Mesaj în cadrul ședinței solemne care a omagiat centenarului „Iași, capitală a României”: Uneori trebuie să pierzi totul, ca să poți avea apoi totul

69 Responses to “Mesaj în cadrul ședinței solemne care a omagiat centenarului „Iași, capitală a României”: Uneori trebuie să pierzi totul, ca să poți avea apoi totul”

 1. Adam Mareș spune:

  Ați vorbit foarte frumos. :-)

 2. Mihail spune:

  In schimb, in seara aceasta la A 3, dl. Vosganian nu prea avut spatiu.
  Prea-prea multi invitati in studiou.
  Pacat.

 3. Mihail spune:

  Cat despre Iasi, un oras, un judet unde am trait peste jumatate de secol, ma indoiesc uneori ca merita ceva. Orasul este urâţel, judetul ca vai de mama lui, iar oamenii sunt beleaua.
  Chiar nu stiu…

  • livia spune:

   Vai, cum poti sa spui asa ceva? De cand nu ai mai fost in Iasi? Este un oras foarte frumos. Cat despre oameni, asta e o problema, dar nu numai la Iasi. Romanii in general, cam lasa de dorit ca natie.

   • Mihail spune:

    Ceea ce am sa spun, pare un paradox, eu imi iubesc orasul. Dar tot uraţel ramane. Ma uit la Cluj si ma iau cu mainile de cap. Iasul are numai si numai blocurile alea hâde. Mai mult, a aparut si oribilitatea aia de Pallas. In rest sunt cateva obiecte de mobilier urban, disparate: Fundatia, Universitatea, Trei ierarhi, Palatul, Teatrul, Golia, palatul Roznovanu…si gata.
    Ma uit la Timisoara, la Oradea, sa mai zic de Oradea ? Sa compar Bahluiul cu “Bahluiul” din Cluj, Timisoara sau Oradea ?

    • Intre Moldova și Ardeal e o mare diferență. În MOldova aproape că nu există clădiri mai vechi de 1800. In Ardeal, în centrele orașelor, aproape că nu există o clădire mai nouă de 1800.

 4. Dorin spune:

  Iasii au avut nenorocul sa fie capitala unui principat injumatatit de extinderea teritoriala tarista. Cand Moldova s-a unit cu Muntenia nu era un stat functional, ci doar o jumatate de stat cu o economie mai degraba ne-functionala. Au fost industrii prelucratoare ramase in partea de est, depinzand de teritorii cultivate din vest si invers. E un handicap pe care Moldova l-a tarait dupa ea vreme de doua secole si nu s-a terminat nici azi.

  Mai mult decat atat, politica stalinista nu a fost de indreptare a acestei situatii, ci de accentuare constienta a dezechilibrului. Toata industria Moldovei sovietice a fost concentrata in Transnistria, pentru a intari dependenta in cazul in care Moldova va dori sa se desprinda din imbratisarea ursului.

  Asa ca Iasii as zice ca pe undeva sunt o capitala fara noroc a Romaniei. De aceea s-ar putea zice ca e un oras uratel: a fost desfigurat de un urbanism salbatic si cretinoid, care a tinut mortis sa inlocuiasca casele vechi cu blocuri moderne distrugand spiritul vechi al orasului. Care nu era un oras in sensul occidental al cuvantului, ci mai degraba o gradina in care din loc in loc existau case.

  E valabil pentru multe targuri moldovenesti care aveau un anume farmec, distrus pentru totdeauna de urbanismul triumfalist al anilor 70. Imi aduc aminte de farmecul discret al acestor targuri pentru ca le-am cunoscut in perioada copilariei, mergand cu parintii cu masina in concedii prin Moldova. Acum nu mai exista asa ceva, toate sunt sistematizate si inlocuite cu blocuri.

  • Totuși, în toată Moldova, doar Iașul a păstrat un centru ceva mai autentic. Restul seamănă toate între ele: Focșani, Vaslui, Bacău, Bârlad etc.

   • Dorin spune:

    Da, din fericire, Iasii au avut un fond construit ceva mai important astfel incat specialistii au putut pleda cu oarecare succes in fata conducerii de partid si de stat pentru pastrarea unora dintre casele construite in perioada “burghezo-mosiereasca” chit ca vorbeau despre o mostenire mai degraba hulita decat de una de care sa fie mandri.

