Mic tratat de de-populism (I)

În România, cel mai adesea, rețeta succesului în politică este populismul. Iar regula de aur a populismului spune că pentru a câștiga încrederea românilor trebuie să le spui cât sunt de săraci și nu ce-ar trebui să facă să iasă din starea de sărăcie. Trebuie să-i căinezi, nu să-i îndemni.populism

 

Acest tip de lamentatio benevolentiae, dacă îi putem spune așa, se pliază minunat pe contestările din ultima vreme. În România nu s-a făcut nimic, se strigă sus și tare la manifestații, românii sunt tot mai săraci pentru că unii politicieni fură, corupția ne sărăcește și ne ucide etc. etc. Îți trebuie ceva curaj să te așezi împotriva acestui cor de bocete furioase și să spui că nu e chiar așa, că n România s-a mai făcut una-alta, că nivelul de trai crește sau altele asemenea. Ești imediat taxat ca fiind naiv, de pe altă lume, necunoscător al realităților, disprețuitor față de cei aflați la limita subzistenței, poet (ca și cum asta ar fi o jignire) etc. etc. Cum eu mă încadrez din oficiu, fiind și membru al Filialei de Poezie a Uniunii Scriitorilor, am să îndrăznesc să spun că românii nu sunt nicidecum mai săraci decât acum douăzeci de ani și că progresele sunt evidente. Că românii sunt săraci prin comparație cu locuitorii țărilor capitaliste dezvoltate asta e limpede, tot așa cum la fel de limpezi sunt motivele care au creat decalajele.  Dar românii sunt mai puțin săraci decât acum douăzeci de ani iar decalajele, în ce privește nivelul de trai față de țările vestice, s-au redus simțitor.

 

Și ca să vedeți cât sunt de poet, permiteți-mi să vă ofer câteva cifre validate de toate instituțiile specializate din România. Și vă rog să nu-mi spuneți că sunt cifre mincinoase, nu vă cred decât dacă îmi oferiți altele, furnizate de instituții acreditate și acceptate – ca și cele pe care vi le prezint eu –  de EUROSTAT, suprema autoritate a statisticii europene.

 

Așadar, Produsul Intern Brut (PIB) al României, adică, mai simplu spus, valoarea nouă creată în economie, a fost în anul 2000 de  aproape 38 de miliarde de dolari. În anul 2017, PIB-ul României a ajuns la peste 200 de miliarde de dolari! În țara în care cică nu se face nimic, PIB a crescut în 17 ani, în echivalent dolari, de peste cinci ori!

 

Dacă facem socoteala în euro, baza de plecare e cam aceeași (dolarul și euro erau comparabile în 2000), adică 40 de miliarde de euro, iar nivelul de 200 de miliarde va fi atins, probabil, în 2018, nu în 2017, deci iarăși o multiplicare de cinci ori.

 

În lei, saltul este și mai spectaculos, de la 80 de miliarde de lei în 2000 la peste 800 de miliarde (probabil vreo 800 mld lei) în 2017! E drept, în această multiplicare de peste zece ori inflația joacă un rol mai important decât în cazul evaluărilor în euro sau dolari.

 

Una peste alta, indiferent de moneda în care socotim evoluția PIB, saltul este considerabil. Iar creșterea PIB s-a reflectat și în creșterea PIB/loc: de la 1700 dolari/loc în 2000 la aproape 10 000 dolari/loc în 2017.

 

Și pentru a vedea cum creșterea economică a României a fost relevantă nu doar în raport cu ea însăși, ci și în raport cu economia Uniunii Europene, să facem și o comparație privind paritatea puterii de cumpărare, care, prin calcularea unei rate de schimb alternative între monedele naționale,  dă o idee cu privire la evoluția nivelului de trai. Paritatea puterii de cumpărare a fost în 2005 (primul an care ne oferă date de referință) de cca 34%, ajungând în 2017 la aproape 60%. Aceasta arată că România s-a dezvoltat mai accelerat în raport cu media economiilor Uniunii Europene, și nu doar în ce privește PIB, dar și în ce privește puterea de cumpărare a veniturilor.

 

Desigur, nu trebuie să idilizăm cifrele. România a avut acest salt spectaculos și din cauza faptului că a pornit de foarte jos, după jumătate de veac de comunism și încă un deceniu (1990 – 1999) ratat. E drept că paritatea puterii de cumpărare în raport cu media UE este de aproape 60%, dar față de țările dezvoltate ale Uniunii este, încă, foarte redusă. Aceasta și explică migrația masivă din aceeași perioadă a milioane de români. În plus, efectele creșterii nu au fost resimțite în mod egal de toți românii iar infrastructura și serviciile publice nu s-au îmbunătățit corespunzător.

 

Totuși, cu toate aceste îndreptățite rezerve, trebuie să acceptăm că începutul de secol XXI a adus România din stadiul de țară în curs de dezvoltare în cel de țară mediu dezvoltată. Comparația veniturilor populației, fie că e vorba de salarii, fie că e vorba de pensii, oferă concluzii similare, atât în valoare nominală, cât și în valoare reală. Așadar, se poate și la noi.

 

 

84 Responses to “Mic tratat de de-populism (I)”

 1. Marga Maggie Gigi spune:

  Tara mediu dezvoltata cu o pensie MEDIE de 200 de euro ?
  Nu esti poet, esti doar habarnist vesel, Varujan :D

 2. Ieseanul spune:

  Sunt de acord ca nivelul de trai a crescut in Romania, ca o ducem mai bine ca in urma cu 20 de ani. Dar te rog sa nu amesteci lucrurile, la manifestatii nu prea s-a plans lumea de saracie. De altfel, cei mai multi dintre protestatari apartin clasei mijlocii. Ceea ce vrem noi este sa se termine o data cu hotia, cu coruptia. Sa nu mai vedem politicieni care se catara in varf pentru a se imbogati, politicieni care gandesc cam asa: “va dam si voua ceva, dar lasati-ne sa furam fara a fi pedepsiti”.

 3. Mihail spune:

  @emi,

  Daca tu scoti din context postarile mele, te priveste. As putea sa fac la fel, dar crede-ma, nu am timp de irosit. In Regat, timpul este pretiis, nu se arde gazu’ ca-n cizma. Aici, cafeaua se bea pe strada, din mers. Multi si mananca tot asa.

 4. tudor spune:

  Complicate sunt meandrele gandirii dumneavoastra, domnule Vosganian!
  Amalganati bezmeticeste chestiuni care n au legaturi determinante incercand sa demonstrati , ce?
  M am prins: politicieenii nu prea fura, dimpotriva , sunt abuzati de statul paralel, romanii traiesc mai bine datorita meritelor acestor politicieni (adica a voastra), protestele sunt populiste.

