Cum se construiește o știre interesantă, dar falsă


Cine citește titlul știrii de mai jos este cuprins de fiori pe șira spinării (dacă e susținător al Guvernului) sau de satisfacție (dacă e opozant).

http://www.stiripesurse.ro/ins-recunoa-te-dezastrul-din-guvernarea-psd-deficitul-a-crescut-cu-33prc-fa-a-de-perioada-tehnocrata_1218601.html

Știrea în sine, însă, pentru cine are răbdare s-o parcurgă, n-are nicio legătură cu titlul. În primul rând, nu e vorba, așa cum ați fi fost tentați să credeți, de deficitul bugetar, ci de deficitul comercial.
Potrivit datelor oficiale, deficitul comercial a crescut de la 23 miliarde lei în primele șapte luni din 2017 la 31 miliarde de lei în perioada similară a anului 2017. PIB in 2016 a fost de 761 mld lei. În 2017 PIB va fi (potrivit ultimelor estimări) 837 mld lei. In ce privește deficitele (bugetar, comercial, de cont curent) sau datoria ( publică, privată externă etc.), relevanță are procentul in PIB. In această privință lucrurile stau așa: deficitul comercial pe primele șapte luni ale anului 2016 a fost de 3%. În aceeași perioadă a anului 2017, procentul a urcat la 3,7%. Probabil că până la sfârșitul anului deficitul comercial va urca la cca 6 – 6,5 % din PIB, ceea ce este mai mult decât acceptabil. De altfel, pentru o economie ca cea românească, e practic imposibil să aibă o creștere economică de peste 5% fără un deficit comercial pe măsură. E o adevărată performanță ca la o creștere anualizată de 5,8% a PIB, să avem un deficit comercial de 6%.
De altfel, așa cum e lesne de înțeles, INS nu recunoaște niciun dezastru. În ce privește deficitul comercial, nici n-ar avea de ce. Știrea, cum bine se vede, nu se referă la ce se întâmplă în realitate, ci la ceea ce se petrece în mintea jurnalistului sau a șefului său însărcinat cu titlurile și care măsoară adevărul după numărul de like-uri sau după linia trasată de anumiți „graficieni” ai percepției publice.

180 Responses to “Cum se construiește o știre interesantă, dar falsă”

 1. emi spune:

  Unii fabrica stiri doar ca sa obtina like-uri, care in numar mare aduc cativa centi proprietarului site-ului. Au ajuns atat de disperati incat vorbesc/scriu si despre chestii despre care nu au habar. Am vazut pe facebook o postare care lauda proprietatile rozmarinului si atasase o poza cu menta :) si nu era prima oara cand fotografia nu corespundea subiectului. Este boala generalizata.
  Apropo, pentru iubitorii/doritorii de panouri solare, au aparut tiglele solare/fotovoltaice producatoare de energie electrica:
  https://www.youtube.com/watch?v=4sfwDyiPTdU

 2. tudor spune:

  VarujanVosganian spune:
  septembrie 13, 2017 la 3:31 pm
  CTPopescu a devenit o figură cam tristă.

  Amandoiati fost complici la instalarea CIUMEI ROSII: CTP in ’90, VV acum :)

 3. tudor spune:

  Io altceva nu inteleg…
  Daca incasarile sunt mai mici decat cele prevazute, cum de se face “rectificare pozitiva?”

  Si mai e o chestie pe care n o inteleg: daca anul asta incasati anticipat dividendele de la companiile de stat profitabile bsca rezervele, anul viitor de unde o sa mai luati sa acoperiti gaura?

  Altfel, tudose a inceput, asemenea lui ponta, sa abereze despre comarnic brasov pentru care nu exista finantare, in timp ce face uitata autostrada pitesti sibiu, pentru care exista bani europeni.

  Guvernarea Ponta nu a facut nimic pentru pitesti sibiu, de abia ciolos in 2016 a dispus reluarea documentatiei.
  Se pare ca deja psdalde au blocat o!

  Daca se va confirma, inseamna ca este sabotaj , iar autorii trebuie sa mearga unde trebuie!

  • Dividendele se încasează atunci când se stabilesc. Dacă se încasează, inseamnă că ele există. Nimeni nu poate încasa dividende inexistente.

   • tudor spune:

    sanki!
    iar mintiti: se numeste “dividende in avans”!

    • Ele sunt calculate si există. Dacă cumva se plătesc înainte de sfârșitul anului pot fi in avans, dar ele există ca atare, nu sunt dividende inchipuite.

    • Iar asta cu mințitul… caută în altă parte.

    • Shadow spune:

     @tudor
     nu exista in lege “dividente in avans”.
     Cine ia dividente in avans risca sa faca parnaie cf legii 31/1990

     Art. 2721. – Se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societăţii care:

     b) încasează sau plăteşte dividende, sub orice formă, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, în lipsa situaţiei financiare anuale sau contrar celor rezultate din aceasta.

     tudose s-a exprimat gresit tariceanu a explicat ca e vorba de dividente neincasate din anii anteriori (deci cu situatie financiara inchisa).

 4. tudor spune:

  Presedinte CCR, pesedist fost procuror comunist.
  Alt “judecator”, Marian Enache, un apropiat si complice al lui iliescu in 90- ala cu proclamatia de la podu inalt…
  La guvernare , psd ul lui Iliescu + complicii.
  In 2015 procurorul general al lui Ponta, Tiberiu Nitu, a inchis dosarele Revolutiei si ale Mineriadei.
  In 2016, Augustin Lazar redeschide cele doua dosare.
  Miza debarcarii procurorului general Augustin Lazar este sa i faca scapati definitiv pe Iliescu si ceilalti criminali!

  Cam asta este misiunea lu’ “domn profesor” toader … cel care a scris un tratat de drept penal pe noul cod, pe care probabil nici nu l a citit – nici tratatul, nici codul :)

 5. tudor spune:

  CIUMA ROSIE:
  Adrian-Claudiu Prisnel:
  ”Absolut revoltatoare replica deputatului PSD de Braila, Nicu Niţa. In timpul dezbaterii de la Comisia pentru Agricultura, in timp ce USR susţinea ca ordinul care omoara 140 urşi este total greşit, Nicu Niţa are o remarca halucinanta, spunand „eu v-aş omori pe voi”. Pe noi, cei de la USR.
  La final, a continuat cu jignirile, ameninţand inclusiv cu bataia un coleg din USR. Un asemenea comportament in societate şi, mai ales, in instituţia parlamentara, este incalificabil”…

   • tudor spune:

    Reactie de fascist!

   • edi spune:

    ..acuma, deh, probabil cã trebuia sã ai aici ceva, o reactie…, ai ales sã dai replica asta cu /simpaticul nitzã…/, dar unii ar putea crede cã ai glumit pe seama contextului, iar altii cã o spui admirativ…, deci, nu e deloc improbabil ca, finalmente, sã te pozitionezi clar vis-a-vis de procedeele astea din sporturile-de-contact, fie cã-i vei bucura pe unii si-i vei enerva pe ceilalti…

    Partea mai delicatã e cã în momentele astea “astrale” ale omenirii, cãnd îndemnul la genul ãsta de nervozitate poate escalada exponential, ne gãndim putin-spre-deloc la vorbele lui Ratiu spuse în 1990: “Chintesenţa democraţiei se poate exprima într-o singură frază: voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine! Dacă eşti în stare să faci treaba asta atunci însemnează că am început să învăţăm ce e democraţia.”

    Mai divagãm, ne mai enervãm, mai zâmbim [formal sau nu], dar adevãrul e cã acolo unde acest sistem e vãzut ca fiind “CONSOLIDAT”, eh…, acolo, de niste sute de ani oamenii au reusit sã constientizeze adevãrul din spusele venerabilului Ion Ratiu.

    …cã, altfel, cãnd ne mãnâncã podul palmei, nu prea e o problemã, pretexte vom gãsi mereu foarte usor.

    PS: …scuze, dar, nu stiu cum tot faci, cã mereu se “alunecã” dela topicul pe care-l propui initial…, :D mama lor de breikiniuzuri…

 6. Adam Mareș spune:

  “Scene incredibile la B1 TV! Mirel Palada, fost purtător de cuvânt în mandatul de premier al lui Victor Ponta, l-a bătut, la B1 TV, pe Mihai Goțiu, senator USR, și vicepreședinte al Senatului.

  Cei doi au participat la emisiunea realizată de Nadia Ciurlin. După replici aprinse în direct, scandalul a început în pauza publicitară, a relatat Ciurlin, când s-au luat la bătaie. De altfel, ei au și ieșit din televiziune după incident.

  Conform informațiilor de la B1 TV, Palada i-a spart nasul lui Goțiu, umplându-l de sânge după ce i-a tras un pumn în față.”

