Cine ne sunt avangardiștii?

După ce am argumentat, cu cifre, că la acest început de secol România a trecut de la stadiul de țară în curs de dezvoltare la cel de țară mediu dezvoltată, cineva m-a acuzat că am o viziune politică depășită. Pot să accept asta, cu condiția să mi se spună în raport cu ce e. Cu alte cuvinte, dacă eu sunt depășit, cine sunt avangardiștii? 

dada

39 Responses to “Cine ne sunt avangardiștii?”

 1. Shadow spune:

  Dupa poza facet-ti referinta la Dadaism :-p

 2. Marga Maggie Gigi spune:

  Cu care cifre ai argumentat Varujan ca am fi “tara mediu dezvoltata” ? Cu cei 200 de euro pensie medie de care a ras tot netul ? :D
  Si n-as zice ca ai o viziune politica “depasita”, poate doar ne-miruita indeajuns :)

 3. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  nu sunteti depasit, ati fi fost daca noi ca tara am fi fost tara mediu dezvotata, dar asta era odata… ca niciodata! Romania devenise tara mediu dezvotata pe vremea lui ceausescu, avea un nivel de industrializare ceea ce ne situa intr-o zona buna, cu potential. Acum dupa aproape 30 de ani de democratie am redevenit o tara bananiera colonizata si ai carei oameni destoinici lucreaza in afara tarii pentru ca tara nu are vreo strategie nationala in a utiliza astfel de oameni, ci dimpotriva, are o strategie de eliminat in mod neo-stalinist pe tot cei ce indraznesc sa gindeasca, pentru ca nu cumva sa pericliteze bunastarea statului paralel.

  Indiferent ce spun cifrele (cu care ma ocup zi de zi) realitatea e ca desi azi ne jucam cu milioane, miliarde de dolari sau euro, viata romanului a devenit mult mai insignifianta in special pentru cei peste 45% dintre romani care traiesc la limita saraciei, sau a celor putin peste 30% de romani care traiesc sub limita subzistentei.

  Romania a devenit o tara care nu mai are nimic, nu mai produce nimic, si care umfla si rostogoleste cifre pentru a nu se observa cum se scufunda incet dar sigur in asa fel incit cei care vor iesi la pensie peste 20 de ani desi vor lua cifre astronomic mai mari decit cei de acum 10 ani defapt nu vor putea cumpara cu acei bani nici sfert din ce puteau cumpara in trecut.

  In timp ce tari care au in fruntea lor adevarati patrioti isi cunosc bine interesele si investesc enorm in tehnologie si platesc bine resursa umana atragind valorile din afara granitelor lor, Romania care azi nu face nimic pentru asta va plati extrem de scump pretul incompetentei din democratie.

  Va voi spune ceva care va supara pe multi, dar asta-i adevarul: renuntati la iluzia ca romanii plecati afara se vor mai intoarce vreodata! O mica parte dintre ei isi mai pastreaza legatura cu tara, si asta poate din cauza faptului ca n-au reusit inca sa-si duca toata familia, dar odata rezolvata asta nici ei nu se vor mai intoarce. Ar trebui sa fie complet cretini, ca s-o spunem direct, sa vina intr-o astfel de tara. Vedem si ne scandalizam chipurile cind cite-un roman din afara e tratat abject de catre unii extremisti… pai la noi in tara asta se intimpla in fiecare zi CU NOI TOTI!

  • Mihail spune:

   Eu nu sunt idiot si, se pare, nici romanii pe care ii.intalnesc pe aici.
   Eu tot repet, unul nu l-am auzit ca se-ntoarce in Romanica.
   Cel Putin aici, in Regat, toti incearca ca sa-si construiasca un viitor.
   Nu este deloc greu. Mancarea, curentul, apa, nu sunt o povara.
   De ce sa te intorci ?
   Eu vin Saptamana viitoare, dar fix 2 zile. Si asa mi-e teama ca ma voi sufoca. Iar pentru o scurta vacanta, ma voi duce la Paris. Prin tunel cu Eurostarul.

   • edi spune:

    Tot respectul pentru Regatul Unit si pentru valorile promovate acolo, …vezi?, asta înseamnã sã fi constient ca Elitã politicã [dar nu numai aia] de necesitatea de a fi mereu în avangardã ca natziune, iar asta implicã coeziune si solidaritate cu publicul, responsabilitate pentru ceeace reprezintã UK în concertul mondial.

    Pornind dela industrie [cu revolutia ai faimoasâ dela 1700 si], apoi mici/mari fermieri, universitãti seculare, bursã, oameni de afaceri, oameni de culturã, Royal Navy, artisti si, terminând cu Premier League, toate lucrurile astea ajutã omul de rând sã-si dea un sens vietii si o motivatie de a merge mai departe, înãuntru sau în afara comunitãtii europene.

