Un stat de drept se bazează pe echilibrul și controlul reciproc al puterilor statului. În România, în ultima vreme, are loc, mai degrabă, o tendință de dezechilibrare și o răfuială între puterile statului.

Răfuială este, de pildă, atunci când suspect pentru comiterea unei infracțiuni devine cine trebuie, când trebuie și cum trebuie, adică printr-o campanie „publicitară” pe măsură.

P.S. Am observat câtă emoție a stârnit postarea mea trecută. Hai, mai bine, așadar, să vorbim (numai) de cât de corupți suntem și ce bună e procuratura care ne apără… Cam asta e concluzia din comentariile voastre la postarea aceea.

chek and balance

38 Responses to “”

 1. emi spune:

  Procuratura nu ne poate apara de coruptie, pentru ca procuratura nu poate lupta cu majoritatea. Procuratura ar trebui sa “lupte” cu cazurile exceptionale de incalcare a legii, cu coruptia generalizata poate “lupta” doar educatia/invatamantul. Daca s-ar dori intr-adevar eradicarea coruptiei atunci s-ar da legi de preventie, s-ar educa tanara generatie in spiritual bunului simt si al dreptatii, ar fi respectata si promovata valoarea.
  De fapt coruptia generalizata este mediul propice de promovare al favoritismului si interesului de grup, de aceea se spune ca se lupta cu coruptia dar de fapt fenomenul este folosit pentru a divide societatea in victime si calai, astfel putem fi manipulati mai usor.
  Moda “divide et impera scutura intreaga Europa, Scotia vrea separare, Irlanda nu mai spun, Catalunia voteaza pentru separare, Italia e la un pas de rupere in doua, si evident “maghiarii” se agita si ei, de ce ar scapa ocazia? Interesul de maruntire, arabire si distrugere a unitatii europene cred ca este comun celorlalte continente, satule de aroganta europenilor.

 2. cris spune:

  VV

  Am o singura rugaminte, nu stiu a cita oara este cind o spun, documentati decizia din comisia juridica, daca discutati in parlament, discutati pe baze legale, dati posibilitatea parlamentarilor sa judece nu doar dupa “propria constiintza” ci in cunostintza de cauza, si mai ales publicati, legati-va decizia de bazele sale legale si prezentati-o public, asa cum se face si in parlamentul European. V-am dat nenumarate exemple, am spus ca aceasta trebuia facut si la cererea de urmarire penala cate dumneavostra acum niste ani: decizia fundamentata si publicata.

  O spun si cei de la MCV. O spune si CV. E fals la acest moment sa se spuna ca MCV vrea capete pe tava, cine vrea capete pe tava e DNA, MCV a spus clar in ultimele raporturi ca ce doreste este argumentarea deciziilor de ridicare sau mentinere a imuntatii. Pentru ca unora li se pare anormal si considera ca un parlament trebuie sa ridice imunitatea indiferent de ce – am dat exemple de refuz din PE, nu aveam o statistica, acum o am: din 157 de cereri de la inceputurile UE pina in 2009 s-a ridicat imunitatea la numai 48 de parlamentari, in ultimii ani s-a marit numarul de ridicari de imunitate, au ajuns cam jumatate din cereri, dar jumatate s-au respins. Dar nu exista hotarire pentru sau impotriva ridicarii imunitatii fara aceasta documentare si acces public la aceasta.

  CV nu recomanda ridicarea indiscriminata a imunitatii, ce face e sa recomande stabilirea de reguli procedurale clare, transparentza, predictibilitate, obiectivitate, non-arbitrariu, dreptul partilor de a fi ascultate. In ce priveste transparenta, CV spune ca decizia trebuie sa fie publica si SA INDICE ARGUMENTELE LEGALE FOLOSITE.

  (“167. Furthermore the Venice Commission takes the view that the parliamentary procedures for lifting of immunity should in any case always be regulated in some detail, and that they should respect basic procedural principles, such as clarity, transparency, predictability, objectivity, non-arbitrariness and rights of both parties to be heard. As for transparency, the decision should be publicly available, and it should indicate the grounds on which it is based, while at the same time respecting the confidentiality of the criminal investigations and the persons concerned.”
  http://www.venice.coe.int/webforms/documents/default.aspx?pdffile=CDL-AD(2014)011-e Aveti aici si criteriile de ridicare/mentinere a imunitatii/inviolabilitatii)

