Cum de în 2007 și 2008 s-a putut?

În perioada 2007 – 2008, în calitatea mea de ministru al economiei și finanțelor, am dublat pensiile de asigurări sociale. A fost o acțiune curajoasă și necesară, în condițiile în care pensia medie era de cca 300 de lei. Am reușit, prin câteva măsuri de reașezare a CASS și printr-o bună colectare, să păstrez bugetul de pensii într-o stare echilibrată, în condițiile în care, repet, am dublat pensiile de asigurări sociale și am ridicat pensiile foștilor membri CAP de patru ori. Practic, în 2007 și 2008, bugetul de pensii s-a alimentat, în proporție de 100% din contribuții, fără să fie nevoie să luăm bani din bugetul de stat. Câți români își mai amintesc astăzi de această performanță pe care am reușit-o, spijinit de colegii mei, Călin Tăriceanu, prim-ministru, și Paul Păcuraru, ministru al muncii? Și aș evoca, pentru a fi corect până la capăt, și numele Marianei Câmpeanu care, pe vremea aceea, conducea Casa Națională de Pensii.
Începând cu anul 2009, sistemul nu a mai reușit să se autofinanțeze, ajungând la deficite tot mai mari, așa cum arată graficul de mai jos.

pensii

72 Responses to “Cum de în 2007 și 2008 s-a putut?”

 1. cris spune:

  @ emi

  ce promisesem, un fragment din cartea lui Levitsky referitor la blat – well, el ii spune mai frumos, strategii de coalizare.

  “Alternatively, opposition parties may adopt a coalitional strategy, joining the government in pursuit of state resources, media access, protection, and other benefits.160 Although often characterized as “naked opportunism,”161 coalitional strategies may be critical to party survival. In countries characterized by extreme underdevelopment (e.g., Cambodia and Malawi) or extensive state control of the economy (e.g., Belarus and Gabon), civil society and the private sector are generally small and impoverished, leaving the opposition with limited access to resources. Unless parties have a generous external patron (e.g., Nicaragua and Slovakia) or established organizations, identities, and core constituencies (e.g., Albania, Guyana, and Malaysia), joining the government may be the only viable means of securing the resources and media access necessary to remain a viable political force. From a vote-maximizing standpoint, coalitional strategies are often suboptimal. Joining an unpopular (and, in many cases, corrupt and repressive) government may erode opposition parties’ electoral and activist bases.162 However, where access to resources is so limited that four or five years in opposition can be tantamount to political suicide (e.g., much of Africa and the former Soviet Union), politicians may conclude that joining the governments is the best means of preserving their organizations in order to “play another day.” (…)

  Under competitive authoritarianism, therefore, opposition parties play a dual game, trying to win by the existing rules while simultaneously seeking to change them. This means that although opposition parties must take seriously electoral competition and vote-maximization, they may also pursue strategies (e.g., electoral boycotts, mass protest) aimed at undermining the regime. Moreover, they may adopt strategies (e.g., thug mobilization, alliances with unpopular governments) that – although suboptimal from a vote-seeking standpoint – allow them to compete and survive on a skewed playing field.”

  Levitsky/Way. Competitive Authoritarianism (Problems of International Politics) (p. 30-32). Cambridge University Press. Kindle Edition.

  Pe scurt ce spune este ca acest coalizari sunt necesare: in tari cu resurse putine – si enumara citeva ca sa nu fim singuri- trecerea unui partid complet in opozitie este echivalent cu o sinucidere financiara si ca acces la media – acestea fiind controlate de cei la putere, la noi as spune, dincolo de orice, de infraputerea serviciilor. Este o metoda, considera partidele, de a supravietui pentru a lupta mai departe. Si e un joc dublu: aceleasi partide care accepta o colaborare cu cei aflati la putere apeleaza la strategii informale, boicoturi, proteste in masa impotriva celor la putere in ciuda unei colaborari fatise sau subterane cu aceiasi de la putere, pentru a-si asigura voturile in Campania electorala urmatoare – ceea ce noi in Romania percepem oricum ca ceva teatral, injuratul pe fata si intelegerile din spatele cortinelor.