    Ca o nota aparte, la Iasi intalnirile partidei unioniste se faceau intr-o sala denumita “La elefant” datorita existentei in acea sala a pieii elefantului Gaba, care fusese cumparata special pentru muzeul de stiinte naturale de domnitorul Mihail Sturdza cu 135 de galbeni, dupa ce murise de extenuare in menajeria unui circ.

    Pielea elefantului inca exista, dar din cate am auzit muzeul abia isi mai trage suflarea, apa patrunde prin acoperis si afecteaza exponatele. Dupa procese indelungate, primaria municipiului Iasi a reusit sa recupereze cladirea si acum se are in vedere renovarea ei. Mi-ar placea sa aud ca au restaurat-o refacandu-i exact imaginea pe care o avea in 1859, pe vremea cand era frecventata de “Gruparea de la elefant” cea care a decis alegerea lui Cuza ca domnitor al Principatelor din partea moldovenilor.

    La

 5. Mihail spune:

  Serviciul face ca sa vad saptamanal cate orase mai mari, mai mici, niste sate. Satele scotiene arata cam ca un cartier mare si elegant de case.
  Nimic, absolut nimic care sa aduca cu ideea, noastra, de sat.
  Vreo doua aveau si bazine olimpice acoperite, cu tot felul de activitati sportive conexe.
  Strazile luminate cu led peste tot. Asfalt. Pste tot, probabil exista un anumit raport, parcuri, printre cartierele de case, prin toate localitatile. Nu vezi un caine vagabond. Poate, dar foarte rar, cateo mâta.
  …Iar o sa afirm o ciudatenie, tot mai frumoasa este tara noastra.
  Inca o precizare, tot uit ca sa o postez. Am mai spus-o scoţienii nu-i inghit pe englezi, asteapta cu totii sosirea anului viitor pentru ca sa-si recapete independenta.
  Bun.
  In toate magazinile mari, supermarketuri, produsele scotiene sunt marcate cu disc care este colorat in albastru si peste este printat un “x” mare, alb. Steagul Scotiei.
  La rândul meu vanez aceste produse, sunt cu mult mai bune.

 6. Mihail spune:

  Ha-ha-ha, cum este posibil ca un vas romanesc cu oi, sa scufunde un vas de spionaj rusesc ?
  Este o frenezie pe Facebook.

 7. Mihail spune:

  Gata, este oficial, dl. Vosganian, a marturisit tot…pe Facebook.
  Este purtator de cuvant al ALDE.

 8. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  dupa cum va ziceam chiar cu citeva zile in urma… iata ca se confirma:

  anonymous photo upload

 9. cris spune:

  Revin la legea cu abuzul si pragul – fiecare cu obsesiile lui :)

  domnul Bolcas:

  “În recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la infracţiunile de corupţie se vorbeşte despre existenţa infracţiunii condiţionate de un prejudiciu semnificativ, adică nu orice fleac – şi-a cumpărat un om două cutii de chibrituri, contrar legii evident – poate să creeze infracţiunea de abuz în serviciu. Este o interpretare juridică corectă, având în vedere că şi infracţiunile au demnitatea lor, nu poţi să trimiţi un om în judecată penală pentru orice fleac.

  Dar existenţa acestui prag minim este dat de tribulaţiile practicii judiciare. În concepţia deciziei 405/2016 a CCR se subliniează că este necesar să existe acest prag, mi se pare logic acest lucru. Dar în ceea ce priveşte dispoziţiile legale, a stabili un prag valoric, independent de alte coordonate, mi se pare că ajungem la absurdul dispoziţiilor din fostul Cod penal comunist ale infracţiunii de delapidare în care pe litere se stabileau praguri până la care o pedeapsă poate să ajungă astfel că la celebrul articol 236 litera h) pedeapsa era cu moartea pentru un prejudiciu de peste 100.000 de lei. Este greu să impui judecătorilor un prag valoric, care poate să fie perisabil şi în funcţie de situaţiile socio-economice.

  A lăsa însă la luminile (latitudinea – n.r.) judecătorilor este de asemenea periculos pentru că s-ar putea da interpretări diferite. Cu cât este mai jos nivelul de cunoştiinţe şi de conştiinţă al judecătorilor cu atât mai periculos poate să fie acest prag nespecificat, decât indicat ca o valoare semnificativă, ce poate să fie folosit şi în acţiuni de ordin politic”.

  https://www.romaniacurata.ro/cu-prag-minim-sau-fara-pentru-abuzul-in-serviciu/

  Nu stiam, iata si aici ce insemna pragul fix pe timpul lui ceasca – 100.000 lei= condamnare la moarte. Ramin la parerea mea ca pragul sa nu fie o suma fixa ci una care sa ia in consideratie raspunderea respectivului, exprimaat prin salariu ca sa aiba o forma financiara si prejudiciul respectiv, cum spun la articolul trecut. E modul in care respecti faptul ca realitatea economica a unei tari se schimba deci un prag de 200.000 poate insemna lucruri diferite in ani diferiti, diversitatea greutatii raspunderii cuiva si prejudiciul.
  *****

  In alta ordine de idei, felicitari pentru pozitia de purtator de cuvint, e o alegere buna a ALDE, felicitari pentru discursul de mai sus.

