Românii de peste tot sunt parte a poporului român!

Consider că Uniunea Europeană trebuie să ia atitudine față de Legea educației din Ucraina, care restricționează dreptul minorităților de a învăța în limba maternă. Comisia Europeană este datoare să informeze statele membre despre modul în care se împacă principiile și obiectivele Politicii de Vecinătate și a dimensiunii sale regionale, Parteneriatului estic, parteneriat la care Ucraina este parte, cu această agresiune a Parlamentului de la Kiev îndreptată împotriva drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Faptul că Ucraina este expusă, prin vecinătatea cu Federația Rusă, la un anumit risc de securitate nu trebuie să fie un motiv ca autorităților de la Kiev să li se permită din partea Uniunii Europene astfel de acțiuni inadmisibile îndreptate împotriva minorităților naționale.

Ismail-Festivalul-Folcloric-al-Romanilor-din-Ucraina-defilare-port-popular-600px

35 Responses to “Românii de peste tot sunt parte a poporului român!”

  • emi spune:

   “,,Peste tot pe unde am fost, inclusiv prin marile oraşe, aproape că nu vezi coşuri de gunoi. Sunt rarisime. Nici măcar în luxoasele vagoane de cale ferată, de o curăţenie incredibilă. A arunca gunoiul tău într-un coş public e socotită o treabă dubioasă. În tren, dacă un japonez mănîncă o portocală, scoate o punguţă de plastic, pune acolo cojile şi le ia cu el. Când coboară din tren, însoţitorul de vagon stă la uşă cu un sac de plastic, să le ia pungile. Stupoare. Foarte puţini lasă acolo resturile. Spun că e nepoliticos să dai cuiva resturile tale (de obicei, străinii lasă pungile). De foarte multe ori le duc acasă şi le pun în sacul lor de deşeuri, sortate, desigur. În mentalitatea lor, gunoiul e o treabă intimă, a fiecăruia, trebuie discret rezolvată. Am făcut pariu cu un coleg că într-o oră de plimbare nu găsim pe jos un muc de ţigară. Şi n-am găsit. E o plăcere să trăieşti într-o asemenea ţară, printre asemenea oameni.
   La Tokio, am urcat din greşeală în trenul superexpres spre Hiroşima. Era destinaţia dorită, dar aveam bilet mai ieftin, de expres. Stăteam comod în scaun, când a venit controloarea. S-a uitat la bilet, după care, printr-un gest graţios a îngenuncheat în faţa mea. Am înlemnit! Şi a cerut scuze! Mi-a explicat în engleză că am greşit trenul. S-a uitat pe o minusculă tabletă electronică, spunându-mi că trebuie să cobor peste cinci minute, şi peste alte trei voi avea tren, conform cu biletul meu. Şi mi-a restituit biletul, zâmbind, ţinându-l cu ambele mâini. Şi iar şi-a cerut scuze. După care s-a ridicat, a făcut o plecăciune şi a plecat, cu paşii aceia mărunţi şi graţioşi pe care îi vedem în filmele lor.
   Am întrebat un prieten japonez de ce doamna a îngenuncheat în faţa mea. M-a lămurit. Eu stăteam în scaun, iar ea voia să-mi vorbească. La ei, a vorbi de sus cuiva este o mare impoliteţe. La fel de nepoliticos este să dai ceva cuiva cu o singură mână. Un lucru se oferă numai cu două mâini.”
   Adrian Alui Gheorghe are 59 de ani și este un scriitor din Neamţ, el a postat recent, pe contul personal de Facebook, sub forma unei note de călătorie, câteva observaţii împărtăşite de un prieten care a avut ocazia să viziteze Japonia.

   • emi spune:

    In 2013 am cunoscut in Italia o ucraineanca, primele doua trei propozitii le-am schimbat in italiana.
    -Am inteles ca esti romanca, spune ea la un moment dat.
    -Da, stii romaneste?!?
    -Bunica mea era romanca si ne vorbea, noua nepotilor doar in romana, ma lamureste zambind Tania.
    -Vorbesti excelent, aproape fara accent strain, o laud eu uimita.
    -E placut sa mai exersez, nu am mai vorbit romaneste de cand a murit bunica…
    Ucraina se simte amenintata sa restituie teritorii care ar micsora-o si mai mult, este la fel de disperata precum Turcia. Este problema statelor construite de imperialism, fara fundament de traditii, limba, continuitate. Si la fel ca si Turcia intoarce spatele democratiei, pentru ca ucrainienii nu au o majoritate confortabila.

