Întrebare adresată domnului Tudorel Toader, Ministrul Justiției

Obiectul întrebării: Câți membri ai Guvernului au făcut obiectul unei cercetări penale din 2012 și până în prezent

Stimate Domnule Ministru,

În ultima perioadă, o campanie insistentă și, adesea, agresivă încearcă să prezinte Europei imaginea unei Românii profund corupte, în care acest flagel ia tot mai multă amploare.toader

Pentru ca o țară să fie profund coruptă, există o condiție obligatorie, și anume aceea ca Guvernul să fie, la rândul lui, corupt. Pentru a vedea care este actualitatea, în ce privește tendințele corupției la nivel guvernamental, vă propun să ne reamintim de obsesivele interogații de acum aproape trei decenii: „Ce ați făcut în ultimii cinci ani?” și să evaluăm activitatea Guvernelor succesive din 2012 încoace. S-au perindat, de atunci, pe la Palatul Victoria cinci prim-miniștri (Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose) și un număr de circa o sută de miniștri.

Pentru a constata profunzimea și amploarea corupției, e necesar să vedem ce fapte de corupție au săvârșit cei peste o sută de demnitari în timpul mandatelor lor din 2012 încoace. Ministerul Justiției este instituția cea mai îndreptățită să ne furnizeze informații în această privință. De aceea, vă rog, domnule ministru, să ne oferiți următoarele date:

- Câte persoane care au ocupat funcția de prim-ministru/ministru au făcut obiectul unei cercetări penale pentru fapte de corupție săvârșite în perioada mandatelor lor din februarie 2012 și până astăzi și care sunt acele fapte?

- Câte persoane care au ocupat funcția de prim-ministru/ministru au fost trimise în judecată pentru fapte de corupție săvârșite în perioada mandatelor lor din februarie 2012 și până astăzi?

- Câți dintre acești demnitari au fost condamnați pentru respectivele fapte?

Vă rog, de asemenea, să menționați și cazurile în care Parlamentul nu a încuviințat cercetarea penală pentru fapte de corupție săvârșite de miniștri în perioada mandatelor lor din februarie 2012 și până astăzi.

Așa cum ați putut observa, dat fiind că discutăm despre evoluția actuală a corupției în România, mă refer doar la fapte săvârșite de prim-miniștri/miniștri după februarie 2012, în timpul mandatelor lor, așadar nu am în vedere dosare deschise pentru fapte comise acum 8-10 ani și care, eventual, pot folosi la evaluarea corupției din acea perioadă.

Sunt convins că informațiile acestea vor fi deosebit de utile pentru a ajuta opinia publică din țară și din străinătate să-și facă o imagine corectă despre profunzimea și amploarea corupției din România.

Menționez că, o scrisoare deschisă cu același text a fost înaintată domnului Augustin Lazăr, Procuror General, dar din păcate, nu am primit niciun răspuns.

Cu mulțumiri anticipate pentru disponibilitatea dumneavoastră, vă rog să primiți, domnule ministru, expresia sincerității mele.

 

 

Solicit răspuns scris.

 

 

Deputat ALDE

Varujan VOSGANIAN

Lider Grup

130 Responses to “Întrebare adresată domnului Tudorel Toader, Ministrul Justiției”

 1. Adam Mareș spune:

  Am lipsit și eu puțin de pe blog și m-a declarat emi om de necultură și manipulator șef! :P :P :P

 2. Adam Mareș spune:

  Bine că mai există Tudor, Elenick și Filip g, altfel aș avea impresia că-s pe un blog pesedist! :P :P :P

  • cris spune:

   ce dragutz… uite, as zice asa, emi tace, tac si eu, Shadow, Sorin e ocupat dar ii spun daca e cazul, nicio problema… emi a spus pina in octombrie, din partea mea nedefinit, cit sa zic, una, doua, trei saptamini?… ca sa puteti sa va bateti in liniste unii pe altii pe umar si sa faceti numai comentarii pe stil comisarul, hotnews sau ziare.com. Hai sa vedem cum arata o lume numai cu voi.

   VV, va rog, nu e cazul sa va suparati, facem un experiment, ce ziceti …mai ascultam si noi vocea occidentala, de dreapta, asa in tacere… ne cunoastem patria, aproapele, colegul de blog …. :)

   • E util că, prin blog, intelegen care e recuzita „fascismului civic”.

   • cris spune:

    Referitor la ce spuneati destre “ciuma rosie” ca termen, corect, e nazist, a fost folosit si promovat de SS, die rote Pest – autor Rigwende, de origine elvetian, protejat personal al lui Himmler, Die rote Pest, facut de Rigwende, un al doilea filmulet de propaganda nazista, ca si Der ewige Jude din fasa propagandei naziste. E foarte usor sa stimulezi ura, foarte greu sa inviti la si sa mentii dezbaterea.

    Tot istoric vorbind, amintiti-va ca totusi ascensiunea nazista nu ar fi existat fara slabiciunea republicii de la Weimar.

    Nu vorbim acum neaparat de ascensiunea vreunui fascism in Romania, evident, dar da de o combinatie de slabiciune a institutiilor statului si incompetenta de o parte cu o crestere a violentei, intolerantei si extremismului in gindire, a incolonarii, inregimentarii, culmea numita “democratie” de alta parte. Unii toarna gaz peste foc, altii sulfa in el, retete care s-au tot folosit in lume de la nazism incoace. Nu sunt deloc optimista, vorba lui Marga, nu exista democratie cu mai putina democratie.

    “„Argumentul“ mai nou al opozanților la reforma justiției este că democrația în România este necoaptă, încât, spre deosebire de celelalte țări, ar avea nevoie de supravegherea din partea CSM, de instituții de forță, precum DNA, și de punerea procurorilor sub un „șef de stat“. Acest argument este fals din capul locului. Democrația face parte din acele organizări care nu se nasc decât dându-le curs de la început și nu are nevoie de proptele. Democrația nu se face cu mai puțină democrație.”

    http://www.cotidianul.ro/multumirea-cu-putin-si-statul-pe-loc-306535/

    • tudor spune:

     Am citit articolul domnului Marga, este “semi”…
     Daca pentru el “reforma justitiei” inseamna controlul acesteia de catre tartorii politici ai momentului …
     n au argumente ce i care se opun “reformei justitiei” ?
     Dar el ce argumente are sustinand ca opusul, dupa ce tot el se vaita ca in Romania , fata de tari unde democratia functioneaza, bugetarii se lafaie ca nicaieri in “democratie”?

     dl marga ar trebui, inainte de a dicta solutii, sa se intrebe daca Romania este o democratie functionala
     dumnealui prezuma ca da, inseamna ca vrea sa ne vanda gogosi, stiind foarte bine ca nu i asa.

     Apoi, invinuieste starea deplorabila a invatamantului romanesc legii din 2011; care cica i corupta!
     Legea aceea, de bine de rau, interzice mafiile familiare create in universitatile romanesti, a introdus consiliile de administratie etcetc.

     Se pare ca dlui marga ii lipseste o informatie esentiala: toti analfabetii care napadesc astazi societatea romanesca absolvind scoala sunt produsul “reformei marga”.
     De abia copiii care s acum clasa a v-a sunt sunt prima promotie cf legii din 2011, cei porniti cu clasa zero si alt curriculum.

     De altfel, de cand a pierdut procesul prinn care a fost declarat informator n am mai citit, pana astazi, niciun articol scris de marga .

     • cris spune:

      desigur, de gustibus, in schimb despre danilet sau basescu consideri ca indiferent ce vor fi facut si ce fel de oameni sunt, cind au dreptate au dreptate…parca asa ai spus…. Intre functia de informatory, de cind o fi fost, a lui Marga si ce spune acum sta un munte de carti mereu crescind , intre calitatea de securist a lui basescu si cea de acum sta un munte de zoaie, iar intre ideile precedente ale lui danilet si cele de acum o multime de karaoke …dar in fine, asa cum spuneam, de gustibus.

    • De aceea am si spus fascism civic, pentru că e o metodă de a incuraja tendințele totalitare sub masca spiritului civic.

  • Adam Mareș spune:

   Am zis eu să tăceți?! :-)

   • cris spune:

    nu draga, ne oferim, ca sa nu va mai deranjam unitatea de monolit in gindire si afinitati, ca asa e democratic, unitatea de monolit, bolovanoasa dar bine cimentata :)

    • Adam Mareș spune:

     Nu e nicio unitate de monolit la noi. Dar, în caz că ai uitat, PSD-ALDE e la guvernare, nu alte partide. :-)

     • cris spune:

      Pai Adam, tu te-ai declarat deranjat de prezentza celor care vorbesc despre altceva decit in corul vostru, eu nu m-am declarat deranjata de faptul ca va exprimati in vreun fel. Ca ma deranjeaza insultele la persoana de tipul Tudor, desigur, si am sa raspund pe masura, e normal, nu crezi? – voi acum considerati insulta personala ca se vorbeste de fascism civic, mimozelor, nu vad decit buhuhu pe aici, dar da, verificat expresii de tipul ciuma rosie sunt fasciste.

