Cartea șoaptelor, invitată de onoare în Polonia

În acest final de săptămână (23-24 septembrie), Varujan Vosganian va fi invitatul special al Festivalului de Literatură „Zygmunt Haupt” din Polonia, unde își va prezenta multpremiata Cartea șoaptelor și va discuta cu publicul polonez. Împreună cu editura Książkowe Klimaty, ICR Varșovia sprijină prezența scriitorului român la eveniment, vizând în acest fel larga promovare a literaturii române și a creatorilor români în Polonia. 

joanna

În perioada 22-25 septembrie, la Gorlice și Szymbark, în apropierea Cracoviei, se va desfășura cea de-a treia ediție a Festivalului de Literatură „Zygmunt Haupt”, eveniment literar inițiat de persoane și instituții al căror scop este promovarea creației unuia dintre marii scriitori polonezi, care dă numele Festivalului.

Primele două ediții s-au bucurat de un mare interes din partea mediului formator de opinie și publicului. Participarea a numeroase instituții și reprezentanți ai mass-media a permis crearea unui eveniment cultural devenit cartea de vizită a regiunii și unul dintre importantele festivaluri literare ale Poloniei.

Una dintre principalele direcții ale Festivalului este reprezentată de întâlnirile cu scriitori polonezi și internaționali de renume, nominalizați și laureați ai celor mai importante premii literare. Este cazul lui Varujan Vosganian, laureat în 2016 al Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS – cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză, pentru un volum tradus în limba polonă. România, prin Varujan Vosganian și Cartea șoaptelor și-a adjudecat anul trecut toate premiile decernate cu această ocazie: Marele Premiu ANGELUS, Premiul Cititorilor „Natalia Gorbanevskaia” și Premiul pentru Cea Mai Bună Traducere. Autoarea versiunii în limba polonă a Cărții șoaptelor este Joanna Kornaś-Warwas, iar editura poloneză care a publicat volumul este Książkowe Klimaty.

18 Responses to “Cartea șoaptelor, invitată de onoare în Polonia”

  1. Adam Mareș spune:

    Felicitări! Și mult succes! :-)

  2. Adam Mareș spune:

    Procurorii arata in comunicatul oficial ca, pentru a trece din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman lacul Belina au fost initiate in 2013 de Rovana Plumb (la acel moment ministrul Mediului) si de Sevil Shhaideh (la acel moment secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii) doua hotarari de guvern.
    http://revista22online.ro/70265868/dna-chitoiu-si-cazanciuc-s-au-impotrivit-trecerii-ilegale-a-lacului-belina-la-teleorman.html

  3. emi spune:

    Ce va plimba Cartea soaptelor!!!
    De obicei oamenii plimba o carte in buzunar, dar in cazul scriitorilor cartea scrisa plimba autorul la tot felul de manifestari… :)
    Atata suparare sa aveti!

  4. Pacala spune:

    Daca DNA avea profesionisti il prinea pe Dragnea cu furturile reale si ii lua toata averea. Asa insa, cu asemenea rahati, nu se va intampla nimic.
    Mai jos o analiza pe ce vrea dpdv juridic DNA.

    Codul de procedura penala afirma ca urmarirea penala se incepe de la fapta, mai cunoscuta si ca faza de “in rem”.Codul penal afirma ca “legea penala prevede faptele care constituie infractiuni” (art. 1, alin. 1).

    Asadar, pt DNA “fapta” penala, infractiunea, pe care o cerceteazasi in baza careia a inceput urmarirea penala impotriva respectivilor din guvern?

    Sa fie emiterea de guvern a celor doua HG-uri?

  5. Pacala spune:

    Daca DNA avea profesionisti il prinea pe Dragnea cu furturile reale si ii lua toata averea. Asa insa, cu asemenea rahati, nu se va intampla nimic.
    Mai jos o analiza pe ce vrea dpdv juridic DNA.

    Codul de procedura penala afirma ca urmarirea penala se incepe de la fapta, mai cunoscuta si ca faza de “in rem”.Codul penal afirma ca “legea penala prevede faptele care constituie infractiuni” (art. 1, alin. 1).

    Asadar, pt DNA “fapta” penala, infractiunea, pe care o cerceteaza si in baza careia a inceput urmarirea penala impotriva respectivilor din guvern este emiterea de guvern a celor doua HG-uri. Asta ar inseamna ca emiterea tuturor hotararilor de guvern ar fi fapte incriminate de legea penala, ceea ce nu exista in Noul Cod de Procedura Penala si ar fi de-a dreptul absurd.
    DNA face vorbire despre faptul ca acele HG-uri ar fi “nelegale”. Asadar, fapta cercetata de DNA este “nelegalitatea” celor doua HG-uri.
    Problema este ca “nelegalitatea” unui act administrativ, fie ca e individual ori normativ, cum sunt si cele doua HG-uri, nu sunt verificate pentru legalitate de catre DNA ci de catre instanta de contencios administrativ.