  Sunt regulile neclare si aberante ale competitei pe un tarim politic inegal si tipice nu doar noua in Romania ci multor alte tari care au iesit din totalitarismul de orice fel – exemplu tipic si uluitor de asemanator cu Romania, am mai pomenit, Peru al lui Fujimori.

  Nu stiu, e o carte care m-a ajutat sa privesc mai detasat ce se intimpla in Romania, rationalizeaza acolo unde in Romania sunt doar emotii si onomatopee/ dog-whistling, si imi si spune si ca nu suntem nici pe departe singuri, unici in lume in “coruptia!!!”, “blatul!!!” etc, etc. O recomand oricui in loc de algocalmin daca-l doare capul de zapaceala din Romania, ca e nevralgie trigeminala sau nu :) , raceste creierii infierbintati pina la o temperatura acceptabila la care mai pot si functiona.

  • Ai dreptate, în România regulile de împărâire a resurselor nu sunt care și de aceea depărtarea de putere inseamnă și depărtarea de resurse.

   • cris spune:

    Eu n-am dreptate, are Levitsky, enumara 35 de tari in aceeasi situatie pe diferite trepte ale raului, culmea considera Romania spre iesirea din tunel, spre democratie, la timpul la care a scris. In mod cert ne-ar pune mult mai jos cu informatiile actuale.

    Un lucru important este ca taie optimismul ca orice societate in tranzitie posttotalitara ar deveni democatica, dimpotriva sunt foarte multe sanse ca asemenea tara sa ramina permanent in aceasta stare sau sa involueze totalitar. – e unul din motivele pentru care consider ca ce scrie e echivalenetul unei caldari cu apa rece turnata peste capetele infierbintate: pericolul e acolo, e permanent, nu exista niciun fel de culcat pe o ureche, nu exista garantii.

    (Levitsky e un observator foarte bun… vreti sa spun ca una din caracteristicile unui asemenea regim competitiv authoritarian, in perspectiva lui, este de pilda folosirea cadrului legal, al justiei pentru a dezechilibra si mai mult fortele politice? Regimul de acest tip foloseste institutii formale la modul informal, unul dintre motive este ca sa se comporte cameleonic in fata unor tari vechi democratice care ar putea pune presiune – in ce priveste justitia, Levitsky spune ca represiunea, eliminarea competitorilor politici in aceste tari se face sub pretexte legale, cum e coruptia sau evaziunea fiscala, tocmai petru a da o fatada de stat de drept care sa fie aclamata de occidentali – citesti asa ceva si iti spui, hmmm, deci nu ni se pare, caci omul nu se refera la Romania aici ci expune o reteta folosita de 35+ tari. Va dau citatul mai jos)

    Egalizarea cimpului de lupta in sens democratic tine de dumneavoastra ca politicieni, felul in care concepeti legile: daca este spre echilibrarea de forte sau nu, si nu doar intre partide ci intre societate si stat, intre individ si stat. Din pacate aceste coalizari se vede nu sunt pentru a da prilejul de a indrepta niste lucruri, un compromis pe care sa-l inghiti pentru a egaliza cimpul de joc in favoarea acestei iesiri din tunel spre democratizare, ci dureaza de atita timp in Romania incit a devenit strict un joc partinic intern pentru a ramine atasat de putere/resurse. (Stiti cum e, in medicina durerea acuta e buna, e un semnal de alarma, e benefic, iti atrage atentia ca exista o problema de rezolvat, cind se cronicizeaza insa durerea isi creaza propriile circuite de intretinere, ajunge un mecanism vicios, autointretinut si reflectind un proces destructiv greu de oprit. Cam asa si aici, lipsa aceasta de echilibru dureaza de atita timp, incit un intreg organism politic o gaseste normal si o intretine: intr-un context anormal, gestul anormal devine normal)

    • edi spune:

     …pãi, cu ceva articole în urmã, tocmai ziceam de strategia asta folositã de unii “prieteni de drum” [cam cei de extractie fesenistã... :D ]…

     [societatea deschisã si dusmanii dumneaei...]

