A cincea axiomă a lui Euclid (a paralelelor)

Printr-un punct exterior statului de drept se poate duce un singur stat paralel 

Euclid-of-alexandria-prover-of-math

44 Responses to “A cincea axiomă a lui Euclid (a paralelelor)”

 1. Adam Mareș spune:

  V-ați gândit mult la para-axioma asta? :P :P :P

 2. Mihail spune:

  Si unul este exagerat de mult.

 3. Adam Mareș spune:

  Statul paralel este o aberație.

 4. Adam Mareș spune:

  PSD-ALDE nu scoate atâția oameni în stradă nici dacă-i plătește! :P
  Sunt mândru de românii care au ieșit la protest pe vremea asta!

  • De ce să scoatem oamenii în stradă? În democrație oamenii se scot la vot. Am înțeles ce nu vor cei care protestează. N-am înțeles însă și ce vor. Cineva trebuie să conducă țara asta. Pe cine vor ei?

   • Adam Mareș spune:

    Păi guvernați, dar responsabil, eficient, fără această obsesie a controlului asupra justiției.

    • Mihail spune:

     @Adame,

     Yu, voi cei din strada, considerați că este justitia “controlată excesiv”. Voi aveti obsesiv această idee.
     Politicienii vor doar să stabilească niște norme.

    • Ii spunem reformă a justiției, nu control. Până acum cel puțin alții au controlat justiția și nu v-ați supărat.

     • edi spune:

      Printre “altii” care au controlat justitia, hai, încearcã si mai cautã si pesedeul, Nene Varujane !

      …si dupã asta, spune-le cã n-ar trebui sã le parã chiar asa de rãu [si lor, dar si altora care au atentat la asta] cã nu o mai pot controla, fiindcã justitia e puterea aceea precum bomba atomicã, ne provoacã panicã atunci cãnd stim cã cineva [sau mai multi] si-o arondeazã în scop personal.

      [ :D cheeeeeese !]

     • Când a controlat PSD justiția? Cand a propus pe Bica și Kovesi?

     • edi spune:

      Nu, probabil mai putin atunci, dar pe vremea ministeriatului lui Rodica Stãnoiu, posibil…? Dar prin anii ’90 ?

      …si dacã tot o faci pe avocatul din oficiu al PSD, nu te-ai întrebat dacã atunci cãnd avea la îndemãnã asa-zisul “binom”, PSD nu controla si pãrti din sistemul judiciar, deci control asupra uneia dintre cele trei puteri ?

      …si-ntreb pentru a n-spea oarã, nu e acesta adevãrata cauzã a ‘supãrãrii” coalitiei, faptul cã sistemele militarizate, dar si magistratii, nu mai rãspund la telefon ?

      …si atunci, lasã cã le arãtãm noi dela Videle, împreunã cu electricianul ãla obraznic, cu Dreptul la mare distantã, bashka si cu tupeistul gusat cu poze inventate, si o sã vadã cã-i lãsãm fãrã “obiectul muncii”.

      Uite, sincer, aflã dela mine ceva , …dincolo de mãgãriile fortzate în 2017 si continuate acum [treburi care n-au nimic în comun cu programul ãla de guvernare - a se citi, de prostealã - cu care au promis marea si sarea în 2016] ce mã enerveazã la tine e cum naiba ai reusit sã fi pe aceeasi baricadã cu niste neamuri proaste, legatare testamentare ale imbecililor ãia din 1989 care te bãgaserã din dubã direct în arestul militiei ?

   • Mihail spune:

    Ce vor ? Mie-mi este in continuare neclar.

 5. Emi spune:

  Punctul a fost TB?!? :)

 6. Mihail spune:

  Am stat în țară vreo două zile.
  Deja este prea mult.
  Am găsit o tara cenușie, cu oameni triști, monicăi si lipsiti de educație.
  O tara unde se munceste la semantic.
  Am schimbat impresii in aeroport, dar si in avion, cu români care lucrează în Regat.
  Au fix aceeași opinie. Nimeni nu vrea ca sa se întoarcă.

 7. Marga Maggie Gigi spune:

  Printr-un creier cu un singur neuron nu vor trece decat ideile statului, sarac si prost, de Teleorman

 8. Alzara1918 Sibiu spune:

  In 1990 protestam DUPĂ ce elita elaborase Proclamația de la Timișoara care a “ înarmat strada “ cu IDEI . Acum știm ce nu vrem și așteptăm sa pice ideile din Cer ! Lenea intelectuală ( “ elita” are osânză ) e responsabilă de haosul doctrinar al opoziției .
  Suntem apucați de amocul politicii DUPĂ alegeri , disperați de ce au votat CEILALȚI ! Las’ ca nici oferta nu ne cucerește dar DUPĂ ce am pierdut ne dam pe mana oricărui Polițian , Bot , Gotiu , de la care așteptăm Mântuirea !

