Egali și liberi?

Revoluția anticomunistă din 1989 din Europa Centrală și de Est nu a fost atât o revoluție, cât o contrarevoluție. Ea a marcat eșecul Revoluției din 1789. Experiența celor două sute de ani a arătat că oamenii nu pot fi egali și liberi în același timp.

revolutia franceză

97 Responses to “Egali și liberi?”

 1. Filip G spune:

  Aha,am inteles.
  Daca sunt in Asociatie nu pot fi liber.
  Inseamna ca am ales bine. :D

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Pas cu pas va observ cum pregatiti terenul ruperii de psd si alipirea de pnl, pmp sau ce-o mai fi…

  Dar va zic un lucru: nu va luati dupa Caragiale! Nimeni nu-i iubeste pe tradatori! Pentru ca ruperea aliantei pe care o aveti cu psd-ul indiferent din ce motiv tot tradare se numeste, iar cei care regizeaza tradarea se numesc … ghiciti cum se numesc… tradatori!

  Asta cu egalitatea si fraternitatea o stiati si inainte sa va aliati cu psd, si cam toate scuzele pe care le veti mai enumera in continuare timp de vreo 3 saptamini!

 3. emi spune:

  Interesanta comparatie intre cele doua revolutii pe care le despart fix 200 de ani!
  http://www.criticatac.ro/10660/tema-egalitatea-si-chipurile-ei/

  • emi spune:

   Cred ca Aristotel a adus la acelasi numitor (comun) cele doua notiuni, libertate si egalitate:
   “Baza regimului democratic este libertatea… Acum libertatea constă în a fi pe rând supus şi guvernant, fiindcă în accepţiunea populară justiţia este egalitatea în drepturi a tuturor.”
   Adica libertatea are limitele ei impuse de egalitatea in fata Legii, dupa cum si egalitatea are limitele ei impuse de Lege.
   In final libertatea si egalitatea pot fi compatibile doar cand politica ramane echilibrata, departe de extreme.

   • edi spune:

    emi, dragã, e foarte interesantã în cazul tãu patologia [n-am vrut s-o numesc tacticã, ...apreciezi asta, nuuu?] deviationismului în momentele în care o parte din comentatori încearcã, cumva…, “sã punã degetul pe ranã”…, eh, la fazele remarc cum o iei fain-frumos pe ocolite, gen //haideti s-o “ardem” si mai cultural…, totusi, sunt niste aspecte, ia, vedeti aici pe youtube, ceva…!//

    Mã “uit” la dumneata si-mi vine-n minte, cumva, alde Cristoiu… :D

    …cã mã gãndeam cã nu se poate sã nu te fi gãndit la vorba aia a frantzuzului, cu //…qui s’aime se taquine //

    …cã zic …

    • emi spune:

     Prefer sa vorbesc cu @VV, sa raspund temei propuse, nu ma poti obliga sa injur daca nu am chef.
     Nu vreau sa rezonez cu plangaciosii, io sono un contadino, sempre allegro, sac!

     • edi spune:

      Na…, poftim, ce te-am întrebat eu si ce ai înteles matale… !

     • emi spune:

      De ce ar fi temele unor vizibil ranchiunoşi mai importante/interesante decât temele gazdei, de politeţe ai auzit?!?
      Când voi fi pe blogul lui Sorin sau al lui Mihail voi discuta temele propuse de către ei.
      Pe blogul lui @VV mi se pare politicos să vorbesc despre temele pe care le preferă gazda, la urma urmei postez aici pentru ca rezonez cu @VV, desi încerc să iubesc pe toată lumea.
      Sunt frumoase şi floricelele dar eu sunt fascinata dintotdeauna de copac.

     • Pot fi lansate si alte teme. Sunt insă comentarii in bataie de joc, ca de pildă ale lui Mihail și ale Barosanului, la care nu are rost să ripostezi.

     • emi spune:

      Fiica lui Cristoiu o consilia pe Eba, era practic plătit să fie obedient.
      Eu nu sunt obedientă, postez de plăcere, nici măcar nu muncesc în România, deci nu am niciun avantaj material.
      Fiul meu şi-a găsit singur serviciu, deşi avea doar 20 de ani şi era student în primul an, şi a intrat pe EXAMINARE.
      Aşadar comparaţia este si forţată şi răutăcioasă.
      Nu mai vorbim că eu nu am talentul scriitoricesc al domnului Cristoiu, deci nu există criteriu de comparaţie.
      Câte personalităţi se pot lăuda cu admiratori sinceri, aşa cum are @VV?!?

   • Pe vremea lui Aristotel libertatea nu presupunea libera concurență.

