Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.
Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.
În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.
La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.
Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești.
Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.
Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de zeci de miliarde de lei.
Bravo mai Finantistule!
De ce nu pui tu cu Hapliceanu si Dragnea Trei Palate de o Taxa pe ‘Fum’ cum faceau predecesorii vostri, Burghezi?
Sau mai asa de o mica schema PD-lista cu care te-ai bagat in Troaca porcilor vanzand PNL-ul?
Aia cu taiatul pensiilor si salariilor care a ‘crescut’ Bugetul prin Moartea de inima rea a oamenilor afectati. Fapt care a dus la venituri la buget prin Inmormantari si toate cele adiacente
-mana de lucru si angajamente la gropari, preoti vezi BOR cu Catedrala
-Lemn cu UDMR,
-Marmura cu Videanu
- Cuie, farfurii, prosoape etc, chinezarii, Importate prin portul Mafiotilor Constanta
si uie asa faceti si voi economia sa duduie, ei Ce Duduie? Gasiti voi o Elena Nuti-spaima pu-i, cica-i zice la voi Olguta- Larguta.
Oups..!
Totusi, aici in UK, cam toata lumea procedeaza dupa regula “gainii ouatoare de la ferma”. Si uite asa strazile sunt luminate, gunoiul este ridicat cu mare precizie, soselele sunt asfaltate permanent, iar fiecare semb de circulatie este iluminat. Si cate si mai cate.
Cumva, armeanul, are dreptate.
In sfârșit.
Las’ ca au si eu instalatori “la negru” din Polonia, nu din devotament pentru impozitele statului ci pentru ca nu stiu sa-si “autoconsume” tevile. Si pentru ca nimeni nu cred ca-si face un Jaguar in curte, pentru ca prea multe avioane in lume zboara cu motoare Rolls Royce, pentru ca-si produc propriile fregate pe care le vand apoi prostilor, luzate fizic si moral si fara dotari etc. Facem teoria oului pentru ca asta-i pretentia pe care o avem de la economia tarii asteia. Cred ca UK isi face toate treburile pentru ca acolo cumperi cu niste sute de lire o pereche dde pantofi facuta la o zecime din pret in vreo fosta colonie din Africa sau pe undeva prin Bangladesh.
Daca mai adaugam si ca cei 50 de bani luati de la gura statului pot fi cheltuiti si cash, nu cu cardul, omul care-si produce rosiile manate dar cu gust in loc sa cumpere plasticul importat de pe te miri unde devine chiar un personaj subversiv, care submineaza puterea statului … Prefer magiunul mamei, din prunele ultimului prin care mai supravietuieste poluarii nestapanite de stat oricaror adaosuri chimice din produsele impozitate vandute exclusiv in supermarketuri plasate in centrul oraselor, numai bine ca sa omoare orice mic comerciant local.
Ce voiam sa spun de fapt este ca ar trebui sa fie cat mai mult autoconsum acolo unde se poate pentru ca intotdeauna autoconsumul se refera la lucruri marunte, relativ necalificate, care ofera celui ce le face o autonomie fata de stat; statul nici n-ar trebui sa moara de grija lui si nici sa-l jecmaneasca si sa-l impiedice sa aibe singur grija de el.
Si mai spuneam ca atentia statului ar trebui sa mearga spre domeniile care nu pot face obiectul autoconsumului, adica a dezvolta acele capacitati economice care au un adaos mare. Nimeni n-o sa-si faca un telefon mobil in dosul curtii. Sau de ce nu? Sa o faca, poate ca este inceputul unei afaceri prospere in viitor; in fond si Bill Gates a inceput printr-un “autoconsum” in garaj, producandu-si propriul PC si software-ul aferent.
Ma gandesc ca existta munca nesalarita pentru ca s-a omorat meseriasul, au fost inchise scolile profesionale, a fost gatuita orice initiativa a unora de a scoate capul la suprafata prin propriile forte.
Da,asta e ideea.