 7. tudor spune:

  Cine s fascistii?
  Deputat psd ameninta cu moartea, in parlament, un alt deputat.
  Psdistul Palada loveste , intr un studio tv, un senator al Romaniei.
  Consilier alde loveste un cetatean absolut gratuit….

  QED!

  • Filip G spune:

   Sociologul de serviciu al PSD s-a transformat intr-un ”sociopat”
   http://psihoradea.com/diferenta-dintre-psihopati-si-sociopati/

  • edi spune:

   Am vãzut cã cei dela cAntina3 chiar s-au cam distrat pe seama pumnului încasat de Gotiu, Ciuvicã si Badea chiar l-au luat la misto, jandarma blondã [nu stiu cum o cheamã, are si ea abonament acolo] juisa de-a dreptul, la fel si micul predicator Gâdea [chiar dacã se fortza sã parã revoltat, sugera, de fapt, cã "asa-ti trebuie, Gotiule, dacã-l faci pe Mirel /nesimtzit/!"]…

   …iar mardeiasii de talia lui Palada reprezintã tocmai efectul discursului-de-urã construit acolo, culmea, initial contra kiorului [nu vã supãrati, dar bestia asta chiar nu meritã vreun nume propriu, asa cã...], dar dus apoi, chipurile prin recurentzã, contra oricui criticã pesedeul…, pe principiul dusmanul-dusmanului-meu…

   Ciuvicã e chiar un caz clinic, adicã prigonit de pesedeul nãstasian în 2004, ajunge “killer-ul de elitã” în solda media-pro-pesede pe motiv cã ei sunt singurii care au luptat si luptã si acum cu kiorul si tot ce înseamnã “posteritatea” acestuia.

   L-am admirat si în anii aceia, zece, “rãi”, dar mi-e cã hãituirea kiorului l-a cam costat unpic sãnãtatea [pare chiar a avea o usoarã parezã...] fizic, dar si mental…

   Dar totusi, pare a nu-si pierdut chiar total discernãmântul… :D fiindcã l-am auzit uneori [Varujane !] declarându-se suporter al lui alde Cãlin…, cã, deh, cu lumpenul valah cu pretentzii de mare demnitar al statului, probabil s-a lãmurit si el, dar merge, de nevoie, în rând cu confreria.

  • Un bătăuș nu e neapărat un fascist. Au fost și fasciști care n-au fost bătăuși. Fascist e ceva mai grav de atât. Când ești bătăuș bați doar pe unul – doi. Când creezi un sistem de teroare e mai rău…

   • tudor spune:

    In parlament un psdist a amenintat cu moartea un deputat usr …, iar incurajarile agresiunii promovate de mijloacele voastre media chiar asta e!

  • Adam Mareș spune:

   Ia uitați ce se mai luptă PSD-ul cu sistemul! :P :P :P

   • elenick spune:

    Mie imi place cum face Dragnea Comisii parlamentare pt orice problema apare in spatiul public. A aparut inculpatul Dragomir la TV ?- Comisia sri trebuie sa se autosesizeze. Intarzie nea Tudorel cu legile Justitiei? Facem comisie de punere in acord cu hotararile CCR. Nu mai vorbim de celebra comisie de cercetare a alegerilor din 2009. Samd. De fapt se lalaie subiectul la max, se toaca la Tv-uri de dimineata pana seara iar la concluzii – fas! Sau se “descopera” ca nu avea competenta comisia… :)

    • Trebuie, totuși, să recunoști că sunt teme grave. Poate că e suficientă comisia SRI pentru asta.

    • Shadow spune:

     @elenick
     da da da “inculpatul” isi pierde orice drepturi in Romania kovesiana am mai auzit aberatia asta tot de la tovarasa kovesi.

     comisia sri s-a sesizat deja.
     comisia privind alegerile a dat concluzii printre care si cele in care lazariche si kovesi nu au dat informatii si nu au colaborat. Asteptam scoaterea la pensie a celor doi si binenteles iesirea in strada a “frumosilor si mai ales liberi” pt a-i tine in scaune.

   • E o temă, într-adevăr. Si, totuși, parcă comisia SRI a mai căpătat curaj.

    • tudor spune:

     Cum sa nu capete curaj daca e condusa de “domn’ Mitica”…! ala care dregea onoarea Leancai de craiova:
     Prev.: Am fost zugrav de case român, domn’ judecător… Dac-am văzut că mă omoară concurenţa străinilor, am deschis tombolă cu obiecte la Moşi.
     Jud.: Da’ de chinoroz cum a venit vorba?
     Prev.: Am vrut numai s-o speriu c-o stric (face cu ochiul) pardon, la ficsonomia obrazului…
     Leanca: Să mă sperii? N-ai venit odată cu căciula umplută cu chinoroz…?
     Prev.: Las-o p-aia! aia-i altă căciulă! (Judelui:) Aia a fost la politică… nu-nţelege dumneei… fomeie…
     Jud.: Bine, toate bune, dar de ce vii beat la judecătorie?
     Prev.: (obidit): Dacă n-am aminteri coraj, domn’ judecător!…
     Jud.: Destul.
     (Condamnă pe prevenitul Iancu Zugravu la sapte lei despăgubire civilă şi doi lei cheltuieli de judecată.)
     Leanca: Da, domn’ judecător, onoarea mea, săru’ mâna, nereperată, cum remâne?
     Prev. (maliţios): Las’ că ţi-o reperează domn’ Mitică!

 8. tudor spune:

  Mirel Curea:
  “L a caftit Palada pe Gotiu, i a futut una in bot de i a dat borsul! Mirele, in toate zilele calduroase, de acum in veac, ai cate o bere rece de la mine!”
  Iar “aparatorii statului de drept” de la latrina trei erau in extax, inclusiv puscariasul SRS.

  CIUMA ROSIE trebuie extirpata din spatiul public romanesc!

   • tudor spune:

    VV – cine s fascistii???

    • Ti-am explicat fascismul e o ideologie, nu o cafteală.

     • tudor spune:

      si daca e ideologie, de cene faceti fascisti??? :)

     • Termină cu tâmpeniile astea. Am zis ca chestia cu ciuma roșie e de sorginte fascistă. Și este. Nu am zis că tu ești fascist ci că folosește sloganuri de sorginte fascistă. Nu te mai victimiza.

     • cris spune:

      @ VV

      “De ce ne faceti fascisti?”

      Umberto Eco identifica ce numeste Ur-fascism, fascismul etern, ale carui caracteristici le regasesti in diferite configuratii in multe situatii, si fiind o combinatie in diferite proportii nu e usor de recunoscut.

      “We must keep alert, so that the sense of these words will not be forgotten again. Ur-Fascism is still around us, sometimes in plainclothes. It would be so much easier, for us, if there appeared on the world scene somebody saying, “I want to reopen Auschwitz, I want the Black Shirts to parade again in the Italian squares.” Life is not that simple. Ur-Fascism can come back under the most innocent of disguises. Our duty is to uncover it and to point our finger at any of its new instances—every day, in every part of the world. ” Ur-fascismul e inca in jurul nostru, uneori in straie simple, in cele mai incente deghizari…

      Enumar doar citeva din aceste caracteristici expuse de Eco si va las placerea sa cititi intregul articol
      - irationalismul, actiunea de dragul actiunii – noi demonstram nu gindim, important e sa te manisfesti, cit mai agresiv, dialog, gindire nu trebuie sa existe.
      - teama de diferentze este exacerbata, orice nu este consens este de eliminat, exterminat , pentru noi acum “cine nu e cu mine e impotriva mea”
      - obsesia cu diferite comploturi – ciuma rosie , bolsevicii, sariti ca fura justitia, ne duc in rusia, etc, etc la noi
      - dezindividualizarea – si la noi se actioneaza la unison, “noi”
      - cultivarea unui sentiment ca populatia este umilita de cel bogat, de politic , in fascicmul clasic rolul era al evreilor care “sugeau single poporului”
      - elitism pe care si-l aroga si dispretul profund fata de ceilalti care sunt priviti ca nevolnici, iata la noi dumnealor desteptii, titratii, occidentlii, fatza de “repetenti” si “stirbi”.
      - nu exista pace, orice dialog e privit ca pactizare cu inamicul
      - populismul calitativ, legat de elitismul de mai sus: “ur-fascismul trebuie sa fie impotriva conducerii parlamentare”, “oriunde vezi un politician punind la indoiala legitimitatea unui parlament pentru ca nu ar mai reprezenta poporul, miroase a fascism” – spune Eco

      Cu tristete….cam de aceea fascismul nu e pur si simplu o cafteala ci o atitudine si nu coincide neaparat cu nazismul, ori cu retorica lui Mussolini sau a lui Franco ci ia cele mai variate infatisari raminind nu mai putin fascism.

      http://www.nybooks.com/articles/1995/06/22/ur-fascism/

     • Minte ca un fascist, Tudor. Eu i-am zis că folosește sloganuri fasciste. Dar el exagerează lucrurile pe stilul securist cu care ne-am obișnuit.