    “Controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat, cu excepţia celor care privesc raporturile cu Parlamentul, precum şi a actelor de comandament cu caracter militar”, statueaza Constitutia, la art. 126, alin 6.
    Legea 554/2004, a Contenciosului administrativ, stabileste ca Ministerul Public poate ataca in contencios administrativ orice act administrativ normativ sau individual, daca considera ca e nelegal.

    Numai instanta de contencios, insa, stabileste printr-o hotarare definitiva daca un act este nelegal, nu o face parchetul. Iar pana cand nu exista o hotarare definitiva care sa spuna ca un act administrativ, cum e si un HG, e nelegal, odata intrat in circuitul civil legalitatea acestuia este prezumata.
    Ce face DNA:
    DNA si-a atribuit rolul instantelor, de a spune ce act administrativ e legal ori nelegal
    DNA judeca calitatea de legiuitor delegat al guvernului, prezumand modul de reglementare (ca trebuiau legi nu HG)
    DNA trebuia doar sa ancheteze trecerea de la CJ Teleorman la Belina

    Ce va urma:
    Similar oug13, DNA interfereaza in procesul de legiferare + CCR va confirma conflictul constitutional. PSD + ALDE vor reusi aprobarea in CSM a raportului Inspectiei Judiciare (subit s au populat 2 locuri ale societatii civile).
    Subit va aparea bruma de dosar facuta de DNA la adresa sotiei lui Johanis.
    Rezultat previzibil: Kovesi va discuta cu Johannis si pana in 31.01.2018 va parasi corania DNA. Din motive personale

  6. Mihail spune:

    Nu prea vad lrgatura dintre cartea plimbareata a armeanului si cele doua doamne pesediste, putin infractoare.
    Alea doua, au dorit ca sa-l serveasca pe Dragnra, care la rindul lui si-a dorit o insula cu peste. Ca el nu poate pescui daca balta nu-i a lui.
    Iar despre toate acestea si legatura cu dosarelul ravasitoarei, iar nu vad legatura.
    Totusi, madam Carmen ar trebui sa mearga oleaca la inchisoare. Nu se face ca sa prestezi niste falsuri, ca mai apoi sa nu patesti nimic.

    • Mihail spune:

      Sa nu uit, cat de bine este sa traiesti intr-o tara fara PSD, ALDE si restul de partude la fel de lenese si corupte.
      Cat de bine este ca sa fii tratat corect. Politicos si cu deferenta.

      • Pacala spune:

        Te simti ca un altoi de gutui pe un smochin. In tara daca te uiti in istorie am avut altoi de smochin pe corcodus.

        • Mihail spune:

          Sa nu crezi ca nu-mi lipseste tara, ca nu-mi este dor de ea. Aici, dupa un timp, vezi lucrurile diferit, pe felii. Si atunci apar diferentele.
          Smochini sunt si acum in tara, dar si corcodus. De altoi intre ele nu am auzit. Ce iese, capsuni, sau struguri ?

  7. livia spune:

    Deşi UE au somat Polonia şi Ungaria să primească refugiaţi, conducerile celor două ţări au anunţat că nu vor face acest lucru. Deşi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că decizia Poloniei şi Ungariei este una care contravine legislaţiei comunei a UE, cele două ţări au anunţat că nu vor primi refugiaţi.
    Bulgaria a primit 50 de refugiaţi, Austria doar 16, Cehia doar 12 şi România, atenţie, 730 de persoane. “Exceptând poate Bulgaria, toate celelalte state- membru UE sunt mai bogate decât Țara Mioriței: “proasta cu bani a Europei”, România, nu are însă probleme în a se aventura în tot felul de cheltuieli publice întocmite pe genunchi la dictarea altora, indiferent că este vorba de armament francez, migrație UE sau călătorii la Washington. De ce suntem prostii tuturor???

  8. emi spune:

    “Codul de etică – prima disciplină
    Până în clasa a 4-a japonezii nu au examene, pot avea doar lucru individual. În această perioadă se pune accentul pe educație și nu pe alte discipline. Astfel, ei sunt învățați despre respectul față de oameni și animale, mărinimie, compasiune, căutarea adevărului, autocontrol și protecția mediului.”
    http://eustiu.com/11-curiozitati-nemaipomenite-despre-sistemul-japonez-de-invatamant-care-merita-fi-preluate-fara-indoiala/

    Pacat ca sunt misogini, in rest japonezii au multe traditii interesante.