Totusi eu nu pot intelege viziunea liberalo-conservatoare a lui VV,adica cel care incearca sa-si gestioneze produse pentru autoconsum prin munca proprie e evazionist.Sigur ca evaziunea cu tirul ori cu vaporul nu intra in discutie….
PSD are votanti cei sarmani cu ajutoare sociale.
ALDE tinteste spre asistatii de lux abonati la contracte cu statul.
PSD si ALDE sunt perfect compatibile atat in gandire cat si in actiune.
In Romania cei care nu depind de politic si au o autonomie alimentara si financiara sunt burghezi si trebuie lichidati.
Ce ar fi ca tu sa nu mai vb romana si sa devi englez si sa ramai in veci acolo la scursurile alea engleze
De la 45% si pana la 100% ar mai fi vreo 55%…
Decat sa numaram oua, nu mai bine numaram vagoane?!?
https://turmyhebdo.wordpress.com/2017/04/13/impozitul-pe-gospodarie-pe-intelesul-tuturor/
Ar trebui impozitati si “supermanii”, sunt producatori de oua…
https://turmyhebdo2.wordpress.com/2017/05/15/bancul-zilei-sotul-meu-e-superman/
N-am fost de acord cu impozitul pe gospodărie.
Sau oi…
Eu vad lucrurile putin altfel:
Daca eu renunt la gaina nu inseamna ca Romania devine brusc mai bogata si cetateanul o duce mai bine.
E drept ca nu plateste TVA la oul consumat dar are grija statul sa plateasca cetatenul TVA si acciza la combustibil la factura de gaz,energie ,telefon ,etc.
Cum facem rost de venituri,asta e problema principala si cauza pentru care ne invartim in jurul cozii.
Sigur ca oul din curtea gospodarului sta in gatul guvernantului,acesta face concurenta multinationalelor care vopsesc termenul de valabilitate a oului expirat.De fapt trebuie sa dispara taranul autentic asta e ideea………..
Deja aproape 50% din terenul Romaniei nu ne mai apartine…..
http://www.economica.net/studiu-ue-aproape-jumatate-din-terenul-agricol-al-romaniei-este-detinut-de-cetateni-straini-statul_109876.html
Nu e vorba doar de ou, e vorba de faptul că avem o economie în afara pieței, ceea ce face ca la țară să nu avem muncă salariată, să fie decalaje mari între sat și oraș, veniturile curente ale comunelor sunt foarte mici iar veniturile bugetare ca pondere in PIB sunt reduse. Te faci că nu înțelegi.
Sigur ,hai sa ucidem si pe cei care se zbat sa supravietuiasca in economia asta haotica .
Nu sunt destui cetateni plecati la munca in strainatate in agricultura?
S-a gandit PSD-ALDE sa faca tot posibilul sa plece mai multi cetateni din satele si asa depopulate?
Sigur chichita asta cu oul,laptele si porcul din batatura e o sondare a opiniei publice in vederea altor biruri viitoare.
Sigur Romania e tara asistatilor social,asistati social a amaratilor si a celor de lux,iar ALDE pune umarul la asa realizare mareata…..
Ma bucur sa vad un politician ingrijorat de economia subterana! E mare lucru! Dar oare de ce nu ganditi o posibilitate de a valorifica aceste mici productii? …eventual la export? Raspunsul e mai mult decat evident: e mai simplu sa arunci niste vorbe, in loc sa faci cu adevarat ceva! Ar putea genera venituri exrem de atractive atat pentru stat, cat, mai ales pentru producatori, ceea ce ar scadea numarul asistatilor sociali, adica a maselor de manevra… Si, cum sa faci asa ceva?…
Cand esti “sluga” urmezi ordinele trasate desi poate esti constient ca devii penibil.
La capitolul penibil ,Tary nu dezamageste la fel ca toti cei din ALDE.
https://psnews.ro/tariceanu-a-intrecut-o-noua-masura-cea-a-bunului-simt-190718/
Păi Tări are dreptate. Iohannis nu are căerea să o facă pe moralizatorul. Eventual să o facă pe lupul moralist. Daă eu sau Tări furam casele oamenilor, ce-ai fi spus?