     • cris spune:

      Dar chiar isi asuma sintagma, stiind ca e fascista, cu dovada ca e fascista, recunoaste lucrul acesta, o foloseste mai departe ca atare, de ce sa ne ascundem dupa degete: daca merge ca o ratza, macane ca o ratza, probabil e ratza (permiteti gluma psihologilor: daca merge ca ratza, macane ca ratza si se crede lebada, e narcisist :) )

 9. emi spune:

  Mirel Palada si Mihai Gotiu au trei puncte in care se “intersecteaza”, sunt nascuti in 1973 au conexiuni cu ONG-uri si sunt pasionati de comunicare/manipulare.
  Bataia nu este un mod de viata civilizat, dar trebuie sa recunosc ca Mihai Gotiu traieste bine din victimizare.
  https://www.ziardecluj.ro/incredibil-guta-senatorul-peturilor-de-timisoreana-usr-cluj-ni-l-propune-pe-mihai-gotiu-ca-senator-priviti-poza-ca-sa-tineti-minte-ce-votati

  • emi spune:

   Mirel Palada pana acum a reusit sa fie mai discret, asta nu inseamna ca e personajul pozitiv, doar ca nu e o victima, prefera sa fie calau:
   http://www.vedeteblog.com/2013/10/cine-este-mirel-palada-cv-si-biografie.html
   Am mai putea spune ca ambii sunt nascuti la poalele Carpatilor, Palada in Prahova, Gotiu in Hunedoara. Totusi ceva din atitudinea lor imi spune ca “bataia” a fost premeditate/regizata, o disperata diversiune pentru a ascunde altceva…

  • Telegramele lui Caragiale.

   • cris spune:

    VV, lasati, e pudibonderie umflata cu pompa: in schimb pentru aceiasi e absolut normal sa vezi apucaturi psihopate ale unui procuror si sa urli mai departe “Dna sa vina sa va ia” …Acela nu e nevoie sa-si murdareasca minutele cu un pumn in fata cuiva, e normal sa faca dosare pe marturii mincinoase, stiind ca sunt marturii mincinoase, sa spuna ca “asta e directia” si multe altele – ce tocmai iese la suprafata ca a facut acel domn portocala. Pentru dumnealor e normal ca o mafie de nu stiu unde sa se bata cu mafia din procuratura unei tari si sa se pupe in piata publica interschimbabil “noi tinem cu mafia din procuratura, ca e morala, aia politica e cih”- daca respectiva doamna, domnisoara, ce e, se pupa in bot cu domnul negulescu disparea dosarul, nu? Asta e statul de drept personalizat, facut acaret de clan, de care vorbeam, permanent al unora sau altora, dupa cum se cade la pace sau nu intre clanuri de partid, de procuratura, de secu, dupa cum si-o fura unii altora.

    Iertati-ma dar e jalnic, au bagat deja pe toata lumea mai spectaculoasa la puscarie, nu mai e un cubulet negru acolo, nu mai exista doctori sa-i numeasca Mengele, nicio hexipharma, ca sa acopere giumbuslucurile lui Coldea si Kovesi si ale vreunui minion de-al lor gen negulescu…. Spectaculos statul asta de drept facut maciuca selectiva si obiect de smenareala intre un clan si altul care mai de care batindu-se in piept cu moralitatea, ala cu ghitza, ala cu kovesi, dar cam limitat se vede… Acum fac spectacol din ceva care obisnuit se rezolva cu certificat IML si actiune civila, nu deranjeaza in niciun fel pe oricine altcineva daca e vorba de o femeie batuta sau chiar omorita pe strada de vreun dement, daca era gorila aceea a lui udrea care a trintit o femeie la pamint, daca e un basescu care loveste un copil, sau daca e vreun medic din urgentza snopit (violentza e acceptabila sau nu in functie de status social si circumstantza se vede) … Lasati-ma, acum un an, doi, vorbeam de acei copii molestati intr-o gradinitza si de acel judecator sarit de pe fix care voia sa-i aduca la judecatorie cu duba – le-a pasat celor de aici, unui domn gotiu sau nu stiu cui de aiurea din parti. Asa incit ce sa zic: Mai ca imi face impresia ca si acest palada si gotiu au actionat la comanda, hai baieti, o cafteala micutza acolo sa avem si noi altceva de discutat si buhuhu.

    Golaneala e acceptabila atita timp cit e politically correct, se face institutional ori pe facebook, insultatul, injuratul, acuzatiile idioate sunt acceptabile si se numesc civism, etc, etc… Sa-i urli cuiva in fatza penalule, ciuma rosie, etc – mergind pina la prostii ca cea de ieri de aici “aaaa, se vede ca esti bolsevic” unuia clar conservator, e super ok si, va asigur, deloc penibil… :) :) :) Altfel, daca nu e institutional, “al nostru”, sau de facebook, nu e demn de discutie, se pune sub pres….

    Apropos, cam slaba discutia de pe blog, daca nu ati raspunde ici si colo ca sa fiti bolsevicul de serviciu unii de pe aici cam duc lipsa de idei personale, daca n-au ce combate nu exista … Vorbeam cu Sorin la un moment dat despre acest fenomen la nivel de discutie publica in genere: unii traiesc ca un soi de plosnitze neuronale, doar preiau ideile altora sau exista numai in masura in care pot contrasta cu ideile altora, ei insisi nu au niciun fel de originalitate. Hai faceti experimentul cu mine, aici in eprubeta: nu raspundeti o vreme, tac eu, tace emi, sa ascultam cu maxim respect si piosenie cum se scorojesc peretii. E boala generalizata in Romania se vede, se reactioneaza, se combate, se pun poale in cap, si e singurul mod in care unii isi pot justifica imaginea buna despre sine, altfel insa, de construit ceva…nici vorba, e doar prilej pentru unul sau altul sa melitzeze, atit: viatza e reactiva, mai ales selectiv reactiva, mult mai putin activa.

 10. cris spune:

  Au

  http://www.cotidianul.ro/pnl-mai-ramane-fara-un-senator-307009/

  Era vreunul pe aici sau pe nu stiu unde care il ridica in slavi pe domnul contraamiral si rector al academiei navale sa fie ales senator de Constanta in locul nenorocitilor-de-pesedei-fi-r-ar-mama-lor-de- ciuma-rosie :) Ca spune ceva despre seriozitatea pnl e una, dar, ooops, daca se duce la psd sau la alde ? Ce ne facem soro, cum ne spalam onoarea, devine si acesta dusman national si bolsevic, se pupa in piatza publica cu orban, sau cu dragnea, e brusc “al nostru” ? Suspans….

  (JUPÂN DUMITRACHE despre Rica Venturiano “Iaca, niște papugii… niște scârța-scârța pe hârtie! ‘I știm noi! Mănâncă pe datorie, bea pe veresie, trag lumea pe sfoară cu pișicherlicuri… și seara… se gătesc frumos și umblă după nevestele oamenilor să le facă cu ochiul. N-ai să mai ieși cu o femeie pe uliță, că se ia bagabonții laie după dumneata. Un ăla… un prăpădit de amploiat, n-are chiară în pungă și se ține după nevestele negustorilor, să le spargă casele, domnule!” …. Despre acelasi Rica, mai tirziu, IPINGESCU (înaintând lângă Jupân Dumitrache): Onorabile! (cu ifos.) Știi cine-i tânărul ăsta? (arată pe Rică.) JUPÂN DUMITRACHE: Cine?IPINGESCU: Ăsta e ăl care scrie la “Vocea Patriotului Naționale”.JUPÂN DUMITRACHE: Nu mă nebuni! IPINGESCU: Parol. JUPÂN DUMITRACHE: Ei, fugi că mor! IPINGESCU: D-apoi ce crezi! Chiar el însuși în persoană: e băiat bun, d-ai noștri, din popor. El combate în articolul ăl de astă-seară, știi cu “sufragiul”.)