   • cris spune:

    Despre justitie ca mecanism cameleonic, de mimare a rule of law si in fond de executare a indezirabililor in autoritarismul competitive.

    “Competitive authoritarian governments also employ informal mechanisms of repression. For example, many of them use “legal” repression, or the discretionary use of legal instruments – such as tax authorities and libel laws – to target opposition and the media.

    Although such repression is formal in the sense that it entails the (often technically correct) application of the law, it is an informal institution in that enforcement is widely known to be selective.

    The value of this form of repression is its legal veneer: Prosecution for tax fraud or corruption can be presented to the world as enforcement of the rule of law rather than repression.”

    Levitsky/Way. Competitive Authoritarianism (Problems of International Politics) (p. 28). Cambridge University Press.

    Nu, omul nu se uita la “latrina3″, nu tine partea “penalilor”, nu are nimic cu Romania, e universitar de Harvard nu al facultatii de drept no name la care sa fi invatzat Pruna, nu inventeaza, asta a constatat ca se intimpla in aceste 35 de tari.

    • emi spune:

     Şi în ţările democrate oamenii politici se execută între ei tot cu ajutorul justiţiei doar că o fac mai profesionist. Cum şi-a “rezolvat” doamna Merkel mentorul?!?

    • edi spune:

     ‘ neatzaa !

     Daca optezi pentru dialoguri/replici selective, atunci trebuie discutat cu administratorul blogului si modificate niste protocoale, chestii de soft…, dar gãsesti si despre asta câte ceva pe net, tutoriale, studii gen carte de telefon, dar si lucrãri mai accesibile…

     …si, da, Levitsky are total dreptate, dar problema survine atunci cãnd, într-un mod foarte concret, “autoritatea” trebuie sã gestioneze o crizã de tipul acela.

     Iar Criza de aici e fãrã sfârsit, tocmai din cauza deficitului civilizational, standarde civilizationale, norme, valori si comportamente.
     Aici excelãm în improvizatii gen las-cã-merge-si-asa.

     Exact de apele astea tulburi au nevoie acei “bãietii destepti”.

     Urmarea se vede, suntem la coada entropiei.

     Atunci, nu-i normali sã te întrebi ce altã roatã mai trebuie inventatã pe tema proiectului de tarã cãnd avem ditamai bolovanul în mijlocul curtii ?

     PS : Ok, …nu mai trebuie umblat la protocoale, …am priceput, eventual o sã fac “pase” cu ceilalti…

     Tschuss !

     • elenick spune:

      :) :) :)
      Si f buna asta cu ”la coada entropiei” ! as zice ca in mijlocul/ miezul entropiei ar fi mi exact! :)

     • cris spune:

