Un cod penal care l-ar umili și pe Tepeș Vodă

Autorii actualului Cod penal pot fi mândri. Infractorii sunt strașnic pedepsiți datorită sistemului cumulului de pedepse. Un tânăr vâlcean, pe nume Petre Sorin Trașcă, a comis o fraudă informatică pentru care a luat un an de închisoare. Dar pentru că frauda sa a folosit, prin complicitate, la vătămarea conturilor a 147 de persoane, tânărul a mai încasat 147 x 6 luni, total 72 de ani de închisoare! Cum din celelalte pedepse, altele decât cea principală, se excută doar o treime, în total tânărul a mai primit 24 de ani de închisoare! Pentru crimă cu premeditare se dă mai puțin…


Când pedeapsa principală e de un an de închisoare și în total condamnarea e de 25 de ani, înseamnă că ceva rătăcește prin noaptea minții și trebuie adus la lumină. Că tot suntem în Săptămâna luminată.

https://www.luju.ro/magistrati/instante/dementa-codului-penal-un-tanar-a-fost-condamnat-la-25-ani-inchisoare-pentru-frauda-informatica-din-cauza-formulei-de-calcul-a-pedepselor-s-a-ajuns-ca-la-pedeapsa-principala-de-1-an-sa-se-adauge-spor-de-24-de-ani-dispune-ca-inculpatul-sa-execute-pedeapsa-c

94 Responses to “Un cod penal care l-ar umili și pe Tepeș Vodă”

  1. Mihail spune:

    Decat sa le ciordeasca conturile, se pare ca era mai indicat ca sa le ia gatul la toti.

  2. Dorin spune:

    Super!

    Sa se invete minte raufacatorii din Romania, in loc sa faca niste simple gainarii, mai bine sa se ocupe de un jaf armat, un asasinat, ceva serios…

    Bravos specialisti in domeniul juridic, tineti-o tot asa, ca sunteti valorosi!

    Ca veni vorba despre genul asta de specialisti ai codurilor, cu scuze daca am mai povestit asta, va re-amintesc o floricica pe care au facut-o aceiasi mari specialisti cu referire la codul civil.

    Codul civil romanesc vechi, de inspiratie franceza, a fost adoptat inca inainte de proclamarea Regatului Romaniei, pe vremea cand Carol I-ul era inca Domnitor al Principatelor Romane. Deci vreme de mai bine de o suta de ani si-a indeplinit sarcina cu brio in slujba poporului roman, pana cand au venit niste destepti sa-l “imbunatateasca”. Ca sa va dati seama ce ar fi insemnat lipsa prevederilor din codul civil despre care va voi vorbi, este suficient sa va aduceti aminte cum se intampla lucrurile in Turcia, care nu are asa ceva: Exista case facute la mai putin de 60 de centimetri de limita laterala a casei, iar acolo fiind facuta o alta constructie, distanta totala dintre ferestrele celor doua case este uneori de doar un metru. Suficient pentru ca vecinii sa-si poata da mana sau eventual sa participe in calitate de spectatori la actiunea ce se petrece in dormitorul vecin, daca vreo draperie a fost uitata deschisa in mod imprudent. De ce?

    Sectiunea cea mai importanta din codul civil pentru constructori este cea referitoare la felul cum poate fi conformata o casa prin raport cu limitele de teren ale proprietarului. Astfel, casa poate sa priveasca direct spre strada (domeniu public) dar nu poate privi direct catre proprietatea vecinului, peste gard, decat daca intre gardul respectiv si fereastra sunt 19 decimetri (conform exprimarii vechiului cod civil) sau, daca fereastra priveste paralel cu gardul, atunci trebuie sa fie situata la minimum 6 decimetri de respectiva limita. Chestia asta a functionat perfect vreme de mai bine de o suta cincizeci de ani.

    Artistii noului cod civil insa au considerat aici ca trebuie sa vina cu o imbunatatire, astfel incat in loc de 19 decimetri au pus doi metri, iar in loc de 6 decimetri au pus un metru.

    Rezultatul? TOATE cladirile facute pe teritoriul Romaniei cu incepere din 1865 si care mai sunt in picioare si azi, au devenit dintr-un foc NECONFORME…. pentru diferenta de zece centimetri intr-un caz si de patruzeci de centimetri intr-un altul!

    Veti zice, ce mare filosofie, se darama zidul si se muta cu zece centimetri mai incolo, sau se zidesc patruzeci de centimetri din fereastra. Ce se intampla insa in cazul in care zidul respectiv este al unei case ce se inalta pe cinci sau sase etaje? Ce se intampla in cazul in care fereastra respectiva are, cu totul, patruzeci de centimetri? Ce se intampla in cazul in care, intamplator, casa respectiva este monument istoric, astfel incat demolarea unui perete este interzisa, chiar daca tehnic aceasta operatiune costisitoare ar fi posibila?

    Ca de obicei, drumul spre iad este pavat cu bune intentii. In cazul de fata, pentru a repara o asemenea tampenie, ar trebui o precizare la codul civil care sa spuna ca prevederile respective (un metru si doi metri) sunt valabile DOAR pentru casele noi, edificate din momentul intrarii in vigoare a noului cod civil, iar pentru casele existente ele continua sa fie valabila. Sau, si mai bine, sa se lase vechile precizari (1,90 respectiv 0,60 metri) asa cum erau. Ca de obicei, if it’s not broken, don’t fix it!

    • Păi e vabali și pentru clădirile deja construite asta cu… decimetrii?

      • Dorin spune:

        Atunci când se modificã o construcţie existentã da, trebuie o nouã autorizaţie de construcţie care sã respecte legislaţia actualã, inclusiv codul civil. Lucru imposibil la casele vechi din motive de… zece centimetri!

  3. Adam Mareș spune:

    TB: “A luat o dată o mită, acuma nu îi distrugem toată viața. Așa a fost în tranziție.”
    :P :P :P

    • Adevărul e că nu poți să împuști pe cineva dadă ia mită.

      • Adam Mareș spune:

        Dar cine vorbește de împușcare?! Însă exonerarea nu e o soluție.
        Ce nu știe sau omite TB e că tranziția asta cu mita datează de pe vremea fanarioților la noi. :P Și chiar de mai devreme, dar de la fanarioți a devenit tradiție. :P

        • Shadow spune:

          tu confunzi Adame backsisul cu mita

          • Shadow spune:

            @ancutza
            votez deci exist da si brel imi place din cale afara. Si eu gatesc foarte bine :-). macron nu va pupa votul meu il cunosc ca pe un “cal breaz”. Deci nu ai nici la france entiere cu miniscula nici cu majuscula cand pe mine nu ma “ai”. C’est la vie o sa rezisti mai putin sau o sa ai o stare de alerta “mai mica”.

            Eu nu ador “sekuristi” cu k de la kilogram ca asa se poarta la Romanica(cu toptanul numai SUA ne depaseste la numar dar numai cu putin si deh au o populatie “nitel” mai mare) iar “chilotzeanu” zau de stiu cine este.

          • anca spune:

            Atunci faceti-va prieten cu el, cu sotia, cu doamna Emi, si aflati ce-au patit pe la sfarsitul lui februarie cu mine iar? Au avut turbulente in chiloti?

        • Adam Mareș spune:

          Nu confund nimic. E o problematică vastă a corupției.
          https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/ocaratoarea-mita-in-istoria-romanilor

          • Filip G spune:

            Daca privesti lucrurile in ansamblu nu poti sa nu observi ca hatisul legislativ e astfel creeat incat nu prea poti sa te descurci daca nu ungi rotitele ce pun in miscare rezolvarea problemei.
            Complici la tot ce ni s-a intamplat e si legislativul.
            Foarte indicnati sunt politicienii cand li se aplica legile votate de ei,in rest ramane Caragiale e mai actual acum ca niciodata…..
            https://www.youtube.com/watch?v=9pQz2m8ODW8

          • Shadow spune:

            @Adame
            m-ai dat pe spate cu contele francez care era ofiter “tarist” :-). Nu de alta dar coruptia tarista pe care orice ofiter tarist “de cariera” o observa fara pb nu-i punea probleme de intelegere contelui (deh daca coruptia aia il platea si pe el era “de inteles”).

            Vezi de cauta mai degraba ce zicea un alt francez de romani tot ofiter si care chiar a facut un imens bine Romaniei. Romanii ii spuneau “generalul burtalau” si il respectau ca pe un tata. Afli tu cu un pic de efort numele lui francez care nu este la mare departare de “porecla” primita.

            PS. verzi ca porecla era legata si de apetitul acestuia dar si de numele lui francez. Avea si un mic defect, adora mancarea romaneasca.

          • Adam Mareș spune:

            D. Drăghicescu, de pildă, nu era nici conte francez, nici ofițer rus. :-)
            Dar sunt numeroși alți români (cronicari, istorici, scriitori) care au cercetat moravurile și mentalitățile perpetuate din epoca fanariotă și întărite și în perioada comunistă.

          • Shadow spune:

            Tu nu vezi ca forma de organizare a respectivelor “autoritati” era cea rusa la care romanii adaugasera si “nitica” (carca) influenta otomana?
            Reciteste N Filimon Ciocoii vechi si noi si ai toata imaginea

          • Adam Mareș spune:

            Am citit romanul. Știu despre ce e vorba.

  4. Mihail spune:

    S-a spart conducta cu ţacaniţi.
    Rog armeanul sa ia legatura cu un pusti aitist(IT).