  • Dorin spune:

   @ Cris, multumesc pentru lamuririle legate de procedura din sistemul american.

   Mi se pare de bun simt ideea ca pragul nu poate sa fie o suma fixa. Ar insemna sa se diminueze de la an la an, in legatura directa cu slabirea monedei nationale datorita inflatiei, si ar impune automat un proces de ajustare periodic. E o problema care s-ar evita daca in locul unui prag valoric fix s-ar spune, de exemplu, o suma egala cu un numar de salarii minime pe economie.

   Dar nici asa lucrurile n-ar fi corecte findca sunt posturi in care prin natura muncii lor respectivii jongleaza cu sume nu numai dincolo de un asemenea prag, dar chiar si dincolo de intelegerea obisnuita.

   Tin minte ca exact pe acest blog maestrul nostru spunea mai demult care erau sumele asupra caruia decidea in mod normal in calitate de ministru al finantelor. Atunci cand o simpla greseala de dincolo de virgula duce la rezultate de ordinul sutelor de milioane de lei e clar ca lucrurile trebuie judecate un pic altfel, iar algoritmul prezentat de tine ar putea sa fie o modalitate de rezolvare. Nu stiu daca si cea mai buna. Dar e o modalitate de a rezolva o problema complexa.

   De altfel, ce m-a impresionat la sistemul american este felul in care lucrurile sunt orientate in mod constructiv spre rezolvarea practica a problemelor. Din cate stiu, inclusiv pe formularul de declarare a impozitelor exista imprimat urmatorul text: ne cerem scuze ca acest formular este atat de complicat, daca aveti sugestii pentru simplificarea modalitatii de calcul, va rugam sa ne scrieti!

   • cris spune:

    Da, exact de asta spun ca trebuie avem aceste variabile de calcul: salariul, si nu mediu ci al respectivului fiindca acesta in principiu e proportional cu raspunderea lui – si poti socoti ca asa va fi cu aceasta noua a lege a salarizarii. Dar si importantza sumelor cu care acesta lucreaza. Sa condamni un ministru care lucreaza cu miliarde la puscarie pentru 40.000 euro e ca a-l condamna la puscarie pentru 5 scobitori si sapte agrafe de birou. Iar a condamna un om la puscarie, dat fiind impactul pe viata cuiva nu ar trebui privit cu atita “larghete” ori “generozitate” ca in utimul timp. De partea cealalta, daca e un om care lucreaza cu sume mai mici si are salariul mai mic, acest prag nu trebuie sa fie atit de inalt incit intentia de a fura, abuza, etc, sa nu mai conteze.

    Da, e ceva mai mult respect fata de om in State, nu ? :) Si daca se incalca drepturile cuiva e un scandal imens -vezi situatia cu omul scos in brinci din avion, s-a lasat cu scandal, cu scuze de la United , cu schimbarea policy-urilor lor interioare, si cu compensatie (mare presupun, nu s-au dat cifrele) pentru omul batut. In fine, si aici sunt destule limite, nimic nu e perfect, dar e oricum o cultura a respectului fata de om care prevaleaza si mai ales care evolueaza.