  Nu stiu care sunt bazele legale in aceasta cerere si hotarire de a o respinge pentru unii, pare o gogoritza – hotarirea priveste trecerea din proprietatea statului tot in proprietatea statului si zona respectiva nu e ulterior vinduta ci inchiriata. De ce nu investigheaza a doua parte daca au o suspiciune, inchirierea de la autoritatile locale la o firma private, inainte de orice, caci asta ar fi legatura cu Dragnea daca exista, si daca demonstreaza ca acolo e o problema ulterior sa mearga in amonte spre hotarirea de guvern eventual? Dar asta e un detaliu,nu are importantza, important e ca aveti reprezentantii MCV in Bucuresti, e foarte posibil ca aceasta sa fie doar un circ din care tot parlamentul sa iasa prost… si cert va iesi prost daca nu faceti ce am spus mai sus ca recomanda si CV si MCV: obiectivitate, argumentare, transparentza. Am spus-o de citeva ori, recomandarile CV si MCV sunt acolo de niste ani – aveati timp destul ca parlament sa aranjati aceste regulamente, nu am ce altceva spune. Restul, cu lovituri de stat si taraboi in media si de partea DNA si a PSD-ului e doar circ inutil, un deja vu exact pe definitia nebuniei – sa iti inchipui ca ajungi la tinte diferite mergind mereu si mereu pe acelasi drum.

  *****
  In rest eu am hotarit sa ma abitin de la a scrie: aveti niste occidentali si stat dreptisti plini de idei, cred ca pot sa comenteze si singuri, si nu e nevoie sa se simta in vreun fel stinjeniti. Doresc sa fie singuri, atunci din partea mea le respect dorintza – se vede ca sunt cam saraci la comentarii, ba chiar complet absenti, dar nu e problema mea, se descurca. Imi voi limita in continuare propriile comentarii la un minimum si la raritate daca nu chiar la absentza totala, dar ii voi citi desigur cu interes, daca am ce citi…

  • Dragă Cristina, tocmai asta i-am răspuns lui Păcală. Aștept la Comisia juridică referatul privind-o pe doamna Plumb. Eu n-am făcut în postarea mea decțt să remarc „coincidența”.

   • Pacala spune:

    Ce va spuneam

    “Hotararile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege in ierarhia actelor normative. Hotararile de Guvern pot genera suspiciuni privind legalitatea. In acest caz, verificarea legalitatii actelor normative infralegale se realizeaza de instanta de contencios administrativ”, dixit Tudorel Toader.

    Dar ar trebui sa stii legea cand lucri la DNA.

  • Iar tu nu te supăra și nu te abține, rolul tîău e foarte util și, oricum, conduci discuțiile pe acest blog, oricât ar fi ei de mulți.

  • edi spune:

   Dragã cris, vara, de regulã, cam prin August, unele localitãti din zonele (zise) mai defavorizate se umplu de “occidentali” care defileazã cu (sã zicem) BMW-ul turat la maxim si muzica, asijderea, pentru a le arãta “sãracilor” localnici în ce constã, în opinia lor, diferenta dintre “aici” si “acolo”.

   Deci, stai linistitã, e de înteles cãnd spui cã “se vede ca sunt cam saraci la comentarii, ba chiar complet absenti…”.

   …si, stai asa, nu însinuam aici cã “…si strugurii sunt cam acri” sau cã dispare oportunitatea de ” aaoleu, luati-i de pe mine cã-i omor… !”

   Nu, nu, nici vorbã de asa ceva, …doar ai vãzut, zice si onorabilul, s-ar duce sarea si piperul povestii… !

   …chiar mã gãndeam la o paralelã epicã, gen “Dr. Jekyll and Mr. Hyde”, …imposibil sã nu-l fi vãzut, îti vine mãnusã, …zic…

 3. Adam Mareș spune:

  http://romanialibera.ro/opinii/editorial/dragnea-a-fost-abandonat–cand-va-cadea—-opinie-458768
  Da, hai că se prinseră și ăștia, la spartul târgului, că Dragnea a avut protecție “înaltă”, din servicii, că altfel nu avea cum să facă atâta avere. :P

 4. Adam Mareș spune:

  Indiferent cum scapă, dacă scapă, cu mișculațiile lui politice, lumea știe că Dragnea și mulți alții sunt niște hoți. S-au învățat însă să fure cu legea în mână.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21817003-dezlegat-misterul-cui-concesionat-tel-drum-locul-preferat-pescuit-lui-liviu-dragnea-lacul-belina-ajuns-firma-controlata-azi-fiul-liderului-psd.htm

  • Ce are lacul ăsta așa extraordinar în el? Se îmbușzeau pescarii de trebuia concesionat?