  • Corect. În democrație contează, în primul rând, numărul celor care votează nu al celor care protestează.

   • Mihail spune:

    Nu le convine ce s-a votat, asta este. Trebuiau, atunci la vot, ca sa se.mobilizeze.
    Acum vor cu bîta ca sa schimbe raportul votului.
    Nu este corect asta.
    Repet, în Regat, nimeni nu a iesit in strada pentru votul minuscul in favoarea nenorocirii de Brexit.
    Toți strâng din dinti, dar respecta rezultatul votului.
    Atentie, decizia este ireversibilă.

  • Mihail spune:

   Buna treaba si cu PNL asta.

   • Adam Mareș spune:

    Așa s-a votat proiectul de amnistiere fiscală a celor care fac afaceri cu case și terenuri pe persoană fizică:

    PSD: 124 voturi pentru, 1 non-vot;
    PNL: 54 voturi pentru, 1 vot împotrivă;
    USR: 18 voturi pentru, 3 abțineri;
    UDMR: 20 voturi pentru;
    PMP: 9 voturi pentru;
    ALDE: 6 voturi pentru;
    Minorități: 17 voturi pentru;
    Neafiliați: 1 vot pentru.

    Total: 249 voturi pentru, 1 vot împotrivă, 3 abțineri și 1 non-vot.

 9. Mihail spune:

  @Vosganian,

  Nu este neapărat vorba de rate, sau de case.
  Foarte puțini englezi, aici sunt proprietari. Cei mai mulți închiriază, cand nu le mai place, ori vor o casa mai mare, mai mica, se mută.
  Este vorba despre viata pe care o descoperi aici.
  Aseară tarziu, atunci când am sosit pe Luton, ieșind, am avut sentimentul, bucuria, ca sunt acasa. Totul este complet diferit. Nu o sa stau acum ca sa enumăr diferențele.
  Nu clasa politica este cauza, ci oamenii cu mentalitate lor.
  Aici am certitudinea ca sunt tratat corect, cu respect si multa politețe. Orașul este curat, funcționând neîncetat.

  • cris spune:

   Cam asa e Mihail, din pacate. Iar atitudinea oamenilor s-a deteriorat puternic in ultimii ani, de la basescu, de prin 2010 incoace, dar mult mai accelerat de prin 2014 as spune, e ca si cum cineva ar cultiva ura si e interesat strict de recolta la hectar de nenororciri, badaranie si falsa superioritate. Iar acum mie mi se pare insuportabila. Dar o vezi si aici pe blog de destule ori.

   Propensitatea asta de a desconsidera pe altul nu ti-a fost nici tie straina inainte de a pleca, asa incit am curiozitatea sa intreb ce anume crezi ca s-a schimbat si cum: tu si/sau comunicarea si contactul cu alt tip de societate. Mie mi se pare ca societatea romaneasca a devenit complet anormala, e o societate de oameni care considera ca au dreptul la si la, dar intr-un egoism feroce, eventual de grup (cind vine vorba de dreptul altuia, acela poate fi calcat in picioare, e zero, nu exista, respectivul este un soi de gunoi), de oameni frustrati care cred ca au o valoare numai daca numesc pe altul prost sau il injura, si mai ales de oameni care nu se pot aduna sa construiasca ceva impreuna ( de cele mai multe ori se aduna doar ca sa darime ceva – adica ce-i uneste vreodata sunt ura, dispretul, si asta ii face sa se simta superiori-, mult mai rar ca sa construiasca ceva), se bucura predominant de necazul, defaimarea, distrugerea cuiva dar nu stiu sa-i aprecieze vreo valoare sau succes. Si da, recunosc ce spui, cind ajung pe Jackson ma destind brusc si imi spun sunt acasa.

   Asadar: Ce anume crezi ca s-a schimbat pentru tine/te-a schimbat?

  • Perfectă dreptate. Mentalitățile sunt diferite.