      Domnule, cu ce ocazie asumi dumneata ca altii sunt timpiti? Nu te simti bine decit daca asumi ca altii iti sunt inferiori in vreun fel? Ce tot bati cimpii la postul trecut cu sasii si hitleristii in ce ma priveste? Am trait in Germania, am vorbit cu germani, am discutat istorie, dar mai ales cunosc atitudinea normala a germanului fata de propria istorie. Ce bazaconii imi atribui mie acolo? Habar n-ai despre ce vorbesti, implicit despre bunul simt al germanului de toate zilele de a recunoaste ce s-a intimplat in al doilea razboi mondial, spre deosebire de sasul dumitale favorit. Si ce ma iei domnule pe mine cu Tschuss, hai nu spune…atunci mai bine incepeai cu Moin, Moin ca sa fie mai Plattdeutsch de la inceput, nu cu ‘neatzaa, nu crezi?
      Kein Problem. Falls Sie so möchten, dann könnten wir uns auf Deutsch unterhalten. Allerdings sollten sie gewarnt sein, dass die informelle Anrede Sie benutzen, als Tschüss ausgeschrieben werden sollte. Bestätigt: rein und zugenäht. Adica ma doare fix in piciorul de la scaun, aici discuta cine cu cine vrea si fara sa se dea peste cap sa caute nu stiu ce carti de telefon pe net, si daca dumneata nu esti capabil sa te adresezi cuiva fara sa il consideri idiot, atunci poti sa-ti bagi exprimarea undeva, in sac probabil, si sa o cosi acolo – ca sa intelegi si ultima parte a ce scriu, ca poate nu te va fi invatzat profesoara de germana cum sa injuri civilizat in germana. Ne-am inteles, sper.

     • cris spune:

      Nu elenick, in virful entropiei e corect, entropia e o masura a dezordinii nu a ordinii. Cu cit e mai mare entropia cu atit dezordinea dintr-un sistem e mai mare. Cu cit e mai mica entropia, mai “la coada”, cu atit sistemul e mai ordonat si mai clar.

     • elenick spune:

      cris,

      stiu ce inseamna entropie. am facut fizica pe saturate in liceu si in facultate, inclusiv termotehnica. In ”miezul entropiei” mi se pare mie, in mod mai plastic vorbind, acolo unde dezordinea e maxima. Iar @edi face un joc de cuvinte, legat de asta.

      PS. Iar te repezi! scoti din context un cuvant -doua si ii dai omului la cap! nu ca n-am fi obisnuiti… :)

  • emi spune:

   Strategiile de coalizare sunt specifice mediului politic si oricarui mediu in care se lucreaza in echipa, in functie de interese,
   La nivel macropolitic este doar mult mai vizibil.
   Daca obiectivul coalizarii este benefic pentru societate, bravo lor!

 2. alzara medic Sibiu spune:

  Un grafic elocvent : chrltuielile sigure s- au dublat iar veniturile prezumate s- au înjumătăţit .
  Creşterile procentuale duc ecartul la dimensiuni insuportabile . Astăzi el este maxim în Europa .

 3. livia spune:

  De ce, dle fost ministru al finantelor?????

  - Ați câștigat la CEDO 3.000 de euro pentru condițiile de detenție. Ați reușit să luați de la stat acești bani?

  -I-am recuperat de la Ministerul Finanțelor, adică de la dvs. și cetățenii României. M-am gândit că de ce să plă- tească poporul procesul pe care l-am câștigat eu și m-am dus la MF și le-am zis să se îndrepte spre persoanele vinovate. Nu i-a interesat.
  (din interviul lui Ingrid Mocanu).

  • Pentru că, potrivit legislației actuale, nu te poți îndreptate împotriva procurorilor și judecătorilor dect dacă vrea CSM. Și CSM nu vrea.

   • tudor spune:

    Sanki!
    Asta o spuneti ca fost ministru de finante sau ca politruc?
    Ati auzit de actiunea in regres?
    Singura problema o simpla modificare la codul civil; nefiind vorba doar despre magistrati, ci de toti functionarii statului care au produs daune, nu se doreste punerea in fapt a actiunii. Asa ca csm ul n are nicio legatura cu asta!

   • livia spune:

    Pai daca CSM nu vrea, dati o data Legea raspunderii procurorului si judecatorului. De ce nu o faceti? Cine nu va lasa? De ce va este frica?

 4. tudor spune:

  In 2007 2008 au ajuns banii fiindca ati preluat bugetul pe excedent, iar Romania era supercrestere economica.
  Masura aceea n a facut decat sa accentueze tendinta de inversare a raportului incasari/plati.
  Daca ati fi guvernat in 2009 Romania ar fi avut aceeasi cadere de PIB – “masurile anticriza” anuntate de Tariceanu in ultima clipa n aveau macar valoarea unui bon de moara, vorba unui amic…
  In 2014, cand madam usturoi a anuntat scaderea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor pentru 2015 au estimat ca – vezi Doamne! – acestia vor angaja 400 000 oameni, din banii lasati de stat, ceea ce va compensa reducerile, iar sumele incasate de stat vor creste.
  Au crescut cu minus 5 miliarde, dupa cum se vede din tabel!
  Erati in alianta de guvernare, asa ca nu mai faceti pe desteptii, sunteti coautori ai dezastrului ce se prefigureaza!
  Adica, daca esti la guvernare, asuma ti nu doar avantajele, ci si raspunderea, dragi tovarasi!

  • Shadow spune:

   @tudorica
   draga tovarase caderea pib de aproape 30% este datorata in primul rand guvernarii boc. raspunderea este o notiunea care scapa multora nu numai politicienilor ci si postacilor ca tine.

 5. tudor spune:

  VV

  daca fac un efort de memorie … nu cumva dv , in 2014, sustinand masurile guvernului ponta vorbeati despre “sistem sustenabil” iar eu va spuneam ca o ia la vale???

 6. tudor spune:

  Ministerul sanatatii a taiat bani de la ATIurile din sectiile de neonatologie; de pilda, la Marie Courie, de la 3.1 milioane lei in 2016, la 2 milioane in 2017.
  Astazi doctorul Cirstoveanu placa cu ambulanta la Milano sa opereze un copil roman, nefiind locuri la ATIul de aici!
  Proiect de tara: la parnaie!

 7. epolitikon spune:

  Ce misto le explica tariceanu romanilor cum se vor scumpi carburantii doar cu vreo 50 bani pe litru.

 8. livia spune:

  Chris Terhes: “Guvernul vrea sa mareasca acciza la combustibil, care va duce la cresterea pretului la pompa, care va duce la cresterea tuturor preturilor in Romania. Cand preturile cresc, creste si TVA-ul. Acesta e rationamentul absurd pe care toti guvernantii il folosesc in speranta ca vor aduna mai multi bani la buget. Birul platii e tot pe omul de rand, care va ajunge sa plateasca mai mult pentru mai putin.

  Nici un Guvern, insa, nu intra cu adevarat in combaterea evaziunii fiscale, care face sa nu fie bani la buget.

  Zeci de banci din Romania zic ca sunt pe pierderi si nimeni nu le verifica. Nu sunt verificate multinationalele de frica ambasadelor. Nu sunt verificate firmele acoperite sau protejate de servicii pentru ca asa e ordinul.

 9. tudor spune:

  Moda asta , cumularea pensiei cu salariul a aparut pe vremea “bunului” guvern Tariceanu; evident, pentru smecheri!
  De pilda, la un spital militar s a pensionat contabilul sef – colonel.
  Imediat se schimba statul de plata iar functia aceea – sef compartiment fiscal = colonel devenea director economic – civil.
  Evident, aceea si persoana!
  Frumos zicea in 2014 Ana Birchall: “dupa atatia ani … in sfarsit romanii isi vor putea cumula pensiile cu salariile”. Romanii, adica slugile aldepsd!

 10. elenick spune:

  Atunci s-a putut si acum nu se mai poate din cauza ”resursei umane” implicate in deciziile de macroeconomie dar si al managementului financiar bugetar de day by day al guvernului. Daca atunci cei implicati erau – PM Tariceanu, dvs. ca Min al finantelor si Economiei si Paul Pacuraru de la Min. Muncii, acum omologii sunt D-l Tudose – politician cu rezultate obscure, D-l Ionut Misa – min Finantelor- inteleg ca a lucrat in sistem, dar ca un ”sters”, adus ca pila a cuiva, d l Fifor, istoric sau filozof parasutat la Economie, nula na nula in domeniu, si mai ales guresa Olguta ”larguta”, filoloaga transformata politicianist in Ministra, care vorbeste fara sa aiba niciun habar despre ce anume – dar ea turuie cu mult tupeu si care se contrazice pe ea insasi de la inceputul mandatelor. Cat despre duhul car bantuie peste tot dezastrul, ”atoatefacator” si ”atoatestiitor”, al domnilor Dragnea, Valcov si Gherghina… s-a cam lamurit si alegatorul nataraual PSD!

  Vorba romanului: ”greu la deal cu boii mici!” :)

  • elenick spune:

   Mi se pare de-a dreptul jugnitor pt d-l Tariceanu posturile ingrate si penibile in care se pune cand explica public prostiile economice si minciunile psd-iste. Sa-i spuneti-i ca se face de ras, isi discrediteaza propria imagine…

   • tudor spune:

    Astazi a emis singur singurel urmatoarea “masura”: splitarea TVA.
    Nu cred ca tariceanu stie ce inseamna sa introduci o asemenea in urmatoarele trei saptamani, insa sunt absolut sigur ca daca o vor implementa se alege praful de economie.

    Inca o idotenie marca aldepsd, dupa impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe gospodarie, impozitul pe venitul global, taxa de solidaritate si … cine le mai stie!!!?

    Fara doar si poate ultimele guverne sunt cele mai proaste din istorie!

 11. edi spune:

  @ cris

  ..nervi cam multi, mmm, nu e bine, …bashca, parcã era vorba cã, gata, comunicarea se taie…

  …si, ca sã binedispun iar, :D Ein Mann, Ein Wort

  • edi spune:

   Aaaaoleu, acum am citit, ia vezi ceva mai atent, cãnd mai lipesti aici alt capitol din cartea de telefon, ce iashte egzact recte o comeatã, pardon, entropia !!
   …si n-o mai contrazice pe elenick aiurea, dezordinea e datã de mãrimea VARIATIEI ENTROPIEI, deci variatia mãrimii, nu mãrimea ei în sine, daaaa ?

   [cred cã obsesia asta pentru idiotenie, zãu, nu e bunã deloc, cheese...! :D]

   • edi spune:

    …cred cã ar trebui desenat, deci cãnd variatia entropiei [delta S] este nulã sistemul e ok, gradul de organizare e bun, cãnd variatia creste peste zero, gradul de dezordine/aleatorul o ia si el razna !

    [ ...lasã, nu trebuie... ! ]

    • Mihail spune:

     Edi,

     daca-mi amintesc bine, tu pe mine nu m-ai facut niciodata idiot, sau ma-nsel eu.

     • edi spune:

      Stai liniștit, omule, nu mi-aș permite lucruri din astea… ! Nu ăsta e scopul dialogului, doar știm cu toți asta…, sau, na, aproape toți.
      Cele bune !

   • cris spune:

    Am inteles domnule, daca entropia da din coada, dezordinea creste…la coada aceea te refereai probabil :) Mai ramine sa-mi dai formula Boltzman si sa stii ca am picat in extaz in fata dumitale si m-am chircit de rusine de nestiintza mea. Lasa, mi-o dau singura, sa ma pedepsesc ca ti-am jignit augustetea: o caut in cartea de telefon. In rest ramine asa cum am spus, imi atribui mie, fara sa stii cel mai mic lucru despre ce experienta am sau ce gindesc, bazaconii despre germani, pentru ca asa se discuta in jurul dumitale, la antena 3, la rtv, la digi 24 sau mai stiu eu unde, si pentru ca asa se obisnuieste la dumneavoastra sa atribuiti altora sablonul a ce doriti dumneavostra sa gindeasca altul … lucruri care oricum nu aveau nimic de a face cu subiectul. Lipitul de etichete de acest tip se foloseste la borcane, la dosare, la piatza, la ce doresti dumneata, in discutia dintre oameni e o varietate de ad hominem. Iata, Mihail e un interlocutor pe care il incinti, lasa-ma pe mine: obsesiile mele nu sunt cu idiotenia ci cu o adresare in limitele civilizate, cea cu a arata altuia ca dumneata esti al mai dastept te priveste.