    Asta implicã saltul ãla de civilizatie si de întelegere a LUCRURILOR pe care tzara noastrã trebuie sã-l VREA sã-l facã.
    Cu inconstientzi limitatzi ca orizont doar la o viziune-judetzeanã-de-partid si cu combinagii-de-frizerie nu putem decât sã ne ducem cu sanse sporite în cap, cu gratzia tipicã unei nervozitãti-de-tip-tzigãnesco-balcanice, iar de altceva nici nu mai putem vorbi decât asaaa…, doar ca sã pãstrãm aparentza unei curtoazii fatzã de partenerii externi…

    Mihaile, uite, pentru matale, o selectie cu muzica unei tipe la ale cãrei concerte ar merita, zãu, sã-ti faci olecutz di timp :D
    [enjoy !] https://www.youtube.com/playlist?list=PLiPnezvQ6LogDzPiFnpvAgyIb7s2veJbx

    • Mihail spune:

     Multumesc frumos.
     Voi incepe, de anul acesta si “revolutia culturala”. Ideea este ca biletele, aici, au un pret. Oriunde. Nu poti ţine, intretine, un muzeu cu grupuri care intră gratuit, asta este limpede. La fel si cu cartea, sau concertele. Apropo, cartea dl. Vosganian nu am gasit-o in librarii.
     Nu spun ca aici cultura este scumpa, dar nici ieftina. Doar costa.
     Pana.si la artificiile de Anul Nou, din Centrul Londrei s-au vândut bilete(din 2014)

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Mihail

    … si daca ai reusi sa-ti duci acolo toata familia ai mai veni in tara?

    Eu unul cunosc destui plecati afara, si stiu asaȘ cei mai multi dintre cei care sunt in Spania, Franta, Marea Britanie, Austria, Germania sau tarile nordice nu se mai gindesc sa se intoarca si stiu destui care isi petrec concediile in alte tari decit in Romania (acu sincer le dau dreptate, sa vii chiar si in concediu intr-o tara ca asta unde-ti rupi masina in gropi si unde te asteapta garcea dupa boschet, sau unde-ti petreci tot concediul asteptind ospatarul care-ti trinteste o mincare de alaltaieri….). Deci, cei mai multi din tarile astea se integreaza cu totul in populatiile tarilor respective, pentru ca tarile alea isi cunosc bine interesele si iau din tarile din est tot ce-i mai bun lasind aici batrinii, copii si prostii!

    Paradoxal, o tara in care romanii se integreaza procentual mai putin este Italia, dar nu cu mult mai putin fata de celelalte tari.

    • edi spune:

     Omule, să nu fim naivi și marcați de obsesii, țările alea nu-și premeditează “look”-ul pentru a seduce, oamenii ăia fac asta pentru că așa consideră că e bine pentru ei ca nație.
     Ce ne oprește pe noi să ne purtăm mai bine de grijă…? “Noi”, adică hărnicuții de demnitari care se angajează cu mâna pe inimă să facă tot “binele” de care sunt ei capabili cănd se găndesc “la țărișoara mea, la România, la fericirea ei, la progresul ei, la viitorul ei !” (am încheiat citarul) :D

     • Mihail spune:

      In anul 2019 fac trei ani si intentioned ca sa solicit cetatenie britanica.
      Despre concediu, deja avem niste planuri. In martie a Paris, apoi in primavara in Grecia(Salonik, Halchidiki, la vale spre Atena, deci si Kalampaka, Peloponez, Lefkada, Salonik), apoi Africa. Printre picturi si ceva Europa.
      Copiii mei sunt mari, ambii baieti insurati. Moldoveanca este aici. Ea, ca toti moldovenii, nici nu vor ca sa mai auda de Republica Moldova.
      Voi veni, doar pentru cateva zile, nu mai mult de trei. Mama este la Iasi.

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Mihail

      exact cum ziceam adica, nu? :D

      @ edi

      pai nu m-ai contrazis cu nimic, exact aia am zis si eu… doar ca un pic altfel: ei isi cunosc bine interesele, in sensul ca ei stiu ca a trata pe cetatean ca om si nu ca animal e benefic pe termen lung.

  • Cred că glumești când spui că pe vremea comunismului se trăia mai bine ca acum. Eu am văzut prima oară banane când aveam 16 ani. Iar prima oară am plecat în străinătate în 1990. Ai stat vreodată la coadă la motorină pentru sobă la cinci dimineața?

