Declarația 600

Declarația 600 a stârnit, pe bună dreptate, numeroase reacții. Sunt convins că investirea noului cabinet, care va prilejui și audierea ministrului finanțelor, precum și reînceperea sesiunii parlamentare vor corecta neajunsurile semnalate la nivelul inițiativei ANAF.

17 Responses to “Declarația 600”

 1. Ieseanul spune:

  Pai cand sa mai corecteze? Declaratia trebuie depusa pana pe 31 ian.

  • Până la 31 ianuarie. Eu nu am făcut gălăgie ca alții că o să intervin, am intervenit. Azi in sedința de coaliție s-a hotărât, până una-alta, amânarea termenului. Între timp, o sa dezbatem in Parlament ordonanța.

 2. Mihail spune:

  @cris,

  Dacă încep să enumăr, or sa zică cei din tara ca denigrez Romania.
  Doar un pic, cateva idei.
  În primul rând dezvoltarea medie a țării iti sare in ochi încă din aeroport, chiar atunci când pășești în oraș. Mai puțină lumina, oamenii cenușii, tristi(nu zambesc), totul in culori mohorât. Pana si marile magazine, gen Kaufland,Lidl etc, sunt prost luminate in interior.
  De aspectul străzilor si de parcul dd masini nu are rost ca sa pomenesc.
  Oamenii nu sunt atenti, nu sunt politicosi. Iar au dat 2-3 cu sărutul peste mine, neintentionat, în supermarket. Nu-și cer scuze, nu sunt atenti. In multe magazine, vînzătoarele stau de vorbă între ele, ori vorbesc la telefon.
  Curățenia pe strada este relativă. Taxiurile sunt decorate in interior cu tot felul de chestii. Se circula cam aiurea, se clacsoneaza, se injura. Produsele din magazine sunt de o calitate indoielnica. In piata, in schimb, ti se bucura inima.
  Avionul a avut, la sosire, o întârziere de 7 ore. Aeroportul Iași inchis peste 3 ore, apoi a stat avionul la degivrat o oră și jumătate. Însă, cisternă a sosit la avion fără degivrat.
  Lumea trista-trista, mohorâta…
  Am plecat cu un sentiment de ușurare, am scapat.

  • Mihail spune:

   Nu am.pomenit nimic despre poliția prietenoasă, nu ai treabă pe sosea cu ei. Rafalele sunt la vedere, vopsite in galben si presemnalizate. Parchezi unde ai posibilitatea, nu pe trotuar sau unde găsești loc. Nimeni nu pierde timpul ca sa te amendeze. Găsești amenda lipită pe parbriz. Totul se plătește on line, inclusiv amenzile.
   Parcarea se plătește fie cu telefonul, fie la aparat.

 3. Mihail spune:

  Deja a apărut stirea cu modificarea lui “600″.
  Astăzi, domnii Tăriceanu, Chipiu si Vosganian au fost si au discutat cu Dragnea.
  Deci, armeanul știa cu ceva timp înainte, de a posta, primul, stirea aici.

 4. cris spune:

  Deci ai spune lipsa de sperantza si lipsa de deferentza a societatii/statului fata de oameni si a oamenilor unii fata de altii.

  Vorbesc despre sperantza in termenii mei, nu necesar ca optimism ci ca increderea ca ceea ce faci e bun si corect indiferent de sansele de a cistiga. Mai in viata de toate zilele ce numesc americanii to take pride in what you are doing, sa pui suflet, interes, mindria propriei competente/skills in ceea ce faci – dimpotriva am senzatia ca in Romania se traieste in paradigma opusa: cum sa distrugi ce face altul si cum sa nu faci tu nimic pina la capat sau in dorul lelii, adica traitul intre cele doua puncte cardinale anormale capra vecinului si dorelism.

  In ce priveste lipsa de deferentza, da, e majora, ti se incalca spatiul personal in orice mod posibil, de la obsesia asta a romanilor de a discuta pe altul ca persoana si mai niciodata un subiect ca atare (e epidemie de bulverism), ori daca e vorba de un subiect discutia este foarte incarcata irational/emotional, la traficul absolut iritant si din cauza celorlalti nu doar chinuit de conditia drumurilor, la agresiunea directa impotriva cuiva – fiecare se simte de-a dreptul indatorat sa se rasteasca, sa comande, sa injure, sa execute pe altul.

  Mda, ai dreptate. Din experientza pe care o ai acum in Anglia ce crezi ca trebuie facut sa se schimbe ceva?