Nu furati case,ucideti destine.E mult mai grav…..
Lăsați, domnule Filip. Destinele alea pe care le ucideam eu (după cum spui), luau case pe credit ipotecar, mașini pe leasing, aveau serviciu și salariile creșteau. Poate că te referi la alții…
Esti sigur ca trimiterea la “furat casele oamenilor” nu e preluată cam pe nedigerate…? (…casele comunităților, …alea-alea, comunitățileee, deeeh, …sau, “mai bine să moară mă-sa !”, gen…?).
…sau, cumva, te-ai și retras din grupul PdTz dela președenție…? Ar fi păcat, zic…
Nu mi-a venit sa cred cand am citit acest text. Ca om de DREAPTA, cum puteti sustine (si) mai multe taxe. In loc sa va bucurati ca acesti oameni produc si consuma ce produc, dvs vreti sa-i impozitati si sa-i omorati de tot. Astia, nu numai ca se autosustin, dar mai dau si rudelor de la oras, care vin cu portbagajul gol si se intorc cu el plin.
Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, inseamna ca avem o puternica inclinatie catre LIBERTATE si INDEPENDENTA, domnule VV, asta ar trebui sa subliniati.
chapeau!
De unde ai ajuns la concluzia că vreau să pun mai multe taxe??????? Sigur că autoconsumul are farmec, dar să nu ne plângem că ponderea veniturilor bugetare în PIB e mic. Eu nu am spus că e bine sau rău, doar am prezentat o realitate. Dar repet, de unde ai scos-o că vreau să pun noi taxe? Ești setat pe chestia asta?
poate aveati dreptate cu “ponderea veniturilor bugetare in PIB e mic” daca scriati corect “ponderea veniturilor bugetare in PIB este mica”, PENTRU CA PONDEREA ESTE LA GENUL FEMININ daca nu stiati, Ponderea asta mic sau mica se datoreaza salariilor dumneavoastra, soferilor, bucatarilor dumneavoastra si nu lapelui de la vaca taranului pe care statul nu il ajuta cu nimic dar stie sa ceara.
normal ca sunt in asteptare comentariile mele de 3 zile, sunt deranjante adevarurile domnule Vosganian? va este frica?, de ce?
Nu mi-e frică, Mircea, dar nu am mai intrat pe blog de vreo două zile.
Pentru a avea un spaţiu economic omogen fiscal ( un element important în asigurarea concurenţei oneste ) ar trebui excluse ORICE scutiri de taxe .
“Leontina Prodan – designer vestimentar, cultivator de cânepă și ȚĂRANCĂ: „În noul PNDR 2014-2020 și în legislație cuvântul țăran nu există. A fost înlocuit de cuvântul fermier. Eu m-am lovit de această situație când am fost anul trecut la consultări la MADR pentru a le spune că vreau să cultiv cânepă în sistem gospodăresc, așa cum făceau bunicii mei. Și încercau să mă convingă că sunt fermier. Le-am spus că pentru a fi fermier ar trebui să am teren, o fermă vegetală sau zootehnică, dar eu am doar o grădină. În consecință, fac parte din tagma țăranilor. Dacă țăranul nu există pentru guvernanți, înseamnă că nici nu fac legi pentru el. Ei fac legi pentru ei. Nu numai că țăranul nu este sprijinit, dar au fost adoptate legi și măsuri care sunt împotriva noastră. Se vorbește despre impozitarea gospodăriilor, dar este un paradox pentru că, revin, în legislația românească țăranul nu figurează. Într-una dintre consultările de la MADR, fostul ministru Daniel Constantin mi-a spus că țăranul nu contează pentru că nu ne reprezintă la export!”
http://www.agro-business.ro/napastuit-de-comunisti-taranul-roman-este-periculos-acum-si-pentru-capitalisti/2017/05/17/
Daca taranul nu exista, ale cui sunt gainile?!?