 10. elenick spune:

  Un politician de exceptie, un om de mare calitate, un profesionist ireprosabil, un individ moral si vertical… toate aceste calitati l-au facut indezirabil pe Peter Ecstein Kovacs unei clase politice mediocre si cleptomane, “ambetate” de aburii puterii si ne rusinata de incapacitatea /inexistenta unor rezultate notabile… Adica i-au creat premizele sa fie marginalizat si apoi ejectat atat in interiorul UDMR cat si in politica mare, de la Centru.

  http://www.romaniacurata.ro/si-ungurii-vor-dreptate-istoria-protestatarilor-unguri-din-20-ianuarie/

  PS VV, porcarioara pe care i-ati agatat-o, cum ca PEK a fost consilier prezidential al lui Basescu arata ca am dreptate, el exercitand aceasta functie un termen limitat, apoi a demisionat din cuza pozitiei pe care Basescu o avea fata de Rosia Montana(pro exploatare), in contradictie cu iedeile proprii ale consilierului. Stiti multi oameni politici care demisioneaza din contradictie de idei cu seful?!

  • Cum adică porcărioara pe care i-am agățat-o??? N-a fost consilier la Băsescu? Cât despre Roșia Montana, nu cred că împărtășești motivele pentru care ungurii nu doresc să se extragă aurul de acolo.

 11. cris spune:

  Nu e paralel deloc acest tip de stat, e bine inradacinat, ubicuitar/ pervaziv, la fel de persistent ca pirul si doua treimi sub capacitatea de perceptie/sub radar, fiindca e cultivat: nu crestem oameni educati, nici industrie, nici mai nimic, dar ne crestem fervent aceasta retea de buruieni, din tata-n fiu, din nas in fin si din asociere in asociere, ca e de partid, sau de alt fel, perfect adaptat, si functional si ca aparentza, oricarei mode. De ce? fiindca e util oricui vine la putere, si oricui doreste preeminentza economica, e parte importanta din acel teren de joc aparent democratic in fapt inclinat/falsificat/distorsionat tipic statelor post-totalitare, drept care nimeni nu va renuntza de fapt la acesta, evident nici pesedeul acum la putere, cum nu a facut-o nici pedeleul dinainte, nici nu o va face nimeni din cei care vor veni vreodata la putere: dar, ce, sunt nebuni doritorii de putere de orice fel, politica, judiciara sau economica, si-ar trage singuri un glonte in cap preferind un sistem real democratic? Nu s-a intimplat, cred, in niciun stat asa ceva, daca vorbesti despre SIDE-ul argentinan, desi e drum lung de la operatiunea Condor la SIDE-ul lui Kirchner, de SIN-ul peruan, de STASI sau alte asemenea servicii, chiar daca a existat oarecare vointza de schimbare. Sa nu ne imbatam cu apa chioara; problema este ca in Romania nu se doreste de fapt nici cit negru sub unghie limitarea cresterii zglobii a acestor retele, asa cum nu se doreste de fapt nici limitarea coruptiei ci dedicarea ei pentru cresterea unei anume parti a politicii in detrimentul alteia si nici o justitie corecta ci la fel de corupta si partinitoare/ascultatoare la ordin indiferent ca doritorii sunt din politica, putere sau opozitie, justitie sau din strada. Cum suntem intr-o lene, ipocrizie si un haos absolute nu se va schimba ceva prea curind.

  In fine, ca sa schimb putin subiectul: am ascultat emisiunea cu Pippidi de mai jos. Nu am multe afinitati cu dinsa, dar in ultimul timp e unul din putinii oameni echilibrati pe care ii vad (da, da, da , stiu, s-au trezit unii sa spuna ca si ea “s-a schimbat” a devenit pesedista) https://www.romaniacurata.ro/alina-mungiu-pippidi-despre-desemnarea-vioricai-dancila-premier-partea-obscura-a-statului-a-primit-o-lovitura-zdrobitoare/ – titlul e cam idiot, de fapt abordeaza o multime de alte probleme.

  • cris spune:

   Interesant, doua articole despre statul intretesut, pardon, vorbesc si eu ca diletantul, corect e “factorul intern”, “grupul securizator”, si tot soiul de Alba ca zapada si cei sapte pitici. Articolul e plictisitor de lung si in prima parte domnul bate cimpii cu balenele albastre, cititi de la poza lui Basescu incolo. https://pressone.ro/contributori/sebastian-lazaroiu-am-scris-balena-albastra-ca-posedat-de-o-forta-de-dincolo-de-mine/

   • cris spune:

    Grupul securizator, prezent peste tot…as zice ca sunt doua, sau doua ramuri ale unuia care se bat unul cu altul acum, unul cel descris de Lazaroiu, al doilea cel descris de Raetchi. “E un grup antrenat să se gândească nu atât la libertăți, nu atât la elemente mai boeme, cât la stabilitate în termen de teritoriu și de vieți. Vorbim despre oameni din servicii speciale, Armată, Poliție.” https://pressone.ro/sectiuni/deputatul-raetchi-lanseaza-teoria-grupului-securizator-care-mentine-stabilitatea-tarii/

    Oricum, desigur, dupa cum spun unii, “care stat paralel?, nu exista”, iata le dau dreptate si altii, mai de-ai lor.