    • edi spune:

     Păi, da, cănd au primit Lvov-ul polonez și Cernăuții bucovineni a fost bine…, dar acum, cănd văd că ce s-a dat, hopaaa, s-a luat, …deh, devin și ei mai “arici”…
     Măcar, la Cernăuți, au avut decența de a nu demola nimic din centrul istoric, tot e ceva…

    • Am întâlnit români în Ucraina care vorbeau curat și fără accent românește.

   • edi spune:

    …păi, asta se potrivea la tema cu /proiectul-de-țară/, parcă, nuu…?

  • Mihai Somanescu spune:

   Cei care fac si patroneaza siteul republica.ro au indobitocit poporul roman mai abitir decat politicienii.

   • tudor spune:

    Foarte bun site ul!
    Se vede ca ai mentalitate bolsevica!
    Pentru voi nu exista decat adevarul de partid…

   • cris spune:

    Mihai, aveti un site interesant, face nota discordanta cu alte site-uri romanesti dominate de spectaculosul nimic al zilei. Poate prea conservator pe alocuri pentru gustul meu, dar voi cresteti si va cerneti preferintele si atitudinile, important e ca aveti alte subiecte si alte repere decit bazaconiile zilei si alte inspiratii decit securistul rebranduit in occidental “de dreapta”. Un multumesc, din motive personale, pentru atitudinea pentru Mircea Vulcanescu, dar in genere ma bucura de fiecare data cind aduceti comentarii, stiri, atitudini care nu fac titluri pe niciun alt site din motiv de corectitudine politica, securista sau de alt tip.

    Ce pot sa spun, cam asta e diferentza dintre voi si altii…in doua link-uri pe care chiar vreau sa le pun fatza in fatza si sa tac…

    https://www.activenews.ro/stiri/Nu-te-vad-golanule-143932

    • cris spune:

     si reptila moralizatoare, alaltaieri iliescianist si comunist, ieri basist, miine mai stie Dumnezeu ce-i va conveni sa fie, fondator de site republica, domnul CTP,

     http://adevarul.ro/news/eveniment/cristian-tudor-popescu-In-90-ion-iliescu-insemna-mine-1_50ad9a017c42d5a66397f9d6/index.html

     • CTPopescu a devenit o figură cam tristă.

     • cris spune:

      Triste sunt mecanismul si seria de compromisuri prin care indivizi de tipul CTP si progeniturile lor au devenit, ce sa spun, urlatori ai statului de drept – cel personal, al lor, stilpi morali si feisbucisti ai unei societati. La fel de triste cum sunt mecanismul si seria de compromisuri prin care altfel de stingisti de mai demult devin si ei, macar in pielea din totdeauna, aparatori ai altui de stat de drept decit al primilor, dar tot al lor, tot personalizat, si tot stilpisti morali se pretind.

      Trist ca tot ce inseamna politica in Romania a devenit o lupta intre lupi si lupi in piele de oaie, adica un vodevil de prost gust, si ca mielul bine inarmat care contesta votul a disparut de fapt demult. L-au mincat si unii si altii si nu mai ramine decit sa se manince lupii intre ei, de plictiseala facind pe rind pe mielul, cind aratindu-si coltii, cind behaind, interschimbabil.

     • Azi in Parlament clama impartialitatea alegerilor Robert Turcescu, impartialul moderator al confruntării finale dintre Geoană și Băsescu, care e acum in partidul lui Băsescu…

     • cris spune:

      Am senzatia ca unii oameni sunt ca borcanele de muraturi: anul acesta pui conopida si eticheta respectiva, al doilea an pui gogonele si etcheta, anul urmator gogosari… Borcanul nu se schimba, e reciclabil si tot gol, in schimb valorile si gindurile dumnealor ca si eticheta sunt dupa gustul anului… sau al propretarului. Se schimba, se reinventeaza dupa ce se pune din afara in interiorul lor. Sa dai deci credibilitate unui / si sa-ti faci idol si reper moral dintr-un borcan de muraturi mi se pare cam bizar…stiu eu, probabil ca asa sunt si adoratorii lor, tot borcane in cautare de umplutura.

     • Mie îmi place cel mai mult pepenele murat. Se pune în butoi, nu in borcan. Deci, parabola e adevărată și când vorbim de butoaiele de murături… :)

 1. tudor spune:

  Varujan Vosganian a fost sef de promotie.
  Basca, foarte bun cunoscator al limbii romane, ceea ce i face cinste.
  Scrie binisor, iar romanul sau “Cartea soaptelor” este induiosator de bine scris!

  E bine?
  :)

  Atfel, este instabil politic, a intrat in politica cu ideea unitatii dreptei, pe care dreapta a facut o arsice de cate ori i a picat bine!