  Ce palpitant!!!!!! Popcorn & coke scrie pe mine, sunt mare amatoare de telenovele si soap-opera, ca altceva mai bun n-am de facut…. :) :) :)

  • cris spune:

   episodul II: Vergil Chitac a devenit “dezertor”, domnul orban tot nu a auzit inca faptul ca mandatul nu e imperativ conform Constitutie, indifferent ca omul e ales individual sau pe lista, e bine, bravo, bravo, asa, da-i la mecla, scuipa-l cu o insulta pentru un militar, e “dezertor”.

   http://www.stiripesurse.ro/orban-prima-reactie-dupa-demisia-unui-senator-de-marca-al-pnl-a-parasit-campul-de-lupta_1219251.html

   Adamitza, te rog, ma concentrez pe telenovela, si ma deranjezi de-a dreptul cu buhuhuul politically correct, zau lasa-ma cu bosumflarile :) Stai ca vreau sa vad ce zice domnul Chitzac….”liniste, ce dracu!” :) :) :)

   • Adam Mareș spune:

    Nu înțeleg care-i faza cu corectitudinea politică. A fi civilizat înseamnă a fi politically correct?! Din câte știu, civilizația și educația nu țin de vreo ideologie.

    • cris spune:

     da, political correctness este la origine o masura a civilizatiei, prin definitie inseamna : “agreeing with the idea that people should be careful to not use language or behave in a way that could offend a particular group of people” , sa nu folosesti un limbaj sau gesturi care ofenseaza pe altul – de exemplu strigaturile dumneavoastra cu jegurile, ciuma rosie, etc etc, sunt orice numai politically correct nu, felul in care s-a adresat Gotiu cu nesimtirea numai politically correct nu e , e ofensa, cum va adresati gazdei nu e politically correct, sa urle la mine domnul tudor cu penalule, ciuma rosie, bolsevico e orice numai civilizat sau politically correct nu, e agresiune… Sau poate astea sunt dovezi de civilizatie din partea ta, probabil da, am vazut ca citesti media care foloseste asemenea limbaj, gen comisarul.

     Din pacate in timp acest principiu a inceput sa insemne ipocrizie si dublu standard: “eu pot sa te injur in toate felurile, dar am sa te fac raspunzator oricind tu scoti o vorbulitza de enervare la atitea injuraturi, tu trebuie sa respecti ce eu nu respect” cu autovictimizarea de rigoare desigur. Dupa cum se vede si acum de altfel: este termen peiorativ pentru aceasta ipocrita grija si sensibilitate excesiva cind priveste pielea proprie si totala nesimtire fatza de altii, un domnul ixulescu care scuipa de sute de ori pe zi ciuma rosie, jeguri sau alte asemenea epitete, dar vai sa-i spui intr-un final ca foloseste sintagme fasciste ii jigneste sensibilitatile.

     Sa-ti traduc deci: mai usor cu ipocrizia pe scari. :)

  • Eu l-am cunoscut pe acest domn la cateva emisiuni Tv și mi-a făcut o impresie bună. Părea din alt film decât actualii peneliști.

  • Adam Mareș spune:

   Prostie sau rea intenție la judecătorii ăștia?

  • tudor spune:

   da, decizia lor nu se sustine pe decizii cedo, asa cum invoca.
   completul lui dragnea oricum este dubios, probabil repartizat de baieti astfel incat sa l faca scapat: nu trebuia sa accepte ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate de catre bombonica, intrucat acea exceptie mai fusese ridicata, in alt dosar, si declarata inadmisibila de catre ccr.
   Acum, stiind ca exista blat cu ccr ul, au admis o aiurea.

   Dar nu acest complet e grija lui draknea, fiindca treaba e aranjata din timp. ci urmatorul complet,care va fi stabilit pe bune, nu de coldeamaior!

   De accea incearca sa lungeasca fondul, pentru a amana apelul – ha!

  • Pe bune? Dar când erau nejustificat de răi unde erați?

 11. Adam Mareș spune:

  <>

 12. Adam Mareș spune:

  “Este un copil care ca şi dumneavoastră aşteaptă să-şi găsească rostul în viaţă”, a justificat Petre Daea decizia de a o angaja pe fiica sa la Ministerul Agriculturii.
  Problema este că nu toți avem tați miniștri, primari, deputați, senatori. Iar peste 3 milioane de români fără un Daea în familie au trebuit să își găsească rostul în viață departe de țară, alungați de acești ticăloși care nici măcar nu au jenă că fac nepotisme din astea penibile.

  • Adam Mareș spune:

   Un comentariu de pe fb.

   • tudor spune:

    “nepotismele” sunt altceva, astea s “fiisme” – o sa ti spuna @cris ca asa e corect politic, dar suntem noi prosti si nu intelegem

    Ce nu stii este ca si nevasta sa lui daeaoaea lucreaza la min sanatatii, la apia! :)

    • Shadow spune:

     nepotismele si copinajele (pilele din comunism) sunt mizeria lumii occidentale.
     in occident fie partea europeana fie partea americana copinajele si nepotismele se numesc (ca sa nu deranjeze pe posesori) – carnete de adrese.
     sunt intens utilizate in ocuparea de posturi politice si chiar in societati private.

     exemple ai cu ghiotura:
     - clanul kennedy
     - bush tatal versus fiul
     - clanul clinton
     - clanurile mitterand si chirac
     - macronul actual
     - barosso si trecerea sa in “privata”
     - ambasadorii americani si fondurile proprietatea din Romania, etc

  • Eu aș fi evitat o astfel de situație.

 13. tudor spune:

  Adam
  “voi”, adica eu, Tudor, nu te ai prins?

  cris
  mi e imposibil sa inteleg pentru ce te schimonosesti moral in halul asta, intrucat aici n ai pe cine convinge: emi nu exista, iar VV le stie pe ale lui, indiferent de ce spunem noi.
  @mihail, si @adam sunt pe aici fiecare cu ale lui, nu le poti induce “argumentele tale”.

  Cat despre “argumente” de o selectivitate naucitoare, o sa ti dau un exemplu scurt, la obiect si verificabil:
  Il acuzi pe vlad voiculescu ca n a cheltuit 60 de milioane in 2016 si d aia nu s incubatoare …etc
  In acelasi timp, banicioiu, marele tau ministru al sanatatii, conform Curtii de conturi: in 2015 au ramas in conturi, necheltuiti, 520 milioane; mai grav, in 2014 si 2015 ministerul a accesat imprumuturi curente cu toate ca in permanenta au existat in conturi disponibile peste valoarea imprumuturilor.
  Numai prin dobanzile platite pentru imprumuturi care nu erau necesare ministerul s a cauzat o paguba de cateva milioane de euro.

  • Filip G spune:

   Nu stiu daca mai este vreă tara in lume in care sa se plateasca dividentele in avans catre stat?
   Acolo unde nu e actionar statul 100% pot cere si actionarii dividente in avans?
   Incepe haosul economic in Romania. :D

   • tudor spune:

    asta se intampla acum, se platesc si celorlalti actionari.
    mai nasol este ca le a devalizat si fondurile de rezerva , bani stransi in cativa ani.

    anul viitor cheltuielile cu salariile vor fi mult mai mari, iar blocarea in continuare a investitiilor ii va convinge pe acei votanti ai lor care i creditau cu bune intentii sa si dea seama de teapa.
    vor ramane cu ei spalatii pe creier si profitorii.

    anticipez ca ii tine pana in toamna anului viitor… si atunci – KAPUT!

    o sa facem demersurile legale ca psd ul sa fie scos in afara legii, exista suficiente argumente. :)

    • Mi-a plăcut asta cu scosul in afara legii a unui partid aflat la guvernare. Dar de ce să nu scoi în afara legii pe cei care fac lucruri neconstitutionale? De exemplu pe presedintele care participă la un miting antiguvernamental?

   • N-ai norocul ăsta să înceapă haosul.

  • cris spune:

   Domnule draga am spus punctual pentru ce l-am apreciat pe banicioiu, un program de ingrijire rapida in infarctul miocardic facut pe model occidental, in rest inventezi – asa cum spuneam nu existi decit ratoindu-te la altul,

  • Cum adică le știu pe ale mele? Adică am convingeri? Desigur. Păi dacă nici pe ale mele nu le-aș ști, ce altceva aș putea ști?

 14. tudor spune:

  Cris
  cum spuneam, eu apar principii, nu persoane si nu vreau sa reiau povesti, dar fiindca tot ai postat despre Amiral … eu nu procedez precum altii, care atunci cand ponta o punea pe kovesi la DNA era “intelept”, “om de stat” etc, si la fel cand facea compromisiuri jegoase cu celalalt borfas, basescu.

  asa…
  uite ce a, postatb astazi pe fb, in aproximativ 40 de grupuri, inclusiv pe pagina lui ludovic orban, cu care ma cunosc (si ce daca?):
  la 15.30, 14.09.2017
  “Amiralul Vergil Chitac isi anunta demisia din PNL, acuzand fraude in organizarea alegerilor interne si lipsa de reactie a conducerii centrale.
  Daca actualul PNL intelege sa promoveze vechile practici ale tovarasiilor si blaturilor locale ii prevad viitor de aur si opozitie vesnica!
  Deasemenea, regret faptul ca dl Orban, in loc sa rezolve problemele in beneficiul valorii si performantei valideaza impostura si ilegalitatile.”