  5. Filip G spune:

    De cateva zile stau si ma tot gandesc guvernul PSD-ALDE e unul serios ori arunca in piata proiecte fanteziste.
    Daca intr-o ”gospodarie ”traiesc 3 generatii din care 2 generatii sunt salariati si o generatie sunt pensionari.Cine plateste impozitul pe gospodarie?
    Sunt suficienti copii care traiesc pe pensia parintilor,dar si copii care lucreaza dar nu dau bani in casa.
    Am inteles ca ”seful” gospodariei o sa fie responsabil cu plata,daca impozitul nu se mai plateste la sursa.
    De aici urmeaza o multime de conflicte casnice…… :D

    • emi spune:

      Inainte de a comenta este bine sa te informezi…
      Gospodaria nu se refera la o curte in care traiesc mai multe generatii ci la o familie care poate avea in intretinere si rude care nu se pot descurca singure.
      Familia cu trei generatii despre care vorbesti tu nu va fi dispusa sa se declare o singura gospodarie pentru ca ar trebui sa plateasca astfel un impozit mult mai mare.
      Informati-va!

      • Filip G spune:

        Asa am inteles si eu,o sa caut o locuinta pentru fiul meu care s-a angajat zilele acestea cu salarul minim pe economie.Astfel ca pensia mea sa ramana neimpozabila asa cum a promis guvernul PSD+ALDE.
        Veniturile din apicultura de subzistenta e neimpozabil,deci nu se pune. :D
        http://www.stiripesurse.ro/adio-cota-unica-dragnea-explica-noul-impozit-pe-gospodarie_1192057.html
        ””Veniturile neimpozabile sunt cele din agricultura de subzistenţă care şi acum sunt scutite de impozite, acestea rămân aşa””

      • Mihail spune:

        Hi-hi-hi….uite, ca nu m-am gandit

      • Mihail spune:

        Filipache, ti-a tras “italianca” una peste bot. Asa-ti trebuie daca faci pe desteptul.

        • Filip G spune:

          Eu prefer sa raman un tip pragmatic.Cat despre ”mandria de a plati impozite” las pe altii sa se afirme.
          Eu stiu ce am patit zilele acestea cu CARDUL de sanatate a sotiei,ba e asigurata ,ba nu e asigurata.Am fost sa depun documente justificate si culmea in acel moment figura ca asigurata.
          Asa ca prefer sa raman sub pragul de 75 de stupi in postura de subzistenta decat sa depasesc numarul si sa fiu plimbat pe la usile institutiilor……. :D

          • Mihail spune:

            La cinzeci de ani, ar trebui ca sa nu mai minti. Ca principiu.
            Nu poti ramane la 75 de familii, pentru ca ele roiesc. Tu, probabil ori vinzi surplusul de familii, familiile tinere pe patru rame, ori, atunci când numeri lazile, împrejurul cifrei de 75 incepi sa te incurci.
            Okay, vrei ca Statul sa dea cat poate, sa ai autostrazi, lumina pe strada si gunoiul sa fie ridicat la timp, dar tu nu platesti.
            Emi traieste intr-o tara adevarata, unde impozitele se platesc. Ea intelege perfect aceast principiu.
            Tu, ca un roman sadea, iresponsabil, razi de cei care isi respecta statutul.

          • Filip G spune:

            @Mihail,vreau sa stiu si eu cati din angajati pun banii de impozitul pe venit deoparte astfel ca in Mai 2019 sa poata plati impozitul.
            Pentru mine nu e o problema las si acum pe card banii aferenti unui credit care e luat de banca din cont.
            Vom avea in 2019 urmatoarea situatie:
            O multime de salariati vor avea popriri pe conturi,deci veniturile acestora se vor diminua…………
            Pe de alta parte cei care vor fi constinciosi vor pune bani deoparte pentru impozit fara ai mai pune in circuitul economic.O sa fie un fel de a pune bani la saltea pentru zile negre.
            Deci urmeaza o bulversare a cetateanului,strategia PSD-ALDE.Cel mai bine o sa fie de cei care nu au venituri……….. :D

  6. emi spune:

    Societatea capitalista pune mare accent pe ego si pe forta, de aceea incet-incet cetatenii incep sa doreasca o societate mai umanista, mai sensibila la bucuria unitatii/solidaritatii/puterii de a darui.
    Justitia se adreseaza energiilor de joasa frecventa si de aceea ramane mereu in urma, evolueaza ultima…

  7. epolitikon spune:

    Banuiesc ca dl.Vosganian este coleg de banca cu Basescu. Sunt foarte apropiati in simtiri.

  8. elenick spune:

    VV,

    Cu referire la statisticile de la postul trecut : daca sunt “fundamentate ” ca si cele de la cresterea de la fondurile europene de 900% propovaduita de pescarul Dragnea , mai bine lasati-o balta! Gogosi pesediste nu prea gusta toata lumea…

    http://www.ziare.com/fonduri/fonduri-europene/dragnea-spune-povesti-pescaresti-nu-e-crestere-de-899-la-suta-la-fondurile-europene-e-scadere-1462591

  9. elenick spune:

    VV este la Congresul ALDE, nu prea scrie presa despre asta. Vad ca azi se voteaza Presdintele- Tariceanu este singurul candidat- si Vicepresedintii. Oare candideaza si VV?

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21725897-incepe-congresul-alde-tariceanu-singurul-candidat-functia-presedinte-vor-alesi-17-vicepresedinti.htm?nomobile=

    • elenick spune:

      Prin rezoluția “Noua generație de întreprinzători români trebuie să se simtă la ea acasă în România”, Congresul ALDE mandatează conducerea nou aleasă să promoveze, în perioada următoare, un set de priorități economice pentru susținerea întreprinzătorilor români. Printre acestea se numără alocarea, până în 2020, a 6% din PIB (în medie) pentru investiții, elaborarea de urgență a Planurilor de Urbanism General ale localităților țării, inventarierea activelor statului care pot fi reintroduse în circuitul economic, măsuri de organizare eficientă a piețelor agricole, aplicarea Strategiei naționale de irigații, introducerea, în domeniul bugetar, a costurilor de referință, încurajarea cercetării aplicative, un program național pentru societatea digitală, renunțarea la venitul minim garantat.

      Această ultimă rezoluție economică a fost prezentată delegaților la Congresul ALDE de deputatul Varujan Vosganian.

      AGERPRES/(A, AS — autor: Livia Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

      • E vorba de cateva masuri urgente și de faptul că nu trebuie să avem o guvernare asimetrică, in care stânga să nu știe ce face dreapta (mai degrabă invers :( )

        • elenick spune:

          In fine, VV, ati pus punctul pe i. NU trebuie lasat PSD-ul sa faca toate nenorocirile in economie, pe principiul “am castigat alegerile, avem majoritate, acum stati si inghititi…” Efectele masurilor PSd-iste sunt valabile pentru toata populatia iar gravitatea unor masuri gen impozitul global per gospodarie aplicate fortat FARA a avea infrastructura si mai ales capitalul uman, proceduri de lucru, legislatie, etc, respectiv “suprastructura” necesara, vor fi incomensurabile ca gravitate … si asta pe termen lung!

          Ne batem joc de tara asta daca lasam masuri majore pentru devenirea ei la mana unor PIGMEI politici gen Dragnea, Olguta, Grindeanu, etc…
          Daca ALDE e la guvernare are si responsabilitatea ponderarii ideilor populiste si distructive ale lui Dragnea&PSD, propaganda nesimtita a acestora NU tine loc de seriozitate si profesionalism… :(

  10. Mihail spune:

    Filipache, te in jurul cozii tale, iar intre timp, te uiti peste gard, la capra vecinului, sa vezi daca behave, sau nu.
    Ar trebui sa intelegi, ca tu trebuie sa platesti impozitul aferent indiferent de ce fac ceilalti. Nu sa stai in expectativa si sa vezi ce fac altii.
    Asa se construieste un Stat serios, temeinic.
    Voi, Averi pretentio, vreti spitale moderne si autosteazi, dar toate moca.
    Tu, voi, nu intelegeti ca impozitele trebuiesc platite indiferent ce partid este la conducerea tarii.
    Dar, tu cauti tot felul de pretexte, ca sa te fofilezi.

    • elenick spune:

      A trecut Pastele si perioada de melancolie si ai redevenit acelasi ipocrit, arogant si cu texte ”pedagogice” & moralizatoare, de doi bani! Ce-ar fi sa te uiti intai in gradina proprie, in ultimii ani- 10 sa zicem – si sa iti analizezi propriile comportamente/fapte, inainte sa dai sfaturi la altii!…

      Shame on you! :(

      • Mihail spune:

        @elenik,

        la noi “perioada de melancolie” este tot timpul anului. In Biserica Catolica, noi nu suntem buni doar inainte de Paste si dupa, nu tinem post o luna de zile, sperând ca ni se sterge totul cu repeziciune. Noi nu pupam icoanele, nu ne taraim in genunchi si nu participam la slujbe nesfarsite.
        …Daca fiecare cetatean nu-si plateste impozitele, atunci nu trebuie sa cerem scoli, gradinite, spitale si autostrazi. Drumuri si trotuare.
        Nimic din toate acestea.
        Filip procedezeaza tipic romaneste, iar tu ai acelasi fel de a gandi.
        Sunteti niste inamici ai Statului.