  • Bine că măcar tu mă înțelegi…

 4. Barosanul spune:

  Clovnul Vosganian e in perioada de Reproducere Asexuata!

  a inceput ‘Circareala’ cu anuntul grosoln ”Lume, lume!” ca ii baga limba-n ureche lui Iohannis, cica pe post de ‘om de sfada pt un proiect ‘pe Tara’.

  Din 2009 de cand si-a deschis blogul eu nu stiu vre-o data ca Vosganian sa fi tinut cont de vre-o propunere de proiect venita pe blog. Si au fost cu sutele.

  Vorba lui @ Mihail a devenit in ‘ploscar’ sau cum zice tot @ Mihail, omul poate ca era dinainte numai ca pana acum a pretins a fi altcineva/altceva. Ori cum se exprima @ emi ”vibreaza cu energia “shit”.

  • Barosanul spune:

   Care Tara el stie ca omul a devenit chiar Xenofob anti Roman..

   ‘’ Intrebare pregătitoare: Cunoașteți vreun român care nu e născut în ținuturile istorice românești (România de azi, Basarabia, Bucovina, Valea Timocului) și care simte că aparține poporului român?’’

   ‘’ Cunoașteți numele vreunui român născut în afara granițelor istorice ale României? Iată un posibil și întristător răspuns:’’

   Adica daca omul e ignorant si NU vre sa aibe cunostinta de vre-un Roman, presupune ca nici n-ar exista vre unul.

   Generalizari idioate asemenea Evreilor pe vremea Nazistilor.

   ”românii au o cultură civică mai precară decât… papuașii!”

   Bine mai GOROBETE! Ce dreacului ai facut tu in 27 de ani de politica? Nu i-ai adus tu cu camarilele voastre de mafioti smardoi in aceasta stare?

   Se jeluieste Vosganian, la TV ca Romania Cultural nu-l suna sa-l intrebe de proiectele pe care ‘EL’, Vosganian si Manolescu le au pt Uniunea Scriitorilor.
   Dar oare nu este ‘OBIGATIA’ voastra ca asa-zisi ‘lideri’ ai culturii, care luati bani din fodurile poporului sa va faceti publice proiectele? Sa ‘comunicati’ oamenilor cum prin intermediul culturii , ‘VOI’, contribuiti catre o societate mai buna?

   Dar a facut Vre-o data Vosganian ceva pt Romani sa mai faca si acum?

   Pt el exista decat Armenii si realizarile lor. Romanii fiind niste ‘prosti’ de mana a doua buni numai sa accepte minoritati cu 1000-2000 de voturi sa faca legea in parlament.

 5. Barosanul spune:

  ”Experiența celor două sute de ani a arătat că oamenii nu pot fi egali și liberi în același timp.”

  1. Re; Egalitate
  Pai mai Vosganiene, nu e drept atunci ca in Parlamentul Romaniei sa intre numai formatiunile care indeplinesc cei 5% din voturile valabil exprimate?
  Deci TOATE minoritatile care nu au cei 5% sa fie reprezentate in Ministerul Culturii printr-un sectretar de stat pt Minoritati?

  2. Re: Libertate

  Daca Romanii au votat ca perlamentul sa aibe doar 300 de parlamentari. Nu este oare correct sa le acordam aceasta libertate si sa reducem numarul de parlamentari daor la 300 de de LIPITORI JEGOASE care isi iau CONCEDII si zile Libere pe Banda Rulanta si FURA Romania pt Camarilele lor MAFIOTE!

  deci daca nu se pot amundoua ”Libertate” si ”Egalitate”, macar una tot sa fie.

  Dar in Romania doar politicienii JEGOSI au Egalitatea de a asupri poporul si Libertatea de a fura Romania.

 6. cris spune:

  Foarte interesant subiectul. VV as prefera sa faceti dumneavoastra o discutie pe aceasta tema, din perspectiva liberala, fiindca este o o problema extrem de complexa care te poarta in final ca si gind mult dincolo de cele trei frumoase cuvinte ale revolutiei franceze si de esecul acestora, de la Hobbes si Locke la Hayek si John Rawls. Sa aruncati o cugetare sincer e insuficient pentru a stirni o discutie. Sunt cele doua notiuni de libertate si egalitate compatibile sau se exclud complet… Hmmm, nici, nici, depinde ce anume intelegi prin libertate si egalitate :) ca sa arunc si eu o cugetare.

  Hai sa fac un inceput: Declaratia de independenta are ca fundament, Declaratia drepturilor a statului Virginia.

  primul paragraf , scris de Jefferson, suna asa in scrierea originara, a lui George Mason in draftul Declaratiei drepturilor:

  “That all men are born equally free and independent and have certain in­herent natural Rights, of which they cannot, by any Compact, deprive, or divest their Posterity; among which are the Enjoyment of Life and Liber­ty, with the Means of acquiring and possessing Property, and pursuing and Obtaining Happiness and Safety.” Toti oamenii sunt nascuti liberi si independenti si au anumite drepturi natural inerente de care nu pot fi lipsiti, intre acestea: dreptul de a se bucura de viata si libertate, cu mijloacele de a obtine si poseda proprietati si de a urmari si obtine propria implinire/fericire si sigurantza.