  Basca, am vorbit si cu domnul Amiral, care mi a comunicat ca in niciun caz nu va merge la psdalde, fiind om de onoare!

  Greseala capitala a lui Orban este ca l a confundat pe dl Amiral cu neicanimenii aia de i pupa mainile, iar pentru asta va plati!
  Cum sa acuzi un asemenea om de “tradare’? (proa ca l a confundat cu atrnatorii oprea, iordanescu&co – intre noi fie vorba, inventii psd!)
  Vorba dlui Amiral: nu ne am ciocnit valizele prin armata.

  Iar daca dl orban nu si revizuieste atitudinea, habar n are ce o sa pateasca pe internet!
  Se screme de cateva luni sa castige 3-4 procente si va pierde 5-10 in cateva saptamani.

  Cam asta e cu printzipurile , doamna!

 15. tudor spune:

  @adam

  sa vezi dracie: am cautat adam mares pe fb: vreo 4 -5 in texas, 2 in california, 3 arizona, 1 iowa, 1 new mexico, 1 chicao, 1 michigan… niciunul localizat cert in Romania :)

  • Ia te uită, ce cercetări face domnul Tudor :) Te ajută cineva?

  • emi spune:

   Nu este numele lui, l-a ales in perioada cand pe blog deranja @eva… :)
   Pentru a o neutraliza a “cucerit-o” ca sa o discrediteze, sa o arunce in barca gasculitelor.
   Ulterior a descoperit ca e un alter ego si ca o poate folosi impotriva unei personae care “ii lua fata” in domeniul literar, a fost crezut de buna credinta, si sustinut multa vreme, pana cand si-a devoalat “principiile”.
   Acum pozeaza in “eu nu!”, se recreaza din defectele nerecunoscute ale celorlalti, sau poate chiar incearca o dezvoltare personala inconstienta…

 16. tudor spune:

  cris

  spiritele inalte se intalnesc!
  de data asta te intalnesti cu dl secretar general adjunct codrin stefanescu
  http://www.aktual24.ro/conducerea-psd-se-situeaza-oficial-de-partea-lui-mirel-palada-normal-ca-iti-iesi-din-sarite-o-sa-vada-ei-la-referendum/

 17. tudor spune:

  cris, emi, vv

  procedati precum basistii in 2009: “poate a zis copilul ceva!”
  :)
  doamne, cat sunteti de penibili!

  • cris spune:

   asta intelegi dumneata, pentru ca acesta e standardul dumitale, e foarte simplu,

   penibil e sa te consideri, asa cum faci dumneata, culmea desteptaciunii, cind se vede ca singurele dumnitale standarde sunt cele basiste.

   Nu domnule, dumneata cu atitea insulte esti nimic altceva decit un soi de palada: nu, nu e mare deosebire intre comportamentul dumitale si al lui – asta am si spus de fapt mai sus, nu ca a zis copilul ceva ci ca suferiti de o agresivitate excesiva, cam sociopata, adica in primul rind complet lipsita de empatie reala, si de o ipocrizie si capacitate de a profita pe stilul spectacol/ histrionic pe masura.

   exemplu concret: de ce urli la mine domnule daca problema ta e cu orban se vede? doar pentru ca urmaresc dezvoltarea unei situatii, ca spectator amuzat? eu n-am nimic nici cu orban nici cu chitac, nu e ceva ce ti-as fi spus dumitale, urmaresc doar ce se intimpla si sa vad ce si cum se aplica in materie de tipare romanesti la o noua situatie …sunt o multime de posibilitati: asta nu ti se pare agresivitate, nu crezi ca ma injuri pentru nimic si ca asta nu e cu nimic mai bun decit ce a facut palada? Sa sari la bataie chiar pentru nimic ti se pare civilizat si normal probabil, daca e vorba de propria ta persoana: sa stii ca nu e, si nici prinicpial, e doar agresivitate si spectacol.

   • tudor spune:

    desigur, esti teribil de neutra … stim toti!
    poate te amuzi si de ala de l ati pus ministru la invatamant, sau de ciolacu ori tudose, doctori la sri care se lupta cu securitatea! desigur, alaturi de alti corifei precum tariceanu, dragnea, voiculescu, badea ..
    nu de alta, dar stiu ca aveai o problema cu mircea dumitru, ceva cu heideger …
    :)
    ca adica era nasol, cum a scris despre el daca nu stie germana … grav!
    dar despre cum n a scris tudose doctoratul ala, deoarece l a cumparat, nu ti pute?
    desigur, doctoratul lui mircea dumitru e luat pe puncte, la fel ca si al lui ciolos , borc ori dragos tudorache …
    comparati cv urile lor cu ale lui tudose, ciolacu si gramatica lui genuche si o sa aveti panorama jenanta a imposturii si contravalorii ce va caracterizeaza – intrucat asta girati!

    • cris spune:

     domnule, esti in delir, nici macar nu am habar cine e mircea dumitru… stai ca m-am uitat acum pe net, asta e primul lucru care apare despre dinsul, scuze, vad ca e un fost informator al securitatii, altceva ce e?

     http://www.cotidianul.ro/cum-a-dovedit-cnsas-minciuna-lui-mircea-dumitru-304077/

     stai ca-mi amintesc, Heidegger zici…..aaaa, e cel care traducea filosofie germana fara sa vorbeasca o boaba de germana? Acesta e domnul dumitru? Scuze, persoana nu imi spune nimic, doar situatia in sine care e absolut caraghioasa cam pentru oricine a scris vreodata ceva, darmite pentru mine care am functionat si ca translator de germana – nu e sanskrita sau chineza veche ca sa aiba vreo scuza. Nu domnule, nu e nimic personal, numai dumneata personalizezi. Altfe, ce faceti dumneavoastra acolo cu plagiatele in genere e un marasm, asta da, am mai spus-o de nenumarate ori, acelasi lucru, nu rectificati un system ci urmariti persoane, atit, adica ceva de mahala de ferentari. Apropos, nici pina acum nu mi-ai aratat vreo urma de hirtie cu regulamentul universitatilor in aceasta privintza inainte de 2011…in timp ce eu am vorbit destul pe subiect, pe ce se face in alte parti, ce inseamna turnitin, ce probleme sunt, cum se cauta solutii, chiar si de curind, acum vreo 2-3 luni cred.

     • tudor spune:

      daca citezi titlul fara sa citesti continutul, e clar!
      din documentul cnsas nu rezult ca a fost informator, in sensul legii.
      mai mult, proba grafologica de pe zisul angajament a dovedit ca nu este autorul notei.
      oricum, daca ar fi, care i problema ta?
      nu spuneai ca s si securisti patrioti?

      repeta dupa mine : GE NU CHE!
      :)

     • cris spune:

      domnule, ti-am spus ca nu stiu cine e, l-am pus pe google sa vad cine e, asta e prima stire, ce a fost sau n-a fost nu ma intereseaza, te-am intrebat daca acesta e specimenul de care vorbesti fiindca eu nu-l cunosc; ca cineva, pricine, traduce filosofie germana fara sa stie o boaba de germana sigur mi s-a parut caraghios.

      Se pare ca dumitale nu si ca imi faci mie o vina fiindca ma amuza …. pentru dumneata ca cineva sa traduca filosofie dintr-o limba ultraspecializata in ce priveste filosofia. intr-atit incit de multe ori termenii ramin intraductibili, cum sunt Gestalt sau Weltanschauung (ca si multe alte cuvinte nonfilosofice: Fernweh, Sehnsucht, Zeitgeist, Waldeisamkeit, Wanderlust, Weltschmerz) e ceva laudabil? hai macar o data raspunde la obiect: Da sau nu Pentru dumneata este normal ca cineva care nu cunoaste o boaba de germana sa se intituleze nu comentator ci traducator de filosofie germana? Daca da… atunci cam intinzi penibilul pina la punctul la care sa faca nu CE si POC.

     • cris spune:

      Si acum te rog evita penibilul, fiindca ai cam calcat intr-un gainatz intelectual si zici ca e Dior, sari la alt subiect, fuguta, fuguta ca se prind si altii. Asa,si? :)

    • cris spune:

     si dumneata vorbesti la plural “stim toti” si mai ales ca “stiintza” birfa generala e stiintza …. vai vai vai, ce dragut, enthymemes …. cool :) daca n-ai premise le suplineste audienta, premise persuasive :) :) :) … hai, serios, mai asculta-ma citeodata, mai fa o variatie acolo la propaganda, asa un pic mai inteligent, mai zglobiu….