  11. Mihail spune:

    Merg cu trenul. Virgin.
    O fredoneaza cu 140-150 km/h, dar merge in mod curent cu 200-216 km/h. In vagon nu se simte mare lucru, doar ca merge. In rest aer conditioner, foarte curat, comod. Toaleta are usha automata, iar inauntru este farmacie. Bagajele mari, le lashi pe o poliţa speciala la capatul vagonului. In rest, ai internet gratuit, priza pentru telefon si totul este in rosu si alb.
    Agentie, trenul este o rama, nu cel clasic de la noi. Defapt in toata insula, inclusiv in Scotia, trenurile sunt de tip rama.

  12. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    cititi aceste citeva rinduri si veti avea un soc! Zilele astea se discuta mult despre alegerile din decembrie 2009, despre intilnirea de taina, iata ce ziceam eu in momentele cind baietii astia se intilneau la Oprea acasa la Decembrie 6, 2009 la 9:25 pm

    https://adriannastase.ro/2009/12/06/un-vot-rational-pentru-intoarcerea-la-normalitate/comment-page-1/#comment-103505

  13. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    mie mi-ar placea sa vad acest cod penal ca se aplica la fel celor care au jefuit tara asta, anii de puscarie inmultiti cu numarul persoanelor pagubite, in speta toata populatia! Milioane de ani de puscarie le-as da! Ca-n sua, 17 condamnari pe viata plus (bonus) inca 1250 de ani! ::D

    Apropo de sua, ca tot importam de la ei sistemul fiscal, eu zic sa importam si sistemul juridic! Cel mai mult mi-ar place sa vad cum procurorii astia nesimtiti iau audierile in spatiu securizat si monitorizat cu camere video si microfoane si in care se inregistreaza tot, si in care nicio proba care nu e luata in astfel de conditii NU E VALABILA IN INSTANTA!

    As vrea sa vad asta, pentru ca azi daca esti audiat la DNA si procurorii te abuzeaza n-ai efectiv nicio sansa sa dovedesti cuiva asta! E cuvintul tau impotriva cuvintului procurorului, ori se stie si exista si hotariri judecatoresti pe care le-am vazut cu ochii mei care zic ca in caz de conflict intre versiunile exprimate se da cistig de cauza oficialilor statului, politisti, procurori, inspectori anaf, samd pe hotarire scriind ca se prezuma ca procurorul, politistul, samd au dreptate!

  14. Adam Mareș spune:

    Până și maică-mea a ajuns să regrete că a votat PSD-ALDE, de când cu proiectul noilor impozite! :P :P :P

  15. Mihail spune:

    @Adame,

    dar mama ta are mâţa ?
    Aia nu regreta ?

  16. Adam Mareș spune:

    https://youtu.be/9u7AhsMv1mo
    FRUMOS ȘI TRIST!

  17. Mihail spune:

    @Filip,

    Tu te mandresti ca nu platesti impozit. Pe de alta parte, emi ti-a raspuns viguros.
    In rest ai o caruţa de pretentii de la Stat. Pe care defapt il furi.
    Sa zicem ca ai, DOAR, 74 de familii. Despre care tu afirmi cu mandrie ca nu platesti nimic. O familie da 10 kg de miere la salcam si 20-30 la tei. Sa pun si poliflora ?
    Asadar 10+30= 40 kg miere.
    40kg x 74 stupi = 2960 kg miere.
    Tu vrei sa sustii ca 3 tone de miere le consumi pentru familia ta ? Cate zeci de familii de albine, dupa roire vinzi, cu cat vinzi o familie ?
    Nu am adaugat la calculul meu, polenul si propolisul. Stiu, o sa sari ca nu ai colectoare de polen si ca nici nu razi lazile si ramele de propolis. Cine te crede ?

    Este jenant ca te lauzi, te mandresti, ca furi statul. In schimb, te duci la vot si iti exprimi opiniile.
    Tu crezi ca copilului tau ii va fi bine, daca tac’su nu-si plateste impozitele ?

    • Filip G spune:

      Salcamul e pe pluta anul asta,a inghetat si a brumat.Eu nu am luat 1 leu subventie de la stat.In rest eu respect legea,de la 75 de stupi in sus se plateste impozit pe norma de venit.
      ”Curva ” asta de stat nu m-a intrebat niciodata daca mi-e greu cu copii la scoala,facultate,masterat.Am strans din dinti si am muncit pentru fiecare banut.
      Daca ar avea un pic de minte ar primi mult mai mult de la mine fara a ma constrange si a ma obliga sa stau la coada la diferite usi.
      Daca ma dezvolt ,cumpar si platesc TVA mult mai mult decat impozitul pe venit.Asa ca ramane cum am stabilit…….

  18. Mihail spune:

    Bine-bine, una este influienta factorilor meteorologici asupra agronomiei si alta refuzul de a plati impozitul.
    Iar de aici, pana a eticheta statul ca fiind “curva”, a fost doar un pas.
    Statul trebuia sa-I dea, sa-l ajute. De ce trebuia ?