  E foarte precisa, atit de precisa incit egalitatea, spun unii mai frust, “inceteaza la nastere” in sensul ca drepturile fundamentale sunt inerente si trebuie respectate, mai departe insa cum se dezvolta fiecare nu este egal, din acel moment orice pretentie de egalitarism ajunge sa afecteze al doilea talger al balantei – libertatea. In acest context egalitatea in fata legii – aceasta fiind ridicata obligatoriu pe respectarea drepturilor fundamentale ale omului-, se mentine, orice altceva trebuie subsumat libertatii, individualitatii, capacitatii fiecaruia de a se dezvolta in felul sau.

  Unde incepe si unde se sfirseste egalitatea, care e raportul sau cu libertatea, ce poti pune in locul egalitatii si de ce, e o discutie care se poate intinde pe pagini intregi si numai daca ii mingii suprafata.

  De la Tocqueville care spune ca in absenta libertatii egalitatea democratica devine intolerabila, tot asa cum libertatea absoluta cuplata cu un individualism excesiv poate fi un rezultat in final in detrimentul democratiei, sa ajungem la Hayek:

  “From the fact that people are very different it follows that, if we treat them equally, the result must be inequality in their actual position, and that the only way to place them in an equal position would be to treat them differently. Equality before the law and material equality are therefore not only different but are in conflict with each other; and we can achieve either one or the other, but not both at the same time” (Din faptul ca oamenii sunt foarte diferiti rezulta ca daca ii tratam in mod egal adincim inegalitatea dintre ei si singurul mod in care ii putem aseza in pozitii egale trebuie sa-i tratam diferit. Egalitatea in fata legii si cea economica sunt de aceea diferite si in conflict: putem atinge una sau alta, dar nu pe amindoua in acelasi timp)

  [sa-i raspund si lui Filip la aceasta contradictie pe care o vede intre individ si organizatie, tot cu Hayek, fiindca suntem la acest capitol: “The argument for liberty is not an argument against organization, which is one of the most powerful tools human reason can employ, but an argument against all exclusive, privileged, monopolistic organization, against the use of coercion to prevent others from doing better.” (Argumentul pentru libertate nu este unul impotriva organzarii, care este una din cele mai puternice unelte ale ratiunii umane, ci este un argument impotriva oricarei organizari monopoilizante, exclusive, privilegiate, impotriva folosirii coercitiei care sa impiedice pe altul sa se dezvolte mai bine) Este o mare diferentza intre organizare si collectivism spune Hayek mai departe, colectivism care nu pune nimic in locul virtutilor unei societati liberale (independenta, auto-determinare, acceptanta a riscului, capacitate de a-ti sustine vederile impotriva unei majoritati, dorintza de a coopera cu altcineva) decit compulsiune si obedientza. Fillip, confunzi organizarea cu colectivismul, cind in gindirea liberala sunt foarte bine diferentiate)

  Ma opresc aici, VV va las locul sa discutati poate si despre echitate, alt concept, de la John Rawls la cine doriti, si despre cum partenerul libertatii de la un anume moment incolo poate deveni echitatea (nu am alt cuvint mai apropiat de fairness) nu egalitatea care uniformizeaza.

  • cris spune:

   ( VV, la modul foarte serios, ar trebui poate sa construiti o bibliografie de texte liberale esentiale care discuta exact aceste probleme, pentru mine e jenant sa vorbesc despre Constitution of Liberty sau Road to serfdom ale lui Hayek, despre Justice as fairness a lui Rawls si pina si de Tocqueville… ma si astept ca unul sau altul sa mai imi spuna un du-te undeva cu scrisorile federaliste ale tale cu tot, cu Madison si Mason, cum mi s-a mai spus… si pe undeva respectivii au dreptate: ca sa ne intelegem trebuie sa vorbim aceeasi limba, adica sa avem un dictionar comun liberal-liberal si aceasta nu e indatorirea mea)

   • cris spune:

    hmmm, ma gindesc la ceva mai simplu: de ce nu discutati cu Friederich Naumann Stiftung de pilda sa traduceti un indreptar minim de liberalism http://visit.fnst.org/2011/01/01/liberalism-a-source-book-for-participants/#more-585 Si pe mai departe sa aveti seminarii comune si suport? inteleg ca biroul regional Europa de est e in Bulgaria, la Sofia…ce cauta acolo si nu la Bucuresti cind aveti nevoie de tot suportul posibil? Nu stiu ce partid liberal au bulgarii, dar sa nu existe acest suport in Romania, cu un partid al Bratienilor asa numit, istoric liberal, (in fine acum nu mai e liberal e popular European, deci ALDE ar trebui sa preia initiativa) e cam ciudat si tine numai de dumneavoastra si de cita educatie liberala doriti sa faceti.

    • Barosanul spune:

     A facut Vosganian vre-o data o ‘discutie’?

     El face decat ‘politica de doi bani’ pe blog.

     Pune titluri, majoritatea copy-paste, ca deh, se poarta si trece la urmatorul.

     Vosganian a ajuns o ‘pramatie de politician, ca toti ceilalti.

     De foarte curand a cerut sugestii de proiecte de ‘tara’. A venit cu vre-o concluzie sau instiintare?

     NU!
     cum se exprima @ emi ‘vibreaza cu energia “shit”.

     • cris spune:

      e proiectul domnului Iohannis, dinsul a cerut opinii si are o echipa – a venit dinsul macar cu niste idei fundamentale mai clare? m-am uitat pe site-ul proiectului si-n dunga, nema, glittering geeralities. Nu stiu, ca nu frecventez facebook-ul (inca) ce proiecte o fi avind Vlad Voiculescu si el contribuitor la proiectul de tara de pilda, si ce anume dezvaluie din acestea. Bref: E complet netransparent si inaccesibil oricui vrea sa-si faca o idee mai concreta. http://www.presidency.ro/ro/angajamente/proiectul-de-tara-al-presedintelui-klaus-iohannis

      Asa incit te rog sa nu numesti energia prezidentiala shit, iti jignesti alesul. :)

     • Cred că dl iohannis nu are nicio responsabilitate în proiect. E doar organizator.

     • elenick spune:

      @cris,

      Iata ce ai fi gasit daca intrai pe Facebook-ul lui Vlad Voiculescu, daca te preocupa cu adevarat ceva din domeniul tau de activitate…

      http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21960937-vlad-voiculescu-cere-medicilor-studentilor-medicina-sustina-petitie-pentru-proces-corect-transparent-selectie-membrilor-comisiilor-specialitate-din-ministerul-sanatatii.htm

      PS daca l-ai fi cunoscut face to face pe acest domn si daca ai fi avut ocazia sa vorbesti cu el 10-15 min, ti-ai fi dat seama, probabil, cat de aiurea sunt invectivele pe care i le-ai adresat… si poate ti-ar fi fost jena de ceea cea ai zis/gandit… poate… :)

     • cris spune:

      Nu are de ce sa-mi fie jena, elenick: sa pervertesti protocoale de ingrijire ca sa promovezi un medicament Pfizer inutil intr-o boala e ceva la care dinsul sa-si ceara scuze – nu e opinia mea despre dinsul, e stiintza, am demonstrat asta, asa cum ar trebui sa-si ceara scuze pentru oroarea fata de copiii cu Down, si acolo da, am o participare emotionala, dar tot stiintza e, am aratat si asta, cum se face prevenirea infectiilor nosocomiale la fel, cum nu se inchide un spital de-a valma ci creezi alternative intii la fel. Argumentul medical nu e invectiva ci evidentza. Nu am nimic cu dinsul personal. Din partea mea cunosc genul – face multi clabuci si cam atit, nu e singurul, sunt destui si peste tot in lume, ma lasa rece.

      In plus si dinsul si-a ales pe diversi in minister, prietenii – ce cauta un ofiter de SRI la comunicare pe teme medicale, ce calificare medicala sau de comunicare pe teme medicale are?

      Nu il consider nici pe bodog vreo minune, nu e, treaba asta cu vaccinurile e alta balmajeala, de ideea cu spitalul colosal al lui Dragnea iar am vorbit, e o prostie, dar nu mai incerca sa mi-l bagi pe git pe Voiculescu in ciuda expertizei profesionale, a mea egala cu a altor mii de medici, si atunci cind discut clar pe chestiuni profesionale. Ce crezi tu te priveste, dar nu-mi bate mie obrazul cind eu judec pe alte coordonate care nu au nimic de a face cu admiratia sau dezamagirea politica ci strict cu profesiunea.

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Barosanul

      VV in sinea lui se crede un om foarte smecher! Cind nu-i convine cum decurge manipularea… pac, alt subiect! Unde nu-i convin raspunsurile sau comentariile nu se oboseste sa raspunda.

      Si ai perfecta dreptate: niciodata, niciodata, nici macar odata, VV nu a fost interesat sa rezolve vreo dilema, sa gaseasca solutie la vreo problema! VV a fost doar interesat doar de imaginea pe care a lasat-o in vreo anumita problema, cea de a parea interesat, de a parea implicat, dar in rest in toata cariera sa a avut un singur interes major: problema genocidului armean!