   • Emi spune:

    Sau pentru lapte, zahar, ulei…

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    Iar acum romanii le au pe toate si se pot uita la ele ca la ceas! Dumneavoastra traiti in alta realitate decit cea a celor 45% dintre romani care traiesc la limita saraciei, sau a celor peste 30% care traiesc sub limita subzistentei… Intrebatii pe ei cind au mincat banane ultima data!

    PS – in ziua de azi un roman cu salariul mediu ori devine robul bancilor ori are nevoie de zeci de ani ca sa-si ia o casa!

    … si.. am stat la toate tipurile de cozi la care s-a stat pe vremea lui ceausescu! Eu nu zic ca era mai bine atunci, eu zica ca acum e mai rau ca atunci din multe puncte de vedere! Eu am crezut ca daca facem revolutie o facem ca sa ne fie mai bine, nu sa ajungem robii strainilor!

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    si sa stiti ca si pe vremea lui ceausescu erau unii care mincau banane la discretie! Aia nu stateau la coada pentru ele nici atunci, si nu stiu cum se face ca acei oameni sunt cam aceiasi care o duc bine si in vremurile noastre!

 4. niko spune:

  bre nea varujane,nu trece o zi,sa nu dai cu bata-n balta !Tot compari mere cu pere ,de parca noi am fi idioti si n-am vedea realitatea .Acea realitate ,care spune ca rrromanika noastra cea bolsevica ,e cenusareasa europei, atat la nivel de trai ,cat si potential de dezvoltare .

 5. Alzara 1918 Sibiu spune:

  In 22 dec am început , fără voia noastră , a condușilor , epoca de distrugere / desființare a poporului român ;statul ar putea supraviețui din rațiuni geostrategice .Cei patru milioane de romani activi plecați la muncă se vor întoarce la pensie din motive financiar -emoționale ; copiii crescuți in țările de adopție vor rămânea și vor înființa familii ACOLO ! Natalitatea scăzută a romanilor rămași și tendința continua de emigrare fac imposibilă redresarea demografică.
  Dpv economic avem o structura colonială(țara e folosită , nu administrată de noii administratori ) ; învățământ de vârf in câteva certe – pentru export in economiile concurente ; cercetarea e formală pentru granturile câtorva privilegiati .
  Golul va fi umplut de afro – asiatici sau vom reuși o recolonozare Nord-Vest europeană utopica ?

 6. Adam Mareș spune:

  DADA înseamnă nihilism. :P

 7. Mihail spune:

  @edi,

  Aici, in Regat, omul este respectat. Serviciile publice, politistii, toti Isi fac treaba. Nu trebuie sa dai ceva.
  Nu se fura, nu se minte. Daca ai uitat ceva pe strada, acolo il regasesti. Politia este discreta si prietenoasa. Nimeni nu te asteapta cu radarul din tufisuri.
  Tot timpul ti se zambeste, oamenii pe strada sunt senini, zambitori.
  In magazine gasesti orice, orice-orice. Masinile nu clacsoneaza, iar soferii sunt politicos si intelevatori.
  Masina Ambulantei este Sfanta.
  Nu ploua atat de des pe cat se spune, iar iarna minima este de +5 grade, cu mici exceptii.
  Sunt englezi si englezi, insa politetea primeaza. Nu se ţipa.

 8. Emi spune:

  Mi se pare interesant că temele politice ale opoziției în diverse țări sunt cam aceleași, de parcă ar fi gândite în același laborator…
  De exemplu Matteo Renzi luptă cu incompetenții asemeni rezistacilor, Silvio Berlusconi acuză că a fost linșat politic cu dosar trucat, greierașii # (M5*) sunt singurii curați și competenți cu diez asemeni “avangardiștilor” useriști, și toată lumea urlă împotriva corupției din politică. Uneori uit că sunt în altă țară, cum pot fi temele discuțiilor politice identice?!? Doar dacă păpușarul e același…

  • tudor spune:

   vrei sa spui ca ministri cabinetului italian sunt la fel de prosti ca cei psdalde?
   Uite ca asta nu cred, pot sa fac chiar pariu: guvernele psdalde grindeanu si tudosee sunt cele mai proaste din istoria mondiala.

   Te tine buzunaru?

   • Emi spune:

    Credeam ca ai inteles ca “prostia” ca si multe alte caracteristici umane, este atat de mare/mica cat o vede cel care o masoara, si evident este proportionala direct, cu propria prostie a observatorului.
    Un om inteligent are multe alte preocupari, masurarea prostiei altora nu e o chestie prea interesanta, doar pierdere de timp.