    Adevarul e ca discutiile acestea din Romania ma tin intr-o stare de durere: de la magaria sociopata, aroganta, imbecila si rece ( am vazut aseara ce a facut tehnocratul Pislaru cu plata aruncata pina pe rude de spita 4 pentru rudele institutionalizate) pina la dorinta aceasta bolnava de-a dreptul de a vedea pe toata lumea la puscarie. Reactiile politicianiste de o anume parte sunt comuniste in blana statdreptista – toti la galeata la puscarie in numele unui occidentalism de care de fapt n-au habar, primitive – sa moara vecinul sa-i iau capra ba sa ma bucur si de spectacol ca I se taie capul si curge singele bulbuci pe strada, ipocrite – tu ala care condamni cu atita bucurie pe altul nu esti supus greselii? esti perfect si indreptatit sa judeci pe oricine ca si cum ai fi perfect? ( De cealalta parte nu pot sa nu detectez o dorintza de smechereala si protectie personala/cistig personal) E mai ales ceva de o ipocrizie comercial-superficiala si implicit variabila, adaptata dorintei de spectacol a consumatorului si dorintei de cistig a furnizorului de iluzii, fara repere reale si stabile, ba chiar si de tzopirlanism de-a dreptul – ” noi suntem democrati, occidentali, de dreapta, tehnocrati, moderni, statdreptisti”, o spune cocalarul moral, ala care crede ca daca are un Lamborghini, sau o diploma facuta pe sponci, si isi trage ciocati, lanturi la git si ochelari de soare metaforic vorbind, e superior oricui. Multi din tefeleii acestia de ocazie, asa zis formatori de opinie, fost basisti multi dintre ei, imi creaza impresia acelor maimutze de circ imbracate in volanase ori pantalonasi, care copiaza comportamentul uman – fumeaza, scriu la masina de scris, etc,- inepte, neintelegind deloc comportamentul uman, dornice doar de o banana ca rasplata ci cu zgarda de git de care trage dresorul.( * ce tupeu are un CTP de pilda sa se dea de dreapta acum cind se stie bine ce articole veninoase pro Iliescu, anti piata Universitatii scria in 90)

    Hmmm, a vorbit Constantinescu la congresul ALDE, si s-a trecut prea usor peste ceva ce a spus raspicat: s-au mutat securistii la dreapta in timp fiindca au vazut ca e mai avantajos, mai hip, capata mai usor support occidental – mint institutiile occidentale, asa cum a mintit si Pruna la CEDO. Asa e, mi-e suficient sa vad cum PNL l-a recuperat pe Catarama pe care il daduse afara Antonescu si il stiu ca a fost securist, un economist prost, plasat im comert exterior ca sa ii toarne pe altii, nu doar sa ma uit la securistul de basescu in continuare infloritor, ca sa stiu ca asa e. Cine sa spuna ceva economic sanatos in PNL, de dreapta, Catarama???? e ridicol, unul care nu era in stare professional decit sa duca tavile de cafea si sa traga cu urechea ajuns acum milionar de fatada…. Sorin voia sa-l vada pe busoi presedintele pnl, imi doresc sa-l vad si eu pe catarama vicepres ca sa ne lamurim complet. Si stii ceva? La acest moment ii consider pe cei din asa zisa dreapta mult mai vinovati decit orice reprosez psd-ului – distrug nu o fabrica ca sa se imbogateasca, distrug prin maimutarelile lor niste repere absolut obligatorii in societate, ca nivel de cultura societala, nu doar de politica, acelea de respect al individului si drepturilor sale, cultura de dreapta nu doar politica de dreapta, si asa in fond echilibrul intrinsec al unei societati sanatoase si capabile sa evolueze, in loc de dreapta sunt niste fantose securistoide, atit. Bine ca exista un ALDE, mai avem o sansa – asa ca, VV, vedeti ce faceti cu aceasta sansa ca tin ochii pe dumneavoastra ca pe butelie :)

 10. Mihail spune:

  …totusi, nu este purtator de cuvant nici la NASA, nici al Presedintelui SUA, sau Doamne fereste al lui Iohanis. Este purtatorul de cuvant al unui partiduleţ, din pacate, singurul partid liberal ramas.
  Imi place sa cred ca domnul Tariceanu va ramane in continuare vocal.
  In rest, se face liniste atunci când deschide gura Dragnea, Ponta si inca vreo doi din PSD.
  PSD, care este locomotiva, tatucul, lui ALDE.
  Daca o fi ceva interesant de aflat, vom afla de la PSD.

  • Dorin spune:

   @ Mihail: partidulet sau nu, e de bine atunci cand purtatorul de cuvant are, cum se zice, mereu verbul cu el, stie sa vorbeasca gramatical corect si a mai primit si cateva premii pentru literatura :) Deci, intelege importanta legarii corecte a cuvintelor, dar si intelesul mai adanc al acestora.

   A fi purtatorul de cuvant al partidului mi se pare o functie importanta, aproape la acelasi nivel cu a presedintelui partidului. Personal n-am inteles niciodata de ce in politichia romaneasca din anii trecuti se obisnuia ca functia asta sa fie data de regula unor pupeze care in trecut fusesera crainice sau moderatori de televiziune. Oare numai atata trebuie sa faca un purtator de cuvant, sa citeasca de pe teleprompter aratandu-si nurii?