      Pe motivul asta am si zis acum citeva articole ca as desfiinta cu totul asazisa reprezentativitate pentru minoritati din Parlament, deoarece timpul a dovedit ca au fost doar balast! Problemele reale ale tarii nu tin de nicio minoritate! Sunt problemele noastre ale tuturor!

     • Stai că iar îți mai dau un alt subiect. Sau, mă rog, un subiect românesc, ceea ce nu pari a fi, cel puțin după nume.

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ VV

      dupa subiectele pe care le preferati nici dumneavoastra nu prea pareti roman!

     • Da, chiar, că Enescu, Brâncuși și Arsenie Boca erau niscaiva romulani și klingonieni :)

    • O să propun asta. Din cțnd in când avem colaborări cu Naumann.

     • cris spune:

      de ce nu? daca va uitati pe textul lor, e foarte simplu, nemteste organizat, nu e nevoie sa inventam apa calda, se poate traduce. Iar despre a stabili niste legaturi mai puternice cu ei si cu alte fundatii liberale e important – trebuie sa aveti si dumneavoastra o fundatie, un think tank, nu?

      *****

      domnul Iohannis nu e organizator de proiect doar, e muz (asta e masculinul de la muza, nu?), intruchipeaza unirea in cuget si simtiri a tarii. In perioada electorala a venit cu o viziune, acum e constipat? Mda….asadar, sa numesti vibratiile muzului tau ales ( ma refer la pasionatii pentru Iohannis) shit e mai ciudat, ca muzul sa nu vina de fapt cu nicio idee muziforma, cu mission and vision, e si mai ciudat, dar….

   • Făcusem pe vremuri un astfel de dicționar, aveam o bibliografie pe care o atașasem la cartea mea Mesajul Dreptei Românești scrisă în 2001. Dar ideea unei biblioteci liberale nu e rea.

  • Filip G spune:

   Chestiunea e ca eu nu doresc sa fiu la numar.Nu se poate un parteneriat cinstit din care sa castigam toti,Ok,Pa ,la revedere.
   Am fost ani multi in Asociatie ACA,inainte de Fondurile UE si PNA (Program National Apicol)
   Acum avem peste 350 de Asociatii,sefi,sefuti si smecheri cu grupuri de interese.Prefer sa fiu un om liber,neimplicat in diverse smecherii.

  • La drept vorbind, majoritatea celor care au conceput Declarația pentru independență erau proprietari de sclavi… Dar ai dreptate, discuția e lungă și trebuie dusă. Cât despre ideea lui Filip că numai cine nu se asociază e liber, n-am cuvinte.

   • cris spune:

    daca le aveti in format electronic, dictionarul si bibliografia, de ce nu le puneti legat de blog? nu stiu citi altii ar citi, treaba lor, stiu ca mie mi-ar ajuta.
    *****

    Sigur ca erau proprietari de sclavi – ar fi nedrept sa fie judecati cu masura de acum insa. Nici in fizica nu puteti compara pe Newton cu Einstein, Pauli sau Bohr nu? Si nici Newton nu poate fi degradat cumva din locul sau pentru ca a fost si un mare alchimist, ultimul mare alchimist. Ci fiecare are locul sau si timpul sau. Nici legile nu se aplica retroactiv, au si ele viatza lor, evolueaza cu intelegerea noastra, unele devin perimate (in Wisconsin exista lege ca nu ai voie sa mergi cu gaina pe cap, avea un sens la origine probabil, acum nu), altele sunt fundamentul unei intelegeri mai profunde si al unei anume evolutii. Asa sunt si statement-urile parintilor fondatori, sunt fundamentul unei cladiri democratice, caramizile pe care treptat se cladeste, judecati acum ca erau stapini de sclavi nu cred ca are relevantza, ar cam fi un whataboutism istoric.

    • Adam Mareș spune:

     Am mai citit și noi (eu, să nu vorbesc în numele altora) despre liberalism.
     Dar VV e conservator, de fapt. :P

     • cris spune:

      pai si altii au nevoie sa citeasca, nu existam numai tu si cu mine – as zice se pare ca mai ales celor care se dau liberali cu carnetel de partid le lipseste asemenea educatie ( Canacheu o fi pus mina pe vreo carte sau tot la furat stilouri e, sau Turcan?) si in plus nici mie oricit as fi citit nu ca nu-mi strica, tot mai citesc si imi tot lamuresc niste lucruri, m-ar ajuta pe mai departe. Am tendintza sa ma duc dupa ce-mi place, dupa ce ma intereseaza si sunt mai putin sistematizata cind e vorba de altele in afara de meserie, un pic de ordine in creierul meu cu ADD nu strica :) :) :)

      PS: Il convertim atunci ? :)

     • Canacheu vrea să transforme pe aromâni în minoritate națională, ca să-i reprezinte in Parlament.