      Aaaa, ca folositi sintagme naziste si fara voie, asta e in primul rind obligatia voastra sa vedeti spre ce tindeti ca si comportament: ginditi si cu mintea personala daca e democratic sau extremist, dar cert nu puteti vinde unora asa ceva drept democratie, occidentalism, etc, etc. indifferent cit va deranjeaza ca vi se spune asta. Iar daca unul ca mine vorbeste de comisii parlamentare in loc sa decretati asa ceva pesedist, poate va mai si informati prin alte parti, ca si la “hahahaaaaaaa, apararea civila inseamna SA” – ce prostie, inseamna sa decretati o lume intreaga in care exista aparare civila drept o lume fascista: asta nu ti se pare anormal, nu crezi ca e o problema de standard pe care il aveti cind judecati ceva?

      Chiar daca psd or fi avind tendinte autocrate ei insisi, nu aveti nicio scuza sa tindeti voi la un alt fel de autocratism inca mai bizar ca inspiratie istorica si nu la democratie.

     • Adam Mareș spune:

      Nu știu de ce la noi orice formă instituțională împrumutată de la alții devine simulacru sau cu telos deviat!

     • cris spune:

      din incompetentza in primul rind, Adam

  • Exact ce ziceam. Dar unde o fi Sorin?

  • Mihail spune:

   Pai….alde este aliat cu pesede, iar blogul este al unui membru alde.
   Deci ?

  • elenick spune:

   VV,

   Ma arat onorata de eticheta dvs ”fascist civic”, mai ales ca sunt intr-o distinsa companie! cred ca ati uitat sa ii mentionati – si le faceti o mare nedreptate! :) – pe @barosanul, pe @edi si nu stiu de ce, parca imi vine sa-l mentionez si pe @lord! (sunt primii care imi vin in cap, poate mai sunt!)

   Un scriitor trebuie sa stie puterea unei sintagme, cred ca veti castiga ceva notorietate cu ”fascismul civic” :) :)

   PS @adam mares a ramas cam la nivel de ”aspirant”, adam poti sa clarifici, please?!?! :)

   • Adam Mareș spune:

    Păi n-ai văzut? Eu sunt manipulator din umbră, eminență cenușie, “fascist civic” ascuns în “boier al minții”. :P :P :P

   • Adam are și câteva tresăriri de democrație civică :) De fapt, e mai degrabă comunism civic dect fascism civic. Sau o combinație, pentru că chestia cu ciuma e de la naziști.

    • Adam Mareș spune:

     Mai degrabă dvs. ați ajuns comunisti, fiindcă nu suportați critica și opiniile contrare, etichetându-ne pe noi, cei care nu suntem la zi cu odele, drept “dușmani ai poporului” și “fasciști”. :P

    • Adam Mareș spune:

     Nu suflați nimic despre demiterea abuzivă a unor inspectori școlari care luaseră concursul, dar nu-s cu coaliția psd-alde, nu suflați nimic despre așa-zisele manuale unice, care-s o mizerie, n-avem manuale, în schimb învățăm copiii cum să se târască. Ăsta e statul guvernat de psd-alde! Cât privește sistemul securist, cu care ziceți că vă luptați, el este format din oameni de la toate partidele. Se luptă între ei pt control și resurse, iar noi, cei mai mulți din poporul ăsta cu aproape un sfert din el expatriat, suferim toate de pe urma incompetenței și prostiei guvernanților. Oricum, ce se întâmplă în învățământ nu mă miră, psd are nevoie de analfabeți pentru voturi.

     • elenick spune:

      Sper ca nu astepti raspuns la aceste lucruri… pe astea VV le trateaza cu… negatie. Sau pretinde ca azi e scriitor, politicianul e acasa, doarme! :)

     • Te referi la sărut, că tocmai de astea scria acum Adam. La restul am răspuns, spre dezamăgirea ta.

     • Nu pot să spun tot despre toate, am doar o postare pe zi. In treacăt fie spus, experimentul manualelor alternative nu a fost intotdeauna fericit.

     • Iar dacă inspectorii au fost demiși abuziv, vor câștiga în justiție. Au fost multe cazuri din astea. Din câte inteleg, Guvernul se fereste să demită funcționari care și-au câștigat dreptul prin concurs, De aceea mă cam mir de ce spui.

    • Adam Mareș spune:

     Electoratul unor partide ca PNL, USR este critic inclusiv cu cei pe care-i susțin, am văzut simpatizanți ai lor criticându-i când fac boacăne, în schimb, electoratul PSD suferă de Sindromul Stockholm. Șefii lor se scaldă-n lux și bogăție, din averi făcute oneros, iar ei se mulțumesc cu niște firimituri aruncate-n scârbă de PSD. Mi se par jalnici și demni de milă oamenii ăștia spălați pe creier. Dacă asta mă face “fascist”, înseamnă că orice om lucid e fascist.

 3. cris spune:

  VV

  Cu totul a face comisii parlamentare e un exercitiu parlamentar bun, la noi prea putin folosit….am vazut comisii prezidentiale pe timpul lui Basescu, aveti una si acum, cea pentru centenar. De ce nu comisii parlamentare pe diferite subiecte importante, fiindca au un anume rol in multe democratii asezate, de dezbatere, de invatzare, de expunere publica, de a oferi prilejul alegatorului sa se exprime in parlament.

  Sa-l spun asa cum il vad americanii

  “Throughout American history, Congress has found commissions to be useful tools in the legislative process and legislators continue to use them today. By establishing a commission, Congress can potentially provide a highly visible forum for important issues and assemble greater expertise than may be readily available within the legislature. Complex policy issues can be examined over a longer time period and in greater depth than may be practical for legislators. Finally, the non-partisan or bipartisan character of most congressional commissions may make their findings and recommendations more politically acceptable, both in Congress and among the public”

  Comisia parlamentara este gindita pe trei domenii diferite: investigativ, de discutare de politici publice si comemorative. Pentru Romania de pilda o analiza a starii sistemului de sanatate si potentialelor directii de dezvoltare poate fi obiectul unei comisii parlamentare de acest tip – discutarea intr-o comisie prezidentiala, fara expunerea publica pe care o poate oferi parlamentul a insemnat mizeria din iarna lui 2012 si iesirea in strada a unor oameni, dezbaterea s-a facut in strada nu in parlament…

  As spune, tocmai pentru ca vorbeam de absentza unei culturi a dezbaterii ca este un exercitiu de dezbatere si nu doar in interiorul parlamentului ci atragind experti din afara parlamentului. Este un instrument de invatzare in aceeasi masura – a afla din prima mina problemele reale ale sistemului de sanatate de pilda, fiindca l-am luat ca exemplu, creeaza un alt tip de intelegere in formularea unor legi – aici la Obamacare au fost audieri in comisie in Congress o multime.

  Evident nu sunt de partea celor care isi bat joc de o comisie parlamentara, cu toate greselile ei, ma gindesc ca ar trebui sa continuati si diversificati. Nu stiu ce sa va pun la dispozitie sa fie mai pe inteles, poate asa ceva ar fi util:

  https://fas.org/sgp/crs/misc/R40076.pdf

  O indesire a acestui tip de comisii si orientarea lor pe alte obiective, comemorativ, de politici publice, ar fi benefica as spune, vor deveni rutina, normalitate, si ar muta discutia din strada in locul unde trebuie sa aiba loc in primul rind, in parlamnetnt

  • La noi s-au făcut, de obicei, comisii pe teme controversate și tocmai de aceea , de obicei, opoziția nu-și însușea concluziile.

  • cris spune:

   Aici se infiinteaza pe teme de interes national nu doar investigative. Sigur ca sunt mai spectaculoase si mai cunoscute cele investigative: comisia Watergate, comisia Warren, Tower commission/Iran contra affair, 9/11, comitetul Benghazi. Dar sunt atitea altele: comisia Aldrich care a stabilit legislatia rezervei federale, comisia Brownlow care a reformatat cabinetul executiv presidential, comisia Pecora referitoare la crashul Wallstreet in 1929 si care a reformulat legile din domeniul bancar (The securities exchange laws), si cite altele. Si da, sunt inclusiv metode de a da voce si opozitiei si de a se ajunge la un consens pe teme importante.

 4. Mihail spune:

  Eu cred ca domnul ministru are alte lucruri importante de facut, decat sa se aplece asupra raspunsului la scrisoare.
  Insa, este obligatoriu, potrivit codului, ca sa trimita un raspuns.