    PS. Nu, nu trebuie, man muss nur sterben, alles andere ist sollen. :) Aaa, si ein de dupa virgula e cu litera mica, numai substantivele si pronumele de politete se scriu cu majuscule, asa scrie la cartea de telefon. In rest, asa cum am spus, bestaetigt, adicatele confirmat, acknowledged, roger :) : we agree to disagree… cheese.

    • edi spune:

     Ahaa, sugerezi cã polemica de aici ar trebui sã determine cine e mai destept si cine e mai putin…

     Zãu, oare la ce ajutã în viatã sã ai atâtea complexe pe cap, mania persecutiei si alte povesti de tipul ãsta?

     Nu sunt de acord cu cineva, ok, asta e, vãd eu în sinea mea dupã aia dac-am fost rational sau nu, dar dacã mã contrez la fiecare argument doar ca sã arãt cã adevãrul meu e valabil…, ajung la spital.

     Oooo, scuzee… !

 12. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  sunteti preaa stresati fratilor, luati de ici:

  https://www.youtube.com/watch?v=bqNGRr8G3gA

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   urmatoaarea-i si mai tare:

   https://www.youtube.com/watch?v=6pH1ic6pdfQ

   • elenick spune:

    Super fain e baiatul! :)

   • elenick spune:

    @sorin,
    Sa inteleg ca ai fost la Untold si ti-a si placut! :)

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ elenick

     am si devenit fan emil boc! Adica ce atitea griji si probleme? Ce atita stres despre legi, despre economie, despre proiecte de tara! Sa ridem sa ne simtem bine, o viata avem! :)

     Cui nu-i convine sa plece din tara! Ca dupa cum se vede si la Untold bani sunt destui, economia merge pentru cei care muncesc, cei care n-au bani inseamna ca nu vor sa munceasca! Si atunci sa nu se plinga!

     Daca mai pica cite unu nevinovat la puscarie… asta e! Se mai intimpla, nu e perfecta nici justitia asta, dna-ul e bine sa-si faca treaba si intr-o anumita perioada de timp va face si curat in tara asta! Trebuie sa avem incredere in sistem, el primeste ajutor de la cei din democratiile consacrate si in timp vor reusi sa faca si curatenie in politica! Sa-i lasam deci sa munceasca, si noi sa ne traim viata, sa ne crestem copii, sa mearga la scoala sa primeasca educatie si sa devina mai performanti decit am fost noi.

     :)

  • Mihail spune:

   Interesant…

 13. Mihail spune:

  Stau si ma uit din Londra cum se agita unii in tarisoara. In pîus, aud ca ALDE ar fi pe faras, Dady doreste ca sa se descotoroseasca de ei.
  Mai mult, ala de-i smecher a scumpit benzina. Nu-i mare lucru, o sa-si cumpere toti, masini electrice si Tesle. Sa moara arbetii de ciuda.
  Le-am tot vazut prin Lonra, este plin orasul de electrice. Nimic nu se aude.
  Dar astazi, am vazut si cateva Ferrari, pe strada. Or sa faca si electrice ?

 14. tudor spune:

  Intrebat fiind despre cresterea accizelor , Fifor, ministrul economiei spune ca nu stie nimic, chestiunea fiind de competenta finantelor.
  Un amic spune: imaginatia noastra este prea limitata fata de cat de idioti pot fi astia!

  • edi spune:

   Corect !
   …pare cã suntem deja la rubrica “Sã râdem cu …!”, …dar fereascã-ne sã ajungem, invers, sã plãngem în cele din urmã.