     PS. stii despre ce vorbesc? vine de la en – in thumos – minte, demonstratii paralogice care pornesc de la premise existente doar in mintea vorbitorului.

     hai ca ma plictiseam, si e chiar amuzant: Asa, si?

   • Tudor e userist, adică securist tânăr infiltrat în corporații. Mă rog, încă tânăr :)

    • edi spune:

     ..pãi, ar fi cazul sã faci o interpelare, …ceva, prin parliament si sã sustii cã are loc o interferentzã a puterii executive în legislativ, recte, prin recurentzã, userismul e un instrument “operational [ :D "Operation Mindfuck"] care ne face viatza un calvar aici, la camerã, respectiv, senat…”

     …pãi, nuu ? …fii bãrbatã, Zoe !
     …altfel, degeaba râdem, glumim, aici pe blog.

     :D Be effective !

  • Termină cu tâmpeniile. Nimeni nu o să interzică Gazeta Matematică. Chestiunea cu auxiliarele e o treabă pur comercială. Eu am luat premiul doi pe țară la Gazeta Matematică în clasa a XI-a. Nimeni nu mă îndemna sau îmi interzicea s-o cumpăr. Voiam s-o cumpăr și gata. Interzice acum cineva așa ceva? Sau vreți ca să fie obligatoriu, adică să se dea probleme de rezolvat din Gazetă, ca elevii să o cumpere obligați? Problema auxiliarelor a devenit o practică comercială, unii profesori recomandă anumite cărți pentru ca elevii să le cumpere. În rest, orice copil poate să cumpere orice.

 18. Adam Mareș spune:

  Ce spune Eco corespunde în mult mai mare măsură celor de la PSD-ALDE și susținătorilor lor. :-)

 19. Adam Mareș spune:

  @Tudor
  La contul de pe numele meu am uitat parola. :P

 20. Adam Mareș spune:

  VV mai are să ne spună că ne plătește Soroș. :P :P :P

  • cris spune:

   Intreb iar, si tu pe cine sustii, cine sunteti voi, prin ce anume va definiti, ce anume aveti in comun? Asa zisul elitism de dezvoltat prin contrast cu “jegosenia” si “stirbenia” altora ? – asta e ur-fascism. Dispretul major fata de o institutie democratica, parlamentul – e “crima capitala” din partea lui Eco, tine de ur-fascism. Persoane care nu exista decit ca “noi”, dezindividualizat, reproducind permanent sloganul indus prin trimbite media gen hotnews – tine de ur-fascism. Cei pentru care oricine nu sare in barcutza dumneavoastra cu “DNA sa vina sa va ia” si “ciuma rosie” e cert bolsevic si de eliminat? – iar trasatura ur-fascista, cine nu e cu noi e impotriva si de eliminat. Macar teoretic Soros se revendica in ce priveste ideile de la Karl Popper… deci de gindire tip Karl Popper nu sunteti. Cu Ratiu lasati-o balta, pardon, cu Voltaire, nu acceptati opinia nimanui altcuiva. Sloganuri naziste de tipul ciuma rosie – sa mai dau o data marsul SS, Teufelslied ca sa o auzi? hai ca-l mai dau, ca sa fie clar: “und stehen nun, zum Kampf bereit, gegen die rote Pest..” https://www.youtube.com/watch?v=ouvsRon7BX4 – iata domnul Tudor foloseste continuu, si i te asociezi…

   Asadar, cine sunteti voi? Hai, incearca sa iti explici mai clar la ce anume apartii, si lumineaza-ma si pe mine – deocamdata spuneti doar ce sunt altii, bolsevici, voi ce sunteti? caci ce vad pina acum e cam bizar.

   • Adam Mareș spune:

    Eu sunt liberal, dar nu sunt membru de partid. :-) Nu suntem toți la fel, în privința simpatiilor politice nu pot vorbi la persoana I plural. Cert este că noi, ceilalți, suntem diferiți de voi, cum nu încetezi să susții, doar pt că nu susținem PSD-ALDE. Deci, noi suntem “fasciștii”. :P :P :P

    • cris spune:

     tu esti o persoana (desi spui de multe ori noi, iar eu nu) si altii sunt voi, ok, am inteles, iar ce va deosebeste de altii e ca nu ginditi ca alde psd – ok, am inteles ca nu ginditi ca alde psd, dar ce anume ginditi tot nu-mi spui. Voi sunteti variati ca afinitati, zici, si altii nu.

     Asa si ce anume din ce gindesti e liberal? respectul fatza de individualitatea altora? Ori consideri ca diversitatea alegerilor personale este esentiala pentru o lume libera?- deja din ce spui deasupra nu. Altceva? Ca stat de drept inseamna domnia legii nu a persoanelor – pai voi va bateti pentru domnia unui Kovesi sau Lazar, personalizati la maxim, institutiile nici nu exista le confundati cu persoanele. Ca drepturile fundamentale ale fiecaruia sunt o prioritate? – nu te-am vazut facind macar o data o remarca referitor la incalcarea lor si procesele de la CEDO de pilda, dimpotriva voi considerati ca asta inseamna sa aperi penali si femei care sa faca bebelusi cu ghiotura ca sa scape de puscarie.

     Deci ce anume e liberal in ce gindesti , caci ce exprimi mai sus nu e, e fascist: noi suntem diferiti de voi care sunteti inferiori, “stirbi” :) , fiindca sustineti psd-alde (sa nu spun ca din partea mea nu am afirmat niciodata ca sustin psd, nu ma raliez unor false pretentii de liberalism ale “voastre”, asta e altceva…).

     Asadar: ce anume in ce gindesti sau spui e liberal? :)

     • Adam Mareș spune:

      Sunt liberal, dar nu marxist, deci eu nu-s așa de “corect politic”, așa că spun fără nicio ipocrizie că unii nici nu știu pe ce lume trăiesc și votează pe cei care le dau ajutoare sociale. Soluția este educația și integrarea în cîmpul muncii, dar guvernații nu fac asta, îi interesează perpetuarea prostiei pentru a-și prezerva puterea.

     • Corectitudinea politică, de la un moment, dacă e folosită în exces, devine suprema incorectitudine.

     • Adam Mareș spune:

      Respectarea legii nu ține de liberalism, în concepția ta? Independența justiției, nu? Egalitatea de șanse, nu?

     • In opinia mea, da. Dar cred că nu vorbești despre justiția din România, când spui că e independentă…

     • Adam Mareș spune:

      Niciunul dintre principiile liberalismului nu poate fi aplicat într-un stat în care unii fură și corup instituțiile.

     • In toate țările unii fură și caută să corupă instituțiile. Eu sunt acum in Germania. Ai idee de cazurile Vokswagen și Aeroportul internațional Berlin? In România nu a existat ceva de o asemenea amploare.

     • Adam Mareș spune:

      *guvernanții

     • Dragă Adam. am făcut intrebarea la Toader inlegătură cu ce fură Guvernanții. Sunt interesat să văd ce-mi răspunde.

     • cris spune:

      - Marxismul e liberal????? nu stiam, bine ca mi-ai spus :)

      - Daca unul voteaza pentru ajutoare sociale e dreptul lui sa o faca, stie foarte bine ce vrea de fapt- si aici Obama a fost votat de doua ori pentru asa ceva, asta nu il face si nu ii face pe votantii sai prosti. Eu consider ca acesta trebuie sa existe si sa aiba limite – trebuie sa-i priveasca pe cei aflati in incapacitate temporara sau permanenta de a avea grija de sine, nu ca ar trebui interzis oricui pentru ca “prosteste” ( ce spun e principiu liberal in ce priveste ajutorul social, nu socialist). Consider ca de pilda parintii copiilor cu Down au avut tot dreptul sa iasa in strada cind unii de-ai dumneavoastra, Voiculescu si Paslaru, I-au umilit si le-au luat niste drepturi, si ca nu au facut-o din prostie, consider ca Fillip voteaza ce doreste nu ca ar vota ajutoare sociale desi si-a pierdut un picior si nu mi se pare ca pensia lui de invaliditate ar fi motiv de prostire, consider ca nicaieri un om nu ar trebui sa moara in fatza unui spital fiindca nu are bani iar aceasta nu e un principiu socialist ci se numeste drept fundamental la viatza.

      - Ai probleme de vedere sau nu stii sa citesti? – tocmai ce am spus ca stat de drept inseamna domnia legii nu a persoanelor, e cea mai scurta si plina de miez definitie a statului de drept. Opusul rule of law este rule of men, arbitrariul, ceva mult mai extins decit coruptia. Expresia originala ii apartine lui John Adams in Massachusetts Constitution si dateaza de la 1780 “a government of laws and not of men” – cu atit mai mult personalizarile excesive pe care le faceti, atasamentul excesiv si identificarea unei persoane cu sistemul de justitie de pilda, cum o faceti cu Kovesi, se departeaza de acest principiu din start, e o negatie a esentei statului de drept.