 5. Filip G spune:

  http://www.stiripesurse.ro/ministrul-muncii–mesaj-clar-pentru-sindicate-in-privinta-legii-salarizarii–anunt-bomba-despre-majorarile-din-educatie_1217649.html
  Tupeu maxim la Olguta.
  Pentru unii salariile au crescut ca Fat- Frumos intr-un an cat altii-n sapte .Restul dai dracului,mai vedem cum ii prostim.
  La fel e si cu pensiile,modificari dupa modificari anuntate.Normal ca fiecare isi face un calcul.Daca azi ies la pensie si e mult mai mare fata de peste 4-5 ani,normal ca nu dai pasarea din mana pentru cea de pe gard.

 6. tudor spune:

  cris

  despre ce comisii parlamentare vorbesti?
  despre alea cu concluziile stabilite dinainte?

  „Punctul de interes al raportului pentru ziaristi va fi la ‘constatari’. De refuzul procurorilor s-a tot discutat, propunerile legislative nu sunt interesante pentru public, breaking news va fi ca Basescu&Co au fraudat alegerile…”

  sa persevereze, zici?

  cu tot dragul, doamna,
  cand plesoianu isi va face blog cred ca veti deveni o postaca constanta,
  ca, adica, sa aparati impreuna statul de drept
  :)

  • Foarte bine vă face Pleșoianu :)

   • elenick spune:

    Faptul ca il bagati in seama pe Plescoianul asta, un no name confectionat deputat in laboratoarele Antena 3 (ca si Oana Florea) , cu scopul CLAR de a face galagie si a lansa critici din Parlament impotriva adversarilor lui Voiculescu… va cam sifoneaza imaginea si inteligenta. Si pe a noastra! :(

  • cris spune:

   Cred ca ai putea sa citesti mai sus despre ce fel de comisii vorbesc. Da e bine sa persevereze, comisiile sunt un instrument bun si la altceva decit investigatiile, de exemplu la a face o reforma serioasa in sanatate, sau in eductatie. Sau crezi ca e preferabila metoda actuala in care un ministru vine cu o idee, da totul peste cap intr-un domeniu, si parlamentarii voteaza linistiti la deget? iar in urmatoarea legislature se darima iar tot din cea precedent? Stiu eu, daca dumneata americanii sunt timpiti, ce sa mai spun….Sa consideri ca daca spun asa ceva, ca trebuie sa existe dezbatere parlamentara in acest tip de organizare la care sa existe si putere si opozitie si societate civila, ar fi “pesedist” mi se pare bizar. Nu e vina mea ca sunteti atit de ingust la cunostintze.

   Nici nu vad de ce atita tam-tam pentru un sms de pr, venit referitor la o prezentare a concluziilor, nu e o indicatie de acum nu stiu cite luni la cum sa mearga actiunile comisiei, din partea mea e un sms caraghios, dar cu mult mai multe actiuni de pr cu scenariu deja scris are si cineva ca doamna Kovesi, sa nu decelezi ambalajul de continut, pr-ul de raportul unei comisii, in fine, nu e problema mea.

   La fel cred domnule ca si dumneavoastra v-ar fi bine sa va faceti postac la Danilet – acum niste ani va plingeati ca va radiaza comentariile, sunt convinsa ca din moment ce sunteti uniti acum in cugetul si simtirile basiste va publica copios. Dar nici asta nu e problema mea, asa cum nu ar trebui sa fie a dumneavoastra sa-mi dati mie indicatii referitor la ce si unde scriu.

 7. tudor spune:

  VarujanVosganian spune:
  septembrie 7, 2017 la 9:13 am
  Sunt două lucruri diferite. Boc și Băsescu erau prietenii tăi, ca dovadă că îi aperi și acum. De plimbat, nu m-a plimbat nimeni pe banii tăi, când mă plimb o fac pe banii mei.

  Banii ICR sunt bani publici, stimate domn!
  Asta una la mana, a doua …. chiar depasiti limitele bunului simt : nu eu m am batut pe burta cu basescu, nu eu ma cocotam cu el pe scene, nu eu am ajuns ministru si senaor gratie lui basescu, nu eu m am belferit pe bani publici, nu eu am bananait pe toate meridianele pe bani publici in loc sa mi indeplinesc sarcinile de serviciu….

  cand a inceput sa abereze basescu, cu prima ocazie pe care am avut o, am facut tot ce a depins de mine

  eu si “fascistii” mei am daramat guvernul Boc si nu belfereala dv ,
  eu am iesit mai bine de o luna, inclusiv la minus 25C impotriva lui Boc fiindca devenise incompatibil viziunilor mele despre statul de drept …

  intre noi fie vorba, fata de guvernarea asta, Boc a fost infinit mai responsabil si mai coerent
  nu Boc a bagat intr un deficit cronic si ruinator sistemul de pensii, ci dv, in 2008 si acum,

  sunteti doar un oportunist cu staif alunecat in cea mai fetida cloaca a politicii romanesti!

  Asta asa… ca de la un “fascist civic”!

  • Shadow spune:

   @tudor
   fals
   boc a bagat sistemul de pensii in deficit prin politica fiscala impusa.
   Tu vrei sa uiti dar eu nu uit, in 2009 pensiile au fost indexate de doua ori de boc cu toate ca nu-i asa era in criza. PIB-ul Romaniei a cazut cu 30% in 2009. Cu o incidenta colosala pe bugetul de pensii, asigurari sociale, etc.
   In acelasi timp s-a creat forfetarul pt ca putinele firme mici care isi plateau macar salari la 2-3 persoane sa se inchida si o presiune si mai mare sa se creeze pe fondul de somaj.

   Mai tarziu dupa “realegerea” cui trebuie au scazut salariile bugetarilor si au vrut sa scada si pensiile (dar nu le-a mers) cu 25%. Impactul scaderii cu 25% a salariilor pe o populatie de bugetari care reprezentau in jur de 30-35% din totalul de salariati (contribuabili directi) a facut in mod mecanic sa scada si contributiile la asigurarile sociale. te las pe tine sa calculezi cu cat.

   boc si basescu au fost si raman cei mai iresponsabili guvernanti ai Romaniei asa zis post comuniste.

   In rest “fascismul civic” reprezinta argumentatia importata si netrecuta prin filtrul propriului cap de la “smenarii” sistemului.

  • Dragă Tudor, iată cțteva comentarii:

   1. În 2004 am fost cap de listă la Senat, intram oricum în Parlament și cu Băsescu și fără Băsescu. Și dacă nu era alianța cu PD tot intram, deci nu Băsescu m-a făcut senator. În schimb noi, cei din PNL, l-am făcut pe Băsescu președinte.
   2. Cand am făcut campanie in 2004 (tu nu știu unde erai) PSD trebuia inlocuit. Dacă după numai câteva luni Băsescu s-a dovedit un ticălos (așa cum eu personal mă temeam) vina nu e a mea, ci a lui. Și apoi a celor care, în ciuda evidenței, au continuat să-l susțină.
   3. N-am știut că dacă scriu romane care se traduc în zeci de limbi și reprezint România la Festivaluri internaționale iau din banii tăi. Te rog să mă scuzi, socotește care a fost contribuția ta și îți înapoiez banii :)

   • tudor spune:

    In 2004 si eu faceam campanie impotriva psd, doar ca moca, fara sa cer sau sa astept rasplata.
    Diferenta este ca in timp ce eu am rupt legaturile cu pesedistii voi v ati pupat in continuare, pe furis sau pe fata, la fel cum ati facut si cu basescu/boc.

    Probabil ca n ati facut vreodata ceva gratis, asa ca e mai greu sa intelegeti – de aici si nevoia voastra de Sorosi!

 8. tudor spune:

  Un fascist:
  „Un domn mi-a comentat pe o alta postare despre ‘stupizii care au iesit in piata Victoriei, crezand ca vor schimba ceva’ si ca, in loc de Piata ar fi trebuit sa iasa la vot. Corect, pe fond. Dar… Unul din stupizii aia am fost si eu. Si pot sa povestesc cateva lucruri despre acei stupizi.

  Un astfel de stupid mi-a oferit caciula sa, eu eram fara si era destul de frig. „Ia-o tu, io am gluga!”. Nu-l voi uita vreodata pe acel om. I-am spus ca n-o pot lua, caci nu stiu daca voi putea sa o returnez, nu-l cunosteam, nu ma cunostea. A insistat, am luat-o, o am si acum. „Pai ce, n-o sa fii aici si maine? Ne gasim noi!”. Erau trei sute de mii de oameni in piata.

  O stupida venise cu cornulete si placinta calde, de acasa. Oferea tuturor. „Ia ca-s calde!”

