Ce-i de făcut?

Iată o întrebare care a fost pusă adesea, de la Cernâșevki încoace. Unii au răspuns imaginând utopii, alții aprinzând revoluții iar alții, mai cumsecade, creând tot felul de viziuni. Cei ce și-au pus întrebarea asta au, totuși, ceva în comun: fiecare, în felul lui, a încercat să dea un răspuns. Anume, dacă nu ne place cum e și ceva trebuie făcut, ce anume punem în loc…cernâșevki

În România de azi suntem într-o situație ciudată. De aproape un an, zeci de mii de oameni (dacă nu, se zice, chiar sute de mii) protestează în fel și chip, utilizând variate mijloace, de la caldarâmul piețelor publice și până la cyberspațiu și cerând ca cei care au câștigat alegerile să plece. Bun, dar de aici decurge un adevăr simplu: când cineva pleacă de la guvernare, altcineva trebuie să-i ia locul. Deci, ce-i de făcut? La întrebarea asta niciunul dintre rezistenții piețelor publice și rețelelor de socializare nu dă niciun răspuns. Nimeni nu zice: „vreau să vină la conducerea țării cutare și cutare, vreau ca prim-ministru să fie cutărescu susținut de un anume partid”. Mister total. Am mai trecut odată prin asta și am aruncat în derizoriu o titulatură altminteri onorabilă, cea de tehnocrat. Acum ce ar trebui să așteptăm: romulani, klingonieni? Deci, dragi rezistaci, ce-i de făcut?

Tot fără răspuns rămâne răspunsul la întrebarea „ce-i de făcut?” în domeniul justiției. Înțeleg că există români (cam aceiași din alineatul de mai sus) care nu sunt de acord cu proiectele de reformă a Justiției dezbătute în Parlament. Mi se pare firesc să existe opinii diferite. Totuși, CEDO ne așază pe ultimele locuri, împreună cu Turcia și Rusia, în ce privește corectitudinea actului de justiție. Neclarități și inadvertențe legislative, lipsă de răspundere a magistraților, măsluiri de dovezi, inventări de fapte, cercetări la ordin etc. etc. arată că Justiția are nevoie de reformă. Cei care critică zgomotos sunt însă tăcuți ca lebedele când vine întrebarea: „Ce-i de făcut?”

Probabil că omul-rețea multiplicat astăzi ca o componentă a societății românești așteaptă încă răspunsul de la capul rețelei.

307 Responses to “Ce-i de făcut?”

 1. elenick spune:

  Pe acceasi lungime de unda cu teoria mea ca amendamentele la CP si CPp ce vor fi votate de gasca lui Ciordache sunt facute special pentru un (potential) inculpat celebru, articolul de mai jos ne propune concursul : Ghiceste infractorul! :)

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-22178342-ghiceste-castigatorul.htm

 2. cris spune:

  @ Sorin

  apropos de viteza de gindire. una din melodiile mele favorite – o stii din filmele cu special ops, SEALS, etc . Black Betty https://www.youtube.com/watch?v=nU1VfYYKMDk

 3. elenick spune:

  pentru fanii lui Serban Nicolae (si Mircea Badea, a recunoscut imbujorat….): :)

  http://www.catavencii.ro/riposta-dura-usr-avem-poze-cu-serban-nicolae-citind/

 4. tudor spune:

  VV
  revin, relativ la perceptia dv despre democratie ca dcitatura a majoritatii.

  Democratia reprezentativa opereaza cu fictiunea conform careia cei alesi in parlament reprezinta, in ansamblul lor, vointa suverana a intregului popor.
  Evident este o fictiune, chiar si plecand de la simpla constatare ca cei ale caror optiuni snu intrunesc un numar minim de voturi (prag)nu s reprezentati de nimeni.

  Daca mai adaugam si faptul ca buna parte din rezultatele unor alegeri chiar si foarte corecte sunt dependente de resursele financiare ale competitorilor politici realizam ca in fapt aceasta “reprezentativitate” este una precara.

  Ca sa functioneze insa sistemul este nevoie de respectiva fictiune.

  Asemenea, democratiile reprezentative isi justifica existenta in baza prezumtiei ca “reprezentantii” , in baza mandatului primit, actioneaza exclusiv in beneficiul celor care l au mandatat.

  Daca se constata insa, in mod evident, ca “reprezentantii”, in majoritatea lor, isi exercita puterea ce li s a incredintat in beneficiul personal sau al unor interese obscure, atunci fictiunea “reprezentativitatii” de goleste de continut.