      - Coruptie exista peste tot in lume in diferite forme si procente, existentza acesteia in anume limite nu exclude liberalismul, iar drepturile omului nu se limiteaza la eliminarea coruptiei: nicaieri in lumea democratica nu se suspenda drepturile individuale cu acest pretext, al stirpirii coruptiei, reducerea coruptiei nu inseamna ca cineva ar avea dreptul sa calce peste drepturile oricui – daca un corupt incalca drepturile altuia nu inseamna ca drepturile victimei sau chiar ale coruptului ar trebui incalcate (two wrongs don’t make a right , sa incalci drepturile omului chiar si fata de un criminal in numele justitiei transforma insasi justitia in criminal – Brandeis)

      Statul de drept este o afirmatie, nu cum consideri tu, in acelasi spirit al negatiei ca la “noi NU suntem psd alde”, exclusiv negarea coruptiei. Sa reformulez deci in privintza statului de drept Imi spui ce nu e statul de drept…, absenta a coruptiei…. dar stii CE E? Iti dau eu definitia ONU “a principle of governance in which all persons, institutions and entities, public and private, including the State itself, are accountable to laws that are publicly promulgated, equally enforced and independently adjudicated, and which are consistent with international human rights norms and standards. It requires, as well, measures to ensure adherence to the principles of supremacy of law, equality before the law, accountability to the law, fairness in the application of the law, separation of powers, participation in decision-making, legal certainty, avoidance of arbitrariness and procedural and legal transparency.” Vezi undeva in definitie numita eliminarea coruptiei ca fiind SCOPUL EXCLUSIV al statului de drept, e definitia statului de drept? Nu este un scop ci unul din multele mecanisme de asigurare a respectarii drepturilor omului. Vezi afirmate puternic nu independenta justitiei ci separarea puterilor – adica si independenta celorlalte puteri in stat trebuie respectata, independentza justitiei nu inseamna dreptul acesteia de a domni peste alte puteri ale statului dupa cum poftesc persoane din aparatul judiciar, echitabilitatea nu selectivitatea practicata acum in Romania si numita tzantzos justitie, egalitatea persoanei cu statul sau orice institutie in fatza legii, certitudinea legala si multe altele.

      Asa, si? ce altceva te face liberal? :)

     • Marxismul nu e liberal, dar există liberali atât de apropiați de voltaireanism și revoluționarii francezi încât adulmecă ateismul sau marxismul.

     • Adam Mareș spune:

      Cris, eu chiar sunt liberal (voiam să spun că nu-s de stânga, de aceea am zis nu marxist, fiindcă liberalii erau mai la stânga, pe vremuri, fiind considerați progresiști). Tu doar expui niște principii ale liberalismului, dar îi susții pe cei care le încalcă. Spre deosebire de tine, eu văd oligarhia din tot spectrul politic. E o încrengătură trans-partinică.
      Sigur, tu spui că nu susții PSD-ALDE, dar și un copil de grădi vede că asta faci, indirect. :-)

     • cris spune:

      Asa, ai devenit neutru: hai spune-mi ce oligarhie vezi tu in restul spectrului politic: la PNL, la USR. Ascult.

      In rest lasa-ma cu fandoseala ca daca nu iti sprijin alesii in aberatiile lor pseudoliberale as sprijini obigatoriu pe altii – inseamna doar atit, ca din perspectiva mea bateti cimpii. Daca ai chef de pareidolie, de a vedea un pattern familiar acolo unde nu e, alege-ti altceva de facut, de pilda cititul in zatzul de cafea, vazutul de icoane in cartofi si toast decit vorbitul cu mine. :)

     • Adam Mareș spune:

      Da, ai dreptate, deja începe să mi se pară inutil să vorbesc cu tine. Pentru că tu nu faci parte dintre cei proști și habarniști, ci dintre cei cunoscători și perverși. :-)

     • Adam Mareș spune:

      Cu oamenii perverși, orice argument e inutil. Îmi plac dezbaterile cu oameni de bună credință. :-)

    • cris spune:

     daca nu tii pasul si nu stii sa argumentezi ceva, aceasta nu ma face pe mine perversa, ci te pune pe tine in pozitia in care ar fi bine sa-ti lamuresti niste lucruri ca sa poti sa le si expui adecvat. E un challenge se vede prea dificil pentru tine, drept care e acru. Miau :)

   • edi spune:

    :D :D :D

    …are you talking to me ? c’mon, shoot, go ahead ? :D

 21. emi spune:

  “Potrivit reglementarilor Legii contabilitatii 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 19, repartizarea profitului contabil se inregistreaza in contabilitate pe destinatiile expres prevazute, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale in adunarea generala, insotite de rapoartele administratorilor, cenzorilor sau ale auditorilor financiari, dupa caz, ocazie cu care se stabileste si dividendul.

  Din punct de vedere contabil, profitul realizat in exercitiul curent se poate repartiza la rezerve (legale, statutare), poate fi utilizat pentru acoperirea pierderii contabile, pentru distribuirea de dividende, ca sursa proprie de finantare sau se poate lasa nerepartizat.”

  http://contabilul.manager.ro/a/10543/distribuire-dividende-ce-tratament-contabil-si-fiscal-aplicam.html

  Asadar “dividendele in avans” nu exista, fapta se pedepseste de Lege.
  Se pot prelua dividende repeartizate in anii precedenti la fondul de rezerva sau dezvoltare/statutare, diferenta este ca pentru fondul de rezerva nu platesti impozitul pe profit sau dividende si este reglementat legal, iar repartizarea in fondul de dezvoltare se face fara plata impozitului pe dividende si poate fi nelimitat, cu obligatia ca atunci cand vrei sa-l transformi in dividende sa platesti impozitele aferente. Fondul/contul “dividende de plata” poate ramane si nerepartizat, urmand a fi folosit cand va fi nevoie de el, asta nu prea convine la aprobarea bilantului annual pentru ca nu te pot oblige sa platesti impozitul pe dividende, atunci te oblige sa-l repartizezi, daca esti particular. Eu ii fentam repartizand dividendele in fondul de dezvoltare, dar nu multi stiu/au imaginatie “sa se joace” cu fondurile… :)

 22. emi spune:

  Eu sunt genul care “explodeaza” in trei secunde, ma bateam cu baietii si in generala si in liceu, evident fara pumni pentru ca am oase delicate, dar cu o palma bine plasata imi aruncam colegii din banca… :) Si evident cu picioarele rezolvam ce nu puteam cu pumnii.
  Asta nu inseamna ca era frumos sa ma bat cu baietii, dar asta e lumea in care traim, esti victima sau calau, si cand eram tratata drept victima, deveneam calau.

  Nu am spus nicaieri ca sunt de acord cu ceea ce a facut Mirel Palada, in primul rand pentru ca eu am obiceiul sa aplic pedeapsa echivalenta ca duritate, primesc o palma, o intorc, dar e posibil sa fie mai grea ca cea primita, primesc un pumn, te servesc cu un picior, pumnul meu nu exista, dar daca doar m-ai jignit, atunci iti arat oglinda, nu meriti sa-mi stric eu imaginea pentru tine.
  Te-a deranjat de fapt ca am putut demonstra ca Mihai Gotiu traieste bine din victimizare, ca impunge pana cand exaspereaza omul si apoi miauna ca e nevinovat. Si sigur nu ti-a placut nici poza cu peturile, dar asta au votat unii, Mihai Gotiu, betiv devedit, este senator USR!
  Si alcoolicii sunt victime prin definitie, in primul rand victimele alcoolului, si sunt artisti in victimizare, pentru a-si motiva viciul.
  Asadar Palada a gresit, si-a distrus imaginea, lui si partidului in care e membru, dar privind mutra lui Gotiu, te intrebi de ce este senator?
  In plus ambii sunt alimentati cu fonduri ONG, de aceea credibilitatea lor tinde la zero.