  Un alt stupid facea curse Piata – Starbucks, cu ceaiuri si cafele calde. Nu cerea bani. Se scuza ca nu poate duce mai multe decat pot intra pe tava aia cu gauri, pentru cafele. „E aglomeratie, le vara, ca-s fi pus si pe margini”.

  Un altul oferea banane. „Energie pentru democratie”, asa scria pe cutie. Un altul oferea mere. Purta de gat un A4 pe care era scris „Muie PSD”.

  Am vazut stupizi care strangeau chistoacele de tigari, aruncate pe jos de catre alti stupizi. Doamne care „dirijau” traficul. Tineri care ofereau coli A3 si markere, pentru sloganuri. Si pe cei cu laserele i-am vazut. Chiar, o fi aflat maestrul Cristoiu cine le-a dat manifestantilor lasere?

  Am vazut o fata care plangea si striga „Noaptea, ca hotii!” si „Va vedem!”.

  Am vazut si-un betiv care oferea din votca lui jandarmilor care pazeau Palatul Victoria. Si tipul genial, cu pancarta „Binili invinge!”. Plus cateii pietei, aia platiti cu 30 de lei de Soros.

  Si mai presus de tot am simtit ce anume vrea sa zica foarte europeanul concept de „unitate in diversitate”. Toti erau egali, toti erau unul si toti stiau de ce-s acolo.

  Poate ca unii dintre ei nu fusesera la vot. Din comoditate, din convingerea ca oricum votul lor nu conteaza, din sila fata de politruci, habar n-am. Dar erau acolo si luptau, strigand. Pentru ei, pentru copiii lor, pentru parintii lor, pentru vecinii lor, pentru prietenii lor, pentru toti. Pentru noi. Pentru tara asta amarata. Pentru ca altii sa-i poata numi stupizi.

  Asa ca as avea o rugaminte adresata celor care le stiu si le inteleg pe toate: io-s un stupid, nu va ma puneti, rogu-va, mintea cu mine! Lasati-ma in stupizenia mea, cu stupizii mei”, a scris Petro Birjaur pe pagina sa de Facebook.

  • Filip G spune:

   Nu stiu cum dracu PSD-ALDE reuseste sa irite populatia parca e un calendar prestabilit.Cand se calmeaza lucrurile fac tot posibilul sa debiteze ceva tampenii gen”statul e cel mai bun administrator”………nu se spune pentru cine e bun administrator.
   Nu pot plati ore suplimentare la politisti,pompieri ,jandarmi ,etc.In schimb se gandesc cum sa formeze o alta armata ”Garda Civila” pe pile si relatii subordonata politicului.
   http://romanialibera.ro/politica/institutii/psd-vrea-sa-infiinteze-o-armata-paralela-cu-cea-nationala–care-va-fi-subordonata-prefectilor–ce-atributii-ar-avea-garda-civila-467359
   Baiatul meu a fost Voluntar la Pompieri,nu i s-a decontat un leu din deplasarile de peste 100 KM……nu discut de un covrig ori un ceai cald.
   Ipocrizie cat cuprinde……..

   • Shadow spune:

    @filip
    ca sa intelegi nitel de ce e nevoie uneori de o garda civila. Cum o fac psd-istii nu stiu exact articolul are hibe mari. Seful e ori prefectul ori primarul deci nu pot sa inteleg.

    Urmare a profesionalizarii armatei si scaderii numarului de militari in Franta. Urmare a desfiintari serviciului militar in acelasi timp (sunt pe cale sa-l reinstituie si pot sa-ti explic de ce)

    “La Garde nationale, ce sont des femmes et des hommes
    volontaires qui décident, en parallèle de leur vie civile, de s’engager
    dans la réserve opérationnelle au service de la protection des Français.”

    In caz de “chemare la arme” garda asta nationala este platita altfel este voluntara deci neplatita in functie de perioada de utilizare (cateva zile, ok, ceva care dureaza mai mult, incendii, accidente, terorism si situatii de urgenta trebuie retribuiti).

    Deci atentie este rezerva operationala, nu intra din prima clipa in prima linie in caz de razboi, au inca nevoie de pregatire. Ca un exemplu daca nu ma insel speranta de viata medie a unui infanterist in caz de razboi e in jur de 15 minute.

    • cris spune:

     Vorbim degeaba Shadow. Notiuni absolut normale, institutii normale oriunde altundeva sunt pervertite in Romania in fel si chip. Ca vorbesti de apararea civila, de corpurile de voluntari, ca vorbesti de comisiile parlamentare. Unii si le pun ca tichie de margaritar si le deterioreaza din start intelesul, altii reactioneaza absolut troglodit ca si cum ce sa spun ar fi idei venite de pe luna si nu ceva deja existent in lume si apartinind unei societati normale.

   • Nu știu la care populație te referi, dacă te referi la cea română, cam 60% dintre votanți susțin coaliția. Deci nu populația, ci o mai mică parte a populației ar fi sintagma corectă.

  • Shadow spune:

   Imi e mila de Petro. In acelasi timp cei care demonstrau (binenteles platiti de psd) impotriva lui joha si kovesi erau tratati de asistati si de batrani pe care “moartea in cauta pe acasa”. Erau tratati asa de catre “stupizii” lui petro.

   ce nu intelegeti voi cei care ati uitat complet ca dezbaterea si nu pumnul in gura “de strada” face societatea sa progreseze este ca in urma aberantului regim basescu “ura politica” a fost diseminata in populatie. Azi exista 2-3 curente care nu vor sa se auda decat pe ele insele. Curente “radicale” care pot pune in pericol si firava asa zisa organizala statala pseudo democratica existenta.

   Concluzia sarmanului petro asta reprezinta. Inchiderea usii pt orice fel de dezbatere. Si pt asta are toata compasiunea mea. Pt slabiciunea sa personala.

  • In curând n-o să mai vezi pe nimeni pentru că o să rămâi singur la mitinguri :)

   • tudor spune:

    Nu merg zilnic, dar mi am propus ca, atunci cand nu va mai merge nimeni, eu sa merg singur trei seri!
    Jur!

 9. tudor spune:

  VV

  Imi mintiti spusele pastorului acela german despre care am auzit prima data de la @cris …

  Paranoia parvenitismului va impiedica sa realizati ca nu veti fi vesnic la putere …,
  ca inaintea dv au fost la putere altii mai smecheri, mai tari si mai tartori decat voi – basescu, iliescu, ceausescu, hitler, stalin, napoleon …, tuturor le a trecut!

  O sa va treaca si voua, n o sa fiti vesnic la putere, iar cand veti fi chemat sa raspundeti, pe lumea asta sau pe cealalta, nu veti avea niciun drept sa invocati regulile pe care astazi le calcati, cu cinism, in picioare …,
  si nu se va gasi niciun “fascist” sa va apere, fiindca nu meritati!

 10. tudor spune:

  Nu mor caii cand vor cainii – pardon, javrele!

  „Azi Adunarea Generala a judecatorilor de la Tribunalul Cluj a decis, la cererea CSM chemat sa dea avizul pe reforma legilor justitiei:
  – Nu suntem de acord cu trecerea Inspectiei Judiciare la MJ, ci sa ramana ca pana acum, in coordonarea CSM; inspectorii trebuie sa aiba un mandat mai mic, de maxim de 3 ani, cu posibilitatea unei singure reinnoiri;
  – ministrul justitiei trebuie eliminat cu totul din cariera procurorilor, ca urmare nu suntem de acord sa se implice in procedura de numire a sefilor din M.Public; selectia conducerii de la PICCJ, DNA, DIICOT trebuie sa aiba loc intocmai ca cea pentru conducerea ICCJ;
  – delegarile procurorilor pe verticala trebuie interzise;
  – parchetele si instantele militare trebuie desfiintate;
  – institutia personalului asimilat magistratilor trebuie eliminata;
  – nu suntem de acord cu impunerea unui prag de varsta si de vechime pentru candidatii la INM; dar trebuie marit la 3 ani numarul anilor de frecventare a INM si a anilor de stagiatura; examenul de capacitate trebuie eliminat;
  – concursul de admitere directa in magistratura trebuie mentinut pentru cei cu vechime de 5 ani in activitate juridica, dar sa aiba caracter exceptional;
  – suntem de acord ca la ICCJ sa nu poata promova procurorii; iar din probele pentru promovarea la ICCJ nu trebuie eliminata proba scrisa;
  – dorim sa ramana dispozitia introdusa in 2013 potrivit careia condamnarea pentru o infractiune comisa din culpa nu trebuie sa duca automat la eliminarea din sistem a magistratului in cauza;
  – suntem de acord cu interzicerea reincadrarii magistratului pensionat;
  – nu suntem de acord ca ministrul sa poata da indrumari scrise decat daca au caracter general si nu vizeaza o cauza anume;
  – nu suntem de acord ca magistratii detasati la alte institutii publice, inspectorii judiciari si membrii CSM sa poata candida la promovare pentru instante/parchete superioare;
  – nu suntem de acord ca cei care au promovat pe loc sa nu fie remunerati corespunzator;
  – suntem de acord cu verificarea psihologica regulata a magistratilor;
  – modificarea schemelor de personal trebuie sa aiba avizul conform al CSM, nu consultativ;
  – bugetul instantelor trebuie transferat de la MJ la ICCJ;
  – ministrul justitiei trebuie eliminat dintre titularii actiunii disciplinare impotriva magistratilor;
  – suntem de acord ca locuintele de serviciu sa fie acordate doar pe perioada exercitarii functiei;
  – suntem de acord cu prevederile privind raspunderea materiala a magistratilor, dar cu prevederea unei durate maximale de timp cand ar putea fi initiata actiunea in regres din partea Statului si numai dupa ce se stabileste reaua credinta sau grava neglijenta a magistratului intr-o procedura penala sau disciplinara, distincta”

 11. tudor spune:

  Ai dreaq aia de la UE, ne trag de urechi ca nu facem autostrazi!
  Adica se amesteca in treburili noastre interne!
  Varujane, Plesoiene, expulzeaza i, ba!