   • Mihail spune:

    Sunt deacord cu tine, pana la un punct.
    Nu ALDE decide marea majoritate a politicilor, a traiectoriei, a liniei orizontului…a ce vrei tu.
    Raman la opinia ca orice noutate, tot de la PSD-eu se va afla.
    A, ca este normal ca orice partid sa aiba un purtator de cuvant, sa fie ordine, de acprd cu tine.

   • cris spune:

    Dorin, mi-a placut ceva ce am prins din intimplare (am un timp liber aproape inexistent acum, proiectul acesta paliativ al meu creste exponential ca cerere, drept care acum ma extind ca personal fiindca mor, am ajuns la situatia la care sa trebuiasca sa fiu in trei locuri diferite in acelasi timp – vreau o clona!-, vom avea al doilea navigator deja, fiindca trebuie, cind abia am creat prima pozitie acum patru luni, creez posibilitatea de a da ingrijire medicala acasa si tot asa. Cerere si oferta – si cind te gindesti ca m-au numit diversi “ciuma rosie” cind eu sunt capitalist model :) ). Scuze de paranteza. sunt din ce in ce mai imprastiata ca gindire, revin: VV, cind i se spune politician rectifica: om politic. E foarte important sa induci acest tip de limbaj si intelegere, sa schimbi limbajul basist de peste zece ani cu “politicienii” si “zoaiele” e necesar: Mentalitatatile afecteaza limbajul, dar si limbajul afecteaza mentalitati – nu degeaba se spune ca a invatza o alta limba modifica perspectiva asupra lumii a cuiva. Ei uite, asa pupezele de care vorbesti exprimau pupezenia politicianista si creau la rindul lor mentalitati pupezenesti la audientza :). E cazul sa existe oameni nu doar pupeze, si de partea politica si de cea societala, nu? :)

   • Aici ai dreptate, purtătorul de cuvant e considerat mai degrabă cineva care joacă o piesă, decât cineva care o scrie.

  • Ai dreptate. Nu e o ditamai funcția, de altfel i-am spus lui Călin Tăriceanu că r trebui pentru funcția asta cineva în pragul afirmării. Dar am acceptat pentru o vreme, ca să construiesc instituția astaPurtătorul de cuvnt nu trebuie să fie doar o persoană, ci trebuie să fie o instituție.

 11. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  toate diplomele alea nu valoreaza cit o ceapa degerata, am concediat (pe vremea cind aveam afacerea deschisa) o fata cu doua facultati plus masterat, proasta ca noaptea! In doar doua saptamini a reusit sa ma aduca in culmea disperarii!

  Dar ati atins un punct important aici: obtinerea de “documente” nemeritate este un fenomen, specific sistemului, ca tot vorbim atita despre sistem. Oameni, care sunt rude, prieteni sau acoliti cu alti oameni bine plasati, obtin tot ce vor! De ce credeti ca preponderent in ultimii ani ccei mai multi bani europeni s-au luat pe POSDRU? :D E o mafie generalizata pina la nivel de cea mai insignifianta nisa la care nici nu v-ati gindi! Bani sa ai! Devii expert certificat in orice! Sistemul (adica cei care ar trebui sa lupte impotriva acestir fenomene) nu zice nimic, pentru ca e ca si cum si-ar trage un glont in cap!

  Asta-i tara, o natiune de soferi, paznici, vinzatoare, secretare, si contabili in interior, si capsunari, infirmiere sau batante la export!

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ VV

   nivelul real de pregatire al angajatilor din romania la privat este de citeva ori mai ridicat decit al celor de la stat, la privat angajatorul cauta o experienta reala, documente analizate la singe, ori la stat conteaza un singur lucru: pile! Nu exista angalari la stat fara pile cred ca nici in cele mai insignifiante posturi. Am studiat cazuri concrete, am un prieten care timp de doi ani a facut tot ce e posibil sa se angajeze la stat (motivat tocmai de stabilitate si salariu mai mare ca in privat), dar n-a reusit, desi in privat a avut si are si in prezent doar pozitii de conducere.