     • Adam Mareș spune:

      VV o să spună că e liberal în economie. Și consevator în ce?

     • In blogul ăsta, de exemplu.

     • Când ești conservator, ești conservator in toate. Intâmplarea face că în domeniul economic conservatorismul și liberalismul promovează garantarea proprietății, libera competiție și restrângerea rolului statului.

     • Adam Mareș spune:

      Dar ai dreptate, sunt mulți care n-au citit nimic despre liberalism. Ar fi util. Mie oricum nu mi-ar displăcea să (re)citesc.

     • In istorie, liberalii nu prea au fost de dreapta. La noi, in interbelic, liberalii au fost mai la dreapta pentru că au ocupat locul pe care conservatorii, dezintegrându-se după primul război, l-au lăsat liber. De aceea azi liberalismul românesc face o notă distinctă în cadrul liberalismului european.

     • edi spune:

      Daaa, asta e partea nostimã a liberalismului autohton, ocupând locul conservatorilor dupã Marele Rãsboiu’ a rezultat un liberalism-conservator, iar la iesirea din comunism legatarii liberalismului invocau, în opozitie la fesenismul rezidual-comunist, teza tasãrii ferme de valorile capitalului…, dar si atunci, în anii ’90, existau diverse nuante ale scolilor de gãndire, pornind dela neoconservatori spre neoliberalism.

      Iar mai pela mijloc, cel putin în Europa noastrã unionistã, s-au adunat multe partide “populare” sub generoasa umbrelã a valorilor de tip /nici-prea-prea, nici-foarte-foarte/.

      Ce este nostim uneori e cã în disputele electorale “popularii” invocã pericolul alternativei “populiste”.

      Eu cred cã vremea ideologiilor, usor-usor, e pe cale sã se consume (, Varujane… !), iar elitele vor fi nevoite sã caute alte forme de a motiva oamenii pentru a le acorda mandat de reprezentativitate.

      Liberalismul…, ca liberalismul, poate va mai gãsi un timp ceva resurse de imaginar politic, dar amãrãstenii-socialisti-de-Valahia ai lui Dragnea & Co. — marcati doar de pasivul feudalo-comunistoid al “complexului militaro-industrial” din care pãrintii lor mai aduceau, pe vremea aia, câte ceva pe acasã dela serviciu — fiind ei categoric mai nefrancofili, deci usor aculturali :D , habar n-au de criza actualã a stângii din lumea largã (exclusiv cea de tip asiatic !), …cã dacã între douã shmenuri mai gãseau si ceva timp de lecturã, atunci aflau si ei cã Regele e cam gol >> http://www.grasset.fr/la-gauche-imaginaire-et-le-nouveau-capitalisme-9782246578918

     • Dacă spui că vremea idologiilor a trecut, vezi ce se întâmplă cu nou înființatul USR.

    • De acord cu măsura diferită. Hammurabi, de pildă, a avut un cod de legi revoluționar pentru acea perioadă. Și totuși zicea că dacă cineva omoară o femeie, lui să-i fie omorâtă fiica (el nu era pedepsit). Sau se evaluau viețile oamenilor omorâți în sicli de argint.
     Voiam doar să spun că părinții fondatori puneau mai mult preț pe libertate decât pe egalitate.

     • edi spune:

      Omule, tu nu vezi cã nu rezonezi deloc dacã tema nu e “convenabilã” ?

      Ce are de a face USR cu perspectiva asta pe care o schitasem [21 Aug.1:33pm] ?

      Deocamdatã USR “joacã” dupã regulamentul aflat în vigoare… [veezi c-avea dreptate Liiceanu cãnd spunea cã, postmortem, Ceashcã --...bine, el i-a zis pe nume -- supravietuieste prin noii politicieni, ...adicã toti sunteti adeptii DOAR unui monopol politic/ideologic, ... iatã, nici tu nu ratezi ocazia unei "muscãturi la beregata" unui potential rival].

      Adicã, ai vrea dialog, discutii, dar … “sigur mã va deranja opinia CEALALTÃ, deci cel mai bine dau o replicã rezonantã cu convingerea aia a mea intimã si de neclintit”.

      …si revenind, dacã tot m-ai luat cu USR [...aia a lor :D nu asta a lui Nemanolescu...], probabil cã ei ar fi pregãtiti sã comute cel mai usor, dintre voi toti, la o nouã paradigmã politicã.

      Tu chiar nu-ti imaginezi ceva gen “worst-case-scenario” din punctul ãsta de vedere, chiar nuuu…?

