Personalități ale Centenarului – Nichita Stănescu,cu un an înaintea morții sale, vorbește despre destinul poetului

24 Responses to “Personalități ale Centenarului – Nichita Stănescu,cu un an înaintea morții sale, vorbește despre destinul poetului”

 1. Mihail spune:

  Imi scot palaria, pe care n-o am, in fata lui Nichita, oricând ma plec, cad in genunchi, in fata lui. Ce pacat ca a fost sters de pe lista candidatilor la Premiul Nobel.
  …Cu ce era mai valoros popa ala, ca sa fie trecut primul pe lista ? Ce ramane autentic, palpabil, fabulos, dupa Arsenie Boca ? Pentru ce a fost pus calugarul inaintea marelui Nichita.

  • Să ne înțelegem. Lista asta nu este o listă care stabilește ierarhii. Faptul că atleta Iolanda Balaș a fost pomenită înaintea cărturarului Nicolae Iorga nu înseamnă că pentru noi Iolanda Balaș e mai valoroasă decât Iorga. Arsenie Boca a păstrat credința ăn sufletele românilor, a fost un duhovnic al neamului și oamenii îl caută și acum, după moarte. E drept că, din păcate, în jurul mormântului s-a creat o adevărată industrie de vândut ghivece și lumânări, dar asta este. Și la apa Iordanului e la fel. Și la urma urmei, câțiva oameni au loc de muncă. Și stai să vezi, că n-o să fie numai Arsenie Boca.

 2. Traian spune:

  Dom’ dramaturg , dom’inginer facem si noi un acord simplu in titlul postarii ?
  “Vorbeste” e prezent , Nichita VORBEA in 1982…
  Multumesc pentru atentie, daca publicati comm si va cereti scuze in memoria lui nichita, poate ca nu va fac de bafta pe blog :)

  • Mihail spune:

   Oups, din dragoste, prea multa iubire, fata de Nichita, nu am remarcat derapajul lingvistic a scriitorului armean.
   E cam nashpa.

   P.S. : eu zic ca nu zice nimic, doar ajusteaza constructia. In rest, nu se cade, ca un senator si deputat cu state vechi, sa se aplece asupra unor astfel de nimicuri. Apoi, sa nu uitam, altceva si mai important. Autorul a fost nominalizat de doua ori la Premiul Nobel.

  • Lasă-l la timpul prezent. Știi tu că Nichita a murit? El e mereu inaintea morții sale.

 3. elenick spune:

  VV,

  E vorba de mesajul din filmul lui Porumboiu, cu referire la rectificare, ce e asa greu?! :)

  Deci?

 4. Frumos film, amuzant și trist.

 5. Adam Mareș spune:

  Există și un “prezent etern”, cu valoare stilistică și simbolică, dar cred că unii au lipsit la acea lecție, pe când erau elevi. :-)

  • emi spune:

   “Un an înaintea morţii sale”, Nichita Stănescu sigur era viu, aşadar ne putem simţi/raporta la acel moment, şi să-l trăim împreună cu Nichita la prezent (cine poate, sâc!), sau putem să ne arătăm limitele temporale, râzând de ceea ce nu neputinţele noastre, atribuite aiuristic altora.
   Este clar că ceea ce poate un poet (eliberarea de chingile spaţio-temporale), nu poate fi înţeles/rezona de către/cu oricine.

  • emi spune:

   Vezi @Adam Mares, aceeasi idee poate fi interpretata si strict logic dar si emotional, interpretarile se sustin, nu se incaiera sau anuleaza.

 6. emi spune:

  Apropo de interviu, de ce nu mai rezoneaza romanii cu Mihai Eminescu ca alta data, de ce nu se mai regasesc in poezia sa?
  Sa fie oare imperialismul cultural vinovat, sau ratacirea este in noi insine?

 7. emi spune:

  @Traian are blog, vezi dragutule ca ai papat un “d” la penultimul titlu… :)