  • cris spune:

   VV, cam asta e si cu formularul 600, e din aceeasi paradigma a lipsei de deferentza fata de oameni si a dorelismului. Sigur ca e un sistem occidental, oricine are o profesie liberala ori alte surse de venit plateste oriunde impozite, contributii la pensie si la sanatate, Dar atunci cind se introduce ceva nou in acest domeniu, oriunde e o pregatire serioasa, si a celor care sa plateasca aceste contributii si a celor care sa le preia, si un termen de cel putin luni de zile pentru a fi implementat – te asiguri ca sistem si populatie sunt pregatite. Ma gindesc cu groaza la ce ar insemna impozitul pe gospodarie la dumneavoastra daca s-ar arunca la fel cu furca in capul oamenilor: nu doar ca oamenii sunt invesunati pentru ca vad ca impozitele si contributiile platite de ei se duc intr-o gaura neagra care evident lor nu le e de folos, dar asa ii impingeti si la a respinge complet masuri de fiscalizare abbsolut normale oriunde altundeva. Ce sa zic, inca o data, ar fi bine sa va retrageti pina nu e prea tirziu de linga psd de la guvernare, puteti negocia cu ei ce masuri sa ia sau nu si asa cum o face udmr-ul, fara sa fiti participanti directi la guvernare.

  • Mihail spune:

   Nu stiu Cris, nu stiu, foarte grea intrebarea ta.
   Ar trebui schimbate prea multe.
   Uite, as incepe cu seriozitatea. Adică dacă ai spus ceva, atunci faci acel lucru.
   Apoi, românii, tot timpul cârcotesc, comentează. Au o altă viteza, se mișcă încet, încep lucrul cu o pauza.
   Raspunsul este ca ma depășește intrebarea ta, este prea complicat ca sa ma gandesc. Cui foloseste ? Daca cei din tara sunt mulțumiți, atunci este treaba lor.
   Ei nu inteleg decât să zboare in strada, dar la vot nu merg.
   …Ma uit zilnic la autostrăzile din Londra, ce insailare, ce cancelarie. Cînd si cum le-au facut ?

  • cris spune:

   Nu au pus nimic in practica din ce se face altundeva, si din partea mea m-am saturat sa vorbesc despre asa ceva. Am dat manualul OMS de citeva ori, poate sa-l citeasca oricine daca doreste si sa compare cu nimicul facut de Voiculescu, la fel de nimic ca nimicul facut si de altii.

   Am vorbit de nu stiu cite ori despre stewardship pe antibiotic, un termen de care nu au auzit nici Voiculescu, nici Bodog nici altii se vede: nu necesita neaparat un infectionist present in spital, nici epidemiolog, e suficient farmacistul spitalului care sa verifice ce antibiotice se dau si la ce bacterii ca sa ajute medicii, adica e un sistem, un mecanism, nu un post intr-un spital. Daca ai si infectionist bravo, dar nu e absolut necesar.

   Si mai face o eroare articolul tau, spune c nu sunt antibiotice noi si vai oamenii sunt condamnati. Nu e adevarat, s-au creat noi antibiotice foarte puternice si in ultimii ani, sa-ti enumar citeva: linezolid, varbobactam, meropenem, delafloxacin, lefamulin, cefiderocol – asta e o bomba antibiotica nucleara, efficient pe pseudomonas rezistent la colistin ( ce aveti voi acolo si folositi cu sirg) si acinetobacter-, omadacycline, iclaprim, ca sa nu mai spun de Dificid de care am mai vorbit intr-un anume context, si care tot antibiotic nou e. Nu ii inteleg deci pe cei din articol cu asemenea afirmatie gogonata ca nu ar exista antibiotice noi – e mai convenabil sa spui ca ceva nu exista ca oricum nu stie nimeni ca minti sau ca esti diletant ?