Brailenii sunt fruntea la norma de venit la cereale, 2017, peste 2 ha:
http://agrointel.ro/73151/impozitarea-in-agricultura-2017-iata-normele-de-venit-la-cereale-pentru-fiecare-judet/
Desi am muncit la oras am plecat de la tara,ma consider un ”fiu al satului”asa isi zic acum cei plecati de la statutul de taran la cel de orasan.Jambonul si afumatura pregatita de mine a ajuns prin Europa iar taiteii facuti de sotia mea il creiaza invidie maestrului VV.Desi ”ouale”nu sunt purtatoare de TVA au un ingredient surpriza de care guvernantii nu au auzit:

Contin multa munca si se pune mult suflet .
Taranul roman nu dispare,se adapteaza.Daca Romania si guvernantii nu-i apreciaza sunt tari Europene care ii adopta si le platesc munca.
Si in cazul ”Miorita” si in cazul de fata ”Gaina si Oul”la mijloc e invidia .Cum sa facem sa deposedam?
Unii raman tarani autentici altii niste tarani….
https://www.youtube.com/watch?v=TeY3T484MyU
TVA nu afectează tradițiile.
Atunci poate i-mi explicati cum ”oul gospodarului” vaduveste bugetul cu cei 50 de bani dintr-un leu?
Ma refer la oul consumat in gospodarie.
E momentul sa aflati ca si in Franta, si in Belgia se incurajeaza luatul gainilor acasa, s-au dat si cate 2 gratuit pt redus deseurile si poluare), se dau gratuit si subventii pt iesit din consumerismul poluant, ba se dau si bani la salariu celor care renunta la masina si vin la serviciu cu bicicleta adica sa nu consume si sa nu aduca niciun tva. Ba si mai tare, in Bruxelles (mai la coada) am gasit gospodari ce isi tund gazonul cu niste capre – nici astea nu produc tva.
Pentru ca tarile astea nu traiesc din TVA, asa ca isi permit sa il reduca/puna pe minim la alimentele de baza, lasa o marja de vanzare fara hartii (la negru ) pentru micii fermieri si producatori si agricultura de subzistenta, ofera suport financiar asociatiilor ce grupeaza 5-500 de mici producatori si livreaza direct la clienti…fara tva, si ca acolo unde statul nu incurajeaza sunt oameni interesati (crowdfunding e la moda!!!, se strang cateva mii de euro pe sapt. pt asta ).
O economie nu sta din taxe ci din incurajarea afacerilor, iar inventica si tehnologia sunt cele mai profitabile – lasati numaratul oualelor si a laptelui nepasteurizat vandut ca nu de aici se ingrasa statul, ci mai eficient e din redus aparatul birocratic si procedurile si functionarii (asta e de la olandezi invatata).
CARUTA IN FATA CALULUI…. Un “liberal” ar trebui sa nu poata dormi de grija ca fiecare dintre noi sa-si doreasca sa fie patron, ca fiecare dintre noi sa vada in fata lui un viitor luminos chiar daca incepe prin a vinde un ou…. nu sa-si faca griji ca trebuie sa-i dea statului 50 de bani la fiecare ou vandut….
Acum daca taranul se duce cu un ou sa-l vanda … nu are unde: il salta politia ca nu plateste 50 de bani la stat… ii trebuiesc fel de fel de acte de autorizatii … trebuie sa plateasca contabil eventual un finantist… nici la supermarket nu-l primeste ca nu are bani de taxa de raft si nu poate livra constant si la calitatea dorita … si atunci cum sa vada un viitor luminos in fata lui…
Deci, domnule Vosganian, puneti caruta in fata calului… intai impozitul… atunci taranul mai bine se aboneaza la ajutor social…..
In opinia mea grija dvs ar trebui sa fie cum sa modificam legile ca fiecare roman sa-si doreasca sa vanda acel ou pe care-l are…. nu sa-i fie lehamite de toate autorizatiile si avizele pe care trebuie sa le ia si de cate si mai cate… si sa ajunga la concluzia ca se traieste mai usor din ajutor social si sa manance respectivul ou in loc sa-l vanda….
