un varf de deal, in gradina unei case, depaseste orice imaginatie.
  O Lama vie.
  …am fost atat de surprins, incat m-am intors cu masina si i-am facut cateva fotografii, pe care, apoi, le-am postat de Facebook.