În sfârșit, răspunsul ANAF la solicitarea mea privind meditațiile lipsite de ghinion. Cum bănuiam, ANAF n-aude, n-a vede…

Referitor la solicitarea dumneavoastra adresata Ministrului Finantelor Publice, privind achizitia unor imobile din banii obtinuti din meditatii de catre domnul Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, precizam ca, in urma analizarii informatiilor detinute la nivel de ANAF, se constata urmatoarea stare de fapt:

In ce priveste evidenta veniturilor, precizam ca „pana in anul 1999 nu exista o situatie informatizata, astfel incat la nivelul ANAF nu se mai regasesc date privind veniturile si impozitele achitate de persoane fizice.

Mai mult, documentele privind declaratiile pe venit, pentru perioada 1990-1999 (arhivate incepand cu anul 2000), au fost predate catre Arhivele Nationale, fiind scoase din arhiva organelor fiscale intrucat termenul de pastrare era de 10 ani.

Incepand cu anul 2000, in evidenta informatizata la nivelul agentie sunt inregistrate fisele fiscale din care rezulta veniturile salariale obtinute de domnul si doamna Iohannis, iar din anul 2001 sunt inregistrate, pe langa aceste venituri si venituri din chirii, venituri din dobanzi, dividende, proprietate intelectuala, precum si alte venituri declarate de angajatori.

Precizam tot pe aceasta cale faptul ca in urma consultarii aplicatiei informatice FISC NET, aplicatie informatica in care se regasesc codurile unice de inregistrare atribuite de catre ORC s-a constatat faptul ca, persoana fizica nu are atribuit Cod Unic de Inregistrare. Mai mult persoana fizica nu figureaza in evidentele fiscale cu venituri din activitati independente, respectiv din activitatea alte forme de invatamant (cod caen 8559 pentru perioada 2000-prezent).

In declaratiile privind veniturile realizate in Romania (cod 200) depuse pentru anii 2000-2015 persoana fizica nu a inscris venituri realizate din activitatea alte forme de invatamant (meditatii).

Mentionam ca potrivit legislatiei aplicabila pana in anul 2002 Decretul Lege 54/1990, era temeiul legal pentru desfasurarea activitatii economice de catre persoane fizice pe baza liberei initiative, iar incepand cu anul 2002 si pana in 2008, persoanele fizice care desfasurau activitate economica cu scop lucrativ constand in prestarea de servicii aveau obligatia autorizarii activitatii la Primariile pe a caror raza teritoriala isi au domiciliul, conform art 5, alin (1) din Legea 507/2002.

Incepand cu anul 2008 persoanele fizice au obligatia sa solicite Oficiului Registrului Comertului de pe Langa Tribunal inregistrarea si autorizarea functionarii inainte de inceperea oricarei activitati economice, in speta „Alte forme de invatamant, cod caen 8559″, in conformitate cu prevederile art. , litera a, art 4 si art 7 alin (1) din OUG 44/2008 din 16.04.2008 coroborat cu prevederile Legii 26/1990 privind Registrul Comertului.

In termen de 30 zile de la data infiintarii, potrivit legii, persoanele fizice au obligatia sa se inregistreze la organul fiscal in carui raza teritoriala isi au domiciliul, conform art 82 din Legea 207/2015, privind Codul de Procedura Fiscala.

In ce priveste veridicitatea afirmatiilor privind achizitionarea imobilelor din banii obtinuti din meditatii precizam ca aceasta excede atributiilor ANAF.”

 

17 Responses to “În sfârșit, răspunsul ANAF la solicitarea mea privind meditațiile lipsite de ghinion. Cum bănuiam, ANAF n-aude, n-a vede…”

 1. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  pai de-acum e simplu, aveti la mina un act oficial care zice ca Iohan n-a platit nicio taxa de niciun fel, desi a afirmat cu gura lui ca a facut bani din meditatii… deci trebuie facuta o plingere penala pe baza acestir acte si fapte. Anaf are dreptate aici, nu e de competenta lor sa se sesizeze pe baza unor afirmatii (la urma urmei omu poate merge sa spuna… am mintit, am glumit). El a beneficiat de “norocul” de a nu fi fost controlat de niciun fel de catre anaf atunci cind si-a achizitionat imobilele, ca deh, nu degeaba si-au facut unii precum Negoita de la sectorul 3 mii de apartamente pe persoana fizica… caci persoanele fizice nu aveu obligatiile pe care le aveau firmele conform codului fiscal, si astfel evazionau la greu (si inca evazioneaza), mai ales pentru faptul ca neavind stresul declararii veniturilor nu aveau nici stresul achizitionarii de materiale de constructii la negru, si astfel tot lantul era fericit.

  Deci, plingere penala pentru Iohann, sa dea explicatii de unde avea banii, ca din meditatii clar nu-i avea (asa zice fiscul cu act oficial).

  Sunteti la curent cu scandalul de acum de la DNA, cu femeia comisar sef care lucra in inima laboratorului de fabricat dosare de politie politica si care a fost practic dovedita cum lua mita de la denuntatori?

  Ei bine, DNA a scos-o pe linie moarta pe femeie, si as face un pariu aici: mai degraba este oprita coloana oficiala si este saltat Iohannis din plina strada decit sa o interogheze cineva pe doamna aia comisar sef! Aia ar insemna bomba cu ceas pentru DNA, detonare din interior! La cite stie doamna aia despre actele de politie politca pe care le-au facut ar fi sinucidere curata pentru DNA, si aici veti avea inca odata daca mai era nevoie, dovada modului de functionare al statului mafiot, care inca e la butoane si nu vad cine sa-i poata opri…

  • Filip G spune:

   Fii serios,ramane doar ca o declaratie politica din partea lui VV.
   O sa explic altadata de ce. :D

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Filip

    eu n-as crede totusi ca VV sa fi procedat pe model basescu sa-i arate doar pisica lui Iohann…

   • elenick spune:

    Filip,

    Nu e numai o simpla declaratie politica ci una rusinoasa pentru un intelectual cum este VV. Stiu, era la inceputul love story-ului dintre PSD si ALDE si trebuia sa se ”afirme”, probabil…. nu e o scuza!