   In plus sa fim seriosi, am mai discutat despre una din aceste bacterii, pomenita si in articolul tau, Clostridium difficile si despre ce a facut domnul Voiculescu care nu a avut vreodata nevoie de medici in ce a facut, nu s-a consultat cu nimeni din domeniu. Ti se pare ca am ceva cu Voiculescu, da asa e, nimic personal, ci foarte professional, ceva de neiertat, omul asta a impus medicilor sa foloseasca un antibiotic de eficientza nici macar experimentala impotriva unei infectii grave cu clostridium difficile, unde mortalitatea este de pina la 80%, enorma, in loc de antibioticul folosit intr-o lume intreaga, demonstrat eficient pe mii si mii de cazuri, si recomandat in toate ghidurile de tratament de oriunde. Asta e ce mi-a sarit tzandara referitor la Voiculescu al vostru, si sunt la tolerantza zero: e criminal sa faci asa ceva, pot sa-ti lipseasca medicamente, te descurci, dar sa impui folosirea unui medicament inefficient, stiind ca asa omul moare, nu e permis. Am demonstrat ce spun aici evidentza cu evidentza. Omul acesta a impus un protocol de tratament ERONAT , a impus ca lege, caci pentru noi ghidurile, protocoalele sunt exact ce sunt pentru voi “civilii” legile, hotaririle, sa dai un tratament gresit si sa omori oameni. Si nu exista explicatie pentru asa ceva decit una singura: sa fii dator sa promovezi un medicament Pfizer si sa te doara undeva ca in felul acesta mor oameni. Sa repet: e vorba de infectii fulminante, cu 80% mortalitate, pentru care domnul Voiculescu a hotarit sa oblige medicii sa administreze un medicament ineficient. Si am aceeasi parere proasta si despre domnii doctori care tac si inghit asemenea gogoritza. Doresti sa le mai pun o data fata in fata, protocoalele europene sau americane care spun Dificid si protocolul romanesc care inventeaza Tigeciclina ca antibiotic pentru C Diff? Nu-I bai, ca am mai verificat, nici domnul Bodog nu a sesizat acest lucru, nici nu am auzit de vreun medic din Romania sa urle impotriva unei asemenea erori…. Da ,stiu, in bun spirit bulverist o sa va dati ochii peste cap, “vai iar vorbeste de Voiculescu” , oricum vorbesc degeaba, despre orice, domn Tudor imi zice iar ca bine ca s-au inchis spitale ca oricum n-aveau medici (ba da, aveau, si afectate au fost inclusiv centre mari ca Hociota si Institutul inimii, iar evidentza este aceeasi si am pus-o aici de multe ori: sa transporti un pacient mai mult de 10 kilometri creste mortalitatea exponential, sa-i transporti 70-100 de kilometri ca ai inchis un spital e crima, si ca tot e Mihail in Anglia, studiul major a fost facut in Marea Britanie, care, inainte sa inchida spitale, a facut acest lucru, a studiat consecintele, spre deosebire de domnul boc), Achimas a facut un haos incredibil cind a fost vorba de E coli toxigen, Bodog asisderea cu rujeola – bine ca nu da peste voi gripa asta cu care ne chinuim noi acum, H3N2, care are mortalitate mai mult de dubla fata de tulpinile obisnuite, pentru ca si urmatorul ministru al sanatatii se va comporta la fel de abulic ca si ceilalti si asta nu are nimic de a face cu o culoare politica ci cu incompetentza, aceeasi indifferent de culoare.

   Asta e, vorba lui Mihail, in final voi sunteti multumiti cu orice zanatec, numai sa fie favoritul vostru politic, neciumarosie, de profesionalism si competentza in final nu va pasa. Si nu e treaba noastra, a mea sau a lui Mihail, sau a altui “pesedist” care a plecat foarte nepatriotic din tara sa-si “puna bani la tescherea” dupa ce i-a intretinut pe impozite vreun domn tudor cica, sa spuna ceva, fiindca nu schimba nimic, vorbesc in pustie, ar fi omoriti cu pietre daca s-ar intoarce in Romania si ar incerca sa schimbe sceva, si de cei care nu vor sa-si schimbe obiceiurile, pozitiile, peschesurile, dar cu sirg si de unii ca dumneavoastra.

   Sorry, nu e decit o discutie, nimic personal, in ultimul timp am evitat sa comentez la subiecte din acestea pe care le aduci tu pe teme medicale: nu are rost din partea mea sa mai discut ceva din domeniul meu, ce sa fac, sa repet la nesfirsit lucruri care de fapt nu va intereseaza? Ca sa ce? Si o voi face si de acum incolo, deci nu te astepta sa mai raspund la asa ceva, nu te deranja caci eu una nu ma mai deranjez…

 5. Alzara 1918 Sibiu spune:

  Cris , ca întotdeauna , atitudine informată , rațională deci corectă ; încântătoare !
  Partea proastă este că noi , medicii , in mare parte (majoritară ?)nu ne -am dori un leadership argumentat și desigur autoritar cum ar fi al tău !
  Toate sistemele din țară sunt precum autostrada Sibiu – Sebeș !
  Ne lipsești tu și cei asemeni ție .