  Daca, asa cum spuneti, putei face ce vreti in baza faptului ca ati fost alesi, sistemul va claca, suneti singurii vinovati.

 5. tudor spune:

  cris

  stimata doamna,
  va rugam sa ne informati si pe noi, astia mai prosti: in Statele Unite exista cazuri in care persoane care au executat arest preventiv sa fie declarate ulterior nevinovate?

  care sunt masurile legale impotriva procurorilorcare au solicitat si a judecatorilor care au dispus arestarea preventiva?

  considerand ca asemenea “abuzuri” ar putea exista inca, la 241 de la Declaratia de Independenta, … imi permiteti sa va fac o sugestie pentru combaterea acestor abuzuri???

  va rog sa propuneti cetatenilor americani si Congresului Statelor Unite infiintarea unei comsii speciale condusade Ciordache, secondat de nicolicea si serban nicolae; deasemenea v as sugera sa i recomandati, ca un fel de consilieri din partea publicului pe numiti varujan vosganian, calin anton popescu si sorin bozgoru :)

  Multumesc anticipat!

 6. Mihail spune:

  @tudorel,

  Nu fi tembel !
  Cine dracu’ sa ma plătească pe mine, care sunt la 3000km de tara ? De ce sa ma plătească tocmai pe mine.
  Zici tîmpenii identice, ca si armeanul.
  Apoi, cu cat ar trebui aia ca sa ma plătească, având in vedere salarul meu de aici ?
  …în rest, poate ai dreptate cumva. Stau si ma uit la voi cum va agitati, cum bateti mosnegii pe strada si daramati Târguri de Crăciun.
  Băi da o ghilotina nu puneti in loc ?

  • elenick spune:

   Mihaile,

   Nu mai vorbi prostii, citeste postul meu de mai devreme. Nu intelegi ca se dau legi cu dedicatie, asta ca sa scape Dragnea, asta ca sa scape Tari, asta ca sa scape Valcov, asta ca sa scape ungurul ala fugar ,… aici e atmosfera de indignare, nemultumire si disperare ca la revolutie, nu pricepi? Dca esti atat de autist, taci din gura, mai bine!

 7. elenick spune:

  @all,

  Nu stiu daca observati dar in acest blitzkrieg legislativ se provoaca o mare schisma intre judecatori si procurori. Razboiul vechi si latent intre judecatori si procurori a fost speculat cu nerusinare de aceasta coada de topor Tudorel Toader care s-a gandit ca ”dezbina si stapaneste” e tactica cea mai buna …

  https://psnews.ro/turcescu-dezvaluie-blatul-comisiei-iordache-cu-judecatorii-uneltirea-contra-procurorilor-exclusiv-199352/

  • Adam Mareș spune:

   Nu cred. Poate prea puțini, dar majoritatea judecătorilor înțeleg ce catastrofale sunt modificările pentru sistemul de justiție, iar sistemul de justiție include și procurorii.

   • elenick spune:

    Acum da, s-au trezit, dar daca iti aduci aminte prin primavara CSM-ul a avut niste batalii pe fata intre tabere, in care tabara judecatorilor se pozitionase fara menajamente contra procurori, in proportii cam egale 9-11. Abia pe urma au inceput sa se aleaga apele si in tabara procurorillor au trecut mai multi judecatori, dandu-i peste cap intriga de dezbinare a lui Tudorel…Acum in fosta tabara a judecatorilor au ramas vedetele A3 Gabriela Baltag si Alistar, inca unul de la societatea civila, Dana Garbovan… adica shulfele lui Tudorel

 8. Eddyx spune:

  Acuma recent am vazut o postare pe facebook cica scad salariile si pensiile de anul viitor(MIHAI TUDOSE) si cred eu ca vom intra in secesiune asta e parerea mea despre INCOMPETENTA iar daca e asa cei de la oras se vor retrage la sat, daca deja o parte sau mutat pt o viata mai sanatoasa si fara coruptie unde poti sa traiesti ca boierul si nu se moare de foame daca muncesti plus de asta se fac investitii mai mult in agricultura. Asta e ROMANIA in care traim multa bafta INCOPENTENTILOR in iad

  • Eddyx spune:

   Vor mai fi revolte iar daca tot va jucati cu focul ca niste copii neastamparati veti pierde, parca si vad va fi un viitor sumbru iar nepotii vostri va vor lua la rost pt INCOPETENTA. Solutii bune sint dar sinteti prea oribi sa vedeti realitatea