  • Nu incurca lucrurile. Comisia Europeană este un structură in care România e parte, avem și un comisar european. Am acceptat prin directive o colaborare cu CE. C ambasadele e altceva. Asa că, lasă vrăjelile.

 12. tudor spune:

  cris
  n am motive sa devin postacul lui Danilet,
  cand eu il contraziceam cu argumente indubitabile facea pe desteptul, i am si spus
  spre deosebire de idolul dv, doamna, (vv), eu nu ling unde am scuipat
  (poate cu o singura exceptie).
  profesional Danilet este varza,
  asta nu inseamna ca uneori n ar avea dreptate.

  Oricum, nici tudorel toader nu este vreo lumina, dpdv strict juridic; cursul lui (daca l o fi scris el!) de drept penal comentat este o rusine, daca nu crezi, cauta comentariile studentilor!

  toate acele masuri sunt de bun simt, ca si cele afirmate de procurorul general.

  de pilda, pe ce se bazeaza toader cand spune ca admiterea in magistratura sa se faca peste 30 de ani?

  subiectul merita discutat, dar solutia lui toader este idioata.

  explicatie:
  asa cum spune Toader, pe actualul sistem se indreapta spre magistratura cei mai buni absolventi din tara, iar examenele sunt mai mult decat exigente – deseori exagerat de exigente.
  cei admisi devin auditori de justitie pentru doi ani, apoi sustin examen de absolvire, functie de acele rezultate se fac repartitiile, deschis.
  pe timpul scolarizarii un auditor de justitie primeste 1450 de lei lunar, bursa.

  daca admiterea se va face dupa varsta de 30 de ani, cati dintre cei mai buni absolventi se vor indrepta spre magistratura?
  cati nu vor fi devenit avocati sau orice altceva si nu se vor arata dispusi sa faca inca doi ani de scoala, mai ales daca si au facut o familie, au copii si obligatii etc?

  este ca si cum le ai spune absolventilor de medicina “ba, luati pauza vreo 7 ani, eventual gasiti va ceva de lucru ca asistenti sau felceri si dupa ce faceti 30 de ani veniti la examen de rezidentiat!”

  solutia propusa de danileti este ca, eventual, sa se mareasca durata de auditoriat la 3 ani.

  asa ca, daca toader insista pe solutia lui, sustinut fiind de actuala majoritate iresponsabila …. asta e!

  • Filip G spune:

   Subtil aia cu scuipatul…….. :D
   Am si eu o intrebare:
   Cum reusesc tinerii sa faca vechime fara PCR (Pile,Relatii,Cumetrii)?
   Si uite asa vom avea in functii cheie doar cei agreiati de sistem.

   • Adam Mareș spune:

    “Pe lângă semnificaţia sa romantică, sărutul este gestul intim prin care facem schimb de fluide, bacterii şi inclusiv de părţi ale codului genetic. O demonstrează un nou studiu, citat de revista “Medical Daily”, potrivit căruia indiferent cât de scurtă este împreunarea buzelor, ADN-ul partenerului va rămâne în cavitatea bucală cel puţin timp de o oră.”

    Citește mai mult: http://www.publika.md/studiu-prin-sarut-facem-schimb-de-adn_1235291.html#ixzz4s04F2dhD
    Iubiții speră ca prin salivă să li se contopească ADN-urile. :P

   • Nu știu Eu, de pildă, am ajuns unde am ajuns fără pile.

   • Shadow spune:

    @Filip
    buna intrebare. Daca aveam raspunsuri facile eram departe. Problema tineretului de azi este o problema globala. In intreaga Europa ca si in statele unite, etc. Accesul la piata muncii pt tineri este extrem de dificil.

    Cauza din punctul meu de vedere trebuie cautata la “scoala”. Scoala europeana(nu numai cea romaneasca) scoate nepregatiti pt cererea de munca.

    Romania a pierdut enorm in ultimii 27 de ani la scoala si nivelul ei. Inainte “cu forta” sau fara cu moda importata de la rusi (cantitatea si nu calitatea) eram mereu la olimpiade pe primele locuri, azi nu mai existam.

    Am preluat modelul occidental care nu a facut decat sa loveasca si in calitatea scolilor europene. Din ce in ce mai putine examene, parcurs doar pe dosar (dar nu gasesti doua scoli cu aceeasi exigenta) deci notele din dosare de la scoli diferite nu spun mare lucru, fara note (concurenta streseaza sarmanul copil cand in realitate toata viata este o concurenta). Programe aberante fara legatura cu piata muncii. Toata lumea trebuie sa faca “musai” facultate si cine mai si executa daca toti sunt doar “ganditori”?
    E mult foarte mult de discutat pe subiectul scolii care ramane in continuare unul din factorii cei mai importanti in gasirea unui loc de munca.

    Apoi e viata de familie. Am trecut si cu asta la moda vestica care impune un program lung la scoala pt copii pt a asa zis elibera viata parintilor pt a lucra si mai mult. Din ce in ce mai putini parinti se implica, au programe extrem de lungi si lasa asta la dispozitia statelor care nu sunt in stare sa realizeze un sistem de educatie corect si coerent.

    Ajuns in Franta ca sa-ti dau un exemplu pe mine m-a socat faptul ca odraslele francezilor repeta anii (repetenti, procent destul de mare, etc) nu reprezinta o rusine cum reprezenta in Romania ci o normalitate.

    Apoi facultati de comunicare de asa zise “stiinte sociale” de “bla bla” sau nivelul materiilor fundamentale ma ingrozesc. Cu toate ca muncesc si eu in jur de 80 de ora pe saptamana (35 de ore e la stat si la companiile mari cu sindicate puternice nu la freelanceri sau companii medii si/sau mici in weekend fac lectii cu copii. Spalatul pe creier cu ecologia sau alte mode de moment sunt alte mari pb.

    Nu e suficient e drept dar e un plus.

  • cris spune:

   Domnule, comparatia cu medicina e interesanta: da, ajungi medic plin dupa cel putin 9 (noua ani), sase de universitate 3 de rezidentiat, specialist dupa vreo 11-15 depinde de specialitate, adica pe la 30 de ani, intr-adevar. Cind vrei sa tii in palmele tale viata unor oameni, ca e vorba de sanatatea sau libertatea lor, e bine sa iti iei acest timp. Si abia dupa aceea incepi ascensiunea daca vrei universitar spre assistant, associate professor, professor, sau administrativ spre pozitia de sef de department, chief of staff sau altele asemenea, in lumea vestica vorbesc. Nu s-ar gindi nimeni sa puna ministru al sanatatii pe cineva care e doar rezident in curs de formare cum a fost favoritul dumitale cu patratele pe burtici la ministerul sanatatii, e hilar.

   Sa ling si sa scuip? Nu sunt pisica de hambar domnule…. ci de biblioteca http://www.mashstix.com/forum/viewtopic.php?19=19&t=20026&p=87837 :) :) :) Domnului senator I-am spus de fiecare data exact ce cred, ca I-a placut sau nu, e valoros sa ai asemenea prieteni care iti spun si ce cred ca e bine si ce cred ca e rau, fara sa te linga si sa te scuipe, si sa accepte ca alegerile pe care le faci sunt ale tale, si ca ai inclusiv dreptul de a gresi. Asa e si in viata domnului, sa fii alaturi de cineva si la bine si la rau nu inseamna ca lingi si scuipi pe altul. E si unul din atuurile care ma fac acum sa pot fi in pozitia de moderator sau negociator intre oameni extrem de suparati cum sunt familiile celor grav bolnavi si medicii implicati in ingrijirea lor – ce e un defect pentru dumneata altii gasesc ca e o calitate utila si exact la asemenea munca ma duc acum, pa.