  A progresat Romania in toti anii astia?
  Evident, ca nivel de trai general, da.
  Pe hartie stam chiar si mai bine: de pilda chiar si n ultimul an puterea de cumparare a avut cresteri importante, multor bugetari li s au dublat sau triplat veniturile; adica , statistic, curata bogatie: ca voua , parlamentarilor v au screscut salariile cu cateva mii de euro lunat e bine… statistic; sau ca ati aruncat cateva miliarde in cresterea salariilor unei administratii neperformante.

  Si fiindca tot propuneti sa vorbim despre populism pe blogul.. spanzuratului … doua chestii vreau sa spun:
  1. ati castigat alegerile in baza celui mai populist program electoral din istorie; fara nicio legatura cu realitatea celebrul program dragnea valcov a fost facut avand la baza urmatoarele date “stiintifice”: au fost inventariate toate categoriile sociale si profesionale , de la nou nascut pana la venerabili si li s a promis , fiecaruia, soarele de pe cer.
  exemplu banal: in timp ce medicii de familie lipsesc de tratament primar milioane de romani din cauza politicii voastre, promisiunea lui Dragnea spunea : “vom adopta politica de sanatate corespunzator nevoilor fiecarui roman”.
  Trai, nineaca: nicaieri in lume statul nu acopera integral necesitatile bolnavilor, mai putin in Romania pesedisto aldista!

  2. saptamana trecuta de discuta despre legea salarizarii.
  Profesorul Nistor a semnalat ca personalul din ministerul de externe va avea scaderi salariale, intrucat se urmareste aducerea aparatului ministerelor la aceleasi salarii.
  Spunea prof Nistor ca personalul din MExt este unul de elita, supus unor examene teribile, etcetc, ca aceasta situatie este urmarea unei politici constante, de mai bine de 20 de ani in acest sens …

  La care Vousganian spune, cu populism extrem: toate ministerele trebuie sa devina de elita!!!

  Pe bune???
  Si ati legiferat ceva in acest sens?
  Sa intelegem ca veti renunta de a va promova gagicile in baza “talentelor” deja consacrate in favoarea unor teste de cunostinte profesionale?

  Daca din progresele alea ale Romaniei despre care scrieti mai sus ati scadea zecile de miliarde trimise de romanii din diaspora, ce ar mai ramane?
  Daca ati avea pe cap cei peste 4 milioane de romani care au plecat in bejenie, ce le ati da de munca? dar de mancare? dar somajul cat ar fi?

  Se pare ca nu intelegeti un fapt elementar si evident: sunteti un politician depasit si incapabil de a mai contribui cu ceva la progresul acestei tari!
  :)

  • Fiecare domeniu trebuie să aibă elita lui. Ce e populist în asta??? Tu nu-ți bate capul cu mine, că oricum nu mă votezi. Vezi cât de avangardiști sunt cei pe care-i votezi.

   • niko spune:

    bati campii cu gratie !!Tu confunzi parazitii cu elitele.Elitele sant una, iar voi parazitii care traiti cu japca pe spinarea poporului si sugand sangele acestuia, santeti cu totul altceva.

 5. tudor spune:

  Hopa hopa!
  Pedofilul e politist!

  Am spus de multe ori ca, in ciuda faptului ca sunt multi oameni profesionisti in randurile sale, ministerul de interne este o cloaca imputita; la fiecare eveniment care ajunge in atentia publica apar, mai mult sau mai putin evidente unui ochi neexersat, carente grave de sistem.

  Principalii vinovati pentru aceasta stare de lucruri sunt politicienii: pentru ei toate structurile statului, inclusiv cele de siguranta publica, au devenit niste sinecuri in care si angajeaza “obligatiile” sau prin intermediul carora isi asigura propria protectie sau pe a acolitilor ….

  Uitati va cine a ajuns ministru de interne astazi: o doamna a carei singura caslitate este cea de “apropiata” a lui liviu dragnea!
  Apropos: David, infractorul liberal de ce era pus mereu ministru de interne? Cumva ca stia sa imparta mai departe mita pe care o lua?

 6. Adam Mareș spune:

  Dacă vorbim de infrastructură, suntem o țară subdezvoltată.

 7. Adam Mareș spune:

  Autostrăzi nu avem, căile feroviare sunt proaste (trenurile fac mai mult decât pe vremea împușcatului), canalizare și rețea de gaze nu avem în rural (unde wc-ul e tot în fundul curții), unele școli și mai ales majoritatea spitalelor arată ca-n timp de război etc.

  • tudor spune:

   “Trenurile fac mai mult” decat in 1938, cand se folosea locomotiva cu abur.

  • Dragă Adam, avem mai multe autostrăzi decât în 2000 (de ex Buc – Constanța), avem gaze peste tot in rural unde comunele au vrut retele de gaze, sunt mai puține școli care au WC in cute, se fac transplanturi etc.etc.

 8. tudor spune:

  VV
  ” Tu nu-ți bate capul cu mine, că oricum nu mă votezi.”

  1. eu nu votez “pe persoana fizica”,
  2. nu va faceti iluzii ca v ar vota cinestie cati romani, deja sunteti pe tobogan!

  • elenick spune:

   Daaaa, si eu am citit cu stupoare! De fapt era normal ca o sluga imbecila ca C. Dan sa execute defectuos pana si misiunea pt care a fost propulsata acolo: sa ajute la ingroparea dosarelor lu Daddy, sa puna mana pe DIPI, sa scoata profesionistii incoruptibili pe ”faras”, etc. Ca doar nu era sa reformeze si sa profesionalizeze politia!

   Sunt curioasa ce face maine Tudose, se pare ca nici Despescu asta nu e vreo lumina…. doar ca nu a vrut sa execute ordinele! Celalalt, de la Omoruri, Radu Gavris, e beton profesional… acolo e bataia pestelui, cati infractori ar da bairam de bucurie ca scapa de el!!! Am auzit un zvon ca pe capul unor profesionisti impecabili din politie si parchete clanurile interlope au promis sume astronomice ca sa fie dati la o parte… iar ei sa-si faca ”afacerile” in tihna!
   Si pe cine sa corupa mai cu spor decat pe politicienii implicati in deciziile din MAI/Parchete/!?!

 9. tudor spune:

  Pitpalacilor,
  dupa mintea voastra ar trebui ca politistul pedofil maine sa fie la munca , intrucat “prezumptia de nevinovatie” functioneaza pana la condamnarea definitiva, nu?
  Sunteti jalnici :)

  Cine s pitpalacii?
  VV, Mihail, Cris, Emi, Pacala …

  • Mihail spune:

   Eu di shi ?
   Am zis eu ca pedofilul militia trebuie sa mearga la serviciu ?
   Am zis eu ca tu esti tembel ?
   Nuuui, din pacate a zis-o altul inaintea mea.
   GhiNNion !

  • Emi spune:

   Daca faceai Dreptul, asa cum sustii, stiai ca si pedofilii au drepturi, la fel ca orice alt cetatean, intr-o democratie.

   • tudor spune:

    Noroc cu tine ca ai facut dreptul … :) , d aia le stiti voi pr toate, pitpalacilor :)

    • Emi spune:

     De constiinta ai auzit?!?
     Tu ce faceai in decembrie 1989 de te simti atat de vinovat, ori ai tras in revolutionari?!?
     “La puscarie cu toti ofiterii care au tras in revolutionari in 1989!” asta ti-ar placea? Tu de ce ai drepturi si altul nu?

  • cris spune:

   Domnule, dreptul se vede ca nu l-ai facut. Am dat art 6 al ECHR de nu stiu cite ori, art 6. 2 ” Orice persoană acuzată de o infracţiune este prezumată nevinovată până ce vinovăţia sa va fi legal stabilită.” . Conventia universala a drepturilor omului spune acelasi lucru la art 11 “Orice persoana acuzata de comiterea unui act cu caracter penal are dreptul sa fie presupusa nevinovata pina cind vinovatia sa va fi stabilita in mod legal in cursul unui proces public in care i-au fost asigurate toate garantiile necesare apararii sale.” La fel am si spus de nenumarate ori ce inseamna acest principiu al prezumtiei de nevinovatie: sarcina de a dovedi ca cineva e vinovat revine acuzatorului, nu e a celui acuzat sa demonstreze ca ar fi nevinovat, adica “ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat”, aceasta e definitia

   In conditiile unei urmariri penale se aplica acelasi principiu al proportionalitatii ca si in cazul unui proces/sentintze (proportionalitate = scopul unei masuri trebuie sa fie legitim, masura luata trebuie sa fie adecvata scopului, rezonabila si necesara). La masurile preliminare unei sentintze, conditia esentiala in spiritul acestui principiu al proportionalitatii este sa nu se produca nicio paguba sau rau permanente celui acuzat – masurile luate sunt tranzitorii, iar rezonabilitatea tine de balansarea intereselor acestuia cu cele ale societatii. Faptul ca cineva e pus in arest preventiv, nu e lasat sa lucreze intr-o pozitie in care poate aduce un rau societatii – cum e cazul acestui politist, etc, etc trebuie sa respecte aceasta regula a proportionalitatii, sa fie adecvata unui scop, aici protectiei unei societati, si sa nu aduca aceluia un rau permanent: adica acest politist poate fi suspendat din functie, poate fi inchis preventiv, etc, etc. si asta nu afecteaza prezumtia de nevinovatie, atita timp cit masuri DEFINITIVE sunt luate doar DUPA pronuntarea unei SENTINTE.

   Dar stii ceva, dumneata mergi mai degraba dupa ideile domnului Danilet, guru al dumitale in materie de drept, si vezi ca notiunea de pedofil nu exista legal cum zice el – poate ne tii o dizertatie in acest sens… Interesant ca nu te deranjeaza faptul ca procurorii dumitale au deschis urmariri penale in rem pe fapte pe care acest individ le comisese inainte si au fost suficient de incompetenti sa nu-l identifice in vreun fel, dar ce te deranjeaza major suntem noi (????) si ideea de prezumtie de nevinovatie din care nu pricepi nimic.

   Daca ti se pare comica si idee de pitpalaci sa respecti prezumtia de nevinovatie, adica batjocoresti un drept fundamental al omului, ai o problema majora domnule: nu ai ce cauta in a profesa dreptul si nici macar in a mai sustine vreodata ca ai studiat dreptul si ai avea vreo diploma, in vreo democratie, pe fata Pamintului in genere, fiindca sari cu bocancii pe niste principii fundamentale ale statului de drept si umanitatii cu totul, ca un barbar analfabet de tip comunist ori nazist mindru de stupiditatea personala.

   In fine, dupa asemenea afirmatii ca cele de mai sus ale dumitale, nu am de ce sa ma mai mir ca esti un admirator al lui Pruna cu drepturile sunt un lux – se vede bine de ce, cine se aseamana se aduna, comunist la comunist trage. Caci cu aruncatul de insulte altora, doar pentru ca dumitale iti lipseste o minima intelegere, ne-am cam obisnuit, In fond pitpalaci nu ne numesti pe noi cei pe care ii enumeri mai sus, ci pe toti cei care au contribuit in vreun fel la scrierea drepturilor fundamentale ale omului, ca e vorba de declaratia universala, conventia europeana sau de constitutiile tarilor democratice.

   Dar te rog, continua, ne spune din ce in ce mai multe despre felul in care gindesti si carui fel de # ii apartii.

   • tudor spune:

    Doamna,
    despre prezumtia de nevinovatie stiu, in orice caz, cu mult inaintea dv.
    Ceea ce scapa insa inteligentei dv sclipitoare este relatia dintre prezumtia de nevinovatie in sens juridic si interesul public.
    - desigur, “scaparea” nu e neintentionata, altfel ar insemna ca nu aveti cunostinta despre prevederile legale care impun suspendarea din functie a numeroase categorii profesionale in perioada urmaririi penale sau a judecatii – politisti, militari, functionari publici etc

    Dealtfel, chiar si in sens juridic prezumtia de nevinovatie are limite clare, de pilda masurile asiguratorii , existente peste tot in lume; acestea se aplica, dupa cum stiti, nu celor “vinovati” in sens juridic restrans, ci “banuitilor” – am folosit respectivii termeni pentru a fi accesibil si celor ale caror cunostinte juridice se rezuma la google sau la cugetarile stiintifico penale ale unor somitati juridice precum ciordache, vv &comp :)

    • Emi spune:

     Decizia apartine unui judecator, nu tie sau mie.

    • cris spune:

     Inteleg ca nu ai habar de principiul proportionalitatii si nu pricepi nimic din ce e scris mai sus, fiindca exact asta spun. Intelegi ca se iau diferite masuri, dar consideri ca omul in aceste conditii ar fi vinovat sau ca prezumtia de nevinovatie nu ar exista. Sa reiau, poate citesti macar daca dau a doua oara, daca nu, o sa o repet si a treia oara:

     In conditiile unei urmariri penale se aplica acelasi principiu al proportionalitatii ca si in cazul unui proces/sentintze (proportionalitate = scopul unei masuri trebuie sa fie legitim, masura luata trebuie sa fie adecvata scopului, rezonabila si necesara). La masurile preliminare unei sentintze, conditia esentiala in spiritul acestui principiu al proportionalitatii este sa nu se produca nicio paguba sau rau permanente celui acuzat – masurile luate sunt tranzitorii, iar rezonabilitatea tine de balansarea intereselor acestuia cu cele ale societatii. Faptul ca cineva e pus in arest preventiv, nu e lasat sa lucreze intr-o pozitie in care poate aduce un rau societatii – cum e cazul acestui politist, etc, etc trebuie sa respecte aceasta regula a proportionalitatii, sa fie adecvata unui scop, aici protectiei unei societati, si sa nu aduca aceluia un rau permanent: adica acest politist poate fi suspendat din functie, poate fi inchis preventiv, etc, etc. si asta nu afecteaza prezumtia de nevinovatie, atita timp cit masuri DEFINITIVE sunt luate doar DUPA pronuntarea unei SENTINTE.

     Adica da, se iau masuri de tot felul, exact asa cum spune emi tot de catre un judecator in final, si aceasta nu inseamna ca omul ar fi vinovat fiindca nu s-ar aplica prezumtia de nevinovatie. Pentru dumneata faptul ca se iau aceste masuri inseamna ca prezumtia de nevinovatie nu ar exista si asta e grav: intelegi procedurile, le stii, dar ce anume limite trebuie sa respecti nu incape in creierul dumitale si nici nu conteaza.

  • Shadow spune:

   @tudorica
   invata cand se da retinere si cand nu si de ce. E scris in lege. politistul respectiv intra la capitolul risc de violenta, etc.
   Esti extrem de jalnic in prostia manifesta. Te compatimesc sincer dar deh si tu esti om.

 10. edi spune:

  Domnule, dar chiar sunã poetic subdiviziunea asta [...încã una :D ] din care, iatã, aflãm cã faci parte : “Filiala Bucuresti-Poezie a USR”, …iar, urmãtoarea pe listã membrilor vine doamna Vrânceanu Firea Gabriela [1972, 13.iul.] …brava la dumneaei, bine cã mai are timp sã mai facã si poezie… :D , cã rimeazã cu primãrie, nuu ?

  …si, cu toate astea, câtã lipsã de empatie cu USR :D !

  • Rîzi degeaba, Edi. Doamna Firea chiar a intrat pe bune in Uniunea Scriitorilor. Nu știu altele cum le-a făcut, dar pe asta a făcut-o cum scrie la statut. Și nu înțeleg, dacă Ana Blandiana e colegă cu Gabriela Firea, are Blandiana vreo problemă?

   • Mihail spune:

    Nu mai tin minte, cine este presedinte la Uniune, dar vice presedinti ?
    Doamna Firea face parte din board-ul Uniunii ?

   • edi spune:

    Eeeh, Varujane, … nu mai complica lucrurile… !
    Probabi, e o “colegiaitate” formalã, de vecinãtate pe listã, …doar prezenta Anei Blandiana în breaslã e un fapt înteles dela sine, o formalitate implicitã a inserãrii numelui într-o listã, idem Ileana Mãlãnciou, si, tot asa, încã multe nume zãrite pe acolo.
    Pe doamna Pandele-Firea, chiar n-am auzit-o/vãzut-o deloc la tv vorbind despre aceastã pasiune [surprizã, pentru multi] a dumneaei.
    Mã gãndesc cã-n cazul ei situatia e diametral alta, fiindcã asocierea cu lista “poeticã” ajutã, maicã…

    Dar, sincer sã-ti zic, mã intrigã reactia asta, ceva mai recentã, de a te simtzi obligat s-o faci pe cavalerul cu burgermaistra Bucurescilor si a întregului sector agricol de Illfov…, sper cã nu din motivul invocãrii obligatiunilor-A3… :D

    • elenick spune:

     edi,

     O parvenita fara scrupule, ipocrita la greu si plina de tupeu, ”poetesa” ta! Nu te mira ca s-a ”bagat” pe lista, daca are si un Doctorat in finante-banci, ea o absolventa de filologie si cititoare de prompter! dar pe vremea aia era purtator de cuvant al PM Isarescu si … prin simbioza(sau atingere directa, nu stiu), se ”molipsise” de cunostinte de la el! :) Era la un moment dat producatoare de emisiune la Antena, prompterita la altele, directoare la 2 publicatii financiare, una zilnica, una saptamanale(falimentate in 1 an) si ”studenta” la vreo 2 mastere, toate in paralel! A si nevasta si mama eroina, bineinteles! :) Wonder woman, ce mai!?! Crapa invidia in mine! :) :) :)

    • Nu-mi place să vorbești de rău pe cineva pe ce nu e cazul. Zi-i ceva de cum conduce primăria, OOK, discutăm. Ce nu știi, mai bine taci decât să calomniezi. Și eu sunt membru al Uniunii Scriitorilor din 1994 și nu cred că am bătut toba pe chestia asta. Multă vreme românii nici nu știau că sunt scriitor.

     • edi spune:

      Era o constatare, …vezi?, tocmai ce spuneam, ai mai fãcut un act “cavaleresc” spunând cã as fi zis o calomnie la adresa ei, …esti cam “impresionist”, domnule, ai tot felul de impresii, recte…

 11. Mihail spune:

  Pe mine chiar ma distreaza cum prezinta domnul parlamentar situatia. Ce culori minunate.
  Saptamana viitoare, o sa vin in Romanica cu niste borcane, cu niste sticle. Precis le umplu cu lapte si miere.
  In rest, prezinta situatia, peisajul economic din tara, exact in aceeasi maniera cu care si-a prezentat(vai, tot aici) realizarile mareţe din judetul Iasi.
  Evident, nu minte, totul este prea frumos.

 12. tudor spune:

  VV:
  “Ministerul de interne e o cloacă, Parlamentul e plin de hoți etc. Numai procuratura e imaculată.”

  - Comisarul sef Sorici, seful IPJ Neamt, la sfarsitul unui “discurs furibund” in care lua apararea unor interlopi notorii este aplaudat de toata sala plina cu militieni ridicati in picioare;
  - seful “protectiei martorilor” arestat si condamnat – intregul serviciu devenise un grup infractional organizat care fura banii pentru chirii, intretinerea si hrana martorilor protejati, instituind asupra acestora un adevarat regim de teroare; in fapt, institutia devenise o pravalie “antiprotectia martorilor” …
  - intreaga conducere a DGIPI cercetata pentru furtul banilor destinati misiunilor operative;
  - seful BCCO Alba, comisarul sef Berbeceanu, arestat si cercetat abuziv in urma unei inscenari facuta de conducerea IPJ si procurori DIICOT sustinuti de fosta procuror sef DIICOT Alina Bica, cea care s a ocupat inclusiv de dosarul lui VV … :)
  - furturi masive comise la jandarmeria romana intinse pe ani de zile, camatarie etc…
  - nenumarati chestori, lideri sindicali sau diversi sefi din politie detin active impresionante, trecute pe alte nume, despre care “statul de drept” habar n are – sursa tuturor acestora sunt activitati ilicite, complicitati cu clanuri interlope etcetc;
  - in 2012 politistii de la sectia 1 “confunda” o politista sub acoperire cu o dama de consumatie si ii aplica un tratament pe masura – stiti , de pilda, ca atunci cand le prind “in actiune” numerosi politisti , dupa ce le o trag la fund le iau si toti banii pe care ii gasesc asupra lor? Dar ca unii din acel dosar, aia mai smecheri, au fost facuti scapati cu complicitatea , se pare, a fostului procuror general Nitu, la solicitarea unor politicieni psd? ??

  Am dat doar “decat” cateva exemple, la intamplare, asupra carora voi, politicienii “cu experienta”, nu ati ridicat niciun semn de intrebare …

  Apropos de Alina Bica: va spuneam in 2014 ca aceasta v a facut dosarul instigata de dragnea, pentru a faulta pnl “aliat”; ati dat o cotita, ca nu dragnea, ci pedelistii … :)
  Intre timp au aparut, in dosare alfate pe rol, date despre numeroase intalniri conspirative intre alina bica si liviu dragnea, v ati luminat?

  Intre timp, ce sa vezi: Badalau cica i a pus o intrebare naspa lui Dragnea: de ce a facut o deputata de fiica lui Dobrica, denuntatorul lui Zgonea????
  Gura targului mai spune ca Ghita le ar fi transmis unora din PSD ca Portocala ar fi de fapt omul lui Dragnea, care l a folosit ca sa si regleze niste rivalitati in PS, inclusiv cu acesta si ponta …

  Ha!

  Cine umblala procurori?
  Nu cumva singurele dovezi merg catre PSD?
  Duicu, fostul mahar psd de Mehedinti a fost inregistrat in timp ce aranjase mutarea procuroarei Ponea de la Craiova sefa de sectie la DNA Central.
  Cine e Ponea?
  Aia care a tinut la sertar dosarul lui Mircea Basescu si a lui Bercea Mondialu, nasa unuia din copiii acestuia, a lui “Procuror”; alt magistrat incuscrit cu Bercea, nasa lui Judecator, Huza, a fost adusa de pesedista informatoare securista Rodica Stanoiu presedinta Tribunalului Bucuresti asa…. pe prietenie… :)
  Toate clanurile tiganesti din Oltenia au facut miliarde prin furt cu deplina protectie a politicienilor psd si a oamenilor lor din justitie, dar nu numai ….

  In fata mea un tiganas “specializat” in taiat fabrici l a sunat pe un coleg de al dv pe cand acesta era sef de serviciu secret … “sarutmana, nasule! ai ajuns, finule? vino la poarta, las vorba sa ti dea voie inauntru” …
  Eu nici habar n aveam unde are sediul respectivul serviciu secret …. asa ca lasati ma cu vrajelile astea , patrati le pentru Emi & comp, da?

 13. cris spune:

  Sutor, ne ultra crepidam. Da, si? Infectiile fungice invazive apar destul de frecvent la oameni extrem de bolnavi si cu imunitate scazuta, cam o treime mor fiindca si acestea sunt rezistente la tratament. Daca ma gindesc bine in ultima luna am avut trei in ICU cu infectii fungice invazive, doi morti – si nu, nu vine niciun minister al sanatatii sa investigheze ceva, nici procuratura, nici nimic de felul romanesc. Cu tratament adecvat mai mult de o treime mor, un motiv fiind faptul ca rezultatul la culturi vine foarte tirziu, in doua saptamini minim , de multe ori in patru saptamini, fata de doua zile la culturile bacteriene, si antibioticele obisnuite nu sunt eficiente fata de fungi. Va place sau nu, medicina are niste limite si nu poate preveni orice moarte, iar medicul nu e vinovat si puscariabil pentru orice mort, e vinovat doar atunci cind in conditiile date nu respecta tot ce inseamna standard de ingrijire. Absolut intimplator sunt boli care au mortalitate mai mare decit altele – dar nicio problema, cum am mai spus, din partea mea lasati procurorii sa ingrijeasca bolnavi, atunci sigur nu va mai muri nimeni si veti fi perfect multumiti, caci de ce inseamna prevenire a infectiilor nosocomiale tot nu veti avea habar vreodata, e suficient sa faceti reclame cu cutiute de antibiotic goale si clipuri haioase, ca domnul Voiculescu, si sigur daca puneti mandate de arestare in fata unei bacterii aceasta va fugi ca dracul de tamiie si asa se rezolva tot – ce sa spun, succesuri.

 14. cris spune:

  @ emi

  la ce spui mai sus: Cand te scuipa un prost iti face o onoare, inseamna ca nu esti asemeni lui…

  Enesto Sabato, Abaddon

  „DRAGUL ŞI ÎNDEPĂRTATUL MEU TÎNĂR, îmi ceri să-ţi dau sfaturi, dar nu sînt în stare s-o fac într-o simplă scrisoare, nici măcar folosind ideile din eseurile mele, care nu reprezintă întru totul ceea ce sînt, ci ceea ce aş fi dorit să fiu, dacă nu aş fi încarnat în acest stîrv putred sau pe cale de a putrezi care e trupul meu. Nu te pot ajuta numai cu ideile acestea ce se agită în tumultul ficţiunilor mele asemeni geamandurilor de lîngă ţărmurile lovite de mînia furtunii. Mai degrabă ţi-aş putea fi de folos (şi, poate, chiar am făcut-o) cu amestecul de gînduri şi fantasme gălăgioase sau tăcute ce au ieşit din sufletul meu, scriindu-mi romanele, fiinţe care se urăsc şi se iubesc, se ajută sau se distrug, ajutîndu-mă sau distrugîndu-mă pe mine însumi.

  Nu refuz să-ţi întind mîna pe care mi-o ceri de atît de departe. Dar ceea ce pot să-ţi spun într-o scrisoare e puţin lucru, uneori mai puţin decît ţi-arputea ajuta o privire ori o cafea pe care am luat-o împreună, după o plimbare prin acest labirint din Buenos Aires. Ţi-ai pierdut încrederea în tine pentru că nu ştiu cine ţi-a spus nu ştiu ce. Dar acest prieten sau cunoscut (cît de înşelător este cuvîntul acesta!) e prea aproape de tine pentru a te putea judeca, simţindu-se înclinat să creadă că, dacă mănînci precum o face el, îţi este egal. Sau desconsiderîndu-te, cum se pare că o face, într-un fel se crede superior.Este o purtare uşor de înţeles: dacă cineva stă Ia masă cu o persoană care a escaladat Himalaia, observînd cu superficialitate modul în care ţine cuţitul, e tentat să i se considere egal sau superior, uitînd (sau încercînd să uite) că ceea ce contează în această judecată este Himalaia şi nu cuţitul.

  Va trebui să treci cu vederea de mii de ori, în viaţă, astfel de obrăznicii. Adevărata judecată nu o poţi primi decît de la oameni excepţionali, înzestraţi cu modestie şi sensibilitate, cu luciditate şi generoasă înţelegere.Cînd veşnic nemulţumitul acela de Sainte-Beuve a susţinut că în toată viaţa lui clovnul de Stendhal nu va putea scrie o capodoperă, Balzac a susţinut contrariul. Şi era firesc: Balzac a scris Comedia umană, iar acest domnişor o cărţulie al cărei titlu nu mi-l mai amintesc. De Brahms şi-au bătut joc indivizi de tipul lui Sainte-Beuve: cum o să facă un lucru deosebit un grăsan ca ăsta? Un anume Hugo Wolf, cînd a avut loc prima audiţie a Simfoniei a patra, şi-a pronunţat sentinţa în felul acesta: „Niciodată, pînă azi, într-o compoziţie muzicală nu au fost mai prezente trivialitatea, vidul şi înşelăciunea. Arta de a compune fără idei şi fără inspiraţie şi-a găsit în Brahms reprezentantul său cel mai demn”. În acelaşi timp, însă, Schumann, minunatul Schumann, atît de nefericitul Schumann, a afirmat că se născuse compozitorul secolului. Aşadar, chiar dacă pare paradoxal, pentru a putea admira e nevoie de măreţie. Tocmai de aceea, un creator este recunoscut foarte rar de contemporanii săi: îl recunoaşte posteritatea sau, cel puţin, acest tip de posteritate contemporană care este străinătatea. Lumea care se află departe. Cea care nu te vede cînd te îmbraci sau îţi bei cafeaua. Dacă astea li s-au putut întîmpla lui Stendhal şi Brahms, cum poţi să te descurajezi pentru ceea ce ţi-a spus un simplu cunoscut care locuieşte la doi paşi de casa ta? Cînd s-a publicat primul volum de Proust (după ce Gide aruncase manuscrisul la coş), un anume Henri Gheon a scris că autorul „se încăpăţînase să facă exact ceea ce este absolut contrariu într-o operă de artă, inventarul senzaţiilor sale, recensămîntul cunoştinţelor pe care le avea, totul în nişte tabele succesive, niciodată la un loc, niciodată în întregime, mereu printr-o mişcare de peisaje şi suflete”. Se ataca, deci, de către prea înfumuratul critic exact esenţa geniului proustian.

  La ce Bancă a Dreptăţii Universale i se va plăti lui Brahms durerea pe care a simţit-o, pe care în mod inevitabil trebuie s-o fi simţit în seara aceea cînd el însuşi a cîntat la pian primul său concert pentru pian şi orchestră? Atunci cînd l-au fluierat şi au aruncat în el cu tot felul de murdării. Nu mai era Brahms, în spatele unei unice şi modeste compoziţii a lui Discepolo, atunci cînd se adunase în el atîta durere, atîta tristeţe şi atîta dezolare.

  Mi-a fost de-ajuns să citesc o singură povestire de a ta. Da, cred că vei reuşi să faci, cîndva, ceva măreţ. Dar eşti dispus să înduri toate grozăviile acestea? Îmi spui că nu te găseşti, că eşti nehotărît, că nu ştii ce să faci, şi că eu sînt obligat să-ţi spun cîteva vorbe. Cîteva vorbe! Ar trebui să tac, şi ai putea să consideri asta ca o crudă indiferenţă, ori ar trebui să-ţi vorbesc zile în şir, să rămîn lîngă tine ani de zile, uneori să-ţi vorbesc, alteori să tac, să păşim alături fără să ne spunem nimic, aşa cum ni se întîmpla cînd moare cineva la care am ţinut mult şi ne dăm seama că vorbele sînt fără rost sau pur şi simplu nelalocul lor şi ineficiente. Numai arta altor artişti te poate salva în aceste momente, numai ea te poate consola şi-ţi poate fi de ajutor. Numai suferinţa marilor creatori care te-au precedat în acest calvar, numai ea îţi poate fi utilă (groaznic!). Abia atunci te vei afla în situaţia cînd, în afară de talent şi geniu, vei avea nevoie şi de alte atribute sufleteşti: curajul pentru a spune adevărul tău, tenacitatea de a-ţi continua munca, un amestec ciudat de încredere în ceea ce trebuie să spui şi repetata neîncredere în puterile tale, o combinaţie de modestie în faţa giganţilor şi de aroganţă în faţa imbecililor, nevoia de afecţiune şi curajul de a rămîne singur pentru a respinge ispita, dar şi pericolul bisericuţelor şi narcisismului. În astfel de momente te va ajuta numai amintirea celor ce au scris în singurătate: Melville, pe un vapor; Hemingway, într-o pădure; Faulkner, într-un sat. Dacă eşti dispus să suferi, să te sfîşii, să suporţi meschinăria şi răutatea, neînţelegerea şi prostia, resentimentul şi nesfîrşita singurătate, atunci da, dragul meu B., abia atunci vei fi pregătit pentru a depune mărturie. Culmea, însă, nimeni nu-ţi va putea garanta viitorul, viitorul care, în orice caz, va fi trist: dacă ratezi, pentru că ratarea este întotdeauna un chin, iar pentru un artist este tragică; dacă triumfi, pentru că triumful este întotdeauna un fel de vulgaritate, o sumă de neînţelegeri, un fel de pipăit neruşinat; transformîndu-te în această scîrboşenie care se cheamă om public, pe care pînă şi un copil precum erai tu însuţi la început are dreptul (ce drept mai e şi ăsta) să-l scuipe. Va trebui să suporţi pînă şi această injustiţie, să-ţi apleci spinarea şi să continui să-ţi realizezi opera, ca şi cînd ai ridica o statuie într-o cocină. Citeşte-l pe Pavese: „Să te goleşti în întregime de tine însuţi, pentru că ai scos în afară nu numai ce ştii despre tine, ci şi ceea ce bănuieşti şi presupui că eşti, fiorurile, fantasmele şi viaţa ta cea inconştientă. Şi să faci toate astea cu oboseală continuă şi tensiune, cu grijă şi teamă, cu descoperiri plăcute şi amare înfrîngeri. S-o faci ca şi cînd întreaga viaţă s-ar fi concentrat în acest punct, dîndu-ţi seama că nu preţuieşte nimic dacă nu o ocroteşte şi nu-i dă căldură un semn omenesc, un cuvînt, un suflet S-o faci murind de frig, vorbind în deşert, rămanand singur, zi şi noapte, precum un mort”.Da, dacă vei auzi dintr-o dată acest cuvînt ― precum acum, oriunde ar fi, Pavese îl aude pe al nostru ― vei recunoaşte şi vei simţi atît de dorita prezenţă, semnul aşteptat de la o fiinţă care de pe o altă insulă aude strigătul tău, cineva care înţelege gesturile tale, cineva care va fi în stare să-ţi decodifice cifrul tău. Numai aşa vei avea puterea să-ţi continui munca, nemaiauzind pentru un timp guiţatul porcilor. Şi chiar dacă aceasta va dura numai cîteva clipe, vei putea privi eternitatea Nu ştiu cînd, în ce moment de deziluzie, Brahms a făcut să se audă melancolicele trompete pe care le auzim în prima mişcare din Simfonia întîi. Poate că n-a avut încredere în răspuns, pentru că a întîrziat treisprezece ani (treisprezece ani!) pînă să revină asupra acestei opere. Işi va fi pierdut speranţa, va fi fost scuipat de cineva, va fi auzit hohote de rîs batjocoritor în spatele său, va fi crezut că vede priviri dezamăgite. Dar chemarea aceea de trompete a străbătut timpul şi, dintr-o dată, tu sau eu, abătuţi de tristeţe, o auzim şi înţelegem că, din datorie faţă de acel suferind, trebuie să-i răspundem prin ceva, printr-un semn care să-i indice că l-am înţeles.

  Mă simt rău acum. Mîine sau peste cîteva zile voi continua să-ţi vorbesc.”

  Brahms, cu drag https://www.youtube.com/watch?v=4L0MqnAoEJM

 15. elenick spune:

  Cateodata ma sperii, pari ca depasesti reaua vointa, ca acum : vorbim de infectii fungice la nou nascut care in niciun caz nu au imunitate scazuta ci dimpotriva, maxima – au imunitatea mamei. Deasemenea a fost nascut prin cezariana iar mama a fost monitorizata in timpul sarcinii.

  Vezi mai exact despre ce e vorba in acest caz si apoi ”serveste-ne” cu statistici si panseuri de prost gust despre procurori si voiculescu – stim, marotele preferate-, doamna doctor! :(

  http://www.tolo.ro/2018/01/10/nou-nascut-de-37-kg-infectat-cu-candida-si-mort-de-septicemie-ministerul-sanatatii-trimis-controlul-la-trei-luni-dupa-deces/

  • Emi spune:

   “Nou-nascutii sunt protejati de anticorpii maternali, care le confera o imunitate pasiva temporara in primele luni de viata
   Intre 3 si 6 luni exista o perioada critica a sugarului cand nivelurile totale de anticorpi sunt cele mai scazute deoarece scad anticorpii maternali, iar productia proprie de anticorpi este inca redusa
   Anticorpii maternali de tip IgG dispar in primele 6-8 luni, iar productia proprie de anticorpi de tip IgG creste atingand valorile adultului in jurul varstei de 7-8 ani
   Nou-nascutii incep sa sintetizeze anticorpi de tip IgM imediat dupa nastere si ating nivelurile adultului in jurul varstei de 4-5 ani”
   https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/imunitatea-cum-functioneaza-si-cum-o-putem-influenta

   • elenick spune:

    Nu sunt doctor dar am nascut si crescut un copil care nu a stiut ce este spitalul, l-am tratat totdeauna prompt, acasa, dupa indicatiile doctoritei care il cunostea bine (mai tarziu doar ma sfatuiam cu ea, la telefon, in sit mai dificile) si desi a facut toate bolile copilariei, niciuna nu a fost in forma agravata – in 5-7 zile era ”ca nou”!…Niciodata pneumonie, nici macar bronsite mai grave! Din cls. 1 pana intr-a 11-a sport de performanta – inot, 2 ore zilnic/vara/iarna, plus altele… Mancare adecvata, gatita in casa, proteine de calitate, legume, fructe proaspete – in exces (fainoase, lactate exclus in raceli). Vitamina C pe toate caile, de mic! Imi aduc aminte cu lux de amanunte toate ”incercarile” de parca a fost ieri!

    Bebelusul ala, in schimb, a murit cu zile! Din cauza oamenilor! :(

    • cris spune:

     Din nefericire nu toti copiii se nasc sanatosi ca si copilul tau, si nu e suficient sa ai mincare bine gatita ca un copil sa fie sanatos. Am citit ce a scris tolontan, doamna, inainte sa scriu cele de mai sus, si ramin la exact aceeasi parere, iar cu indivizi cu o atitudine strict ca a lui tolontan, sau a ta, intr-adevar, repet, nimic nu se va schimba vreodata in aceasta privintza in Romania, imi pare rau ca te supara, dr e o realitate.

    • Emi spune:

     Ai multumit pentru darul superb pe care l-ai primit?!?

  • Emi spune:

   Copilul poate fi infectat cu candida si intrauterin, daca mama are sistemul imunitar slabit, uneori candida se inmulteste nemasurat din pricina de stress sau consum mare de dulciuri. Ciuperca nu poate fi diagnosticata daca se localizeaza pe esofag decat cu o endoscopie esofagiana. Daca sangele mamei este infectat, va fi si bebelusul.

  • Emi spune:

   Ciuperca candida si bacilul Koch sunt peste tot, un organism sanatos poate lupta cu ele, un sistem imunitar slabit este expus. Daca nu intelegi aceste realitati simple, traiesti vesnic cu frica de imbolnavire. Arma cea mai eficienta impotriva imbolnavirii este sistemul imunitar.

   • cris spune:

    Corect. Si inca o data din pacate cultura si la fungi si la TB sunt de lunga durata, pierzi startul – dureaza pina la 4 saptamini sa ai un raspuns.

    • Emi spune:

     Si ca discutia sa fie completa sa analizam si din punct de vedere spiritual:
     -Spiritele foarte tinere, la primele incarnari ca si oameni, nu au suficiente programe pentru un sistem imunitar performant, de aceea nu supravituiesc prea mult.
     -Spiritele care in alte vieti au ales sinuciderea, se intorc intr-un nou trup “defect”, astfel incat sa supravietuiasca exact timpul pe care au ales sa nu il traiasca in viata precedent.
     Deci un copil “imperfect” poate fi un spirit prea tanar si neexperimentat ori un fost sinucigas.
     Parintii care aleg sa nu accepte lectia de viata si sa nu ierte pe vinovatii mai mult sau mai putin imaginari, vor retrai aceeasi experienta pana cand vor pricepe.

    • cris spune:

     Am avut o zi foarte plina si grea – nu obositoare sau cu excesiv de multi pacienti ci incarcata cu acel tip de emotionalitate a situatiilor critice, 11 consulturi in ICU asta insemnind inclusiv discutii cu 11 familii aflate in situatii extrem de dificile, in fine cu totul ieri peste 40 de pacienti, si peste toate comisia de etica. La etica una din problemele pe care le-am discutat a fost foarte dureroasa, cum ajutam noi familiile mamelor care pierd sarcina. Avem deja un program pentru fatul pierdut la peste trei luni de sarcina – stillbirth, problema era sa dam mai mult ajutor celor care pierd sarcina pina la 12 saptamini. Trupusoarele sunt incinerate, si de aici ce? Trebuie sa reluam discutiile cu casele funerare din zona, cimitirele din diferite county-uri ( vorba ceea servim aproape jumatate de stat), pentru ca nu exista un spatiu ca acestea sa fie ingropate omeneste, cu demnitate, nici servicii de ajutor pentru parinti nici nimic. Si costa, un cost pe care multi oameni nu si-l permit – il vom asimila noi ca spital si cautam un lot undeva intr-un cimitir pentru ei. Pe scurt e vorba de omenie si respect al demnitatii umane. Apoi vin acasa si dau peste postarea lui elenick: e o diferentza ca de la cer la pamint, sa lucrezi cu alti oameni preocupati sa se ajute unii pe altii, sa caute solutii, sa ajute familii aflate in situatii ingrozitoare,capacitatea acestora de a intelege si ajuta ei pe altii – avem noi ca spital donatii in acest scop de la citeva familii care si-au pierdut copiii nenascuti inca, dorintza unor parinti de a-I ajuta pe altii in aceeasi situatie-, si ura, pur si simplu ura si razboiul continuu pe care le vezi inclusiv in discutiile cuiva ca elenick, singura preocupare e cum sa dai altuia in cap, cum sa te razbuni, cum sa invinuiesti permanent pe altul, cum sa-l bagi in puscarie, cum…. Nu stiu, oamenii acestia din Romania nu mai sunt oameni, pur si simplu, nu-I preocupa nimic altceva decit capra vecinului pe care eventual sa o omoare tot ei si nu oricum ci cu salbaticie, si pe proprietarul caprei odata cu aceasta, sa scuipe, sa injure, sa darime pe altul….a incerca sa se inteleaga uni pe altii, sa se sprijine cu adevarat si sa lucreze impreuna ca sa rezolve niste probleme, caci deh, viata nu e perfecta si nici chiar o “cutie cu bomboane” nu exista. Vaicareala asta permanenta ma scoate din minti: unii sunt lasati singuri in durerea lor si cauta vinovati doar ca sa scape de propria lor durere, altii se bat cu pumnii in piept si bocesc pe primii cu ipocrizie si din aceeasi dorintza in final de a vedea singe ca asta le-ar rezolva si lor problemele cred ei… si nimic, dar nimic nu se rezolva in niciun fel asa, e doar o farimare constanta a oamenilor, a ideii lor de demnitate personala si a altora, a omeniei lor…e un iad, acela pe care oamenii il construiesc ei insisi unii pentru altii.

     Mda.

    • cris spune:

     Scrisoarea lui Sabato este o variatiune, vibranta, pe o tema a lui Rainer Maria Rilke – Scrisori catre un tinar poet, o serie de scrisori catre un prieten al sau, un anume Kappus. “Întrebaţi dacă versurile sunt bune. Mă întrebaţi pe mine. Înainte aţi întrebat pe alţii. Le trimiteţi unor reviste. Le comparaţi cu alte poezii şi vă neliniştiţi când anumite redacţii vă refuză încercările. Deci (pentru că mi-aţi permis a vă da sfaturi) vă rog să renunţaţi la toate astea. Nu faceţi decât să iscodiţi lumea din afară, şi asta mai cu seamă acum n-aţi avea voie să faceţi! Nimeni nu vă poate sfătui sau ajuta. Nimeni!
     Nu există decât o singură cale. Cufundaţi-vă în dumneavoastră înşivă. Cercetaţi cauza ce vă îndeamnă să scrieţi; cercetaţi dacă această cauză îşi întinde rădăcinile până în locul cel mai adânc al inimii; recunoaşteţi, faţă de dumneavoastră înşivă, de-ar trebui să muriţi dacă vi s-ar interzice să scrieţi. Mai cu seamă asta: întrebaţi-vă în ora cea mai de taină a nopţii: trebuie să scriu?
     Răscoliţi-vă după un răspuns adânc. Şi dacă ar fi să sune a încuviinţare, dacă aveţi voie să întâmpinaţi această întrebare serioasă cu un simplu şi răspicat “trebuie”, atunci clădiţi-vă viaţa după această necesitate; viaţa trebuie să devină până în miezul orei celei mai indiferente şi minore, semn şi mărturie a acestei dorinţe vii.”

     Mda, una din cele mai frumoase asocieri cu poezia lui Rilke: Pantera, in Awakenings a lui Oliver Sacks. Awakenings – un medic, Sayer (Robin Williams), are grija de pacienti cu encefalita letargica – o epidemie de cauza necunoscuta din anii 1915-1928 care lasa oamenii intr-o stare de catatonie absoluta, incapabili sa se miste sau sa comunice in vreun fel. Medicul respectiv a avut ideea geniala de a folosi L-Dopa, medicament nou descoperit atunci (anii 60) cu potential de tratament in Parkinson’s, si nu a venit din pur spirit stiintific ci din umanitate, din interesul lui catre pacientii considerati pina atunci “legume”, incapabili de gindire ori sentimente. Una din scene, momentul in care realizeaza ca ce scrie pe o tablita unul dintre pacienti, Leonard (De Niro), este “Rilke’s Panther”, ca acesti oameni inghetati gindesc, simt, poezia ca trezire, mda https://www.youtube.com/watch?v=T5xuzSjl8eU

     Privirea ei, de bare perindate,
     nimic nu mai retine, atît a obosit.
     Par gratii mii si mii, iar dupa toate
     întreaga lume parca a pierit.

     Mladiul mers, pasirea ce-arcuieste,
     în cercurile tot mai mici rotita,
     e ca un dans de forta ce-ocoleste
     un centru cu vointa amortita.

     Valul pupilei cade cîteodata,
     neauzit. Atunci un chip patrunde
     prin linistea în membre încordata
     si încetînd, în inima se-ascunde.

     • cris spune:

      Awakenings e filmul meu de suflet, unul pe care il revad de fiecare data cind mi-e greu, cind am senzatia ca pierd, ca o zbatere sau alta sunt inutile, cind pierd lupta in fata bolii si a mortii odata cu pacientii mei si trebuie sa ma adun si sa o iau de la capat a doua zi, cind … si cind… Ok, gata, mi-am facut ce se numeste pitty party, m-am plins, sau m-am intrebat, iar, daca trebuie, si imi raspund ca nu se poate altfel – multumesc de atentie. E o noua zi, o iau de la capat, trebuie sa-i revad pe cei 11 de ieri si familiile lor desfigurate de frica, durere, ingrijorare, sa le spun ca nu sunt singuri si sa nu-i las in aceasta singuratate teribila ca o oglinda sparta. Variatiuni zic mai sus, hai sa incercam o variatiune: rapsodia pe o tema de Paganini, a lui Rahmaninov, variatiunea 18

      https://www.youtube.com/watch?v=h_BArG3ollw

     • Merge și concertul al doilea, partea a doua…

     • Emi spune:

      Mi-ai amintit de “Bruta”, Guy des Cars…
      In general ocolesc cartile/filmele care vorbesc despre purgatoriul de langa noi, dar daca le incep, nu le pot lasa.
      Cat despre vina si pedeapsa altora, sunt specifice societatii centrate pe ego, si sunt rezultatul fricii de a nu fi acceptat intr-un anume grup. Este ca o uniforma, iar acuzatorii sunt cu atat mai inversunati cu cat se simt vinovati ei insisi de oarece. E greu pentru oamenii fara personalitate de a se autodefini in afara grupului cu care rezoneaza. :)

 16. interesant punct de vedere