  19. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    referitor la modul cum se vrea schimbarea sistemului de impozitare ia uitati-va la ce ziceam eu cu aproape 3 ani in urma (dar si inainte de data respectiva chiar cu ani in urma):

    http://vosganian.ro/?p=5495&cpage=1#comment-268522

    L-am ascultat pe Dragnea la a3 azi, si mi-am dat seama ce vrea psd-ul. Cred ca daca va fi implementat corect si daca nu se va crea o birocratie excesiva impozitul pe “gospodarie” poate avea ca efect scoaterea la suprafata a unei bune parti din economia subterana.

    Am spus doar in repetate rinduri ca din pacate azi ceea ce mai exista din capitalul romanesc sunt in mare parte afaceri bazate pe evaziune fiscala, am convingerea absoluta ca dupa 2010 n-a mai rezistat aproape niciun afacerist cinstit si platitor corect de impozite in tara asta. Aaducerea la suprafata a economiei subterane cred ca va egala putin sansele concurentiale pe piata. Sper sa fie asa.

    • cris spune:

      Ma bucur ca incepi sa fii de acord :) Adevarul este ca in ciuda oricaror prostii spuse acum – l-am auzit si pe Orban, absolut penibil, neasteptat de prafuit, de mucegait, de retrograd ca retorica – acesta este un sistem fiscal modern. Problemele pe care le vad sunt nevoia de a implementa un system fiscal electronic serios si aceasta nu se face peste noapte si educarea contabililor care iar nu se face peste noapte. As fi dat un orizont de implementare de doi ani nu de un an si prima faza sa fie de pregatire a ANAF-ului si contabililor.
      Si da, asa se face educatia anti frauda in masa, am mai vorbit despre asta – omul are tot interesul sa ceara si sa pastreze un bon fiscal. ( ba chiar am propus ca si la spaga sa se ceara bon fiscal – la doctori de pilda, finndcca e cheltuiala din buzunar cu sanatatea, se deduce :) )

      Si am mai spus ceva, impozitele devin o pirghie pentru favorizarea unor politici – aici as spune ca in Romania se prevede sa se dea o multime de deductibile de la inceput, mult mai multe decit la mine, probabil pentru a face schmbarea fiscala mai palatabila. Nu sunt absurda dar acestea ar trebui sa fie poate mai dramuite, ca sa adreseze domenii pe care le vrei in mod special stimulate – cum e educatia, cu deduceri majore pentru copii dar si pentru adultii care aleg sa mearga din nou la scoala sa se respecializeze, de pilda. E o constrigere si ca sa reasezi niste sisteme asa cum trebuie, de pilda cel medical – daca faci deductibile materialele medicale pe care omul acum si le cumpara singur ducindu-se la spital, statului nu-I va mai conveni sa plateasca aceste deductibile ci sa sustina financiar mai serios si bine controlat sistemul de sanatate. Faci deductibile cheltuielile de deplasare ale copiilor la scoli – si asta priveste mai ales satul/comuna, va deveni mai avantajos sa construiesti scoli sau sa organizezi mai bine transportul copiilor. Desigur toate lucruri care cer timp, fiindca inseamna si o schimbare de mentalitate, dar da, ar insemna un pas inainte major si o asezare in rindul lumii.

      Oricine a lucrat si a platit impozite in strainatate nu se teme de asemenea system, dimpotriva, ci se teme doar ca nu ar fi sufficient pregatit ca implementare – chiar ma intreb, dumnealor in Romania care fac acest system ar trebui sa aiba ei insisi consilieri fiscali care vin sau au lucrat in Germania ori State. Ce mi se pare caraghios in acest context e insa campania de aiureli a unor indivizi care se pretind si specialisti, un soi de drobul de sare, paranoid si prostesc, in loc sa faca bine sa aiba propuneri sau analize serioase legate de acest system. (un Radu Soviani vine si spune ca acest system ar insemna spalare de bani…. poftim? adica in Germania sau State care au un system de acest tip asta se favorizeaza, spalarea de bani???? Au.)

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        @ Cris

        Problema e un pic mai complexa decit a fi sau a nu fi de acord. In primul rind ca nici n-as avea cum sa nu fiu de acord cu ceva solicitat de muuulti ani de zile chiar de catre mine, deci nici nu se pune problema sa nu fiu de acord. Chestiunea necesita vazuta intr-un ansamblu mult mai larg de atit. Ca viziune economico-sociala sunt ferm convins ca orice duce la scoaterea la lumina a economiei e un lucru benefic, chiar daca s-ar putea sa mai moara inca 10% din capitalul romanesc (din cei 15% care exista), deoarece acesti 10% care eu estimez ca o sa moara efectiv daca va fi bine implementat sistemul vor fi inlocuiti de alti 10% sau poate mai mult capital romanesc curat. Adica baietii care au furat atita si inca rezista pe piata prin metode ce tin strict de evaziune fiscala vor disparea, dar datorita naturii afacerilor detinute de acestia, locul lor pe piata va fi luat de business-uri tot autohtone, si deci asta va insemna o insanatosire a mediului economic.