  • cris spune:

   Multumesc, domnul doctor, medicii din Romania ar trebui sa-si recistige aceasta autoritate, cea a stiintei medicale bazate pe evidentza si studiu, al protocoalelor, standardelor si ghidurilor de ingrijire de nivel mondial. Se poate numai impreuna: de pilda in cazul ghidurilor de ingrijire, nu se fac niciodata de o singura persoana, ce-i asta? Asa cum m-a siderat cu altceva: ce e timpenia asta a lui Voiculescu sa fie ocupate pozitiile de consultant la minister prin concurs? e la fel de timpit ca vreo nominalizare la mica intelegere personala. Asta habar nu are cum se face intr-o lume. Ghidurile sunt date de fiecare data de un panel de specialisti, aduni virfurile specialitatii respective, te duci la societatea de gastroenterologie, de cardiologie, de neurologie, si ei isi fac ghidurile pe care le prezinta apoi si altora si au valoare de lege. Vrei consultant, tot la ei te duci si aduni oamenii nominalizati de societatile de specialitate. Si am vazut, dar nepromovat de niciun ministru, se poate si la mare clasa, am vazut ghidul de tratament in pancreatita facut de societatea de gastroenterologie – impecabil, protocolul de ingrijire in AVC, impecabil, si cite altele.

   Astia sunt obsedati de un om – epidemiologul, infectionistul, etc, etc, nu inteleg ca suntem o comunitate, nu inteleg notiunea de echipa, nici de lant de comanda, nici de evidence based medicine, nici ca nu putem functiona decit impreuna, nimic. Nu avem nevoie sa ne spuna nimeni cum sa functionam, ci sa fim lasati in pace sa ne organizam noi. Stiti cum as recunoaste un ministru care are capul pe umeri, ar fi unul care sa faca o miscare esentiala, sa stringa laolalta comitetele directoare ale societatilor romanesti pe diferite specialitati si sa le spuna: doamnelor si domnilor doctori va rog sa elaborati, sa structurati si sa prezentati fiecare un pachet essential de ghiduri de tratament si protocoale pe ce considerati prioritati absolute de ingrijire la acest moment, cum le vedeti implementate, care sunt obstacolele, cum se pot rezolva dupa dumneavoastra, cum sa fie sustinuta si controlata aplicarea lor, care vor fi urmatoarele obiective, cum sa se faca analiza efcientei acestor masuri, etc, etc – in doua trei luni ai avea un corp solid de “legi” medicale pe domenii, agreate de o intreaga comunitate, in alte doua trei luni mecanismele de aplicare si control si o fortza fenomenala, simultan in ramurile sistemului nostru, in a cere finantarea pentru SISTEME, nu pentru un post de epidemiolog. E un exemplu, aplicabil la orice doriti – nu imi spune mie ixulescu vai infectiile nosocomiale, bat cimpii, sunt o multime de probleme care tin de sigurantza pacientului ca si concept, prevenirea trombozei venoase profunde, medicamentul correct la pacientul correct identificat, prevenirea decubitusurilor, pina la verificarea intelegerii pacientului in ce priveste consimtamintul in proceduri. De medicina centrata pe pacient putem vorbi cu zilele. Dar asa e in Romania, oriunde, oricind, principiul tunului, ai tras cu tunul si ai rezolvat musca, ai facut ceva limitat pe loc, si repede uitat, si ce sa zic ai rezolvat tot, iar apoi principiul festeleului- mozolim tot. Voiculescu a inventat si campania publicitara pentru sine insusi pe spinarea unei comunitati medicale, populism gaunos desantzat in medicina: vrea medicina sa se duca sa faca o facultate si sa-si chinuie creieri si sanatate cu anii apoi pina pricepe ce-i aceea.

   Bref, ca principiu inseamna sa pui puterea de decizie in miinile nu ale unuie persoane intimplatoare, ci sa aduci o comunitate sa lucreze impreuna si sa facilitezi acest lucru cu respect fatza de stiintza si competenta acestora. Asta ar trebui sa fie prioritate de investitie ca timp, bani, a unui ministru al sanatatii. Nu aveti nevoie de un om autoritar care sa va spuna ce sa faceti, ci de un om cu autoritatea sa va spuna ca trebuie sa hotariti voi impreuna, sa va organizati si sa faciliteze acest lucru si implementarea deciziilor unei comunitati medicale. In ce ma priveste va inselati, nu sunt un om autoritar ci unul sigur de sine si cu respect fata de competentza si sigurantza de sine a colegilor mei, un egal intre egali.

 6. Emi spune:

  De aceea e bine sa fie si voci grele, respectate si recunoscute de toata lumea, in Parlament, tocmai pentru a corecta derapajele, cand se intampla.
  “Cine nu munceste, nu greseste”, dar “daca nu ai batrani/intelepti, sa-i cumperi”