   Apoi, dupa cum am auzit-o chiar pe Lia Olguta Vasilescu la stat sunt 98% angajati cu studii superioare! No shit! Really? Pai daca acest lucru e real chiar avem o problema de foarte mari proportii! Adica, toti soferii, toti portarii, toate femeile de serviciu, toti politistii inclusiv cei locali, toti jandarmii, toate cadrele militare pina la nivel de soldat, toate infirmierele, toate secretarele, toti spp-istii, etc, etc, etc.. au studii superioare? :D :D :D :D :D

   Haideti sa fim seriosi totusi, asta e ori o prostie pe care nu mi-as fi imaginat-o la Lia Olguta Vasilestu, pe care am apreciat-o si inca o apreciez pentru dirzenia ei, dar pe care oricum nu o banuiam de o inteligenta foarte mare, ori… mai grav, este o minciuna!

   Realitatea este ca nici nu stiu ce sa cred, daca acestea sunt datele date de INS atunci Romania chiar are o problema de foarte mari proportii, deoarece asta ar arata pentru orice om cu mai mult de doi neuroni functionali o coruptie pina la nivel de matura, dupa cum zicea Maria Cociorban!

   Apoi, nu stiu ce sa cred nici pentru ca INS defapt nu valoreaza nici cit o ceapa degerata, e o institutie corupta si proasta si execuntanta de ordine! Nu vad cum ar gresi in asemenea hal decit doar daca ar trebui de executat un ordin, si deci… daca cu toate acestea aceste date ar fi reale… atunci inseamna ca Lia Olguta Vasilescu este chiar foarte proasta dpdv al cifrelor, si chiar nu e deloc recomandata pentru acel post care e unuk eminamente bazat pe cifre, deoarece oricine aflat pe o astfel de functie atunci cind ar afla asemenea cifre in mod normal ar trebui sa aiba un soc!

   • Cred că Lia a folosit procentul de 98% mai degrabă simbolic :)

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ VV

     eu am urmarit in direct, n-a fost nimic simbolic acolo….

     Am spus si repet, Lia e genul de oameni de care avem nevoie, om dirz, sigur pe sie, dar… minciunile sunt minciuni! Nu vreau minciuni. Nu vreau simbolisme, vreau cifre eaxacte daca se dau cifre. Nu vreau metaffore din partea unor functionari ai statului, pentru asta avem poeti, prozatori… Nu vreau smecheri, nu vreau smecherii! Am vazzut destui pina acum! Nu vreau aroganti, nu vreau aroganta! Vrea cinevva concurs de aroganta? Ok! Facem! Dar nu-mi prea cadde bine la stomac concurs de aroganta cu functionari pe care-i platim noi!! Deoarece e ca si cum a ride pe banii nostri!

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   Stergeti va rog mesajele in asteptare care sunt duplicate la astea, grresisem numele cu o litera.

   De asemenea, comentariile astea sunt raspuns la:

   http://vosganian.ro/?p=7680&cpage=1#comment-317664

   • Păi eu nu știu dacă sunt sau nu dupicate, când le aprob.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Daca eu va rugasem sa le stergeti stiind ca mi-au intrat in asteptare din cauza scrieriii gresite a unei litere… e evident ca oricare ar fi ele acele mesaje pe care le vedeti in lista de mesaje ce necesita aprobare … sunt cele care trebuiesc sterse! :D

     Si e evident ca daca nu reuseam sa postez comentariile care fac subiectul acestei discutii nu v-as fi solicitat sa stergeti mesajele in asteptare ca fiind duplicate :D

  • Cred că un feed-back pe POSDRU ar fi util.

 12. cris spune:

  cred ca PNL pierde nu doar membri cu nemiluita dar si votanti cu nemiluita

  http://psnews.ro/barca-pnl-continua-sa-ia-apa-orban-pierdem-lunar-mii-de-membri-172307/

  Imi pare rau pentru Orban, e acolo ca un ultim Mohican se vede.

  Intrebarea mea este unde se duc acesti membri iesiti din PNL. VV, vin spre ALDE? Si incotro se duc votantii dezamagiti?

  ( dau in limbarita azi se vede, adevarul e ca gatesc niste rulouri de vinete cu brinza, un soi de cannelloni in care invelisul e felia de vinata, si tot trebuie sa fac pauze, ca e mai complicat, se fac ingredientele in serie, se lasa la racit….. Intre cratita si politica, cum ii sta bine unei femei se vede :) :) :) Am dat in boala mincarurilor organice si gasesc tot soiul de minuni si retete noi pe care le incerc)

  • Adam Mareș spune:

   Și eu mă uit pe Paprika tv. :-)

   • Mihail spune:

    Este criminal ce povestesti tu despre mancare. Nu am mai mancat ceva romanesc…de pe vremea lui Stefan cel Mare.
    Cu toate ca marea este la zece minute de mine, pana si cu pestele pare sa fie complicat. N-o fi avand balta peste.
    Mai mult, o piata nu am vazut. Oare nu exista tarani scotieni ? Totusi, pe camp i-am vazut. Aici, o buna parte din pamant este rosu, cam impropiu agriculturii.