        Eu voi fi totusi foarte greu de convins sa mai incerc degraba vreun business care sa aiba sediul in Romania, cine se arde cu ciorba sufla si-n iaurt. Vor trebui sa treaca niste ani de stabilitate pentru asta, iar guvernarea si mediul politic sa-mi dea incredere ca nu mai apare vreun boc… Ceea ce e iarasi greu.

        Deci, daca vreo guvernare vrea sa faca ceva pentru insanatosirea mediului economic sa fie primit, numai ca eu pina nu vad ceva concret realizat, si stabilizat… n-am cum sa am incredere. In afara de asta, ceea ce vor sa faca guvernantii din cite vad seamana foarte mult cu guvernarea Nastase din multe puncte de vedere. Nu zic ca ar fi rau neaparat, s-au facut si lucruri bune in guvernarea Nastase, unul dintre ele fiind Codul Fiscal din 2003 care a adus lumina in haosul de pina atunci, haos care provenea in mare parte din guvernarea CDR unde basescu a facut jocurile, si care a culminat cu criza din 1999 cind s-au pus toti in genunchi in fata lui Isarescu sa salveze tara de la incetare de plati. Dar, in guvernarea Nastase ceea ce azi e binomul… atunci era Anaf-ul! Bresele existente in legislatia de atunci le dadea “puterea” sa traga de prevederile legale ca de elastic, evindet doar in favoarea lor! Si din cite vad din ceea ce face guvernarea azi tot sistemul e cel care iese cel mai bine din ecuatie, se tot inventeaza consultanti fiscali, parafiscali, care adaugati la toata tagma functionareasca sunt ca o plaga pe mediul de afaceri care e si asa aproape mort si ingropat pe jumate. Toate costurile astea le vor plati cei care mai respira! Sa nu crezi ca asemenea modificari nu vin pe gratis! Eu deja miros cum va fi aerul dupa modificarile astea.

        Si, ca sa nu se inteleaga gresit, eu da, sunt de acord cu tot ce duce la echilibrarea sanselor in mediul de afaceri, respectiv eliminarea economiei subterane, dar nu neaparat sunt de acord cu metodele si procedurile prin care s-ar putea realiza acest lucru. Sa nu uiti ca noi suntem totusi in Romania, si nu in Germania, Franta, UK sau SUA… Treaba asta s-ar face cu oamenii de aici, nu cu cei din acele tari. Iar oamenii de aici, mai ales cei care o duc bine in fiecare guvernare, respectiv sistemul, nu sunt tocmai usi de biserica atunci cind e miros de verzisori. Daca nu se vor prevedea aceste lucruri din start… tot demersul s-ar putea transforma intr-o revolta generalizata, deoarece aici omul de rind are pielea lipita de oase. Dragnea discuta la tv tot de cifre de-alea de ma minunez si eu de unde le scoate atunci cind vorbeste despre noul sistem de impozitare. Venituri medii de 2-3000 de lei de caciula… Si zic: wow! E ca-n bancul ala, tu ai bani de te enerveaza, eu sarac lipit… dar noi in medie o ducem bine! :D Poate s-ar uita un pic mai atent pe statisticile alea, si la cifrele mai defavorizante, pentru ca in tara asta peste 45% sunt considerati persoane care traiesc sub limita nivelului de subzistenta!

        Deci, din toata ecuatia asta asa cum e prezentata acum, un singur lucru este cert: celor din sistem deja le aplauda urechile gindindu-se citi oameni li se trimit in gheare!

        Si sa nu uit: in mediul de afaceri mai ales cel cu capital romanesc, dar si in cel cu capital strain, salariile astea pe care le incaseaza bugetarii sunt vise! Ori eu de exemplu ma indioesc ca in Sua, Germania sau Franta (tarile astea cu care ne mai comparam noi) se bat oamenii pentru posturile de bugetari!

        Eu cred, parerea mea, ca acceptabilitatea populatiei pentru modificarile care se prevad ar fi trebuit mai intii cistigata, si nu oricum, ci printr-o curatire majora a sistemului! Peste etapele astea s-a cam sarit, ceea ce vad eu este mai degraba un blat cu sistemul!

        • Filip G spune:

          Aici trebuie spus a romanul daca e purtat la diferite cozi renunta.
          Spre exemplu PNA (Programul National Apicol) in care se spune ca costul medicamentelor pentru stupi se returneaza integral-TVA.
          Din 40 ooo de apicultori nici 5000 nu il acceseaza iar care il acceseaza umfla facturile,altfel costurile de depunerea dosarului sunt mai mari decat suma returnata.