      Aaaa…, dar mai bine nu replica cu altã “smetie”…, e bine si asa, dacã asta te pune pe gãnduri cumva, ok, tot e ceva…

      [hai liberare !]
      [cheeeese !]

 7. Barosanul spune:

  @ Cris

  ”echitatea,…..nu egalitatea care uniformizeaza.”

  Pai cand vre-o data Vosganian a stiut sa aplice Echitatea? Crezi ca stie el ce-i aia? Trebuie sa-i dai si in manual de folosire.

  Ce a facut Vosganian ca Ministru? A luat el cumva masuri Echitabile?

  Aaaa o sa zica ca …
  VarujanVosganian spune:
  Dubla măsură este una dintre cele mai grele boli ale tranziției.

  • cris spune:

   cred ca ar trebui sa-l intrebi pe dinsul

   cu echitabilitatea se cam lupta orice democratie si o da in bara de multe ori, inclusiv cea Americana: nu ma face sa vorbesc despre inegalitatile create de echitabila obamacare si de faptul ca nici acum nu exista o alternativa concreta si mai am putin si-i iau si eu pe republicani cu …bezelele… la fel de tare cit i-am bezeluit pe democrati.

  • cris spune:

   Zau va purtati unii dintre voi ca si cum ati simti nevoia sa va bateti copiii cind va duceti acasa, drept care va burzuluiti la oricine altcineva. Come on… ce imi ceri mie socoteala pentru supararile tale, indreptatite in felul lor dar zau nu care ar avea legatura cu mine. Dumneavoastra va amuzati la felul in care femeile isi smulg perii unele altora, dar dati pe dinafara de atita testosteron furios si sunteti la fel de …. interesanti: va dau in judecata pe toti pentru violentza in famillie, faceti orice sa-mi ruinati fengshue-ul :) … mai bine ma duc la pupitrul aragazului, nu stiu de ce am chef azi, un soufflé de dovlecei…hmmm, mai vedem…iata echitabilitatea, cui ii plac doveceii dovlecei, nu va plac liber la cumparat pizza, ca eu am altfel de citit si plimbat catzelusa: you are no fun.

   Rx: smile…. tomorrow it will be worse

   https://www.youtube.com/watch?v=X6I_dKUYyI4

   • Barosanul spune:

    Soro, cred ca-ti arde de ‘Aragaz’ si ai dat un ‘skim through’

    ”ce imi ceri mie socoteala pentru supararile tale, indreptatite in felul lor dar zau nu care ar avea legatura cu mine. ”

    nu cred ca ti-am cerut tie ‘socoteale’!
    Asa ca ”keep on cooking’ :)
    https://www.youtube.com/watch?v=80ZrUI7RNfI

   • cris spune:

    nu frate, nu ma pasioneaza burzuluiala, atit.

    gatitul, hmmmm, dedicatie speciala pentru fratele meu cel barosan, cocinando suave, una din melodiile mele favorite si de multi ani, de cind gateam cu prietena mea din Venezuela si-mi explica cum ei invatza sa danseze tinindu-se de fustele mamei la bucatarie. Sa gatim suav :) https://www.youtube.com/watch?v=pCfqhQwLr1Q

    • elenick spune:

     Cris,

     daca ai avea fler la oameni la fel ca bunul gust la muzica… :)

     O zi placuta!

     • cris spune:

      Scuzeeeee, nu port oamenii pe care-i cunosc la butoniera ca sa ma mindresc cu ei si sa ma priveasca lumea ca pe ce n-as fi, nu exist prin asociere cu statusul sau faima altuia/nu sunt parazit, si nici nu mi-e rusine de vreunul sa-l bag frumusel sub covor ca deranjeaza nasul subtire al altora.

      “Fler la oameni” n-am, imi lipseste oportunismul de acest tip, multumesc oricui isi deschide inima si imi daruieste din bogatia sau saracia lui… Ca la muzica… ascult multe, de la didgeridoo la Glenn Gould. Ce sa faci, nimeni nu e perfect…

      Nu-ti convine gustul meu in ce priveste oamenii… nu e problema mea, nu doresc sa-ti fiu tie pe plac, asa cum nu doresc sa fiu pe placul nimanui. :) iar daca e dorintza ta poate sa-ti fiu pe plac, scuze inca o data, I don’t do monkey:

      https://www.youtube.com/watch?v=74-WSM0xTyE

 8. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Barosanul

  zici asa: “Din 2009 de cand si-a deschis blogul eu nu stiu vre-o data ca Vosganian sa fi tinut cont de vre-o propunere de proiect venita pe blog. Si au fost cu sutele.”