    • Sunt fonvins că SRI e mult mai prezent în viața noastră cotidiană decât era Securitatea.

     • edi spune:

      Dar si mizele sunt altele acum, contextul local, bashka cel international…
      Iar dupã atâta Securitate, 45 de ani, s-a modificat, cumva, si ADN-ul “lucrãtorilor”, …si iar mã-ntorc si-ti pun pe masã “obsesia” mea, deci ia cautã si vezi dacã si-n tzãrile alea avansate-civilizational lucrurile decurg chiar identic în privinta asta ?

      Deci, mestere, vrem “o tzarã ca afarã” ??? :D
      Filaje mai de bun simtz ?
      Atunci, hai sã cerem saltul pe treapta aia superioarã de civilizatie !
      Sã-nvete copilul sã caute un cos de gunoi, nu sã-ti arunce petul/doza din mersul masinii sfidãtor la ideea cã orasul/satul e al tuturor, si cã salubritatea nu e trebuie sã curetze dupã toate maimutzele needucate !
      Propune si tu ca la scoalã copii [care se duc...] sã-nvete unpic de norme comportamentale, unpic de esteticã [studiul formei si culorilor, mã rog, ceva p-acolo, ceva care mai târziu le va modela bunul-gust], iar lucrurile astea vor modela cumva si din punct de vedere etic individul în formare, poate ne vom fura mai putzin cãciulile si drepturile unii altora, poate vom ajunge si noi mai ca elvetienii aceia care prosperã asa fain-frumos de sute de ani în mica lor”rezervatie” la care multã lume priveste cu invidie…

      Doar suntem, nu?, în Grãdina-Maicii-Domnului, aici, parcã asa se spunea…

      …nu-i pãcat ?

    • edi spune:

     Da, helas, aici e într-adevãr o preluare -relevantã-, mai ales si pentru lupta adesea surdã ce se poartã [cu patima aia de care tot vorbesc] aici pe blog.
     Foarte bun interviul, e meritul celor doi, autorul si jurnalistul, cã au conceput/comunicat [cumva si asta e un fel de exorcism...] despre fatza mai greu vizibilã a dilemelor noastre existentiale din zona de /in-between/ în care “evolueazã” România, cumva corespunzãtor gradientelor ei, adicã, geografic, cultural si civilizational.

     Spuneam mai prin varã cã, oricum ai privi-o, Rusia e altã planetã, cel putin comparând-o cu lumea democratiilor liberale…, asta e, continuãm si azi sã privim circumspect încolo precum romanii ce figurau zona pe hãrtile lor prin acel “Hic sunt Leones”.
     Iar România se aflã, în mod similar, si într-un soi de in-between de timp istoric.

     Ar trebui sã percepem cã, inclusiv, “grupul securizator” [the-watch-dog] intern a plecat dela faza iliescianã si a ajuns azi suficient de departe de ceeace era în 1990.

     Iar autorul explicã într-un fel si dece diferenta pe care o percepem azi este atâta cât este, …dar, oricum, este altceva fatzã de obsesivul “securism” trâmbitzat ca o marotã atunci cãnd unora asta le pãrea ca “eficient” din punct de vedere propagandistic.

     Iatã cum, cu calm si analizã rece, un om inteligent a reusit ca, vorbind despre un concept strãin/extern lumii noastre, sã ne aducã la momentul de a ne lãmuri “spaimele” si “angoasele” interne.

     Bun, si dacã asta e miza, dece atunci trebuie ca si unii si altii sã speculeze si sã “simuleze”, ce sã spun…, “lupta de idei”, clasica confruntare, vezidoamne, dintre “bine si rãu” [...my ass :) ].

     Ce ne împiedicã sã spunem lucrurilor pe nume, auud ?

     Dece domnul Raetzchi a reusit, iar altzii, inclusiv pe aici, si-au “spart” capetele unii altora ?

     Cui prodest ?

     PS : …si as mai adãuga ceva, conflictul de azi se înscrie, în continuare, fain-frumos pe celebra falie lovinescianã din societatea româneascã [din epoca modernitãtii post-pasoptiste, mãcar...] dintre Protocronism/Autohtonism si Sincronismul cu Apusul catolic/protestant.

     O luptã surdã, care a tocat, încã mai toacã si, probabil, va mai toca si în viitor energia potentialã, capabilã de aport cultural-civilizational, a acestei natziuni.

     Am zis. :D

  • Adevărul e că ai dreptate, paraleli suntem noi, nu ei.