        • cris spune:

          Filip, nu ar trebui romanul purtat pe la cozi, formularul de plata a impozitelor ar trebui sa fie on line, depunerea declaratiei ar trebui sa fie on line. In rest daca nu te descurci on line munca ar trebui sa fie a contabilului si singurul drum pe care il faci tu cetateanul sa fie la contabil. Tu ai copiii in Germania – intreaba-i cum isi fac taxele si daca au Steuerberater ( daca nu au le recomand sa-si ia fiindca le-ar salva o multime de bani ).

          Sistemul e bun, nu stiu cum va fi aplicat insa in Romania, fiindca am vazut destule tichii de margaritar adoptate fara niciun dram de intelegere, sincer nu stiu cum va fi. In plus, asa cum soun, daca exista o discutie in media, hai sa zic de reprezentare media a societatii in aceasta privinta, nu vad decit vorbe umflate, pafarisme, demagogie, cind exact la asa ceva ar trebui o societate sa fie maxim activa pentru ca impozitele ii ating pe toti, si ar trebui sa existe tot interesul ca acesta sa iasa bine. La nivel politic ce sa mai zic – cei care-l propun deocamdata doar plimba vorbe fara sa spuna cum vor asigura infrastructura ca un nou system fiscal sa fie de succes, iar opozitie, PNL?? ,m-am lamurit ascultindu-l pe Orban de la care ma asteptam totusi la mai multa consistentza, e doar un prilej de circ pentru dinsii.

          • Filip G spune:

            Da,drumul spre iad e pavat cu intentii bune.
            Sa luam CARDUL de Sanatate ca exemplu.
            Eu sunt pensionat la limita de varsta,deci cu pensie definitiva.
            Sotia nu lucreaza,trebuie sa depun dosar cu aceleasi acte din 3 in 3 luni stand la o coada enorma.Deci 4 zile din an la coada la sanatate…………
            Am inteles ca trebuie sa se formeze o baza de date,dar cand mi se cere din 3 in 3 luni :
            1Certificat de Casatorie
            2 Decizie de pensie
            3 Buletine de identitate
            4 Cerere tip
            Si toate pe suport de hartie si stand la cozi,nu inteleg rostul acestei birocratii.
            Cu impozitul pe gospodarie o sa fie o nebunie daca responsabil o sa fie titularul gospodariei si el trebuie sa achite impozitul datorat de membri………..

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            @ Cris, Filip

            exact astea sunt problemele, cei care vin azi sa faca mari schimbari defapt habar n-au de realitatea de la firul ierbii. Ei au consultanti, paraconsultanti, deleaga toate treburile astea “marunte” catre alte persoane care se ocupa de treburile lor, si in felul asta ei traiesc cu impresia ca totul e minunat!

            Dar nu e!

  20. Adam Mareș spune:

    Macron “e căsătorit cu fosta lui profesoară de franceză de la liceul iezuit din Amiens, pe care a cunoscut-o când el avea 15 ani, iar ea 39″.
    :-)

    • Shadow spune:

      e profa lui de teatru nu profa lui de franceza. I-a fost prezentata de catre actuala sa fica vitrega care avea bucurii la el la 14-15 ani ca deh erau de’un leat

  21. Mihail spune:

    @Filip G,

    Tu cazi in greseala pe care multi o fac, cauti vinovati.
    Fata ta a dorit ca sa plece, vroia altceva.
    Ar fi interesant de aflat ce lucreaza fata ta in Germanica.
    In rest, guvernele au facut ce au putut. Tara nu poate oferi salariile din Germania si pentru ca nu sunt bani, romanii, printre carw si tu, nu platesc impozitele.
    Dar stiu…tu nu ai nicio vina.

  22. Mihail spune:

    @Adam Mares,

    La frantuji chestiile astea sunt posibile. Ce, Miterand nu avea amanta ? Sau, asta de acum si-a tras amanta la amanta.

  23. livia spune:

    …..din pacate, legile Justitiei nu permit ca un magistrat sa fie anchetat si sanctionat disciplinar la mai mult de doi ani de la data savarsirii presupusei fapte. Aberatia aceasta exista inca in lege. Si inca nu se gandeste nimeni sa o schimbe. De ce oare?????

  24. Mihail spune:

    @Adam Mares,

    Multumesc pentru articol. Foarte interesant. Cat despre Brigitte, daca ea arata asa acum, cu trei copii nascuti, oare in urma cu 20 de ani, cum arata ?
    Este frumoasa si foarte shic.
    La o vizita a lui Trump, cele doua sotii(francez si american) ar arata fantastic(cum obisnuiesc sa zica englezii). Oricum, IMI place franţuzoaica.