  Aliat cu PSD CIUMA ROSIE a ajuns de nu i mai deosebesti, iliescu in 90 era liberal pe langa ei!

  Daca fascistii au spus despre bolsevici ca s CIUMA ROSIE nu inseamna ca n au fost ciuma rosie!
  Si inca cum!

  • Adam Mareș spune:

   Lui VV nu i se poate reproșa că n-are educație, dar el este excepția, nu regula, din punctul ăsta de vedere.

  • elenick spune:

   Ce este mai ingrijorator este calitatea intelectuala si umana execrabila a celor care intra in Parlament, de unde asteptam de la ei…. minuni! Ce sa astepti daca… NU-I!?

   asa cum comenta @edi la postul precedent, se pare ca nici conducerea AlDE nu este interesata de acest aspect, ba la intocmirea ultimelor liste imi aduc aminte ca am protestat – degeaba, normal- ca sunt acceptati pe liste indivizi in functie de marimea “sponsorizarii” catre partid, existand si un prag minim de vreo 15-20 mii de Euro! Cum va imaginati ca un profesionist tanar, de top in domeniul lui, care isi castiga banii exclusiv din salarizare /venituri impozate, se inghesuie la poarta ALDE sa “doneze” din veniturile familiei pentru a accede in Parlament?! Acesti oameni trebuie ofertati ei de catre partide, care ar trebui sa-i curteze intens pentru a-i determina sa se alature lor, ca sa faca “cinste” partidului, de pe listele electorale. Nicicum sa-si plateasca “locul”, pentru ca se prezuma ca apoi, ca parlamentar, va face orice- trafic de influenta, interventii, etc- pentru a-si recupera banii, ori de astia e plin Parlamentul deja !

   Acesta e cercul vicios al Parlamentului care NU legifereaza ce/cum trebuie, pentru ca NU are parlamentari competenti (ci spagari, pusi pe inavutire!), pentru ca partidele NU trimit oameni de valoare pe liste, pentru ca acestia NU platesc “taxa de intrare” in Parlament!. Pana cand nu se va sparge acest vicios, nu vom vedea vreo realizare in Romania!

   PS.Singurii care nu au pus oameni pe liste in fctie de “sponsoriare” si nu de valoare sunt USR, de unde vine si marea antipatie de care se bucura printre parlamentarii harsiti !

 2. Filip G spune:

  Ungurii de peste tot sunt parte a poporului ungar.
  Asta nu inseamna ca asta implica revendicari teritoriale formarea de enclave in statele suverane unde se afla.
  Primul lucru ce trebuie sa-l faca parlamentul si guvernul e urmatorul:
  UDMR ori se transforma in partid politic ori dispare din schema electorala.
  Toate formatiile politice se supun acestei reguli numai UDMR e ”stat in stat” avand teluri revizioniste .

 3. Mihail spune:

  De la o tara, un popoe, care a stat sub conducerea sovietica, niste ani, nu am nicio asteptare buna.
  Nimic nu ma surprinde la ei.
  Au aceleasi apucaturi.

 4. tudor spune:

  In conditiile in care avem o problema importanta cu Ucraina si avem nevoie de sprijin international, iresponsabili precum Daddy&co nu inceteaza cu atacul impotriva ambasadelor care nu i convin.

  In interesul cui presteaza astia?
  Al Romaniei?

  Nicidecum!

  • tudor spune:

   Nu stiu daca marin dragnea a fost unchiul lui liviu, dar tradator de tara a fost sigur, din moment ce a venit in tara cu trupele rusesti.
   Ca a mai oprimit doua stele de general si dupa revolutienu face decat sa demonstreze ca puterea a fost preluata de aceeasi clica de tradatori.
   Iar faptul ca in poza este alaturi de melescanu ….

  • N-a avut și un străbunic care a contribuit la asasinarea lui Tudor Vladimirescu?

 5. Filip G spune:

  Acum citesc o stire si ma minunez:
  https://www.agroinfo.ro/vegetal/romanul-cumpara-miere-care-nu-a-vazut-stupul?utm_source=agroinfo&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_1545
  ”Și cum molecula de miere a făcut obiectul unui brevet depus de către CEDIPA la INPI (Insitutul Național de Proprietate Intelectuală) Franța apicultorii europeni care vor mai dori să producă miere de la albine, vor trebui să plătească o redevență referitoare la dreptul intelectual al proprietarului brevetului estimată la 4,25 euro/kg.”
  Inseamna ca eu trebuie sa muncesc degeaba si sa mai scot bani din buzunar sa respect legile in vigoare. :D
  Apropos,cand guvernul inregistreaza taxa pe aier la OSIM?