 13. tudor spune:

  Astept din partea ministrului justitiei propuneri concrete pentru ca infractori condamnati cu ani grei de inchisoare dupa ce au jefuit cu zeci sau sute de milioane de euro sa nu mai ne dea cu flit poporului din resedinte de lux aflate in strainatate, sustragandu se justitiei de care, chipurile, ii pasa domniei sale!
  Asemenea, referitor la inculpati notorii.
  Este extrem de ingrijorator faptul ca ministrul justitiei a considerat necesar ca, pentru primul interviu pe care l a acordat dupa lansarea legilor de reforma a justitiei, a ales postul tv al inculpartului Ghita Sebastian.
  In acest sens solicitam un punct de vedere expertilor MCV.

  • elenick spune:

   da, stai si asteapta, numai de asta nu se ocupa Tudorel ! Nu vezi ca el are un scop clar, bine delimitat acolo, nu interesul breslei il apasa ci interesul grupului (infractional organizat, in terminologie de specialitate) care l-a ppus acolo… sa faca a, b, c, ATAT! Obrazul de profesionist – gros ca talpa!

  • Vezi că multe din pagubele invocate de procuratură sunt din burtă. Vezi cazul Voiculescu. În cazul meu, fără nicio expertiză, procurorul vorbea de o pagubă de peste 100 milioane de euro.

 14. tudor spune:

  „Încă nu am luat nu ştiu ce rachete şi racheţele şi corvetuţe, deci banii sunt acolo” – Tudose, PM, despre politica de aparare!

 15. tudor spune:

  M a contactat un fost coleg, pe fb, acum.
  Are pensie 2475 lei, s a pensionat acum cativa ani, lt col.
  Un subofiter de muzica pensionat acum are 5900 lei: 3500 pensie + 2400 lei indemnizatyie de “artist”, data , cica, de mircea diaconu – zis milogu’, cand era ministru la cultura – de asta habar n aveam!

 16. Filip G spune:

  https://www.dcnews.ro/cand-klemm-vorbe-te-america-vorbe-te_556249.html
  Parca Bogdan Chirieac era in tabara cealalta……..cu Plesoianu,Dragnea ,Tary,VV……:D

  • tudor spune:

   e o boarfa politica expirata, ii e teama ca nu l mai primesc americanii sa linga clante la ambasada!

   • Filip G spune:

    Cat de repede isi schimba unii optiunile politice! Nu doar politicienii au traseistii lor politici si ziaristii……… :D
    Grandomania si tupeul ruineaza actuala majoritate politica.
    Si noi care suntem consegventi suntem ”fascisti”.Interesant…. :D

    • tudor spune:

     Asta cu fascistii m a enervat cel mai mult la VV …
     Adica i a depasit pana si pe Baconsky in 2012 si iliescu in 1990!

     Incep sa cred ca n a avut nciodata vreun respect pentru valorile democratiei, ci le a folosit doar ca sa parvina, pacalind oamenii de buna credinta.

     • Filip G spune:

      Daca noi suntem”fascistii ”ei aflati la guvernare sunt ”jidanii”?
      Am aflat ca in campanie PSD a avut consultanti israielieni,totusi nu inteleg cum te poti victimiza fiind la guvernare?
      Ori guvernarea devine o povara prea grea de care incearca sa se scuture

     • Filip G spune:

      DEX
      jidán ………………….3. (Pop.; îs) jidan botezat Creștin cu apucături rele. 4. (Pop.; îe) A avea cap de jidan A umbla cu înșelăciuni.

  • emi spune:

   PSDALDE distruge colivia impusa de system iar cei obisnuiti cu colivia… rezista! :) :) :)

   • tudor spune:

    prost la prost trage!
    -persoanele de fata se exclud :)

    ce sa distruga analfabetii astia decat Tara, emi?

    draknea – repetent, tariceanu – cel mai prost din clasa, tudose – particulara la peste 30 de ani, doctorat plagiat, vicepremierul ciolacu – particulara, doctorat plagiat, carmen dan – spiru haret vaidecapu ei …

    ciolos- doctor Franta, borc – doctor SUA, dragos tudorache – min de interne, sef de promotie drept, A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași (1993-1997). Alte studii și calificări: Stockholm University, Master in EU Law, Cum Laude (1998-1999) și Wharton School, Univ. Pennsylvania, Master in EU Law (octombrie 2015).

    va pute?
    normal, daca sunteti spalati pe creier!?

   • tudor spune:

    cine distruge “sistemul”, cucoana, securistii tai?
    Tudose – doctorat sri, ciolacu – doctorat sri ; ambele plagiate!

    MAI VREI?

   • cris spune:

    Domnule, la fel de mindru ai fost vorbind despre doamna Guseth, sau despre domnul resident sa fie ministru al sanatatii – pentru mine, scuze, un mucos cu pretentii si relatii. Doamna Pruna a dumitale a terminat dreptul la Facultatea ecologica (1990-1994), asa scrie in CV, http://www.just.ro/wp-content/uploads/2015/09/CV-RalucaPrunaRO.pdf apoi s-a strecurat in pozitii la facultati de stat si ulterior europene, dar da, are o diploma de drept de la facultatea lui Dolfi Drimer, prima fabrica de bani si diplome din Romania.

    Nu te-ai sfiit sa imi dai lectii mie, care am o facultate facuta la stat, specializari facute la universitati de prestigiu, concurs dupa concurs luate in Statele Unite nu in Romania, de pozitii administrative nu mai discut, vorbesti totusi cu un director medical, chiar daca vorbesc normal, ca orice om, pe un blog si n-ai da doi bani pe mine in viatza obisnuita ca n-am timp de tocuri si taioare ca madam curcan…. boc pentru dumneata cu inchisul de spitale e doctor in medicina fata de mine, dumneata mi-ai dat mie lectii din intelepciunea medicala a lui….boc…adica, scuza-ma dar faci ceva pe opinia profesionala a cuiva atita timp cit nu e in tabara dumitale, adica e vorba de aprtenentza nu de competentza indiferent ce scuze iti gasesti: jumatatea de adevar nu e un adevar.

    E praf in ochi domnule, nu ai niciun fel de respect fata de o diploma, nu competentza conteaza, ci apartenentza, e o diferenta. Iar, cu totul, acest tip de extaz in fata vreunui sclipicios al momentului nu e nimic altceva decit SNOBISM, in cel mai bun caz.

    In rest ce sa spun, felicitari pentru brutalitatea fata de Emi, esti puternic, un adevarat barbat….mda. Eu am avut certurile mele cu Emi, nu sunt deloc sfioasa, nici Emi, dar tonul pe care il folosesti si violentza dumitale sunt dincolo de orice limita a normalului si bunului simt – desigur nu e cazul sa tii seama de parerea mea, sunt convinsa ca Adam, Mihail te vor sustine.

    Felicitari domnule, continua.

    • cris spune:

     PS

     Nu am vazut niciun comentariu la faptul ca o sintagma draga dumitale, “ciuma rosie” e de sorginte nazista, de propaganda nazista, die rote Pest sau der Rote.

     Nu am continuat, o fac acum, este folosita intr-un cintec vestit, SS marsaluieste in tara dusmana, cunoscuta si ca Teufelslied, cintecul diavolului. https://www.youtube.com/watch?v=wJYICh6OwaE luptati pina la moarte, pina cind nimeni nu mai tulbura fericirea germaniei, spune….cam pe stilul dumitale, si ei luptau sa distruga ciuma rosie ca sa nu le tulbure nimeni fericirea, superioritatea, viitorul, etc, etc… mda, ce sa spun, multe succesuri, ai atitudinea potrivita, continua, da si lupta alaturi de cei cu care esti in cuget si simtiri si te asigura ca a urla de zor “ciuma rosie” inseamna a lupta pentru democratie, un viitor mai luminos, competentza, etc, etc. Cum spuneam, daca psd are tendinte autoritariene, cum a mai avut vreodata, nimic nu scuza dorintza de a urmari un autoritarism mai “bun” ca sa nu spun altfel, si nu democratia: asa cum un asemenea raspuns extremist nu a facut-o cu niste zeci de ani in urma, nu e o solutie nici acum. Dar… e alegerea dumitale.

     • cris spune:

      regret ca te enerveaza mentionarea “fascismului” de catre VV, imi pare rau ca asa simti, dar nici tu nu ai idee cum suna “ciuma rosie” pentru altii…. imi cer scuze, m-am gindit ca poate ar fi cazul sa afli ce spui, ca macar sa ti-o asumi pina la capat daca asa doresti, caci de sters dupa ce ai spus-o de atitea ori e mai greu.