    In alta ordine, Presedintele nu a spus CAND a facut banii din meditatii – poate i-a facut in timpul lui Ceausescu sau 91-91 cand nu era nicio regula sa-i declari; in fapt VV stie ca averea fam Iohannis provine in principal de la socrul sau – blanar in zona Sibiului pe vremea lui Ceasca, extrem de bogat in consecinta, care i-a lasat mostenire singurei fete. Dar de , daca-i ordin de circoteca politica…. cu placere! :(

    • Filip G spune:

     La momentul declaratiei era speranta ca Tary sa ajunga presedintele Romaniei (interimar).
     Va mai aduceti aminte cum flutura PSD si ALDE ideea suspendarii lui Johannis?
     Cat priveste ideea cum a facut politicienii romani banii,e un subiect TABU.Deci nu e bine sa pomenesti de franghie in casa spanzuratului…….. :D

 2. Mihail spune:

  Cete mai doare Filipache. Te-a rupt asta cu nemţalaul cel hoţ. Nu numai ca a ciordit doua case, dar nici darile nu si le-a platit.
  Nu-I nimic, la tine nu conteaza.

  • Filip G spune:

   Profesorii prin meditatiile date nu au devalizat tara………

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Filip

    eheeei, subiectul nu e chiar asa de simplu… Dar evaziunea fiscala cum se numeste? Uite sa presupunem ca Iohan si-ar fi uat intr-adecar casele alea din meditatii (desi sunt convins ca au fost luate pe spaga de primar pentru contracte). Deci, sa socotim putin: luam la gramada fara sa ne afundam in complicatii, 6 case, impozitul de 16% doar ar fi fost cit o casa! O fi putin? :D Sa furi o casa prin evaziune fiscala in timp ce latri la altii ca-s penali?

    Si nici macar n-am zis de falsul in acte, si celelalte…

    • Filip G spune:

     Cine are probe ca a luat spagute cand a lucrat la primarie sa sesiseze autoritatile.Asta cu meditatiile mi se pare foarte subtire.
     Cati din profesori,decani,etc au taiat chitante si au declarat la fisc banii din meditatii?

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Filip

      pai tu se pare ca n-ai prins deloc ideea cu meditatiile lui Iohan. E simplu: n-ai cum sa faci 6 case din meditatii nici daca dai meditatii 1530 de ani! Despre asta-i vorba! Plus ca n-ai de unde sa ai suficienti elevi care sa vrea meditatii la fizica, nici daca ar fi dat meditatii la toti elevii care au facut fizica in tot judetul Sibiu si tot n-ar fi iesit atitia bani!

      Prosteala aia zisa de Iohan merge la cine n-are notiuni de aritmetica elementara… Nu 6, nici 4, nici 2, nici una, si nici macar o camera dintr-o casa nu si-ar fi putut lua din meditatii! Si n-ar fi putut sa faca asta nici daca-si lasa jobul de la scoala si sa se ocupe exclusiv de meditatii!

      Daca in schimb ar fi fost vreun bun profesor de fizica, ceea ce nu e, intr-o facultate din ceva oras mare… atunci as putea crede ca ar fi putut face banii pentru o casa (nu mai mult) din spagi pentru trecut examenele!

      Vrei sa-ti zic de ce merge asa de prost tara asta? Pentru ca multi romani au un dublu standard, accepta ca unii politicieni sau functionari pe care-i simpatizeaza mai pot face niste nefacute pe care ei le trec cu vederea! Si uite-asa a putut ajunge un basescu, o udrea, un videanu, samd… sa conduca tara asta!

     • Filip G spune:

      Socru lui a fost pielar,pe vremea lui Ceausescu se castiga foarte bine din aceasta meserie.In campanie nu putea sa declare ca e un ”intretinut” de tata socru.
      Era un cantec:
      https://www.youtube.com/watch?v=0svI67Cmad0
      :D

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Filip

      daca ar fi avut bani de la socru (observ ca-i cauti si-n arborele genealogic doar doar aflii o sursa mai curata de bani) atunci ar fi luat casele alea in primii ani dupa revolutie cind erau chiar ieftine, si nu ar fi asteptat sa ajunga primar!

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Filip

      Si sunt convins si ca VV a cerut situatia de la ANAF in cunostinta de cauza ca n-are cum sa primeasca nimic, pentru simplul fapt ca n-au existat meditatii ca sa existe impozite pentru meditatii! Nici macar o meditatie, macar de saminta!

 3. Filip G spune:

  @Sorin,
  VV nu s-a aparat in instanta cand a fost acuzat.Despre un denunt din partea lui VV privind ”banii pe meditatii”datorat statului nu cred ca o sa faca vre-un demers.
  Asta cu ANAFUL a fost o ”obligatie politica” pe linie de partid,era proaspat primit in ALDE si trebuia sa presteze…….. :D

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Filip

   sa vedem. Dupa cum a procedat mie mi-a parut ca VV a fost foarte bine sfatuit de ceva juristi sa parcurga pasii procedurali neccesari pentru ca un demers penal sa nu poata fi trintit de catre ceva parchet. Asa as fi procedat si eu. M-as fi inarmat cu documente de necaombatut nici macar in instanta.

  • elenick spune:

   Asa cred si eu. Jignitor pentru un spirit liber! :(