 23. emi spune:

  Despre doctoratele la kg mi se pare un nonsens sa mai vorbesc, fiecare breasla ar trebui sa aiba un set de reguli nescrise, reguli de bun simt, cu care sa elimine uscaturile breslei.
  Nu-I poti cere lui Filip G. sa judece un doctorat, si nici chiar tu, @tudor nu poti decide care doctorat este plagiat, in primul rand pentru ca nu intelegi tot ce scrie intr-un doctorat, si in al doilea rand pentru ca nu poti deosebi noutatea de ceea ce exista deja in lumea stiintifica, de aceea se scriu doctorate pentru a adduce studii si descoperiri noi, necunoscute, la cunostinta lumii academice. Uneori doctoratele fac doar conexiuni intre idei deja cunoscute, conexiuni pe care nu le-a mai facut nimeni, deci este normal sa se bazeze pe multa biografie.
  Durerea este ca lumea breslei doctoranzilor a devenit vulnerabila prin ea insasi, lacomia pentru castig (doctoratele se platesc) si lipsa de moralitate distruge imaginea unor oameni incapabili in acest moment sa se apere. @VV ar fi momentul sa organizati acest univers aparte.

 24. Filip G spune:

  @cris,
  eu nu pot intelege legile din Romania!
  Zegrean se pensioneaza motivand ca nu vede cu ochii.
  Apoi brusc ajunge presedintele CCR unde trebuie sa citeasca sa stuzieze,etc.
  Cumuland pensia inainte de termen cu salariu.
  Eu am muncit intr-un picior si am pensie la limita de varsta.
  E drept ca mai primesc o indemnizatie de handicap in valoare de 39 lei.
  http://www.stiridecluj.ro/social/seful-curtii-constitutionale-are-certificat-de-persoana-cu-handicap-medicii-ii-recomanda-sa-evite-efortul-ocular-mare

  • Adam Mareș spune:

   În RO, egalitatea (în drepturi sau șanse) e pentru căței, dar cris o dă înainte cu bieții politicieni persecutați de procurori. Asta e pt ea problema principală a drepturilor omului. :-)

  • cris spune:

   Aici e asa: sigur ai voie sa muncesti dupa ce ai iesit la pensie, continui sa contribui din salariu, ti se da numai 50% din pensie pina la 65-67 ani 9asta e alta poveste cu limita de virsta) si cum se plateste impozit pe tot venitul platesti impozit pe AMBELE surse de venit, salariu si pensie. Practic echilibrul se asigura prin impozitul pe venit, sau ce numiti voi “pe gospodarie”, cum impozitul este si in trepte, creste cu venitul.

   Cred ca reglementarea acestei probleme nu se face prin a interzice oamenilor sa cumuleze salariu cu pensie, ci pur si simplu prin schimbarea sistemului de impozitare. De fapt ce ar trebui sa doriti este ca acesti oameni sa contribuie mai departe si prin impozite si prin ceea ce fac la bunul mers al unei societati, de contribuit financiar se face prin impozit. Cam asa se face cu egalitatea de drepturi si sanse, discutiile acestea cu sa nu lucreze sau sa nu ia pensie sunt efectiv aiurite si pe linga essential – esential este impozitul. Daca interzici unui om sa-si ia pensia cit lucreaza desi are drept de pensie pe limita de virsta sau ani munciti il furi de un drept al lui indiscutabil – a contribuit la aceasta pensie cit a muncit, Daca ii interzici sa lucreze in paralel elimini nu doar pe cineva ca Zagrean ci oameni care chiar aduc un plus de experientza si de stiintza carora tu ca societate profiti in fond, omul continuind sa contribuie la fondul de pensii din salariul lui. Scuze, eu gindesc mai “bolsevic” American: impozitul e sfint, in rest ai libertatea sa muncesti si sapte joburi si sa faci orice vrei.

  • Adam Mareș spune:

   Bineînțeles că marea apărătoare a drepturilor politicienilor nu are nimic de comentat despre asta. :-)

  • cris spune:

   nu stiu cum faci dar la anume intervale te dai in stamba, iti scade brusc nivelul intelectual, te scobesti in nas in public si dai cu mucii pe cine se nimereste.

   Ai auzit vreodata de ceainicul lui Russell? Banuiesc ca nu: daca cineva spune ca un ceainic se roteste in jurul soarelui undeva intre Pamint si Marte, nu poate astepta sa fie crezut doar pentru ca niciun om intreg la minte nu isi iroseste timpul sa dovedeasca asemenea prostie drept ceea ce e, o prostie. Acesta e ceainicul lui Bertrand Russell, o varianta de onus probandi, dagalasule: ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat, ti-am spus-o deja in diferite feluri pe ziua de azi… singurul rezultat e ca ti se gripeaza neuronii si crezi ca poti sa-ti stergii mucii neuronali pe mine.

   Nu esti capabil sa argumentezi de ce ai fi liberal mai sus, nu esti capabil sa probezi in vreun fel o istericala de facebook si o insulta in ce ma priveste aici, nu e deloc, dar absolut deloc obligatia mea sa arat eu ca ce spui ar fi real in primul caz, o timpenie in al doilea.

  • Poti crede așa o tâmpenie?

   • cris spune:

    nu stiu daca o crede sau isi inchipuie ca altii ar trebui sa-si bata capul cu asa ceva.

    Un lucru e cert, in ce priveste manualele auxiliare e o afacere de foarte mult timp ( intimplator o stiu foarte bine, si de mult timp, stiu si ce fac editurile, am profesori in familie, etc) si trebuia limitata cumva la ce aduce un plus cu adevarat in ce priveste invstamintul. Pe de o parte inteleg ca editurile se straduie sa-si asigura linistea prin aranjamente de felul acesta, dar nu poti obliga totusi oamenii sa cumpere pentru copiii lor te miri ce. In ce priveste gazeta matematica, nu se pune problema ca e interzisa, ci ca obligatia de a o cumpara e eliminata. Si asta poate creea probleme in alt mod – sa nu mai fie publicata pentru ca nu e cumparata, nu mai e sustenabila economic. (e adevarat VV, pe timpul nostru nu ne obliga nimeni, dar nici nu-si punea nimeni problema sustenabilitatii publicarii ei)

    Nu stiu care ar fi solutia, probabil ca aprobarea acestor manuale auxiliare de catre MS sa fie mult mai serioasa in primul rind. La capitolul seriozitate ar trebui sa fie paneluri de profesori pe un anume domeniu care sa le evalueze sa le dea “note” si sa faca o lista a nivelului lor in functie de aceasta “nota” ulterior publicata spre informarea si a profesorilor si a parintilor. – standardizare, benchmarking

    Performanta legata de utilizarea lor sa fie masurata si analizata (asta inseamna o evaluare din partea profesorilor, a copiilor si o masura obiectiva – copiii care folosit manualul a au performat mai bine la examenul x, o gradare a recomandarii acestor manuale, “note”) si aceasta evaluare sa fie analizata de acest panel de profesori pe un domeniu sau altul si adaugata la evaluarea generala a lor.

    [Cum e la mine cu studiile, gradare de la 1a la5 si cum ar trebui sa fie facute si ghidurile si protocoalele in sanatate – am mai vorbit despre asta, asta trebuia sa faca desteptul de Voiculescu, paneluri de specialisti care sa dea protocoalele, pe evidentza medicala si pe gradarea international recunoscuta, cum se face oriunde, nu protocoale din burta, fara evidentza, fara autori.( in medicina, in State exista aceasta agentie, National Guideline Clearinghouse, ghidurile si protocoalele de ingrijire se fac permanent de aceasta, e standardul major de practica medicala… in fine banuiesc ca domnul Voiculescu nu a auzit de asa ceva https://www.guideline.gov/). Deci nu vad de ce nu se poate face ceva similar in Romania inclusiv pentru standardizarea acestor manuale auxiliare. In fond asta inseamna calitate.]

    Sa existe poate o subventie de la stat in functie de aceasta performanta demonstrata, un incentive.

    Lean management 6sigma ca tot am vorbit de acestea :)

    Recomandarea lor la clasa cert sa nu fie obligatorie – piata se regleaza altfel, profesorii pot allege un manual bazat pe recomandarea panelului de profesori de la nvelul ministerului, parintele poate contesta sau aproba acest lucru uitindu-se pe datele referitoare la acel manual.

    • Exact ce cred și eu. Cei care strigă ca din gură de șarpe cu privire la manualele auxiliare nu o fac pentru copiii, ci pentru a-și dezvolta propria afacere. Cât despre Gazeta Matematică, nu e normal să o transformi în manual.

 25. edi spune:

  TEST DE BLOG

  Varujane, deja încerc o a treia postare în ultimele 24 de ore, poate cã aceasta totusi VA APARE pe blogul ãsta al tãu, …poate nu e vorba de vreo “defectiune tehnicã”.

 26. edi spune:

  …a mers, ciudat, nu-mi dau seama dece nu au apãrut celelalte replici [pe care le vedeam totusi postate, în prima ipostazã, cu indicatia "comentariul tãu e în asteptare"], am dovada postãrii, un printscreen.

  …aaa, si o curiozitate…, ti se pare si tie cã ai devenit personajul secundar al blogului tãu, …cumva… ? :D