    Nu stiu unde se duc alegatorii liberali. Probabil niciunde. ALDE, este un partid mic, iar(in opinia mea) alaturarwa de PSD, ii cauzeaza grav sanataţii.
    N-am cazut pe spate pana acum. Mai curând ii suspectez pe veteranii din ALDE ca sunt indragostiti de Parlament, le place acolo si ca atare se zbat si ei.
    Dar numai putin, ca sa nu oboseasca.
    …aici, in Scotia, urmeaza ceva alegeri parlamentare. Pentru ei este vital, vor sa o stearga din Regatul Unit. Sa vezi ce interesanta este prezenta viitorilor alesi pe strada. O masuta, doua-trei scaune, ceva fluturasi si stegulețe. Atat. Nu muzica, ori portavoce. Totul discret si elegant.

   • Mihail spune:

    Si tu ca femeia gospodina.

  • elenick spune:

   Combinatia vinete/branza este din bucataria moderna, curentul ” mancare sanatoasa”, In cea “clasica”,la fel de sanatos eu as combina branza cu dovleceii (se scobesc dovleceii si se adauga umpltura de branza, miez de dovlecel si putina ceapa si marar – neaparat), scaldati in ceva sos Bechamel. Iar vinetele le asociez cu carne tocata, rosii si mult usturoi, imbalsamate in ulei de masline, cu cimbru/oregano…Imam Bayildi , mmmmmm, un deliciu! miroase de alerteaza o scara de bloc! abia astpt vinetele romanesti de gradina!

   Incearca! sa crape @mihail de ciuda! :)

   • cris spune:

    https://www.youtube.com/watch?v=ewxArG9fTc8

    E reteta italiana, Rollatini de vinete, zice – aici Emi ne poate instrui mai bine. Reteta mea e in plus cu spanac proaspat pe care il zapacesti putin in tigaie inainte de a-l amesteca in ricotta si parmesan – e prima data ca fac reteta si a iesit splendid. Sunt si variatiuni la care adaugi cite o felie de prosciutto peste brinza, data urmatoare iau si niste prosciutto.

    Cu dovleceii, am descoperit noua nebunie a spiralizarii – am vazut ca sunt si la voi reclame pentru spiralizer. Exceptionala ideea, prajesti spaghetele de dovlecel foarte putin, adaugi niste pesto si orice mai doresti si gata. E un substitut excelent pentru fainoase,poti sa-i pui si ca taitei in supa: li se spune zoodles, contractat de la zucchini noodles. As incerca reteta ta dar n-am cum, dovleceii nostri de acasa sunt mai grasuti, poti sa-i scobesti si sa-i umpli, cei de aici, zucchini, sunt prea subtiri – cred ca merge pe stil libanez, adica taiati in lung, facuti barcutza si umpluti. Am sa incerc Imam bayildi dupa reteta ta, a mea e “vegetariana”, ce spui tu ca pregatire, cu carne, arata a Sheikh al Mahshi, in plus ei folosesc ca si condiment un pic de nuscsoara si de scortisoara la amestecul de carne. In genere ma indrept spre felurile de mincare facute in zona mediteraneana, levantine mai degraba: tabbouleh e ceva ce fac destul de frecvent, de la cel classic cu couscous la cel cu Quinoa. La Quinoa adaug rosii, ceapa verde, edamame, castraveti, si desigur o multime de patrunjel, ulei de masline, sare, piper. In plus Quinoa are cantitate mai mare de proteine si e mai putin fainoasa. Tzatziki e iar ceva de baza la mine in frigider cu variatiile sale – e o supa libaneza rece cu iaurt castraveti si cartof sau telina excelenta pentru vara, hummusul, babaganouj. Chiar, am niste iaurt o minune, adevarat cum n-am mai mincat de copil, asta fac azi, supa asta rece cu castraveti si telina :)

    • elenick spune:

     Bravo! ai o groaza de resurse! :)

     Desi nu sunt o gurmanda, bucataria ma distreaza si ma relaxeaza, in acelasi timp. iar bucatariile din jurul Marii Negre sunt un adevarat roman, cu povesti incluse ! nu numai cele europene – italiana/franceza/greceasca, dar mai ales cele turcesti, libaneza, marocana, etc…
     E deajuns sa dau sfoara in tara ca fac un tajine de pui si prietenii cei mai buni se infiinteaza – la o vorba , una, alta…