 9. tudor spune:

  VV
  Eu am spus ca sunteti depasit ca politician; sensul afirmatiei este acesta: nu mai sunteti apt dea genera lucruri bune pentru aceasta tara;pentru dumneavoastra si acoliti, da, pentru Romania, nu!

  Si o sa va dau cateva exemple:
  unul, este cel dat mai sus de @livia: ati acceptat sau generat o groaza de lucruri absolut nefiresti si revoltatoare relativ la banii publici; exemplul dat de livia este unul dintre alte mii, si nu doar in domeniul pensiilor;
  nu dovediti responsabilitate fata de propriile asumari politice: de pilda, in 2007 dv si tariceanu spuneati ca nu veti accepta sub niciun motiv ca Romania sa vedina “cimitirul de masini vechi al Europei”; stiti cate masini mai vechi de 10 ani au fost aduse in 2017 in Romania , noul “cimitir de masini vechi al Europei”?
  la fel, asta este doart unul dintre multe alte exemple.

  Nu vreau sa dezvolt subiectul, cred ca nu merita foarte multe cuvinte, fiind prea evident ca, intelegand prin “politica” activitatea desfasurata in beneficiul public, nu mai aveti aptitudinea minima necesara.

 10. tudor spune:

  all

  Din Romania pleaca in bejenie cam 1000 de romani pe zi.
  Ce ne spune VV despre ei?
  Ca sunt prosti, ei habar nu au ca traiesc intr o tara “mediu dezvoltata”!!
  PS: aviz tzuterilor emi, mihail & comp! :)

 11. tudor spune:

  VV
  Hai sa va mai spun inca o mare “realizare” a activitatii VV&Tary:
  In mandatul 2004 – 2008 ati “reformat” legile proprietatii.
  Oameni care su judecau cu statul inca de prin 90 pentru a si recupera fostele proprietati, unii in faze procesuale foarte avansate, au fost privati de dreptul de a si recupera acele drepturi in instante , fiindca v ati angajat ca le veti da voi vechile proprietati sau echivalentul.

  Nu discut ca legea in sine era schioapa si a permis nenumarate si uriase abuzuri.
  Hai sa ajungem la ziua de astazi:
  cei ale caror drepturi au fost, in cele din urma recunoscute de stat (doar o parte infima, in conditiile in care au trecut din 2005 12 ani!!!)ar fi trebuit sa si primeasca banii cuveniti in 5 rani, rin rate anuale ( dupa ce legea a fost amendata);
  stiti cu cati bani au bugetat anul asta VV si Tary respectivul cont de la Min finante?
  Zero lei zero bani!

  Despre ce discutam?

 12. tudor spune:

  Despre stat la cozi inainte de 90:
  o ingura data am stat la coada, la cafea; eram cu o fata, se dadeau numai 100 grame de cafea macinata dar “originala” si m a rugat sa stau cu ea, sa ia 200 grame; din galanterie … :)
  Altel, nu stateam la coada din principiu; ori cumparam la negru, ori ma descurcam, ori ma lipseam.

  Oricum, eram campion la procurat carne: am ajutat multi prieteni sa si faca cununii si botezuri.
  Cred ca eram ofiter de vreo luna pe fromtiera cand l am faultat grav pe unu, Cristi Zeul (!)
  Toti mi au zis sa am grija, ca tipul e cel mai smecher din Giurgiu, blabla; cand colo, ce sa vezi, am descoperit ca tipul ma respecta , ma saluta , iar de cateva ori am constatat, cand sa achit nota de plata la carciuma ca “totul este achitat”.
  Pe urma am aflat ca tipul era bagat intr o mafie care fura carne din Abator; 50 lei kilu, numai muschi si pulpa.
  Ii spuneam, “Cristi, am si eu o obligatir, 15 kile de carne?” “Maine seara e gata, sefu!”

  banane n am luat pe blat, dar pe 20 decembrie 89 am cumparat, “prin spate”, o lada de portocale; “in fata”, la coada, cred ca erau doua trei sute de oameni…

  • cris spune:

   Adica esti si uman din cind in cind si nu doar zeitzul dreptatii? N-ai mai fost demult, credeam ca ai devenit tot doar hashtaguri si intolerantza. Daca accepti ca exista situatii in care oamenii fac lucruri gri, asa cum faci si tu, si oricine altcineva, fiindca nu suntem aseptici si nu traim intr-un mediu steril, ce anume te-a putut dezumaniza in asemenea masura incit sa nu mai ai dram de intelegere fata de greselnici, adica dram de umanitate, sau mai degraba sa acuzi numai pe unii si in rest pe altii sa-i speli cu sirg de pacate?