   • Mihail spune:

    Dragnea a dorit intimitate la pescuit si la distractiile lui de acolo. Apoi, unii zic ca pe insula, ar fi dorit ca sa faca niste cazinouri, sa fie declarata zona libera.
    Ca este asa, sau nu, chiar nu contraza, omul a ciordit o bucatica din tara.

    • elenick spune:

     Mihail,
     Nu e informatie gen “zic unii” ci un plan bine ticluit si pus in practica. Iata dovada:

     http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/turcescu-dragnea-vrea-un-las-vegas-fara-taxe-la-lacul-belina-799369

     Cum spune si VV, ce e asa extraordinar in asta? NIMIC! ASA S_A FURAT TOATA TARA si pana acum! E brevet patentat!

     • Eu nu am spus așa ceva. Dacă e singura baltă concesionată, dacă fără concesiune statul ar fi câștigat mai mult, dacă concesiunea e ilegală, să fie trași la răspundere cei care au concesionat. Dar nu miniștrii au concesionat.

     • Mihail spune:

      Cum adica nu-i nimic extraordinar ? Este ceva firesc ca sa muti un teritoriu, o bucata de fluviu, de la stat la judet si apoi la o companie particulara ? Asta ca un panglicar si un bandit sa poata pescui linistit ?
      Domnul Vosganian este fidea, deoarece Domnia sa si partiduletul sunt in mare dragoste mare.
      Apoi, mai este o chestie micuţa, dosarelul ala cu gazele, nu prea este inchis.
      In ce ţara traiti ?

 5. elenick spune:

  @all,

  EXCEPTIONALA interventia presedintelui din aceasta seara! In putine cuvinte, cum stie el, a reasezat lucrurile cu “sus-ul in sus”, punand in ridicol total vociferarile lui Dragnea – “atac la guvern”, PSD-ul intreg e urmarit penal, “lovitura de stat”, NU cedam, etc. Opinia mea e reprezentata 100% de ceea ce a punctat presedintele, penalii la conducerea unei tari inseamna saracie si inapoiere, femeile astea – Shaiddeh si Plumb nu pot avea tupeu sa mai dirijeze bugetele aferente atat timp cat au facut ilegalitati ca sa-si serveasca Seful, legile justitiei ale lui tudorel sunt facute sa serveasca borfasilor, opinia publica nu trebuie sa doarma la aceste abuzuri, etc.

  Ba, “subtil” cum il stim, i-a si facut o invitatie la reflectie lui Tudose, sa judece in interesul tarii nu in favoarea penalilor, fie ei si sefi de partide!….

  PS Nus` de ce am o banuiala ca maine dimineata o sa auzim de demisiile doamnelor cu pricina! :) S-a spart gasca, am impresia, au venit niste ok-uri! :)

  • Mihail spune:

   Johannis poate sa aiba dreptate, insa el nu are absolut nici un drept ca sa arate cu degetul pe altii. La rândul lui este un hoţ, a profitat de sume imense, furand si falsificand documente, mintind.
   Nici Dragnea, nici ai lui, nici Iohanis nu sunt cinstiti, fara pata.
   …Cat despre cele doua doamne, ele i-au facut pe plac sefului lor. Acum, nu au decat ca sa raspunda in fata legii, sa mearga la puscarie.
   Cum sa muţi o insula, un lac, o bucata de Dunare ?

   Interesanta si reactia domnului Vosganian. Este atat de impaciutor, atat de intelegator. Doar, doar, o scoate Coaliția o lege, prin care toti miniștrii sa fie absolviti de vreo vina asupra deciziilor lor ministeriale.
   Ce bine ca am plecat, ce bine ca traiesc intr-o societate corecta, normala, dreapta. Nici nu va da-ti seama cat de bolnava este Romania.

  • Dar de felul în care Iohannis și-a însușit casele altora nu zici nimic, nu-i așa? Dacă eu aș fi făcut asta, sau Tăriceanu, ce-ai fi spus?

   • Mihail spune:

    Eu am spus-o chiar mai sus.
    Iohanis a profitat de conjunctura, de faptul ca este primar, de faptul ca soacra stia o poveste….
    Au falsificat niste documente, a tras niste sfori.
    Avem un Presedinte la fel de hoţ ca si domnul Dragnea.
    Eu nu stiu ca domnul Tariceanu sa fi furat ceva si nici despre armean.

  • elenick spune:

   @adam,
   VV este in Comisia de buget de la Camera, nu la Senat. Tocmai voiam sa il felicit si eu pentru curaj si verticalitate profesionala – PSDistii care au votat aceste amendamente vor intra in istorie! si vor fi datai afara, probabil :) – cand… mi-am dat seama ca nu e cazul! :)