    • emi spune:

     Eu nu fac mancarea dupa reteta si nu mai mananc carne, de aceea mananc mereu ceva nou inventat dupa cum se nimereste.
     Sosurile si pizzele ma lasa sa creez in voie…
     De exemplu de curand am adaptat o reteta de semolino (gris) cu branza nevoilor unui nonagenar care nu putea manca decat moale, si caruia branza ii ramanea in gat, am redus ricotta la jumatate, am frulat stafidele in sirop de portocale (nu le putea mesteca), am adaugat mar ras si scortisoara, si ca sa fie si ceva proteina animala am dublat numarul de oua. Bietul mosulet doar combinatia asta excentrica o mai inghite, si ceva fructe dulci piure si ensure/lapte praf/nesquik de mai bine de un an.
     Italienii fac semolino cu branza la cuptor ca pe un desert.
     De scobiri si impanari nu am timp pentru ca acum mananc legume din mica mea gradina si le prefer de obicei salata/minuturi, adica combinatii care se fac in mai putin de jumatate de ora. Renuntand la prajeala imi pot permite sa beau cafea… :)

    • cris spune:

     ma adaptez :) N-am decit solutia junk food sau retete rapide la timpul meu minuscule, in weekend uneori mai gatesc laborios

     Uite, de curiozitate, o reteta simpla si tipic sudica. Cind am incercat-o prima data, primul meu contact cu bucataria sudista, m-a uluit ca amestec: ei amesteca fructe si legume cu mare succes. Pentru aceasta tai floretele de broccoli foarte mici, amesteci cu stafide, struguri rosii/negri taiati si farime de bacon, +/- semintze de floarea soarelui sau migdale. se adauga un dressing din maioneza si putin otet de preferintza de mere. Ce mai poti adauga e telina verde tocata marunt sau mar ras, de variatie.

     Suna bizar nu? broccoli, bacon, stafide, struguri… ei, are un gust fenomenal. Si nu-ti ia mai mult de zece minute sa o prepari, dar trebuie sa stea dupa macar vreo doua ore la frigider ca sa se defineasca mai bine aromele.

     Cam asa arata

     http://www.thesaucysoutherner.com/southern-style-broccoli-salad/

     Emi, ai incercat sa faci blatul de pizza cu conopida? e ceva ce vreau sa incerc – conopida facuta farime e folosita ca si “orez” sau ingredient din care sa faci foi de lasagna sau blat de pizza. Aaa, sa stii ca poti creste continutul de proteine si cu extract de lapte sau hemp, cinepa – mai ales ultima e foarte bine tolerata si nu are miros. O gasesti in magazinele sau sectiunile vegane/vegetariene si in final iese mai ieftin decit Ensure, fiindca o poti adauga la orice fel de smoothie. 3 linguri inseamna 15-20 g de proteina, cam cit un piept de pui, are amino acizi esentiali si omega 3 – omega 6. Am cirtiva pacienti in partea paliativa care neputind minca asa cum maninca omul sanatos, nici nu tolereaza ensure , sunt pe proteina din hemp cu rezultat excelent – au proteinele din singe, albumina, normale cu toata gravitatea bolii lor – e important pentru mentinerea sistemului muscular, vindecarea ranilor, presiunea oncotica a singelui. Oricum, retete de felul celor de care spui ar fi bine sa le aduni si poate sa le pui pe site-ul tau, sigur pot face viata unor oameni in virsta sau bolnavi mai usoara.

     Acum probabil domnul senator sau ne da afara de pe blog, sau ne invita la un potluck, adica o petrecere la care fiecare vine cu ceva gatit pentru ceilalti :)

  • Incă nu merg spre ALDE, nu s-a putut până la congres pentru că procedurile erau relativ complicate. DSar acum va fi mai simplu.

 13. emi spune:

  Sunteti un orator de exceptie, in politica nu prea aveti concurenta, ar fi fost si pacat sa nu va ocupati de Institutia reprezentarii Alde si de formarea unei generatii de buni comunicatori.
  Cat despre targurile moldovenesti, sa nu uitam ca si cutremurele de pamant sunt o povara greu de purtat in scuturata Moldova, secretarii PCR au putut fabula in voie dupa ce vechile constructii deveneau instabile.
  “Sa dam Cezarului ce e al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al Domnului.”