 17. Shadow spune:

  @cris
  doua intrebari pt tine tu cunosti sistemul american cel mai bine:

  1. https://www.luju.ro/magistrati/dna/protectorul-lui-kovesi-ambasador-veros-fosta-vicepresedinta-anrp-ingrid-mocanu-a-facut-denunt-la-dna-impotriva-ex-ambasadorului-sua-la-bucuresti-mark-gitenstein-pentru-trafic-de-influenta-in-afacerea-fondul-proprietatea-s-a-folosit-de-influenta-pe-care-o-
  pe linkul de mai sus care este opinia ta

  2. In SUA voi ati trecut la lean management in spitale? In Franta se tot incearca sa se treaca dar cu probleme enorme atat pt pacienti cat si pt personalul medical.

  • cris spune:

   1, singura sansa este sa se adreseze americanilor pe Foreign Corrupt Practices Act, si atunci e o investigatie facuta serios si pina la capat.

   2. marturisesc ca citind reactia mea a fost : huh? :) :) :) E atit de viata zilnica de atitia ani incit e ca si cum m-ai intreba daca beau apa. Sigur, lean 6 sigma a inceput la sfirsitul anilor 90 inceputul 2000 si de prin 2008 e standard de gindire in sanatate. Cam tot ce am povestit aici depre standardizare, benchmarking, root cause analysis, evitarea erorilor cum e urmarirea medicamentelor – am vorbit despre asta cind cu cazul acela de la Sf Ioan, de ATI in care nu gaseau cheia de la dulapul de medicamente si nu stiu ce doctorita pusese la pastrare un antibiotic ( ??? poftim???? – pentru mine inseamna Pyxis/omnicell, descentralizarea farmaciei spitalului, inregistrare electronica, verificare electronica a medicamentului potrivit la pacientul potrivit etc etc…ce-i aia cheie la dulap????), un program de tipul celui pe interventie in infarctul miocardic cu timpii sai – ce a introdus banicioiu acum ceva ani in Romania, JCHAO si evenimentele santinela, reducerea infectiilor nosocomiale – antibiotic stewardship, toate inseamna lean management-6sigma. Asta e partea buna a sistemului. Partea rea a inceput de cind cu Obamacare – si asigurarile s-au trezit ca vor asa ceva si fac totul praf :) “eficienta” lor ne da complet peste cap, inseamna de fapt o birocratie fara sfirsit.

   • cris spune:

    Scuza-ma a trebuit sa ma gindesc putin ca sa stiu ce sursa sa-ti dau ca sa fie pe inteles, explicat simplu – vorbim de tone de scrieri. Poate te ajuta sa compari cu ce gindesc francezii ca principii de lean – 6sigma. Am ales Virginia Mason, e din Seattle, un sistem spitalicesc non profit considerat unul din cele mai eficiente si safe , de ce? pentru ca britanicii au facut parteneriat cu ei din 2015, au program pilot condus de Virginia Mason in 5 mari spitale

    https://www.virginiamasoninstitute.org/2017/08/lean-health-care/?gclid=EAIaIQobChMIp4iT9MWV1gIVgoFpCh0fsQ6OEAAYAiAAEgKsqfD_BwE

   • cris spune:

    Desigur, sunt deja minti luminate in aceasta privinta si in Romania….dar nu la tehnocrati si nici acum la psd.

    “După un an de reforme tehnocrate, pacientul este și mai bulversat, plicul nu a dispărut, timpul de așteptare la urgențe nu a scăzut și indicatorii naționali sunt și mai în derivă. Medicul, după ultimul an, este mai refractar la actul medical și împins spre o medicină defensivă. Oare sănătatea este prioritatea zero? Ne gândim că la Sănătate sunt alocate numai 400 de milioane de euro pentru infrastructură, din suma de 31 de miliarde de euro prevăzută în Programul Operațional Regional 2014- 2020. Adică, sub 1,5 la sută, în timp ce 10 la sută se duc, de exemplu, pentru eficiența energetică a clădirilor publice și „dezvoltarea urbană“ (piste de biciclete, reabilitare centre istorice, terenuri abandonate, mijloace de transport electrice).

    În ultimul an, la cât de performant a fost PR-ul Ministerului Sănătății către popor, exact așa de deficitară a fost și comunicarea între specialiștii din sistem și Ministerul Sănătății, lucru care a dus la o imagine duplicitară. Pe de o parte, populația avea impresia că se întâmplă ceva în sistemul de sănătate, pe de altă parte, într-adevăr se întâmpla, dar nu exact ce se comunica, literă cu literă.

    Avem o lege cu privire la examenele pentru manageri de spital, „o mare reușită“, unde toți profesioniștii din sistem au acum acces la concursuri publice – sună frumos, PR – de excepție, dar așa este când amestecăm lucruri fără să cunoaștem foarte bine sistemul de sănătate. În primul rând, nu contează că managerii sunt cadre universitare sau altceva, contează ce indicatori de performanță atingi și cu ce resurse. Managementul înseamnă performanța pe indicatori, nu pe titluri. În același timp, cei mai buni manageri de spitale sunt cei cu pregătire medicală (vezi studiul McKinsey).

    Este bine că facem ceva, mai bine decât să nu facem nimic, dar să faci ceva care nu funcționează corect înseamnă timp, resurse umane și bani publici pierduți. A fost introdus primul mecanism de feedback pentru măsurarea satisfacției pacienților prin SMS și web, „Experiența paciențiilor nu este satisfacția paciențiilor“ s-a spus într-o lucrare, http://www.isqua.org/ – Subashnie Devkaran, PhD, FACHE, MScHM, CPHQ, BScPT Manager – Accreditation, Quality and Patient Safety Institute Cleveland Clinic Abu Dhabi. Există o confuzie între măsurarea experienței pacienților și măsurarea satisfacției pacienților, pe care am spus-o încă de la începutul proiectului. Este nevoie să știm ce măsurăm, de ce măsurăm, ce îmbunătățim și, mai ales, cum.”

    http://www.politicidesanatate.ro/sanatate-este-nevoie-de-o-abordare-strategica-bazata-pe-analize-si-indicatori-nu-pe-pr-si-declaratii-politice/

    “Problemele sistemului de sănătate sunt lipsa de coerență care derivă din subiectul numărul unu al sistemului – lipsa trasabilității şi absența indicatorilor de performanță, un sistem haotic în continuă derivă condus în management de criză continuă. Niciun ministru al Sănătății nu a desluşit tainele managementului sanitar şi nu a reuşit să impună o reformă administrativă. Atâta timp cât emiți decizii, dar nu îți restructurezi propria ogradă, până la eşec mai este un singur pas, oricât cosmetizezi cu PR sau cu capital politic.”… cum ii spuneam lui Filip – nu m-as fi intors nici pentru Voiculescu , nici acum, vorbim discutii, doar se schimba niste plasturi cu alti plasturi care de care mai cu abtibilduri.

    crezi ca ma injura Tudor sau Elenick ca ma iau iar de admirabilul pafarist Voiculescu ? :) :) :)

   • cris spune:

    Uf, nu mi-am dat seama ca dau doua linkuri si a intrat in asteptare:

    Desigur, sunt deja minti luminate in aceasta privinta si in Romania….dar nu la tehnocrati si nici acum la psd.

    “După un an de reforme tehnocrate, pacientul este și mai bulversat, plicul nu a dispărut, timpul de așteptare la urgențe nu a scăzut și indicatorii naționali sunt și mai în derivă. Medicul, după ultimul an, este mai refractar la actul medical și împins spre o medicină defensivă. Oare sănătatea este prioritatea zero? Ne gândim că la Sănătate sunt alocate numai 400 de milioane de euro pentru infrastructură, din suma de 31 de miliarde de euro prevăzută în Programul Operațional Regional 2014- 2020. Adică, sub 1,5 la sută, în timp ce 10 la sută se duc, de exemplu, pentru eficiența energetică a clădirilor publice și „dezvoltarea urbană“ (piste de biciclete, reabilitare centre istorice, terenuri abandonate, mijloace de transport electrice).

    În ultimul an, la cât de performant a fost PR-ul Ministerului Sănătății către popor, exact așa de deficitară a fost și comunicarea între specialiștii din sistem și Ministerul Sănătății, lucru care a dus la o imagine duplicitară. Pe de o parte, populația avea impresia că se întâmplă ceva în sistemul de sănătate, pe de altă parte, într-adevăr se întâmpla, dar nu exact ce se comunica, literă cu literă.