 15. cris spune:

  @ VV

  Am spus de la momentul grindeanu ca ce cred este ca ALDE trebuie sa se retraga de la aceasta guvernare cu psd si asta atunci, in acel moment. Oricind mai tirziu, am considerat, e prea tirziu: indiferent de bunavointa unui privitor de a intelege impinge compromisul intr-o zona inacceptabila. Nu sunteti consultati se vede, nu aveti capacitatea de a corecta in sens liberal ceva, dimpotriva ajungeti sa scuzati de fiecare data cite o noua prostie. ALDE devine ce s-ar numi aici patsy, persoana impinsa in fata sa faca vreun mic spectacol pentru a scuza, acoperi si plati in final pentru niste jocuri aiurite si urit mirositoare din spatele unor cortine mai mult sau mai putin opace. Nu depinde de dumneavoastra singur ca persoana, stiu, asa cum stiu si ca nici eu nu sunt datator de sfaturi de profesie si nu-mi inchipui ca ar trebui luate in seama, ci pot doar spune ce gindesc in limitele mele de intelegere si bun simt si prefer sa o fac fara strigaturi si reprosuri si fara pretentia ca ar trebui auzit.

  Intr-adevar, ingrijorator raspuns la vorbele lui Dorin, proiect de tara, ultimul stinge lumina – daca mai ramine vreo lumina de stins…Trist.

 16. livia spune:

  “Şi cum retragerea mai mult sau mai puţin strategică a lui Alexandru Cătălin Ioniţă din fruntea Direcţiei Generale Anticorupţie este dată ca şi iminentă, cu singura observaţie că acesta nu va fi pensionat ci, cel mai probabil, va primi un alt post de consolare, deja s-au pornit lupte grele pentru succesiunea în fruntea DGA. (…)Miza de a avea un om la conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie este încă una uriaşă, din moment ce, din câte se pare, ditamai consilierii prezidenţiali conectaţi la reţeaua sorosista au ajuns să se intereseze de cine îi va lua locul lui Ioniţă. “, scrie jurnalistul Cătălin Tache.

 17. Adam Mareș spune:

  Înțelegem că situația cu fondul de pensii e gravă. Dar ce se face pentru ameliorarea ei?

  • elenick spune:

   Ce sa faca PSD-ul cu ALDE in siaj? O agraveaza si mai tare! Ce altceva decat gaz pe foc inseamna noile pensii/pensionari aberante din sistemele de forta? Atat timp cat decalajul din grafic are tendinta sa se mareasca de ani buni, sa il agravezi si mai mult acum, pe tendinta demografica negativa, e curata nebunie… inconstienta… iresponsabilitate… nici nu sunt cuvinte indeajuns! :(

 18. Adam Mareș spune:

  Din postările despre Untold deduc că sunt mulți tineri razna. :-)

 19. livia spune:

  Cine a propus aceasta “somitate” ministru al justitiei?????

  http://www.national.ro/dezvaluiri/ministrul-justitiei-sluga-la-trei-stapani-593404.html/

 20. livia spune:

  Ministerul Energiei a inventat o funcţie la Oil Terminal SA, companie la care este acţionar majoritar, pentru un coleg de partid al ministrului Toma Petcu. Nicu Ştefan, vicepreşedinte al ALDE Giurgiu, este de pe 1 august director de investiţii şi siguranţa infrastructurii, chiar dacă nu are nicio pregătire în domeniu. Politicianul are în schimb o poveste de viaţă spectaculoasă: fost colonel SPP şi şef al gărzii premierului Nicu Văcăroiu, patron de firme de pază cu milioane de euro din contracte cu statul, o mega-afacere ratată cu ONU, dosar penal pentru falsificarea unor acte, asociat cu o fostă Miss Panama şi cu locotenenţii lui Sorin Ovidiu Vîntu, simpatizant PSD, prieten cu şi apropiat de PDL, dar înregimentat, pe rând, în UNPR, PNL, PMP, PLR şi acum ALDE.