  Pai, a fost o discutie intensa acu ceva ani pe tema asta. Vosganian e de parere ca: “m-ai ales ca sa te conduc!” Adica, stie el ce e mai bine pentru tine, tu doar sa dai votul! De restul se ingrijesc ei, politicienii! Pe sistemul: bravo baiete, ti-ai facut treaba, ai votat, de aici preluam noi! Ne vedem peste 4 ani! :D

  Iar noi timp de 4 ani n-avem alta sansa decit sa suflam la bec! :D Poa sa ne si ia dracu de nervi ca nu conteaza, putem injura cit vrem, putem acuza cit vrem, ciinii latra … caravana trece, pensiile speciale cresc si ele pe masura, samd…

 9. Adam Mareș spune:

  Emi o “arde” intelectual azi, iar Cris pare îndrăgostită. :-) Doar bărbații sunt cătrăniți rău. :P

 10. Adam Mareș spune:

  “Sa tot fii parlamentar in Romanika!!!
  De la preluarea mandatului şi până în prezent, deputaţii şi senatorii au muncit, în total, 59 de zile, cea mai aglomerată fiind luna mai, cu 12 zile lucrate. Asta în condiţiile în care un parlamentar primeşte lunar, indiferent că vine la muncă sau nu, indemnizaţie care poate ajunge şi până la 16.000 de lei, precum şi bani de cazare şi de benzină! Misto, nu???”

  • Dragă Adam, zilele când merg in circumscripție nu le socotești sau cele în care merg în alte localități? Întâlnirile politice, audiențele, emisiunile televizate? Etc.etc. Ce ușor e să vorbești, nu-i așa? Sigur că un parlamentar care nu face nimic nu muncește nici măcar orele alea de care vorbești.

   • Adam Mareș spune:

    Emisiunile tv?! Păia asta e pt promovarea politicienilor, partidelor, asta nu ține de serviciuL de demnitar. :P :P :P

    • Ce vorbești? Marketingul nu e parte a fișei postului? De altfel, mlte sunt pentru promovarea partidului dar îți ocupă timpul, ceea ce depășește cele X ore de care vorbești.

   • edi spune:

    …eeeh, iesirile astea-s cumva, vorba frantzuzului, LOISIR de-a dreptul, cred, din contrã, cã orice iesire din mizeria aia de CasaToporului si din balamucul bucurestean sunt manã cereascã la parlamentari…

    Sã se facã asa [...] ãla care zice cã nu ? :D

    …da’sãrbãtorile, pelerinajele cu agapã…?

    Ca de obicei, adevãrul e, aproximativ, pela mijloc… :D

 11. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all, Barosanul

  vreti sa va scriu eu urmatorul articol? Ok, bine! :D

  Sarac si cinstit? Sau Bogat si minjit?

  Din cele mai vechi timpuri oamenii si-au pus problema proprietatii. Din orinduirea comunei primitive cind toti imparteau aceleasi citeva paie, cei care aveau mai mult de doi neuroni si-au pus aceasta problema: de ce sa aiba ei… la fel cit au ceilalti!

  Atit. Astept comentarii! :D

  • Filip G spune:

   Eu nu doresc sa fiu nici sarac si cinstit si nici bogat si manjit.Asta nu e normalitatea.
   Romania are nevoie de o clasa de mijloc.
   Cum o farmam fara a fura si fara a fi obedienta obtinand posturi bine platite?

   • Nu fură chiar toți în țara asta. Tu , de pildă, ai fura poate, dar nu ai ocazia :)

    • Filip G spune:

     Eu prefer sa adorm cu capu pe perna seara in urma unei zile de munca decat sa ma gandesc ca poate noaptea vin mascatii sa ma salte.
     Am crescut copii fara a sta cu mana intinsa si a astepta pomana.
     Nu as mai putea privi in ochi copiilor si a nepotilor.

     • Desigur, dacă nu ai decât propria răspundere, fără să trebuiască să semnezi acte de zeci de milioane de euro și să decizi pentru mulți alții, poi dormi liniștit în lumea de azi. Dar poate că odraslele și nepoții s-ar fi mândrit cu un Filip conducător de popoare, precum Filip al Macedoniei, și nu doar cu un bunic care se mândrește că ziua face puțin ca să doarmă noaptea liniștit.

     • Filip G spune:

      Fac suficient de mult avand in vedere ca am doar un picior.
      Apropos lucram o zi impreuna? :D

     • Eu dictez și tu scrii… :)

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ VV

     memorabil raspunsul asta. Il salvez!

     Incepem si noi sa ne mai dumirim oleaca. Care va sa zica… trebuie sa ne cautam si noi pozitii mai avantajoase sa putem fura si noi, sa nu ne mai plingem atita!

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Filip

   nu-i bine! Nu-mi place cum ai raspuns. Mai incercam odata, poate ne iese de data asta:

   Personalitati ale centenarului – Ion Luca Caragiale

   https://www.youtube.com/watch?v=8Yxdc6-K3uM

   :D