    Avem o lege cu privire la examenele pentru manageri de spital, „o mare reușită“, unde toți profesioniștii din sistem au acum acces la concursuri publice – sună frumos, PR – de excepție, dar așa este când amestecăm lucruri fără să cunoaștem foarte bine sistemul de sănătate. În primul rând, nu contează că managerii sunt cadre universitare sau altceva, contează ce indicatori de performanță atingi și cu ce resurse. Managementul înseamnă performanța pe indicatori, nu pe titluri. În același timp, cei mai buni manageri de spitale sunt cei cu pregătire medicală (vezi studiul McKinsey).

    Este bine că facem ceva, mai bine decât să nu facem nimic, dar să faci ceva care nu funcționează corect înseamnă timp, resurse umane și bani publici pierduți. A fost introdus primul mecanism de feedback pentru măsurarea satisfacției pacienților prin SMS și web, „Experiența paciențiilor nu este satisfacția paciențiilor“ s-a spus într-o lucrare, http://www.isqua.org/ – Subashnie Devkaran, PhD, FACHE, MScHM, CPHQ, BScPT Manager – Accreditation, Quality and Patient Safety Institute Cleveland Clinic Abu Dhabi. Există o confuzie între măsurarea experienței pacienților și măsurarea satisfacției pacienților, pe care am spus-o încă de la începutul proiectului. Este nevoie să știm ce măsurăm, de ce măsurăm, ce îmbunătățim și, mai ales, cum.”

    • cris spune:

     http://www.politicidesanatate.ro/sanatate-este-nevoie-de-o-abordare-strategica-bazata-pe-analize-si-indicatori-nu-pe-pr-si-declaratii-politice/

     “Problemele sistemului de sănătate sunt lipsa de coerență care derivă din subiectul numărul unu al sistemului – lipsa trasabilității şi absența indicatorilor de performanță, un sistem haotic în continuă derivă condus în management de criză continuă. Niciun ministru al Sănătății nu a desluşit tainele managementului sanitar şi nu a reuşit să impună o reformă administrativă. Atâta timp cât emiți decizii, dar nu îți restructurezi propria ogradă, până la eşec mai este un singur pas, oricât cosmetizezi cu PR sau cu capital politic.”… cum ii spuneam lui Filip – nu m-as fi intors nici pentru Voiculescu , nici acum, vorbim discutii, doar se schimba niste plasturi cu alti plasturi care de care mai cu abtibilduri.

     crezi ca ma injura Tudor sau Elenick ca ma iau iar de admirabilul pafarist Voiculescu ? :) :) :)

     • Dar cred că e și o problemă a breslei. Un ministru nu poate să facă lucrurile singur, ar trebui să existe și o autodisciplinare, o rigoare internă. Câdn Astărăstoae conducea Colegiul medicilor, breasla avea un pdv. acum parcă a dispărut.

     • cris spune:

      Nu e adevarat, si actualul colegiu al medicilor a spus destule, in ce priveste relatia cu voiculescu I-au spus – ca nu auziti dumneavoastra e altceva. Cunosc, am si eu o aceeasi relatie cu administratia -spun acelasi lucru cu lunile, cer una, cer alta, explic, ma zbat – dar trebuie sa continui sa muncesc, bolnavii nu asteapta, pina se ajunge la situatii imposibile si atunci strig…. mi se raspunde asa cum faceti si dumneavoastra acum, vai dar n-ai spus nimic pina acum….nu suntem noi de vina pentru surditatea celor din partea administrativa.

      In plus in Romania in genere pe medici nu-I intreaba nimeni nimic, toti pafaristii se pricep in schimb, si daca spun ceva imediat incepe campania de insulte…. Se mira elenick ca am spus foarte bine pentru acei doi neurochirurgi care pleaca: in vasta majoritate a cazurilor pentru noi e singura solutie, sa refuzam sa mai lucram si sa plecam altundeva.

    • cris spune:

     mi-a placut mult articolul din politici de sanatate – e si singurul pe care il inteleg din pleiada asta de timpenii tehnocrate si acum pesediste – de peneliste nu vorbesc ca sunt nuli, suna pentru mine toate ca o balmajeala fara cap si coada, care mai de care ca un broscoi umflat cu pompa care se crede privighetoare cind oracaie. Uita-te la ultimul paragraf pe care il dau, despre experienta vs satisfactia pacientilor si tichia de margaritar cu sms-urile. Ma unge pe suflet de-a dreptul: ultima propozitie e propozitie 6 sigma pura ! :) – DMAIC: Define, Measure, Analyze, Improve, Control

     …mda, stiu 1. vorbim limbi straine 2. nu imi da apa la moara sa vorbesc despre asa ceva ca se vede ca nu ma opresc usor 3 romanasii nostri se inregimenteaza mai departe, au reinventat internationala “hai la lupta cea mare, rob cu rob sa ne uniiiiiiiim, internationalaaa cu toti sa faurim…” like…. ala pe dreapta, ala pe stinga, fiecare cu steguletele lui, numai cu profesionalismul mai putin, ca e greu, ia timp, inseamna sa gindesti, costa….mai bine il mimeaza…

     • Shadow spune:

      @cris
      intrebam pt ca am vazut ca se tot “implementeaza” in Franta de ani de zile si partea nasoala este ca se cauta doar eficienta economica. Sistemul este extrem de bolnav. Angajatii nu mai pot, medicii nici ei. E pe banda rulanta. Nu mai e timp de explicat pacientilor. Locurile care se elibereaza din cauza de burn-out, concedii medicale, depresii nu se completeaza. La sf de an se ajunge la explicatii de genul ati vazut ca puteti face treaba de 13-14 in 10 ? Deci sa mai scadem din personal.
      Medicina de garda cum cei care muncesc in saptamana nu mai pot face atat de multe garzi se completeaza cu medici din afara dar nu pe orientarea copiilor. De exemplu la sectii de natologie unde in urma nasterii se fac unele analize sunt multe greseli medicale in garzi pt ca medicii nu sunt specializati pe copii.
      Medicii primesc grafice de productivitate. Au avut o operatie care a durat mai mult sunt luati la refec, etc.
      O sa studiez linkurile tale dar implementarea in Franta drivata de asigurari din pacate nu mai este decat “contabilitate”. De fapt ce spui tu despre “eficienta lor”. Nu poto creste productivitatea la nesfarsit. Factorul uman este uitat.

     • cris spune:

      ce spui tu nu e lean management in sanatate, e altceva, tipul acesta de presiune contabiliceasca e alta discutie, e ce numeam “lean management” de introdus de asigurari si care ne va omori si pe noi daca mai continua asa

      La mine e un pic mai subtil, nu mi se spune sa vad n pacienti – sigur am FTEs, asta-i altceva e normal, ci reimbursarea de la asigurari a scazut, ca atare trebuie sa vad mai multi pacienti ca sa stiu nu ca am eu un salariu, asta e simplu, ci sa pastrez locul de munca si sa stiu ca sunt platite asistentele, staff-ul clinicii… asta ma omoara. Luna trecuta am crezut ca imi dau duhul, am vazut in jur de 40 de pacienti pe zi si nu sunt din cei cu gilci, ci fiecare cu undeva intre 10 si 20 de probleme diferite. Am ajuns sa urlu la seful meu administrativ ca e cazul sa-si miste si altii fundul fiindca indifferent cit de rapida imi e mintea nu pot scadea timpul alocat unui pacient sub 8 minute – la asta am ajuns, la 8 minute sa-l vezi, sa te uiti pe date de laborator si radiologie, pe medicatie, sa hotarasti ce faci, sa pui o carutza de ordine si sa scrii o nota de sase pagini ca daca nu o scrii nu te plateste asigurarea… Am doi colegi care taie frunza la ciini si m-am saturat sa compensez eu, de dragul asistentelor fiindca ei stau – daca nu fac banii, asistentele mele sunt trimise acasa fara plata, si au copii, nu se poate asa ceva, eu nu permit asa ceva fatza de staff-ul meu. Ele nu pot face billing, semnatura mea de medic aduce bani, atit, sunt top of the food chain… Am facut billing de peste $100.000 luna aceea – obisnuit sunt pe la 80.000. Stii cit ne-au platit asigurarile? – 34.000 din 100.000…. Asta nu e lean management, e altceva si nu ma stirni ca nu ma opresc de data aceasta din injuraturi la adresa Obamacare, incep sa-ti spun si cum vor ingropa spitale intregi cu bundled care, ultima inventie…

      totusi, ce imi povestesti tu, nu, nu e lean management in sanatate – iti dai seama citind ce ti-am dat, e medicina socializata, socialismizata mai bine zis.

     • Shadow spune:

      @cris
      asta se vinde catre medici si spitale ca fiind lean management, sunt de acord cu tine ca nu este lean dar au luat o chestie din lean cum ca nici o actiune care nu produce plus valoare nu-si are locul in management. E talibanic stiu