… si culmea ar fi tare usor daca s-ar dori…. dar pe cine intereseaza altceva decat cum sa aducem bani la buget (culmea ar veni si bani la buget… dar nu de la acel un ou de inceput de drum)
Realizez acum ca nu sunt un bun cetatean. In loc sa cumpar oul de la supermarket, imi permit mici placeri si satisfactii in gospodarie, un lapte curat, o carne fara antibiotice si stimultenti de crestere, fructe si legume fara pesticide, o palinca si un vin curate si flori care sa-mi ma ajute cu vazul si mirosul. Cand ma gandesc ca eu, ca prostul, in mintea mea ingusta si inceata imi inchipuiam ca treburile astea sunt dictate de regulile economiei si e o prostie sa te bagi peste ele, asa cum a fost cu multi tarani care au renuntat sa mai creasca vaci, pentru simplu’ motiv ca luau cateva zeci de bani pe litrul de lapte pe care, mai apoi, il regaseau prelucrat in supermarketuri la preturi de pana la 10 ori mai mari. Clar, e mai rentabil economic pentru stat, nu conteaza ca sufera cetateanul. Sau, imi inchipuiam ca, daca un taran gaseste un serviciu cu un salariu care sa nu fie in bataie de joc si din care sa-si permita sa cumpere hrana infecta obtinuta si procesata industrial, nu o sa mai aiba timp sa creasca oi, vaci si porci, ca sa vaduveasca statul. Lucrurile ar tebui sa fie simple, dar vad ca nu sunt, nu trebuie sa fim cat mai independenti, sa ne producem cele necesare, pentru ca in felul asta sufera ,,statul” saracutul, si ceva firme care pot sa aiba monopol si sa se joace cu preturile, mai apoi.
Ajunge insa, de astazi inainte voi fi un bun cetatean, cum nu pot sa renunt la o hrana sanatoasa pentru copiii mei – iar o ferma nu-mi ofera posibilitatea asta, din tot ce fac eu o sa ofer si statului, exact la fel cum imi da si statul mie. Imi ofera statul un sistem de sanatate mizer cu infectii intraspitalicesti, SexyFarma, Secureanu si alte mizerii de trebuie sa merg in privat daca vreau sa-mi fie bine. Imi. Imi ofera statul autostrazi cu preturi umflate, contracte dubioase spagi si comisioane? Nu-mi ofera decat contracte dubioase, spagi si tot felul de procese pentru penali, ca la autostrazi am ramas ultimii din Europa. Imi ofera statul conducatori care se zbat pentru binele tarii, asa cum ar fi Udrea, tizul, Vanghelie, Mitrea, Videanu, Sova, Dragnea si cati si mai cati condamnati penal? Imi! Asa ca, o sa le ofer si eu, tot in gura! Sper ca o sa fie cat mai curand de peste hotare, ca nu mi se pare corect sa platesc niste imbecili ca sa ne distruga destinele.
oricum, ca sa continuam cu aberatiile: daca prostitutia ar fi legala in romania casatoria ar fi modul in care romanul de rand vaduveste statul de bani
Intre timp colega ta de guvernare, madam Firea, vrea gradina de zarzavat in fata blocului. Pariu ca la aia se asorteaza si minim un cotet de gaini?
Domnule Vosganian, de ce nu vă legaţi de faptul că Banca Naţională a României “bate” monede de 1 ban? Dumneavoastră ştiţi faptul că fabricarea costă mai mult decât valoarea în sine? Acest lucru este ţinut secret întrucât “nu constituie informaţie de interes public”, conform unui răspuns primit din partea băncii. Să fim serioşi… Cine plăteşte cu acestea? În afara faptului că sunt câteva supermarket-uri care acordă rest, nu există nici un folos concret, ci doar o pierdere!
Şi apropo de ou (generalizat vorbind de alimente), se ridică periodic în mass-media problema faptului că cetăţenii cumpără mai mult decât consumă şi datorită acestui fapt, multe alimente sunt aruncate la gunoi. Dar de faptul că multe produse expiră în magazine sau nici nu apucă să iasă din fabrici că sunt stocate îndelungat şi expiră înainte de a fi comercializate, de ce nu se leagă nimeni? Este o pierdere uriaşă pe care o muşamalizează… Asta nu vor să o vadă!
Nu pricep cum de un om care a citit la viata lui poate sa spuna asa ceva. Pai un om care a muncit la CAP o viata, are o pensie de rahat (ar trebui sa stiti cat), asa ca apeleaza la autoconsum. Deduc ca el, taranul, e un fraier. Ar trebui sa lase naibii autoconsumul si sa astepte ajutoarele sociale, ca alea aduc TVA. Ce gogomanie! Cum va mai rabda pamantul pe voi, politicienii romani de azi? Cand ati fost ultima data la tara? Cand ati calatorit ultima data cu trenul? Aveti idee cum e sa ai nevoie de analize sau de investigatii medicale si sa fii planificat peste trei luni, pentru ca nu sunt fonduri? Va place cum arata invatamantul din Romania? Reolvati problemele astea, nu mai furati, apoi cred ca problema autoconsumului nici nu va mai conta,
Nea Vosganiane, daca tara noastra Romania a ajuns sa stea in cateva oua inseamna ca treaba e cam nasoala, ma intreb ce sa intamplat in ulimii 25 de ani sa ajunga ditamai tara sa isi puna nadejde in ouale din cotineata tatei Floarea daca o mai avea si gaini. In toata lumea asta civilizata impozitele am auzit ca se pun pe proprietati, cu cat strangi mai mult platesti mai mult, nu pe munca amaratilor, pe niste cadavre de masini pe care impozitul e mai mare decat valoarea masinii si nici pe ouale matale. As vrea sa inteb si eu ceva, cam ce s-a intamplat
in ultimii 25 de ani pentru a ajunge in situatia de o tara in care se numara ouale a ajuns datoare cu 100 de miliarde de euro.
Nu mai plângeți domnule după ouăle mele.
Ocupati-va de piata muncii, de infrastructură țării, că de când va știm tot tăiați mereu de la investiții.
Ia lamuriti-ma și pe mine, că nu reușesc să pricep in ruptul capului:
Eu cumpăr un teren, eu îngrădesc, eu cumpăr utilaje, eu construiesc hambare, eu mă ocup de toată linia de producție, eu plătesc avize de tot felul, eu îmi găsesc clienții, eu vând … iar voi ați vrea cam jumătate din profitul meu?
E ceva normal în ecuația asta in care, pe tot parcursul, statul nu apare decât că și birocrație cel mult?
Apropo! 50 de bani la ou? Cu cât credeți domnule că se vinde un ou, de socotiți 50 de bani că impozit? Cu 3 lei?
Îi limpede deja! E o prăpastie mare intre politic și popor. Trăim pe meleaguri diferite, al dvs. imaginar, al nostru cel real, cu toată truda de partea noastră.
Treziti-va din visare, suflecati-va mânecile și puneți mâna pe treabă, cum se cuvine.
Mă uit că Ceaușescu devine, in perspectiva multora din popor, din ce in ce mai apreciat, pe net și aievea. Vedeți sa nu pierdeți și în fața lui Dej.
Acum că domnul Vosganian mi-a deschis ochii, nu știu cum, dar peste tot văd numai pericole care pândesc bugetul de stat. De exemplu, azi dimineață, era să mă opăresc cu crăticioara în care-mi fierbeam casnic două oușoare din alea taxate și decolorate de la Mega Image când mi-am dat seama că eu văduvesc bugetul de stat și contribui la falimentarea economiei în general, de fiecare dată când aleg să-mi pregătesc de unul singur micul dejun, în loc să merg și să-l comand de la McDonald.
Ai văzut?