Să râdem cu … FMI :)

Privim cu toată seriozitatea prognozele FMI și sper că și FMI le privește cu aceeași seriozitate. Și nu mă îndoiesc de asta, privind, pe de o parte, știrile zilei, iar pe de alta recitind unele din proiecțiile realizate de FMI.

Îmi amintesc că în anul 2008, anul dinaintea crizei, FMI dădea ca prognoză pentru anul 2009 o creștere de 5,4% a produsului intern brut al României. Chiar și în anul 2009, după ce criza izbucnise, FMI se încăpățâna să dea pentru PIB-ul României o creștere de 2%. Până la urmă PIB a scăzut cu peste 7%, ceea ce înseamnă că FMI și-a greșit prognoza pe 2009, elaborată chiar în 2009, cu aproape 10% din PIB!!!

Citim o știre AGERPRES din 2013: „Potrivit FMI, potențialul de creștere a economiei României în perioada 2013 – 2017 este de 2%”. Economia României, care nu citește, din fericire, prognozele FMI, a avut cu totul alt traseu, creșterea economică a fost permanent peste 3%, ajungând în 2016 la 4,8% din PIB și în 2017, probabil, în jur de 5%. Abia așteptăm ca FMI să ne dea, în continuare, recomandări și să ne spună ce se va întâmpla în perioada următoare cu economia României.

 

https://www.agerpres.ro/economie/2013/10/18/fmi-potentialul-de-crestere-pentru-economia-romaniei-este-2-in-perioada-2013-2017-12-31-40

45 Responses to “Să râdem cu … FMI :)”

 1. Filip G spune:

  Eu nu m-as hazarda cu optimismul privind cresterea economica bazata pe consum.
  O parte din consum nu are nimic cu banii castigati in tara.Sunt multi care muncesc in strainatate si construiesc in tara ori fac alte cumparaturi.

 2. Nu mai repeta clisee ale altora. Gandeste cu mintea ta. Consumul creează cerere. Cererea incurajează productia. Dacă deficitul balantei comerciale nu devine amenintator, inseamna ca se incurajeaza productia interna. Dar chiar si in cadrul deficitului comenrcial, trebuie vazut cui se datoreaza. De pilda, in perioada mandatului meu de min de finante, o parte importanta a deficitului comercial se datora importului de tehnologie.

  • Filip G spune:

   Da,suntem o tara de consum.
   Sa facem tot posibilul sa creasca consumul fara a avea productie.
   Asta convine de minune pentru cei din UE.

   • Shadow spune:

    @filip
    vezi ca acolo unde sta foarte prost Romania este pe agricultura unde am avut un mare “specialist” ca prim ministru. Acolo este un deficit masiv. Importam cam tot. Si producem foarte putin iar producatorii nu vand pt ca au preturi de productie prea mari

    • Filip G spune:

     Paradoxal dar romanii veniti in vacanta cauta producatorul autentic,pentru consum si un suvenir la intoarcerea in strainatate.Sunt mandru ca borcanul cu miere pe care nu lipseste tricolorul trece granita tarii.
     Cei din Aociatii vand mierea vrac eu prefer cu borcanul la un pret rezonabil.Banii obtinuti ii pun in circuitul economic real.
     Statul are mult mai mult de castigat daca ma lasa in pace sa produc si sa vand fara a fi catalogat ca evazionist.

   • Nu te grăbi. Tocmai fac o analiză pe chestia asta. Nu e destul să spui că facem consum, trebuie să vezi care e structura lui, care e impactul pe balanța de plăți etc. Până una-alta, bine că economia crește.

  • alzara medic Sibiu spune:

   E foarte simplu: să urmărim unde sunt fabricate produsele pe care le cumpărăm !
   E adevărat ,în unele produse străine e “ascunsă ” şi muncă românească : ex automobile ,dar cu ce ptreţ a fostvplătită ?

 3. emi spune:

  FMI sustine cu prognoze pe obedienti, pe ceilalti ii saboteaza prin previziuni macabre sau daca renunta definitiv la serviciile dumnealor le organizeaza o “Revolutie”, model Romania-Ceausescu sau ii “accidenteaza” ca pe polonezi in 2010.
  FMI este casa nostra financiara a lumii, e bine sa fie tinuti la distanta.

 4. Mihail spune:

  Ce ne mai place sa ne intoarcem cu 10 ani in urma. Ce le place unora sa se raporteze la intamplari din 2008, de arca tara asta a avut doar un singur ministru si acesta genial.
  Hai sa mai bagam o fotografie de prin anii ’80, sau ceva cu biserica.

 5. sorin gyorgyfalvi spune:

  Da, sa ne ridem, cu varujan vosganian despre economie.

  Economia, merge foarte bine:
  http://isdv.dc-host.ro/Dropbox/euro.JPG
  (in prapastie)

  deoarece trebuie interpretata cam asa: