Punguța cu doi bani

Am făcut o evaluare a comentariilor la postarea anterioară, postare în care ridicam o problemă reală a economiei românești, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relațiilor de piață. Consecințele sunt vizibile pentru o țară de la începutul secolului XXI: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă, între sat și oraș între sat și oraș sunt mari decalaje. Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez cotețele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înțeles. Cred, însă, că am fost prea… abstract. Reacțiile pe care le-am primit arată că și la nivelul mentalităților mai avem mult autoconsum 

punguta cu doi ban

33 Responses to “Punguța cu doi bani”

 1. Filip G spune:

  Da,colectarea celor ”doi banuti” poate genera un cost dublu,merita?
  Sigur analizand patania boierului,paguba a fost mai mare decat castigul de moment.
  Si totusi daca gospodarul din Romania nu mai produce nimic ii creste sursa de venit din care sa plateasca taxe si impozite?
  Sigur ca unii fac ”trafic de influienta” pentru desfintarea taranului si a produselor din batatura,asta ar asigura o pozitie de monopol pe domeniu.

 2. emi spune:

  Pentru ca despre 55% din PIB-ul fantomatic/necolectat al tarilor nu isi asuma sa vorbeasca nimeni, imi pot imagina ca este un fel de tribut platit (evident) suveranilor nevazuti/nestiuti.
  Poate ca e mai bine sa nu inteleg…

 3. livia spune:

  Dacă treci ilegal granița în Coreea de nord, primești 12 ani de muncă silnică grea.

  Dacă treci ilegal granița în Iran, ​
  primești închisoare pe termen nelimitat.

  Dacă treci ilegal granița în Afganistan, te împușcă pur și simplu.

  Dacă treci ilegal granița în Arabia Saudită, primești câțiva ani buni de
  închisoare.

  Dacă treci ilegal granița în China, cel mai probabil că nu vom mai auzi de
  tine.

  Dacă treci ilegal granița în Venezuela, ești tratat drept spion, si viitorul tău devine
  incert.

  Dacă treci ilegal granița în Cuba, sfârșești la închisoare.

  Dacă treci ilegal granița în SUA, te bagă la închisoare după care te deportează. Etc…Etc…Etc…

  DAR ​,​
  dacă treci ilegal granița în Germania, Austria, Elveția, ​
  Statele nordice, si alte state ​
  Europene, primești ​ ​
  următoarele:
  ​-​
  asigurări sociale
  ​-​
  abonamente gratuite
  ​-​
  asistență medicală gratuită
  ​-​
  bani de cheltuială
  ​-​
  cursuri de însușire a limbii
  ​-​
  bilete gratis pe mijloacele de transport (tren, autobuz, etc.)
  ​-​
  bonusuri și ajutoare pentru copii
  ​-​
  asistență juridică gratuită împotriva măsurilor de expulzare
  ​-​
  absolvență față de orice răspundere
  ​-​
  drepturi mai mari decât au proprii cetățeni…

  SUNT ​EUROPENII AȘTIA
  CRETINI ​? ​


  Cu siiguranță, ​ ​
  DA!!!

 4. Mihail spune:

  Acum, am avut ceva timp ca sa parcurg comentariile anterioare.
  Eu privesc, acum, lucrurile prin ceea ce vad, descopar in Londra.
  Aici, noaptea incepand cu ora 22 se asfalteaza. Si in oras, dar si pe M-uri. Au nchs pana si portiuni mari din M1. Strazile sunt foarte bine luminate, gunoiul menajer este ridicat cu mare precizie. Autobuzele sunt dese, ramele de metrou sosesc foarte repede, au o cadenta buna. Tantari ori muste, nu sunt. Pentru sobolani dau si vulpile o mana de ajutor. Sunt vulpi in Londra.
  Exista o buna stare, o preocupare pentru om. Sa nu uit, parcurile sunt peste tot.
  Evident, toate acestea se fac cu banii colectati din impozite. Stau la casa, platext Council tax lunar. Lucrez aici, am NINO, platesc impozit pe ceea ce casting.
  Ce aveti cu armeanul ???

  Filip G este apicultor. Acestia in veci nu au platit ceva la stat. Ba ca nu a fost salcam, ba ca a plouat la tei, ba ca a dat Varoa in lazi.
  Am avut albine si stiu toate povestile. In schimb uite-l cum sare.

  Aici, in Anglia, aminteles ca pentru a trai civilizat, demn, trebuie sa-ti platesti taxele catre societate, stat.
  Vrei sa fii aparat, vrei Politie, sistem medical ???

  • Filip G spune:

   @Mihail,sunt pensionar si in timpul liber ma ocup de albine.
   Guvernul a hotarat acum 7 ani sa iesa mai repede cu 2 ani prin disponibilizare.
   Acum situatia se repeta,dar s-au incurcat pasii………
   https://gddhd.ro/actualitate/141429/

   • adrian spune:

    Unele activitati probabil ca nici n-ar trebui impozitate. Apicultorii cred ca se afla printre cei ce n-ar trebui impozitati. Din doua motive:
    1. Daca nu sunt albine ingrijite si destule, se duce naibii ciclul de polenizare naturala.
    2. Mierea adevarata ar trebui sa-si faca loc cat mai mult in alimentatia tuturor, avand efecte pe termen lung asupra sanatatii generale. Si cred ca oricum comercializarea mierii este impozitata (maimult ca sigur nu destul)

    Teoria asta se poate aplica si monumentelor, de exemplu. Nu toate monumentele pot genera activitati economice sustenabile. Dar daca acelea nu sunt ajutate sa se mentina in viata, e posibil ca un lant intreg de alte afaceri care mizeaza pe acele monumente sa intre in faliment. Ce-ar fi Branul daca si-ar inchide castelul portile din cauza ca nu poate genera destule venituri pentru mentenanta? E mai important sa-i scurgem veniturile in taxe sau sa-l lasam sa mearga cat mai bine ca s apot lua mai multe taxe de la pensiuni, restaurante, agentii de turism, producatori de suveniruri, firme de transport samd?
    Revenind la albine, mai curand statul ar trebui sa-i premieze pe apicultori, nu sa-i sufoce in profitul producatorilor de substitute chimice.

 5. Adam Mareș spune:

  @VV
  Eu sunt același, dar dvs. păreți să nu mai fiți. La cum a fost formulat textul, rezulta că țăranii văduvesc bugetul țării, când ei de-abia supraviețuiesc. Dacă erați un profesionist, prezentați și cauzele pentru care economia rurală este în cea mai mare parte nefiscalizată și propuneați niște soluții pentru încurajarea unei economii impozitate. Ce ați făcut dvs. prin postarea aceea, nu a arătat decât o lipsă de empatie față de amărății de la sate, care nu de prea mult bine trăiesc ca pe vremuri, aroganță și atitudine de vătaf care sugerează pervers nevoia unor noi biruri.

  • Adam Mareș spune:

   Cum spuneați dvs. cândva, un bolnav nu se face bine stând între sănătoși, dar un om sănătos se poate molipsi de la cei bolnavi. Aveți grijă, virusul PSD este deosebit de periculos! :P :P :P

  • Nu e adevărat. Nu am spus că țăranii văduvesc în mod premeditat bugetul țării, decât asta vrei să înțelegi. Am spus doar că utilizarea economiei naturale reduce veniturile bugetare. Iar România are o pondere relativ mare a economiei naturale, rezultat al unei situații anacronice. Și care are efecte negative asupra bugetului. Să idici in slăvi faptul că țăranii sunt săraci și, eventual, așa și trebuie să rămână, mi se pare straniu. Nu e bine că e așa. Ce legătura are asta cu empatia? Vrei să empatizez cu faptul că mulți țărani nu au venituri salariale și trăiesc numai din ce le dă grădina? Că nu doresc să se asocieze?

   • Adam Mareș spune:

    Nu ridică nimeni în slăvi sărăcia țăranilor. Asta e o realitate tristă, de plâns, nu de ridicat în slăvi.

    • Adam Mareș spune:

     Celor mai tineri le dă PSD ajutoare sociale, cei mai bătrâni nu mai sunt în stare de asocieri, să umble ei să facă firme și alte minuni.

   • Veronica spune:

    D-le Vosganian, inainte de a da exemplu ca in Danemarca nu ar exista oua care sa fie vindute de catre tarani, fara sa fie impozitate, gaini care sa se plimbe in voie in curtile gospodarilor si care sa produca oua pentru autoconsum sau chiar si pentru o mica vanzare… sau a altor produse pe care un taran simplu sau chiar si un fermier le produce, ar fi bine sa va documentati! Cei mai multi au ceva de vanzare din cei care traiesc la tara, sau mai la marginea unui oras, de obicei le pune pe o masuta sau pe niste rafturi in fata casei. Pun si o cutie unde oamenii sa lase banii, iar cei care vin si-i vor sa cumpere ceva, isi aleg produsele si pun banii in cutie. Simplu! Iar banii astia nu sint impozitati. Nimeni nu merge sa controleze cati bani a castigat taranul vanzandu-si cartofii produsi in gradina lui, asa. Absolut nimeni!!! Iar din cei care vand asa pot fii si chiar si marii producatori, care intr-adevar trimit si la stat taxele pentru ceea ce vand la supermarked-uri., insa nu pentru ceea ce vand la poarta!!! Vanzarea la poarta e mica (comparativ cu ceea ce se duce la supermarked, restaurante…etc..), asa incat, nimeni nu se gandeste la vreo impozitare… Sint si zugravi care zilnic lucreaza la o firma, care firma plateste taxe, insa zugravii astia zugravesc si “la negru”, pe la cunostiintele lor si nimeni nu merge sa vada la cate persoane o fac si de cate ori castiga, fara sa plateasca impozit! La fel si cu altii care pot presta servicii prin care se castige putin. Asa ca D-le Vosganian, postarea d-voastra, dovedeste ce putin informat sinteti si cum vorbiti in necunostiinta de cauza. Cum se spune in popor:”Habar nu aveti, ce vorbiti!” Imi inchipui ca daca va permiteti sa va faceti de ras in halul asta cu astfel de postari, aveti obrazul foarte gros, asa incat postarea mea sau a altora, nu va va face decat sa le luati in deradere si sa nu le bagati in seama! Asta, pentru ca: “prostul care nu-i fudul, parca nu-i chiar prost destul!”. Si binenteles ca “o s-o intoarceti ca la Ploiesti” cu vreun raspuns in care sa spuneti ca de fapt altceva a-ti vrut sa spuneti cu postarea d-voastra, si nu ceea ce pot intelee cei care o citesc. Ca dee.. doar atit va duce capul, daca v-ar fi dus mai mult, nu ati fi scris asa ceva!

    • Veronica spune:

     Scuzati greselile de ortografie, am scris de pe telefon unde intra si “autocorectarea” (care le amesteca uneori cu limba daneza), iar eu nu am recitit si corectat singura textul, inainte de a posta… Greseala mea! Sper insa sa intelegeti ce am vrut sa spun.

 6. Adam Mareș spune:

  In 1999, proiectul Legii Lustratiei, care ar fi ingradit accesul nomenclaturistilor PCR si a fostilor lucratori ai Securitatii comuniste la functiile publice, a fost respins de Consiliu legislativ, al carui presedinte era Valer Dorneanu.

  Iata cum motiva tovarasul Dorneanu respingera legii:

  „Din punct de vedere socio-moral s-ar putea spune, în esenţă, că la zece ani de la Revoluţie, proiectul poate apare ca tardiv, iar în acest an premergător celui electoral poate fi apreciat ca prematur. În perioada la care se referă proiectul, mai multe generaţii de români nu au avut, nu din vina lor, un alt reper moral şi socio-politic decât cel oferit de stat, de societate şi de lege având, în consecinţă, o singură opţiune, încât «vina» lor principală pare a fi, în viziunea propunerii legislative, aceea de a se fi născut după 6 martie 1945. În condiţiile date este greu de presupus că cineva le-ar putea reproşa că nu s-au născut toţi disidenţi sau eroi, ori, cel puţin, că nu au avut o anumită orientare politică, alta decât cea oficială. Dacă atunci nu puteau avea decât o singură opţiune, considerată din perspectiva timpului ca fiind greşită, azi se poate face un pas mai departe, prin propunerea legislativă impunându-li-se să nu aibă nici o opţiune încercându-se condamnarea lor la un fel de moarte civilă“.
  Valer Dorneanu a fost procuror între 1967–1974, apoi expert pe probleme de legislaţia muncii la UGSR, revine in magistratura, la Direcţia Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generală (1980–‘85), este numit consilier legislativ din ‘85 până in decembrie 1989.

 7. tudor spune:

  Adam Mares
  Asta cu oul este “extraordinara contributie teoretica” a domnului vosganian la teoria partidului stat conform careia minunatul program de guvernare nu poate fi dus la indeplinare din cauza “dusmanilor”:
  Iohannis, Soros, multinationalele, bancile, banditii de antreprenori care nu si platesc taxele, uraganele …
  Ai dreaq chiaburi!

 8. Florin Oprea spune:

  Intrebare: de citi bani a fost vaduvit bugetul statului prin vinzarea preferentiala la preturi mici de gaze catre Nicolae? Rog calcule extinse la fel ca la oua. Observatie: un ou nu costa 1 leu, costa 55 de bani. daca tu esti suficient de p…. sa dai pe le un leu, e treaba ta!

 9. iosif spune:

  Domnule vosganian nu mai faceti comparatii cu alte tari.
  Ganditiva de ce au plecat 3 milioane de romani forta de munca activa in afara Romaniei si de ce statul a vandut industria Romaniei la kilogram.Cu cine vreti sa mariti pibul cu o mana de romani care au ramas pe salarii de mizerie si cu pensionarii care au sau nu pensie?
  Asta e gandirea de viitor al clasei politice cum sa impozitam taranului leusteanul si bastonul din mana facut din vreo craca neimpozitata,biberonul sugarului si impozit pe rotile de cauciuc ale trenului!!!
  Observ ca au trecut atatia ani si clasa politica ,culmea aleasa sa reprezinte poporul pentru bunastarea lui dau legi peste legi sa le fie bine lor iar prostimea ca asa ne vorbiti prin parlament sa astepte a doua venire a mantuitorului ca sa le fie bine.

  Rusinee!!!

 10. Deceneu spune:

  Maestre nu ati fost clar in problema abordata. Nu se intelege ce va doare, faptul ca o mare parte din munca nu este inregistrata in PIB sau ca nu e impozitata?

  Se stie ca munca din gospodarie nu figureaza in PIB si nici nu se impoziteaza, si aici intra si activitatile casnice: ingrijirea copiilor, prepararea mancarii, curatenia, spalatul hainelor etc…
  Daca serviciile respective s-ar face prin firme altul ar fi PIB-ul.
  “oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban” dar nici nu se incarca cu costuri suplimentare de transport si comerciale. Ce consuma producatorul nu cumpara, si pentru producator inseamna un produs mai mai bun si probabil mai ieftin.
  Autoconsumul mare face PIB-ul mai mic, dar la cata hotie si la cum se irosesc banii romanilor e foarte bine sa existe acest autoconsum.

 11. Dan spune:

  ”ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută” – tăiați ajutoarele sociale la asistați, va fi coadă la oficiile de muncă + economie la buget.
  ”veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă” – i-ați lăsat pe primari & gașca lor să-și facă singuri salarii și să cheltuiască discreționar! – atunci, de unde bani?
  ”între sat și oraș, între sat și oraș sunt mari decalaje.” – așa e și în SUA! Nu mai zic în Rusia! :D
  ”Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez cotețele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înțeles. Reacțiile pe care le-am primit arată că și la nivelul mentalităților mai avem mult autoconsum” Exemplul este prea… rural! Mentalitățile nu se schimbă cu povești din Ispirescu și nici cu 50 de bani luați de la țăranii care, culmea, muncesc!

 12. epolitikon spune:

  Cele doua cotidiene de rezistenta impotriva guvernului anti-romanesc PSD-ALDE au tratat cum se cuvine ineptiile d-lui Vosganian:

  varianta breaking news

  http://kmkz.ro/de-ras/milioane-de-gaini-ridicate-de-mascati-de-pe-cuibare-pentru-evaziune-fiscala

  Si varianta mai elaborata:

  http://www.timesnewroman.ro/politic/taranii-ii-raspund-lui-varujan-decat-sa-mancam-cacat-ca-tine-mai-bine-mancam-oua

 13. Rodica Novac spune:

  Regăsesc în opinia dumneavoastră despre oul care păgubește statul o mulțime dintre politicile liberale adoptate de UE care au obligat crescătorii de fructe și legume să-și arunce produsele pe motiv de diametru sau curbură, i-au obligat pe proprietarii de pensiuni să-și pună inox în bucătărie, au interzis sacrificarea tradițională a mieilor și a porcilor și, bineînțele, au interzis creșterea animalelor în gospodărie. Nici pe ei și nici pe dumneavoastră nu vă îngrijorează lipsa veniturilor la buget ci concurența pe care gospodăriile, fermele și micii producători o fac marilor companii. Dacă v-ar fi îngrijorat cu adevărat bugetul statului, v-aș fi spus că oul din gospodărie aduce economii la bugetul asigurărilor sociale, pentru că România este în topul sărăciei în Europa, precum și la bugetul sănătății, pentru că în micile gospodării nu apar ouă contaminate cu insecticide sau cu salmonella; oul de țară aduce bani la buget din turismul rural și ecologic, face din salariul minim un salariu minim de trai (sau living minimum wage) și reprezintă venit pentru lucrătorii români neremunerați din agricultură. Dar cum, de fapt, nu vă interesează statul, vă doresc să mâncați cu încredere ouă din Olanda, cumpărate de la un supermarket german, care vă îmbolnăvesc cu insecticid belgian, de care vă tratați cu medicamente franțuzești, în spitalele din Austria. Rodica Novac

 14. Ionut spune:

  ,,Cred, însă, că am fost prea… abstract. Reacțiile pe care le-am primit arată că și la nivelul mentalităților mai avem mult autoconsum” – Cumva, mie imi pare ca ati incercat sa faceti o gluma, dar a iesit cam asa: Eu sunt prea destept, dar ma adresez unui popor de prosti, care au dificultati sa inteleaga cuvintele mele elaborate.
  Nu vi se pare?